Klimatkommunikatörernas misslyckande

kommunikatör

På Linköpings universitets nätsida annonserades nyligen forskning som visar att både media och allmänheten börjat tröttna på klimatfrågan. Detta trots – eller kanske tack vare – enorma insatser från myndigheter, media och kommunikationsforskare.

Olika förklaringar diskuteras i nyhetsartikeln. Men det är en förklaring som enligt min mening lyser starkt med sin frånvaro: Klimatfrågans kärna diskuteras aldrig, eller nästan aldrig, i den stora medievärlden eller bland politiker. Budskapen är ensidiga; samma alarmism trumpetas ut gång på gång. – Vem orkar lyssna då, när alla försök till engagerande debatt genast tystas ned?

Men i bloggvärlden lever klimatfrågan. Därför att här behandlas den som just en fråga; något som det finns delade meningar om – både när det gäller vetenskap och politik. Aktiviteten på t.ex. denna blogg har ökat, från säsong till säsong, från år till år. Här märks det inte att intresset har falnat. Tvärt om faktiskt.

Och det kan vi kanske åtminstone delvis tacka våra motståndare för enligt detta tänkvärda och mycket läsvärda inlägg på Pointman’s.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Bengtsson

   
  Jag tycker det är ett sundhetstecken att allmänheten börjar tröttna på allt klimattrams. Det har den stora fördelen att seriösa forskare inte längre behöver distraheras utan med systematik och långsiktighet verkligen kan ägna sig åt klimatforskning och slippa bemöta alla underliga mediala utspel. Jag har under de senaste åren verkligen avundats astronomerna som kan syssla med svarta hål och mörk energi utan att besväras av alla märkliga lekmannafunderingar och diverse figurer som vill tjäna pengar eller bli mediapersoner. Tids nog kan  en klimatändring bli ett problem  och då är det säkert viktigt att forskarna har studerat problemet mer på djupet. Det görs faktiskt också idag men till stor del utanför de mediala strakastarna.
   
  LennartB

 2. Gunbo

  Jag kollade lite fler postningar av Pointman, bl a denna:
   
  Some thoughts on fanatics and how to fight them.                       
  I’ve always liked Churchill’s definition of a fanatic. “A fanatic is one who can’t change his mind and won’t change the subject.” Once you get past the witty aspect of the definition, there’s a deep truth in it too. They simply can’t change their mind.
  I’ve seen a lot of debates in the blogosphere, where earnest attempts to show a fanatic not just a line of reasoning but the publicly documented facts about something, have failed utterly. They were never going to listen or be persuaded; they can’t change their minds. It’s as simple as that. Rational dialogue with them aimed at somehow converting them to your viewpoint is a losing strategy because it’s a waste of your time and does absolutely nothing to stop them anyway.
   
  Jag håller fullständigt med om hans beskrivning av fanatiker. Min enda invändning är att han inte tycks inse att det finns fanatiker även på ”hans sida”. En sådan blindhet brukar också vara utmärkande för fanatiker.

 3. Peter Stilbs

  Lennart #1 – med tanke på vad som hänt de senaste 20 åren så kan i alla fall inte jag känna något medlidande med ens seriösa klimatforskare.
   
  Det hjälper inte att vissa av er, bl.a. Du själv, nu avslöjar myter på löpande band. 
   
  Vi får alla leva med att personer som Lena Ek och Obama lever i en värld där vetenskapen sagt sitt, och att det inte finns något mer att diskutera. 
   
  Vägen är redan utstakad mot allehanda illusoriska ”klimatåtgärder”, på en bas av vad Dina kollegor påstått.
   
  När bubblan till slut brister får vetenskapssamhället skämmas.

 4. Gunbo!
   
  Om 7 ggr 7 är 49 så skall man inte ändra sig bara för att nån tror att det blir fjorton och tjatar och tjatar och tjatar för att få rätt! Bristen på substans Gunbo är hela CAGWkyrkans bestående problem.

 5. Ingemar Nordin

  Peter Stilbs #3,

  Nog är det så att hela vetenskapssamhället får skämmas. Politikers och miljöorganisationers utnyttjande av situationen smittar obevekligen av sig på vetenskapen i allmänhet. Förtroendet sjunker.

  Men så är det väl, att så fort som något har en hög förtroende-faktor så utnyttjas det hänsynslöst av diverse demagoger. Förr var det kungligheter, idag är det vetenskapen. WWF utnyttjar hänsynslöst båda dessa institutioner med stor framgång – eftersom varken kungligheter eller vetenskapliga företrädare våga säga ifrån utan villigt låter sig prostitueras.

 6. Adolf Goreing

  Ur inledningen till artikeln: ”Gapet mellan kunskap och handling förbryllar och utmanar forskarna. Människor är idag välinformerade om klimatförändringarna och deras effekter. Ändå syns inte mycket förändring i människors sätt att leva. Klimatkunskapen får inga stora effekter på deras handlingar.”
  ”Kunskap”? Var skulle den ha kommit ifrån?
  ”välinformerade om klimatförändringarna och deras effekter” Vilka förändringar? 16 års tempstagnation?Istillväxten i antarktis? Inga fler översvämningar? Inga fler orkaner? Eller menas kanske Arktis som har varierat mer än någon modell förutsett? ”effekter”? 50 milj klimatflyktingar?
  Hursomhelst tror jag Goebbels skulle ha varit stolt över den vetenskapliga aura som propagandan har nuförtiden.

 7. bom

  #4 Tjata inte på Gunbo då. Han kommer ju aldrig att ändra sig! Så ej heller en viss Palm. 🙂

 8. Thomas P

  Lennart #1 ”Jag har under de senaste åren verkligen avundats astronomerna som kan syssla med svarta hål och mörk energi utan att besväras av alla märkliga lekmannafunderingar”
   
  Tro inte det! Astronomi hör till de ”sexiga” fält där amatörer gärna ger sig in och hittar på tokiga teorier och med ilska förklarar hur Einstein hade fel, svarta hål inte existerar, deras egen teori om vad mörk energi är borde rendera dem ett nobelpris osv. Däremot får det ingen uppmärksamhet i media utan tokstollarna där får hållas på sina egna bloggar eller skicka långa brev till etablerade forskare. Ge dig på något obskyrt fält inom fasta tillståndets fysik om du vill slippa uppmärksamhet från utomstående.

 9. Gunbo

  Slabadang  #4,
  ”Bristen på substans Gunbo är hela CAGWkyrkans bestående problem.”
  Inte för att jag vill försvara överdrifterna från det du generaliserande kallar CAGWkyrkan men jag tycker det råder brist på substans även på skeptikersidan. Som exempel kan vi ta Humlums artikel.
   
   

 10. Titta!
   
  Ja sent ska syndarna vakna!. Man behöver inte vara någon demokratiexpert för att svara på frågan vilka alternativ som återstår när du inte med hjälp av röstsedeln kan få bort de kommmissionärer som har makten över dig. 
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2396322/Nigel-Farage-EU-faces-violent-revolution.html#comments

 11. Ingemar Nordin

  Thomas P #8,

  Däremot får det ingen uppmärksamhet i media utan tokstollarna där får hållas på sina egna bloggar eller skicka långa brev till etablerade forskare.

  Jag tror att tokstollar som Rahmsdorf (PIK), Michael Mann, Trenbert, Wijkman, Rockström osv fått så stor medial uppmärksamhet – motsats då till tokstollarna inom astronomi – därför att deras budskap ligger betydligt närmare journalisternas egen politiska agenda.

 12. Peter Stilbs

  Ingemar NordinInläggsförfattare2013/08/18 kl. 18:27
  Du glömde James Hansen… well spoken

 13. Som känt så har inte en människa påverkats av onormala klimatförändringar under hela ylandet, annat än att de fåttt finansiera diverse trallgökar och deras projekt…folk har fått oro,ångest och frustration. Nu växer t.o.m. Arktis rejält..Hur kan nån ens tro att det skall gå att köra samma skit om och om igen ? Folk vill helt enkelt ha syre..och det får dom bl.a. på TCS…68 folket och Klimatfolket gör samma misstag…igen….jaja…det var roligt en stund.man har lärt sig lite nytt om klimat och väder…vi får hålla koll på vart gänget flyttar ..nu när klimatfrågan är uttömd kommer de att ta sig an nåt nytt med samma patos…Detta är det riktigt intressanta…var dyker dessa osaliga själar upp nu ? Vilken blir nästa fråga på liv och död ? Vad ger bra TV och vad genererar medel ?

 14. Thomas P

  Ingemar #11 Jag tror de får uppmärksamhet för att klimatfrågan har stor praktisk betydelse till skillnad från frågan vad mörk energi består av. Sen tycks du blanda ihop amatörer som arbetar i en källarvrå med privata teorier med etablerade forskare när du kalla folk som Mann, Trenberth m fl för tokstollar.

 15. Ingemar Nordin

  Thomas #14,

  etablerade forskare när du kalla folk som Mann, Trenberth m fl för tokstollar.

  Nej, att kalla dem för ”tokstollar” är förstås en väldigt välvillig tolkning från min sida. Det vore ju förskräckligt om dessa personer vore intelligenta, insatta och dessutom ”etablerade” forskare. Dvs, att de medvetet far ut med sina lögner. Vad skulle man då kalla dem?

 16. Thomas P

  Ingemar #15 Du är en sådan hycklare. Direkt efter att du gråtit dina krokodiltårar över hur illa ni ”skeptiker” blir behandlade i inlägget om Obama så klämmer du till med ett sådant där grovt personangrepp.

 17. Lennart Bengtsson

  Hej
   
  Under de drygt 50 år som jag har sysslat med meteorologi så har den grundläggande fysiken bakom växthusgasernas roll i planetens värmebalans inte ändrats. Att en ökad mängd koldioxid skulle leda till högre temperatur i troposfären var uppenbart och inte något som ansågs särskilt uppseendeväckande. Det problem vi har haft under de senaste decennierna är att detta har presenterats som en katastrof för världen i samma klass som att träffas av en större asteroid. Antalet individer som dragits in i detta hypotetiska undergångsscenario har ökat med flera storleksordningar som vi kan se från alla konsulter och olika slag av klimatexperter även i de allra minsta kommunerna. Dessvärre höjer sig deras insikter i jordens klimatsystem knappast över dagens grundskolenivå. De är som en väldig arme utan någon kunnig general som kan tala om vad de skall göra. De enda vi kan hoppas på är att kommunerna inser att det finns viktigare saker att använda folk och pengar till som att göra något åt skolan, åldringsvården och annat som faktiskt är vida mer väsentligt. Klimatet kommer att bli något varmare, det kommer att bli något mer nederbörd i Sverige och havsvattenstigningen kommer att kanske om hundra år att komma upp i samma klass som landhöjningen. Har man inte oändliga resurser, vilket vi ingalunda har, så är det alldeles väsentligt att prioritera dessa.Detta tycks vara det största problemet med dagens politiker att de tycks sakna denna förmåga. Jordens energiproblem kommer att lösas med vetenskap och avancerad teknologi, där vi bör ”hålla oss i framkanten” som man säger på modern svenska, som nu har kommit igång världen över och inte att man gör om Sverige till ett slags Sörgården med kossor, getter och vedeldade järnspisar.
   
  LennartB

 18. HenrikM

  Jag har för mig att Judith Curry uttryckte det så här. Vanligt folk är duktiga på ”bullshit detections”. Så länge det är ”bullshit” så är själva kommuniktionsvalet av underordnad betydelse.
   
  Man kan dra en tankeställare till alla dessa matlarm. Det kan väl inte finnas en människa i Sverige vid sina sinnens fulla bruk som fortfarande bryr sig…

 19. Thomas P

  Lennart #17 jag har förstått att du inte är intresserad av  några egentliga åtgärder nu utan gång på gång sagt att vi skall vänta och göra något senare om temperaturen skulle börja ta fart uppåt. Det jag undrar nu som tidigare är vad du tror man skulle kunna göra i det läget? Är du förespråkare för geoengineering i någon form för vad jag kan se är det det enda som återstår i ett sådant läge?
   
  ”Har man inte oändliga resurser, vilket vi ingalunda har, så är det alldeles väsentligt att prioritera dessa”
   
  Varför då inte gnälla på militärutgifter, övervakningsstaten, subventioner till överfiskning etc. Det finns massor av pengar som slösas bort på direkt skadligt sätt så är det begränsade resurser du oroar dig över finns det bättre dödkött att börja med.

 20. Lennart #17
  Väldigt bra skrivet. Ditt inlägg sammanfattar läget på ett utmärkt sätt.
  Bravo.

 21. John Silver

  Jag antar att ni redan sett Anthony Watts nya videoföredrag, men jag lägger in en länk ändå.
  Här ser ni en klimatkommunikatör som lyckas:

  http://www.youtube.com/watch?v=q_-A-uDu2fQ

 22. Lennart

  Jag tycker också att din kommentar #17 var mycket bra!

 23. Peter Stilbs

  Lennart #17 -helt kärnfullt och välformulerat om den egentliga sakfrågan. Tack.

 24. Lennart Bengtsson

  Thomas P
   
  När det gäller politiska aktioner om de globala klimatändringarna menar jag att Sverige inte kan spela en ledande roll utan här bör  i första hand ledningen tas av de länder  som har stora nettoutsläpp. Sverige har en negativ CO2 balans då enligt tillgängliga skattningar ackumulationen i den svenska biosfären är större än våra utsläpp. Därtill har omfattande satsningar gjorts tidigare. Kina har nu påbörjat vad man kan kalla ett ”Energiewende” motiverat av de senaste årens svåra miljöproblem. Detta är oerhört viktigt då detta på sikt kan få en märkbar effekt på global skala. De har dessutom nu ekonomiska och personella resurser att klara detta. Vad vi bäst kan göra i Sverige är att satsa på grundforskning inom klimat och energi samt väsentligt förbättra undervisningens kvalité på dessa områden. Detta inkluderar förbättrad kunskap inom kärnforskningen. I princip menar jag att det inte är särskilt rationellt eller meningsfullt att sätta upp generella systemlösningar utan låta varje enskilt land optimera sina egna metoder inom ekonomi och energiproduktion. Att transformera klimatpolitiken till en etisk fråga som det finns en tendens till anser jag föga meningsfullt och sannolikt kontraproduktivt.
  LennartB 

 25. Thomas P
   
  Det finns många stolleaktivister som förordar mer slöseri med skattemedel just för att där ju redan finns många andra exempel på medel som förslösas på meningslösheter. Ibland kallas sådant tom för en ’rättvisefråga’, dvs att det vore ’orättvist’ om det då inte också slulle förslösas resurser även den egna käpphästen …
   
  Och trots enträgna förfrågningar har du ju inte lyckats prestera en stavelse av vad du faktiskt (och realistiskt) skulle vilja åstadkomma med några ’åtgärder’ samt för klara hur dessa vore tänkta att fungera.  

 26. Pelle L

  Thomas P #19
  Varför ”gnäller” du inte själv på
  militärutgifter, övervakningsstaten, subventioner till överfiskning etc.”?
  Eller tycker du att det är småproblem som kan vänta tills vi har fått ordning på klimatet?
  Tills de 50 miljonerna klimatflyktingarna vänt hem igen etc.

 27. Thomas P

  Lennart #24 Att använda sig av nettoutsläpp är farligt. Vad händer t ex med länder som pga klimatförändring drabbas av plötslig skogsdöd eller om permafrost tinar och släpper ut CO2/metan? Skall de räknas som klimatbovar för att de får stora CO2 utsläpp oberoende av vad de gör?
   
  Visst är det bra ju mer Kina gör, men per person ligger deras utsläpp inte speciellt mycket högre än Sveriges och rimligen betydligt lägre om man räknar på konsumtion snarare än produktion vilket varit på tapeten på bloggen ikväll, och ser vi till ackumulerade utsläpp ligger de mycket lägre i vilket fall som helst.
   
  Jag håller med om vikten av utbildning och forskning, och visst kan olika åtgärder vara optimala för olika länder, men jag tycker du är väl snabb med att avföra Sveriges ansvar och frågan återstår hur du skall få länder att göra något alls givet att man i andra länder resonerar som du och tycker att ansvaret ligger på någon annan.
   
  Att bortse från att det finns ett etiskt element i klimatpolitiken anser jag vara kontraproduktivt. Vilket ansvar har stora förorenare för skador som drabbar dem som släppt ut mindre? Vad har vår generation för ansvar för skador som drabbar framtida generationer? Frågor som dessa är till betydande del just etiska.

 28. Pelle L

  Thomas P forts.
   
  Jag menar, du är väl ingen meteorolog eller klimatforskare?
   
  Vad ger dig rätt att komma med dina övermaga synpunkter på vad Lennart B, såsom varande fackman, engagerar sig i?

 29. Slabadang

  Det här måste du förtydliga Thomas P!
  ”Sen tycks du blanda ihop amatörer som arbetar i en källarvrå med privata teorier med etablerade forskare när du kalla folk som Mann, Trenberth m fl för tokstollar.”
  Hur skiljer man på Mann Trenbeth privata teorier amatörer från etablerad forskning. För mig presenterar du ett gäng där alla är tokstollar och jag saknar faktiskt ett exempel på en riktigt etablerad samt respekterad etenskapsman typ Dyson om jag skall kunna lösa hela uppgiften! Jag vet inte var du placerar de uppchnedvända proxiserierna, var det källarsyssla eller en amatör som kallar sig forskare men som var en tokstolle ? Ja vet inte hur ser du på det hela? Vem blir vad och vad utgör krtierierna för att skilja dem åt?

 30. ”ackumulerade utsläpp”
   
  Jahapp, då kom vi in på ’arvssynd’ också då. Precis som om det inte räckte med de redan existerande religionsliknelserna alltså …

 31. tty

  ThomasP #27
  Vad händer t ex med länder som pga klimatförändring drabbas av plötslig skogsdöd eller om permafrost tinar och släpper ut CO2/metan?”
  Plötslig skogsdöd p g a klimatförändringar har uteslutande inträffat när klimatet blivit kallare och stora utsläpp av CO2/CH4 p g a tinande permafrost har veterligen aldrig inträffat, så riskerna med nettoutsläpp kan vi nog bortse från.
   

 32. Gunbo i #2 och #9 försöker ännu en gång att göra stollesidans tokerier till en brist hos dem som både inte är hysteriska över klimatet och ev framtida förändringar, eller ivrigt förordar helstolliga ’satsningar’ och ’åtgärder’ som inte ens kan åstadkomma ngt annat än resursförstörelse.
   
  Man undrar hur man är funtad när man ägnar sitt liv åt att ständigt vilja få till den upp-och-nedvända världen …

 33. Thomas P

  tty #31 Skadeinsekter, torka och översvämningar är alla möjliga effekter av klimatförändringar som kan ge upphov till skogsdöd. Sen undrar jag vad du har för fakta till stöd för ditt påstående att tinande permafrost inte kan ge tillräckligt stora utsläpp för att allvarligt påverka utsläppsstatistiken för länder som Kanada eller Ryssland.
   
   

 34. Och Thomas tycker att ’alarmist’ skulle vara ett missvisande skällsord .. jämförbart med hans ofta använda ’förnekare’ …
   
  Jo tjena!

 35. Thomas P #19
  ”Varför då inte gnälla på militärutgifter, övervakningsstaten, subventioner till överfiskning etc. Det finns massor av pengar som slösas bort på direkt skadligt sätt så är det begränsade resurser du oroar dig över finns det bättre dödkött att börja med.”

  Våra militärutgifter är nu så begränsade att vi kan kan försvara en mindre del av landet under en veckas tid. Enligt min mening är detta med säkerhet en överdrift.
  Man kan fråga sig varför vi behöver en övervakningsstat. Har svenskarna blivit mer begivna på terroraktiviteter? Javisst, om man skall tro tidningarna som titt som tätt rapporterar om ”svenska” terrorister, lyckligtvis utomlands än så länge med undantag för den Tranåsbo som misslyckades med att spränga riktiga julhandlande svenskar i luften.
   
  Subventioner till överfiskning känner jag inte till, men jag antar att det är något EU-påfund. Det skall givetvis bort liksom mycket annat. Vad jag däremot känner till om fiske är att när jag vid ett tillfälle var med och lossade sill var det inte mindre än sju uppsyningsmän och nersyningsmän och fan och hans mormor på plats för att inspektera fångsten.
   
  Om man avlägsnar de skapade problemen som AGW så skall du se att pengarna inte bara räcker till miljövård, vård skola och omsorg utan också till ett militärt försvar värt namnet.
  Rättsväsendet skulle med stor sannolikhet kunna uträtta storverk med nuvarande budget om man inte fyllde på förråden av delinkventer utan istället förpassade de vanliga misstänkta till sina hemländer.

 36. Thomas P #33
  Men vi har inte sett någonting av det, har vi?
   
  Den stora skogsdöden visade ju sig bero på osedvanligt kallt väder, men detta fick inte komma fram till allmänheten.
   
  Även där visste ju ”experterna” hur det låg till.

 37. HenrikM

  OT, jag trodde att det var kallt och ganska isigt i år…
   
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/smaltande-is-vid-arktis-guld-vart-for-rederier_8431820.svd

 38. Lasse

  #37 ” Och även om istäckets storlek varierar något från år till år – det är något större i år än förra året – är den långsiktiga trenden tydlig, berättar Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
  – Alla år efter 2007 har haft mindre is än före 2007. Så det följer en nedåtgående trend. Och det är mindre is på grund av att det är varmare, det är inte svårare än så.”
  Otur eller oinformerad? Just nu ligger isarean på 2005 års nivå. Endast 2012 hade lägre istäckt area än 2007. Fast han menar säkert isvolym när han säger storlek.
  http://www.dmi.dk/dmi/index/hav/the_arctic/havisareal.htm

 39. ThomasJ

  Här ett exempel på ett totalt misslyckande, inte endast vad gäller ’klimatkommunikation’…:
   
  http://www.regeringen.se/sb/d/16858/a/221505
   
  Mvh/TJ

 40. Slabadang

  Snacka om misslyckande!
  Jag har helt glömt bort Newsmill som informationskälla. Den har försvunnit bort från mina 50 mest besökta sidor så jag fick söka på nytt via google. Listan på ”dagens mest lästa artiklar” ser ut så här
   

  Sverige klarar inte så stor invandring
  Så planerar Ryssland att anfalla Sverige
  Polishatet i segregerade förorter spårar ur
  Ishockeyförbundet inför politisk censur
  Så raserade Margaret Thatcher världens första välfärdsland

   
  Besöksfrekvensen på Newsmill har sjunkit som en gråsten. ”Dagens listetta” har legat där allt sedan den publicerades i MARS 2013 03 11!!! Tvåan är skriven i Februari! Först på tredje plats kommer en ”färsk” av en polis som är ursinnig på att de kastat gatsten mot honom. När jag lägger ihop mina iakttagelser för att försöka förstå vad som händer med svensk medias relation till allmänheten så inser jag att svensk gammmelmedia allt mer är en kuliss som lever i ett självbedrägeri om storleken på sin makt och kontroll över allmänhetens intresse och information.
  Nätets interaktiva möjligheter har spelat bort gammelmedias alla chanser till överlevnad och trovärdighet. De har i sin allt större isolation blivit helt tondöva inför hur allmänheten agerar idag och vad den kräver. Tittar vi på klimatfrågan så är gapet fullständigt galet stort. De skeptiska klimatsidorna ligger i varje enskilt land i TOPP och värdens ohotade listetta är Wuwt. De stora systematiska skillnaderna går inte att förklara med annat än att gammel media kontrolleras globalt och den lilla grupp av gammelmedia som kritiskt granskar klimathotet är klassisk borgerliga och konservativa media.
  Som bevis på den utbredande öken MSM befinner sig i så har Newsmill dessutom nu ”Semesterstängt”.
   
   
   

 41. Journalismen här uppe i Norra Nordkorea!
  SVT har en artikel som handlar om att repulikanerna vägrar samarbeta med meda som är öppet deras motstådare och vill inte ställa upp på partiska utfrågningar. Skitbra … dvs om de inte hycklar utan verkligen blir pricipiella i frågan.
  Men vad som är kul är att läsa SVT journlaistens fantasifrömåga när han beskriver de olika alternativen för hur media och politik samverkar.
   
  Citat :
  ”I Usa har valkampanjen inför valet 2016 smygstartat med en livlig debatt om mediernas roll i politiken och om politikernas styrning av amerikansk media.”
   
  Ja vet inte men alternativet att medierna styr politiken verkar inte vara inom tankebubblan? ”Styrningen” skulle då vara ett spel mot ett mål från politiker mot journalister ? Jag undrar vad en handuppräckning bland allmänheten vad som utgör det största problemet skulle ge? 

 42. Ledande tysk meteorolog hånar öppet  PIK/IPCC
  http://notrickszone.com/2013/08/18/german-meteorologists-ridiculing-ipcc-pik-science-climate-hysterics-are-back-coming-out-of-their-caves/
   
  Det har svängt!

 43. Ingemar Nordin

  Slabadang #41,

  SVT har en artikel som handlar om att republikanerna vägrar samarbeta med meda som är öppet deras motstådare

  Jag vet inte. Men kanske är det den här nyheten att CNN hyr in en tydlig demokratlobbyist (regissör för An Inconvienent Truth, och för en propagandafilm om Clinton) som gör republikanerna sura. Skall CNN köra ett nytt race som propagandakanal för Demokraterna inför valet 2016?

  http://www.foxnews.com/politics/2013/08/19/rnc-slams-cnn-for-hiring-inconvenient-truth-vet-as-director-film-division/

  Medias (och i synnerhet public services) och politikernas symbios utgör en glasbubbla som försvårar kommunikationen med allmänheten. Tur att vi har nätet och bloggosfären!

 44. Ingemar Nordin

  #43, forts

  Newsmill verkar att gått samma väg som Second opinion http://www.second-opinion.se/energi/

  Först var det en vildvuxen nyhetsförmedlare av alla möjliga inlägg. Sedan blev det: ”Second Opinion Energi är utvecklat på uppdrag av branschorganisationen Svensk Energi. ” Visst finns det delade meningar och visst finns det en viss debatt. Men det återtog aldrig sin forna ställning som ett öppet forum med kommentarer och långa diskussioner.

  När Newsmill stängde av kommentatorsmöjligheten för de flesta inlägg så byttes forumskaraktären ut mot en förmedlarkaraktär. Dessutom så vet man inte längre vilka regler som gäller om vad som publiceras. Det kan räcka för att folk slutar att läsa där. Ett förtroende tar lång tid att bygga upp, det går snabbt att ödelägga det.

 45. ThomasJ

  JoNova, som alltid ytterst intressant/läsvärt, har trådtema i samma bäring som denna tråds rubrik, länk:
   
  http://joannenova.com.au/2013/08/the-day-the-global-warming-death-spiral-began/
   
  Bra research bakom!  😀
   
  Mvh/TJ

 46. ThomasJ

  Och här en person som kan/och gör!/ kommunicera klimat-tema med båd trovärdighet som enligt maximen ’kiss’ (=keep it simple, stupid!  😉 ). En typ måste-se-video, suverän!  😀
  Länk:
  http://wattsupwiththat.com/2013/08/17/my-presentation-at-doctors-for-disaster-preparedness/
   
  Kommentarerna är verkligen läsvärda oxo.
   
  Mvh/TJ

 47. Pelle L

  Ingemar, ja vem f*en läser en sajt som tar sommarstängt tre månader, och som dessutom förbjuder kommentarer?
   
  Det är ju Schibsted som äger Newsmill.
  Så vi kan väl lika gärna läsa Aftonbladet då.
   
  Hejdå!

 48. ThomasJ

  Det begynner [fortsatt] rocka fett i Tyskland…  😉
  Länk:
  http://notrickszone.com/2013/08/18/german-meteorologists-ridiculing-ipcc-pik-science-climate-hysterics-are-back-coming-out-of-their-caves/
   
  Notera f.ö. ’Der Spiegel’ och dess diverse bevisade ’turn-a-rounds’ i flertal artiklar på senare tid. Köstlich!  😀
   
  Mvh/TJ

 49. ThomasJ

  #42: You beat me to same…, Sorry för dubbel-länkningen…  😳
   
  Mvh/TJ

 50. ThomasJ

  Rekommenderad läsning för [primärt] de som är/tror sig vara/övriga intresserade i temat ’klimat-vetenskap’:
   
  http://judithcurry.com/2013/08/20/scientists-and-motivated-reasoning/
   
  I sanning intressant att läsa JC’s funderingar/tankar…
   
  Mvh/TJ

 51. AOH

  Normal
  0

  21

  false
  false
  false

  SV
  X-NONE
  X-NONE

  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Normal tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin-top:0cm;
  mso-para-margin-right:0cm;
  mso-para-margin-bottom:10.0pt;
  mso-para-margin-left:0cm;
  line-height:115%;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:11.0pt;
  font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
  mso-ascii-font-family:Calibri;
  mso-ascii-theme-font:minor-latin;
  mso-hansi-font-family:Calibri;
  mso-hansi-theme-font:minor-latin;
  mso-fareast-language:EN-US;}

  Fler som tycker IPCC gör mer skada än nytta
   
  http://www.livemint.com/Opinion/zeNXqAwxpYUZt53HwrssBN/Science-and-politics-make-for-a-poisonous-mixture.htm
   
  ”——- The Intergovernmental Panel on Climate Change, which will release its fifth assessment report on global warming next year, is likewise seen by many as an advocacy organization rather than a neutral compiler of scientific evidence. This has done great harm: The scientist- advocates overreached and diminished their own effectiveness…..”

 52. Undrande

  AOH 2013/08/21 kl. 11:33
   
  Ett tips!
  Om du slutar med att klippa o klistra från puttemjuks word slipper vi se all formatering av texten!
  Gå omvägen via ”anteckningar” eller motsvarande så blir det enbart text att läsa!
   

 53. AOH

  UNDRANDE # 52
  Tack för tipset. Efter andra problem med Internet Explorer och Google Chrome bytte jag till Mozilla Firefox där detta med formateringen av texten händer.
  Kul att lära sig ett nytt ord   ”P U T T E M J U K I S”    🙂