Bild från Wikipedia
En debattartikel i DN, Återvinn fler näringsämnen än fosfor i avloppsvattnet, är ett exempel på hur klimathotet överdrivs för att främja en viss åsiktsriktning i miljödebatten. Jag har reagerat på detta ofog i en replik Minskade koldioxidutsläpp svagt argument för att prioritera minskade kväveutsläpp.
var finns den påstådda överdriften?
Det krävs inga fossila koldioxidutsläpp för att framställa kvävegödselmedel och naturgas är inte någon begränsande resurs för sådan framställning. Därför anser jag att författarna missbrukar klimathotet för att argumentera för en annan inriktning på forskningen om återvinning av näringsämnen i avloppsvatten än den som motiveras av Naturvårdsverkets målformulering.
http://www.formas.se/PageFiles/1458/FOR_Pocket-Fosfor_inledning.pdf
Att Johan Rockström är medförfattare fick mig att höja på ögonbrynen. Om det är någon instans i Sverige som skall hålla reda på en sådan övergripande systemfråga som den jag tar upp så är det väl just Stockholm Resilience Centre som Rockström leder.
Någonstans i mitt minne spökade en artikel med goda råd för forskare som vill publicera sig för allmänheten. Ett råd som fastnat var: “Skriv inte som en professor!” Något som de sex professorerna och fyra ur fotfolket med fördel kunnat tänka på.
För vissa, företrädesvis de inom vetenskräpsredaktion inom SR, måste Mr. Neuman framstå som avguden non-plus-ultra… 😉
Go Figure!
Mvh/TJ
Ett av hydrans allra centrala huvud sitter definitivt mellan rockströmska axlar…
Mvh/TJ
It’s good to see a reference that appears to present an opposing viewpoint about The Baltic that is too seldom seen in the Swedish Media:
“I Helsingforskommissionens Baltic Sea Action Plan ar kraven helt orealistiska, skriver Helena Aronsson och Barbro Ulen pa SLU”
Lars Håkanson would agree:
Man kan fråga: Har miljöministern, allmänheten och våra politiker hör något om de betydande negativa effekter som ett genomförande av BSAP skulle få? Till exempel att stora delar av det svenska jordbruket skulle behöva läggas ned (enligt Jordbruksverket)?
http://www.unt.se/debatt/ett-hav-av-logner-om-ostersjon-1136975.aspx
Mybe I can incorporate this book into my critical thinking science class lessons about “The Media & The Money in The Baltic”.
än vi tror.
Det gäller ha ögon öppna nuförtiden.
Bra P.B,i Uppsala finns förevändningar för projekt med underliggande
miljö med underförståda klimatmål.
Det finns olika kommiter som jobbar i ‘undergrund’med dylika spörsmål.
ALI.K.
ALI.K.
att Socialdemokrater med Borgerliga driver igenom en bred lösning
av energifrågan,kärnkraftens’ trumfkort’ med inga koldioxid utsläpp.
ALI.K.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/gor-upp-om-karnkraften
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/tom-symbolpolitik
Lite citat från ovan:
Stora satsningar på biomassa och vindkraft kommer inte att räcka för att fylla tomrummet efter de gamla reaktorerna. Vad gör vi då? Importerar gas från Ryssland? Eller el som producerats i utländska kolkraftverk?
Efter hand blev det dessutom allt tydligare att en stor andel av den etanol som användes hade svag eller rent negativ miljöeffekt när man tog med den inverkan på klimatet som själva etanolframställningen har.
En komplikation med satsningen på biodrivmedel var också att den globala tillgången på biomassa är starkt begränsad. Etiskt sett är det tvivelaktigt att låta odling av energigrödor tränga ut livsmedelsproduktion.
Om målet är att begränsa de globala koldioxidutsläppen är det ofta betydligt effektivare att i kraftverk ersätta kol med biomassa i stället för att omvandla biomassan till drivmedel för transportsektorn.
Vad har hänt? Har någon satt på sig tänkarmössan?
http://notrickszone.com/2012/07/31/temperature-charts-reveal-astounding-cluelessness-among-top-scientists-on-real-global-temperature/
Kolla speciellt in videon… Ha-ha, sickna sunkna scientists…!
Mvh/TJ
/TJ