Klimatförändringen har skapat nya – hajar

Jaws
Mycket ska man höra innan öronen ramlar av. Stor världsnyhet på gång – hajhybrider på grund av klimatförändringen.
Annars så vet vi ju att Hajen åkt både linbana och rymdfärja – redan på 70-talet
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Hm … jag tycker alltid man hört att Hajar sett likadana ut i ”miljoner år” ?

 2. L

  Jag väntar med kommentar tills dom upptäcker isbjörns-hajar… 😉

 3. Bim

  Detta kan inte vara möjligt, hajar lysnar inte på radio och tv och de läser inte tidningar heller.
  Förklara Thomas, du som tillhör de troendes skara.

 4. István

  Jag som trodde att klimatförändringarna går så fort, att arterna inte hinner  att anpassa sig. Lurad av Forskarna.
  Eller forskarna torskar igen!

 5. Thomas

  Bim #3, tja, om klimatförändringarna är verkliga behöver de inte lyssna på radio eller TV, det är bara om det här forumets idé stämmer om att allt är ett bedrägeri som det skulle behövas. Själv undrar jag dock om inte överfiskning är en minst lika trolig förklaring. Visserligen listas inte någon av arterna som hotad, men de har ändå fiskats hårt.
   
  L #2 jag hörde på något radioprogram någon morgon under julen om en rottweiler som smitit från ägarna och återfunnits något senare när den tryckt ned ett rådjur och stod och juckade, men det kanske man inte kan skylla på klimatförändringar? Inte lär det bli någon avkomma heller.

 6. Rune

  Detta måste gälla mänskor också , tidelag beror på klimatet givetvis. 

 7. Lufse

  Aha!
  Om artkorsningarna är miljömässigt betingade så förklaras ju en del av det som så lavinartat ökar även bland människorna; framför allt i Sverige, för utan tvekan är landet påväg mot hett klimat och urinnevånarna som art betraktad är ju inte anpassad till solgassandet däruppe i kalla Norden men däremot deras avkomma ser ju ut att ha fått förutsättningarna, tack och lov.
   
   

 8. När jag tittar på havets värmeinnehåll för de översta 700 metrarna utanför Australiens nordostkust verkar det inte ha hänt mycket alls i form av uppvärmning. Fast den globala uppvärmningen tillskrivs ju ofta den magiska egenskapen att kunna påverka utan att gå den fysikaliskt rimliga vägen att först orsaka lokal uppvärmning. Det är väl den magin som har verkat i det här fallet.

 9. Stefan

  Läs originalartiklen, där drar man INGA slutsater att detta är pga klimatförändingar, bara att det är en unik situation.

 10. OT
  Men intressant vinkling om det politiska spelet. Mycket läsvärt.
  http://www.express.co.uk/ourcomments/view/289553/

 11. Ann L-H

  R. Spencer – Dec. + 0.13 grader C 

 12. OT, men en fundering när det gäller propagandan för ett kallare vinterväder.
  Isbrytaren Oden ligger nu vid kaj istället för att dra in pengar för hjälp vid ett nytt forskningsprojekt i Antarktis. 
  Kan det vara ett tecken på att propagandan börjat få effekt? 

 13. Lejeune

  #12
   
  Eller kan det vara ett tecken på propagandans logaritmiskt avtagande effekt?

 14. Lowfly

  Har de extra batterier?

 15. Björn

  Homo Sapiens har spår av DNA från Neandertalare. Den korsningen måste också ha orsakats av klimatförändringar. Borde undersökas. Kan bli en världsnyhet.

 16. Stefan #9
  Om det är riktigt det du skriver, dvs att de inte nämner klimatförändringarna som orsak i själva forskarapporten är det ännu mer anmärkningsvärt.
  Eller rättare sagt så innebär det ju att SvD skriver en ren lögn.
  Hmm…..
      

 17. Stefan #9
  Eller du menade kanske nyhetsartikeln på The University of Queenslands hemsida?
  http://www.uq.edu.au/news/?article=24232  

 18. jonte jordapa

  Hybrid???   Borde det inte heta blandras!  Kanske lite mindre dramatiskt. 

 19. Håkan Bergman

  Uffeb #12
  Våra isbrytare ligger normalt vid kaj större delen av året, den här vintern blir det tydligen lite extra tid. Minns när några av dom låg vid Stadsgården här i Stockholm, med värnpliktiga besättningar, gissa om dom gillade mildvintrar? Problemet med att hyra ut Oden är väl att ingen kan ge en isprognos med 100%-ig garanti så långt i förväg. Anser man att den går att hyra ut utan en sån garanti kan man väl lika bra sälja den. Hyr finnarna ut nån av sina över vintern? 

 20. Gunbo

  Kan aldrig tro att Global Warming har någonting att göra med hajhybrider! Tror nog mer på Thomas teori: ”Själv undrar jag dock om inte överfiskning är en minst lika trolig förklaring.” 
  Hajarnas filosofi är förmodligen densamma som Kajsa Wargs: Man tager vad man haver. 

 21. ”försöker anpassa sig”………………….
  Men hallå, hajarna hae ett möte där de kom fram till att ”nu måste vi anpassa oss”.
  Dessutom är hajen ett djur som sett nästan lika dant ut i över 200 miljoner år. 

 22. Thomas

  olle #19, ”Dessutom är hajen ett djur som sett nästan lika dant ut i över 200 miljoner år. ”
   
  För det första är hajen inte ett djur utan en hel grupp av arter med mycket olika utseende och beteende. Jämför t ex havsängel, hammarhaj och valhaj. För det andra har de förändrats en hel del genom åren. Tyvärr tenderar undervisningen i evolution bli en undervisning om människans utveckling. Så fort en grupp grenats av från människan så ignoreras dess vidare utveckling.

 23. Bertel

  Det finns flera fiskarter vars beteende har förändrats av olika andledningar. Följande berättelse beskriver förändringen från köttätare till vegan.  🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=D5pAblNL3xM
    

 24. Wannabe ekosof

  ”Tror nog mer på Thomas teori: ”Själv undrar jag dock om inte överfiskning är en minst lika trolig förklaring.” ”
  Amen!
  Enligt den ortodoxa ekosofin är märkliga/oväntade resultat från verkligheten  på något sätt alltid förorsakat av människan och förknippat  med arvssynden . Är det inte AGW så är det överfisket.
  Genusforskaren Iha Temen’s hypotes, att dessa hybrider är ett resultat av patriarkaldominans som spritt sig i naturen är den mest troliga hypotes jag hört om. Det är nämligen oftast hanarnas dominans över honorna samt dessa potentiella våldtäcktsutövares överdrivna sexualdrift som leder till dessa hybridavkommor. På våra breddgrader förekommer tex hybrider mellan fälthare (tyskhare) och skogshare http://www.sekj.org/PDF/anzf40/anzf40-045.pdf
  Att det är fälthare hanarna som är orsak till dessa hybrider anses av Iha Temen bero på att fältharens habitat är närmare mänskliga boningar än skogsharens. Det är således inte överraskande att fältharen lärt sig detta antropogen kultur influerade beteende, men inte skogsharen.
  Hur dessa broskfiskar lärt sig beteendet hajar Iha Temen inte. Möjligen hittar de modell för handlandet vid suspekta badstränder…

 25. Wannabe ekosof

  Tillägg #24
  Genusforskaren Iha Temen är medveten om att det finns undantag, dvs enstaka fall då vilda djur försöker betäcka domesticerade djur.
  http://www.funnies.com/worsthuntingdog.htm
  Detta är enligt Iha ”undantag som bekräftar regeln” eller bevis på att ”nature strucks back”.

 26. Thomas #22
  Valhajen är en fisk. Inte en haj, namnet till trots. 

 27. Thomas

  Ragnar #25 du gjorde mig osäker ett ögonblick, men när jag kollar så bekräftas att den är just en haj:
   
  http://en.wikipedia.org/wiki/Whale_shark
   
   
   

 28. Slabadang

  Thomas!
  För helskotta. Valhajen är världen största FISK! Ägg eller (inre befruktning)  levande ungar är vad som skiljer hajarnas familjetillhörighet.

 29. Thomas

  Slabadang, kan du inte bara ta och läsa på den där wikipediasidan. Titta på dess systematiska namn eller rentav ta och läsa på så mycket att du inser att valhajen just föder levande ungar. Ny finns det för all del hajar som lägger ägg så det är inte vad som särskiljer hajarna.
   
  Händer det någonsin att du får något rätt, Slabadang?

 30. Stickan no1

  wiki:
  ”Valhaj (Rhincodon typus) är världens största haj och likaledes den största levande fiskarten.”
  1-1?

 31. Lars Jonsson

  Ragnar och Thomas. Hajar tillhör fiskriket Phylum Cordata till skillnad från valar och delfiner som är däggdjur.  Den vetenskapliga orginalartikeln är http://www.springerlink.com/content/147031537857tx27/. Den artikel som hänvisas till av Lena och i SVD från univeristetet där nämns bara att det kan vara ett sätt att anpassa sig till ”enviromental change”. Det nämns i artikeln att arterna är mycket lika och främst skiljer sig åt i utbredning och storlek. Fyndet av blandade karaktärer föranledde att teamet gjorde mer noggranna DNA analyser. Kanske har det funnits hybrider tidigare (om detta sägs inget eller förklaras varför man anse att detta är ett nytt fenomen) men att de först nu i en mer ingående studie har konstaterats. Hybridisering i den vilda naturen är inte helt ovanligt. Här på Gotland hybridiserar två arter flugsnappare regelbundet. I en zon där två arter möts kan det förekomma en hybridzon. Fyndet är naturligtvis väldigt intressant men kopplingen till klimatförändringar är närmast löjeväckande. Om hybriderna har någon faktor som gör dem lika ”fit” eller mer än de bägge ursprungsarterna så kan den komma att konkurrera ut den ena eller den andra och då kan en förändring, t.ex större fisketryck på den större eller mindre arten gynna en form som ligger utanför fiskarnas ”target”

 32. Slabadang

  Thomas!
  Va är det för fel på dig? Tror du att du blir träffad av en blixt från ovan med omedelbar död som konsekvens om du erkänner att du har fel?
  Valhajen är en F I S K och en HAJ. Att du inte förstår indelningen av våra djurarter är uppenbart eftersom du tror att du framför en motsättning!

 33. Peter Stilbs

  Slabadang #32 – jag kan inte erinra mig att Thomas någon gång erkänt att han har fel i någotsomhelst själv, eller att det är något fel eller osäkert i något som hör till det normala IPCC-materialet, eller något som kan tolkas i form av AGW-tecken

 34. Nu var det ju faktiskt Ragnar #32 som skrev att valhajen inte är en haj utan en fisk.
  Men eftersom alla hajar är fiskar (vad jag förstår) blev det ju inte rätt.
  typ
  😀
  (tycker det börjar bli en rätt korkad diskussion)

 35. Thomas

  Slabadang #32  Ragnar säger ”Valhajen är en fisk. Inte en haj, namnet till trots”, jag rättar honom och påpekar att valhajen är en haj, varefter du får ett utbrott och försöker rätta mig genom ett kort inlägg med imponerande många fel. Sen backar du och konstaterar att valhajen nog både är en fisk och en haj (vilket är logiskt eftersom hajar är en grupp av fiskar). Dina vanliga elaka gliringar kommer du dock inte ifrån.
   
  Peter Stilbs #33, anser inte du heller att valhajen är en haj eller satsar du bara på att vara elak för den goda sakens skull? Hur ofta erkänner du själv att du har fel, typ att du egentligen inte kan ett dugg om klimatvetenskap trots alla dina självsäkra påståenden om alla fel klimatforskare gör?

 36. Peter Stilbs

  Thomas – Här är lite lämpliga nyårslöften för klimatvetenskapare i IPCC-skolan och deras supportrar.
  http://www.real-science.com/new-years-resolutions-climate-scientists
  (jag har inte nämnt hajar, mer än i inlägg #1)

 37. Thomas

  Peter Stilbs, om du inte vill ta ställning i frågan som diskuteras borde du undvika sådana där gliringar. Speciellt som du själv inte är mycket för att erkänna dig ha fel och Slabadang aldrig gör det.
   
  Den där länken är ännu en sådan där löjlig sak som bara roar er i er lilla sekt av AGW-förnekare.  Vad sägs om att du ger ett nyårslöfte att lära dig så mycket om klimatet att du förmår publicera en artikel där du visar hur den etablerade synen på AGW är fel? Kanske Håkan och Pehr borde nappa på det löftet också.

 38. Håkan Sjögren

  Thomas # 37 : Den etablerade synen på AGW är helt fel. A:et är fel. Människan har inte kunnat påverka klimatet. GW är helt fel. Vi har ingen global uppvärmning för närvarande. Det påhittade konceptet att det finns växthusgaser är tillbakavisat både i teori och experiment. Det är märkligt att ett litet gäng politrucker har kunnat förvrida vetenskapsmäns och beslutfattares verklighetsuppfattning så till den grad att de har gått på sagan om AGW. Havsytorna ligger praktiskt taget stilla i stället för meterhöjningar. Isbjörnarna växer i antal och är inte utrotningshotade. Öknarna minskar i omfång. Det finns ingen ”hot spot” över tropikerna. Den globala uppvärmningen har upphört och enligt vissa källor förbytts i avsvalning trots fortsatt utsläpp av koldioxid i ökande omfattning. Människans utsläpp bidrar med cirka 1 % av halten i luften. Under 100 år ökade jordens temperatur med 0,7 grader samtidigt som halten koldioxid ökade mad nära 40 %. Det tycks finnas koncensus om att klimatkänsligheter är våldsamt överdtiven, den anses av betrodda vetenskapsmän vara 0,6 i stället för IPCC;s 2 till 6. I verkligheten måste den vara noll då en fördubbling av halten CO2 inte skulle kunna påverka tempreaturen. Antalet stormar och deras svårighetsgrad har inte ökat utan snarare tvärt om.   Mvh, Håkan. 

 39. Håkan Sjögren #38
  Hur har Solen inverkat tror du? Förändringar i Jordens bana?
  Lite åt det kallare hållet eller åt det varmare? Eller kanske inte alls? 
  För att inte tala om alla andra ”naturliga” orsaker till oväntade förändringar av klimatet som är svåra att mäta i form av väder eller medeltemperatur på Jorden? 
  Som jag har fattat det så borde det ha blivit lite kallare på grund av minskad solaktivitet och ökade angrepp av molnbildande strånling från världsrymden, men det kan jag ju ha fattat fel. 
  Även om jag inte tror att Svensmarks teorier påverkar klimatet så mycket som många hoppas på…  hoppas och önskar, mest för att slippa bry sig, menar jag.    

 40. Thomas jag är väl medveten om att det finns olika hajar…………….
  Stating the blody obvious.
  Hajar som art har inte förändrats mycket genom årmiljonerna. Att de då hux flux skulle ”komma på” att ”klimatanpassa sig” är löjeväckande. De har överlevt ett antal stora förändringar de senaste 200 miljoner åren.

 41. Slabadang

  Det var inte Hajforskarnas fel.
  På WUWT är journalisten Dina Spector som skrev artikeln avslöjad som fabrikant av rubriksättningen och kopplingen till klimatförändringar.
  http://wattsupwiththat.com/2012/01/04/media-101-how-to-jump-a-shark/#more-54249

 42. pekke

  Blacktip shark:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Blacktip_shark
   
  Australian blacktip shark:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Australian_blacktip_shark
   
  Två hajar som är nära kusiner( nästan syskon ), ser likadana ut och rör sig i samma vatten runt Australien, skulle inte dessa kunna para sig med varandra om tillfälle ges ?
   
  Kan en rödhårig blek kvinna från Skottland och en mörk aboriginer från Australien para sig trots att de ser så olika ut ?

 43. Thomas

  För den som vill få lite huvudvärk om hur man skall definiera en art:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ring_species
   

 44. Olaus Petri

  Senaste nytt om hajhybridiseringen. Den är mycket värre än vi tidigare trott:
  http://www.youtube.com/watch?v=NqGQyMF5a_0 

 45. Håkan Sjögren

  Uffeb # 39 : Jag tror att solen styr klimatet suveränt. Många anser att det blivit kallare och det skulle nog kunna visa sig utgående från icke-manipulerade temperaturdata. Mvh, Håkan.

 46. ThomasJ

  Den här är nedranns bra!
  http://papundits.wordpress.com/2012/01/07/could-climate-change-create-deadly-mutant-sharks-which-kill-us-all/
   😀
  Mvh/TJ

 47. L

  ThomasJ, Delingpole såg samma scenario som jag i #2;
  – End of 2016: Great White Tiger Bull Salty Hybrid breeds with earth’s deadliest land-predator the Polar Bear.

 48. ThomasJ

  L #47: Yepp!  😀
  Mvh/TJ