Klimatförändringen är ditt fel, fetto!

feta
Mycket har vi hört genom åren, men bland det senaste är försöket att skuldbelägga världens överviktiga för den globala uppvärmningen. På London School of Hygiene and Tropical Medicine har man räknat ut att människor med övervikt konsumerar 18 procent fler kalorier än normalviktiga. Dessutom går det åt mer bränsle vid deras förflyttning. En större kropp kräver även större kläder. Konsumtionen driver produktionen som i sin tur leder till ökade utsläpp.
Samtidigt finns det dock andra som protesterar mot ovanstående och menar att det tvärtom är de hälsosamma som driver på den globala uppvärmningen. Deras livsstil innebär att de lever längre och alltså konsumerar under en längre tid. Fetknopparna som ofta insjuknar tidigt, flyttar även tidigare till de sälla jaktmarkerna och minskar därmed bördan på klimatet.
Onekligen känns ovanstående som en viktig debattfråga. Det är antagligen bara en tidsfråga innan DN och SvD tar upp tråden.
Ett logiskt steg vore även att anklaga McDonalds och övriga snabbmatsbranschen för den globala uppvärmningen. Någon som känner sig manad?
Fotnot: Enligt WHO finns det idag minst 1,6 miljarder överviktiga i världen. Av dessa lider 400 miljoner av fetma. 2015 kan de vara 700 miljoner, samtidigt som mängden överviktiga väntas nå 2,3 miljarder.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter

  Det är ju ni bloggare som är orsaken till den globala uppvärmningen!! Tänk vad mycket koldioxidspyende energi det går åt till att driva alla bloggservrar! 🙂

 2. Peter: Å andra sidan får du tänka på att vi sitter mest framför datorn. Alltså kompenserar vi genom ett minskat transportbehov.

 3. Marcos

  Det McDonalds möjligen kan beskyllas för är att de uppmuntrar till massiv konsumtion av nötkött vilket ju ska vara det som ger upphov till mest växthusgaser. Plus att McDonalds och övriga snabbmatskjedjor ligger bakom mycket av den ökande fetman i samhället. För hur många gör som jag om de någon gång går på McDonalds, dvs tar en McFish eller McChicken + morötter + vatten eller en av salladerna. De flesta kör väl det traditionella paketet med pommes + läsk (även lightläsk skapar ju indirekt fetma enligt studier, för att inte tala om tandlöshet).

 4. Marcos

  Notera att jag dosck inte går så långt som att säga att genom att McDonalds skapar feta barn så förvärrar de klimatförändringarna… Om någon nu skulle vilja läsa mitt inlägg ovan och tolka det på det sättet. Fetman tror jag inte bidrar till mer växthusgaser.

 5. Peter

  Överviktiga människor äter mer = avger mer metan… 🙂

 6. Överviktiga människor lagrar mer värme = minskar den globala uppvärmningen.

 7. Magnus A

  Men det talades ju om att det var bättre att ta bilen än att gå till affären, eftersom motion kräver köttkonsumtion. Alltså, undvika motion gäller, och det torde vara optimalt klimatsmart att sitta still och stoppa i sig (ickeanimala) chips. Att muskler skrumpnar till förmån för fett är ovidkommande. Något för Arbetaens klimatblog att ta upp, tycker jag.
  För övrigt. Jag vet inte hur det är med er, men jag får en känsla av att denna detaljstyrning är rent totalitaristisk. 1984 alive and kicking.

 8. Lars

  Ur vilket perspektiv som helst, köttproduktion är dumt ur försörjningssynpunkt, verkningsgraden är runt 10%.
  Lika dumt som etanoldrift.
  Vill vi kunna försörja en ökande befolkning så blir det förr eller senare problem. Snarare förr och senare. Det har redan börjat och det lär inte sluta av sig själv.
  Historiskt har ju svält och epidemier varit naturens sätt att reglera en population. Ska vi nu vara så ekologiska att vi härmar naturen och eldar upp de fattigas mat? Felinformerad? Kanske! Men det som driver spannmålspriserna tar ingen hänsyn till det.
  Moral? (Ett gammaldags ord som man får slå upp i lexikon numera)

 9. Magnus S

  May 19, 2008 (Greeley Tribune – McClatchy-Tribune Information Services via COMTEX) — Eastern Colorado farmers would welcome some of that global warming everyone has been talking about.
  Colder than normal spring temperatures, combined with winds that have made May look more like March, have damaged early crops and delayed planting of others.
  ”If we could just shut off the wind, we’d be fine,” Marc Arnusch said. ”But the winds down here have been wearing out our tumbleweeds. They blow one way one day and another way the next.”
  http://news.tradingcharts.com/futures/3/3/108956933.html