Klimatförändringar och torka

Det har nu varit nederbördsbrist och torka i Sverige, särskilt de södra delarna, i drygt två månader. Naturligtvis har det dykt upp påståenden om att torkan beror på klimatförändringarna eller ÄR klimatförändringar. Klimatförändringar som då förutsätts vara orsakade av mänskligheten, vare sig det klart uttrycks eller inte.

Jag har flera gånger nämnt Climate Explorer där det går att hitta väder- och klimatdata. Data som kan vara mätningar från verkligheten, modellresultat från ofta virtuella världar eller en blandning av mätningar och modellresultat. Där finns till exempel en rad datamängder som är sammanställningar av mätningar i rutnät över jordytan. För nederbörd, finns där sådana sammanställningar från GPCC och CRU.

Jag valde där ut rutnätet 10-20 östlig longitud (E) och 55-60 nordlig latitud (N), vilket i blir södra Sverige och lite av omgivningen. Jag gjorde det som är vanligt när det gäller klimatdata, och delade upp månadsmedel i medel för fyra årstider med tre månader var. Inritade i två diagram, ser de ut så här:

GPCC_Nederbörd_Södra_Sverige

CRU_TS4_Nederbörd_Södra_Sverige

Södra Sverige har faktiskt haft en klimatförändring rörande nederbörd. Och den är INTE att det regnar mindre! Tvärtom kommer det mer nederbörd under alla årstider, möjligen med undantag för de tre vårmånaderna mars, april och maj.

Torka behöver inte bero på just brist på nederbörd, utan kan också bero på att det är ovanligt varmt och därmed ovanligt stor avdunstning. Fast de två hör vanligen ihop. Är det få moln som ger ifrån sig nederbörd, kommer i stället mycket solstrålning ned till jordytan och det blir varmt.

Det finns alltså ingen grund för att hävda att torka och lite nederbörd i Sverige detta år är resultatet av klimatförändringar. Tvärtom har det skett på trots mot en klimatförändring som är åt motsatt håll.

På många håll i Sverige var maj månad rekordvarm. På många håll slogs också rekord i solstrålning. Vilket naturligtvis hör ihop, men verkar lite svårt att förklara med mer växthusgaser i atmosfären. Enligt teorin, eller om det bara är enligt resultat från klimatmodeller, ska det bli mer nederbörd när växthusgasutsläppen värmer världen. Då borde det också bli mer moln och därmed mindre solstrålning som når jordytan. Eller?

Sverige är nu inte det enda land där vattenbrist påstås bero på klimatförändringar. De två ministrarna Isabella Lövin och Margot Wallström hade nyligen ett inlägg på DN Debatt, där de bland annat hävdar att området runt Tchadsjön är drabbat av klimatförändringar. Klimatförändringar som visar sig i kortare och mindre förutsägbara regnsäsonger.

Lite surfande bland alla väderstationsdata som finns på Climate Explorer visar att det är illa ställt med väderstationerna i Afrika. De flesta har helt enkelt slutat att rapportera. De som fortfarande rapporterar data, gör det oftast sporadiskt, med saknade data för många månader. I närheten av Tchadsjön hittar jag i alla fall två väderstationer som de senaste åren har rapporterat nederbördsdata de flesta månader. Det handlar om N’Guigmi i Niger och N’Djamena, som är Tchads huvudstad. Jag räknade ut medelnederbörden för varje månad under året för tre perioder i vardera stationens dataserie. Resultatet blev detta:

NDjamena_Nederbördsfördelning Nguigmi_Nederbördsfördelning

Vi ser att det finns en klar regnperiod i området. Mest nederbörd kommer det i augusti. Före juni och efter oktober regnar det nästan inte alls. Vi ser också lite klimatförändring. Faktum är att perioden med mest regn har blivit lite längre jämfört med tidigare årtionden. Mindre regn kommer nu i augusti och mer före och efter. Mängden nederbörd gick först ned efter 1950 men ökade sedan igen och är tillbaka på samma nivå som före 1950.

Tvärtemot ministrarnas påstående, regnar det nu mer i området kring Tchadsjön än för 50-60 år sedan. Regnsäsongen har inte blivit kortare, utan snarare lite längre. Regnandet är i alla fall inte lika koncentrerat till augusti. Är det förflyttningen av regn från augusti till månaderna närmast före och efter som ministrarna kallar mindre förutsägbara regnsäsonger? Men regnet kommer ju under samma månader som tidigare, bara lite annorlunda fördelat.

Ministrarna upprepar också det ofta återkommande påståendet att fattiga länder är värst drabbade av klimatförändringar och/eller deras konsekvenser. I falla fall enligt temperaturserien från UAH, och jag förmodar för de andra också, är uppvärmningen och därmed klimatförändringarna större ju längre norrut man tittar. Långt i norr hittar vi länder som Kanada, Ryssland samt de baltiska och nordiska länderna. Även USA finns där, genom Alaska. Skulle de länderna höra vill världens fattigaste? Knappast!

Kanske klarar ministrarna inte av att skilja på klimatförändringar och väderrelaterade naturkatastrofer? Fattiga är hårt drabbade av naturkatastrofer just för att de är fattiga och har för lite reserver. Hur de ska kunna bli mindre hårt drabbade av naturkatastrofer genom klimatåtgärder i rika länder, begriper då i alla fall inte jag. Inte ens den som lever i vanföreställningen att fattiga länder har sett en ökning av extremväder, kan väl inbilla sig att extremvädret helt ska upphöra på grund av klimatåtgärder?

Den där påstådda ökningen av väderrelaterade naturkatastrofer tycks dessutom vara en myt. Statistiken pekar i stället mot en generell minskning. Den enda svenske journalist som ens verkar ha funderat på att titta på vad statistiken säger, är visst Anders Bolling. Och han skrev det på sin Framtidsbloggen som ligger under dn.se, och inte i själva tidningen. Är det därför som ministrarna, som väl borde läsa DN regelbundet, missade det?

Åtskilliga svenska medier har i alla fall rapporterat om att världens öknar krymper. Bland annat då den största, Saharaöknen. Sahelregionen är gränsen mellan Sahara och grönare områden söderut. Sahelregionen kan inte gärna ha drabbats av mer torka när Sahara krymper. Tvärtom borde där ha blivit grönare. De två ministrarna verkar helt ha missat nyheten att världens öknar krymper.

Väldigt ofta när jag kollar upp påståenden om att klimatförändringar ligger bakom torka och/eller vattenbrist, brukar jag inte hitta de påstådda klimatförändringar. Som i fallet med södra Sverige och Tchadsjöområdet här ovan. I stället brukar jag hitta en annan, rimligare förklaring.

Låt oss gå in på hemsidan för CIA:s World Fact Book och kolla lite. Tchads befolkningsökning är 1,86 % per år, Nigers 3,19 % per år, Nigeria 2,43 % per år och Kamerun 2,56 % per år. Vilket är de fyra länder som har, eller åtminstone har haft, kust vid Tchadsjön. Med befolkningsökningen 1,86 % per år, fördubblas befolkningen på knappt 38 år. En ökning med 3,19 % per år leder till att befolkningen fördubblas på drygt 22 år. Med fördubblad befolkning lär vattenanvändningen också fördubblas. En del av vattnet kan i och för sig återvända till sjön efter användningen, men mycket försvinner säkert också. Används vattnet för livsmedelsproduktion, kan maten säljas någon annanstans. Vatten som dunstar bort, kan bli regn någon annanstans.

Även Sverige har haft en snabb befolkningsökning de senaste åren. Vilket borde innebära också en snabb ökning av vattenanvändning.

Befolkningsökning är en fullt rimlig förklaring till att det blir vattenbrist. För att inte säga självklar förklaring. Ändå är det en förklaring som få ens överväger. I stället ska det skyllas på klimatförändringar, utan minsta kontroll om de påstådda klimatförändringarna ens har inträffat.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Olav Gjelten

    Jag refererade i går vad vädersajten Yr hade för förklaring till denna torra och varma sommar. Det har enligt Yr ingenting med klimatförändring att göra , utan på den ovanligheten att vi, sedan i vintras, haft övervägande ostliga vindar.
    Vindar från det hållet är alltid torra, kalla om vintern och varma under sommarhalvåret. Yr skriver vidare att tids nog kommer västvindarna med ihållande regn tillbaka.

    Då kanske det dröjer 50 år eller mer tills nästa gång vi får uppleva något liknande. Kungen oroar sig i onödan.

  2. Robert N.

    Trots värme och en rejäl värmebölja över i stort sätt hela Sverige med mycket torrt väder som följd så verkar utstrålningen från jorden fungera.
    Runt 30 grader på dagarna men sedan faller temperaturen.
    Nattminimum är på många platser nere på ensiffriga tal.
    MÄTSTATION TEMPERATUR
    Storlien-Storvallen 7,1 °C
    Dravagen 7,4 °C
    Börtnan 7,6 °C
    Älvsbyn 7,8 °C
    Naimakka 8,0 °C
    Horn (Götaland) 8,7 °C
    Gielas 8,8 °C
    Hemavan Flygplats 9,2 °C
    Åmot 9,2 °C
    Pajala 9,2 °C
    Så kallade Tropiska nätter är sällsynta och därmed är dygnsmedeltemperaturen inte speciellt hög.

  3. Bim

    Snyggt Lars Kamél.
    Varför tar inte miljöpartister reda på sådant här? Jag kan förstå varför, om man vill bedra folk med katastroflarm, men inte om man verkligen är intresserad av miljö och klimatfrågor.
    Uttalande som att ”en sommar som denna inträffar bara tre gånger på en miljon år”
    eller strax efter ” värsta torkan på 20 år.”
    De ena säger så, den andra något helt annat. Om avsikten är effektiv propaganda så misslyckas man ju totalt. Följden blir bara att klimatalarrmister verkar dumma i huvudet. 😀
    Var annars blir man dum?
    Man måste ju faktist förstå varför en riktig debatt i radio och tv är omöjlig mellan kunniga klimatskeptiker och miljöpartister. Det hade blivit rena ”katastrofen för Miljöpartiet. Nu är det ju lyckligtvis så att de sköter ju det väldigt bra alldeles själva.
    Jag talar ju ofta med vanligt folk som knappast ägnar detta en tanke. Hela klimat-hypen är ju så stollig så de bryr sig inte längre.
    Vad än miljöpartiet petar i så blir det katastrof, så de bryr sig nog inte ens själva.

  4. Lars-Eric Bjerke

    SMHI beskriver konsekvenserna av sina klimatmodeller vad gäller tillrinning till vattendrag här:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.95649!/Menu/general/extGroup/attachmentColHold/mainCol1/file/Klimatscenarier_f%C3%B6r_Sverige-v1-Klimatologi_15.pdf

    Kort sammanfattning:

    Den största ökningen av nederbörden blir på vintern och våren. För scenariot RCP 4.5 ökar medeltillrinningen till mitten av seklet i större delen av Norrland med ca 10-15%, Svealand visar på en ökning på 5-15 % till mitten av seklet. Den största ökningen förekommer i de norra delarna. Till mitten av seklet är vattentillgången i Götalands inland relativt oförändrad, medan östra delarna av Götaland uppvisar en svag minskning av tillrinningen och västkusten en liten ökning på 5-10%. På östkusten däremot visar resultaten på en minskad tillrinning, med 5-10 % till slutet av seklet.

  5. Håkan Bergman

    DN har just en artikel om torkan där en professor i vattenresurslära hävdar att det vi upplever nu skulle stämma med SMHIs klimatmodeller. Hur svårt kan det vara att kolla det?

    https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=n&sc=rcp85&seas=ar&dnr=99&sp=sv&sx=0&sy=0#sc=rcp85&seas=som

    Har funderat över det här med den låga luftfuktigheten, speciellt här på ostkusten, kan det vara så att Östersjön har haft ett temperaturunderskott efter en kall vinter och sen en stor påfyllning av kallt bottenvatten västerifrån. Just nu så verkar temperaturen på flera mätplatser ha planat ut vid 21-22 C, är det där nånstans det blir balans mellan solinstrålning och avdunstning?

    https://www.smhi.se/hfa_coord/BOOS/SST/Stationplot/Last_week/LandsortNorra_SMHI.png

  6. Ulf

    Svar 1

    Det är ju också en gammal sanning ifrån tidigare generationer i Stockholms skärgård, när vindarna kommer ifrån Ryssland så blir det en bra sommar. Finns en bra bok om det som jag inte kommer ihåg nu. Skärgårdsväder någonting. Normalt är sommaren sydvästliga vindar och lågtryck. Intet för intet så är juli en nederbördsrik månad i normalfallet.

  7. Ulf

    Tschadsjln tycker jag låter som en klassisk brist på en vettig marknadslösning ungefär som utfiskningen. Ingen äger sjön och det gäller att plocka ut så mycket som möjligt innan det tar slut. Det finns ingen långsiktigt aktör som ser till att det inte ”skördas” mer än vad sjön tål.

  8. Olav Gjelten

    # 4
    Är det rätt att säga att temperaturer ökar/minskar i procent? Vad utgår du ifrån när du påstår sådant? Hur många procent ökar i så fall temperaturen med om den går upp från noll till plus en? Är det vidare alltid celsuisgrader du utgår ifrån?

  9. Lars-Eric Bjerke

    Enligt SMHI modeller är längsta torrperiod år 2070-2100 i stort oförändrad i Sverige för RCP4.5. De finns en tendens till en ökning med 1 dygn på Götalands väst- och ostkust.
    https://www.smhi.se/klimat/framtidens-klimat/klimatscenarier?area=swe&var=ds&sc=rcp45&seas=som&dnr=99&sp=sv&sx=0&sy=0

  10. tty

    Tchadsjön får nästan allt vatten från Charifloden som rinner upp i Kameruns högländer. Sjön krympte kraftigt under torrperioden på 1960-70-talen, men har bara ökat litet grann sedan dess trots större regnfall i Sahel.
    Anledningen är att Charifloden är republiken Tchads enda större vattenresurs och den används numera för konstbevattning i stor skala. Detsamma gäller för norra Kamerun och den viktigaste bifloden, Logone.

    Tchadsjön kommer därför inte att återhämta sig om det inte blir ett extremt klimatomslag, eller att större delen av jordbruket i Tchad och norra Kamerun avvecklas, eller planerna på överföring av vatten från Ubanghi-systemet genomförs.

  11. Joakim

    Bor i norra Thailand och har då aldrig upplevt så sval sommar, eller är det regnperiod som har startat redan. Kallt kan jag inte påstå men kyligt för oss. Undrar hu det är över hela Asien och närmast länder som ligger nära ekvatorn som Thailand?

  12. Isidor

    #6
    Boken Skärgårdsväder av meteorologen Lage Larsson. Sidan 113 och framåt.
    Bokförlaget Max Ström ISBN 91-89204-48-4

  13. Peter F

    Att det inte finns en enda visselblåsare i våra media som vågar komma ut och berätta att att de har order att stödja klimathotbilden, svartmåla Trump och Putin, skönmåla globalismen, osv är verkligen skrämmande. Det finns ju så mycket som motsäger klimathotet att jag kan inte begripa att någon journalist tar upp den tråden. Enda förklaringen är order från ledning och hot om avsked och smutskastning, dvs yrkesförbud i en tid då redaktionerna över hela landet krymper dagligen och nyhetsutbudet styrs av ägarna via TT. Jag rekommenderar att ni läser Lars Ber på Antropocene.

  14. Peter F

    #13

    Lars Bern ska det givetvis vara

  15. Rickie Kåveby

    Enligt lokala tidningar här i Algarve i Portugal var Maj 2018 kallaste Maj på 60 år. Havet har också varit mer än fyra grader kallare än normalt. Idag är havet 2.8 grader kallare än genomsnittet 1981-2005.
    http://www.surf-forecast.com/breaks/Ilha-de-Tavira/seatemp

  16. Bim

    Någon här som vet?
    Det är ju väldigt varmt, ganska länge nu. Havsvattnet här på Västkusten måste ju dunsta ganska rejält nu och vattenångan stiga uppåt. Men molnen uteblir. Vad jag undrar är:
    Vattenångan är ju osynlig tills den kondenserar till moln. Att det är väldigt kallt på 8000-10000 metershöjd -25 -40 grader om jag har rätt. Hinner vattenångan inte upp på de höjderna innan den blåst iväg österut Baltikum, Ryssland där regnmolnen finns just nu?
    Den cirkulationen måste ju vara väldigt känd bland meteorologer som skall ge prognoser i närtid.
    På tropiska öar brukar det ju regna nästan varje morgon. I vart fall på öar med bergslandskap, Gillar du inte vädret? Vänta en timma då. brukar de säga på Hawaii.
    Varför regnar det inte här nu med all vattenånga i luften?
    För en meteorolog , en dum fråga, men jag är inte meteorolog men man kan ju vara dum ändå. 😀

  17. jensen

    Man made global warming-troende har blivit alltmer Sun Impact sceptics.

    http://notrickszone.com/#sthash.bEC1jUZp.dpbs

    https://www.brainyquote.com/quotes/h_l_mencken_161713

  18. latoba

    #13 Peter F. Jag har många gånger ställt mig samma fråga. Det måste handla om order från ledningarna för svenska tidningshus och TV- och radiokanaler.Den som är anställd av dessa och som skulle våga sticka ut mot klimat-PK-ismen är ju garanterat av med jobbet i samma sekund. Blickar man ut över över världen ser det ju inte lika illa ut.

  19. Mikael Möller

    Ni riktar fokus åt fel håll. Självklart har denna värme inget med klimatet att göra. Var beror det då på? Kan man skapa ihållande värme med teknologi? Det är den fråga ni måste ställa er.

    Att citera den desinformativa websidan smhi leder ingenstans. Var med och ordnade ett seminarium i Statistikersamfundet som bevistades av en finsk person från smhi. En nolla som visst har blivit ptofessor nu. Så kan det gå!

  20. Ingemar Lindberg

    Det verkar brinna i hela Sverige just nu! Varför? Kan skog och mark självantända?

  21. Ingemar Nordin

    Ingemar L #20,

    Det är väl inte uteslutet att vissa av bränderna är anlagda. Annars skyller man på tågen och blixtnedslag.

  22. Henric Franzén

    #13 och #18
    Möjligtvis OT. Råkade precis ut för en journalist som jobbar på en P3-pod som heter Dystopia. De har ett avsnitt som heter ”När havet kommer” (https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1086987?programid=5188). Avsnittet innehåller allt som de mest extremistiska klimathotare anser kommer hända om vi fortsätter att elda med fossila bränslen. Jag gick in på deras FB-sida och kommenterade att det inte alls är så farligt som många gör gällande styrkt med data från UAH och DMI. Jag länkade även till Gösta Pettersson skrift ”Falsk alarm” och skrev att det inte var så självklart att CO2 driver klimatet. Det gick inte många sekunder innan jag fick svar. Först undrade hon om jag var seriös som hänvisade till Gösta Pettersson. Hon visste nämligen vem han var. Sedan länkade hon till Uppsalainitiativet då hon insåg att jag hämtade kunskap från Klimatupplysningen och skrev att det ”faktisk finns serösa sidor om man vill veta mer om klimathotet”. Därefter bad hon alla läsare att kommentera mitt inlägg. För att slippa påhopp från alla möjliga håll raderade jag inlägget. Orkar inte bli upprörd när jag har semester.

  23. Ulf

    13,18, 22,

    Det här är mestadels ideologiskt drivet. Det är vänstern sista halmstrå vad gäller att attackera marknadsekonomi. Man är besatt av inte ha fel vilket man förstås har. Det har bevisats så många ggr.
    Du kan aldrig övertyga dessa människor om någonting de kommer aldrig att erkänna att de har fel. Jag menar de är kommunister och socialister fast länder som prövat dessa idiot ideologier i bästa fall är ruinerade i sämsta fall har miljoner människor mördats. Dumhuvudena hävdar fortfarande att det inte var ideologin det var fel på. Så inse att det finns inga order uppifrån de här galningarna är självgående.

  24. Ingemar Nordin

    Henrik F#22,

    ”Vad händer när havet kommer?” Ha, ha … det låter som ett program för allehanda alarmistiska foliehattar.

    Synd att du raderade ditt inlägg. Du behöver ju inte svara om du inte gitter. Ofta så gör de jobbet själva att göra sig till åtlöje som de fanatiker de är genom att gå till personangrepp, håna och hata.

  25. Björn

    Torka här hemma är inte det samma som klimatförändringar. Hävdar man det är det desinformation och fake news. Det handlar än så länge om väderförändringar. Men det man kunde ha förutsett med en objektiv klimatforskning, är att atmosfärens cirkulation skulle förändras med en avtagande soleffekt mot atmosfären och därmed rubbningar i de olika planetära vågorna.

  26. Sören G

    TV-meteorolgen kom med en viktig upplysning i kväll. På väderkartan hade man temperaturer på drygt 33 grader. Men sen förklarade hon att värmerekorden för Sverige var drygt 38 grader som sattes i Målilla, och Uppsala med över 37 grader.

    Rekordet i Målilla har jag hört talas om förut och att det skulle ha satts 1947.

  27. Robert N.

    # 26 Sören G
    Ultuna, Uppsala +38,0 grader 1933. Ett år då det inte blev någon is på havet i Uppland.

  28. Robert N.

    Även Målilla hade +38,0 grader fast fjorton år senare 29 Juni.
    Uppsalas rekordtemp sattes den 9 Juli.
    Tänk om dessa rekord skulle ryka. Då vart det nog liv i luckan.
    Tänka sig att det kunde va så varmt för drygt åttio år sedan.

  29. Guy

    #27

    I dag slogs sommarens rekord i Finland Åbo, 33,3 grader var det visst. På frågan om det är alla tiders rekord svarade meteorologen ärligt nog nej. 2010 var rekordet 38 grader.

    Så inget snack om exeptionellt, aldrig inträffat förr. Noterade med tacksamhet!

  30. Strumpan

    #20, 21. Det var rejäla åskskurar här i Hälsingland dagarna innan skogsbränderna tog fart. Många ”småbrasor” som fick släckas i samband med det. Storbränderna är väl helt enkelt de som ingen upptäckte i tid. Bränderna härjar i områden som även med hälsingemått är glesbefolkade.

  31. Håkan Bergman

    Strumpan #30

    Man undrar hur det står till med beredskapen, har man rustat ner skogsbrandflyget också? Det skulle ju regna mera enligt SMHI och pengarna behövs ju till så mycket annat.

  32. Mattias

    Skogsbränder kommer förmodligen bli vanligare under dylika vädersituationer som den nu aktuella. I dagens produktionsskog tillåts inga bränder som tidigare skedde naturligt. Den moderna skogen är en monokultur där träden står mycket tätare än förr. På grund av att naturliga bränder inte tillåts samt att skogen inte längre betas hinner humuslagren byggas upp som gör att när det väl brinner så finns det stora mängder av brännbart material tillgängligt och branden sprider sig snabbt i den täta monokulturen. Naturliga skogar med kontinuerliga naturliga bränder såsom det var förr hade en bättre motståndskraft mot skogsbränder.

  33. Strumpan

    Vet inte hur det ligger till med brandflyget. Men något säger mig att det norrländska brandflyget har betydligt större områden att patrullera än längre söderut.

  34. Frej

    22# Henric Franzen Ja vi fick en torr sommar och för en sekt som letar tecken från en gud , så blev dom bönhörda . Men det var rätt tyst förra sommaren och vintern som var . https://www.expressen.se/debatt/torkan-och-branderna-ar-inte-engangsforeteelser/ Och Greenpeace är deras korsriddare . Det är en grupp som gör allt för sin egen skull , lever sitt liv i äventyr och gör absolut inget produktivt som för oss framåt . Och jag undrar vad skulle dom göra om vi fick Greenpeaces paradis , som alla sekter söker ?

  35. Håkan Bergman

    Strumpan #33

    Man kan ju undra om vi deltar i nåt samarbete för övervakning från rymden, det kan ju funka dygnet runt om tillräckligt många satelliter används. Nigeria har ett program och deltar med egna satelliter för sånt, vill minnas att bl.a. skogsbrandsövervakning fanns med när man började.

    https://www.newscientist.com/article/dn24025-how-nigeria-has-been-using-its-satellites/

  36. Håkan Bergman

    Frej #34
    Lite häftigt är det ändå att det finns en organisation som leds av en person med titeln ”Chef”. Varför inte slå till med ”il capo di tutti capi”?

  37. Olav Gjelten

    Vid två tillfällen de senaste 80 åren har vi haft 38,0 grader i Sverige. Den ena gången på 1930-talet i Uppsala och den andra gången på 40-talet, då Målilla i Småland uppmätte samma temperatur.
    I dag utgår Klass 2 -varning om extrema temperaturer vid ”futtiga” 30 grader. Det ska till varje pris heta att det är ”extremt” varmt nu för tiden när det inte ens är i närheten av noteringarna från gamla dagar. Förmodligen är inte ens promillen av Sveriges befolkning medvetna om klimatlögnen och förtigandet om fakta. Därför går det så himla bra att fortsätta ljugandet om väder och klimat.

  38. Roger

    Enligt Dagens Industri (morgondagens papperstidning) så slår Johan Rockström fast att de ökade temperaturnivåerna i Sverige och globalt ”med hundra procents säkerhet” är utslag av klimatförändringarna.

    Sannolikheten för extremvärme på norra halvklotet är hundra gånger högre i dag än för 50 år sedan.

    Hundra gånger högre idag??

  39. Sören G

    #38
    Och Dagens Industri sväljer vilka fantasier som helst. Är alla galna?

  40. Ult

    38,39
    Oerhört pinsamt DI gör sig till fullständigt åtlöje. Rockström är även i SvD med Superklimathotaren Jenny som kallar sig journalist. 2016 hoppade temperaturen till säger han och nu är den 1,1 grader över inte 0,8. Naturligtvis kommenterar han inte 2017 och 2018.

  41. Gunnar Strandell

    Ulf #40
    Förklaringen finns här:
    https://timbro.se/smedjan/lockelsen-i-att-tvinga-sin-vilja-pa-andra/

  42. Ivar Andersson

    #9 Lars-Eric Bjerke
    SMHIs modeller bygger på IPCCs klimatmodeller som inte duger för att göra prognoser utan endast för att göra scenarior, som är utfall som modellerna producerar under förutsättning att modellerna är korrekta. Men modellerna har inte kunnat visas vara korrekta och innehåller många gissningar som inte kan förklaras teoretiskt.

  43. Magnus

    Har författaren något bevis för att befolkningsökning och torka har något som helst samband? Du skriver att det är ’rimligt’, men erbjuder ingen annan förklaring.

  44. Ingemar Nordin

    Magnus #43,

    Det påstås väl inte att det finns något orsakssamband mellan befolkningsökning och torka? Däremot att vattnet inte räcker till då befolkningen ökar.

  45. Magnus

    Ingemar #44

    Jo, det är ju det som påstås, se:

    ’Väldigt ofta när jag kollar upp påståenden om att klimatförändringar ligger bakom torka och/eller vattenbrist, brukar jag inte hitta de påstådda klimatförändringar. Som i fallet med södra Sverige och Tchadsjöområdet här ovan. I stället brukar jag hitta en annan, rimligare förklaring.’

  46. Ingemar Nordin

    Magnus #45,

    Det står torka/vattenbrist. Vattenbrist kan uppstå om det finns mer folk än vatten. Konstigare än så är det inte. Men det borde du kunna räkna ut själv.

  47. Magnus

    Ingemar #46,

    Ja, jag kan (och har uppenbarligen) räknat ut det, men jag tror att både författaren och många läsare tror att det även gäller torka. Ordet torka borde inte ens finnas med i artikeln.

    *Speciellt* inte i titeln! Det är extremt vilseledande.

  48. Pingback

    […] Ändå tror de två ministrarna att nederbörden har minskat i området runt Tchadsjön och att Sahara är på väg att äta sig in i Sahelregionen.. De påstår att det har blivit kortare och mindre förutsägbara regnsäsonger. Ett påstående som inte alls stöds av den nederbördsstatisk som finns, vilken jag analyserat och beskrivit på Klimatupplysningen: ”Klimatförändringar och torka”. […]