En svala gör ingen sommar

svala

Vi har verkligen en intressant sommar före valet den 9 september. Tropisk värme, torka, dåliga skördar, nödslakt och  skogsbränder. Jag tycker verkligen synd om Sveriges bönder denna sommar och brandmännen får slita hårt.

Klimataktivisterna går givetvis ”all in” i sociala medier, får något religiöst i blicken och viskar:

– Vad var det vi sa, det är på riktigt nu!

Det klart att jag förstår att de utnyttjar situationen men har de verkligen tänkt klart? Om klimatmodellerna inte visar på torka utan snarare på mer nederbörd (enligt SMHI). Kan man då inte säga det omvända, dvs att eftersom vädret denna sommar inte följer klimatmodellernas projektioner så kan man se det som ett tecken på att det inte är något annat än väder. I annat fall borde ju klimatmodellerna ha fel och är inget att lita på till att börja med. Det är ju bra om det hänger ihop och det brukar vara en god idé att tänka ett varv till

Det är ju inte heller det första året i Sveriges historia med extrem torka. 1955, 1959, 1975, 1983 och 1992 är exempel på andra år med svårt torka enligt SVT. Så hur tänker klimataktivisterna egentligen, att vi nu plötsligt har någon slags ny normal som vi behöver anpassa oss till? I så fall misstänker jag att de kommer att få tänka om de kommande åren.

En svala gör ingen sommar och en sommar gör inget klimat

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  Sommaren 2017 var den kallaste på länge.

  Man ser tydligen inte sambandet ett högtrycksläge med klart väder ger stark solinstrålning vilket höjer temperaturen. Ringa molnighet ger dessutom inte mycket nederbörd. Högtryck är väder liksom lågtryck vid andra tillfällen.

  Att koppla det till våra utsläpp av koldioxid är pseudovetenskap och religiös tro.
  Dessutom är det kallare än normalt på många andra håll.

 2. Ulf

  Vet någon om maj 2018 var varmast i Sverige ”i modern tid”? Rubriker i tidningar gör gällande det men när jag går in på SMHI så ser jag bara lokala rekordtemperaturer dock ingenting om Maj månads placering för hels Sverige?

 3. elias

  Klimat är och förblir den genomsnittliga temperaturen de senaste 30 åren. Enstaka år är och förblir enbart väder.

 4. Lars Lundqvist

  Sverige har EU:s största skogsareal och 70% av Sveriges yta täcks av skog, men saknar eget brandflyg.
  Eliasson skyller på klimatet och anser att det kanske är dags att tänka om.

 5. Björn

  Folk borde vara nöjda med en varm och solig sommar, men visserligen lite mer torr än vanligt. Det är torrt men inte så att ”hela Sverige brinner” enligt fake news. Den tillfälliga vädersvängningen är inte en ”klimatförändring”. När skall ansvariga på SMHI och Naturvårdsverket korrigera denna felaktiga bild av verkligheten?

 6. Robert N.

  #2 Ulf
  Svenskt ”rekord” för Maj: 32,5 Kristianstad 27 maj 1892 och Kalmar 28 maj. (Götaland)
  31,3° Nora den 29 maj 1911 (Svealand)
  30,6° Överkalix-Svartbyn den 31 maj 1971 (Norrland)

  Som synes så kunde det också vara varmt med jämna mellanrum tidigare i Sverige.

 7. Håkan Bergman

  Lars L. #4

  Det var mycket man inte tänkte på när man avskaffade värnplikten. Tänk så praktiskt det var när en brandchef kunde ringa närmsta regemente och rekvirera hjälp. Och hjälp kom, unga, friska grabbar med lämpliga kläder, utrustning och en färdig organisation, bara att sätta in.

 8. Lars Lundqvist

  Sverige har EU:s största skogsareal och Finland näst största.
  70% av Sveriges yta är täckt av skog.
  Redan 2014 uppmärksammades brist på brandflyg vid den stora branden i Västmanland, men fortfarande har Sverige inget eget brandflyg.

  Nu gömmer sig Eliasson och regeringsföreträdare bakom att klimatförändringar kanske kan motivera att brandflyg ska placeras i norra Europa. Men det måste diskuteras i Brussel!

 9. Lasse

  Arktis visar oss hur lite som stämmer med de självsäkra prognoserna.
  http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/

  Lite ödmjukhet inför det okända väderläget vore passande.
  Bara vi äter lite klimatsmart mat så kanske gudarna kan blidkas är det självsäkra troendes val.

 10. Johan M

  #2 Ulf

  Mona barn tycker väl ”modern tid” är sedan iPhone lanserades men om vi tar och tittar lite längre tillbaks i tiden så har det nog varit betydligt varmare förr om åren.

  Håkan Grudd vid Stockholms universitet har studerat rädringar från Torneträsk för att försöka rekonstruera en temperaturserie för norra Skandinavien de senaste 1500 åren. Trädringar ger naturligtvis inget klart besked om temperaturen i maj men det är intressant att se hur april-augusti temperaturen anses ha varierat under århundraden. Titta på diagrammet i fig 12.

  https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00382-007-0358-2

 11. jensen

  Som jag hörde en fåvitsk (jungfru) yttra sig: Det är förfärligt, när man ser klimatet förvärras dag för dag.

  http://sv.dsynonym.com/f%C3%A5vitsk
  https://www.brainyquote.com/quotes/albert_einstein_106912

 12. Ivar Andersson

  Vintern 2009 eller 2010 hade vi lånat ut isbrytare till någon forskning vid Sydpolen eftersom isen inte skulle bli tjock i Östersjön enligt klimatmodellerna. Enligt klimatmodellerna skulle nederbörden öka så vi kunde spara pengar på brandflyg och helikoptrar som kan vattenbomba. Även större delen av försvaret kunde avvecklas eftersom krigsrisken i vårt närområde inte fanns. Bland annat dessa exempel visar hur dåligt planeringen i Sverige fungerar. Då gäller inte försiktighetsprincipen längre. Ska bli intressant att höra vad som kommer att sägas när kärnkraften är avvecklad och vi ska förlita oss på sol, vind och vatten.

 13. Allan Forsling

  Det är en fantastisk klimatmodell som IPCC tagit fram. Vad som än händer, den stämmer!

 14. I går kväll (1, 2 eller 3 ord?)

  blev jag riktigt rädd. Jag råkade läsa en debatt-artikel i DN (förmodligen bakom en betalvägg)
  där 9 forskare uttalar sig om Sveriges klimatpolitik. Jag hoppas att de som kan läser den. Frågan är hur vi kan bemöta den.

 15. Roger

  Är det denna artikel Sten Kaiser åsyftar?
  https://www.dn.se/debatt/starkare-miljolagstiftning-kravs-for-en-hallbar-framtid/
  Några av undertecknarna är stollar, men ett par är riktiga vetenskapsmän.

 16. Håkan Bergman

  Dom har åtminstone insett att valet i höst med största sannolikhet kommer att medföra stora förändringar. Att oroa sig över respekten för demokratin när man själv är beredd att offra densamma är kanske inte så genomtänkt om man tänker sig att få nåt gehör hos en bredare publik. Och bråttom är det som vanligt, men att gå in och peta i grundlagarna är inte gjort i en handvändning, tack och lov. Dom får väl skylla på värmen.

 17. Sten Kaijser

  Ja tyvärr verkar artikeln vara bakom betalvägg.

 18. Christer Löfström

  #14 ”Frågan är hur vi kan bemöta den.”

  Lätt att bemöta, men svårt/omöjligt att få in ett debattinlägg i DN / DI

  Ett inlägg tar lämpligen fasta på:
  https://www.svk.se/om-oss/press/svenska-kraftnats-kraftbalansrapport-for-vintrarna-20172018-och-20182019-2979336/

  Ladda hem rapporten!

  ”En av de viktigaste slutsatserna i Svenska kraftnäts långsiktiga analyser är att bristande lönsamhet fortsatt riskerar att hindra utbyggnad av planerbar elproduktion. Elpriserna ser ut att kunna förbli låga fram till dess att kärnkraften läggs ned, vilket innebär att annan elproduktion kommer ha svårt att hinna ersätta kärnkraften i tid. Analyser visar att nedläggning av kärnkraften leder till ett stort antal timmar med mycket höga elpriser, samt ett flertal timmar med svårigheter att överhuvudtaget få effektbalansen att gå ihop. Detta illustrerar behovet av tillkommande planerbar elproduktion och förbrukningsflexibilitet.”

  Sannolikt kommer det under nästa mandatperiod krav från Svenskt Näringsliv om statligt stöd för ny kärnkraft motiverat med klimathot.

  Då blir det livat i holken. (Bor svalor i holk?)

 19. Evert Andersson

  # 14 Sten Kaijser
  Jag har försökt få in en replik skriven av mig och två kompisar, som kallar oss fria debattörer. De tackade nej. Helt väntat. För den intresserade finns det bantat i kommentarfältet under artikeln.
  https://www.dn.se/debatt/starkare-miljolagstiftning-kravs-for-en-hallbar-framtid/

  Säldöden fick in MP i Riksdagen. Kommer sommarvärmen att rädda dem kvar? Lövin pekar ju på bruna gräsmattor som bevis. Och dem kan alla se överallt.

  # Allan Forsling När global warming planade ut in på 2000-talet blev mantrat klimatförändringarna. Genialiskt eftersom de kan förklara allt från sommartorka till inbördeskriget i Syrien.

 20. Gunnar Strandell

  Sten Kaijser ”14

  Jag tycker inte att artikeln behöver bemötas. Den är bara ännu ett exempel på att luften pyser ur klimatballongen och några vill ta till lagstiftning för att befästa några av dess teser. Uppenbarligen fruktar man att miljöpartiet får mindre inflytande i Sverige efter valet. Vi vet redan hur illa det går med hastigt påkomna lagar och att förvänta sig att våra politiska partier ska hinna enas över blockgränserna på de 58 dagar som återstår till valet är en utopi.

  Författarna, där tre stycken är jurister, skriver om klimatlagen från 2017 i förhållande till den Engelska:
  ”I utredningen bakom den svenska lagen avvisas en så detaljerad styrning med att den skulle vara en ”nymodighet i svenskt lagstiftningsarbete”. Men klimatkrisen är så allvarlig att vissa ”nymodigheter” är nödvändiga.

  ”Nymodiga” lagar för att det brådskar ringer nog illa för alla som kan sin historia.

 21. pekke

  Ovanligt kall sommar i Arktis ?

  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.uk.php

 22. Ingemar Nordin

  Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
  Till toppen

  Ulf Danielsson, professor teoretisk fysik, Uppsala universitet

  Eva Friman, direktör Swedesd (Center för lärande om hållbar utveckling, Uppsala universitet)

  Maria Forsberg, jur dr miljörätt, Uppsala universitet

  Bengt Gustafsson, prof em teoretisk astrofysik, Uppsala universitet

  Hans Liljenström, professor biometri och systemanalys, SLU

  Gabriel Michanek, professor miljörätt, Uppsala universitet

  Lars Rydén, prof em geovetenskap, Uppsala universitet

  Sverker Sörlin, professor miljöhistoria, KTH

  Charlotta Zetterberg, professor miljörätt, Uppsala universitet

 23. Håkan Bergman

  Gunnar S. #20

  Det samlas väl ingen riksdag innan valet, och för att göra ändringar i grundlagen måste beslutet fattas av två riksdagar med val emellan, tror .t.o.m. att det bara är ordinarie val som gäller.

 24. jensen

  # 20
  Ja, det ringer väldigt otäckt.
  Vad är det för elitistiska personer, som vill införa nymodiga och bindande lagar.
  Och avskaffa kommunalplane-rätten.
  Det var upplyftande att läsa alla kritiska kommentarer. Tänk om alla kommentarer hade godkänts.

  https://www.brainyquote.com/quotes/thomas_jefferson_125013

 25. Håkan Bergman

  Ingemar N. #22

  Farbror google är också ett alternativ, funkar mestadels. Sen undrar jag ju varför man lägger debattartiklar och ännu underligare ledare bakom betalvägg, vill dom inte att man läser deras ledare?

  https://translate.google.se/translate?hl=en&sl=sv&tl=en&u=https%3A%2F%2Fwww.dn.se%2Fdebatt%2Fstarkare-miljolagstiftning-kravs-for-en-hallbar-framtid%2F&anno=2

 26. Ingemar Nordin

  forts, de vill kraftigt inskränka det kommunala självbestämmandet och centralisera makten till regeringen. Inte heller riksdagen är att lita på. Femårsplaner bör införas. En lagstiftning som tillåter en central detaljstyrning av riket bör införas.

  Tja de gröna revolutionärerna förbereder ett Machtübernahme i bästa rödbruna stil.

 27. Gunnar Strandell

  Håkan Bergman #23

  Du har naturligt vis rätt. Men det hindrar inte att jag får negativa vibbar av att man vill se en blocköverskridande överenskommelse. Det har för stor likhet med decemberöverenskommelsen i den mening att väljarnas inflytande försvinner.

 28. Håkan Bergman

  Kanske läge att placera ut brandvakter runt riksdan, att bränna ner den är ju en beprövad metod för att runda demokratin.

 29. Christer Eriksson

  Angående torkan och skogsbränderna.Det är viktigare att höja kajerna inför ett kanske stigande hav än att satsa på ett bra och ordentligt brandförsvar med brandflyg.Men det är väl inte pk att kräva det.
  Prioteringar har aldrig varit politikers starka sida.

  En sak har jag funderat över ?Då jag har kört slam och spolbilar i många år
  Varför utnyttjas inte dessa till att transportera vatten och vattenbegjuta från vägar som gränsar till eldhärdar.
  Det går att transportera stora mängder vatten både rent vatten och vatten taget ur sjöar och åar.
  Är det stolthet eller vad?
  Enda gången som jag blev inkallad var när det brann på en soptipp.Det var kanske inte kul att stå där i doften och spola vatten.
  Höll på där en vecka,det brann rejält.

 30. Peter F

  Minus 52 på sydpolen just nu. Plus 32 här i Holmsund. Fascinerande.

 31. Björn

  Sten Kaijser [14]; Ja, bakom betalvägg. Nu kan man undra vilka dessa 9 forskare är. Man kan ju kalla sig för forskare om man studerar allt annat än det med naturvetenskaplig koppling. Det behövs ingen begåvning alls för att påstå att väder och vind beror på ”klimatförändringarna”. Uttalar man mantrat så är det en tillräcklig förklaring i sig. Jordens klimatsystem är så komplext, att den som påstår att existerande modeller kan förutse det mesta, är vetenskapligt ohederliga. Planetära vågor eller Rossby vågor är fundamentala vågsystem i både hav och atmosfär. Dessa vågor överför stora mängder energi i vågriktningen och det finns ett antal ”vågledare” som utgör kända stråk som jetströmmarna etc. Om man inte förstår dessa fundamentala vågsystem och dess interferenser, hur kan man då påstå att man nästan med 100 % säkerhet kan säga vad som driver klimatsystemet och hur kan man inbilla en hel värld att det är 100 ppm CO2 som lyckas rubba och skapa oordning i vågsystemen?

 32. Roger

  @Håkan Bergman m.fl.:
  DN har den senaste tiden återinfört en betalvägg för ett mindre antal artiklar, men det mesta är fritt såsom alla debattartiklar, ledare etc.
  För att kunna läsa artiklarna måsta man dock trixa lite med browsern. Rensa cookies och cacheminne. För enkelhets skull, använd en browser du inte brukar använda annars (t.ex. Firefox, Chrome, Pale Moon), och installera en mycket populär add-on som heter NoScript.
  På det sättet kan man läsa hur mycket man vill (utom ett fåtal artiklar som säger ”Detta är en låst artikel”).

 33. Håkan Bergman

  Björn #31

  ”Ulf Danielsson, professor teoretisk fysik, Uppsala universitet

  Eva Friman, direktör Swedesd (Center för lärande om hållbar utveckling, Uppsala universitet)

  Maria Forsberg, jur dr miljörätt, Uppsala universitet

  Bengt Gustafsson, prof em teoretisk astrofysik, Uppsala universitet

  Hans Liljenström, professor biometri och systemanalys, SLU

  Gabriel Michanek, professor miljörätt, Uppsala universitet

  Lars Rydén, prof em geovetenskap, Uppsala universitet

  Sverker Sörlin, professor miljöhistoria, KTH

  Charlotta Zetterberg , professor miljörätt, Uppsala universitet”

  Du får väl bedöma själv, men en bidragsberoende direktör och en docent och ett par professorer i miljörätt och en professor i miljöhistoria smäller inte särskilt högt här. En emeritus i geovetenskap väger tungt däremot, sen lite teoretisk fysik, teoretisk astrofysik och biometri och systemanalys.

 34. Sören G

  Vad har en teoretisk fysiker för kunskaper om vad som styr klimatet?.

 35. jensen

  miljö,miljö,miljö,miljö,miljö.
  Hur kan man då vilja ha allenarådande rätt beträffande ” klimatåtgärder” ?

 36. Björn

  Håkan Bergman [33]; Hade inte läst artikeln som var bakom betalvägg. Men återstår att det inte behövs många celler för att uttala mantrat ”klimatförändringarna”. Dessutom påstår de som tillhör de rättfärdiga, att man inte bör uttala sig om man inte är klimatforskare. Är någon av dessa professorer klimatforskare?

 37. tty

  Artikeln i #22 bör tas bort omedelbart. Den utgör intrång i upphovsrätten vilket DN kan komma att utnyttja.

 38. jensen

  Förr trodde regeringen att miljö och klimat var praktiskt sett samma sak och ålade ansvaret till en jurist.
  Nu kanske man förstår litet bättre och skiljer ansvaret på två ministrar. Den ena journalist, den andra humanekolog.
  https://www.brainyquote.com/quotes/marcus_tullius_cicero_383649

 39. Björn

  Tillägg till [37]; Man har rätt att uttrycka sin åsikt oberoende av ställning, men att använda sig av sin professorstitel för att offentligt bedriva propaganda utanför sitt område, är missbruk av sitt ämbete.

 40. Ingemar Nordin

  Håkan B #33,

  Lars Rydén, prof em geovetenskap, Uppsala universitet
  ”En emeritus i geovetenskap väger tungt däremot”

  Nja, han är bara placerad på institutionen för geovetenskap. Hans ämne är ”Naturresurser och hållbar utveckling” där han har chefat för ett baltiskt universitetsprogram. Inget säger att han vet något om klimatet. Lika lite som att man är professor i teoretisk fysik. Allt beror ju på om man har gjort några insatser i klimatforskningen.

  Jag tror inte att någon av dem har några särskilda meriter på det området. Vad säger Lennart Bengtsson?

 41. Ingemar Nordin

  tty #37,

  Du har rätt. Men namnen kan vi behålla.

 42. tty

  #33

  Men inte en enda klimatolog, atmosfärfysiker, meteorolog eller geolog.

  Och Lars Rydéns geovetenskapliga meriter verkar mycket nebulösa. Han tycks till 100% ha ägnat sig åt att skriva om hur underbart det är med hållbarhet. Jag fick lov att gå via DIVA för att överhuvud taget hitta något. På internationella siter som Google Scholar är han helt osynlig.

 43. Håkan Bergman

  tty #42

  Vilken tur att jag, för det mesta, uttrycker mig försiktigt. Jag skrev faktiskt bara att en emeritus i geovetenskap väger tungt. Man lär sig nåt nytt varje dag, vilken underbar tid vi lever i.

 44. tty

  Bengt Gustafsson tycks dock ha forskat om stjärnatmosfärer, särskilt för metallrika stjärnor. Det är nog det närmaste vi kommer till atmosfärfysik i den här gruppen

  Ulf Daniesson har ägnat sig åt strängteori, kvantumgravitation, kosmisk inflation, svarta hål och de Sitter rymder, som anstår en teoretisk fysiker idag.

 45. I.o.m att pengar för finansiering av våra universitet och institutioner bara delas ut till de som accepterar agendan i programmen kan man räkna med att professorer utexaminerade där har ”rätt” åsikt.

  Miljöhotet är bara en av de svarta lögnerna som skall göras vit. Konsensus är det som skall ersätta fakta i diktatorernas nya värld.

  Finns det något universitet i Sverige som står upp för ärliga fakta när konsensus dyker upp ??

 46. Jag har i och för sig stor respekt för både Ulf Danielsson och Bengt Gustafsson. De är båda framstående fysiker som säkert förstår hur en ökning av mängden växthusgaser kan leda till en uppvärmning. Jag ska skriva ett svar som jag dels har för avsikt att skicka ”privat” till dem båda och dels till DN-debatt.

 47. Rikard Lund

  1994 var det varmare än i år i Östersund då hade det varit flera gånger nära 30 gr varmt och det var mer fuktigt… 1988 var också varmt men mer jämnt det pendlar mellan ungefär 24 och 27 gr varmt o det regnar nästan varje dag men inte så mycket kanske några mm per dag..

 48. Jag känner Bengt Gustafsson, även om jag inte har träffat honom på sisådär 15 år. Han har varit med om att göra modeller av stjärnatmosfärer. Vilket har vissa likheter med att göra klimatmodeller. Då borde han begripa att resultaten från klimatmodellerna är högsta osäkra och inte kan användas för prognoser eller som grund för politik. Å andra sidan verkar han ha blivit religiös på gamla dar (eller var det tidigare fast det inte var så uppenbart), och har varit chef för Sigtunastiftelsen. Att det är är ganska lätt för anhängare av gamla religioner att bli anhängare också av nya, kvasivetenskapliga religioner, visar bland annat Svenska Kyrkan och Påven. Tron på ett akut och allvarligt klimathot, som måste lösas med omedelbara och omfattande åtgärder, är en religiös tro, utan vetenskapligt stöd.

 49. Karl Eider

  Ulf Danielsson visar på sin blogg var han står i klimatfrågan.

  https://ulfdanielsson.com/nar-fake-news-blir-norm/

  Här kallar han flygförespråkare föt klimatförnekare och menar att när de försöker lyfta fram fakta i frågan så är det fake news. Han ifrågasätter att man ska använda skattepengar till detta. Men har inga problem med att det satsas miljarder på klimathotåtgärder och att man bevisligen ljuger i frågan dagligen i både riksdag och media.

 50. Håkan Bergman

  En sketen tiondelsprocent har det blivit för MP.

  https://www.metro.se/artikel/yougov-%C3%B6kad-polarisering-v-och-sd-ser-ut-att-bli-valets-stora-vinnare

 51. Sören Gs

  Att Ulf Danielsson förnekar den vetenskapliga metoden kommer att ligga honom till last i framtida historieskrivning.

 52. Håkan Bergman

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/endast-2-av-10-av-forsvarets-helikoptrar-satts-in-mot-branderna/

  Det finns nåt som heter ”det skiter vi i”, fick min arbetsgivare göra när dom ringde mitt i semestern, och det var inte ens försvarsmakten.

 53. Robert N.

  Det går inte så bra för MP nu.
  Först tänder tågen på skogsbränder
  och sedan ska flyget släcka dem.

 54. Ann lh

  Robert N # 53 En oneliner att lägga på minnet – Tack!

 55. Sören G

  I och med att man har använt uttrycket ”klimatförnekare” så innebär det samtidigt att man har förkastat den vetenskapliga metoden.

  (Jag förstår in var s:et i min signatur i ett tidigare inlägg kom i från.)

 56. Håkan Bergman

  Robert N. #53

  Direkt från verkligheten, vad nu det är för nåt.

  https://threadreaderapp.com/thread/1017715417144537089.html

 57. Johan M

  #56

  Underbar!

 58. Frej

  Det här är ju rejält OT , men känns lite aktuellt . Är det någon som forskat , eller finns det skrifter hur vädret var när lilla istiden började . Eller kom den som en överraskning , det måste väl funnits en föraning vad som kom att ske ? Finns det litteratur att tillgå ? Tacksam för tipps .

 59. Sören G

  Eftersom man vägrar att pröva klimathotshypotesen mot andra orsaker till klimatets variationer och således förkastar den vetenskapliga metoden så blir klimathotshypotesen per definition pseudovetenskap.

 60. Andersson

  Vad jag förstått har SMHI data på dagstemperaturer dag för dag som sträcker sig en miljon år tillbaka i tiden så de kan säkert svara på din fråga.

 61. Johan M

  #58 Frej

  Tror inte någon som levde då la märke till någonting. Det fanns nog, som idag, bra mycket viktigare saker att bry sig om än att notera att spannmålsskördarna gick ner och att vintrarna blev kallare. Under någons livstid så var de enskilda årens utfall bra mycket viktigare än något medeltal under 30 år.

 62. Andersson

  Blir förbannad över att läsa all skit som skrivs om denna sena vår och sommar. Ok det har varit extremt torrt och nu har vi svensk högsommarvärme av den typ vi brukar kunna få ett par gånger på tio år bortsett från perioden 1994 – 2006 då de var mer frekventa. Tropisk natt basuneras det ut vilket inte är speciellt märkvärdigt när vi har en riktig högsommar och solen är uppe större delen av dygnet. Nu är det kris för asfalten smälter på Arlanda, vad är det för skit de lagt ut??? De temperaturer vi har nu är vanligt förekommande i centrala och södra Europa och jag har aldrig hör att deras vägar och flygplatser smälter bort. Denna löjliga global warming kampanj börjar bli rent ut sagt löjlig.

 63. Andersson
  Och taket på Sience Center i Glasgow klarar inte 32 grader. Det får man väl säga är ett dåligt byggt tak med tanke på att Sience förebådar varmare temperaturer.

 64. Sören G

  Hörde just Rumminkainen bli intervjuad på radion. Det kommer att bli värre i framtiden var hans budskap. Vi måste så fort som möjligt ner till noll-utsläpp av växthusgaser är hans recept.
  Vilka konsekvenserna för samhället blir av en sådan politik är det tydligen ingen som reflekterar över eller bryr sig om.
  Att den pågående värmeböljan beror på ett låst högtrycksläge med stark solinstrålning har kanske betydelse.

 65. Guy

  På tal om utsläpp. Läste just etiketten på min vattenflaska och märkte att den innehåller koldioxid. Hur många dylika flaskor öppnas i dagarna? Vad har dom gröna för åsikt om läskindustrin.
  Kan inte påminna mej att jag skulle ha hört om saken.

 66. Torbjörn

  #65 Guy
  Det är kolsyra i mer än vatten, (t.ex. öl, cider, vin och läsk) men det är för liten mängd har jag fått till svar när jag frågat likadant.

 67. jensen

  CO2 vid inandning 0,04 %
  CO2 vid utandning 4%

  Förbryllande bild, som tidigare visats när demonstranter bär ansiktsfilter för att skydda sig mot den giftiga CO2 ( EPA ) Vad blir då utandnings-%.

  Eller vad gör man om ångesten för ” giftig CO2 # blir för stor så att man hyperventilerar? Detta kan ge yrsel, förvirring, bröstsmärtor, hjärtklappning. muskelspasmer och domningar i händer och fötter.
  Vad göra då? Jo låta den drabbade andas och återandas i en papperspåse för att återbalansera halterna.

 68. Guy

  Torbjörn #66

  När målet är 0 utsläpp. Vad är då ”för litet” 🙂

  Läsk- och liknande tillverkning överstiger troligen 1 miljon flaskor (portioner 1/3 L) per dygn.

 69. Guy

  Torbjörn #66

  När målet är 0 utsläpp. Vad är då ”för litet” 🙂

  Läsk- och liknande tillverkning överstiger troligen 1 miljon flaskor (portioner 1/3 L) per dygn.
  Kanske det är farligare att angripa läskindustrin samt vanliga medelsvensson än att angripa enskilda stålverk och bilar och annat som kan visas med rök ur skorstenar.

 70. Guy

  Ursäkta, delvis dublett.

 71. Håkan Bergman

  Tjeckiskt öl innehåller bara biologisk klimatsmart CO2.

 72. Gunnar Strandell

  Sören G #64

  Rummukainen har det jobbigt just nu om han omedelbart vill få ned CO2-utsläppen till noll.
  Ska man flyga in vatten för att släcka eller låta det få fortsätta brinna i skogen?
  Han har kommit ur askan i elden. 😉

  Det lite sorgligare är väl att han verkar i symbios med en regering som haft ansvar för beredskapen under fyra år då det sist brann friskt.

  Jag rekommenderar läsning av Nassim Nicholas Talebs verk för den som är intresserad av hur det går att hamna vilse i bedömningen av små risker med stora konsekvenser.

  Jag lutar åt att bättre brandberedskap och förändrade bromsar på tåg eller att hålla undan beväxningen på banvallarna både kostar mindre och är effektivare än att abrupt stoppa tillförseln av olja, kol och naturgas över hela världen.

 73. Sören G

  #72
  Hormoslyr var väl effektivt mot igenbuskningen av banvallarna. Det var väl så att man inte använde tillräcklig skyddsutrustning vid användandet.

 74. Håkan Bergman

  Gunnar S. #72

  Ska man behöva ringa Bryssel varje gång det brinner är vi nog rökta. Göteborgarna kan f.ö. skatta sig lyckliga att Ringhals fortfarande kör för fullt, den diagonala gatan i brandområdets östra kant i Pålgård är kraftledningen till Göteborg.

  http://emergency.copernicus.eu/mapping/system/files/components/EMSR298_02HAMMARSTRAND_01DELINEATION_MONIT01_v1_300dpi.jpg

 75. Guy

  Svenska försvaret har 10 helikoptrar som kan användas till släckningsarbete. Två är i användning. Dom övriga står för det går inte att kalla in folk från semester :-O

 76. Håkan Bergman

  Sören G. #73

  Karmex 80 användes väl en tid tills det visade sig att den verksamma beståndsdelen diuron lakades ut i grundvattnet och tog död på tallar en bra bit från banvallen.

 77. Gunnar Strandell

  Sören G #73 och Håkan Bergman #76
  Då återstår väl möjligheten att bygga bromsar som inte skickar glödande partiklar ut i terrängen. Hasde våra bilar eller lastbilar gjort så hade nog myndigheter och politiker reagerat, men de tycker för mycket om tåg.

  Hade tidigare båten i Torpaviken, Södertälje. Norra delen av vinterförvaringen ligger rakt under den höga järnvägsbron vid Södertälje Syd. Båtarna som ligger där får brännmärken i plasten av riskornsstora partiklar som kommer från himlen.

  ”Gudarna måste vara tokiga” 🙂

 78. Larsa

  Har följt denna sida i något år nu och är imponerad över vad man kan lära sig här. Fakta är fakta, tro är tro!

  Ser i Expressen idag att Lövin får helt oemotsagd konstatera att värmeböljan beror på 1 grads uppvärmning och att varningsklockorna klämtar. Reportern ställer inte en enda motfråga utan man bara sväljer allt kvinnan rapar upp. Isbjörnarna nämns men inte att stammen Ökat, Det är tydligen varmt lite här och där men det nämns såklart inte att det är mycket kallare än normalt på andra platser i världen.
  Jag blir på riktigt upprörd över denna sjukt indoktrinerande ”journalistik”.
  Kan ingen som är lite mer påläst än jag skriva till stolpskottet som publicerat artikeln och med Fakta påvisa att Lövin inte har fakta bakom sin oro. filip.johansson@expressen.se

  Artikeln. https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/isabella-lovins-stora-oro-kraftig-vackarklocka/

 79. Sören G

  Vetenskapsradion rapporterade helt okritiskt detta stolpskott.
  https://wattsupwiththat.com/2018/07/19/claim-sea-level-rise-will-kill-the-internet-in-fifteen-years/

 80. Robert N.

  Man kan undra varför det ser ut som det gör med skogsbränderna i skog och mark.
  Vår feministiska regering med MP i spetsen lägger tydligen inget genusperspektiv på släckningsarbetet.
  Vilket media man än lyssnar eller tittar på så är majoriteten av reportrar och programledare yngre till medelålders kvinnor.
  Men så gott som alla intervjuobjekt och släckningsarbetare är män som får göra skitgörat i hettan.