Klimatfällan

lyxfällan
I måndags skrev Emi Gunér i Metros kolumn att hon vill se motsvarigheten till ”Lyxfällan” fast i miljötappning på TV. Som så många andra blandar hon ihop miljö med klimat men det framgår lite in i texten att det hon menar att vi behöver få ”en spark i rumpan” om är klimatet. Hon tycker att det känns otillräckligt att skölja ur mjölkpaket och släcka lamporoch inser att det är symbolhandlingar. Det räcker inte, menar hon, för att hindra att polerna smälter.
Hon önskar sig en mer totalitär programplan och vill ha tydliga direktiv som ställer deltagarna och henne själv mot väggen.
Men egentligen är det ju inte så svårt för Emi att göra en insats. Det är faktiskt bara att titta på Lyxfällans tavla över de stora kostnader vi vanligtvis har. De är de tre B:na som gäller. Bostaden, Biffen och Bilen. Flytta till ett mindre boende i ett flerfamiljshus, ät blandad kost med mycket grönsaker (naturbeteskött när du äter nötkött) och sälj bilen (om du har någon). Vill du vara riktigt klimatsmart ska du dessutom gå eller cykla till jobbet och givetvis odla dina grönsaker själv. Resa utomlands är det inte tal om och jag tror inte att du behöver, verkligen behöver köpa några kläder alls de kommande 10 åren.
Följ dessa enkla råd, Emi, och saken är biff.
Varför skulle någon behöva en offentlig spark i rumpan och fråga ”Hur tänker du nu?”? Det är som sagt inte särskilt svårt. Det gör absolut ingen skillnad för klimatet och kommer inte att hindra polerna att smälta (i den mån de gör det) men det är kanske inte det viktiga.
Det viktiga är nog att Emi TROR att det gör skillnad.
Det jag själv skulle tycka vore intressant är ett ”Miljöfällan”. Inte för att sparka på folk i allmänhet och hur de beter sig, nej det skulle snarare handla om att göra människor uppmärksamma på vad det som de köper verkligen innehåller. Det kan gälla palmbladsolja, eller kvicksilver eller en och annan liten ponny!
PS Jag håller faktiskt på att leta efter just en mindre lägenhet eftersom bägge mina barn nu har eget boende. Om ni tycker att jag inte syns så mycket här på bloggen så är det sant men det beror inte på ointresse. Det tar helt enkelt en hiskelig tid att leta lägenhet.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Tack Lena!
   
  Visst är det märkligt med alla dessa rödgrönbruna skribenter av båda könen som skriver att ”vi måste” när de i själva verket menar att ”de måste”, dvs alla vi andra.
   
  För hur svårt kan det vara egentligen? Här har de ett utmärkt tillfälle att göra som de tycker att Sverige som nation ska göra, nämligen ”gå före” och vidsa ett gott exempel.
  Så, jag uppmanar alla skribenter av ovan beskrivna politiska färgschatteringar att genast flytta ut i skogen under en gran, leva på rötter och mossa, och ajabaja, inte tända någon eld, för det är INTE ”klimatsmart”.
   
  Det hjälper nämligen inte med de råd du ger ovan Lena, det kan vem som helst som ids göra att ”klimatpåverkanstest” se. 🙂

 2. bom

  Palmbladsolja? Oljepalmens frukter liknar något dadelpalmens dadlar.

 3. Staffan

  Temp-ökningen har varit 0,74ºC sedan 1905!  Globalt!  NOAA har konstaterat det!  Och Wikpedia!
  Vi i Miljöpartiet blundar inte;  vi förstår att nu är det KRIS!
  Den senaste sommaren…  Den här vintern…
  Tur att vi inte är lantisar!  De fattar inte hur farligt detta är!
  Vi brinner upp!
  Var är centerpartisten från Bromma?  NÅGON ska väl ta itu med FÖRNEKARNA!

 4. pekke

  Lena och Labbibia.
  Man kan verkligen undra hur de klimathotstroende här i Sverige tänker !
  Det kvittar hur mycket vi drar ner och späker oss till döds här när resten av världen ständigt ökar sina CO2-utsläpp mångfalt mer än vi kan minska våra.
   
  Kartan över nya kolkraftverk i världen:
  http://tallbloke.files.wordpress.com/2013/01/coal-fired-plants-map-001.png
   
  Rapporten som är grunden till samma karta:
  http://pdf.wri.org/global_coal_risk_assessment.pdf
   
  Dags för alla dessa ” feelgood ” klimatkämpar här i riket att inse vad som verkligen sker ute i världen !

 5. Staffan

  Jo’men Pekke, klimathotet har gjort att jag inte köper tidningar mer!  Det sparar man en hel del på!  Visst, man kan missa en del som Bojsan berättar om den explosiva värmen… (måste vara i Nunavut…)  men… men… nej tyst nu, Staffan…

 6. Staffan

  Världskris?  Funderar…  USA:s statsskuld 107% av BNP.  (Sveriges ca 35%.)  Första gången över 100% sedan Andra världskriget.  Och titta på USA:s arbetslöshet ”U6”;  inte bara registrerade arbetslösa (U3), utan alla som vill få heltid men inte kan få det.
     Och tidningarna?  Har något av det här nämnts i bladen?  Nej.  SvD Näringsliv började en gång, men tystnade snabbt.
     Nu skriver en ”liberal” (fp) blogg här om hotet mot Sverige;  ’snart går det illa illa illa med den politik vi för’.
     Ha!  ”Den som är satt i skuld är icke fri”!
     Media på sitt håll är skräckslagna för att tempen ökat (globalt) med 0,74º sista seklet…!
  http://portalseven.com/employment/unemployment_rate_u6.jsp?fromYear=1994&toYear=2013
  http://www.usgovernmentdebt.us/spending_chart_1900_2016USp_XXs1li111mcn_H0f_US_Federal_Debt

 7. Lasse

  #4 pekke. Då kan Emi Guner lägga till på sin lista att inte göra: Köp inget från Kina eller Indien!
  Man förstår deras problem med klimatet-nej jag menar luftföroreningarna!
   

 8. Labbibia

  pekke # 4
   
  Tack för länkarna!
   
  Man kan ju fundera lite på vad som skulle bli följden om alla dessa kolkraftverk lades ned? Förutom att planeten i stort sett skulle ”slockna” alltså. Svält, Uppror, Revolutioner och inbördeskrig, en avskogad planet, helt enkelt en era av ständiga konflikter i tävlan om andra energitillgångar än kol världen över…..
  Låter kanske inte så roligt?

 9. pekke

  Lasse #7
  Blir svårt att undvika saker tillverkade i Asien, praktiskt taget allt som innehåller elektronik har komponenter tillverkade i Asien, vilket nog även gäller div. elektriska och mekaniska detaljer nu för tiden.
   
  SKF invigde förra året en fabrik för kullager till tunga fordon i Kina, undrar vad nästa steg blir.
  http://www.skf.com/skf/news/html/popup.jsp?lang=sv&contentId=903518&updateProfileLocale=true

 10. pekke

  Labbibia #8
  När alla talar förnylsebart/biobränsle så kanske det vore bra att tänka på att stenkolet räddade Europas skogar !
   
  ” På 1700-talet var en stor del av Europas skogar nedhuggna. Värst utsatt var lövskogen. Ek var en strategisk vara som användes till skeppsbyggnad, och i sjöfararnationer som England och Danmark försvann ekskogarna praktiskt taget helt.
  Men också barrskogen i Sverige levde farligt. Gran och tall behövdes inte bara till byggnadstimmer och bränsle, utan framför allt till tjära och till träkol för järnframställning – landets två största exportprodukter. Dessutom var höga furor reserverade som skeppsmaster.
  Skog hade blivit en utrotningshotad resurs i hela Europa. Hur skulle den kunna räddas? ”
   
  http://www.nyteknik.se/incoming/article434995.ece
   
  Utan kolet och oljan så skulle troligtvis större delen av Europa inte ha nån skog alls i dag.
   

 11. Jag visste inte om hon skojade eller inte.

 12. Niklas L

  Om nu miljörörelsen får igenom sina idéer och lyckas förbjuda fossilbaserade transporter i vårt stora land, samtidigt som fortsatt drift av kärnkraften förbjuds… Och hur i hela H…singland ska vi då kunna renovera våra åldrade vattenkraftsdammar när vi är utan transporter och snor-fattiga igen? Ja, det är bara några få generationer bakåt; min farfar, född -18, berättade hur de på 20-talet for med häst och vagn en mil till Borås, endast någon gång per månad, för att byta till sig förnödenheter. Då hade de det ändå hyfsat bra… Tsunamirädda Tyskar ses som föregångare med nedmontering av fungerande energiproduktion…
  Äh, blev en något rörig tråd, men man blir ju halvt upprörd ibland…
   

 13. Pekke Labbibia m fl

  Lägg märke till att det handlar om vad var och en av oss gör på ett personligt plan.

  Jag förstår att hon är frustrerad och vill göra något. Hon själv inser ju inte att hennes frustration bygger på överdrivna larmrapporter plus att det inte spelar någon roll vad hon personligen gör.

  Plus, som sagt, det hon kan göra för att lindra sin egen klimatångest finns redan beskrivet av så många så den informationen kan väl inte vara så svår att hitta.

  😀

   

 14. Labbibia

  Lena K. # 13
  Visst är det så!
   
  Det otäcka i hennes krönika är ju att hon ”ropar på” mer auktoritära” tag. Helt enkelt för att hon inte själv klarar av att leva ”klimatsmart”.
  Vad jag försökte säga med mitt första inlägg här var ju att det är helt omöjligt att leva upp till de normer och krav som ställs av bla Naturvårdsverket för att den individuella ”klimatpåverkan” ska bli acceptabelt låg. För människor boende i Norden är det i praktiken omöjligt! Ändå fortsätter  journalister och politiker (på grund av ren okunskap?) att tjata om detta.
  De borde läsa på! 😉

 15. Björn

  Till Emi Guner vill jag säga, att det inte handlar om att vara poetisk när man skriver om miljö och klimat, för det handlar om konsekvenser. Påverkar verkligen vårt leverne jordens existens, eller handlar det mer om att vi påverkar vår egen personliga existens med för mycket av det goda? Är klimatlarmet en förevändning för att vi skall leva sundare, eller bygger larmet på verklig tro om människans påverkan på klimatet? Att påstå i snart sagt varje sammanhang, att hur vi än vänder och vrider oss så påverkar vi klimatet. Det är både tröttsamt och pinsamt när vuxna männisor inte kan skilja på fiktion och verklighet. Men som sagt det behövs både kunskap och bildning för att förstå lite mer om vår komplexa verklighet, än vad som uttrycks i Guners artikel.

 16. Benke

  Ett tips till IPCC att minska CO2 utsläppen är nästa klimatmöte sker som Videokonferens. Det kommer att minska utsläppen med många ton. Inte minst på alla miljöaktivister/klimatdemonstranters flygresor. För att ytterligare minska klimatbelastning hålls konferens när det blåser lagom, så att den drivs av vindproducerad el.
  Men just det, det gäller ju inte för dem, bara för oss alla andra. /sarc

 17. Sirapsodlaren

  Jag kan i alla fall trösta alla med att konstatera att gröna kmerernas försök till att propsa på ett klimatsmart leverne genom trängselskatt här i Göteborg inte har slagit så väl ut. Över 56000 namnunderskrifter för en folkomröstning har samlats in.
  Därför är jag övertygad om att vrålarna inte kommer lyckas med sin totalitära framryckning i någon utsträckning. Det finns en gräns vad folk är beredda att uppoffra. När gränsen är nådd så är det stopp.
  Vrålarna har alltå inget att hämta från befolkningen i stort, om det inte rör sig om enkla saker som inte kräver någon uppoffring, tex tidningsåtervinning.
  När det dessutom finns tydliga parlamentariska alternativ (VV och Sd här i stan) så är handlingsutrymmet betydligt mindre för vrålarna.

 18. Staffan

  ”Fracking” förstör dricksvattnet!  De Gröna i USA slår fast det.  Låt bli att fracka!  Håll dig till vindkrafts-el i stället för ”shale-gas”!
     Fast Colorado-guvernören John Hickenlooper (Democrat) har druckit fracking-fluid, och bara mått bra av det.  Bolaget Halliburton, som servar ’frackarna’ tar fram det.
  (”Fracking” betyder att använda vatten, sand och kemikalier för att under högt tryck bryta sönder ’berg-grunden’ [skiffer o.d.] och få fram bränsle.   Man har hållit på med det sedan 1947.)
      (Men naturligtvis försöker ”De Gröna” att få stopp på det här.   Av princip.)
  http://www.washingtontimes.com/blog/inside-politics/2013/feb/12/colorado-gov-hickenlooper-i-drank-fracking-fluid/

 19. Staffan

  Men visst, Marco Rubio (Rep-Fla) drack vatten när han talade efter Obamas stora tal.  Vatten!    Ett glas, från en flaska han hade.  Career-ender, undrade CNN.  Dricka vatten offentligt!  Måste vare en republikan!
  https://twitter.com/ethanklapper/status/301805911096295426

 20. Staffan

  National Review (USA)—på web-sidan nästan längst ner hittar du ”Slideshow:  Winter Storm Nemo”.  Flera flera bilder från hur det såg ut i New York och uppåt.  Kan vara intressant!  Jag kan inte hitta någon direkt-länk, men gå till
  http://www.nationalreview.com/
  Bredvid hittar du artikeln ”If Only We Were Swedenizing”.  Kan ju också vara intressant.
  (Allt detta lär ha försvunnit i morgon.)

 21. Peter F

  Ibland hittar man läsbara klimatkommentarer i landsbygdspressen
  http://www.smp.se/ledare/klimat-for-moralister(3615899).gm

 22. Kul Lena!

  Tänk att hon VILL bli åthutad av kändisar, som inte själva lever som de vill att vi andra skall göra. Det är mediakampanjen som är problemet. Jag kommer att tänka på Mark Twain-citatet:

  ”Nu har jag läst så mycket om problemen med alkohol, tobak och sex, så nu har jag bestämt mig, jag skall sluta – läsa.”

  Vi får förstås numera lägga till: lyssna på radio och titta på TV!

  OT för Uppslabor: Kl 18 idag på Drottninggatan 7 skall en professor i meteorologi tala om havens roll i klimatsystemet. Jag har onda aningar, men hon måste väl vara snäll en dag som denna.

  Lycka till med våningssökandet!

 23. fogge

  Varsågod Emi, vi låter dig börja.

 24. Staffan #20
  http://www.nationalreview.com/articles/340280/if-only-we-were-swedenizing-james-pethokoukis

 25. Staffan

  SvD har en ledare idag om USA:s ekonomi. ”Republikanerna vill inte kompromissa…”, osv.  Mot slutet nämns som hastigast att ”budgetunderskottet är enormt”.
     Yessir.  40% av budgetens kostnader ”betalas” med lån, sägs det.  [Jag har inte sett beräkningen;  kan någon informera närmare?]
     Budget, alltså;  enligt bestämmelserna ska senaten fastställa en budget – men det har man inte gjort de senaste fyra åren.  Obamas år.  Myndigheterna petar ihop lite siffror…
     Och Obama-care, den kommande statliga (federala) sjukförsäkringen, gör att [framför allt] små och medelstora företag inte vill nyanställa nu.  Man vill först se hur det här blir i praktiken.
      Plus att katoliker och andra kristna inte vill behöva betala för aborter osv;  fast här i Sverige ser ni ju nedlåtande på sådana fanatiker…  [Vart fjärde barn tas bort hos oss…  80% om mamman är 18 eller yngre.  Får vissa konsekvenser.]
      (Läsa SvD?  Jag går på biblioteket, och skummar SvD eller DN… Värdet i det är tveksamt.)

 26. Staffan

  #20:  Tack!  Göran Greider blev upprörd när Economist berömde Sverige och Skandinavien (ledare + 16 sidor Special report).  ”Elitistiskt perspektiv”, tyckte han:   Vi har minsann arbetslöshet, så det så!  Och löneskillnaderna blir bara större!
     Kul att världen på sina håll är oförändrad!

 27. Slabadang

  Staffan!
   
  USAs problem är ENORMA! De måste låna även till de lagfästa grundläggande utgifterna. Även om de la ner försvaret helt och hållet och andra stora statliga kostnader så skulle det i alla fall inte räcka till! Det utgör heller ingen tröst att titta på stadsskulden per capita när den ligger på 53.000 $ och i ökande!
  Den lätta vägen ut måste vara när man tittar på national Wealth per hushåll där det finns 190.000$ per capita för staten att försöka roffa åt sig. Att skuldsätta staten över öronen måste vara en förbannat bra strategi för kommunister och att republikanerna varit delaktiga i skuldsättningen gör att jänkarna inte har annat än pickan kvar att lita till när statens fogdar knackar på dörren!
  Den lösning som kan bli nödutgången och samtidigt en förbannat bra lösning är att varje medborgare övertar och delar på statens skulder samtidigt som de får en ägarandel direkt i alla statliga tillgångar, där avkastningen får hjälpa till att betala räntan.. Då jävlar blir det en stadsapparat så slimmad och relevant för medborgarna det bara går. Det blir verkligen FOLKET som äger landet direkt med pantbrevet i bankfacket. Sak politikerna och byråkraterna ens fisa en femöring så måste de fråga gäldenärerna först!! Det kallas demokrati !!
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 28. Bertil F

  Här är i alla fall en som förstår vad det handlar om!
  http://www.second-opinion.se/energi/view/2690

 29. Ingemar Nordin

  Staffan #26,

  Göran Greider: klasskamp, klasskamp och klasskamp. … Har denne uppburne medietyckare haft en  enda ny tanke på 20 år?

 30. Staffan

  ”Lukas-passionen” med text av Göran Greider uruppfördes före påsken 2012.  Det är nytt!  (Kompositör: Rolf Martinsson [vars mamma sjöng i Göinge-flickorna]).
     Jag skulle tackat #24, Ingvar Engelbrecht, ovan.   Men tangenterna slinter så lätt!  Det blev #20.
     Och tack nu, #27, Slabadang.  Trevligt att se att någon annan lagt märke till USA:s ekonomiska kris.  Jättekris.
     Glöm bara inte att det väl är kunskapen som är ”kapitalet” idag.  Inte (primärt) industribyggnader osv.  Och kunskapen finns i USA.  (Men också okunskapen…)

 31. Helge

  Jag har aldrig förstått varför smältande isar på arktisk är en så stor katastrof. Innebär det att det motsatta, dvs växande isar är bättre? Eller är det helt enkelt så att en del bara känner trygghet om inget förändras? 

 32. Thomas P

  Helge #30 Föredrar du en kroppstemperatur på 35 eller 39 grader?

 33. OR

  I N #29
  Jo, men skulle det inte kunna få en ny tillämpning i det här sammanhanget: Alla som vill åstadkomma livsstilsförändringar borde begränsa sina ansträngningar till överklassen. Det tror jag är allmänt känt bland antropologer att livsstil kommer uppifrån, särskilt när det gäller lyx och bekvämlighet. En hopslagning av ”Lyxfällan” och ”klimatfällan” liksom; så kunde vanligt folk få vara ifred så länge. Ta bara det här med att EU vill hejda snuset trots att det inte har visats vara skadligt, men för att det är vanebildande. Höga månadslöner är också oerhört vanebildande!
  Själv tror jag inte på ”spark i ändan” som terapi och tycker att myndigheter ska vara mycket återhållsamma med att försöka skapa livsstil.

 34. Anders Persson

  Om nu Göran Greider kämpar för någon klass så verkar det vara för den ekonomiska och intellektuella överklassen. På annat sätt kan man inte tolka hans förslag att fördumma vanligt folk genom att motarbeta bra undervisning i matematik så att det blir lättare att lura folk. I gengäld är det kul att höra den moderate utbildningsministern motiverar ett förslag om mer betyg i skolan med ord som tagna ur Folket i Bild/Kulturfront.

 35. Anders Persson

  hamnat i spammen?

 36. Thomas #31
   
  Visst .. och arsenik  i ytterst små dosor är också farligt. Alltså kan 400 ppm  CO2 också vara det ..
   
  Ett argument jag hört både från Thomas P och Michael Mann!

 37. Peter Stilbs

  Helge #30 – vissa tycks tydligen inbilla sig att tidiga 1900-talets eller 1850-talets klimat var det bästa – ibland invävt att ”vi är anpassade till dagens klimat” och att varje förändring (underförstått ”Uppvärmning”) därför skulle vara av ondo.
  Men det finns ju inga bekämpningsbara ”klimatförändringar” – de kommer alltid att ske – vill man göra något så ska man verka för att anpassa sig till dem.
  Klimat är ju vädermönster över 30 år eller mer – på samma sätt bör man verka för att anpassa sig till växlande väder på års- eller decennieskala.
  Kallare väder eller klimat är hursomhelst en skräck jämfört med varmare. Det finns så många historiska händelser som bekräftar det i mänsklighetens historia.

 38. Gunnar Juliusson

  #32 Thomas P
  Jag skulle föredra temperaturerna under vikingatiden.
   
  #36 Jonas
  Arsenik är registrerat som ett mycket effektivt läkemedel vi den ovanliga leukemiformen akut promyelocytleukemi. Koldioxid tror jag har mer generellt gynnsamma effekter, med obetydlig risk för överdosering.

 39. Gunnar J, intressant. Men Thomas hävdar att man dör av koldioxidförgiftning långt innan man dör av syrebrist, ifall luften tar slut i ett trångt utrymme.
   
  Joddå, det är vad han hävdade! Varför vet jag inte. Men då har jag heller aldrig förstått ’arsenikargumentet’ som svar på undringar om den extremt låga CO2 halten.
   
   

 40. guy

  ThomasP #32
  Jag gillar mina 37 grader. Min kropp sköter om att tempen håller hyfsat bra för den har en termostat liksom jorden har.
  Gunnar J Koldioxidens överdosering börjar någonstans vid pass 1500ppm ifall jag inte missminner mig. Det är långt kvar till det 🙂

 41. guy ..
   
  Faktiskt inte. Det krävs längt högre halter för att man öht skall kunna märka några negativa effekter. Och även de är så inte farliga annat än att de kräver en viss tillvänjning.

 42. Thomas P

  Jonas #39 ” ifall luften tar slut i ett trångt utrymme.”
   
  För att sänka mig till din låga debattnivå så måste du ha en dålig dag. Luften tar naturligtvis inte slut bara för att du andas!

 43. Ingen bra dag var ordet, Thomas! Citat:
   
  Folk hamnar med jämna mellanrum i utrymmen där ”luften tar slut” antingen genom deras egen andning eller genom eld. I båda fallen dör du av koldioxidförgiftning långt före du dör av syrebrist
   
  Men visst är det ’lågt’ att påminna folk om allt de har hävdat, ihärdat och sedan försvarat ..  
   
   

 44. Ann L-H

  # 40 Guy – Vår utandningsluft innehåller 40.000ppm CO2 och det är relativt normalt att inomhusluften ligger upp emot 2000 ppm.  

 45. Och hur var det nu med ’framtidsforskningen för att räkna ut hur det kommer att bli’ och den ”strålnings- eller gasfysik” som du nyss drog upp.
   
  Finns det någon sådan som utan några reservationer medför dessa extremt höga positiva återkopplingarna som så desperat behövs av er som vill hålla ngt liv i klimathotet?
   
  Eller  är det också för låg debattnivå!?

 46. Det där med mängden koldioxid i utandningsluften får mig att fundera runt konstgjord andning med ”mun mot mun”-metodem

 47. Ann L-H

  Den här Emi som skriver om klimatfällan har hamnat i journalistfällan dvs hon saknar liksom de flesta journalister normal och klädsam självcensur vilket gör att de kan uttala sig om precis vad som helst. Det spelar ingen roll vad se skriver om för de vet ändå inte vad det handlar om.

 48. Ann L-H

  # 46 Ingvar E. – Intressant fundering. Nu är ju prio ett att få fart på pumpen, men man bör sannolikt inte hålla på längre än nödvändigt.
  Finns det hjälp att få av läkekunnig person här?

 49. Pelle L

  Ingvar Engelbrecht och Ann L-H
   
  Om mun-mot-mun:
  Det är inte meningen att man skall andas in-och-ut i varandra och passera samma luftmängd mellan sig.
   
  Man tar ett djupt andetag, blåser in i den medvetslöses mun,
  tar ett nytt djupt andetag, blåser in igen osv.
   
  Men metoden överges mer och mer.
  Nu för tiden är det viktigare att medelst ”massage” få igång hjärtat.
  Utan hjärtverksamhet gör ju syret ingen nytta.
   
  Tre anmärkningar i marginalen:
  1.
  Tar man upprepade djupa andetag blir man yr pga syrgas”förgiftning”.
  2.
  Om man förbereder en djupdykning (fridykning alltså) med djupandningar riskerar man att tömma blodet så väl på CO2 att den naturliga kvävningskänslan, som uppstår med ökande CO2-halt, inte inträffar.
   
  Man riskerar att i stället få syrgasunderskott med vävnadsskador (speciellt hjärnskador) som följd.
   
  3.
  Den korrekta takten vid hjärtmassage får man om man gnolar, eller sjunger denna låt. Rätt rytm alltså. Och rätt ”lyrics”: Stayin’ Alive  🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY
   

 50. Bengt Abelsson

  OSHA:
  Exposure to concentrations from greater than 10 percent to 15 percent carbon dioxide leads to dizziness, drowsiness, severe muscle twitching, and unconsciousness within a minute to several minutes (Wong 1992, CATAMA 1953, Sechzer et al. 1960).
   
  4% i den ”hjälpande” luften är bara bra – det stimulerar andningsreflexerna.
  Även i detta fall är ryktet om koldioxidens farlighet betydligt överdriven.

 51. Lars W

  Ann L-H o Ingvar E.
  Hos individ med andningsstillestånd stiger pCO2 drastiskt och snabbt, pO2 sjunker givetvis. Det vigtigt är att återställa ventilationen så att O2 tillfördes. CO2 ventileras ut mkt lätt. Diffusionskoefissienten för CO2 är 23 ggr högre än för O2. Summa, summarum CO2 är inget problem hos individ med friska lungor.

 52. Jonas N #43
  Nu får vi sen typiska TP-reaktionen som jag sett vid otaliga tillfällen när han efter mer eller mindre långvarig argumentation inser att han har gjort bort sig igen.
  Då följer en selektiv blindhet, han ser inte inlägg som berör hans fadäs oavsett hur många gånger de upprepas. Jag har väl ett tiotal gånger försökt få svar varför han postade en länk om betalda demonstranter som en mycket enkel analys påvisade vara totalt orealistisk. Än idag har han vägrat svara på om han verkligen trodde på det.

 53. JAg har någonstans läst att gränsvärdet för koldioxidutsläpp från tuber är 5000 ppm, men detta torde vara beroende på föroreningar som CO i gasen.

 54. Thomas P

  Jonas #43 Notera dock att jag använde citationstecken för att markera att det var vardagsspråk. I vilket fall som helst hade jag helt rätt i att man dör av CO2 förgiftning före syrebrist vilket jag hade stöd för då och Bengt #50 visade på nu.

 55. Ann L-H

  Än en gång visar TCS sin suveräna styrka. Ingvar E. ställer en intressant fråga om effekten av vår gemensamma centralmolekyl, frågan ger sig ut över land och rike, når kunniga kommentatorer och si när man vaknar till fram på morgonkröken är svaren på plats. En daglig dos av TCS i sanning beroendeframkallande!

 56. Nej Thomas …
   
   
  Du hade inte rätt. Ingenstans kunde du (eller någon) belägga att man dör av CO2-förgiftning långt innan av syrebrist. Ingenstans !
   
  Och samma ’vardagsspråk’ ville du sen ha till att ”sänka mig till din låga debattnivå” …
   
  Ingen bra dag, som sagt Thomas …

 57. Peter Stilbs

  Lars W #51 – Din siffra om att diffusionskoefficienten för CO2 är 23 ggr högre än för O2 är gravt felaktig, oberoende av vilket medium Du talar om.

 58. Argus

  Hm.
  #55
   
  ja, en hel del kom fram där. Själv har jag ett par ytterligare reflektioner.
   
  Jag har fått för mig att det att man blir ’yr’ av hyperventilation beror på att i och med en lägre CO2 halt ökar pH i blodet vilket i sin tur medför att Kalium vs Natrium jonhalterna förskjuts så att nervsignalerandet dra iväg.
  Någon som kan bekräfta/dementera?
   
  Arsenik. Visst har vi väl ’alla’ hört om hästhandlare (vilken timing:) ) som ger sitt ’hästvrak’ en lagom dos Arsenik så den blir lite ’eldig’. Innan den ska säljas.
  Och nånstans på balkan har det funnits grupper av människor som regelmässigt knaprat nåt arsenikhaltigt mineral. Och fördrar det i doser som ovana skulle må dåligt av. Men detta kanske är en myt. ’Arsenikätare’ hette det visst.
   
  Over & Out

 59. Thomas P

  Jonas #56 Som Bengt visade i #50 får du akuta medicinska problem av 10% CO2 inom några minuter. Om däremot O2-halten sjunker 10% motsvarar det att du reser till en höjd på lite drygt 5000 meter vilket alla klarar.

 60. guy

  Gränsen för tillfredställande inneluft går vid 1200ppm CO2. vid 1500pmm anses luften inte tillfredställa almänna hälsokrav.
  Direkt dödlig är väl CO2 inte utom genom att den undantränger syre.
  ThomasP, om du reser till en höjd av drygt 5000m mår du inte bra. Alla klarar inte av det. Vid flygning rekommenderas att man inte flyger över 3000m under längre perioder utan syremask eller tryckkabin. Det kanske inte direkt dödar utom t.ex. hjärtsjuka eller astmatiker men höjden gör dig lätt yr och möjligen oförmögen att handla rätt.

 61. Perfekt,
   
  Det är onekligen ngt Zombie-aktigt över Thomas ’argumentation’. Och inte bara hans, utan hos väldigt många i det klimathotstroende lägret …
   
  Det är som om de inte var förmögna att värdera information, se vad den faktisk säger och isf innebär. Visst, de kan läsa orden, memorera dem och senare upprepa dem igen (men även det dåligt, eftersom de hellre ’minns’ vad de ville att den skulle säga). Men sammanhanget, rimligheten, faktiska innebörden där och betydelsen ingår likom inte i hanteringen (eftersom sådan bara stör, komplicerar)
   
  Jag tror det är samma skäl till att de är så besatta av att saker skall ha stått på ett officiellt papper. Först då gills det, men då gills bara det. Jag får ibland bilden av en hord invaderande byråkrater, som vill sätta upp en massa larviga ’regler’ och fästa dem på papper, och därefter hävda att nu är det dessa ’regler’ som gäller, och alla andra skall hålla sig till dem. Fysikens lagar, rimlighet och relevanta jämföresler ingår inte. Annat än att man säger att ’regerlverket’ givetvis tar dessa i beaktande också.
   
  Samma sak gäller uppenbara fel, eller att rätta till sådana, korrigera dem, ändra ’slutsatserna’. Återigen pekar man frenetiskt på ’regelverket’ och säger att detta är vad alla nu måste hålla sig till. Och procedurerna för att ändra regler, eller korrigera tokerier är oändligt krångliga, och alltid någon diffus annans ’ansvar’ ..
   
  Målsättningen för denna ’byråkrathord’ är främst att komma åt och i besittning av byggnaden och där sedan ställa upp sitt ’regelverk’ och sedan försvara och utöka dess räckvidd ..
   
  Verkligheten är bara störande i dessa sammanhang. Och aktörerna inanför har som främsta navigeringsindtrument att rabbla reglerna occh ffa se till att alla utanför hålls där mha dessa …

 62. Gunnar Juliusson

  #49
  Plötslig överandning, sk hyperventilation, som ibland är uttryck för ångestreaktion, leder till att CO2-nivåerna i lungorna närmar sig luftens lägre koncentration. Detta i balans med kolsyrenivåerna i blodet leder till pH-förändringar som ger förskjutningar av saltbalansen som kan leda till ex.vis kramper. Härvid ordineras påsandning, dvs man andas ut och in samma begränsade mängd luft, varvid koldioxidnivåerna och pH normaliseras. Patienter som har för sur metabolism, exempelvis okontrollerad diabetes använder överandning för att minska koldioxidnivåerna i lungorna. Kroniskt lungsjuka patienter ackumulerar koldioxid vilket vid höga nivåer och särskilt med extra syrgastillförsel är farligt. Allt detta avser ju extremt höga koncentrationer jämfört med det som diskuteras i även de mest extrema klimatsammanhangen, men det visar på att människan rutinmässigt använder koldixid som en viktig regleringsmekanism.

 63. Pelle L

  Jonas N #61
   
  Ditt resonemang får mig att tänka på det ständiga mantrat, som upprepas när någon tjänsteman pga ignorans, okunskap, lättja eller ren dumhet har begått fel som har drabbat medborgarna.
   
  Vi skall se över våra rutiner.
   
  Precis som om skriftliga ”rutiner” kan täcka alla tänkbara situationer när förnuft saknas.
   
  Vad säger de på Findus nu? Troligen Vi skall se över våra rutiner.

 64. Nix Thomas #59
   
  Inte någonstans! Du verkar ha gått in i total förnekelse igen, där nere i gropen du grävde redan 2009.
  Bengt klippte in ett citat, som inte någonstans belade vad du hävdade. Lite ytterligare sökande på samma tema, gav följande beskrivningar av (enligt dig) fullständigt hänsynslöst utsättande av människor för ’akut livsfara’:
   
  ”In a study of 42 human volunteers, following inhalation of 7.6 and 10.4 percent carbon dioxide for short periods of time (2.5 to 10 minutes), it was reported that only about 30 percent of the subjects complained of difficult breathing (dyspnea), although respiration was vigorously stimulated”
  och
  ”Increasing concentrations of carbon dioxide up to 7.5 percent for a period of 20 minutes had no significant effects on accuracy of reasoning and short-term memory, although speed of performance of reasoning tasks was significantly slowed at the higher levels”
  Enda hänvisningar till ’death by CO2’  som jag kan se är varningstexter och regleringar från hälsovårdsmyndigheter där man summariskt och vagt nämner farorna som ’kan inträffa’
   
  Som kuriosa fann jag följande text i en av referenserna sådana angav:
   
  ”Two consecutive measurements with the Drager apparatus revealed a complete absence of oxygen in the air. At the same time there was a reading of 16 vol0% CO2, 600 ppm H2S, and 7 000 ppm NH3. In this case even a brief stay in the cabin would presumably have proved fatal due to lack of oxygen”
   
  Ingen bra dag Thomas, men helt och hållet självförvållat!

 65. Pelle …
   
  Visst är det så. Och det var ju också precis så IPCC svarade när kritiken mot dem verkligen exploderade (efter ClimateGate), när massor av liknande felaktigheter och slarviga/ohederliga referenser uppdagades, när tom en Inter Academy Council (IAC) kritisreade IPCCs procedurer skarpt ..
   
  Det var precis den bilden jag såg framför mig. Små futtiga människor, som i en byråkrati maniskt försöker hålla fram regelverket för att skydda sig själva och slippa göra ngt rätt och riktigt, att hålla allt ansvar utanför sig själva, och bli av med ’besvärliga medborgare’ genom att hänvisa till ännu fler regler, blanketter, formulär, och besvärsinstanser etc ..
   
  Thomas försöker desperat hitta en ’förordning’ som ’fastslår’ att man dör jättesnabbt av CO2 … senast var det en varningstext på en gasbehållare (för industriellt bruk) … nu är det en bloggkommentar (som refererar annat) vilken påstås ’visa att det han initialt hävdade också stämde’
  Att tillstå att hans initala tvärsäkra påstående, kastat fram i typisk polemik (och sedan uppföljt med allt värre oförskämdheter) kanske var lite förhastat och nog inte 100% akkurat … Nej, det går inte för sig! I värsta fall får man hitta på nya ’regler’ som retroaktivt gör att man hade rätt ändå … Lite så!
   
  Ganska underhållande att observerar i ett socialt sammanhang (och ingen bra strategi för att kunna fungera med andra), men när sådant tar sig in i maktens korridorer (vilket ju är själva förutsättningen för att strategin skall ’fungera’) då blir det oftast bedrövliga konsekvenser ..
   
  All idioti i koldioxidens och klimatets namn belägger ju bara detta … Och som jag påpekade, förmågan att rätta till tokigheter och ren dårskap är noll. Istället behövs där mer av sådan för att ’skydda’ redan begången …

 66. Mikael

  Mytomani (av myt och mani) innebär att en person ljuger mer eller mindre tvångsmässigt, det vill säga utan att det finns någon tydlig orsak till lögnen. Mytomani är i sig självt ingen psykiatrisk diagnos. Ibland kan den härledas till narcissism, paranoia eller schizofreni, ibland till olika tvångssyndrom. En mytoman känner ingen skuld när han eller hon ljuger; mytomanen testar om omgivningen tror på lögnerna, även om de egentligen är betydelselösa. Många mytomaner skapar en myt om sig själva varifrån de kommer, hur deras uppväxt har varit, hur mycket pengar de har, vad de jobbar med osv. Orsakerna kan vara flera, dels att verka mer intressant, dels att väcka omgivningens medlidande etc. Vissa mytomaner tror själva på sina lögner, andra gör det inte.
  Det finns mycket lite forskning om mytomani och trots att det är relativt vanligt finns det få psykologer eller psykoterapeuter som har särskilt mycket erfarenhet av det. Detta beror delvis på att de flesta som lider av mytomani saknar sjukdomsinsikt, och söker därmed inte hjälp. [1]
  Vad som händer när man avslöjar en mytoman är olika beroende på personlighet och bakomliggande orsaker till beteendet. Man bör dock vara försiktig, avslöjandet kan ibland utlösa våldsutbrott, ibland självdestruktiva eller depressiva beteenden.

 67. Thomas P

  guy #60 ” om du reser till en höjd av drygt 5000m mår du inte bra.”
   
  Jag medger att jag vart extra andfådd när jag var uppe på Mount Kenya, men värre än så var det inte.
   
  Jonas #64 ” fullständigt hänsynslöst utsättande av människor för ‘akut livsfara’”
   
  Under kontrollerade förhållanden när man kan avbryta experimentet så fort försökspersonen känner för stort obehag eller blir medvetslöst är det rimligt säkert under några minuter. Tittar du på tabell B1 och B2 i samma länk så finner du lite mer oroväckande information.
   
  Skulle du ställa upp på att sitta en timme i ett rum med 10% CO2? Jag har som sagt utan större problem klarat motsvarande mängd lägre syrehalt i kombination med fysisk ansträngning under betydligt längre tid.

 68. tty

  TomasP #59
  ”Om däremot O2-halten sjunker 10% motsvarar det att du reser till en höjd på lite drygt 5000 meter vilket alla klarar.”
  Nej, du har ingen bra dag idag Thomas, en säkning av syrehalten med 10% motsvarar en höjd av 1000 m, vilket vi alla mycket riktigt klarar. På 5000 m är syrets partialtryck bara hälften av vad det är vid havsytan vilket är 50% minskning. Och, nej alla klarar definitivt inte det. Många får höjdsjuka redan på 3500 meter, och på 5000 m är dödsfall p g a lungödem och hjärnödem ingalunda okända. I själva verket är 5000 m precis på gränsen för vad acklimatiserade människor klarar permanent. Det finns knappast några bosättningar alls som ligger så högt.
   

 69. Thomas …
  får jag påminna dig om ditt initiala påstående (se länk i #43):
   
  Folk hamnar med jämna mellanrum i utrymmen där ”luften tar slut” antingen genom deras egen andning eller genom eld. I båda fallen dör du av koldioxidförgiftning långt före du dör av syrebrist
   
  Nu 3½ år senare finns där fortfarande noll stöd för ett sådant påstående. Noll! De faktiska beskrivningar av empiriska undersökningar ger exakt motsatt bild. 
   
  Angående tabellen, så läste jag alltså inte bara den, utan även (den enda) referensen som tänkbart kunde stödja ngt om dödsfall. Sista citatet i #64 kom därifrån.
   
  Jag kan tänka mig att där finns situationer, ex svår astma och hjärtproblem eller likn, där 10% CO2 kan utgöra en reell fara. Och dessa hälso- och arbetsmiljö-myndigheter mm som gör liknande tabeller tar givetvis till rejält med marginal, och listar alla sorters faror.
   
  Men något stöd för ditt tvärsäkra påstående (se #43, följt av massor med oförskämdheter) finns inte. Inte alls! End of story!
   
  Och vad betyder för övrigt ”långt före”? Långt före ~5 minuter? Vad betyder det Thomas?
   

 70. Thomas P

  tty #68 OK, jag hatar också när folk blandar ihop ”procent” och ”procentenheter”, men av sammanhanget var det rätt klart vad som avsågs.

 71. Lasse

  #70 Näthatet är ett problem!
   

 72. Pelle L

  Lasse #71
   
  Nu för tiden står det väldigt ofta på förpackningarna med djupfryst fisk i affärernas frysdiskar att fisken är krokfångad.
   
  Är det ett tecken på näthat   🙂

 73. Lars W

  Peter S #57
  Du har naturligtvis rätt när det gäller det fysikaliska.
  Min poäng är att det är mycket lätt att ventilera bort överskott av CO2 om man har friska lungor. Siffran jag angav kommer från denna referensen som handlar om lungfysiologi.
  http://www.biologie-online.eu/atmung/pulmonaler-gasaustausch.php
   

 74. Peter Stilbs

  Lars W #73 – jag kände inte till detta – men det verkar rimligt – ”facilitated diffusion” i sammanhanget har ju andra mekanismer än den rent slumpmässiga ”Brownska rörelsen”

 75. HenrikM

  Jonas och Tty. Jag tackar för dagens lektion.

 76. Mikael

  IPCC can peer-review this! When they started this bogus climate debate they did not know whether CO2 makes it warmer or colder. They had probably noticed how temperatures go up and down. Between 1940-1970 the temperature went down and some people talked about global cooling. After that they saw the temperature going up and thus concluded it would do that for some 30 years and plenty of time fooling the general crowd. (They had already seen how easy is it was to fool the people talking about ozone holes and forest death.) Therefore I see it as 50% chance of CO2 as either warming or cooling. But it gets worse. As heating of water makes the water emit water vapour and CO2. It would not be a stabil climate system that is being even hotter from the emitted CO2. That is NOT logical. The water vapour makes clouds that stop the rays from the Sun. Consider the fireplace. If you sit behind a person who sits right in front of the fire you will not get so much heat. That is how every particle in the atmospher works. They shield the incoming rays of light. So in my mind Global warming has a probability of much less than 50%. Probably 10% at the most.

 77. Thomas P

  Mikael #76 ”When they started this bogus climate debate they did not know whether CO2 makes it warmer or colder”
   
  Det har man vetat sedan Fouriers dagar. försök hänga med lite i de senaste seklens utbildning! När du ändå läser på, ta och prova min gamla käpphäst om konvergenta geometriska serier. Du tycks fortfarande inte fått klart för dig att positiv återkoppling från vattenånga inte behöver leda till instabilitet.
   
  Sen kan du ta och fundera på skillnaden mellan en klar och en mulen vinternatt när du diskuterar om moln kyler eller värmer.

 78. Håkan Sjögren

  Mikael # 76 : Det är lätt att återställa logiken. Det är bara att inse att vare sig CO2,H2O, CH4 eller N2O är så kallade ”växthusgaser” Många forskare, som har studerat fenomenet har funnit att begreppet ”växthusgas” tillhör sagans värld  och är av samma kategori som flogiston och ”de vises sten”. Det är helt förkastligt att kasta ut miljardernas mångfald på en ren myt. Mvh, Håkan.