Klimatbistånd för alla plånböcker

I fall ni inte redan stött på Kiva så vill jag gärna tipsa er om att göra ett besök på deras hemsida. Kiva är en organisation som sysslar med mikrolån och förmedlar kontakt mellan långivare och låntagare över hela världen. Du kan bidra till olika personliga projekt och minsta beloppet du lånar ut är 25 dollar. Pengar som sedan återbetalas till dig.
Ett riktigt bra initiativ!
Vad det har med klimat att göra? Har ni inte hört talas om klimatbistånd? 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Gunnar Littmarck

  Principen är bra, men???
  Jag vill såklart veta låntagarens räntor avgifter och villkor.
  Jag vill veta att alla i organisationen arbetar helt ideellt.
  Världen är full av ekonomiskt oberoende som i allt högre grad arbetar med microlån.
  Percy Banevik… där är min förebild.
  Kringkostnaderna är avsevärt större än lånebeloppen, så för att det inte ska finnas någon möjlighet till korruption, måste alla i verksamheten vara så välbärgade att de klarar sig helt utan ersättning.
  Jag är helt säker på att det startar en massa verksamheter, med ”snälla” motiv, men tveksamt resultat.
  Slutsats:
  Bojkotta den svenska hamburgerkedja som allt mer marknadsför sig som klimatneutral, de ska i vart fall aldrig få sälja till mig, och alla jag hör att de handlat där ska få en lång föreläsning.
  Förövrigt anser jag att alla biståndspengar som går till myndigheter, organisationer, regeringar, skatter, avgifter, konsulter, ska ersättas med administrering av microlån.
  Tänk om Sida hade en hemsida med 10 miljoner entreprenörer, som vi fick följa upp.
  Tänk om Sida bara anställde svenskar som arbetar utan ersättning, jag är säker på att det finns många pensionärer som gärna skulle resa jorden runt och administrera, förmedla och följa upp, microlån.
  Jag är dessutom säker på att skattebetalarna skulle bli motiverade av att kunna följa enskilda projekt, kanske dessutom engagera sig på sidan om.
  Bort med alla biståndskarriärister.

 2. C.C.

  Gunnar: Räntorna är specificerade noga i varje unikt fall. Likaså vilken lokal organisation som sköter kontrollen. Jag har använt Kiva sedan i Juni och det fungerar mycket bra.
  Ser även att Maggie har skapat ett ”låneteam” dit man kan knyta sina lån. Bra initiativ! http://www.kiva.org/community/viewTeam?team_id=4204

 3. Gunnar Littmarck

  Nu börjar jag fatta.
  Att förmedla kontrakt, helt ideellt och transparent, låter mycket bra.
  Så kvarstår bl.a. hur urvalet av lånemottagare sker.
  Har alla som vill i de fattiga länderna lika stor chans att ex. via en dator, utföra sin ansökning, eller blir vissa uppraggade?
  Finns en hemsida för låneansökningar, där alla ansökningar finns synliga?
  Vore det så, att vi fick se ansökningen och så ta kontakt med låntagaren, sen utföra överföringen och följa upp verksamheten, tror jag detta kan vara en bra början på ett globalt engagemang på individnivå.
  Jag hoppas verkligen att inte det används lokala uppraggare, ty då kan vi vara helt säkra på att låntagarna tvingas betala avgifter under bordet.
  Det blir snabbt så stora kapital, så risken för korruption måste vara 100% eliminerad genom konstruktionen.
  Annars kan det bli som de flesta andra NGO:er…

 4. Lars C

  Någon som såg första avsnittet av filmen ”Burn up” på TV1 som just slutade. Om Svenska folket inte tidigare trott på att alla skeptiker är köpta av oljeindustrin och bör rotas ut och det fortare än kvickt så är de bara en temperaturhöjning på 10 grader som kan göra det. Alla vet dessutom att mänskligheten kommer att dö ut om vi inte slutar släppa ut CO2 inom 5-10 år.  en ny liten istid kan ändra på det. Om ens det!!!
  Sov så gott som samvetet tillåter 🙂

 5. Labbibia

  Lars C.
  Oj. Inte så fort. Jag hänger inte med riktigt. Alltså….menar du att filmen framställde alla skeptiker som köpta av oljeindustrin? Och att vi skeptiker är så skeptiska att vi Aldrig skulle acceptera global warming? Ungefär så? Vilka är ALLA som vet att mänskligheten kommer att dö ut om vi inte……och så vidare. Nämnde man en ny ”liten istid”?
  Och jodå, jag sover gott på nätterna. Detsamma! 

 6. Lars C

  Labbibia!
  De som gjort filmen har tagit i så att Al Gore reduceras till en stammande konfirmand. Man måste ha sett den för att förstå propagandavärdet. Omöjligt att diskutera annars.
  En fortsatt trevlig helg från en som oxå sover gott.

 7. Labbibia

  Lars C.
  Då får vi hoppas att någon av de som brukar skriva här har sett den. Förutom du, menar jag. Förhoppningsvis sänds en repris så småningom?

 8. Labbibia

  Såg nu att det var en fiktion.  Jaha, ännu ett sätt att tjäna pengar på ”Global Warming”  Suck.:-(

 9. Börje

  Jag zappade över till Blåsningen kanal 8, jag är en känslig och ömtålig varelse som inte tål hur mycket skitsnack som helst.
  När blåsningen var slut bläddrade jag lite hos ”kättaren” och efter två – tre klick var jag här:
  http://klimathot-gameover.blogspot.com/2008/07/penn-tellers-being-green.html
  Gammalt, ”kättaren” hade den uppe i juli förra året, men jag har missat den, och kanske det finns det fler som gjort det, tänkte jag. Mycket välgörande. Och trösterikt.
  Ha det alla kättare!