Klimatångesten breder ut sig

Klimatångest
Klimatförändringarna har blivit ett vardagshot för unga, visar en ny undersökning. Oron för klimatfrågan har redan fått nästan hälften av de unga att ändra sitt beteende enligt undersökningen. Nästan 40 procent säger sig vara kunna offra en resa till Thailand eller inte shoppa kläder på ett år för att minska sin klimatpåverkan. Politikerna ignorerar det och fattar inte beslut som gynnar framtiden, skriver bland andra naturfotografen Mattias Klum och meteorologen Pär Holmgren.
Först reser man land och rike runt och försöker skrämma upp människor, därefter begråter man att man lyckats.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Bengtsson

  Det är beklagligt. Och det är tyvärr massmedias fel då de nämligen tar in detta slag av artiklar men skyr dess motsats. Med den inställningen borde åtminstone presstödet dras in. Avsikten med ett presstöd är ju ändå att bidraga till att samhället får en allsidig syn. Detta är inte fallet utan har till och med urartat till en parodi på en allsidig information. Det gäller inte bara när det gäller klimatet utan även inom flera andra områden. Lars Berns artikel på Newsmill gav här ett antal exempel. På sikt är detta ett hot mot det öppna samhället. Man frågar sig om det politiska samhället vet vad det har dragit igång?

 2. Johan Tisell

  Allmänfarlig verksamhet eller rent av högförräderi?
  Min fetstil. IPCC och FN torde vara främmande makt!
  Se lagtext:
  Den som, med uppsåt att riket eller del därav ska, med våldsamma eller annars lagstridiga medel eller med utländskt bistånd, läggas under främmande makt eller bringas i beroende av sådan makt eller att del av riket på så sätt ska lösryckas, företar en handling som innebär fara för uppsåtets förverkligande, döms för högförräderi till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid eller, om faran var ringa, till fängelse i lägst fyra och högst tio år.

 3. Peter Stilbs

  Johan #2 – EU har utvecklats till att bli främmande makt – både de nuvarande och flera tidigare regeringar borde ställas till svars.

 4. HansH

  Engelsmännen skyddar i.a.f. barn under 14…men här är det fullt ös från dagis och uppåt http://m.guardian.co.uk/environment/2013/mar/17/climate-change-cut-national-curriculum

 5. Tege Tornvall

  Rune Lindström skrev Himlaspelet 1941 i protest mot dåtidens totalitarism. Nu hotas Himlaspelet av brist på medel. Men dess budskap lever vidare. Nu finns nya totalitära tendenser – från misstolkat välvilligt håll!

 6. Håkan Bergman

  Barosso är ”the new holy roman emperor”, vi vikingar har fått nog!
  Vikings Who Were the Vikings Ep 1 HD – YouTube
  Vikings The Trading Empire Ep 2 HD – YouTube
  Vikings End of the Viking Age Ep 3 HD – YouTube

 7. Ingemar Nordin

  Återigen upplåter SvD utrymme till en massa dravel, och reklam för WWF och Earth Hour. De borde vara mer aktsamma om det fåtal läsare som de har kvar.

 8. Det vore i och för sig till min båtnad om ett större antal svenska ynglingar kunde avhålla sig från att åka till Thailand där de riskerar att störa min lugna tillvaro med sina analfabetiska missuppfattningar i en rad ämnen.

 9. Urban

  Vilken artikel! Det går ju inte att ta sådana skrivningar på allvar.
  Har världen blivit alldeles galen?

 10. Håkan Bergman

  Rädda barnen? Visst, men vem har skrämt dom?

 11. HenrikM

  Lennart, jag tycker det inte är bara politiker och massmedias fel. Den akademiska världen har mycket stor del i den soppa vi har hamnat i. Jag upplever att du är en av de få rakryggade som nu vågar ta strid. Tidigare har det varit Wegman, men han blev ju dragen i smutsen å det grövsta vilket troligen gjorde att övriga kröp in under en gran. Saknar forskarvärlden i stort sisu/rakrygghet/övertygelse? Viker man sig för överhöghet? Hade tillräckligt många forskare när tramset startade med Al Gore och Michael Mann sagt ”stopp och belägg”, då hade vi inte hamnat där vi nu är. Jag pratade själv med en professor i stallet (frun har häst), han håller på med klimatmodeller över Östersjön, han syn var väldigt nyanserad och klok (liknande ditt synsätt), men jag har aldrig sett att han har offentligt försökt få bukt med aktivismen, jag kan tycka det är märkligt!

 12. Jonas B1

  HenrikM,
  Jag håller med dig till 100%. Lennart själv var länge upptagen med att i UI svartmåla oss skeptiker. Omvändelsen till en mer realistisk hållning är välkommen, men har aldrig fått sin förklaring.
  För övrigt har här Claes Johnsson faktiskt en viktig poäng i sammanhanget. Lennart kan om han vill få makthavarna att lyssna, åtminstone kunna föra ett j_a liv.

 13. En särskilt märklig sak tycker jag är att vi i Sverige faktiskt har gjort så mycket satsningar trots att vi faktiskt förmodligen gynnas av en global uppvärmning. Vi har energieffektivisering till exempel i form av väl värmeisolerade byggnader, en stor del av vår uppvärmning sker med ved och pellets, vår el produceras av vattenkraft och kärnkraft, nästan helt fossilfri och vi har koldioxidskatt. Vi har stora satsningar på att utveckla ny fossilfri energiteknik och mycket annat.

   

  Så är det inte i USA och Kina. Varför riktar sig Pär Holmgren, Mattias Klum och de andra författarna till oss i Sverige när det är USA och Kina som de främst borde rikta sig till? Se först till att USA och Kina gör lika mycket som Sverige! Skriv era artiklar i USA-media i stället och börja studera kinesiska för kunna driva en framtida opinionsbildning i Kina!

 14. Lennart Bengtsson

  Dagens klimatsignal vid vårdagjämningen 2013
   
  SMHIs varningskarta täcker nu på morgonen följande
   
  varningsklass 1: nedisning längs nära nog alla icke-istäckta havsområden
   
  varningsklass 1: risk för kraftig avkylning i stora delar av fjällområdet på grund av låga temperature och kraftig vind
   
  varningsklass 2: varning för mycket lågt vattenstånd I Bottenviken med ca 100 cm under det normala
   
  Även de unga och alla medlemmar av föräldravrålet som fasar för den kommande värmekatastrofen borde väl få sig en tankeställare eller har man helt upphört att tänka självständigt?
   
  Hälsar
   
  LennartB

 15. Håkan R

  => Lennart Bengtsson #14
  Tyvärr är nog  ”Föräldravrålarna” övertygade om att de av dig uppräknade faktorerna är ett utslag Co2 inducerad ”climate disruption” .

 16. Fria Funderingar

  Suck eller jösses eller vad man nu skall säga om alla dessa ”ädla” organisationer och människor som först skrämmer upp barnen och sedan gör en undersökning och får bekräftat att barnen faktiskt har blivit uppskrämda, vilket leder till att dom blir upprörda över att ingenting görs åt de uppskrämda barnen. MSM, sin vana trogen, hakar på och upplåter beredvilligt sina debattsidor åt dessa charlataner. Nästa steg i denna process, vi kan kalla det för det naturliga steget, är att kräva att regering agerar och vidtar kraftfulla åtgärder. Vad skall då regeringen göra åt denna larmrapport; i absolut bästa fall kan man hoppas på att de gör rakt ingenting alls, fast mera troligt så används förmodligen denna partsinlaga som ytterliggare ett argument till varför vi måste höja skatten och på sikt införa något som påminner om planekonomi. Det kommer naturligtvis döpas till någonting mer aptitligt; solidarisk miljövärnsavgift, global överlevnadsskatt, röd-grön skatteväxling e.dy.  
  Samtidigt som detta sker så har det nu börjat irra omkring en massa olyckliga CO2-molekyler i vårt lufthav och de vet inte riktigt vad de skall ta sig för; skall dom forsätta att lyda under de naturvetenskapliga lagarna som de gjort så länge dom kan minnas eller skall dom mer ägna sig åt att följa de trendiga och alarmistiska budskapen.  
  Det verkar som om ”klimatvetenskapen” håller på att dela sig i två helt separata huvudinriktningar (det är åtminstone vad jag hoppas på J); den ena är klimatologi som vilar på en stabil naturvetenskaplig grund och den andra huvudinriktningen är klima-teologi (eller vad den nu skall kallas för) som vilar på tro och och allsköns tyckande. Den förstnämda, klimatologin, kommer naturligtvis att gå segrande ur striden då den bygger på rationell kunskapsinhämtning och i likhet med andra naturvetenskapliga ämnen kan ompröva sina ståndpunkter allteftersom forskningen går framåt. Hur man än vrider och vänder på det; att kunna förstå och eventuellt förutspå klimatet är en i grunden naturvetenskaplig fråga.
  Den andra huvudinriktningen, klima-teologi, vars fundament är icke-vetenskapligt tyckande, kommer på sikt att förpassas till den vetenskapliga skräpkammaren. Denna inriktning är i likhet med de flesta pseudovetenskapliga inriktningar ytterst obenägen att ompröva sina ståndpunkter då ett av fundamenten, ibland det enda fundamentet, är just dogmatism. Dess förespråkare, som tex Väder-Pär, är påfallande ofta ovilliga att överhuvudtaget diskutera sina domedagsprofetior. Huvudspåret för klima-teologin är ju jordens omedelbara undergång och dess drivkraft är den ångest som man har skapat hos människor och dess frälsning är att vi medborgare frivilligt avsäger oss vårt demokratiska inflytande samt skjuter till en Herrans massa stålar. Sen sätter vi hela vårt hopp till en liten sekteristisk elit, IPCC, Greenpeace, WWF, etc., som i all sin vishet ordnar upp allting på något sätt.  
  En parallell kan möjligen vara astronomin, som till en början även inbegrep astrologin eller om det var tvärtom. Efter dessa inritktningar gick helt skilda vägar så kan ju var och en med lätthet lista ut vem som gick segrande ur striden; astronomin som är kunskapsbaserad, intressant, fantasifull och nyskapande vetenskap (kartläggning av universum, nebuloser, svarta hål, big bang m.m.) eller astrologin som var, är och kommer att förbli en dogmatisk ”vetenskap” och har varit färdigutforskad sedan urminnes tider. Visst ens horoskop kan ju alltid vara roande Söndagsläsning, fast det är ju astronomi för den delen också, den är dessutom intressant, spännande och tankeväckande.

 17. Lennart Bengtsson

  Håkan R
  Att kämpa mot massornas vanföreställningar är naturligtvis hopplöst men man är ju i alla fall tvungen att försöka för  att inte helt förlora respekten för sig själv. Ett annat sätt är förstås att utvandra – det gjorde jag senast vansinnet bredde ut sig under 60 och 70-talets vänsterfanatism.
   
  Lennart
   
  Lennart

 18. Så en liten fundering.
  Istället för att försöka övertyga politiker och massmedia om det felaktiga med AGW-hotet borde vi kanske sätta mer press på  institutioner som vetenskapsakademin mfl. Inte bara be vänligt längre

 19. Christer Löfström

  Lennart Bengtsson, KVA i allmänhet, och professorer (Kaijser , Björnbom) i Stockholmsinitiativet som numera argumenterar mot existensen av ”klimathotet” är aldeles för sent ute. 
   
  De skulle varit aktiva för 10-15 år sedan. Ca 2005 fick jag besked av den ”klimatansvarige” på organisationen Svenskt Näringsliv.
  ”Det är för sent”
  Hon är nu på Fortum.
   
  SI/TCS, speciellet Peter Stilbs, får stora intellektuella problem då det skall argumenteras för kärnkraft med ”klimathot”.
   
  PS
  Debattinlägg av medlemmar i KVA’s energiutskott är inte trovärdiga.
   
   
   
   

 20. Lennart: Om Du nu vill dämpa klimatångesten och kämpa mot massornas vanföreställningar, så borde Du skriva om KVAs uttalande som ger stöd till IPCCs CO2 alarmism.
  Jag frågar Dig igen: Tänker Du göra så? Jag tycker Du borde kunna svara på denna min fråga om det finns något bakom den goda vilja Du ger uttryck för. Eller hur? Så vad är Ditt svar? 

 21. L

  Christer Löfström och Claes Johnson, är ni tjatiga eller är ni tjatiga??

 22. Claes Johnson

  Ja, jag upprepar min fråga eftersom den är viktig och jag inte får något svar.

 23. ThomasJ

  Inlägget på SvDs ’brännis’ bekräftar det riktiga i att [för länge sedan] avsluta prenumerationen. Denna följs nu av att avmontera Svd.se från internet-startsidan på denna dator.
  Utomordentligt tråkigt för en forna, med rätta, så högt aktad dagstidning. Suck!
   
  Mvh/TJ

 24. ThomasJ

  Konstigt…? Skrev svar till Ingvar E’s #18 innan mitt ovan #23, men det har tydligen fastnat… Que?
   
  Iaf fanns där en länk till Donna Laframboise senaste ’take’ på WWF (och andra NGO:er), länken igen:
  http://nofrakkingconsensus.com/2013/03/19/indonesian-official-compares-wwf-to-thieves/
   
  Mvh/TJ

 25. Tege Tornvall

  Uppenbarligen sitter ej pensionerade forskare så fast i det politiskt styrda anslagsträsket att de sitter still i båten för att inte äventyra sina anslag. Det är påfallande hur många skeptiker som är pensionerade och hur fort de tar bladet från munnen efter att de pensionerats. För många icke pensionerade står hela existensen på spel. På oroande många chefs- och redaktörsposter sitter nu folk med förflutet i NGO-rörelser och rider spärr mot skeptiker.
  Tre av klimativrarnas argument är ju att avfärda skeptiker för att de dels inte är klimatologer, dels inte publicerats i peer review-media och dels ”bara” är pensionerade.

 26. bom

  #16
  Tack för en bra fri fundering! Klima-teologi (eller kanske Klima-t-eologi?) var en bra neologism.

 27. Peter Stilbs

  Christer #19 och Claes #20 – ni är bara sällsynt tröttsamma, båda två
  Som svar till Christer är jag kärnkraftförespråkare, men jag har skrivit i stort sett noll om det på TCS – och denna min preferens har noll att göra med min syn på ”klimat” och ”koldioxid”.
  Bra nu ?  Kan ni låta mig själv vara ifred för allt detta trams ? 

 28. bom

  Ännu ett nyord skapat av Snowroller (som förresten tröttnat på snön). Sensajournalism är ordet. Han har inte bara på snöandet utan även på de ständiga katastrofhoten i MSM och alla Prussiluskor som ständigt tillhåller oss att göra som dom uppmanar oss och inte som dom själva beter sig.

 29. Claes Johnson

  Peter: Ja det är tröttsamt med ett KVA som fortsätter att vilseleda svensk klimatpolitik. Om detta är vi eniga. Kanske Du kan begära en omskrivning av LB så slipper jag tjata? Det är tröttsamt i längden.

 30. bom

  #28 Alla kan fylla i verbet ”tröttnat” antar jag?

 31. Rickard Berghorn

  Det är inte nog för SvD att ta in en sådan hycklande debattartikel; på ledarplats idag försöker Sanna Rayman ringa ännu mer i alarmklockan: http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/03/20/62-foredrar-en-global-katastrof/ Det är enligt henne eländigt att BARA 40% av Sveriges unga vill offra Thailandresan, och att BARA 35% skulle avstå från klädshopping. Krav på hegemoni, med andra ord.
   
  Det vore mer uppbyggligt om Rayman statuerade exempel och berättade vilka utlandsresor och vilka klädköp hon själv avstår ifrån. Men eftersom hon nu inte gör något av det, skulle hon ju inte heller ha något bigott skolfrökenaktigt att snorka om.

 32. Christopher E

  I inlägget i SvD står det:
   
  ”Endast 8 procent anser att Fredrik Reinfeldt gör ett bra jobb för att begränsa klimatförändringarna”
   
  Jag antar att detta betyder att frågorna i den av WWF beställda undersökningen är undermåliga. Vad ska en klimatrealist som jag (visserligen över 25 sedan bra länge) svara på frågan om Reinfeldt gör ett bra jobb för att begränsa klimatförändringarna??? Både ja eller nej innebär ju att man accepterar deras problemformulering! Värdelös undersökning, med andra ord. (Tänk er frågan ”tycker du att Hitl… gjorde ett bra jobb med att utrota judarna? Ja eller nej?) Frågan felställd alltså.

 33. Peter F

  Christopher
  Eller …Har du slutat slå din fru

 34. Christer Löfström

  Peter Stilbs #27
  Jag fick för en tid sedan ett brev med snigelpost. En kamrat till dig.
  Han hade slarvat bort mina kontaktkoordinater.
   
  Han hade en helt annan syn på mina kommentarer på TCS än du.
  Våra spår kanske korsas vid tillfälle. Det blir intressant. Då kan du och dina kamrater på SI/TCs inte censurera det som ni tycker är obehagligt.

 35. Pingback

  […] Ipse Cogita och Jonny Fagerström tar upp en viktig punkt i sammanhanget. Om nu dagens ungdomar har klimatångest, vart har de fått […]

 36. Klimatfrågan är viktig, men man kommer ingenstans med att skuldbelägga allt och alla. Om man söker att uppmana politiker att agera borde man även använda sig av en mer relevant undersökning än den man gjort nu. Undersökningen, eller främst artikeln, känns felriktad och överdriven. Har du klimatångest? Jag skapade en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-2928/har-du-klimatangest

 37. Ingemar Nordin

  Thove #35,

  Jag gick in och röstade … en enda röst hade avgivits på alternativet ”Jag är ganska orolig”. Lite kul.

 38. Peter Stilbs

  Christer #34 – om det förekommer ”censur” på TCS så är det baserat på de regler för kommentarer som finns via en länk högst uppe till vänster på denna sida.
   
  Själv kan jag inte minnas ha modererat någon av Dina kommentarer, men de andra som gjort det har säkert haft sina skäl

 39. Ingemar Nordin

  Christer #34,

  Det där med att vi skulle moderera bort ”det som ni tycker är obehagligt” är nog rena fantasier från din sida. Försök att hålla dig till sakliga argument istället för att läsa in en massa åsikter som ”TCS” skulle ha. Vi är individuella skribenter, med delvis olika åsikter om energi och politik. Och det vore tacksamt om du kunde respektera oss som individer och inte ägna dig åt smutskastningskampanjer av enskilda personer angående saker som de inte sagt.

 40. Magnus

  Är det någon som hittat ”rapporten”?

 41. Staffan

  Dagen’s ledare vill klimat-mörka nu lördag kväll:  ”Vi brinner upp!”  Ja, Sodom gick ju en gång upp i lågor;  murvelsläktet står på samma sida, så visst.  (Men Dagen?)
    Själva temperaturen kan de väl inte klaga på?  -4º här i Norrköping idag kl 15, säger SMHI.  Det blir inte ens en corre svettig av.
     Nej, murvlarnas åsikter har inte mycket att göra med verkligheten!
     (Det är inte bara här det är kyligt;  även i Nordamerika märks det.  Stormen Ukko [finska=väderguden!;  och ’gubbe’] gick från the Rockies över MidWest och MidEast, fram till Maine igår.  25 tum snö eller mer [63 cm!] på flera håll, från Michigan till Vermont.  Vid vårdagjämningen!)
     Vi mer realistiska bör visa att vi står på ljusets och klarhetens sida.  På lördag kl 2030-2130 låter vi alla lampor lysa, och drar undan gardiner etc!   Då blir WWF glada!

 42. Tege Tornvall

  På lördag finns varken anledning att släcka eller att ha särskilt mycket tänt. Det är en lördagskväll som alla andra.
  Glad helg!

 43. Staffan

  ”Lekeberga förskola tar klimatförändringarna på allvar.Under veckan arbetar barnen och personalen intensivt med temat Earth Hour.  Man anmälde sig till Världsnaturfondens Earth Hour. Förskolan vill manifestera vikten av att ta klimatförändringarna på allvar.”  (Folkbladet från Finspång idag).
     Den globala temperaturen har ökat 0,74º perioden 1906–2005  (Wiki:  Global warming).  Detta är den registrerade ”klimatförändringen”.   En ’höjning’ man inte alls märker, alltså.
     Den lilla detaljen nämns heller aldrig,  att om jorden blir varmare, så går värmen från ekvatorn mot polerna.  Det blir varmare i Nunavut, inte kring Brazzaville.
     Hela den här ”debatten” är fantastisk.  Ingen av er troende (som till äventyrs läser detta) kan berätta var temperaturen stigit påtagligt…
     Så för mig finns det mycket goda skäl att vilja driva lite med WWF nu lördag kväll.

 44. Tege Tornvall

  Själva utgångspunkten är att nuvarande (eller nyligen) rådande klimat är det optimala. Alla andra är sämre.
  Låtom oss därför bedja: Goda natur, bliv som du är utan minsta ändring!
  Amen.

 45. Staffan

  Utgångspunkten är snarare att ”Vi som vet mest bör bestämma!”  Hela det här jippot dök upp kring 1989, när kommunismen föll.  Vad ska man då ta sig för, om man alldeles tydligt ser att man själv är klokast?  Jo, ”klimatet” ger oss rätttänkande möjligheter.
     Visst:  vintrarna blev mycket mildare ett tag från 1989.  Men i år?  Eller 2010?  –  Lördag morgon kl 05/06/07 blir det -14º här i Norrköping, tror SMHI.   ”Cykelgränsen” för mig har varit -15º;  men att vi skulle vara där i slutet av mars – nej du.
    Tittar man på norrmännen (yr.no) säger de -11º sista prognosdagens morgon, 30 mars.   Och snö 28-29 mars…
     Men vad betyder temperaturer?  ’Det är större saker vi vill få fram nu.’
     Eller hur?

 46. Staffan

  ”Earth Day Poster Contest” ordnades av delstaten Utah för skoleleverna upp till sjätte klass:  ”Var skulle vi vara utan olja, gas och gruvor?”  ”Gör en affisch som visar visar den viktiga roll som olja, gas och gruvor har i vår vardag!”
  http://fs.ogm.utah.gov/PUB/DOGM/Earth_Day/EarthDayPosterContest-OfficialRules2013.pdf
     ”Det är motbjudande att delstaten kommer med sådan propaganda i våra skolor!”, replikerade en miljöriktig far i tidningen.
     ’Bensin!  Diesel!  Usch!  Nej:  Solenergi, vindkraft, el-bilar – där ligger framtiden!’
     ’På Earth Day är det större ting vi ska tänka på:  klimatförändringarna, luftföroreningarna och resursuttömningen!’
  http://www.sltrib.com/sltrib/news/56024796-78/contest-petroleum-oil-poster.html.csp

 47. Staffan

  Temperatur-kartan över USA:  Celsius-minus ner till sydligaste delstaterna, dvs under 32ºF, kl 11 svensk tid idag, dvs 05 EST.  Efter vårdagjämningen…
  Minusgrader Fahrenheit (-18ºC) från Lake Michigan mot nordväst, upp i Canada…
  http://vortex.plymouth.edu/uschill.gif

 48. Staffan Lindström

  { 22.03.13 at 12:04 }
  Bästa förnamne, länken leder till ”windchill temperatures” , illa nog men inte riktigt ”temperatur-kartan” Och så blev det INTE ett isdygn meddelar SMHI (Greenpeace hela uppbåd av svarta limousiner dök plötsligt upp i Tornedalen…SATIR!!!)

 49. Staffan Lindström

  Lunchekot SR P1 upprepar talet om isdygnsmöjlighet men rättas efter några sekunder av meteorologen…TABLÅ! INSPELAT !!! När lär de sig att använda internet?? läs Climate Scam LOL!

 50. Staffan

  Temperatur-kartan över USA visar nu minusgrader ned till South Carolinas nordgräns, och bort till Nevada – Oregon – Washington.  Klockan 08 EDT (man har sommartid tidigare än vi).  Och detta är vanliga mätningar.
  http://www.wunderground.com/maps/us/2xTemperature.html