Klimataktioner i förra veckan

Vecka 38 Sorgmarsch

(Egen bild)

I förra veckan genomfördes tre klimatdemonstrationer i Stockholm. Först ut var ”Sorgmarsch över klimatet” som arrangerades av Grand Panthers, Gretas Gamlingar och Grandparents for Future. Det var alltså mest äldre som gick i denna demonstration. De gick i långsamt takt och till trummors dova slag från Raul Wallenbergs torg till Mynttorget där det hölls tal.

I väntan på att de skulle anlända satte jag mig på en bänk på Mynttorget. Efter ett tag slog sig en man ner bredvid mig och vi började prata. Han var pessimistisk inför framtiden och förvånades över att jag inte var det. Han kom med några påståenden och undrade om jag höll med och det gjorde jag ju inte. Ett påstående var att ”Antarktis smälter mer än någonsin” och det kunde jag verkligen inte hålla med om.

När jag tagit mina foton åkte jag hem och kom på tunnelbanan på att han syftade nog på att havsisen runt Antarktis som inte har växt till sig i år så som den vanligtvis har gjort sedan man började mäta 1979. Det är ju inte riktigt samma sak men om media inte är tillräckligt tydliga kan människor få en sådan bild.

Vecka 38 FFF

(Egen bild)

Nästa demonstration var större och det var Friday For Future som var arrangör även om jag också såg banderoller från Extinction rebellion och Greenpeace. De gick från Mynttorget till Medborgarplatsen och här var det istället mest unga människor inklusive Greta som gick. Ibland stannade de till, hoppade jämfota och skanderade ramsor.

Väl framme på Medborgarplatsen var det musik och tal. De dansade till musiken och applåderade entusiastiskt talarna. Jag gick omkring lite och uppfattade det som en ganska uppsluppen stämning på torget.

Vecka 38 Tom motorled

Sist ut var Rädda Våtmarkerna som hade tänkt sig att stoppa trafiken på Centralbro genom att som vanligt gå ut och sätta sig på vägen. Vi var flera som tittade lite förvånad på den tomma motorleden utan vare sig människor eller bilar. Jag gick upp till motorleden för att titta och en polis frågade artigt om jag tänkte delta eller bara titta på? Titta svarade jag lika vänligt tillbaka.

Så småningom visade det sig att polisen hade stängt av motorleden i bägge riktningarna så aktionen kunde inte genomföras som planerat. Till slut gick aktivisterna ut på vägen och satte sig ändå för att kunna säga sig ha genomfört sin aktion eller kanske för att få ett bra foto.

Efteråt har Rädda Våtmarken låtit meddela i olika sociala media att de är mycket nöjda med aktionen.

Man kan fråga sig om alla dessa demonstrationer verkligen gör någon skillnad men det kanske inte är det huvudsakliga syftet utan att de medverkande känner att de agerar och gör något för att rädda planeten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fred

  Jag undrar ju varför polisen stoppar trafiken istället för att stoppa demonstranterna när de vill genomföra olagliga protestmetoder.

 2. Jan Ågersten

  Man kan knappast lasta människor för att de har blivit felprogrammerade. Med tanke på propagandan som sprids i media och inte minst i skolan så är reaktionen med protester naturlig.
  I länken nedan kan man se ett exempel på hur framför allt SVT skall agera.
  https://www.youtube.com/watch?v=bAru7zliB0g&t=10s

 3. Lasse

  Antarktis isläge var en nyhet som valsade i media nyligen.
  Vad som inte sades var att en forskare hade undersökt satellitbilder får 1960 talet och där funnit stora variationer i isläget.
  Rekord mycket och rekordliten yta med ett par års mellanrum.
  Ingen trend! Ändå gick en forskare ut med årets isförlust som ”mindblowing”. Säger en del om klimatet-debattklimatet 😉
  Tack Lena.
  En annan Youtubefilm kom från ett skepp i is norr om Svalbard: https://www.youtube.com/watch?v=7yihJ-FmJD8

  SOS men de lyckades ta sig fram i packisen.
  Gissar att de var där för att visa att isläget är alarmerande-vilket de lyckades med 😉

 4. jan

  Ett tips till er som kommer med motorfordon först till avspärrningen: sväng runt och backa sakta, till så nära som möjligt avspärrningen, och låt fordonet (bil, lastbil, mc) gå på tomgång och gasa lite då och då.
  Klimataktivister anser ju att koldioxiden är giftig så de lär gå där ifrån inom kort !!!

 5. UffeH

  Var i kontakt SMHI om larmandet om havsisen i Antarktis och att en av deras anställda hade varit ”experten” som bekräftade larmet, jag pekade på att just isen varit mycket mindre under 60-talet och det kanske borde varit det som ”experten” skulle upplyst journalisten om.
  Men svaret blev att det som larmandet gällde var att isen minskat sedan 2016 och inte att isen varit mindre tidigare, tidigare mätningar med låg nivå av havsis var tydligen ointressant.

 6. GK

  En viss kontrast mot Sture Åströms artikel idag, den 28/9 på Klimatsans: Kinas vridna logik om kol!
  Hur tänkte ni nu, demonstranter?
  https://klimatsans.com/2023/09/28/kinas-vridna-logik-om-kol/

 7. Jan Ågersten

  #6
  Visst kan man fundera över logiken men jag ser det som att det är väst som har en vriden logik. Det förefaller som Xi Jinping har större koll på koldioxidens inverkan på klimatet än vad vår riksdag har, bortsett från en handfull klarsynta personer.

 8. Lasse

  Dagens läsning i WUWT:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/28/uk-climate-alarmists-debate-violence-hitting-bottom/
  Parat med denna:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/27/a-new-paper-shows-that-u-s-tornado-damage-strong-tornado-incidence-are-both-sharply-down/

  Varför?
  Kanske finns det en agenda?
  Denna?
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/28/right-epochtv-global-climate-policies-are-targeting-food-production/

  Epoch times är något på spåret.
  Maten finns än så länge!

 9. Bengt Abelsson

  Ett förslag – kanske inte helt seriöst?- var att ha en surströmmingsburk i bilen.
  Om man råkar på fastlimmade demonstranter på vägen kan det bli en motdemonstratiom utan våld.

 10. Lasse #8,

  Jo, klimatalarmismen är en självmordssekt, fylld med självhat, hat mot det egna västerlandet, hat mot utveckling, hat mot teknik och industri och ett hat mot människan som sådan. Våld ses som den enda ”lösningen”.

 11. Lasse

  #10 Ingemar
  Kanske lite väl dystert!

  Det finns ett annat problem där vi ser hat och våld och som är ett större problem och där vårt samhälle hotas. Där krävs omedelbara åtgärder och kanske engagemang från hela samhället

  Klimatrörelsen är mer en samling med tragiskt felinformerade idealister som tror att media går att lita på!

 12. Dan

  Extinction Rebellion-figurerna får väl inga pengar från Soros eller WEF eller varifrån de nu kommer om man inte kan visa en bild på fastlimmade klimathjältar.

 13. Berra

  Nu är det kört….

  https://www.expressen.se/tv/nyheter/ny-superkontinent-kan-utrota-manskligheten/

 14. Staffan Lindström

  13 Berra

  Det påpekas att ”vi” inte lär uppleva detta….250 miljoner år… Jag som köpt en burk piller som ska garantera 500 miljoner års levnad…. 😉

 15. tty

  #13

  Jag kan trösta Expressen med att däggdjursarter i regel är kortlivade, typ ett par miljoner år. Neandertalare och sapienter som varit isolerade i ca 700 000 år var redan på gränsen till att vara separata arter, eftersom hybriderna tydligen hade reducerad fertilitet.

  Fåglar förändras långsammare, det finns arter som är upp till 10 miljoner år gamla.

  Insekter ännu långsammare. Många 30-40 miljoner år gamla insektsfossil i bärnsten går inte att skilja från nutida arter

  Men 250 miljoner år? Några så gamla arter finns nog inte. Däremot ett och annat släkte.

  Dessutom, lyckades ju våra förfäder leva på den förra superkontinenten Pangaea i ungefär 100 miljoner år. Ungefär från dess synapsider skilde sig från sauropsider tills Monotremata skilde sig från Marsupialia+Placentalia.

  Däremat satt det hårt åt när Pangaea väl sprängdes i början av Trias. Mammaliaformes var de enda lilla gruppen synapsider som överlevde utdöendet då, medan Archosauria tog över.

 16. tty

  Pangaea var förresten troligen den sjunde superkontinenten. Följande sex tidigare brukar man räkna med:

  Vaalbara
  Ur
  Kenorland
  Nuna
  Rodinia
  Pannotia

 17. Sören G

  I dagens lokaltidning publicerades en krönika på en helsida:
  ”Vi behöver komma ihåg att vi har ett val”
  Krönika
  Regeringen sänker skatten på drivmedel samtidigt som klimatkrisen gång på gång gör sig påmind. ”Det är faktiskt inte klokt”, tycker Nina Rung, och uppmanar alla att skapa den förändring vi vill se i samhället.
  Klimatkriserna avlöser varandra. Vägar ramlar ihop och rasar in. Regn blir till fruktansvärda skyfall och extremväder blir allt vanligare. Samtidigt väljer vår regering att sänka skatten på diesel och bensin.

 18. Sören G

  #17
  Att extrema väderhändelser beror på vår användning av fossila bränslen är en djupt rotad uppfattning hos allmänheten som blir svår att slå hål på. Allrahelst som medierna ständigt matar ut mer klimathotspropaganda. I dag t.ex. så handlade Vetenskapsradion i P1 om att glaciärerna smälter och som vi förorsakat påstod man.
  Det är naturligt att glaciärer minskar under en mellanistid. De växte under en Lilla istiden som slöt i slutet av 1800-talet.

 19. Lasse

  Test
  Svårt kommentera dagens text.
  Kanske går det bättre här?

  Noterar en ledare i Affärsvärlden ”Bland tomtar och troll”
  ”Klimatproblemen är stora men världen kommer inte att gå under. Medierna behöver lägga domedagsrapporteringen bakom sig och istället diskutera lösningar, avvägningen mellan tänkta åtgärder och hushållens ekonomi, var våra satsade pengar gör mest nytta och hur man ska få med de stora fossilbrännarna Kina, USA och Indien på tåget. ”
  Staffan Salen (AFv)

  #18 Glaciärerna har krympt sen lilla istiden det hade Hans W Ahlmann koll på 1900 talets början

 20. GK

  #17 Sören G

  Under de smältande glaciärerna hittar man fossila rester av växter och träd. Vem har varit där och petat in dem?

 21. johannes

  #13
  Mycket långt innan dess, om bara några miljoner år från idag, kommer det mesta av dagens CO2 halt att ha slukats av havet och petrifierats. Växter och djur på land dör ut fullständigt. Vissa C4 växter i tropikerna klara sig längst.
  Det finns karbonater för liv i havet åtskilliga miljoner år till efter det men sedan är det kört.

  Bara människan kan rädda livet från den ”elaka” jorden, som bara tar och tar men ger mindre (via vulkaner) tillbaka, med att elda kol/gas och olja.

  Livets dödsdans, som Gösta Petterson beskrev det som i boken Falskt alarm.

 22. Fredrik S

  Sören G #17

  Nina Rung, är det hon kriminologen, genusexperten och tillika aktivist?

  Passar dock bra in bland de andra klimatexperterna som får spaltmeter i MSM.