Jag hade fel, galenskaperna tar inte slut

Den här hösten firar jag 10-års-jubileum som skribent på den här bloggen, och för 10 år sedan skulle jorden som vanligt gå under 10 år senare. Men jag, och förmodligen många andra, trodde att galenskaperna kring den så kallade globala uppvärmningen skulle ta slut bara ett par år senare. Precis som att tidpunkten för jordens undergång flyttades framåt flyttades tidpunkten för mänsklighetens tillnyktring framåt. För mig skulle mänskligheten inse sitt misstag bara några år senare. Så fel jag hade.

Det spelade ingen roll att temperaturen under många år fastnade och vägrade röra sig uppåt. Det spelade ingen roll att antalet orkaner minskade. Egentligen verkar ingenting som har med jordens klimat ha någon som helst betydelse för klimathysterin. Den lever sitt eget liv.

Det finns väldigt många klimatpessimister som tror att jorden kommer att gå under om 10 år. Jag var en klimatoptimist som trodde att galenskaperna skulle ta slut om bara 2 år. Nu är jag mer en klimatrealist som har insett att klimathysterin inte har något med varken klimat eller vetenskap att göra. Denna hysteri kommer därför inte ens att ta slut om det så skulle bli en ny istid, eftersom denna istid skulle skyllas på den globala uppvärmningen.

Klimathysterin måste beröra något djupare i det mänskliga sinnet. Kanske är det bristen på en gud att tro på, kanske är det ett inneboende behov av att tro att allt går åt helvete så småningom. Förut skulle jorden gå under pga metoritnedslag, sen kärnvapenkrig, eller skogsdöd eller ozonhål. Jag tror att enda sättet att få stopp på klimathysterin är att något annat hot tar över. Vad det nya hotet kommer att vara vet jag inte, och vill nog inte veta heller.

Men är då det vi gör här på Klimatupplysningen, det vill säga sprida kunskap, helt meningslöst? Nejdå, vi omvänder ändå många själar till att börja tänka själva, öppna ögonen och se ljust på framtiden. För världen går trots allt hela tiden framåt. Sjukdomar botas och färre svälter. Trots att världen ska gå under om bara 10 år så jobbar väldigt många med att förbättra världen. Det bor trots allt en optimist i de flesta, även mig.

Avslutningsvis skulle jag vilja visa temperaturutvecklingen (dygnsmedel) för Uppsala för 2023 (fram till och med i måndags):

uppsala 2023Normal är medel för alla år 1722-2023, Max är högsta uppmätta dygnsmedel, och Min är minsta uppmätta dygnsmedel.

Detta år är ganska normalt. Möjligen är det något varmare än snittet. Baserat på tillgänglig data skulle jag säga att den ”oerhörda katastrof” vi har sett hittills är att Uppsala har fått Stockholms klimat.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Anevs

    Tack för de tio åren. Jag ser fram mot de nästa; en dag och katastrof i taget.
    Dags för en ny bild!

  2. johannes

    Det är ett politiko-religiöst problem. På det biter inte verklighet, fysik och kemi.

    Den här gången har alarmisterna hittat den optimala katastrofundergångsorsaken. Vi kommer få leva med den en bra tid framöver, i flera generationer.

  3. Mats Kälvemark

    Tack Magnus!
    Dumheten vad gäller klimatalarmism har ju inga gränser, så det kommer alltid att finnas en närliggande tipping-point runt hörnet i tiden om du frågar Rockström. Under den tiden kan vi studera ditt diagram och konstatera att under året i Uppsala kan det skilja 50 grC mellan högst uppmätta och lägst uppmätta dygnsmedel. Ställ det i relation till 1,2 grC sedan 1860 i öknngen för den globala temperaturen. Och i Sverige skiljer det ca 10 grC mellan nord och syd i årsmedel, dvs 1 grC per 15 mil. Alla vill ju ha ett lite varmare och ljusare klimat.
    Bland alla andra ”utmaningar” för vätgasstålen i norr är en av de största att kunna förmå personer med rätt kompetens att flytta till exempellvis Boden.

  4. Lasse

    Tack Magnus för alla trevliga texter och grafer.

    Nej klimathysteriker är svåra att bota.
    Men forskare och media borde kunna upplysa dem om hur bra vi har det, i alla fall när vi slipper elände som vi själv skapar, som krig och kriminalitet.
    Här en annan som är bra på att avslöja klimatfuskare och som håller ett öga på temperatur ”justeringar”.
    https://realclimatescience.com/forecasting-climate-change/

  5. Lasse

    #4 forts
    Tänk om våra institutioner gjorde sitt till för att bringa reda i klimathysterin.
    Statistik och långa tidsserier är ju svåra att analysera men vem är bättre på det än Statistiska centralbyrån(SCB).
    I Norge har Norges motsvarighet tydligen gjort detta( SSB).
    Kanske för att Norges välstånd grundas på fossila källor men ändå:
    https://www.ssb.no/natur-og-miljo/forurensning-og-klima/artikler/i-hvilken-grad-endrer-temperaturnivaet-seg-pa-grunn-av-klimagassutslipp/_/attachment/inline/5a3f4a9b-3bc3-4988-9579-9fea82944264:f63064594b9225f9d7dc458b0b70a646baec3339/DP1007.pdf

    ”Dette kan tyde på at effekten av CO2 utslipp de siste 200 årene
    ikke er sterk nok til å forårsake systematiske endringer i temperatursvingningene”

  6. Härligt befriande temperaturkurvor Magnus – normalvariationen är ju ändå en smula upplyftande!

    Det finns åtskilligt mer som är upplyftande – svenska klimatpartiet nr1 dansar runt 5% och 95% väljer att rösta på verkligheten och byggandet av samhället.
    Mänskligheten behöver inget alarmistiskt hot – men dess Ledare är helt beroende av detta..se Eu å Fn och alla andra toppstyrda enheter.

    Själv läste jag om några arbeten av Hurrell ( emeritus klimatologi) Colorado State Uni. häromdagen – han talar om det intressanta med våran NAO som ju varit väldigt svag det senaste året och enl beräkningarna och historien nu går in i en flera decennier lång svaghet, dom förutsade att det skulle starta 2023 och så här långt stämmer det finfint.

    Tittar man på dom extremt låga havstemperaturerna utanför USA:s nordostkust, uppåt Main – så syns ett intressant temperaturmönster, som sedan påverkar atmosfärstrycket vid Azorerna och Island – det var just detta vi sett under året, när våra ” westerlies” försvagats och ytvattnet värmts upp mitt ute på norra atlanten.

    Det handlar om månens påverkan på denna viktiga atmosfärscirkulation och interaktionen mellan havstemperatur och placeringen av hög och lågtrycksområdena ute på våran atlant – ni som saknat dom ryska högtrycken under många år kan glädja er åt att även dom gynnas av denna ” nya” atmosfärscirkulation.

    Normalvariationen i havs och landtemperatur är helt belagda i hundra års perspektiven och ser vi till värmetoppen på 1930- talet så sammanföll detta med maxtoppen i cirkulationen över norra atlanten och botten för denna nåddes på 1950- talet när temperaturen sjönk rejält – detta går att spåra vidare bakåt.

    Senaste maxtoppen nåddes 2005 och nu går det brant nedåt ( månens 70+ cykel ).
    Tittar man på vårens ankomst på grönland syns detta stämma utmärk, fram till 2005 var det en ständigt tidigare vår men sedan upphörde detta när toppen i cirkulationen dalade neråt – och numera har både vi och grönlänningarna upplevt många sena vårar – och isminskningen av Arktis havsis har upphört.

    Kan låta tramsigt med förklaringar av långa vädercykler men i klimatsammanhang och alarmism blir dom viktiga.

    Ni som lyssnat observant på dom äldre när dom pratat väder kan skönja ett mönster i deras berättelser, förr var somrarna varmare och vintrarna kallare – och det stämmer bra, för långa perioder.
    När cirkulationen minskar får europa just detta mönster, varma somrar å kallare vintrar – generellt.

    Det är intressanta att denna kraftiga uppgång i cirkulationen var brant mellan 1986 – 2005 – vilket stämmer utmärkt med den tidens värmeuppgång hos oss.
    Eftersom Norra Hemisfären har mycket landmassa blir den viktig för den globala temperatursvängningen, upp och ned.

    1930 – talets topp byggdes upp från slutet av 1800 och korrelerar sålunda med just den värmeutvecklingen.

    Tittar man på Co2 teorin så saknar den ju som bekant den linjära trenden, pga avkylningen 1940 – 1980 – man skyller hacket på utsläppspartiklarna under denna tid.
    Tittar man på månen och atmosfärscirkulstionen och därpå följande magnitud och placering av Azorernas högtrycksområde och Islands lågtrycksområde – så får man en klarare bild.

    Därmed inte sagt att Co2 inte kan värma globen – men knappast med den styrka och hastighet som klimathysterikerna vill låta påskina.

    Fakta är att vi vet att klimatet har långa och korta upp och nedgångar, en normalvariation – jag ser att våran klimatvariation sedan slutet av 1800 – talet samvarierar med månen och våran atlantiska cirkulation.

    Om jag minns rätt kommer vi nu att se en försvagning i cirkulationen fram till ca 2040, då den bottnar…

    Om samvariationen mellan temperatur och denna månframkallade cirkulationscykel nu plötsligt skulle upphöra skulle jag inte bara bli förvånad – utan då stärks teorin om styrkan i Co2.

    En svagare cirkulation kommer dock att ge alarmisterna några goda europeiska värmeböljor på somrarna att gottas åt – men dom får gå i ide under dom kallare vintrarna.

    Nu blev det alldelles för många meningar igen – men läs gärna själva om Hurrell och andras utmärkta arbeten om månen, cirkulationen och våran temperaturutveckling.

    När jag som barn på 60 å 70 – talet längtade efter vintertemperatur på västkusten – så sa alltid min mor att jag fick vänta på dom ryska högtrycken – och i det hade hon rätt, jäklar vad kallt det kunde bli då!
    Så vänner av ryska högtryck – håll er friska å krya under kommande decennier, dom kan bli intressanta!

  7. Sten Kaijser

    Hej Magnus,
    du är inte ensam — vi är flera som tyckt att galenskaperna är så uppenbara att ”alla” borde se dem.

    Att ”folk” dessutom tror att vad Sverige gör spelar någon som helst roll för jordens klimat är ju bara skrattretande.

  8. Tack Magnus,

    Jag var också överdrivet optimistisk och trodde nog att klimathysterin skulle dämpas och kanske försvinna efter några år. Så blev det inte. Allmänhetens uppfattningar om klimatet styrs i hög grad av media, särskilt av public service. En besvikelse har också varit att den politiska klassen varit så ointresserade av klimatet att de inte gitter att läsa in sig på den vetenskapliga debatten som ju är betydligt mer nyanserad än medias oinformerade bild.

    Men vi ger inte upp! Kunskapen om de verkliga förhållandena sipprar ut lite i taget. Och vi vet ju vad som kan hända med sådant sipprande om det hamnar i kvicklera. Rätt som det är blir det ett skred. 🙂

  9. Robert Norling

    Är det Uppsala flygplats eller Uppsala stads mätningar som finns i diagrammet?
    Har roat mig dagligdags med att kolla SMHI:s båda stationer.
    Kan konstatera att kvällstid – efter en solig dag – tempen kan skilja på 2 – 4 plusgrader till stadens fördel.
    Nedan länk till SMHI:s stads-station.

    https://www.google.se/maps/@59.8468069,17.6326359,3a,47.5y,314.59h,90.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1s433llS0OVb6j8IkZCqH3ng!2e0!7i16384!8i8192?hl=sv&entry=ttu

  10. Paul Håkansson

    Det är den ekonomiska verkligheten som bestämmer hur länge klimatbubblan lever. Globalismen med sin unipolära världsbild är den drivande faktorn men den är på väg ut för att ersättas av en multipolär värld. Transformationen startade med kriget i Ukraina och fortskrider i en allt snabbare takt där nu 96 länder står på kö för att gå med i BRICS. Den som snabbt anpassar i denna omsvängning är den som klarar sig bäst. Så frågan är, klarar våra politiker det???

  11. Tege Tornvall

    Jag känner igen detta från Journalisthögskolan 1968-69. Många tycks ha ett terapeutiskt behov av att oroa sig. Då lever de upp från en annars grå tillvaro. Om till äventyrs orosmomentet löses eller upphör, hittar de strax ett nytt.

    Jag ser det som brist på självständighet och självständigt tänkande. Viktigare är att inte vara ensam, Att stå på sig mot detta kan ses som högmod, men hellre det än att kritiklöst flyta med strömmen!

  12. Jan Ågersten

    #10
    Med tanke på den ökade intensiteten av klimatalarmismens skrämselpropaganda från António Guterres med flera så delar jag din analys. Det gungar under fötterna hos globalisterna, det märks på hur bråttom de har med exproprieringen av jordbruksmark i USA, Canada, Nederländerna med flera för att kunna kontrollera matproduktionen. Klimatlarmen är bara svepskäl för att skapa en global centralmakt. De har lyckats få en majoritet av befolkningen att tro man kan kontrollera klimatet med koldioxid genom Net-Zero. Vi får se hur det här slutar när folk förstår hur även våra politiker är inblandade i den här soppan.

  13. Bengt Abelsson

    The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

    For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.

    H. L. Mencken. (1880-1956)

    Han visste hur det hänger ihop – redan då.

  14. Lennart Bengtsson

    Magnus

    Allt tyder på att september i Mellansverige blir ovanligt varm. Däremot är det tveksamt om värmerekordet från september 1775 kommer att överträffas. Det inträffade ganska säkert eftersom temperaturen i Uppsala och Stockholm stödjer varandra. En varm bias finns såväl för 2023 och 1775. Det är möjligt men inte säkert att biasen 2023 är något större
    Sedan kan man kontakta experterna på klimatjournalistik på DN och fråga vad den höga septembertemperaturen 1775 kunde bero eftersom detta inträffade under den lilla istiden!

    Att temperaturen för september 2023 beror på växthusgasökningen tror jag ingen av klimatjournalisterna på DN har det minsta tvivel om och om så skulle vara fallet blir de säkert avskedade på grått papper. Skulle jag uttrycka något liknande tvivel skulle jag säkert drivas i landsflykt av en jättelik och våldsam mob.

    hälsar
    Lennart

  15. På medellång sikt kan Västeuropas klimatalarmism tyna bort som följd av demografiska förändringar. Om nuvarande befolkningsutveckling fortsätter kommer muslimers inflytande att kraftigt öka. Troligen är de som grupp betraktat inte intresserade av att sänka sin levnadsstandard för att rädda planeten.

    Under juli hade jag en djupt troende muslim som kund. Vi arbetade tillsammans hela dagarna under tre veckor och vi åt lunch i hans hem. Mannen var ingenjör och hade till yrke att utvärdera och köpa in tyngre materiel för SNCF, de franska statsjärnvägarna.

    Jag ställde en hel del frågor till honom om hans syn på klimat, klimatalarmism och vad han tyckte om tanken att sänka levnadsstandarden och kanske t.o.m återgå till en förindustriell livsstil för klimatets skull. Mannen var inte intresserad av ämnet och den klimatalarmism som vi dagligen överöses med av media hade gått in i hans ena öra och ut genom det andra. När jag insisterade att ”vetenskapen” säger att vi måste lägga om vår livsstil till att sluta köra bil, flyga, äta kött, konsumera och allt annat som krävs för att rädda planeten, såg han oförstående ut och förklarade att varken han eller hans trosfränder var med på något sådant.

    Detta är visserligen en anekdot, men det min kund sade stämmer nog ganska väl och det skulle vara intressan att se en seriös attitydundersökning bland muslimer om hur de ser på ”klimatavregleringen” och de åtgärder som påbjuds för att rädda klimatet.

  16. Claes-Göran Carlsson

    Det här har säkert diskuterats tidigare men: klimatmodellerna har väl testats med den koldioxidhalt som fanns under perioden 1850-1900? Om koldioxidens betydelse är överdriven måste väl temperaturen ha blivit alldeles för låg. Tacksam för referenser.

  17. Jan Ågersten

    #16
    Det man med säkerhet vet är att när man gissar värdena för fler än tre parametrar blir resultatet av datasimuleringen bara en gissning. Alla teorier om klimatet som bygger på klimatmodeller kan avfärdas som rappakalja.

  18. Adepten

    Tycker att nedanstående länk är intressant. Där tar man upp hur vädret ska bli i vinter och vilka faktorer som styr detta.
    De senaste prognoserna visar en kallare trend under ett starkt inflytande från El Niño-evenemang (ENSO), Stratosfärisk polarvirvel och Kvasi-biennial oscillation (QBO). Den sista faktorn hade jag inte en aning om.
    Så att kombinera en El Niño med en östlig QBO ökar oddsen för en Polar Vortex-kollapshändelse i form av en stratosfärisk uppvärmningshändelse som därmed ger ett dynamiskt vintermönster. Lennart Bengtsson, tty eller någon kanske har något att tillägga?

    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2023-2024-forecast-polar-vortex-el-nino-qbo-strong-impact-cold-weather-united-states-canada-europe-fa/

  19. Håkan Bergman

    Lars Mellblom #15
    Stämmer rätt bra med min bild också och för invandrare rent generellt, dom har i dom flesta fall, oberoende av vad dom åberopar för asylskäl, kommit hit för att få det bättre materiellt. Ge dom lite tid så är dom snart svennar allihop, i synnerhet dom som satsar på att bli egna företagare, nu ska jag masa mig ner till Centan och gynna några av dom lokala företagarna och en statlig butik här i förorten.

  20. Magnus Cederlof

    #5 Lasse:
    Intressant norsk rapport. Kanske nån här har tid att plöja igenom den och ge en sammanfattning.

    #9 Robert Norling:
    Jag skulle aldrig använda data inifrån staden, så ja det här är data från Uppsala flygfält.

  21. TorbjörnR

    #20 Magnus Cederlöf

    Uppsalaserien är från 1722.
    Kort sammanfattat, från vilken station plockar SMHI sina officiella data och från vilken station plockar du dina data?

    Ska jag tolka det som att SMHIs data skiljer sig mot de som du presenterat i inlägget pga positionen på stationerna?

  22. Jan Ågersten

    #15,19
    Jag kan väl stämma in med en liten anekdot om en man som beklagade sig över att man inte fick jobba så mycket som man ville i Sverige. Jag svarade honom med att det kunde vara bra att umgås lite med familjen men han svarade med att jag inte förstod. Han räknade upp muslimska högtider där han var tvungen att köpa presenter till släkten. ”Och inte nog med det så har jag även de svenska högtiderna där Julafton är värst med alla julklappar som skall köpas”, förklarade han.
    Jag kom inte på något begåvat svar men jag tänkte att det skall fan vara multikulturell.

  23. tty

    #16

    ”Det här har säkert diskuterats tidigare men: klimatmodellerna har väl testats med den koldioxidhalt som fanns under perioden 1850-1900?”

    År 1850 fanns det tre väderstationer på södra Halvklotet, St Helena, Kapstaden och Hobart på Tasmanien. Så då kan du förstå hur pass pålitliga temperatursiffrorna är.
    Och CO2-siffrorna är ännu skakigare.

  24. tty

    #21

    ”Uppsalaserien är från 1722.”

    Serien hos SMHI är korrigerad för förflyttningar/urbanisering fram till 1998. Det gjordes av Bergström och Moberg som ursprungligen tog fram den. Därefter är den mig veterligen inte korrigerad och därmed troligen starkt missvisande.

  25. tty

    #18

    Prognoser för ENSO är notoriskt opålitliga. Och ENSO:s effekter på vädret i Europa är oklart.

    QBO har ett visst prediktivt värde.

    Men kom ihåg att prognoserna för sommaren från i våras visade sig vara exakt motsatta vad som faktiskt hände.

  26. tty

    Magnus Cederlöf

    Har du någon gång tittat på ”World Weather Records” som publicerades i Smithsonian Miscellaneous Collections fram till 1950.

    Den här volymen är särskilt intressant eftersom den innehåller ”okorrigerade” originaldata för det varma 30-talet:

    https://repository.si.edu/handle/10088/23740

  27. johannes

    #15 Mellblom
    ”såg han oförstående ut och förklarade att varken han eller hans trosfränder var med på något sådant.”

    Du sätter fingret på en viktig detalj här.
    Det är mestadels den kristna världen som kör med klimatvanföreställningar. Man har lagt till tredje testamentet.
    ____
    Hur många har sin inkomst från klimatet numera så här drygt 25 år efter starten?
    Finns det ens sammanställning?
    Är det 10% av de arbetande?
    5%?, 20%?

  28. Claes-Göran Carlsson

    #23 Det måste väl finnas något sätt att testa modellen på låga koldioxidhalter? Nu modellerar man med ökande halter och får fram framtida temperaturökningar. Då kan man väl minska halten i framtiden och beräkna temperaturminskningen?

  29. #23, #28

    Jodå, visst kan man köra modellerna baklänges. Det är bara det att resultatet stämmer dåligt med historiska data. Du har en sådan modellkörning i IPCC pamflett SPM, sid 7. Där kan man utläsa att det inte hände något alls med klimatet under 2000 år. Nada, helt lugnt och stilla. Det är först efter 1950 som temperaturen ändrat sig. Och nu är den katastrofalt hög och vi rusar mot en snar undergång.

    Säger alltså den skrift som skall vara representativ för den vetenskapliga konsensusen. Eliten av alla eliter, gräddan av världens klimatvetenskapliga kompetens. Man tar sig för pannan. 🙂

    Grafen brukar kallas för ”hockeyklubban”, en används som synes av världens främsta klimatforskare än idag.

  30. Ulf

    15 Lars M,

    Han har ju redan en tro så vad ska han med en till? Speciellt som han är övertygad.

    Var och en får tro vad den vill, men problemet uppstår när man blandar in religionen i staten, lagstiftningen och dess institutioner.

    Det gör ofta muslimska länder och i västvärlden blandar man nu in klimatreligionen.
    Vanlig religion i många västländer är ju inte något att ha för de människor som driver klimatreligionen. Skulle de driva kristendomen så hade det varit frivilligt att delta för övriga. Nej det som driver de klimatreligiösa är kontroll och viljan att bestämma hur andra ska leva. Då duger inte religionen om den inte genomsyrar samhället.
    I Iran hade de klimatreligiösa varit mycket ortodoxa muslimer.

    Det är ett mind set vi pratar om här. Troligen ångestdrivet. Så som jag sagt tidigare, ett gäng bra psykologer är det som behövs. Och då menar jag inte klimat psykologer.

  31. Jan Ågersten

    #28
    Kika på vad länken nedan kan ge för information om koldioxid och dess klimatpåverkan.
    https://klimatsans.com/2023/08/29/enkel-logik-krossar-myten-om-koldioxidens-paverkan/

  32. Bernt O

    Helvetets portar öppnar sig i sista stund, eftersom mänskligheten kommer farande med gaspedalen i botten.
    Här några av portarna som (tillfälligt) för oss flera hundradels grader närmare det s.k. ”klimathelvetet”;

    https://e360.yale.edu/digest/summer-2023-extreme-heat-causes

  33. Rossmore

    Tack Magnus,

    Judith Curry lade ut en vetenskapsartikel igår där en central slutsats är (Google översatte):

    ” Resultaten är tydliga: förändringar i CO₂-koncentration kan inte vara en orsak till temperaturförändringar. Tvärtom är temperaturförändringar en potentiell orsak till CO₂-förändringar på alla tidsskalor. Som vi drar slutsatsen i artikeln, ”Alla bevis som härrör från analyserna av den längsta tillgängliga moderna tidsserien av atmosfärisk koncentration av [CO₂] vid Mauna Loa, Hawaii, tillsammans med den för globalt medelvärde T, tyder på ett enkelriktat, potentiellt orsakssamband med T som orsak och [CO₂] som verkan. Denna kausalitetsriktning gäller för hela den period som observationerna täcker (mer än 60 år).

    Artikeln finns i sin helhet här:
    https://judithcurry.com/2023/09/26/causality-and-climate/#more-30527

    Det finns trots allt hopp om tillnyktring. Krävs dock ett modigt ledarskap för att det ska få genomslag.

  34. JonasW

    #21

    Uppsalaserien ”ägs” av Uppsala Universitet, och är mig veterligen inte trendkorrigerad för UHI (värmeöar i städer).

    SMHI får tillgång till Uppsalaserien när de tar fram temperaturdata för hela landet.
    När SMHI använder Uppsalaserien så trendkorrigerar de denna (för UHI). SMHI sänkert alltså värdena i Uppsalaserien (ca 0.5-0.8 C). Däremot har SMHI inte rätt att publicera en korrigerad Uppsala serie (eftersom UU ”äger” denna).

    Det är den information jag fått från SMHI i min mailväxling med dem.

    Personligen tycker jag det är dåligt av UU att inte trendkorrigera när SMHI´s analyser säger att den borde trendkorrigeras.

    Om man ska rikta kritik så är det nog mot UU – inte SMHI.

  35. Magnus Cederlof

    #21 TorbjörnR
    Du kan hitta allt om metodiken jag har använt här: https://mcederlof.se
    SMHI får Uppsala-serien från Uppsala universitet som i sin tur har en mätstation utanför Geocentrum.

    #26 tty
    Intressant bok, den ska jag titta på. Tack för tipset.

  36. Magnus Cederlof

    #14 Lennart Bengtsson
    Det skulle vara rekord om vi inte fick nåt rekord i år. Här är en favorit i repris: https://klimatupplysningen.se/rekordar-ar-igen/
    Men detta begriper inte journalisterna/politikerna.

  37. Erik A.

    #33: Ja Salby och Harde är inne på samma sak gällande kausaliteten i sin forskning, som vi skrivit om här på bloggen förut.

    Människans dumhet är ett mycket, mycket större hot mot mänskligheten än lite CO2 i atmosfären…

  38. #Ulf 30#

    Jag instämmer helt med din kommentar!

    Missförstå mig inte, jag konstaterar och gör en reflektion, men menar på intet vis att den demografiska utvecklingen är något positivt.

  39. Sören G

    Just i dag stämmer ett antal portugisiska ungdomar 32 länder inför Europadomstolen för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Anledning är stora skogsbränder i Portugal för några år sedan.
    Frågan hur jurister ska kunna avgöra en sådan sak.
    Först måste man lägga fram bevis för sambandet mellan skogsbränder och koldioxid.

  40. Fredrik S

    Sören G #39

    SVT hade ett inslag där portugisiska barn fick berätta hur nöjda de var och en inblandad advokat som fick tala om vad hon ville.

    Förmodligen är alla i hela EU av samma åsikt för ingen som var skeptisk fick komma till tals?

    Oberoende SVT har säker lagt ner alla resurser på att hitta någon kritisk.

  41. Rossmore

    Testade ChatGPT lite!

    ChatGPT:

    ”Klimatförändringar är resultatet av ökade koncentrationer av växthusgaser i atmosfären, vilka främst orsakas av mänskliga aktiviteter som förbränning av fossila bränslen (som kol, olja och naturgas), avskogning och andra processer.”

    (Dvs Covering Climate Now)

    Jag: ”Hur vet man det?”

    ChatGPT:

    ” Sammanfattningsvis är det en bred och samstämmig vetenskaplig konsensus att mänskliga aktiviteter, särskilt utsläpp av växthusgaser från förbränning av fossila bränslen, har en betydande inverkan på klimatförändringar. Denna slutsats är baserad på en omfattande mängd bevis och forskning från olika discipliner inom klimatvetenskapen.”

    Suck!

  42. Sören G #39
    Skogsbränder i Portugal:
    https://www.politico.eu/article/portugal-fire-eucalyptus-killer-forest/
    EUcalyptus är tydligen det stora problemet, stäm EU.

  43. Fredrik S

    Håkan Bergman #42

    Dörren är öppen för mediehusen att göra bra faktabaserade och intressanta reportage i ämnet.

    Vår östtyska television misslyckas dock ständigt och på bästa sändningstid.

    Idag meddelade Polen att avtalet för deras första kärnkraftverk spikat och byggnation kan inledas.

    Ett nytt kapitel för Polen, 2000-talet är atomkraftens, sa premiärministern.

    Någon som sett detta intressanta på SVT?

  44. foliehatt

    SVT?
    Absolutnie nie!!

  45. Sören G

    Torrt i markerna är en förutsättning för skogsbränder. Vem är orsak till torka, d.v.s. lite nederbörd, och till att det varit mycket solsken?

    De flesta skogsbränder är anlagda, vilket man också själv kan inse när medierna rapporterar: ”I dag startade det ytterligare ett antal bränder”.

  46. UffeH

    Vet dessa ungdomar vad de önskar sig av framtiden när de stämmer det demokratiska samhälle som gjort det möjligt för dem att leva ett så bekvämt liv att de har tid att oroa sig för framtidens väder?
    Hur troligt är det att de skulle vilja leva i det samhälle de hoppas på om de vinner i domstolen, har svårt att tro att de vill det.

  47. Mats O

    Om tidens dårskap, miljörörelsens rötter och Heidegger.:
    När klimat- och miljörörelsen krokar arm med islamisterna (del 1) | Johan Westerholm | Hotspot
    https://www.youtube.com/watch?v=vXxuCIJzCSs
    När klimat- och miljörörelsen krokar arm med islamisterna (del 2) | Johan Westerholm | Hotspot
    https://www.youtube.com/watch?v=VxkiSyx6AP4

  48. Fredrik S

    Håkan Bergman, UffeH #42, 46 mfl

    FN-chefen António Guterres var premiärminister i Portugal på 90-talet när det planterades eukalyptus för fullt.

    De borde stämma skiten ur honom först.

  49. #Mats O 47#

    Tack för länkarna, intressant !

  50. Mats O #47,

    OT: Tack för länkarna. Han tar bl.a. upp miljörörelsens rötter i fascismen (som går tillbaka till romantiken, Hegel, Haeckel (ekologins grundare) och andra) som vi behandlat här på bloggen för flera år sedan. Sök på ”De gröna rötterna” (1-4) här på bloggen.

    Det som var nytt för mig var att Johan Westerholm även rotat fram de historiska kopplingarna till det islamska brödraskapet och islamismen. Så jag får nog läsa den boken också.

  51. tty

    ”EUcalyptus är tydligen det stora problemet”

    Exakt. Eukalyptskogar brinner ALLTID förr eller senare, och bränderna sprider sig bokstavligen med vindens hastighet. Jag har tillbringat ett antal månader av mitt liv med att trampa runt i australisk bush och man blir alltid sotig om ben och fötter, för det ligger brandrester överallt.

    Nej förresten, inte riktigt överallt. Det finns mindre områden med tropisk regnskog i Queensland och extremt blöt och oframkomlig bush på västra Tasmanien. De brinner inte. Men allt annat.

    I Portugals fall är lösningen enkel. Plantera ek istället, åtminstone runt vägar och samhällen. Ekskog brinner mycket dåligt och stoppar effektivt även eukalyptusbränder. Det har jag själv sett i de områden i Victoria som brann 2009. Några gamla viktorianska hus omgivna av ekar hade klarat sig, allt annat var nedbrunnet. Tyvärr är det numera modernt med australiska växter i trädgårdarna.

    På tal om bränder:

    https://www.pv-magazine-australia.com/2023/09/27/tesla-megapack-on-fire-at-bouldercombe-big-battery-in-queensland/

    Man hann inte ens få igång batteriet….

  52. Ulf

    Svar 38 Lars M,

    Nejdå missförstår dig inte. Konstaterar bara att det finns ett behov hos vissa människor till en för omgivningen destruktiv religiositet. Religionen har man gett en underordnad roll i demokratiska samhällen. Men dessa människor tar nu revansch i klimatrörelsen. På 1970 talet var det kommunismen, som var religionen och försökte dominera omgivningen.

  53. Lasse

    Guterres stäms av Portugisiska ungdomar 🙂

    Portugal är väl kända för sina ekar-korkekar!
    Nu kanske även för korkade ungdomar?

    Det finns en Youtub med en brandforskare som medvetet dolde sina fynd för att få Nature att ta in hans artikel.
    Bränderna är ett resultat av effektiv brandbekämpning som lämnar mycket obränt material som ackumuleras.

  54. ALT

    Tack för tio år, tack att du inte ger upp.

    Mycket troligt att det är avsaknad av en fast tro att förlita oss till, något annat större än oss som styr det som händer, som gör att vi får hybris och tar på oss ansvar som vi inte kan ta.
    Vi vill upphäva naturens regler, som Darwin så klokt gav oss kunskap om, att överleva genom anpassning eller gå under.
    Naturen rår vi tyvärr inte på, så hur det hela slutar vet jag inte, men jag levde i ångest över miljön på nittiotalet, då jag trodde vi inte skulle ha några skogar kvar nu om vi inte slutade köra bil omgående.

    Jag skällde på mina stackars föräldrar som inte köpte rätt tvättmedel och oblekta kaffefilter, men när jag gick en utbildning som infört miljökunskap, och jag gjorde ett fördjupningsarbete i vatten o avlopp så blev jag botad.

    Jag frågade om det kommunala reningsverket hade märkt om folk tog ansvar och minskade utsläppen med kväve och fosfor, o jo, svarade den jag intervjuade, det hade dom gjort, de fick nämligen tillföra fosfor nu till reningen eftersom reningsverket var byggt för att det skulle komma in en viss mängd fosfor för att fungera.

    Den andra frågan om hur mycket hushållen stod av det totala utsläppet av fosfor och kväve, gav mig också en tankeställare, det var bara tio procent.

    De övrig nittio procenten av det totala utsläppen stod industri och jordbruk för, ca hälften av varje.

    Att jordbruken kunde påverka dubbelt så mycket, hela tjugo procent, bara genom att sluta plöja jorden på hösten och låta den ligga naken, så att all nederbörd sjönk ner i grundvattnet var också en intressant information.

    Det var vi i hushållen som jagades och skrämdes fast vi kunde påverka minst.

    2016 (om jag minns rätt) så hörde jag på morgonen ett radioprogram som sökt upp några av de forskare som då ifrågasatte denna miljö katastrof hysteri som rådde då, och de hade blivit av med sina forskar anslag och fått byta yrke, aldrig fått en ursäkt en gång fastän de hade visat sig vara de som hade rätt.
    Skogen finns kvar än idag, o växer bra trots att fossila bränslemotorer är flera än då, även om granbarkborrens eskalerande spridning skylls på allt torrare klimat, istället för att se samband med att man i slutet av åttiotalet tog bort regleringen på vilka som får köpa skog och jordbruksmark.
    Det ledde till att vem som helst som har pengar kan köpa utan någon kunskap att se angrepp i tid.
    Vi har också idag mindre än en tredjedel kvar av mängden nötkreatur än då, men då var korna inga problem alls trots att de var så många flera.

  55. Carl-Axel Eriksson

    Tack Magnus

    Du plockar fram massor med intressanta frågeställningar och beskriver dessa på ett så förståeligt sätt för oss alla.

    Det sorgliga är att vi nog kommer att se samma utveckling vad det gäller alarmism under de kommande 10 åren.

    När jag började intressera mig för detta för ca 25 år sedan så var allt fokus på global uppvärming. Därefter flyttades det till Klimatförändringar. Under de senaste åren tycker jag det har växlat från klimat till etremväder, vilket gör att detta inte längre är en diskussion om klimat utan om väder.

    Fantastiskt vad målstolpar kan flyttas över tid.

    Kämpa på Magnus !!

  56. Anders

    Magnus: ”Denna hysteri kommer därför inte ens att ta slut om det så skulle bli en ny istid, eftersom denna istid skulle skyllas på den globala uppvärmningen.” Kollationering utförd och samband upprättat!

  57. Torbjörn

    Magnus, finns det några temperaturserier som inte är så påverkade av UHI?

  58. #33 Rossmore

    ” Resultaten är tydliga: förändringar i CO₂-koncentration kan inte vara en orsak till temperaturförändring

    Det är Demetris Koutsoyiannis, Athen som framhärdar i sina felaktiga slutsatser. Han påstår att det faktum att El Nino m.fl. kortsiktiga temperaturvariationer leder till förändringar i CO2-halten betyder att inga andra fenomen kan förekomma samtidigt.

    Läs hans senaste skrift noga så ser du att han diskret tar tillbaka sitt påstående: Overall, our results in this paper are those allowed by the available data at the time periods and timescales resolved by those data—more than 6 decades at the monthly scale. What would happen at other times—or if the data sets were longer and would resolve intermediate or even longer timescales—we cannot tell. The climate system is too complex to allow for hasty generalizations. https://www.mdpi.com/2413-4155/5/3/35#secAdot1-sci-05-00035

    Detta är hans svar på min artikel där jag påvisar att han på intet sätt har bevisat att CO2 inte kan vara en viktig orsak till den uppvärmning som observerats sedan lilla istiden: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2022.0529

    Jag har INTE bevisat att CO2 är en viktig orsak till temperaturstegringen, bara att hans och hans medförfattare INTE bevisat det dom påstår: “den allmänna uppfattningen att ökande CO₂ orsakar stigande temperatur kan uteslutas, eftersom den bryter mot de nödvändiga villkoren för denna riktning av orsak och verkan.” https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2021.0836 Se t.ex. här hur det kan refereras. https://klimatsans.com/2022/06/08/royal-society-tron-att-co%E2%82%82-orsakar-uppvarmning-kan-uteslutas-efter-ny-analys/

    Du skriver: ”Det finns trots allt hopp om tillnyktring. Krävs dock ett modigt ledarskap för att det ska få genomslag. Tvärtom anser jag!

    Jag anser att spridandet av vetenskapligt falsifierade påståenden är ett mycket farligt sätt att gynna alarmisterna. Seriös kritik mot diverse svagheter och fel i den av media presenterade bilden av vad IPCC faktiskt säger avfärdas med ”guilt by association” Man säger alltså: ytterligare en vetenskapsförnekare som man inte skall bry sig om.

    Ännu värre när det gäller kritik mot slutsatser i matrialet från IPCC. Nu har Curry lierat sig med Koutsoyiannis. Sorgligt. Det sänker hennes trovärdighet.

  59. Leif Å #58,

    Jag håller med dig i din kritik. Koutsoyiannis har inte visat att CO2 inte spelar någon roll. Därför så har jag heller inte tagit upp artikeln här på KU.

    Tyvärr är det ett vanligt fel bland en del skeptiker: Man visar att uppvärmningen kommer före CO2-ökning, men bortser från att en annan orsak till CO2-ökningen också kommer från förbränning. Och att således den senare även kan ha bidragit till uppvärmningen.

    Det är ju så som vi ofta tjatat om att den stora frågan är: HUR MYCKET? Och mycket av den samlade forskningen tycker jag visar på att om CO2 bidrar så är det ganska lite jämfört med andra naturliga faktorer (solen, havsströmmar, molnen).

    Så, vi sprider inte felaktiga påståenden hoppas jag. Däremot kan vi diskutera dem. Jag skulle vilja påstå att det verkligt farliga är de felaktigheter som stormedia ständigt sprider (t.ex. myten om extremväder) mycket värre. Och dessa diskuteras inte ens utan sprids som ett etablerat faktum.

  60. Sten Kaijser

    Ingemar och Leif,

    det handlar inte bara om storleksordningar. — hur mycket påverkar det ena eller det andra — utan också om tidsskalor — hur snabbt påverkar det ena eller det andra.
    (Går det tillräckligt snabbt kanske man ska tala om väder, men det finns nog faktorer i ett mellanläge.)

  61. Daniel Wiklund

    På text-tv just nu. Nödläge i New York efter regnkaos. Man har drabbats av ett ”livsfarligt” regnoväder. Enligt USA-s vädermyndighet är en regnmängd på 200 mm trolig när fredagen är över. Den 28/7 1997 regnade det 198 mm på ett dygn i min hemby utanför Piteå. Nederbördsrekord för ett dygn i Sverige. Minns inte att man då pratade om ”livsfarligt” regn. Det blev stora översvämningar i stora delar av Norrbotten. Min farfars hus som låg bredvid ån rasade ihop och fick rivas, hade stått där i 150 år. Dessutom spolades en bro bort som band samman två delar av byn. Minns inte att det fick nån uppmärksamhet på text-tv. Men då fanns ju inte CCN.