Klimat och mat – Lars Bern på Newsmill

Klimat och mat

Den flitige skribenten och samhällsdebattören Lars Bern är på nytt aktuell med en artikel på Newsmill

Läs och kommentera!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Jan-ErikS.

    Suveränt av Lars Bern!
    Själv kämpat i 30 år förvisso med måttlig övervikt innan Atkons och LCHF blev känt.
    Skillnaden med LCHF och Atkinsmetoden är att MAN SLIPPER VARA HUNGRIG!
    Bröd, sockersuget försvinner efter 2 dygn om man har ägg o bacon som frukost och på utflykten tar med sig hårdost istället för mackor.
    Är 56 år/ 180 cm/ 95 kg och har själv minskat 10 kg på 1 år utan ansträngning och utan att känna mig hungrig…tvärtom. 
    Notera att jag inte är fanatiker…äter pizza ibland, gillar öl…men LCHF funkar. 

         

  2. Jan-ErikS.

    Rättelse: Atkins ska det vara i första meningen….

  3. Superbra skrivet, Lars! Du går ut och svingar ganska hårt mot vänstern, vilket nog kan stöta bort vissa, men dina argument är vattentäta.

  4. Lars Bern

    Tänk på vilka krafter det är som totalt förstört miljödebatten och fått den att handla om hur vi tvingar på oss planekonomins tvångströja isf att handla om hur vi skapar en hållbar existens för 9 miljarder människor. Vi fick idag ett nytt bevis för hur fel miljövänstern har: http://www.theaustralian.com.au/news/health-science/intensive-farming-is-found-to-be-better-than-organic-methods-for-protecting-the-environment/story-e6frg8y6-1226127941483

  5. Slabadang

    Lars Bern!

    Du är suverän med et civilkurage som heter duga. Analyser som klappar til partiskheten prestigen och med följande korruption och dysfunktionell politisering rätt mellan ögonen.

    Fråga!

    Vår etablerade ”sanning” är nu att det är intag av kalorier minus fysisk aktivitet/förbränning som bestämmer vår vikt. För att det påståendet skall vara sant så kräver det förutsättningen att våra exkrementer har ett konstant energiinnehåll som styrs av påståendet oavsett typ av energiintag. Är det verkligen sant? 

    Det här är verklig sann grundforskning och jag hittar ingen studie som jämför kost/energiinnehål/ exkrementers energiinnehåll.

    Kanske inte någon prestigegren inom den kroppsmetaboliska forkningen att jobba med? 🙂 Men oerhört viktig grundkunskap för kostråd för olika typer av kost. Visar det sig att det blir finns stora variationer så kommer man behöva rita om hela kartan för kost och viktråd. Vilken forskning finns?

     

  6. Jan-Erik S.

    Slabadang #5:
    Helt rätt så innebär miskat kaloriintag viktnedgång. 
    Men…om du minskar kolhyratintaget så minskar du desto mer i vikt…utan att vara hungrig.
    Skippa potatis, ris och bröd i en vecka…då går du ner i vikt oavsett hur mycket ägg, bacon, smör oavanjordsgrönsaker du än äter.
    Skippa däremot frukt…de är rena sockerbomberna
    Skillnaden är att de kalorier du får i dig via fett minskar suget efter ”extra” kalorier. Det är därför LCHF fungerar.
    Man känner sig mätt helt enkelt

  7. Jan-Erik S.

    Sorry för mina felstavningar…som Ni säkert sett…

  8. Slabadang

    Jan Erik!

    Men var tar kalorierna vägen? De kan ju inte gå upp i rök utan måste lämna sina spår nånstans. Vi pratar alltså om kända effekter som inte har sin förklaring i kalorier utan VILKA kalorier vi stoppar i oss. En gigantisk kunskapslucka.

  9. Lars W

    Jan Erik S och Slabadang!

    Detta är litet småkul. Smör och grädde är bristvara. Jag har samma erfarenhet som Jan Erik och har mist förtroendet för etablerade autoriteter i likhet med IPCC.

  10. Jan-Erik S.

    Slabadang #8:
    Tänk om!!!!
    När du går på LCHF så MINSKAR suget efter snabba kolhydrater!!!
    Potatis, bröd ris mm innehåller bara mycket snabba kohydrater vilket i sin tur triggar hungern!!!
    Det är ju det som man kan känna sig mätt utan att äta massa kolhydrater.
    Exempel: Drich 2 dl ren grädde så är du garanterat mätt.
    Drick 2 dl juice så är du garanterat sugen på mer efteråt.
    Kaloriintaget är detsamma..men grädden gör Dig mätt…samtidigt som fettet triggar Din kropp att förbränna fett.

  11. Jan-Erik S.

    Kort sagt: Mna går ner i vikt på LCHF då hungerkänslorna försvinner.

  12. Slabadang

    Lars w!

    Vad kul det skulle vara om konkurrensen melan mjölkbönder och matindustrin utjämnades och som resultat fler bönder och fler kor i våra hagar, kanske till och med den småskaliga mjölkbonden får en renässans.

  13. magnus

    Jan Erik #10

    Det är iofs mer kalorier i 2 dl grädde än i 2 dl juice.

    Men annars tror jag på att det är fetthalten i mat som gör att vi känner oss mätta. Och folk som äter mycket fett (proportionellt kolhydrater) äter ändå i snitt mindre kalorier. Att kroppen skulle ”ställa om ” och bränna mer fett var väl Atkins idé, som visade sig vara nys?
     

  14. Maths

    Lars Berns fanatiska rädsla för kommunister och världherraväldesövertagande socialister bakom varje onda ting är ju skrattretande och gör att det är svårt att ta något han skriver på allvar.
    Det är knappast kommunistiska politiker som säljer godis och läsk och tvingar i oss det och det är knappast kommunister inom läkemedelsindustrin som gjort de medicinska studier som ligger till grund för läkemedlen de säljer. Att det inte skulle förekomma oegentligheter i en sådan penningstinn bransch är ju förstås
    otroligt men att skylla dem på kommunister är ju inget annat än populistiskt så det förslår. Det pratas ideligen om alarmister som ständigt ropar på vargen  inom miljörörelsen.
    Lars Bern borde ju veta, större alarmist och konspirationsteoretiker får man leta efter.

    Lars W #9
    Vilka auktoriteter rekommenderar ett högt kolhydratintag menar du?

    Angående fet mat och mättnadskänskor så stämmer det men man får samma effekt av att äta långsamt (många feta kastar i sig maten). Själv äter jag våldsamt mycket kolhydrater men jag gör också av med dem. Blir ganska fånig debatt det här, det är knappast ris eller potatis som gör hela västvärlden till fetton.

  15. Slabadang

    Jan Erik!

    Med ditt resonemang så ligger du kvar med den grundläggande ”sanningen” och utgångspunkten att vi/du jämför kalorierna på lika villkor med tillägget att fett ökar fettförbränningen.

    Om tillägget är sant så måste det ju synas när du går på toa eller i höjd kroppstemperatur. Det jag frågar efter motbevisar inte LCHF utan borde vara svar som istället bekräftar VARFÖR du får de effekter du och så många andra upplevt av kosten.

    Hur mycket kalorier/fetter skiter vi ut pga olika koster är ju vad min fråga innebär. Hur tillgodogör vi oss kalorier i olika former? Vi kan alltså ha fokuserat åt helsike för mycket och fel på kalorier. Visar det sig att LCHF både ger dig mättnadskänsla och får dig att skita mer
    ”energirikt” än om du fått i dig samma kalorimängd via tex mjölprodukter.Då har vi ju en möjlig förklaring och kan mäta vår förmåga att förbränna och ta upp olika koster.

    Är exkrementerna alltid lika rika/ fattiga på energiinnehåll så kan vi lägga ner frågan, men jag hittar ingen studie i detta knappast mest
    populära forskningsområde. Vem fan vill va ”bajsexpert” ? 🙂

  16. Maths #14
    Du har komplett missat poängen. Vänstersidan vill styra och ställa och bestämma hur vi skall leva. Högersidan vill låta människor bestämma själv inom givna ramar.

  17. Jan-Erik S.

    Jaha…vad ska man svar nu då?
    Magnus 13: Skillnaden är att grädden innehåller 0 kolhydrater. 
    Kalorier mättar och gör Dig mätt!
    LCHF BETYDER FÖLJANDE: 
    LC: Låga kolhydratintag.
    HF betyder högt fettintag   
    Prova själv!!!! Öka ditt fettintag så äter du mindre….dina hungerskänslor minskar drastiskt.!!!
    Tröttsamt att beskriva skeenden som alla som provat vet….   

    Slabadang #15: Läs det jag skrev.
    Man mättas mer av av kalorier via fett än kalorier via kolhydrater! 

  18. Slabadang

    Jan Erik!

    Jag läser och håller med dig men det svarar inte på min fråga.

  19. Jan-Erik S.

    Slabadang #18:
    Svaret på din fråga är att om du äter mycket fett så minskar suget efter kolhydrater. Det är det som är poängen,
    Detta oavsett om du får i dig mer kalorier jämfört med kost som innehåller mycket stärkelse som potatis, vitt bröd, pasta etc… 
    Äter du uteslutande fett så minskar suget efter kolhydrater vilket i sin tur innebär att totala kaloriintaget minskar då insulinbristen gör att kroppen börjar förbränna sitt eget fett.
    Finner ingen anledning att gå in på detaljer. Finns bättre beskrivet under Annika Dahlqvist blogg eller kostdoktorns.   

  20. Bertel

    OT Men berör ämnet bitvis.

    Eftersom det är fredag så får ni möjligheten att roa er med följande artikel på newsmill, där artikelförfattaren Helena Lindberg(Generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB(visste inte att vi hade en sådan)) beskriver klimatförändringarnas ”följder” ur genusperspektiv?

    http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/02/klimatf-r-ndringarnas-effekter-n-sta-s-kerhetsfr-ga-f-r-kvinnor

    PS.Visste inte heller att MSB( Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)skall skydda hela världen,s befolkning(ej enbart Sveriges), har vi åter blivit en stormakt?DS   

  21. Thomas

    Ingvar #16, så alla företag som med reklam försöker övertyga oss att köpa just deras produkter är vänster? Tobaksindustrin med sina försök att tysta ned riskerna med rökning är rena kommunisterna? Är det så du menar?

  22. Bertel #20
    Det totala intellektuella haveriet. AGW och genusforskning i en smäll!

  23. Thomas #21
    Nej!
    Det är en sjuhelvetes skillnad på reklam och myndighetspåbud!
    Dammit!
     

  24. pentaxZ

    Slabadang
    Jag kan kanske ge mig på att försöka förklara. Fett och kolhydrater har helt olika metabola vägar i kroppen. Kolhydrater,bryts ner till enkla sockerarter av matsmältningsapparaten. Detta socker hamnar sedan tämligen omgående i blodet i form av glukos. En del av det används som energi av musklerna, men det resterande måste bort så fort som möjligt, då högt blodsocker är mycket farligt. Ca ett halvt kilo kan lagras i musklerna som glykogen, men då lagren sällan är tomma, på grund av ständig tillförsel via kosten. Enda möjligheten för kroppen att snabbt få ner blodsockret är då att lagra det som fett i fettcellerna. Och det sker via insulin, som är det enda fettinlagrande hormonet. Alltså, när blodsockret stiger, utsöndrar buksportkörteln insulin för att få ner det från de farligt höga nivåerna. Dessutom ”överdoserar” kroppen insulin, vilket leder till att blodsockret efter ca två timmar hamnar under normalnivån. Och det är då du får sug efter att äta. Det är detta som gör att du efter en rejäl måltid med pasta eller en rejäl pizza ändå efter några timmar är hungrig. Du har alltså fått i dig massor med energi, men får ändå cravings efter mer. Detta för att fettet i fettcellerna är fastlåst så länge insulin finns i blodet. Det är också detta som ger fenomenet med svältande tjockisar. Energi finns i överflöd, men är inte tillgänglig för kroppen.
    Fett däremot ger ingen blodsockerhöjning alls. Därför är en lågkolhydratares blodsockerkurva mycket jämnare, utan ständiga toppar och dalar. Om blodsockret aldrig sjunker nämnvärt får man heller inget sug efter att stoppa något i munnen. Dessutom är det i princip nästintill omöjligt att gå upp i vikt utan insulin. Och för att få insulinutsöndring måste du äta kolhydrater för fett kan inte lagras utan insulin. Dessutom släpper kroppen också på sitt fettlager, då det inte finns något insulin som låser fast det.
    Fett och kolhydraters metabola vägar är helt olika. Kolhydrater kan inte användas annat än till energi. Antigen används det direkt eller så lagras det som glycerol i fettcellerna. Fett däremot, och såklart protein, används till mycket annat än bara energi. De är kroppens byggstenar. Alla kroppens celler består ju av fett och protein. Inte en enda cell består av kolhydrater. Dessutom så kan fett inte användas som energi av kroppens celler som de är, de måste först av levern omvandlas till ketoner, vilket sedan av cellerna kan använda som energi. Processen är alltså betydligt längre och mer energikrävande gentemot att omvandla kolhydrater till glukos. Så det stämmer faktiskt att man blir varmare av LCHF-kost. 
    Av detta kan vi då sluta oss till att en kalori inte är en kalori inte är en kalori, tvärt emot vad diverse proffesorer hävdar. 
     
    Maths
    Livsmedelsverket rekommenderar ett högt kolhydratintag, via sina kostrekommendationer. Eller menar du att 55-60E% kolhydrater inte är mycket? Speciellt för ett däggdjur som i grunden är köttätare?

  25. pentaxZ

    Ber om ursäkt, radbrytningarna försvann visst med klipp och klistra. :-/

  26. DV

    Ingvar #23
    Tack, jag höll just nu på att författa ett ”sjuhelvetesinlägg” till Thomas, men du klarade av det med en enda mening!
    Hatten av!

  27. DV #26
    Man bugar  🙂

  28. Bertel

    Ingvar Engelbrecht # 22

    Märk väl(utöver att hon utesluter män som katastrofoffer vid torka, jordbävningar mm) att Helena Lindberg, generaldirektör för MSB(myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ger sken av, antyder i sin artikel, att hon/MSB skall rädda hela världen. 

    Jag blev undrande om MSB är Svensk myndighet(skattefinansierad av oss)som skall se till att vi i Sverige skall vara beredda vid eventuella katastrofer eller (som artikel får en att tro)FN ledd hjälporganisation för tredje världen,s kvinnor och flickor?

    Jag kan bara hoppas att hon vädrade sina privata åsikter(iofs tillräckligt oroande), för annars bedriver MSB sk hjälp hela världen lek med våra skattepengar(tom SIDA borde bli avundsjuk).  

  29. magnus

    Maths 14

    det är knappast ris eller potatis som gör hela västvärlden till fetton

    På den tiden svenskarna levde på bara potatis var nog inte befolkningen speciellt överviktig.

     Eller menar du att 55-60E% kolhydrater inte är mycket? Speciellt för ett däggdjur som i grunden är köttätare?

    Glöm inte att människan också är byggd för att avverka långa sträckor till fots.

    Min slutsats är att det i princip inte går att hitta någon vettig diet med ett intag av vitaminer och essentiella ämnen om man inte går (eller rör sig motsvarande) minst en mil om dan för att bränna kaloriöverskottet. 

    Och om man ska röra sig mycket är inte kolhydrater någon dålig idé.

  30. Bertel #28
    Måste försöka kolla upp det där närmare. Har inte gjort det.

  31. magnus

    Jag undrar om inte Lars Bern bara hittar på grejer ibland.

    Det var inte socialstyrelsen som gick ut med ”6 skivor bröd kampanjen” somLars  gör en poäng utavutan ett privat initiativ.

    Dessutom undrar jag verkligen hur han kan veta att ”2 av 3 journalister är vänstersympatisörer” och i fall detta även gäller på exempelvis SvD? 

     

  32. magnus #31

    Jo det finns många som hittar på eller tycker till på grund av förutfattade (eller förlegade) meningar om politiska väderstreck.

  33. pentaxZ

    Magnus
     
    ”Och om man ska röra sig mycket är inte kolhydrater någon dålig idé.” 

    Det är just vad det är. Glykogenet räcker till max ett par timmars aktivitet. Sedan kommer den berömda väggen. Och vad är det som händer då? Jo, kroppen ställer om sig till fettdrift. Är du fettdriven från början finns ingen vägg att gå in i. Tror du att de afrikanska naturfolk som tar sig en dag emellanåt för att bokstavligt springa ihjäl en antilop skulle klara det med hjälp av kolhydratladdning? 

    ”Min slutsats är att det i princip inte går att hitta någon vettig diet med ett intag av vitaminer och essentiella ämnen om man inte går (eller rör sig motsvarande) minst en mil om dan för att bränna kaloriöverskottet. ” 

    Håller inte alls med. Det finns bara två essentiella makronutrienter, nämligen fett och protein. Kolhydrater tillför ingenting av värde överhuvudtaget. Kolla denna kostdoktorns inlägg och förstora gärna bilden: http://www.kostdoktorn.se/dietist-till-fruktens-forsvar#comments

    Förr i tiden åt man fett. Ister och inälvor var stora inslag i maten. Att dryga ut med lite potatis spelade liksom ingen större roll. Man arbetade mer kroppsligt också. Ser man bara tillbaka några hundra år så blir det missvisande. Tittar du tillbaka på människans hela utvecklingshistoria blir bilden en annan. Under människans hela historia har kött och animaliskt fett varit stapelvara. Några större kolhydratkällor har aldrig funnits. Det hela började för 10000 år sedan när man började odla spannmål. Och ingen ska komma och påstå att 10000 år är tillräckligt lång tid för att vår matsmältning skulle ha hunnit anpassa sig från en i huvudsak animalisk kost till en kost på 55-60E% kolhydrater. Eller på femtio år till en kolhydratrik och fettsnål kost.

    Och innan någon påpekar att LCHF, med smör och grädde, inte är vår ursprunglig föda. Egentligen är det just det, det innehåller kött, animaliskt fett och lite grönsaker. Att fettet kommer från mejerivaror spelar ingen roll, animaliskt fett är animaliskt fett. Man kan helt enkelt uttrycka det som att LCHF är det närmaste vi kommer ursprunglig föda med det utbud som finns idag.

    En och annan frukt emellanåt skadar säkert ingen, men undvik för böveln allt gjort av mjöl. Alldeles speciellt fullkornsvarianter. Många fåglar och gnagare är utpräglade fröätare, det vet väl de flesta. Men är det någon som har sett  dessa äta frön med skal och allt? Varför skalar de fröna tror ni? Därför att växterna inte vill att fröna ska bli uppätna och fyller därför dem med växtgifter, som t ex fytiner och lektiner, vilka ofta utlöser sk autoimmuna reaktioner i kroppen.

  34. Magnus #31
    >Det var inte socialstyrelsen som gick ut med ”6 skivor bröd >kampanjen” som Lars  gör en poäng utav utan ett privat initiativ.
    Nog hade ett finger med i spelet alltid!
    http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html
     

  35. pentaxZ

    magnus 31

    Det var Brödinstitutets kampanj, men den genomfördes med Socialstyrelsens goda minne. De lånade ju till och med ut sitt namn på affischen. 

    http://www.faktoider.nu/socialstyrelsen.html 

  36. pentaxZ

    Oj, Samma tanke, Ingvar. 😉
     

  37. magnus

    PentaxZ

    Visst har det inte skett så mycket evolution sen man började odla spannmål. Men det blev ganska mycket mer folk.

    Har inte det någon betydelse för resonemanget? 

    Därför att växterna inte vill att fröna ska bli uppätna  

    Jo det ”vill” dom visst det. Sen har dom ofta hårda skal som gör att en del otuggade frön de passerar genom matsmältningen och på så sätt sprids till nya platser. Ekorrar äter ekollon, men gräver ner och glömmer några procent, som sedan gror på lagom avstånd från trädet för att inte konkurrera.

    Det finns alla varianter du kan tänka dig

    Det är liksom poängen med frön 🙂 

  38. magnus

    Om du ändå vill pratra evolutionsbiologi så kan du ju fundera på om vete eller majs har haft några evolutionära fördelar av att man kan äta deras frön utan att bli förgiftad 🙂

  39. magnus

    Tillägg #37

    Om Jordens befolkning ökade från några tio (hundra?) tusental innan vi började odla till sju miljarder, utan att vi på den tiden hade speciellt mycket problem med diabetes eller övervikt.

    Vem är du då att säga att vi inte är tillräckligt friska av att äta spannmål? 

    Vem säger att det faktiskt finns ett normalfall med ett samhälle som består av friska, välnärda (och dessutom lyckliga) individer?

  40. PentaxZ #33
     
    >En och annan frukt emellanåt skadar säkert ingen, men undvik för >böveln allt gjort av mjöl. Alldeles speciellt fullkornsvarianter. Många >fåglar och gnagare är utpräglade fröätare, det vet väl de flesta. Men >är det någon som har sett  dessa äta frön med skal och allt? >Varför skalar de fröna tror ni? Därför att växterna inte vill att fröna >ska bli uppätna och fyller därför dem med växtgifter, som t ex >fytiner och lektiner, vilka ofta utlöser sk autoimmuna reaktioner i >kroppen
    Intressant synpunkt!

  41. magnus

    Dessutom hade även proteinet en tendens att kämpa emot ibland, så till den grad att det kunde påverka människors hälsa 🙂

  42. magnus

    Evolutionsdebatten är lite fånig ibland tycker jag

    Det finns inget enda djur på planeten som har en lista på vad de äter.

    Några kan iofs bara en enda sak. Exempelvis parasiter på ett specifikt värddjur.

    Men om ett tillräckligt bra alternativ erbjuds så tackar de inte nej av ”evolutionära skäl”

    kolla här tex

    http://www.google.se/imgres?q=cow+eating+rabbit&um=1&hl=sv&sa=N&biw=1920&bih=1105&tbm=isch&tbnid=iiqDF835s6h2bM:&imgrefurl=http://pandasthumb.org/archives/2004/04/happy-easter.html&docid=ChWHrMVJZRUs5M&w=406&h=506&ei=UUBhTpb1Isz14QSF-pxh&zoom=1&iact=hc&vpx=650&vpy=81&dur=450&hovh=251&hovw=201&tx=88&ty=121&page=1&tbnh=170&tbnw=136&start=0&ndsp=59&ved=1t:429,r:3,s:0

  43. Ingvar Engelbrecht #34

    Jo det pågår ständigt lobbyverksamhet från näringslivet för att få myndigheter och politiker att ställa upp.
    – Skrotbilspremier för att få sälja nya bilar och bli av med de som kan repareras och underhållas utan märkesverkstädernas datorapplikationer.
    – Miljöbilspremier för att snabbare få ut volymer av de nya bilar som marknaden efterfrågar av andra skäl.
    – Lärarlegitimationer i skolor bara för att facket kräver högre löner för de som utbildat sig länge, och inte vill ha konkurrens från duktiga pedagoger utan formell utbildning.

    Listan kan göras hur lång som helst. Men påstå inte att det är påhitt av politiker, dom bara genomför det som ”marknaden” vill.
    Politikernas marknad alltså, inte den marknad som bara påverkas av skicklig marknadsföring utan politikers inblandning.

    Men reklam är dyrt, så det är ju i många sammanhang effektivare att påverka politiker och myndigheter än att bara sprida sitt budskap till slutkonsumenten utan uppbackning från beslutande och lagstiftande organ. 

    Och politiker måste ju också visa att man har makt. Hur skulle det se ut om dom överlät till föräldrar och barn att forma bra skolor i närområdena?

    En av troligen många kommuner som jag känner till flyttar just nu barnen till andra och ”kostnadseffektivare” skolor med hänvisning till
    att man hellre satsar på bra lärare än bra lokaler…

    Låter klokt, men med tanke på att lokalerna är suveränt bra och lärarna bra, och barnens skolväg är bra, och att dom trivs tillsammans, så är det skandal att flytta barnen för att spara pengar åt kommunen. Pengar som inte prioriteras för andra eftersatta områden, utan bara används för att hålla skatteuttaget nere och därmed höja arvodena för politikerna och höja lönerna för tjänstemännen som är duktiga på att spara….

  44. pentaxZ

    magnus
    Visst har det inte skett så mycket evolution sen man började odla spannmål. Men det blev ganska mycket mer folk
     
    Då är ju frågan om det blev fler människor så att behovet av spannmålsodling uppfanns, eller om uppvinningen av spannmålsodling gjorde att antalet människor kunde öka. För övrigt verkar det som att de första odlarna av spannmål började med det för att tillverka alkohol. 😉
     
    Jo det ”vill” dom visst det.
     
    Ja, gömfröiga växter med ett tilltalande fruktkött vill naturligtvis det. Det är därför de har sött fruktkött och hårda fröer. Öppenfröiga växter är däremot en annan femma. De skyddar sig inte med hårt skal utan med gifter. De djur som äter dem skalar dem för att inte få i sig gifter. Att äta hela dem utan att kunna tillgodogöra sig näringen i dem är ju tämligen meningslöst. Inte ens fåglar är så dumma.
     
    Man kan äta majs eller vete utan att bli direkt förgiftad. Men hälsan vinner absolut inget på att göra det. Man blir bara förgiftad i ett långsammare tempo. När människan började med spannmålsodling blev hon sjukare. Fler kunde födas men till priset av sämre hälsa. De som fortsatte med att vara jägare fortsatte att också ha häsan. 
     
    Fundera på den här; inga djur i hela djurvärlden behöver någonsin borsta tänderna. De får helt enkelt inte karies och annan skit när de äter artriktigt. Säg nu att en vegan och en LCHF-are  inte skulle borsta sina tänder. Vad skulle hända med deras tänder på, säg, ett år?

  45. pentaxZ

    magnus

    Dessutom hade även proteinet en tendens att kämpa emot ibland, så till den grad att det kunde påverka människors hälsa 

    Japp, det stämmer. Vegetabiliskt protein vill säga. Gäller sällan animaliskt. Möjligtvis om djuren köttet kommer ifrån aldrig har fått äta gräs utan endast kraftfoder.

  46. pekke

    magnus.
    Och du kan fundera på varför dagen majs och vete eller alla typer av spannmåls frön som vi använder har fler frön än deras ursprungliga arter !?
    Nej jag tror inte att flertalet av de spannmål vi har i dag klarar en tripp genom en magsyra, där i mot har du rätt i att vissa växtarter har ett skal som klara den resan och därmed vinner en spridningen som inte vore möjlig genom luften.
     
    De spannmål vi har i dag är framodlade med en lowtech GMO, alltså ett urval av de som gav de bästa skördarna eller egenskaperna för odlingen på lokal miljö.
    Det är likadant med alla växter och husdjur vi har nu, de fick sina gener formade av våra förfäder som såg vissa fördelar hos vissa växter och djur.

  47. magnus

    Fler kunde födas men till priset av sämre hälsa.

    Jo fast nu sitter du här (och kan beklaga dig om din hälsa om du vill 🙂 ) Men det hade du med största sannolikhet inte gjort utan spannmålet. 

    Sen tror jag iofs att det var ölet (eller vad det nu smakade som)som gjorde att folk började odla spannmål, eftersom det näringsmässiga utbytet nog inte var så stort i början. Inte tillräckligt för att slå sig ner i alla fall.

    Befolkningsökningen var nog mest en oplanerad bieffekt. 

    Ja, gömfröiga växter med ett tilltalande fruktkött vill naturligtvis det. 

    Det slutar nog inte där!  Även fröer som inte haft möjligheten att utveckla tilltalande fruktkött kan locka till sig spridare med att vara stora och näringsrika.

    Men det finns ingen ”plan” så det går inte att tala om hur dom tänker.

    Men om ett stort och näringsrikt frö blir uppätet, men inte tuggat, av en fågel och därigenom hittar en ny växtplats, hur oavsiktligt det än må vara..

    …Är inte det evolution? 

  48. magnus

    Pekke
    Nej jag tror inte att flertalet av de spannmål vi har i dag klarar en tripp genom en magsyra, 

    Poängen är ju att det aldrig är 100% av fröna som passrear magsyran. Det blir lite spill.  

    Att bli spilld någonstans är mycket bättre än att bara falla platt på marken en centimeter från ”mamma” 

  49. magnus

    PentaxZ

    Vegetabiliskt protein vill säga. Gäller sällan animaliskt.

    Animalierna bara lägger sig ner då menar du, utan att kämpa emot? 🙂
     

  50. Uffe B, 43#
    Bra!helt igenom ,särskilt föräldrar och skola,synpunkten.
    ALI.K.

  51. magnus

    Uffeb

    – Lärarlegitimationer i skolor bara för att facket kräver högre löner för de som utbildat sig länge, och inte vill ha konkurrens från duktiga pedagoger utan formell utbildning. 

    Jag kan avslöja att konkurrensen från duktiga pedagoger utan utbildning inte direkt är mördande 🙂 

  52. Lena Krantz

    pentaxZ # 33

    Tittar du tillbaka på människans hela utvecklingshistoria blir bilden en annan. Under människans hela historia har kött och animaliskt fett varit stapelvara. Några större kolhydratkällor har aldrig funnits

    Det är helt fel skulle jag påstå. Människan har alltid ätit mycket koldhydrater, från början mest i form av frukt och bär. Sedan har vi lagt till annat vartefter årmiljonerna har format oss.

    Vanligtvis påstår man numera att människan före bondestenåldern baserade sin kost på vegetabilier medan proteiner var ett nödvändigt tillskott, men färskt kött och fett kan inte anses vara stapelkost i en stenåldersmänniskas liv.  

    Vi har alltså inte övergått från en i huvudsak animalisk föda till en kolhydratsföda, däremot är det en stor och dramatisk skilllnad på olika slags kolhydrater. 

    Man kan helt enkelt uttrycka det som att LCHF är det närmaste vi kommer ursprunglig föda med det utbud som finns idag.

    Nej, så kan man verkligen inte uttrycka det. Naturlig föda inbegriper mycket vegetabilier, frukt mm och man kan ju inte heller jämföra kött med kött s a s. dvs älg, rådjur, vildsvin etc, dvs relativt magert kött med de grisar och nötkreatur som vi föder upp.

  53. Uffeb #34
    Så politiker är viljelösa fån som låter sig påverkas av lobbyorginasasioner. då är det bra mycket värre än jag trodde

  54. magnus #51

    Jo det har jag förstått. Och det är givetvis ett problem.
    Men oj vad det finns många utbildade lärare som inte heller funkar på ett bra sätt.

    Inget lätt problem att lösa. Det finns ju konstiga och farliga bilförare med körkort också  😉

  55. Ingvar Engelbrecht #53

    Ja kanske det. Om du funderar lite över vad du själv anser om politiker så kanske det trillar ner en polett.

  56. pekke

    Tillägg pekke #46
    Där i mot finns det ett flertal fröer som har ett välsmakligt skal runt fröet, körsbär, äpple och liknande som gör att det lockar till att ätas och senare släpps det nakna fröet ut nånstans med en liten dynghög som göder det.
    😉
     
    Ja du magnus #47
    Vad är en evolution ?
    Våra förfäders manipulation av växter och djur som ändrade deras gener, är det en evolution ?
    Om vi gör samma saker i laboratorier i dag, är det evolution ?
    Det jag inte gillar är om vi sticker in gener som kommer från andra arter i en helt annorlunda art.
    Det är farligt.
    Men GMO som enbart håller sig till samma gener i samma art är bara förädling som är mycket snabbare än de gamla metoderna, men… det finns alltid ett men när det gäller uppsnabbade förändringar, det kan gå på tok åt nåt håll !
    Våra förfäder såg vad som fungerade bättre genom åratal av förädling, men det kunde ta åratal för att se förbättringen och i dag så vill många ha snabba beslut.
    Framtiden finns alltid där framme  !
    Den ända spådom jag setts uppfyllas sedan 70-talet var om hur mycket processorkraften skulle öka i framtiden !
     
    Men det stämde ungefär fram till 2005 – 7 när man började få effektivare processorer som gör att det inte behövs 5 -6 Ghz för att visa en högupplöst film i 1080P, vilket skulle behövts bara för 5- 6 år sedan.
     
    Framtiden finns alltid där framme !
    Frågan är bara vilken framtid vi lever i nu.
    Och vilken framtid har vi i Sverige då.
     

  57. Uffeb.
    Nähä du!

  58. Uffeb.
    För att vara lite tydligare.  Det är vad du anser om politiker.

  59. Slabadang

    Pentax Z!

    Tack för ett omfattande svar och din sammanfattning till slut stärker min misstanke om att räkna kalorier lika oavsett form är ett mycket dåligt sätt att utvärdera vad man äter.

    Jag vet av egen erfarenhet att långa hotell vistelser för min del innebör att jag äter mycket mer kalorier och jag älskar ägg och bacon såser och kött i alla former. Så när jag ligger på hotell så äter jag det jag tycker bäst om och när man kan beställa och slipper laga själv så äter jag mycket LCHF helt naturligt och jag vet att jag dessa veckor trycker i mig ofantligt mycket mer kalorier än vad jag gör annars men går ändå inte upp utan till och med ner i vikt dessa veckor.

    Jag har ätit i princip tvärt emot viktväktarnas pricksysstem med undantag för socker som jag undvikit. Så visst är det skillnand på kalorier och kalorier för vikten. Men det finns mycket dåligt med forskning som gör de processer du beskriver begripliga och mätbara.

    Vad gäller mina hotellveckor så har jag bara en rimlig förklaring på hur jag blir av med alla dessa extra kalorier och det är att jag måste skita ut dem igen! För det ryker inte ur öronen på mig och jag är heller ingen hetsätare. 🙂 Vad är annars förklaringen?

  60. Glömmer en faktor till,vad man dricker till maten .säg läsk  konsumtionen har ökat rätt kraftigt,särskilt bland våra yngre,
    Fanta och Cola mycket hög konsumtion av dessa produkter idag.
    Läsk för fick man för bara på en fredag,lördag eller söndag..
    Såser är inte så bra, men bacon är gynnsam.
    ALI.K.

  61. Ivh

    Vem skall man tro på?
     
    Från livsmedelsverkets sida så anser man att överkonsumtion av fett och snabba kolhydrater i kombination mat som innehåller lite fibrer både är dåligt för hjärtat och en cancerrisk.
     
    Snabba kolhydrater som bör undvikas är socker, vetebröd, ris och alkohol. Det är däremot OK med långsamma kolhydrater som grovt rägbröd och de flesta rotfrukter.
     
    När de gäller måltidsdryck skall man undvika öl, läsk och juice.
     
    För 40 år sedan var en vanlig dagens lunch köttbullar, kokt potatis, lingon, brunsås och grönsaker. Till det dracks det oftast mjölk. Idag är en vanlig lunch pasta med en mycket sås som ofta är ganska fet. Till det dricks det lättöl eller läsk. Energiinnehållet är högre i nutidens luncher och proteininnehållet lägre.

  62. magnus

    Slabadang

    Att inte ha tillgång till ett eget kylskåp eller skafferi är ett säkert sätt att gå ner i vikt.

     

  63. pentaxZ

    Lena #52
     
    ”Människan har alltid ätit mycket koldhydrater, från början mest i form av frukt och bär”
    Hur menar du nu? När vår och apornas gemensamma förfader klättrade runt bland träden i djungeln åt de säkert en hel del frukt. När vi och de gick skillda vägar för ett par miljoner år sedan blev vi jägare på savannen. Där finns det inget överflöd av frukt och bär. Vi har en exeptionellt stor hjärna. Den kunde inte utvecklas utan hägvärdigt protein och fett. Vilket bara finns i kött. 
     
    ”Vanligtvis påstår man numera att människan före bondestenåldern baserade sin kost på vegetabilier medan proteiner var ett nödvändigt tillskott, men färskt kött och fett kan inte anses vara stapelkost i en stenåldersmänniskas liv.  ”
     
    Vilka påstår? I den här forskarlvärlden finns också PK-problematiken. Antropologer har inga problem med att lämningar visar att neandertalare och cro magnon var köttätare. Men när det kommer till homosläktet så blir det plötsligt problem. Det är idag helt enkelt inte politiskt korrekt att anse att våra förfäder var köttätare. Men bevisen pekar otvetydigt på att så faktiskt är fallet. Kött finns att få tag på i princip överallt och alla tider på året. Frukt och bär är säsongsbundna. Och vad jag vet byggde stenålders jägar/samlarsamhällena inga lador att samla veggisar i. Så de lär ha haft ganska stora problem med att överleva vintern om deras bas var vegetabilier.  Nädu, bytesdjur var huvudfödan, medan frukt, bär, nötter och rötter var ett litet, men dock välkommet tillskott till kosten. 
     
    ”Vi har alltså inte övergått från en i huvudsak animalisk föda till en kolhydratsföda,”
     
    Det är precis det vi har gjort. 
     
    ” Naturlig föda inbegriper mycket vegetabilier, frukt mm”
     
    Möjligtvis naturlig, men inte artriktig.
     
    ”man kan ju inte heller jämföra kött med kött s a s. dvs älg, rådjur, vildsvin etc, dvs relativt magert kött med de grisar och nötkreatur som vi föder upp.”
     
    Nu gör du dig skyldig till samma fel som dietister brukar göra. Det spelar ingen roll om bytesdjuret är magert eller inte. Tror du verkligen stenåldersmänniskan främst var ute efter filén? Fetthalten på inälvorna skiljer sig inte nämnvärt djuren emellan, och det är dessa de främst var ute efter. 
     
    Slabadang #59
     
    Förklaringen är att fettet tar en mycket längre väg i metabolismen och därför gör dess process av med mer energi. Grejen med att äta minimalt med kolhydrater är att kroppens hormonsystem börjar fungera som det ska igen. De groteska mängder som rekommenderas från myndighetshåll gör så att insulinet far upp och ner tillsammans med blodsockret. Alla de andra hormonsystemen sätts ur spel och för att få det hela i någorlunda ordning så är man tvungen att uppfinna ”energibalans” och ”kalorier”. Men människor har lite svårt att äta med hjälp av en miniräknare, så yrket ”dietist” uppfinns för att ”hjälpa” människro att äta mindre och springa mer. Och så har SNR blivit en helig kyrka, livsmedelsverkets professorer dess påvar och dietister dess prästerskap. 😉

  64. pentaxZ

    Magnus #62

    Problemet är inte att vi äter för mycket utan varför. Tillgång gör inte automatiskt att man vill äta mer, det är vad man äter som bestämmer hur mycket sug man har efter mer.

  65. Ann L-H

    pentaX – tack för dina gedigna inlägg!
    Ett litet tillägg, när du talar om animaliskt fett inkluderar du sannolikt seafood men samtliga dina exempel är från landbacken. Sedan våra förfäder spreds norrut från savannen kom de till skogstrakter och var därmed till stor del hänvisade till stränder och de bytesdjur dvs fisk, snäckor, musslor, mm de där kunde få tag på.
    I # 24 skriver du att hög blodsockerhalt är farligt. Kan du utveckla det vore det intressant. Det är väl lite av pudelns kärna i samband med hjärt- och kärlsjukdomar. .  

  66. Ann L-H

    pentaxZ – Jag ber om ursäkt för felstavning av ditt ”namn”i föregående inlägg. 

  67. Maths

    Det är inte utan att man blir lite trött av all denna polarisering och efterföljande predikliknande missioneringar av amatörer som vill ge sken av att ”forskarna” inte har koll på någonting. 

    pentaxZ:
    ”Inte en enda cell består av kolhydrater.” och kan bara användas till energi.
    Det är inte så enkelt som du vill göra det. Läs lite om glykoproteiner t ex. 
     
    LCHF ger högre LDL (kolesterol)-värden i blodet och det är ”ansvarigt” för att leverera in fetter det i celler. En väl känd anledning till hjärtproblem. Orsak och verkan är väl inte helt utredda men att vifta bort all forskning som är gjord på detta känns ju lika idiotiskt som att inte ta till sig nya uppgifter.

    Visst ger det upphov till högre kroppsmetabolism att äta proteiner och fett (ffa proteiner) men det är knappast hela sanningen.
    Kontroll och reglering av matintag är ohyggligt komplext. Följer man de så nedskällda kostråden får man inte de ohyggliga svängningarna i insulinhalterna som påstås ovan.

    Det går ju knappast blunda för allt annat som folk stoppar i sig i form av läsk och godis mellan målen. Min personliga åsikt är att alla typer av extremdieter med hänsyn till stenåldersmänniskan blir lite fånigt, tioll syvens och sist hadlar det om vår livsstil som blivit allt mer stillasittande i kmbination med allt större kaloriintag.

    Likaså är det få insatta som tvivlar på att många av de hormonliknande kemikalier vi släpper ut har en betydande del i allt från diabetes och fetmaepedimierna. I en liten studie på vilda djur i England har man t o m sett att även de har generellt gått upp i vikt (nu är det inget man ska för stora växlar på men ändå).

    Slabadang
    ”Vi pratar alltså om kända effekter som inte har sin förklaring i kalorier utan VILKA kalorier vi stoppar i oss. En gigantisk kunskapslucka.”

    Blanda inte ihop din kunskapslucka med det som försiggår i forskningsfronten. Man har ganska bra koll på det du tydligen anser man inte har.

  68. Lena Krantz

    pentaxZ  #63

    Vi är verkligen inte överens och jag hoppas att du är medveten om att du går emot bl a arkeologiska fynd och slutsatser.

     
    När vår och apornas gemensamma förfader klättrade runt bland träden i djungeln åt de säkert en hel del frukt. När vi och de gick skillda vägar för ett par miljoner år sedan blev vi jägare på savannen. Där finns det inget överflöd av frukt och bär. Vi har en exeptionellt stor hjärna. Den kunde inte utvecklas utan hägvärdigt protein och fett. Vilket bara finns i kött. 

    Vi gick inte skilda vägar för ett par miljoner år sedan utan snarare för 5-6 miljoner år sedan. Jägare blev vi inte förrän Homo Erectus för ca 2 miljoner år sedan. Vi var innan dess asätare i någon halv-en miljon år (vi högg fram benmärgen när de stora rovdjuren hade ätit färdigt) men att vi skulle ha baserat vårt födointag på nästan enbart kött finns det inga belägg för. 

     
    Antropologer har inga problem med att lämningar visar att neandertalare och cro magnon var köttätare. Men när det kommer till homosläktet så blir det plötsligt problem.

    Neandertalare åt förmodligen mer kött än vi eftersom de levde i ett kallare klimat och eftersom tillgången på vegetabilier mycket riktigt var begränsad under stora delar av året. Det hindrar ju inte att de åt frukt, bär, rotfrukter etc när möjligheten fanns. I hur hög grad de kunde ex torka frukt etc vet vi för lite om. 

     
    Tror du verkligen stenåldersmänniskan främst var ute efter filén? Fetthalten på inälvorna skiljer sig inte nämnvärt djuren emellan, och det är dessa de främst var ute efter. 

    Man tog naturligtvis tillvara på i stort sett hela djuret. Du menar väl inte på fullt allvar att de tog ut innälvorna och slängde filén? 

    😉

    Dessutom (som Ann påpekat) fiskade de när de befann sig i en sådan miljö och fisk och skaldjur anses numera vara det proteintillskottet som möjliggjorde en hjärntillväxt så att vår art Homo Sapiens utvecklades för ca 200.000 år sedan. Det var ffa skaldjur av olika slag som gjorde oss till de vi är vad gäller proteiner, inte kött.

     

  69. magnus

    PentaxZ

     Tillgång gör inte automatiskt att man vill äta mer

    Nej, men många, många människor äter som tidsfördriv. Inte pga hunger.

    ”fredagsmys…” 

  70. Håkan Sjögren

    magnus # 51 : När det gäller lärarlegitimationer så sammanfaller lärarnas hopp om anständiga löner med myndigheternas önskemål att lärarhögskolorna skall kunna indoktrinera lärarna att ämneskunskaper inte är så viktiga som att kunna indoktrinera eleverna om allt som är PK. Se vilken indoktrinering i miljöfrågor som pågår. Ta upp en diskussion med Era barn i skolan om vad de fått lära sig om miljö och klimat och bli förskräckt. Sedan finns det goda pedagoger med stora och djupa ämneskunskaper, som inte blivit indoktrinerade utan som tänker själva. Mvh, Håkan

  71. ehm

    Håkan S>> Det lärarna lär ut inom naturvetenskapliga ämnen borde vara baserad på vad vetenskapen säger idag, det vill säga det som dels är publicerat i granskade tidskrifter och dels haft tid på sig att bemötas (och inte vad t ex Welander ”vet” kommer publiceras i framtiden). Ett exempel på sådan kunskap är att koldioxid är en växthusgas. Det borde lärarna lära ut, tycker jag. Sedan ska man givetvis lära ut kritiskt tänkande i sann vetenskaplig anda. Håller du med mig?

  72. magnus

    Indoktrinering låter så bra för det betyder att den som säger det tänker själv.
    Att man liksom fattat lite mer än andra.

    Det finns liksom inga argument som biter på en som kallar någon för indoktrinerad.

    ”Metaindoktrinerad” är man när man reflexsmässigt kallar alla som inte ”tänker själv” för indoktrinerade och utgår från att de inte kan tänka själv. För att det har man minsann hört 🙂

    En del åker också ut i naturen ibland om ser att det är ungefär som dom säger.

     

  73. Ann L-H

    ehm # 71 – Självklart ska det stoff som lärarna inom naturvetenskapliga ämnen tar upp vara baserat på vad vetenskapen säger idag, Som exempel nämner du att koldioxid är en växthusgas. Javisst, men lösryckt ut sitt sammanhang är det fullständigt värdelös kunskap.
    Vad säger det eleverna
    0 om de inte också får grepp om övriga växthusgaser. Hur stor del av landets skolelever vet tex att vatten också är en växthusgas?
    0 om de inte samtidigt får kännedom om vad som naturligt driver klimatet och dess förändringar
    0 om de inte samtidigt får grepp om hur klimatet har ändrats i gångna tider
    0 om de inte samtidigt får veta att det finns en mängd komplicerade feed-back-system i klimatsammanhang
    osv
    Om man dessutom betänker att ambitiösa lärare som kommit ett bit sin egen omvärldsorientering har insett att man inte bör låta sig indoktrineras av NGOs,  vänder sig för information till förväntat objektiva myndigheter tex naturvårdverket och SMHI så inser man att kravet på objektiv kunskapsförmedling minsann inte är så lätt att svara upp till.
    Känlan av ”ensam i bräcklig farkost” blir inte mindre då klimatfrågan bara är en i raden av komplicerade och mer eller mindre politiskt styrda frågor som skolan ska behandla.

  74. magnus

    Ann L-H

    har du egen förstahandserfarenhet av hur skolsystemet fungerar idag, eller sitter du bara och fantiserar som de flesta andra? 

     

  75. Håkan Sjögren #70

    Du svarade magnus #51, där han citerade vad jag skrev om lärrarlöner och påtryckningar från olika lärarfack.

    Så låt mig få hoppa in med en kommentar. De flesta lärare jag mött jobbar för att ge barn och ungdomar kunskap och förmåga att kritiskt tänka själva.

    Några fungerar bättre och några mindre bra. Huvudsakligen beror nog skillnaderna i lärares egen pedagogiska utveckling av hur stort intresset för rollen är.

    När det bara börjar handla om legitimation och löner befarar jag att skolorna (och eleverna) kommer att gå miste om många duktiga pedagoger.

    För det har jag också upplevt. Lärare som ägnar mer tid åt att titta snett på kollegor och klanka på rektor och löner än att satsa energin på eleverna.

    Hur man löser dilemmat med skolans behov av elever som trivs, lär sig, och kan gå vidare i livet med stor nyfikenhet och en massa framtidstro vet inte jag.

    Men det handlar tamejsjutton inte om ”körkort för lärare”.
    Det handlar inte heller om att lokalpolitiker eller riksdagspolitiker vet vem som bidrar till att lösa lärarens roliga men svåra uppgift i klassrummet.

    Lokalpolitikerna ser bara till skattekronorna och är måna om fortsatta röster.
    Rikspolitikerna bryr sig bara om röster och uttslar sig på ett sätt som kan locka röster, därefter får kommunerna ta över. 

    Lång kommentar. Ursäkta.

    Men att det skulle finnas en önskan om att ställa om skolan så att den bara förmedlar PK (nuvarande regerings) uppfattningar tror jag är fel.

    Men du kanske menar att Politiskt Korrekt är något som bara förmedlas av de som inte har suttit vid makten på senare år?

    Mvh

  76. … uttslar…

    ”Rikspolitikerna bryr sig bara om röster och uttalar sig på ett sätt som kan locka röster, därefter får kommunerna ta över. ”

  77. magnus

    Uffeb

    Jag har haft flera kollegor som inte alls varit lärarutbildade i första hand som varit jättebra och inspirerande pedagoger.

    Problemet är att den sorten inspirerande människor slutar efter ett tag och söker nya utmaningar.

    Det är en djäkla massa lärare som behövs.
    Hur får man dom inspirerande att vilja stanna kvar?

     

  78. magnus

    Jag tro inte heller att mer sk ”kvalitetssäkring” är det som lockar engagerat folk till läraryrket i första hand

  79. pentaxZ

    Ann L-H
    Självklart har du rätt, med animalier avser jag också fisk och skaldjur. Det är väl bara vegetarianer som anser att fisk är någon slags simmande sallad. 😉
     
    Maths
    Undrar vem som inte har koll på någonting. 
     
    ”LCHF ger högre LDL (kolesterol)-värden i blodet och det är ”ansvarigt” för att leverera in fetter det i celler. En väl känd anledning till hjärtproblem.”
     
    Du har visst helt missat att det finns olika LDL-kolesterol. Det kolesterol som ökar vid LCHF är det LDL som är stort och fluffigt, kallat VLDL. Detta kolesterol är, tvärtemot vad du kanske tror, väldigt nyttigt. Det som är falrigt är det LDL som består av små, täta paritklar. Och det är detta kolesterol man får av fettsnål, högkolhydratkost. Och nej, det är inte en välkänd anledning till hjärtproblem. Om något så verkar det snarare att kolesterolvärde har mycket lite med hjärtsjukdom att göra överhuvudtaget. Hjärtpatienter har precis lika ofta högt som lågt kolesterol. Och den som uppfann kolesterolhypotesen från början var ju den notoriske fuskaren Ancel Keys. Så den är just det, en hypotes som faktiskt aldrig har verifierats.
     
    ”Följer man de så nedskällda kostråden får man inte de ohyggliga svängningarna i insulinhalterna som påstås ovan”
     
    Skaffa dig en blodsockermätare och käka Livsmedelsverkets fettsnåla 60E% kolhydratkost och mät ditt blodsocker varje kvart i tre, fyra timmar efter en måltid. Tror nog du lär ändra uppfattning då.
     
    ”Det går ju knappast blunda för allt annat som folk stoppar i sig i form av läsk och godis mellan målen.”
     
    Men varför gör folk det? Dietister till och med uppmanar till mellanmål. Varför, tror du? Kan det vara för att slippa svängande blodsocker? Med mellanmål blir det istället studsande blodsocker. Äter man minimalt med kolisar får man ju en i det närmaste rak blodsockerkurva. Därför har man heller inget behov av att stoppa något i truten i tid och otid.
     
    ”Slabadang
    ”Vi pratar alltså om kända effekter som inte har sin förklaring i kalorier utan VILKA kalorier vi stoppar i oss. En gigantisk kunskapslucka.”
     
    Blanda inte ihop din kunskapslucka med det som försiggår i forskningsfronten. Man har ganska bra koll på det du tydligen anser man inte har.”
     
    Kunskapsluckan står faktiskt du för. Slabadang har helt rätt, det är typen av kalorier som är avgörande för vikt och hälsa, inte mängd. Och det kommer också mer och mer fram i forskning. Eller, det har ofta visat sig i forskning, men det har inte varit kompatibelt med rådande paradigm, så sådana resultat har helt sonika ignorerats. Precis på samma sätt som AGW-maffian väljer att bortse från resultat som motsäger deras tro.
     
    Lena Krantz
    I den här frågan är vi inte det, i motsats till AGW. 😉
     
    Vad gäller arkeologiska fynd så finns det, precis som inom klimatvetenskapen, olika slutsatser. Arkeologer som själva kanske inte äter kött tenderar att tolka arkeologiska fynd åt att förfadern var i huvudsak vegetarian. Köttätande arkeologer gör nog samma sak åt andra hållet. Om man nu sätter sig in i båda lägrens ståndpunkt så kan man sen låta det sunda förnuftet jobba en smula. Och mitt säger i varje fall att människan aldrig skulle kunna utveckla sin stora och intelligenta hjärna utan animalie. Och precis som du skriver så började vi med att äta benmärg och hjärnor som rovdjuren inte kom åt. 
     
    Beläggen för att förfaderns kost bestod i huvudsak av kött finns bland annat i grottmålningarna de har lämnat efter sig. Vad jag vet så innehåller de bara olika jaktscener. Inte en endaste visar bilder på frukt, nötter och bär.  😉 Inne i grottorna hittar man mängder av benrester av en mängd olika djur. Och tänker man vidare en smula, klimatet i Europa är inte tropiskt. Vi har säsong för frukt och vintrarna kan vara både kalla och snörika. Hur skulle förfadern överleva vintern om hans kost var frukt- och bärbaserad? Hur skulle du överleva en vinter i svenska skogar utan att äta bytesdjur? 
     
    ”Det hindrar ju inte att de åt frukt, bär, rotfrukter etc när möjligheten fanns.”
     
    Exakt. När möjligheten fanns. Oftast på sensommar/höst när det är säsong, då det är bra att bygga upp ett fint fettlager inför vintern. Precis som björnen gör på hösten. Frukt är säsongsvaror, inget vi ska proppa i oss ett halvt kilo om dagen av, året om. 
     
    ”Man tog naturligtvis tillvara på i stort sett hela djuret. Du menar väl inte på fullt allvar att de tog ut innälvorna och slängde filén”
     

    Att vi skattar filén högt betyder ingalunda att förfadern gjorde det. Naturligtvis tog man säkerligen tillvara på hela djuret, speciellt när tiderna var sämre. Men man skattade det feta högst, precis som dagens naturfolk. Tänk bara på nordamerikas prärieindianer. När de nedlade en buffel fick alltid den krigare som fällde den djurets lever i belöning, inte filén. Och den åts dessutom upp rå på stället. 😉
     
    ”Det var ffa skaldjur av olika slag som gjorde oss till de vi är vad gäller proteiner, inte kött”
     
    Det var helt enkelt animalisk mat, både fiskoskaldjur och kött från gräsbetande, vilda djur. Däremot var det knappast frukt och bär som gjorde det möjligt för vår hjärna att växa till groteska proportioner. 😉
     
    Magnus #69
     
    ”Nej, men många, många människor äter som tidsfördriv. Inte pga hunger.”
     
    Eller på grund av ett okontrollerbart sug, inducerat av ett kraftigt svängande blodsocker.

  80. Ann L-H

    magnus – # 74 Tycker du att den bild jag försökte ge från skolgolvet var en fantasibild? 

  81. Maths

    pentaxZ

    Jag skrev att fettinlagring i blodådrorna är en välkänd orsak till hjärtproblem (och har du en avvikande åsikt där så kan jag bara rekommendera dig att läsa på). LDL levererar detta fett även om det finns olika åsikter om kolesterolets orsak och verkan.

    VLDL omvandlas till LDL då det cirkulerar i blodet och halterna är sammanlänkade.

    Och nej, det finns inget som heter olika typer av kalorier, det är bara en enhet för energi.  Det låter som vanligt, ”vetenskapen är köpt och vågar inte säga vad de kommer fram till”. Allt är en konspiration. Du hittar en inriktning som passar och sen är allt annat bara blaj. 
    Det är mer komplext än du verkar behagar tro. 

    Om man mår bra av LCHF-mat så ät det då, det är väl bara bra om man gör det. Det finns en ohygglig massa människor som mår bra genom att följa andra kostråd. Men att skylla senaste tidens fetma och diabetesepedemier på politiker och livsmedelverkets rekommendation är ju bara patetiskt. Vi har ätit spannmålsprodukter och frukter ohyggligt länge utan att världen fyllts med överfeta människor.

    Och fortfarande nej, inga dietister förordar läsk och godis.

    Och jösses, baserar du all denna fanatism på grottmålningar?

  82. magnus

    Ann L-H

     Tycker du att den bild jag försökte ge från skolgolvet var en fantasibild?  

    Jag vet inte vad du tror om högstadiematematiken och fysiken, men om du tror att en mängd komplicerade feed-back-system i klimatsammanhang”

    hör till allmängods så undrar jag om du verkligen talar ”från skolgolvet”

    Jag tror du fantiserar 

  83. magnus

    Apropå LCHF

    Jag vistades på Madagaskar för några år sedan. Det är ett av de länder i världen som har mest utpräglad risdiet. De har anammat den asiatiska matkulturen, men har inte råd med ”tilltugg”.

    Ett kilo vitt ris om dan lär genomsnittskonumtionen vara.  Inte många skivor bacon eller vispgrädde om man säger så. 

    Där fanns inte många överviktiga människor 🙁 (däremot en hel del tandproblem.)

    Ät mindre eller motionera mer.

    Det är hela grejen. 

  84. magnus

    Beläggen för att förfaderns kost bestod i huvudsak av kött finns bland annat i grottmålningarna de har lämnat efter sig. Vad jag vet så innehåller de bara olika jaktscener.

    Analogt skulle man på samma sätt lätt förledas att tro att vi bara äter 30 taggare och 20 kilosgäddor.

    Inte många bilder i fotoalbumen av spagetti 🙂

  85. magnus

    ”Nej, men många, många människor äter som tidsfördriv. Inte pga hunger.”
    Eller på grund av ett okontrollerbart sug, inducerat av ett kraftigt svängande blodsocker.

    Hönan och ägget? 

  86. magnus

    Magnus #84

    Öl och gräddtårta är vanligt förekommande på ”matbilderna” i mitt fotoalbum.

    Vad säger det om min diet?

  87.  
    Under  Finska kriget åt man bara potatis(sås) lite bröd,fick man mjölk så blev man lycklig,kaffet var en lyx man smugglade så gått det gick.
    Fanns nog en del alkohol med då och då.
    ALI.K.

  88. En Sames lunch bestod ofta med blodig renkött med kaffedopp och
    kanske någon tunnbröd om samen hade någon fru som bakat dessa.
    Sen skidade de vidare några mil igen.
    ALI.K.

  89. Ann L-H

    magnus – # 82 Jag svarade i # 73 med citatet nedan på ehm # 71 som menade att man skulle tala om för elever i skolan att koldioxid är en växthusgas. 

    ”Självklart ska det stoff som lärarna inom naturvetenskapliga ämnen tar upp vara baserat på vad vetenskapen säger idag, Som exempel nämner du att koldioxid är en växthusgas. Javisst, men lösryckt ut sitt sammanhang är det fullständigt värdelös kunskap…” osv
    Om eleverna endast får den begränsa(n)de informatione att koldioxid är en växthusgas och att den ökar så är det lätt att få eleverna att tro att vi står inför CAGW. Alltså pk-undervisning och ”baserad på vetenskap”. Sannolikt är detta den vanligaste situationen i grund och gy-skolan idag.
     
    Det jag försökte beskriva var hur svårt det är för lärare som i komplicerade naturvetenskapliga frågor försöker skaffa sig allsidig information för kunna förmedla en objektiv bild som vilar på traditionell vetenskap och inte post-modern.

    Jag begränsade inte mitt svar till ma-fy-lärare på högstadiet. Min erfarenhet säger att lärare som är med i olika miljö-NGO-sammanhang ofta har låg ambition att se en komplicerad fråga från flera håll medan de som inte bundit upp sig i någon begränsande organisation är mera openminded och strävar efter att förmedla vad läroplanen en gång skrev, en vetenskapligt hederlig undervisning.    

      

  90. magnus

    Sannolikt är detta den vanligaste situationen i grund och gy-skolan idag

    Är det något du har belägg för eller sitter du bara och fantiserar undrar jag?
    Det jag försökte beskriva var hur svårt det är för lärare som i komplicerade naturvetenskapliga frågor försöker skaffa sig allsidig information 

    Det är väl inte svårare för en lärare än för någon annan normalbegåvad människa att skaffa allsidig information.

    Att TCS skulle sitta inne med en ”högre nivå” av sanning är liksom din åsikt. http://www.youtube.com/watch?v=pWdd6_ZxX8c
    Den delas inte nödvändigtvis av alla. 

    Och man får inte lära ut vad som helst bara för att man tycker att det är sant 🙂


    Jag vet inte om du känner till det, men det finns en massa folk som påstår att flumämnen som språk, religion, bild, musik etc. också ska ha utrymme i skolan.

    Och så var det det där med den begränsade tiden.

    Naturkunskap A på gymnasiet omfattar 50 timmar. Hur mycket av det tycker du borde vara fördjupad växthuseffektkunskap. 

  91. magnus

    Du tycker liksom att det är ett samhällsproblem att lärare är med i föreningar. 

    Borde vi kanske ställa krav på politiskt korrekt partitillhörighet också när vi håller på. Så att ungarna inte indoktrineras till att bli kommunistiska får.

    Det finns en läroplan. 

  92. Olaus Petri

    magnus, det är inte ett samhällsproblem att lärare är med i föreningar, det är ett problem när lärare använder klassrummen som om det vore en rekryteringsbas för dessa föreningar.

    Kan ärligt talat inte se varför du läser in att Ann har ett problem med föreningsmedlemskap. Det är vissa lärares professionalitet gällande åsiktsförmedling som utgör problemet.

  93. Ann L-H

    magnus – jag skrev ”Min erfarenhet säger att lärare som är med i olika miljö-NGO-sammanhang ofta har låg ambition att se en komplicerad fråga från flera håll”. 

    Det är inte riktigt samma sak som det du skrev ”Du tycker liksom att det är ett samhällsproblem att lärare är med i föreningar.”
    Problemet är om man inte söker den vetenskapligt inriktade undervisningen, som läroplanen kräver, på grund av ideologisk eller annan låsning. 

    Ditt påstående om mina åsikter ”Att TCS skulle sitta inne med en ”högre nivå” av sanning är liksom din åsikt.” är intressant. Kan du utveckla det?

    Nk A har liksom de flesta ämnen i skolan fått alldeles för stort innehåll för de futtiga poäng som det tilldelats, poäng som inte alltid motsvaras av timmar! Om klimatfrågan tas som exempel på hur man på ett objektivt sätt hanterar en komplex verklighet kan den få ta tid.

    Jag har viss erfarenhet från skolgolvet.

  94. Håkan Sjögren

    ehm # 71 : Jag håller med Dig om att man skall lära ut kritiskt tänkande i sann vetenskaplig anda, men då skall man inte själv vara ett exempel på motsatsen genom att försöka,med viss framgång, att indoktrinera eleverna med att till exempel koldioxiden kommer att ödelägga jorden. Man måste kunna tänka själv och inte falla för propagandamakarna på IPCC och okritiskt föra deras budskap vidare. Mvh, Håkan.

  95. AOH

    ehm # 71
     
    Vad kul med Uplandprovinsens vänner  här hos T C S .  Hos UI kommenterar du samtidigt om Per Welander.
     
    ”………ehm sa……..”
    PW: ”…..Inte förrän klimatmodellerna falsifierats om ett antal år kommer vetenskapliga kollapsen”
    Haha, det är roligt med folk som vet vad vetenskapen kommer säga i framtiden.

    Här framstår det i alla fall som att AGW idag inte är falsifierat än, vilket ändock är en syn som är bra mycket mer i linje med verkligheten än vad många andra på TCS visar upp. Ett fall framåt.
    Däremot verkar vad vetenskapen säger idag inte bekymra herr Welander. Inte överraskande när han inte ens klarar av att läsa vad IPCC faktiskt skriver i sina rapporter……”
     
    Och här dina ”klokheter” hos TCS:
     
    ” ……Ett exempel på sådan kunskap är att koldioxid är en växthusgas. Det borde lärarna lära ut, tycker jag. Sedan ska man givetvis lära ut kritiskt tänkande i sann vetenskaplig anda. Håller du med mig?….“
     
     
    Är det fel att Per Welander  tillämpar kritiskt tänkande i  sann vetenskaplig anda? 

  96. magnus

    An LH

    Så här tänker jag:

    Det finns en läroplan ed tydliga kursmål, där vikten av naturvetenskapligt arbetssätt och kritiskt tänkande mycket tydligt framgår. Om du vill ändra på skrivelserna så varsågot och börja, men var beredd på att du inte är den enda som har åsikter.

    Varje lärare/arbetslag/skola tolkar den utifrån sina egna erfarenheter och omsätter den i praktiken till någon form av kurser.

    Om du tycker att en lärare skola inte fullför sitt uppdrag så får du väl hojta på skolinspektionen. (sådant händer, mest uppmärksammat blir det förstås om det är en religiös friskola)

    Om det däremot är så att en lärare undervisar på ett annat sätt än du skulle ha gjort när det gäller dina ”käpphästar” men gör det inom läroplanens ramar, så är det väl otur för dig.

    En fördel med läroplanen som  jag ser det är ju att det inte framgår hur undervisningen skall gå till utan vilka kunskaper eleverna skall ha med sig. Det finns så många, så många som så gärna skulle vilja vara inne och detalstyra lite här och där. Men det är inte ditt jobb och det är inte ens tillåtet för politiker att lägga sig i hur undervisningen bedrivs.

    Det säkerställer att eleverna inte blir indoktrinerade i en enda sann lära och garanterar mångfalden skolan.

    Men dina invändningar om hur du minsann tycker att folk borde tänka-

    (dvs man borde se saker från olika perspektiv i de fall som man inte ser dem från ditt perspektiv. Hur ofta propagerar du för att folk från näringslivet borde sätta sig mer in i biologisk mångfald, artkunskap etc.)

     – är mest improduktivt gnäll. Och sådant finns det också tillräckligt inom skolan så det behövs inget mer 🙂

    Vill du att flera lärare skall komma till skolan och bidra med perspektiv och gedigen erfarenhet från arbetslivet och forskningen så får dom väl betala bättre, eller hur?

  97. Ann L-H

    magnus – du skirver : ”Det finns en läroplan ed tydliga kursmål, där vikten av naturvetenskapligt arbetssätt och kritiskt tänkande mycket tydligt framgår”
    Vad i mina inlägg talar emot detta?

  98. magnus

    Ingenting förstås.

    Men varför propagerar du för något som redan finns?

    Antingen slår du in öppna dörrar, eller så vill du bara säga att du minsann skulle gjort det så mycket bättre.

    Det är möjligt att du är en superlärare, gå in och gör din grej och se till att dom kommer ut superkritiska. Lycka till!

  99. pentaxZ

    #81
     
    ”Jag skrev att fettinlagring i blodådrorna är en välkänd orsak till hjärtproblem (och har du en avvikande åsikt där så kan jag bara rekommendera dig att läsa på). LDL levererar detta fett även om det finns olika åsikter om kolesterolets orsak och verkan.” 
     
    Om du läser på ytterligare så ska du se att placket i blodårdrorna aldrig består av mättat fett. Däremot av fleromättat fett. Och varifrån får vi detta fett?
     
    ”Men att skylla senaste tidens fetma och diabetesepedemier på politiker och livsmedelverkets rekommendation är ju bara patetiskt”
     
    När började de fettsnåla kostråden rekommenderas av våra myndigheter? När började diabetes- och fetmaepidemin? Kolla upp detta innan du så tvärsäkert uttalar dig.
     
    ”Och jösses, baserar du all denna fanatism på grottmålningar?”
     
    Nop, men det är en pusselbit i det hela. Förfadern  målade antagligen bara sådant som var viktigt för överlevnaden på grottväggarna. Då finns det ju ingen anledning att måla exempelvis äpplen, de var ju knappast avgörande för överlevndaden.
     
    ”Där fanns inte många överviktiga människor  (däremot en hel del tandproblem.)”
     
    Och vad beror tandproblemen på tror du?
     
    Ӏt mindre eller motionera mer.
     
    Det är hela grejen. ”
     
    Visst är det det. Om man är kolhydratdriven. Artriktig mat ger helt naturligt, och av sig självt bra hälsa och normal vikt. Utan att man behöva späka sig genom kaloriunderskott och/eller en massa träning.

  100. Ann L-H

    magnus – det började med ehm’s
    ”Ett exempel på sådan kunskap är att koldioxid är en växthusgas. Det borde lärarna lära ut, tycker jag.” i # 71.
    Jag fick knappast intrycket att det inlägget kunde tolkas som exempel på  naturvetenskapligt arbetssätt och kritiskt tänkande. Därav mitt inlägg i # 73 o. f.

     

  101. magnus

    Artriktig mat ger helt naturligt, och av sig självt bra hälsa och normal vikt

    De kan inte påstå det och samtidigt påstå att träning är ”att späka sig”, för det är lika ”artriktigt” som maten någonsin kan vara.

  102. Maths

    pentaxZ #99

    Funderar du någonsin över orsak och verkan eller försöker du alltid hitta minsta lilla sak man kan skylla på den kommunistiska konspirationen som ligger bakom allt ont?

    Låt mig först bara säga att jag inte argumenterar mot LCHF eller dess ev positiva effekter, inte heller mot att vi överkonsumerar socker. Men det är knappast politiker som tillverkar godis, läsk eller tillsätter socker i bröd och allt annat för att det ska bli godare. Och ingen tvingar i dig det eller ens rekommenderar någon det heller. Men det känns väl bättre att skylla det på någon myndighet antar jag.

    Det blir också bara löjligt att dra de slutsatser du gör angående fetma-diabetes-problemen. För i praktiken säger du att majoriteten av dagens överviktiga har kommit dit dom är pga att de följt kostråden. Jag känner själv inte någon överviktig som har varit i närheten av att följa dem.

    Och dina argument stödda på grottmålningar känns stabila… Själv tycker jag det är märkligt att vi utvecklat en hjärna som bara kan nyttja kolhydrater, muskler där det enda användbara bränslet vid snabb flykt är kolhydrater, ett matsystem mycket väl utvecklat för att ta hand om kolhydrater  osv om det skulle vara en bristvara i vår utveckling.

    Mitt råd är att rör dig tillräckligt mycket så styr kroppen ganska bra själv vad den vill ha. Missbruk är aldrig bra, om det nu är socker eller sprit.

  103. magnus

    …Och tänder som är anpassade till att finfördela grönsaker 🙂

  104. pentaxZ

    Du verkar hitta på egna teorier och det kan ju vara intressant på sitt vis men det är ju inget som håller vetenskapligt sett.

    Att man målade stora djur och jaktscener på grottväggar innebär ju inte att det var det man åt. Det finns flera skäl till att de gjorde så, bl a att man ville ha jaktlycka men också att man i ett schamanisktiskt tankesätt önskade sig kraften från kraftfulla djur.

    Nej, man målade inga äpplen men man målade inte heller ex små bytesdjur som man jagde s a s till vardags. Grottmålningarna representerar inte på något sätt vad man åt, mer vad man beundrade eller fruktade.

    Människan är en allätare och visst har vi historiskt ätit proteiner av olika slag men vi har också ätit väldigt mycket vegetabilier som trots att du inte vill tro det anses ha varit basen i kosten.