Här följer en översättning av Mats Kälvemark och Evert Andersson av en artikel från Globe and Mail; Eric Reguly https://www.theglobeandmail.com/business/commentary/article-china-paris-accord-net-zero-commitments/ (Se bilder på den låsta texten nedan)
Eric Reguly, THE GLOBE AND MAIL, 12 augusti 223.
Kinas löften om netto-noll börjar likna fantasier när världens största utsläppare fortsätter öka sina utsläpp. Landet har svaga incitament att snabbt minska utsläppen då billig el till större delen kommer från fossila bränslen och ger dem möjlighet att skapa världsledande industrier som tillverkning av elbilar och solpaneler.
En ugnshet sommar i stora delar av världen, inklusive medelhavsländerna, södra USA och Kina har eldat på brådskan med netto-noll utsläpp. The International Energy Agency säger att nå netto noll till 2050 är enda sättet att ge oss ens en chans att begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen till 1,5 OC. Allt hopp är ute för vår prövade planet efter två grader, med förutsägelser om fasor av bibliska proportioner, från utbredd torka och spannmålsodling som fallerar till kollapsande biologisk mångfald och bortsmälta polarisar. Bränder slukar redan stora områden i Kanada och Hawaii.
Kalla fakta om global uppvärmning är att chanserna att uppnå netto noll minskar timme för timme och där utsläppen är omöjliga att få bort genom att suga koldioxid ur luften och begrava den. IEA säger att energirelaterade utsläpp – energiproduktion av alla slag producerar den stora majoriteten av koldioxidutsläpp – ökade sex procent 2021 och nästan en procent förra året, och satte ett nytt rekord.
Inte förvånande att den största boven är Kina, vars utsläpp fortsätter öka medan Peking droppar alarmerande signaler att deras åtagande att nå netto noll 2060 (de flesta industrialiserade länder lovar 2050 ) är långt från säkert. Helt säkert kommer länder överallt ha problem att leva upp till sina netto noll mål, men deras vilja att ens komma nära försvinner om den största utsläpparen av dem alla lägger målet så långt fram att det blir ett hån av deras egen politik. De skulle se de biljoner dollar som spenderas på att få bort koldioxid ur sin ekonomi som rent slöseri med pengar – eller värre, netto överföring av välstånd och jobb till Kinas koldioxidrapande industrier.
Officiellt hävdar Kina att de fortfarande är med i matchen mot netto noll. I juli sa Kinas president Xi Jinping till en nationell miljöskyddskonferens, att landets åtagande att koldioxidutsläppen ska kulmininera 2030 och nå koldioxidneutralitet 30 år senare var ”orubbligt”. Samtidigt avfärdade han argumenten från John Kerry, USA:s klimatsändebud som deltog i konferensen, att snabba upp ansträngningarna att minska koldioxidutsläppen. Enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua sa Mr. Xi att ”Vägen, metoderna, takten och intensiteten borde och måste bestämmas av oss själva och kommer aldrig att påverkas av andra”.
Det där var inte första vinken att Kinas politik att sköta det här själva hotar att underminera löften de gett i Parisavtalet. Förra året, vid FN:s klimatkonferens i Egypten, missade Kina (ihop med Indien och Ryssland ) att sätta mål för utsläpp av metan och andra växthusgaser än koldioxid. Eftersom metan är 20 gånger kraftfullare att ta upp värmen i atmosfären än CO2, är det väsentligt med snabb reduktion. Kina avvisar också att bidra till den nya fonden som skulle kompensera fattiga länder för skador orsakade av klimatförändringarna, som till exempel översvämningar som de drabbas av.
Kina är världsledande med sol- och vindkraftparker och är den största marknaden för elfordon, men det har inte stoppat den obevekliga ökningen av koldioxidutsläpp. Kina är inte den historiskt största utsläpparen av växthusgaser – den tvivelaktiga äran går till USA, men de är nuvarande utsläppens fackelbärare då deras ekonomi och tunga industri expanderar.
Världsbanken säger att Kina står för en tredjedel av världens växthusgaser. (Kanada cirka 1,5 procent). En ny rapport från Finland’s Centre for research on Energy and Clean Air sa att Kinas utläpp ökade fyra procent i årstakt de första tre månaderna 2023, de högsta utsläppen som uppmätts.
Det som driver ökningen är nya kolkraftverk. Sådana blir paria i väst; inte så i Kina där de inte i första hand behövs för den allmänna efterfrågan, men för dagliga toppbelsatningar när temperaturen stiger och miljoner familjer köper luftkonditionering mot den svåra värmen. Carbon Brief rapporterade att regeringen i Kina godkände nya kolkraftverk på 100 gigawatt 2022 – motsvarande 100 stora kraftverk. Publikationen online som specialiserar sig inom klimatförändringarnas vetenskap och politik, sa att kapaciteten för de anläggningar som var under uppbyggnad förra året var sex gånger mer än i resten av världen. Eftersom kolkraftverk har en livslängd på 30 år eller mer finns en god chans att de fortfarande är i drift, och ger vinst till lokala Kinesiska regeringar, precis till landets netto noll ’deadline’.
Ni kan se vart det här tar vägen. Kinas lovade deadline är osannolikt att hålla, utan ett vetenskapligt genombrott som ger billig, ren elproduktion. Kina som bygger kolkraft med stor iver, har än att visa trovärdigt hur de ska uppnå netto noll om 37 år från nu trots att deras utsläpp fortsätter att öka. Landet har svaga incitament att snabba upp minskningen av utsläppen när billig elektricitet, till stor del med fossila bränslen, möjliggör att skapa industrier som slår sig fram på världsmarknaden med EV och solpaneler.
Vid någon punkt kommer väst att fråga: Varför straffar vi våra ekonomier för att uppnå netto noll när Kina, den största utsläpparen, inte gör det?
Översättarnas tillägg:
Färsk info från CarbonBrief.
I texten vi översätter anges ” Kinas utsläpp ökade i en årstakt av 4% under de första 3 månaderna av 2023″
Färsk info visar att under andra kvartalet 2023 ökade utsläppen i en årstakt av 10% , vilket var 1 % över rekordnivån under 2021″
Då CO2 saknar korrelation med klimatvariationerna kan man knappast klandra Kina för deras energipolitik. Att vi medborgare i väst tvingas av våra dyra politiker späka oss själva för ett inbillat hot som klimatkatastrof är en tragedi. Utöver detta har WEF implementerat en syn på inflation som ett enskilt hot som skall bekämpas. Inflation är ett symtom med underliggande orsaker som måste hanteras utifrån orsak. Energibrist är en orsak till inflation där vi behöver investera oss ur problemet. Men räntehöjningar försvårar eller nära nog sätter stopp för en effektiv hantering av problemet.
Jag kan bara konstatera att vi lever i girighetens och enfaldens tid.
Evert och Mats, sååååå välgörande att ni svor så här i FNs klimatkyrka.
Nu återstår bara att Happers, P. Moores med fleras käpphäst tillåts vara sann. Över en halt av 200 ppm i atmosfären har CO2 tappat sin värmande kraft medan växtligheten kan tacka och ta emot kanske upp till ouppnåeliga koncentrationer och jorden grönskar som ”aldrig förr”.
#2 Ann L-H
Happer har ju visat att dubbel CO2-halt skulle ge ytterligare 1 grad, men om 170 år med nuvarande utsläppstakt. Effekten är logaritmiskt avtagande.
Enmansutredaren Professor Hassler utgår från att just fossil koldioxid stannar i hundratusentals år, enligt ett uttalande. Även om det är en felsägning och han menar tusentals år som alarmister brukar säga är det allvarligt att en man med potentiellt stort inflytande utgår från ett så allvarligt fel.
Hur ser utsläppen ut per område nu? Då menar jag inte larviga beräkningar där sådana länder som Sverige straffas för att vi har en hög export med låg koldioxidandel.
Utan vad som släpps ut i varje land eller område.
Skulle gissa att USA och Europa ca 20 procent. Kina säkert 35 procent. Indien uppåt 20 procent.
Så de som jagar koldioxid på största allvar har egentligen mycket mindre påverkan än de tror.
Ja, Märta Stenevi och alla kålsupare som sett till att ’Sverige ska ha ledartröjan’ i jakten på minskande CO2 får nu en chans att se misslyckandet i backspegeln. Nej, Kina, Indien och alla andra länder som satsar framåt bryr sig inte det minsta om vad som händer i vårt lilla land. Sverige bör tänka på sitt eget bästa, det gör alla smarta länder, och sluta tro att världen bryr sig om plakatåtgärder som tar död på vår nation.
#4 Ulf
Pedagogiska bilder finns på: Bild nr 6, data från 2020
https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Energi-221016.pdf
Data från 2021. Interkativ världsbild.
https://globalcarbonatlas.org/emissions/carbon-emissions/
WORLD EMISSIONS CLOCK by WORLD DATA LAB
Global – GHG emissions in C0₂eq per-person: 7.4 tons 2023
China – GHG emissions in C0₂eq per-person: 10.4 tons 2023
Russian Federation – GHG emissions in C0₂eq per-person: 13.5 tons 2023
Sweden – GHG emissions in C0₂eq per-person: 6.6 tons 2023
USA – GHG emissions in C0₂eq per-person: 18.4 tons 2023
https://worldemissions.io/
Mvh,
KPMG Net Zero Readiness Index 2021
Political will
Utdrag:
”China, which has both the world’s largest population and largest manufacturing sector, is also the largest emitter of greenhouse gases in total, although levels per person are lower than many other countries. It is dependent on coal for much of its energy but is actively promoting a clean energy strategy to lower the carbon intensity of power generation.”
https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/xx/pdf/2021/10/net-zero-readiness-index.pdfhttps://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/xx/pdf/2021/10/net-zero-readiness-index.pdf
Mvh,
”Den globala efterfrågan på kol nådde en ny all-time high 2022 på över 8,3 miljarder ton (bt). Volymen steg trots en svagare global ekonomi, främst driven av att kol är lättillgänglig och relativt billigare än gas i stora delar av världen. ”
https://klimatsans.com/2023/08/08/kol-satte-nytt-rekord-2022/
Tyskland behöver mer brunkol till Energiewende och ska eller har utrymt och kanske jämnat en by för att komma åt brunkolet.
Jag har läst flera analyser, gjorda av kinesiska forskare, om forntida klimatförändringar. Den som är väl förtrogen med sådana, begriper också att de moderna klimatförändringarna inte förefaller vara onaturliga och ovanliga.
Allt kinesiska makthavare behöver göra, är alltså att fråga experter bland de egna forskarna. Experter som då kan berätta att det inte pågår några märkliga och oroande klimatförändringar.
Vad Kina antagligen ägnar sig åt, är att lura skjortan av väst. Kinas ledare låtsas vara med på klimathotståget och låtsas planera att minska sina koldioxidutsläpp. Medan landet i verkligheten tänker fortsätta att använda fossila bränslen för den ekonomiska tillväxten.
Kinas makthavare har trots allt aldrig ägnat sig åt att planera bara för nästa kvartal eller tills nästa mandatperiod tar slut. De har långsiktiga planer, som att öka Kinas inflytande i världen. De ser gärna att väst begår ekonomiskt självmord med dyra men meningslösa klimatåtgärder.
OT,
Den där Schulman hänvisade till att någon ”vetenskapsman” anser att vi inte haft det så här varmt globalt på 120.000 år. Inser förstås att detta är nonsens, men finns det någon granskning av denna tokig forskning? Nu börjar detta nonsens dyka upp i bekantskapskretsen.
Känns rätt absurt när man tänker på klimathistoriker och Charpentiers försiktiga hållning.
Behövs ingen klimathistoriker. Bara slänga in lite gott och blandat i en modell och vips har vi sanningen.
Svar 10,
Självklart är det så. Kina lurade skjortan av oss i Indokina krigen. Något som nästan helt sopats under mattan i Sverige.
China leads, as wind and solar reach record power generation in 2022
2023.04.12
Utdrag:
”Wind and solar reached a record 12% share of global electricity generation in 2022, up from 10% in 2021, with China leading in both sectors, a report by an independent think tank said Wednesday.”
”Solar was the fastest-growing source of electricity for the eighteenth year in a row, rising by 24% year-on-year, according to the fourth Global Electricity Review released by Ember, a U.K.-based energy and climate research group”
”The global growth in wind and solar power was primarily driven by rising use in China, which accounted for 37% of the worldwide increase. Solar’s share of global power output last year was 4.5%, or 1,284 terawatt hours, up from 3.7% in 2021. A terawatt hour is equal to 1 trillion watts of power for one hour.”
”Meanwhile, 312 terawatt hours of wind energy were added to global electricity generation in 2022. It means wind now contributes to 7.6%, or 2,160 terawatt hours, in the international power mix, up from 6.6% last year, an increase of 17% year-on-year.”
https://www.rfa.org/english/news/environment/world-power-report-04122023060511.html
Mvh,
Redan Clausewitz var på det klara med att krig är politik men med andra medel. Till detta hör givetvis även retorik. Xi vet förstås att Kina befinner sig i en helt annan ekonomisk utvecklingscykel än de gamla västländerna. Fortfarande har han nästan halva befolkningens potential till sitt förfogande när det gäller framtida ekonomisk tillväxt. Han riskerar inte att under nuvarande finansiella och ekonomiska stagnation att äventyra ytterligare sociala spänningar i landet. Energi till låga kostnader är som vi vet basen för framåtskridande. Som enpartistat måste man alltid ”leverera” för minska risken för att tvingas till större auktoritära ingripanden och därmed större sociala uppror än de vi redan ser idag (som förstås censureras så gott det går).
# 13 fortsättning
EMBER: Insights Explore our up-to-date research, commentaries and policy responses on the global electricity transition – China
https://ember-climate.org/insights/?country=3965
Mvh,
#11
Fråga om någon sett till några flodhästar i norra England eller apor i Sydtyskland eller lärkskog på Nysibiriska öarna som det fanns för 120 000 år sedan.
Eller några sumpsköldpaddor i Roxen och tallskog på toppen av Åreskutan som för 8000 år sedan.
Eller skedstorkar på Öland och kornodling på Grönland som för 1000 år sedan.
#13
Det bör kanske påpekas att de angivna siffrorna gäller världen, inte Kina.
Det finns en ytterst tvivelaktig uppgift i inledningstexten, nämligen att kolkraftverken skulle vara ”peaker” kraftverk avsedda att täcka toppen i elförbrukning från AC på eftermiddagarna. Det är klimatsagor.
Kondenskraftverk är ytterst olämpliga som ”peakers”.
#10
Historiskt har varma tider varit goda, och kalla onda i Kina, kanske mer än någon annanstans.
Detta beroende på att monsunen där är väldigt starkt styrd av temperaturen. När det är varmt når monsunen långt norrut, och det är goda tider i Nordkina (och i Gobiöknen).
När det är kallt blir det torka, hungersnöd och ryttarfolken från stäppen tränger söderut.
Critical Minerals in Bidenomics and Xiconomics
August 1, 2023
Utdrag översatt till svenska:
I en intervju med InvestorIntel diskuterade Jack Lifton, en väl bevandrad kommentator om ekonomin för kritiska mineraler och en av grundarna av Critical Minerals Institute, sina insikter om det aktuella tillståndet för industrin för sällsynta jordartsmetaller, Biden-administrationens inställning till mineralekonomi och leveranskedjan för kritiska mineraler i USA.
Lifton anklagade centralregeringen i Washington för att vara ”besatt av kändisskap” och förtärd av politiska skandaler, vilket lämnade kritiska ekonomiska och industriella frågor försummade.
Lifton fortsatte med att uttrycka sin oro över bristen på praktisk förståelse bland Washingtons beslutsfattare. Han uttryckte förtret över deras oförmåga att förstå leveranskedjor och deras bristande erfarenhet av att tillverka högteknologiska varor. Denna brist på förståelse, föreslår Lifton, leder till felaktiga påståenden och missriktade policyer.
Lifton avslutade med att uttrycka oro över fördelningen av bidrag till personer som helt enkelt använder rätt modeord i sina ansökningar, en process som saknar organisation och förståelse. Han påpekade avsaknaden av en effektiv industripolitik i Amerika och bristen på förståelse för råvaruanskaffningen för att motivera byggandet av nya fabriker. Han avslutade med en ganska dyster ton och påstod att lycka kanske är USA:s enda hopp i denna fråga.
https://investorintel.com/critical-minerals-rare-earths/critical-minerals-in-bidenomics-and-xiconomics/
Mvh,
Om mineraler.
https://www.youtube.com/watch?v=sgOEGKDVvsg
#11. Vetenskapsmannen som
Schulman hänvisar till är Karsten Haustein vid universitetet i Leipzig och han sade i en intervju: ”July may be the hottest month in 120000 years.”.
Haustein hänvisar förmodligen i sin tur till en graf med historiska temperaturdata framtagna från isborrkärnor. Se exempelvis climate4you.com under rubriken ”An overwiew to get things into perspective.”
Osäkra medelvärdesbildningar gällande flera år är inga sanningsvittnen för enskilda månaders maxvärden, men uttalandet väcker uppmärksamhet.
Jan Hagberg
Ja varför skulle dom inte fara med osanningen i detta ärende när dom gör det i de flesta andra fall gällande klimat. För var dag som går och personerna som nu sitter vid köttgrytora inte försvinner så går västvärlden oundvikligen mot fattigdom, svält och sedemera folkliga uppror. Tendenserna ökar för varje dag.
”metan är 20 gånger kraftfullare att ta upp värmen i atmosfären”
Enligt atmosfärsfysikerna Happer och Wijngaarden mfl mfl så är den enskilda metanmolekylen inte ”kraftfullare” än en enskild koldioxidmolekyl.
Metan finns nästan inte i atmosfären, halten har ökat från 1,6 miljondelar till 1,8 miljondelar sedan 1986.
Hur mycket av ökningen på två miljondelar som beror på kors rapande mm har jag inte fått fram någon säker uppgift om.
Att metan har högre global warming potential är relativt koldioxid som uppnått hög mättnadsgrad.
Det ska väldigt mycket till för att öka halten metan eftersom det så lätt omvandlas till vatten koldioxid i kontakt med syre.
#18 tty
Håller helt med dig.
Självklart bygger man inte i Kina kolkraftverk för att kapa belastningstoppar förorsakade av AC. (På sommaren!!) Faller på sin egen orimlighet, de behövs året om. Men som sagt står det felaktigt så i texten. Data hämtat från andra källor (Carbon Brief) talar ändå sitt tydliga språk.
Om Kina nu ligger på en ökningstakt på årsbas på 10% så motsvarar den ÖKNINGEN ca 1200 Mt CO2/år. Per månad ökning med 100 Mt. Enbart den ÖKNINGEN uppräknat till årsbas är mer än 30 ggr så stor som Sveriges hela volym (ca 40 Mt) under ett år. Ökningen överstiger Sveriges hela volym efter knappt en halv månad.
Den totala besparingspotentialen med vätgasstålen i norr är 10% av Sveriges utsläppsvolym eller ca 4 Mt/år . Så på 4/100 av en månad eller knappt 2 dagar ökar Kina mer än vad vi med vätgasstålen i de extremt riskfyllda projekten kan minska de globala utsläppen. Och för det ska vi investera 2000 miljarder kr. Tar vi hänsyn till vår skog som kolsänka så elimineras enligt Naturvårdsverket ca 85% av våra utsläpp, så kvar blir 40 x 0,15 = 6 Mt/år.
Då tar Kinas ökning på 100 Mt/mån i tid 6/100 = 0,06 = ca 2 dagar för att nå högre utsläpp i sin ökning än Sveriges totala utsläpp under ett år avräknat skogen som kolsänka. Basvoymen i totala utsläpp är för Kina ca 300 ggr mer än de Svenska. Med skogen som vår kolsänka inräknad nästan 2000 ggr.
Hur många tycker att vår besatta jakt utan begränsning på fossil CO2 är rimlig med hänsyn till effekt ställt mot kostnader? I jämförelse med Kina?
Någon??
24 … ökningen ska givetvis vara 0,2 miljondelar….
#24 Jan-Åke
Ber dig bara uppmärksamma att vi översatt en text och då ”rättar” man inte texten. Huvudbudskapet är viktigt och därför bara översatt. I annat fall finns inget skäl att publicera på svenska.
Den kanadensista miljöministern är rådgivare till den kinesiska staten, och lobbar bl.a. för Kinas Belt & Road projekt.
https://headtopics.com/ca/canadian-minister-urged-to-quit-chinese-government-advisory-body-chaired-by-senior-member-of-politbu-42302710
Hur många gröningar agerar de facto för Kina? En klar kandidat i USA för att vara en sådan inhyrd lobbyist är Hunter, Bidens son.
Ännu en kritisk artikel om Kanadas miljöministers samröre med den kinesiska staten:
https://www.theepochtimes.com/world/in-depth-why-steven-guilbeault-sits-on-a-chinese-regime-body-5472420?mc_cid=7ee0dfab6e&mc_eid=85b9459f9f
#28
”En klar kandidat i USA för att vara en sådan inhyrd lobbyist är Hunter, Bidens son.”
Och om ”The Big Guy” som skulle ha andel i de kinesiska pengarna är den som alla tror att det är så finns det ytterligare en i ”the Oval Office”.
# 11Ulf
’
Inte enbart Schulman utan även klimatkorrespondenten Erica Bjerström på oberoende SVT berör ämnet under rubriken Analys: ”Vi kommer minnas 2023 som året då allt började https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-klimatkorrespondent-2023-blir-aret-allt-borjade
”
# 30 tty Klockrent
Svar 22,
Fossiler tydligen. För mig låter det mest som icke granskat hokus pokus.
https://eoas.rutgers.edu/important-climate-change-mystery-solved-by-scientists/
Ulf #33
Det intressanta i länkens figur är den ”hockeyklubba” som CO2-halten uppvisar.
Den gör det självklart för de troende att leta efter liknande form i andra mätningar eller kombinationer av mätningar. Fantasin sätter gränsen om den bara göds med mera pengar till ”forskning”.
Jag ser likheter med scientologi, elallergi och ockultism.
Varmast på 120000 år. Det var alltså varmare i förra mellatid än nu. ”VARFÖR” brukar jag fråga när jag hör eller läser sådan trams. För 120000 år sedan satte våra förfäder ännu kvar på sina träd i Afrika (sarc) och kände inte till varken el, eld eller CO2.
Och vill man verkligen ta ner globala CO2 utsläppen, bör man minska all import från Kina. Oh, ja, det går. Om man så vill. EU har minskat och ersatt importen från Ryssland på ett drygt år…
#35 Sibbe
Mycket bra att du lyfter det självklara att vi bör sträva efter att minska importen från Kina. Kan man tom gå så långt att argumenterar att vi ska sträva efter att enbart importera från länder som har lika ellr lägre utsläpp av ”växthusgaser” än vad vi själva har? Det är ju ett konkret mål som jag spontant enbart ser fördelar med.
Metan är inget större problem jmf med CO2 då metanmolekylen tids nog reagerar med OH och ozon där det bildar koldioxid och vattenånga. Metan har ungefär ett decenniums livstid i atmosfären.