Öppen Tråd

oeppna landskap

Höjt terrorhot, extremväder, världen kokar, krig i Ukraina, inflation, höjda drivmedelspriser… Det kanske är dags att titta ut över ett öppet landskap och i all stillhet fundera på väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sören G

  SUNSPOTS MAKE CLOUDS ON NEPTUNE: A new paper published Aug. 17th in the research journal Icarus offers dramatic proof that solar activity can affect planetary weather. The big surprise: That planet is Neptune, 2.5 billion miles from the sun. Twenty-six years of images taken by the Hubble Space Telescope show bright clouds forming in sync with the 11-year solar cycle:
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0019103523002440?via%3Dihub

 2. foliehatt

  Nicholas Kamenos, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum säger i dagens SvD att ytvattentemperaturen i bottenviken ligger 3-4 ⁰C över medelvärdet och har gjort så i daga – veckor, beroende på var man mäter.

  Det konstiga är den referensperiod han jämför mot; 1985 – 2012 !!?? Kan det vara körsbärsplockning, tro?

  Självklart illustreras artikeln med en karta i illröda färger.

 3. Lasse

  Sören G
  Solförnekarna får det allt svårare! 😉

  Denna artikel borde kanske tas upp här:
  https://notrickszone.com/2023/08/07/new-study-sunshine-duration-changes-over-europe-n-atlantic-natural-result-of-internal-variability/

  Vi vet ju att den variabel som styr klimatet, solen, har en huvudroll som inte beaktas av klimatalarmisterna.
  Antalet soltimmar har ökat vilket inte kan kopplas till CO2 ökningen men däremot till temperaturen.
  Samband mellan olika vädersystem och soltimmar söktes och fanns.
  Gissar att vädersystemens utveckling styr antalet soltimmar.

  Kanske kan Neptunus moln förklara hur moln uppkommer?

  #2 Kan denna karta hjälpa: https://www.ventusky.com/?p=58.9;20.9;4&l=temperature-anomaly-2m
  Jämför med denna:
  https://www.ventusky.com/?p=58.9;20.9;4&l=temperature-water

  Ser att han överdriver med 50%

 4. Ivar Andersson

  Vattenfall har gått vilse igen.
  ”Statliga bolag ska inte göda sexism och kändiskultur”
  https://www.gp.se/ledare/statliga-bolag-ska-inte-g%C3%B6da-sexism-och-k%C3%A4ndiskultur-1.107509206

  ”Man kommer längre med teknisk utveckling än att kasta soppa på konst.”
  https://www.gp.se/ledare/uppgivenhet-kommer-inte-att-l%C3%B6sa-klimatfr%C3%A5gan-1.107592127
  En läsvärd intervju med Skea, ny ordförande för FN:s klimatpanel IPCC, som anser att läget i klimatfrågan är mycket besvärligt men samtidigt manar till pragmatism och framtidstro.

 5. Gunnar Strandell

  foliehatt #2
  Körsbärsplockning, där den gode professorn jämför värdet från en dag, 7 augusti, med medelvärdet för augusti 1985-2012.

  Slå med en tärning och du får medelvärdet 3,5.
  Jämför det med ett slag som ger en 6:a och du kan skriva en artikel under rubriken ”Värdet ligger idag 42 % över medel och har aldrig varit högre!”

  Att ytvattnet blir varmt när solen skiner och vinden är svag är knappast överraskande. Påfyllnad av regnvatten som runnit över uppvärmt land hjälper kanske också till.

  Det är inte forskarens uppgift att ha helhetssyn.

 6. Magma

  #2, 3
  Och om man tittar kustnära i finska viken ( cherrypicking) så är temperaturen ca 2 grader lägre än normalt (just nu) och om jag då dristar mig att ”underdriva” med 50% så är den ca 3 grader lägre än normalt.
  Innebär det konstaterandet att jag har gjort en forskningsinsats på samma vetenskapliga nivå som professor Kamenus vid forskningscentrat i Umeå, eller krävs även en prognos som säger att det kan bli så i flera dagar för att nå dit …
  Ursäkt till bloggen för att jag inte kunde hålla inne med ironin över klimathotsreligionens ständiga försök att överträffa sig själva …

 7. Statistikintresserad

  #2
  Vi har sommarställe vid Bottenviken och det har varit ovanligt mycket ostlig vind som gör att temperaturen hålls upp mer än vid syd/nord/väst-vindar.

  Ytvattentemperaturen har inte inte sjunkit så mycket under natten heller. Även få kalla nätter har det varit.

  Däremot inte riktigt varmt ytvatten som annars i högtrycksväder med uppåt 25 grader. Simmar ofta så jag har bra koll då jag regelbundet tar tempen.

 8. Berra

  Nu har svt släppt ut bjerström igen.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svt-s-klimatkorrespondent-2023-blir-aret-allt-borjade

 9. Berra

  – Att hoppa i vatten som är 75ºC (eller menar han att det är 75ºC i luften) kan få din kropp att bli bedövad…åfan!
  – Bilar som smälter under färd
  – Missar dock allting gällande den lava som nämns i länknamnet

  https://www.expressen.se/tv/nyheter/skogsbrand-far-bilen-att-smalta-ser-ut-som-lava/

  De nämner även stora luftföroreningar i norra USA och visar satellitbilder på moln, just nu skulle jag inte oroa mig så mycket.

  https://www.ventusky.com/?p=40.8;-103.5;3&l=pm25

 10. Lasse

  Hilary heter den orkan som hotar Kalifornien.
  Ovanligt och säkert skrämmande.
  https://wattsupwiththat.com/2023/08/18/hurricane-hilary-headed-towards-california-how-dangerous-will-the-impacts-be/
  Kan bli snabb återfyllning av reservoarer i östra delen av Kalifornien.

 11. UWb

  Sven Olof Andersson Hederoth har en ny bra krönika i Energinyheter, nu med fokus på EROI begreppet som är ofta bortglömt i diskussionerna.

  Roligt nog också med en referens till Vaclav Smil.

  https://www.energinyheter.se/20230818/29749/kronika-alla-vagar-bar-till-rom

 12. UWb

  Det ät tungt för havsbaserad vind nu, här är en sammanfattning av hur det ser ut för den norska upphandlingen av två områden enligt utvecklaren Eviny

  ”Investerare i landbaserad vindkraft har ofta ett avkastningskrav eller så kallad internränta på runt åtta till nio procent. Hur många procent pratar vi om för din del?

  – Det är plus-minus på det området. Vi tänker på lönsamhet på mycket lång sikt, men vi måste balansera avkastningskravet mot risken. För Sørlige Nordsø II är det väldigt djupt, 60–70 meter djupt, 32 mil från kusten. Här finns ett antal riskfaktorer som inte tidigare funnits i Nederländerna, England och Skottland, säger Olav Osvoll.”

 13. UWb

  Tänk vad lätt det är att skjuta sig i foten. I DN argumenteras för att kärnkraft är dyrt, tänk om det blir dubbelt så dyrt.

  Sedan refererar de till en utredning gjord av Energiforsk som går igenom varför OL3, Vogtle och Flammanville blev så dyra och kom fram till att följer man bara erfarenheterna från dessa går det att bygga till budget. Kanske skulle läst referensen innan…

  https://www.dn.se/ekonomi/peter-alestig-en-hel-statsbudget-kravs-for-de-tio-reaktorerna/

 14. Ulf

  Svar 2

  Hos oss i Stockholms skärgård har vattnet varit kallast i Augusti på de 30 år vi varit där. Vi pratar inte någon grad utan 3-4 grader. Vattennivån har också varit rekordhög. En iakttagelse som klimatnötter i ens närhet tar som ett förolämpande klimatförnekande. Fakta nej tack. Vattennivån är ok att förmedla. Temperaturen inte.

 15. tty

  #10

  Ingen orkan kan nå Kalifornien. Vattnet utanför kusten är under 20 grader p g a den kalla Kalifornienströmmen, så en orkan dör ut snabbt.

  Vad som däremot kan hända är att en orkan kommer norrut utanför Baja California och/eller över Californiaviken där vattnet är betydligt varmare gör landfall i Baja och kommer in över Kalifornien-Nevada-Arizona söderifrån som en tropisk cyklon. Vindarna kommer inte att vara särskilt märkliga (troligen mindre än en Santa Ana), men det kan bli mycket kraftigt regn, vilket är högst ovanligt denna årstid, i synnerhet i Kalifornien. I Arizona blir det en ovanligt blöt avslutning på monsunsäsongen.

  Räkna med jordskred runt Los Angeles, där man röjt den naturliga vegetationen på bergen och byggt förorter med minimala dagvattennät.

  Det kan också bli problem vart vattnet skall ta vägen – de flesta dammar är fortfarande nästan helt fyllda efter den ovanligt blöta vintern och våren:

  https://cdec.water.ca.gov/cgi-progs/products/rescond.pdf

  Den amerikanska satirsiten Babylon Bee:

  https://babylonbee.com/news/deaths-caused-by-hurricane-hilary-to-be-labeled-suicides

  För den som inte hänger med i amerikansk inrikespolitik så har ett häpnadsväckande antal av Hilary Clintons ovänner ’begått självmord’

 16. Berra

  Verkar vara ett återkommande problem med smältande bilar…

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zEylKK/tiotusentals-evakueras-fran-british-columbia-i-kanada

 17. Christer Eriksson

  Borås Tidnings klimatreporter Jan Lindsten skriver sin krönika om den supervarma sommaren.
  Han anser att den svenska har vart sval,och att detta lett till pellejöninlägg från debbatörer.
  Kallar bla Jan Ericsson för Klimatförvillare.

  Hans krönika här.
  https://www.bt.se/boras/en-kylig-svensk-sommar-gor-inte-varlden-svalare/

 18. Daniel Wiklund

  # 17 Christer E Minskade koldioxidutsläpp i Sverige gör inte världen svalare, eller varmare.

 19. Jan Ågersten

  Jag tänker ofta på min farmor o farfar som växte upp i en diktatur. De fick rösta för första gången när de var 25 år gamla. De deltog i hungerkravallerna på Järntorget i Göteborg på grund av klimatrelaterad missväxt samt spannmålsbrist efter utförsäljningen av spannmålslagren till det krigförande Tyskland. Utöver detta fick man kämpa med spanska sjukan, en pandemi som för min farmors del raderade ut livet för samtliga nära släktingar till henne.
  Sverige var Europas fattigaste land och med den industri och jordbrukssatsning som startade vid den här tiden gjorde oss 40 år senare till ett av värdens rikaste länder med hög levnadsstandard.
  Pragmatiskt utnyttjande av naturresurser som järn, skog, vattenkraft och import av kol o olja gav oss ett bättre samhälle där hunger och bristsjukdomar bara var ett otäckt minne.
  Men vad hände sedan kan man fråga sig. Den harmlösa och välgörande gasen koldioxid skulle utses till värdens farligaste gas som kommer leda oss till planetens undergång. Lögnen om koldioxidens skadliga inverkan måste av MSM journalisterna överträffas var dag. Bortskämda ungdomar som inte vet vad hunger innebär sätter sig på gator o vägar och hindrar trafik som i förlängningen ger dem mat på bordet. Bristen på respekt mot de pionjärer som genom hårt arbete gav oss välstånd är slående.
  Över hundra år senare efter industrialiseringens början ser vi mer skog, fler vilda djur eller om man utrycker sig annorlunda, på det hela taget en mer välmående natur.
  Vad är det då som aktivisterna är ute efter? Det är en fråga som vi nog aldrig får svar på.

 20. Anders

  Semestrarna börjar ta slut och klimathetsarna sprider sin tjatiga smörja igen. Illustrerad Vetenskap har en artikel ”Kaos i klimatet leder till massdöd”. En (journalist?) vid namn Ebbe Rasch påstår: ”Isbjörnen jagar från isflak på havet, men den mänskligt orsakade globala uppvärmningen gör att isen för varje år smälter allt tidigare på våren och fryser till senare på hösten. Det innebär att jaktmöjligheterna minskar och att björnen inte hinner anpassa sig till klimatförändringarna. Vissa biologer tror att det här århundradet kan bli det sista med vilda isbjörnar.”

  Tänk om vi slapp denna globalistiska rappakalja så att vi kunde ägna oss åt verkliga jordnära utmaningar istället!

 21. Andreas Oxenstierna

  Preliminära forskarrapporter: Några av slutsatserna i forskarnas studier av 2023 års extremvärme:
  ●●Södra Europa juli 2023, med över 45 graders värme i Spa-nien: ”I princip omöjlig” utan människans utsläpp. I dagens klimat väntas liknande värmeböljor inträffa vart 10:e år.
  ●●Nordamerika juli 2023,
  med temperaturer på över 50 grader i Death Valley: ”I princip omöjlig” utan människans
  utsläpp. I dagens klimat väntas liknande värmeböljor inträffa vart 15:e år.
  ●●Kina juli 2023, med över 52 graders värme – den högst uppmätta någonsin i landet. I ett klimat utan mänsklig påver- kan hade den kunnat inträffa en gång vart 250:e år. Nu är återkomsttiden vart femte år.
  ●Spanien, Portugal, Marocko och Algeriet i april 2023, med temperaturer runt 20 grader över det normala för årsti- den: ”I princip omöjlig” utan människans utsläpp. Extremt sällsynt även i dagens klimat (en gång på 400 år), men har ökat 100 gånger i sannolikhet.

  Källa: World Weather Attribu-
  tion: ”Extreme April heat in Spain, Portugal, Morocco & Algeria almost impossible without climate change” och Extreme heat in North America, Europe and China in July 2023 made much more likely by climate change.

 22. Johan

  Jag hade inte en susning att IPCC fått en ny ordförande.
  Jim Skea tillträdde nyligen 26 juli. Inget som media upplyst oss med i ngn större utsträckning. Är kanske för att han inte är tillräckligt alarmistisk?
  https://naringslivets-medieinstitut.se/varlden-kommer-inte-att-ga-under-medierna-missade-klimatgeneralens-budskap/

 23. johannes

  #11 UWB
  Sedan har vi också vart vi väljer att lägga ”överskottsenergin” på.
  Går den till hopplösa projekt såsom klimatiseringskontroll av jordklotet med solskärm i rymden eller SO2 gas eller CCS eller batterilagring så rasar ekvationen än mer.
  EROI borde kompenseras med vilken nyttighet vi väljer att lägga energin på.

 24. Lars Kamél

  #21: World Weather Attribution är en totalt oseriös organisation, startad av totalt oseriösa pseudoforskare. Deras metoder är bara strunt, inte vetenskap, och de sprider bara ovetenskapligt struntprat.

 25. Staffan Lindström

  21 Andreas Oxenstierna

  World Weather Attribution är inte seriösa…

  1. Death Valley har de flesta somrar sedan 1913, juli när rekordet 56,7 C sattes… Ja, jag vet att det finns vissa tveksamheter om den noteringen, haft maxtemperaturer på över 50 C…

  2. San Bao Kina 52,2 C Ligger enligt Times of India i utkanten av staden Turpan som 16 juli .. .rekorddagen 48,7C ca…temperaturskillnaden på 3,5 C måste naturligtvis bero på allas våra växthusgasutsläpp…???

  Inskränkta datormodeller

  Spanien mfl april månadsrekorden slogs med 3-7C Den 26 april om jag inte missminner mig…huvudsakligen i Andalusien med omgivande provinser…..

  Global temperaturhöjning antropocen ja men hur??

 26. Andreas Oxenstierna

  #24 och 25
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/World_Weather_Attribution har bla USA, Holland, Röda korset och Princeton som medlemmar så givetvis litar jag mycket mer på dem än diverse bloggare som inte refererar till några vetenskapliga studier.

  En skandinavisk intressant studie: https://svenskhistoria.se/tradens-arsringar-avslojar-varmaste-klimatet-pa-1-200-ar/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsbrev-vecka-33-193

 27. Berra

  ”Klimatsmarta hus” brinner tydligen bra och måste eventuellt rivas och återuppbyggas efter en brand.

  Är det det de menar med förnybart?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brander-i-klimatsmarta-trahus-sprider-sig-mer-och-ger-nya-risker-for-brandmannen

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/efter-branden-ali-far-inte-komma-in-i-sin-lagenhet

 28. Lars Kamel

  #26: Här är en vetenskaplig sågning av en av de metoder som används av pseudoforskarna som hävdar att de kan koppla en extrem väderhändelse till klimatförändringar och växthusgasutsläpp:
  https://judithcurry.com/2021/08/18/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/

 29. johannes

  #27
  Eller solpaneler:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/solceller-bakom-flera-brander

  Kan vara nog så marigt med eld där det är dubbla tak och luft emellan.

 30. johannes

  #26
  Men så bra då, bara att sätta plogen i jorden på Grönland..

  Vi har träd för flera tusen år till, varför börja vid 800 talet?

 31. Nr 21 Andreas o.
  Det tycks i dina och medias studier av klimat handla mer om rubrikstudier och värmespotjakt världen över.

  Se bara på usa:s 100 års perspektiv på temperaturer – där finner du inget alarmerande alls gällande höga temperaturer och ihållande värmeböljor och torkproblem, snarare – Inget nytt under solen, se bl a ” Dust Bowl”..

  Titta här hemma i sverige, i ett klimatperspektiv uppdelat i 30 års cykler – våra värmerekord är från 1933 å 1947, trots en enorm utbyggnad av mätstationer på 1960 – talet, mångfaldigad, plus numera digital avläsning av dygnets absolut högsta temperatur.
  Juni och oktober har inte blivit varmare under perioden 1991 – 2020 än 1961 – 1990, några ställen är tom kallare idag, trots kokande hav och ett brinnande klot, visst är det märkligt – dessutom har nederbörden ökat i juni under senaste 30 åren – vilket är enormt bra, för jordbruket, eftersom torka varit vanligt i sommarens torraste månad juni – ett känt problem bland bönder.

  Dessutom kan vi se att vårat eget smhi inte hade godkänt flertalet av sommarens ” rekord ” i södra europa – eftersom smhi har med den inte oviktiga parametern att flera stationer i närheten skall uppvisa liknande temperatur som ” rekordstationen”…i somras när termometern på vissa lokala spottar visade 47 å 48 grader så visade närliggande stationer bara 30 – 35 – exempelvis sicilien har kända fenomen med föhnförhållanden, där luften i bergsmiljö plötsligt värms upp hastigt på grund topografi.
  Som sagt – hade vänersborg haft 47 grader och trollhättan 35 (10km mellan stationerna) så hade smhi enl sitt resonemang betvivlat resultatet – och det med rätta!

  Nu när stationsnätet exploderat i antal och avläses digitalt världen över – kommer mängder av värmespottrekorden och rubrikerna att fortsätta att fabricera klimatutvecklingen. Man måste förstå 2 saker för att kunna diskutera klimat, 1 klimat är cykliskt och 2, 30- åriga klimatperioder kräver åtminstone mer än 2 perioder för en statistisk betraktelse, alltså blir 100 års perspektivet viktigt.

  Att sedan Spaniens gamla rekord, med minst 2 tillfällen med över 50 grader, strukits gör ju inte klimatbetraktelserna bättre eller lättare – nu utgår dom från 1950 – talet och då blir ju slutsatser om klimatets utveckling hopplös.

  Så rubriker och alarm skapar bara oreda för att ge vanligt folk en verklighetsbaserad klimatförståelse…och när så svt, varje dag, har flera inslag om klimat och förnybar energi och vinklar dom med gravt haltande fakta så blir det ett allvarligt folkhälsoproblem!

  Jag har full förståelse för att folk utan filter mår dåligt av alla katastrofrubriker och det borde svt, eu och fn hållas ansvariga för.

  Massor behöver göras för ett friskare klot – men ex v 100 000 tusen hektar vindkraft i skandinaviska fjällvärlden och våra få men viktiga havsgrund belamrade med havsvindkraft är förödande och fel.

  Genuin energiforskning utan agendor kan lösa våra problem över tid – nu är det inte läge att slarva fram alarmistiska hafsverk och förhoppningar som långsiktiga lösningar.

  Nästa gång du ser alarm om isbjörnar, fjällrävar och havsisar så tänk en gång till – är detta sant, är det rimligt..eller är det bara rubriker och agendor.

 32. TorbjörnR

  #26 Andreas O

  Tycker du ska titta på data från EPA i USA om antalet riktigt varma dagar i USA48.

  De har alltså minskat i antal enligt fig 3 i nedan länk. Då räknat från 1948 dvs över 70 år.

  Hur kan det indikera en ”klimatkris” dessutom att det kokar etc?

  https://www.epa.gov/climate-indicators/climate-change-indicators-high-and-low-temperatures

 33. tty

  #19

  ”Sverige var Europas fattigaste land och med den industri och jordbrukssatsning som startade vid den här tiden gjorde oss 40 år senare till ett av värdens rikaste länder med hög levnadsstandard.”
  Stämmer definitivt inte, även om det är en vanlig föreställning. Sveriges ”marsch mot toppen” skedde nämligen under andra hälften av 1800-talet. Den industri- och jordbrukssatsning du talar om började på 1860-talet. 1914 var Sverige faktiskt bland topp 10 länder i Världen i levnadsstandard (det är vi inte idag). Visst, folk var fattiga, men det var de överallt med nutida mått.

  När var dina farföräldrar födda? Allmän rösträtt för män infördes 1909 (dock krävdes fullgjord värnplikt). Allmän rösträtt för kvinnor 1919, men faktiskt först 1922 för män, då kravet på värnplikt togs bort.

 34. tty

  #21

  ”Nordamerika juli 2023, med temperaturer på över 50 grader i Death Valley: ”I princip omöjlig” utan människans
  utsläpp.”

  Jag har själv varit med om 52 grader i Mojaveöknen i juli 1980. Det är inget speciellt ovanligt i det området.

  Det är mitt personliga värmerekord, men temperaturer över 40 grader har jag varit med om många gånger och på fyra kontinenter.

 35. tty

  #28

  Det strikt matematiska beviset finns här:

  https://link.springer.com/article/10.1007/s00382-021-05913-7

  Det innebär i stort sett att alla studier som påstås visa mänsklig påverkan på klimatet sedan 1999 är felaktiga.

 36. Andreas Oxenstierna

  #31 32 34
  Diagrammet i länken 31 visar ju en tydligt ökande trend tom 2020. Värmeböljorna i Nordamerika 2021 och 2023 bör göra trenden tydligare. Enligt https://en.m.wikipedia.org/wiki/2023_Western_North_America_heat_wave hade Phoenix den varmaste månaden någonsin i amerikansk stad. Det tycks inte längre handla om enstaka höga temperaturer utan långdragna värmeböljor, för Death Valley 17 mycket heta dagar: https://abc7.com/amp/death-valley-national-park-hottest-temperatures-heat-wave-2023-how-hot-is-it-in/13600419/. Cherrypicking att utelämna det kritiska ordet värmebölja i citatet i 34.

 37. Andreas Oxenstierna

  #28 35
  Kritik av Judith Curry ovetenskapliga resonemang se ex https://www.desmog.com/judith-curry/ och https://www.sourcewatch.org/index.php/Judith_Curry speciellt referenser 17-19. Ett av många exempel: ”In a 2010 comment[21] she called blogger Deep Climate’s detailed and well-documented investigation into the Wegman Report ”one of the most reprehensible attacks on a reputable scientist that I have seen” even as she revealed in her incorrect synopsis of the charges that she had not even read it for herself. … [i.e.] she shows herself ready to publicly criticise someone else in the strongest terms based entirely on second hand information gleaned from places like Climate Audit and Watts Up With That.”
  McKitricks artikel är mycket mer intressant, tack för den. https://arxiv.org/pdf/2205.10508.pdf bemöter hans kritik vad jag förstår. Men detta måste studeras mer noggrant.

 38. johannes

  Andreas, Vad tror du om att spendera lika mycket tid på att leta köldrekord som värmerekord?
  Skulle man inte finna lite rekord då?

 39. Andreas O #37,

  Intressant att se vilka bloggar du läser. Desmog är en ökänd blogg vars främsta syfte är att smutskasta alla ”Deniers”. De ljuger och hittar på helt utan granskning, och de som skriver vet inget om klimatforskningen. De sprider alarmism och rännstensjournalistik sedan gammalt.

 40. tty

  #37

  ”# 35 Kritik av Judith Curry ovetenskapliga resonemang se ex..”

  Du dömer alltså ut en peer-reviewad artikel i ”Climate Dynamics” skriven av en av världens främsta statistiker som ”ovetenskaplig” baserad på en skräpsite som ”Desmogblog”?

  Jag vågar lova att du inte ens läst den.

  Du har för övrigt inte läst sammanfattningen i judithcurry.com heller, för då skulle du veta att den inte är skriven av Judith Curry.

  Enklast att aldrig läsa något som strider mot den sanna läran.

 41. tty

  #37

  Du har klart för dig att arxiv inte är peer reviewat?

  Och om du läser igenom den så skall du upptäcka att de i princip medger McKittricks huvudinvändning att nullhypotesen i testet inte får vara beroende av det man vill testa, men hävdar att klimatmodellerna numera är så bra att detta inte spelar någon roll:

  ”We … would believe that as the
  enduring effort in building better and more accurate climate models continues,
  the difference between C˜ N and CN would be decreased, and the fingerprint
  approach would be closer to be ”optimal””

  Inte precis något starkt motargument.

 42. Adepten

  #37 Andreas Oxenstierna

  Tack för dina kommentarer. De gav upphov till andra klargörande kommentarer.🙂
  Sådana som dig behövs för att perspektiven skall breddas.
  Vilka åtgärder, tycker du, krävs för att bevara den uppnådda välståndsökningen i västvärlden?

 43. Andreas Oxenstierna

  Hej och hå – påstår #40 att Judith Curry inte har skrivit det citerade? DeSmog var helt enkelt den som hade den mest lättlästa sammanställningen av den omfattande vetenskapliga kritiken mot Curry. Curry är geograf/geofysiker, inte statistiker, vilket jag tycker är tydligt i hennes argumentation.
  #41 som jag skrev är McKitrick’s artikel intressant – och vill gärna hitta fler artiklar som diskuterar detta. Så i bästa fall återkommer jag.
  #42 tack själv! Att klimatförändringarna måste tas på allvar och hanteras på alla tänkbara sätt, framför allt med fokus på tekniker som inte utnyttjar ekosystemen. I Sverige innebär detta ännu effektivare industriprocesser, transportsektor och diversifierad energiproduktion. Batterilagring och havsbaserad vindkraft. Globalt är det största problemet vattenförsörjningen som redan nu börjar bli akut på flera håll ex Montevideo, södra Spanien och sydvästra USA (Coloradofloden). Konkret exempelvis att lägga solpaneler på dammar (minskad avdunstning och energi). Finns givetvis oändligt mycket mer att skriva men det får räcka nu.

 44. Lars Kamél

  Ingen seriös debattör länkar till Desmog. Utom möjligen för visa på exempel på användande av lögner och personangrepp som ”argument”.
  Phoenix är en växande stad/värmeö i ett ökenklimat. Det är klart att det blir varmt där ibland. Det är klart att det blir allt varmare där. Ingendera har något med global uppvärmning att göra.
  Judith Curry är en seriös klimatforskare, sådana som sällan får komma till tals i medierna och som gång på gång utsätts för kampanjer från de klimathotsreligiösa.

 45. Andreas Oxenstierna

  #39 44
  Ge några konkreta exempel där Desmog har ljugit och hittat på. Jag har inte läst den på minst 10 år förrän nu när jag snabbt skulle hitta lättläst kritik av Curry med vetenskapliga referenser.
  Phoenix har haft den varmaste julimånaden någonsin – givetvis adhoc cherry men en av alltför många indikationer på att det kan gå snabbare än vad klimatmodellerna indikerar.

 46. TorbjörnR

  #43 Andreas O

  Tänkte att denna prognos hur Sverige kan ”utvecklas” kan vara av intresse.
  Många av dina förslag är med och som tur är så vann inte rödgröna valet 2022 så det kan nog gå något bättre.

  https://klimatsans.com/2021/11/23/fossilfritt-sverige-ar-2031/

 47. johannes

  #43 Andreas O
  ” tekniker som inte utnyttjar ekosystemen”

  Ekosystem är ju överallt, hur skall det gå till?

  Angående batterier; jag antar att du inte är intresserad av geologi, mineraler och malmer? Tror du det finns hur mycket som helst? Bara gräva lite eller öppna en kran så rinner metallerna ur den?
  Detta forum är fullt av artiklar och inlägg i ämnet.
  Främst har sol/vind med batterier ett EROI lägre än det vi hade på stenåldern. Något annat mycket effektivare (kärnkraft) måste betala med sin energi, så whats the point då?

 48. Adepten

  #43 Andreas Oxenstierna

  Skall vi låta oss såga av grenen vi sitter på genom att vara CO2-hållbara?
  Läs gärna om Vaclav Smil på desmog 😎
  Smils grundläggande syn är att vår ekonomi, samhällen, civilisation och nutida och framtida överlevnad beror på tillgången på energikällor, vår förmåga att utnyttja dem och effektiviteten med vilken vi kan omvandla dem till användbara saker.
  Det är den ekvationen vi har att jobba med, då kan man inte satsa allt på CO2 kortet.

 49. tty

  #43

  ”Curry är geograf/geofysiker, inte statistiker, vilket jag tycker är tydligt i hennes argumentation.”

  Artikeln du kritiserade börjar sålunda:

  ”The IPCC’s attribution methodology is fundamentally flawed

  Posted on August 18, 2021 by curryja | 596 Comments

  by Ross McKitrick”

  Vill du verkligen hävda att en artikel av en framstående statistiker per automatik blir tvivelaktig bara för att den den postats av en geofysiker? Verkar litet extremt.

  Jag har själv läst statistik och även publicerat en del statistiska analyser (i peer-reviewade tidskrifter). Jag är dock ingalunda någon fullärd statistiker, men jag kan tillräckligt mycket i ämnet för att se att kunskapsnivån i ämnet är tämligen låg bland ”klimatforskare”.

 50. Anders

  #21 Andreas Oxenstierna. Intressant med en ny röst här på KU! Kan Du berätta vad det egentligen är Du vill säga till oss som är intellektuellt vaccinerade mot klimathetsarviruset? Du kanske kan berätta för oss klentrogna vari klimatkrisen består? Tack på förhand!

 51. Jan Ågersten

  Klimatet är ett hett ämne som António Guterres nog skulle utrycka det.
  Det drivs en politisk agenda som menar att den temperaturökning som sker efter den lilla istiden skulle bero på en ökning av koldioxidhalten i atmosfären. Temperaturdata visar att koldioxidhalten i atmosfären helt saknar korrelation med industrialiseringens ökade användning av fossila bränslen. Koldioxid har endast 1/7 av vattenmolekylens värmehållande egenskap och att vattenmolekylerna kan vara mer än 150 ggr fler i atmosfären. Koldioxid har en försumbar betydelse för atmosfärens temperatur. Det är till och med fullt möjligt att med ökade koldioxidutsläpp kondenserar mer vattenånga och koldioxiden orsakar en temperatursänkning då en bra växthusgas ersätts med en sämre. Men det här sista har jag fått till mig genom hörsägen och har ännu inte lyckats verifiera.
  Följaktligen så är det dumt att såga av grenen vi sitter på för att bli CO2-neutrala då klimatet blir som det blir.

 52. Gabriel Oxenstierna

  Judith Curry har ju bara upplåtit sin blogg åt en kort artikel av Ross McKitrick så jag förstår inte varför hon ens ska nämnas i detta sammanhang.

  McKitricks kritik av den statistiska metodologin för attribuering är såvitt jag kan förstå relevant.
  McKitrick kritik gör att tvärsäkra påståenden om exempelvis attribuering av extrema väderhändelser invalideras, eftersom det finns stora svagheter i metoden man vanligen använder.

  Kärnan i kritiken är följande: ”I provide in the paper a simple description of a case in which the AT99 model might be biased and inconsistent by construction, yet the RC test would NEVER reject. And supposing that the RC test does reject, which GM condition therefore fails? Nothing in their paper explains that. It’s the ONLY specification test used in the fingerprinting literature and it is utterly MEANINGLESS.” (mina versaler)

  Man har alltså ett statistiskt test för att visa attribuering som i de flesta (?) lägen ’överattribuerar’, dvs ALDRIG förkastar hypotesen att t ex CO2 orsakar extremväder. Testet är därmed meningslöst.

  Jag har jobbat en hel del med tidsserier och statistiska metoder inom ekonometrin, bl.a. i min doktorsavhandling. Det är faktiskt precis samma typ av metoder som används inom klimatvetenskapen i den mån man använder tidsseriedata och testar för samband av olika slag med hjälp av modeller.
  Jag är dock inte tillräckligt djupt bevandrad i statistisk teori för att bedöma hur allvarligt problemet med GLS är. Det är dock helt klart att McKitrick kan sina saker och hans slutsats är att GLS (eller AT99-metoden som han kallar den) inte bör användas om man vill ha statistiskt säkerställda resultat.

  Sammanfattningsvis kan resultaten av alla de många attribueringsstudier som använder GLS ifrågasättas på metodologiska grunder. GLS är tydligen den metod som används i det stora flertalet sådana studier.

  Analysen i artikeln från Arxiv som Andreas länkar bekräftar i stort sett vad McKitrick hävdar. Man identifierar dock två villkor under vilka GLS ändå kan användas:
  ”Our review finds that the ”optimal fingerprinting” approach is very much
  dependent on two key conditions, which would make the approach survive
  McKitrick (2021)’s criticism. One is the independent condition (1) [the null simulation
  of the climate model is independent of the physical observations] and another
  is ˜CN = CN. Both are related to how the null simulation of the climate model
  is conducted and how accurate the climate model is in approximating the
  real covariance CN of the physical world. We would think the first condition
  would be easier to argue than the second one, and would believe that as the
  enduring effort in building better and more accurate climate models continues,
  the difference between ˜CN and CN would be decreased, and the fingerprint
  approach would be closer to be ”optimal”.”

  Dvs. man uttrycker en from förhoppning om att bättre klimatmodeller kommer att göra att attribueringsmetoden blir säkrare. Dilemmat är att klimatmodellerna inte är bra på att simulera klimatet och därmed kommer resultaten av attribueringsstudier att vara ren spekulation baserat på en bevisligen felaktig statistisk metod.

  Det är också befängt att tro att det första villkoret om statistiskt oberoende mellan modell och verklighet någonsin kan uppfyllas av klimatmodeller. Modellerna är hela tiden hård-tunade till historiska observationer, dvs man ’skruvar’ och hårdkodar olika saker för att få modellerna att återge klimathistoriken. Att praxis ser ut på det viset är välbelagt i en lång rad publicerade artiklar, inte minst av modellbyggarna själva.

  Modellerna är i ganska stor grad ofysikaliska, dvs de bygger inte fullt ut på fysikaliska principer och kan inte självständigt ’skapa’ ett modellklimat som liknar det faktiska klimatet. Utan detta nås endast genom tuning, dvs handpåläggning där man hårdkodar vissa variabler och samband.

  Något oberoende mellan modell och verklighet finns därmed inte.

 53. Anders

  #52 Gabriel Oxenstierna. Tack för en lysande förklaring till varför vi ska fortsätta vara skeptiska till modeller och deras ”resultat”. Personligen (som gammal skogsforskare) anser jag att modellbaserad forskning, i synnerhet s. k. metaanalyser, inte borde få klassas som ”science” (naturvetenskap). Detsamma gäller hårdvridna superkomplicerade statistiska anslysmetoder av för små datamaterial. Back to basics and empirics!

 54. tty

  Statistik kan vara ett kraftfullt verktyg, men det är förrädiskt. Själva hantverket är, eller verkar, enkelt. I synnerhet numera med programpaket som t ex SPSS eller Mathlab.

  Men den teoretiska underbyggnaden är inte lika enkel, och att använda statistik, t o m i dess enklaste former kräver att man förstår den bakomliggande teorin, och de förutsättningar och begänsningar som gäller. Och där brister det ofta betänkligt.

  Ta något så grundläggande som normalfördelningen. Den centrala gränsvärdessatsen visar att under rätt generella förutsättningar konvergerar mätningar av en variabel mot en normalfördelning. Detta används mycket flitigt på många håll. Men det finns faktiskt villkor som måste vara uppfyllda. Mätningarna måste t ex vara oberoende av varandra. Detta håller sällan inom klimatvetenskap där mätvärden nästan alltid är mer eller mindre autokorrelerade. Ändå har jag gång på gång sett att man t ex sätter likhetstecken mellan två sigma och p = 0,05. Något som bara gäller för normalfördelade data.

  Eller att man använder Bayes-statistik utan att ange en explicit prior, vilket gör det hela fullständigt meningslöst. Eller också säger man att man använder en ”non informative” prior, vilket inte finns i kontinuumfallet. För de som inte känner till Bayes-statistik så påverkas resultatet av vilken ”prior probability” man väljer, och här har klimatforskare ibland varit mycket kreativa.

 55. Adepten

  #26 Andreas Oxenstierna

  Intressant artikel om Kristina Seftigen kartläggning av klimatdata med hjälp av trädets årsringar.
  Ingen tog upp den tråden på artikeln som visade på att vi nu har det varmaste klimatet på 1 200 år?
  https://www.nature.com/articles/s41586-023-06176-4

  tty kan kanske sprida lite ljus hur den forskningen och dess metoder fungerar?

 56. Adepten #55,

  Jag tror att någon redan kommenterat. Tyvärr är artikeln bakom betalvägg (Nature är alltid svindyra) så det är svårt att läsa hela. Men att använda sig av enstaka trädringar har visat sig vara vanskligt.. I detta fall ett trädslag på en lokal plats. Det är vanskligt eftersom trädväxten är beroende på nederbörd och näringstillgång, inte bara temperatur.

 57. forts #56,

  Tydligen så ”jämförde” de sin rekonstruktion med klimatmodellerna. Vad betyder det? Att de justerade temperaturerna med hjälp av modellerna?

  https://www.forskning.se/2023/08/08/trad-avslojar-varmaste-klimatet-pa-1-200-ar/

 58. Gunnar Strandell

  tty #54
  I min studentkorridor bodde både någon som läste statistik och någon som läste matematisk statistik.

  De var sällan överens om hur information från massmedia skulle tolkas och vilka slutsatser som kunde dras.

  Jag lärde mig att ligga lågt när tolkningar och slutsatser inte stämmer med matematisk statistik.

  Senare kontakter med institutionen för matematisk statistik i Lund har styrkt denna uppfattning då vi pratat om vädret.

  När alarmismen bygger på tro eller hopp om att modellerna, trots det, ändå ska vara rätt, fortsätter jag att vara skeptisk.

 59. Håkan Bergman

  Vilken himla tur att Friidrottsförbundet inte kräver obligatorisk statistikutbildning för deltagande i VM. Hade så varit fallet hade såklart Daniel Ståhl insett att guldet var rökt igår, men si Daniel är smartare än så och insåg att det var upp till honom att avgöra.

 60. tty

  #58

  Själv har jag en litet udda bakgrund i det avseendet eftersom jag läst både matematisk statistik och statistik.

 61. Gunnar Strandell

  tty #60
  Att vara liberal har sagts att vara kluven, men det passar nog bättre in på dem som både behärskar deskriptiv och matematisk statistik.

  I synnerhet om de har en agenda samtidigt som de ska stå för fördomsfri forskning.

  Michael Mann’s våldtäkt på PC-analys är ett sedelärande exempel när agendan får råda.

 62. Andreas Oxenstierna

  #57
  Givetvis jämförde de sina skandinaviska träd-data med modellberäknade medeltida temperatur, hur ska de annars göra? Vi det finns liksom inga väderobservationer…
  Jag återkommer när/om jag hunnit förstå McKitrick. Klimatmodeller är alltid ofullständiga och i bästa fall ger de en aning om vad som sker i all komplexitet där vi enbart kan göra proxy-mätningar, dvs ofullständiga och interkorrellerade mätningar. Att vara hyperkritisk som många här är för mig helt fel ståndpunkt. Klimatförändringarna handlar om vad som sannolikt händer när vi pumpar ut massor med energi, som hittills till 93% (hur säker nu den uppgiften) är har absorberats i oceanerna. Årets höga globala atmosfäriska och havstemperaturer tyder på att buffertkapaciteten minskar. Den anmärkningsvärt låga istillväxten i Antarktis kan vara en indikation på detta. Detta är ämnen som en hemsida på detta namn borde diskutera. Och inte en massa pajkastning om vilka sidor som inte är godkända att läsa.

 63. Nr 62 Andreas O.
  Angående Antarktis havsis och dess utbredning, årets låga utbredning kan jämföras med olika utbredningsrekord kring 2010 – 2015 – då max, nu min…

  Professorer och andra hävdade för några år sedan att Antarktis rekordutbredning, i satellit historien – kunde bero på hög glaciäravsmälning och mer sötvatten… -nu kommer dom med en ny gissning.

  Någon borde berätta att havsis och dess utbredning är ett ganska dåligt mått på klimatförändringar, åtminstone i det kortare perspektivet i Antarktis – det är alldeles för mycket väder som avgör utbredningen…och vill du studera väderförändringar behöver du allra minst 2 klimatperioder a 30 år..60 år är även det en stor chansning gällande slutsatser.

  Gällande trädringar och historiskt klimat så är även det haltande, särskilt om du vill involvera modellering – mycket bättre mått är – vilka arter inom flora och fauna fanns det inom olika områden för 1000 år sedan….Det Var varmt Då, även om det anses ofint att säga detta i dagen klimat….- debatt?

 64. Andreas Oxenstierna

  #63 du menar att tillväxtkurvan för 2023 inte är anmärkningsvärd jämfört med 1979-2021?
  https://www.climate.gov/news-features/event-tracker/antarctic-sea-ice-reaches-early-winter-record-low-june-2023
  Och givetvis är fauna och flora invägda i konstruerade historiska modeller

 65. Nr 64
  När det var utbredningsrekord för bara några år sedan och nu plötsligt minima – vad lär oss den variationen?

 66. Nr 64
  Jag har aldrig sett en modell över temperatur med trädringar, flora och fauna – men skulle gärna läsa dess slutsatser.

 67. Andreas O #62

  ”Att vara hyperkritisk som många här är för mig helt fel ståndpunkt.”

  Jo, jag har förstått att du ogillar en kritisk granskning av alarmistiska artiklar. Men det finns alldeles utmärkta skäl att vara skeptisk till en artikel från en docent i Göteborg som hävdar att medeltidsvärmen stämmer med IPCCs kurvor. Det finns väldigt många studier av detta, inte bara med trädringar utan även med flera andra proxies,

  Här finns en bra redogörelse som tar upp temat medeltidsvärme och IPCCs hantering av det.

  https://klimarealistene.com/faktisk-feil-om-fremtidige-temperaturer/

  Bild 2 visar hur IPCC trollat bort medeltidsvärmen. Bild 3 återger alla de studier som gjorts och som visar att medeltiden var varmare än nu.

  En som under hela sitt forskningsliv studerat just temperaturer och växtlighet är Leif Kullman
  http://www.kullmantreeline.com/

  Han är bl.a. känd för att ha hittat Skandinaviens äldsta träd. Men han visar också hur medeltidsvärmen var gynnsam för flora och fauna, på ett sätt som inte har sin motsvarighet idag.

 68. tty

  #62

  ”Klimatförändringarna handlar om vad som sannolikt händer när vi pumpar ut massor med energi, som hittills till 93% (hur säker nu den uppgiften) är har absorberats i oceanerna. ”

  Detta är en milt sagt originell teori. Vilken energi är det du menar att vi ”pumpar ut” och hur?

  #64
  ”Och givetvis är fauna och flora invägda i konstruerade historiska modeller”

  Källa på det?

  #64
  ”#63 du menar att tillväxtkurvan för 2023 inte är anmärkningsvärd jämfört med 1979-2021?”

  Nej, det har hänt förr:

  https://ieeexplore.ieee.org/document/6547200

 69. Gabriel Oxenstierna

  Ang. isen i Antarktis så leder tankarna till vulkanutbrottet i Hunga Tonga som först nu får en stor påverkan på vädret i Antarktis, bland annat med ett unikt stort ozonhål och påverkan på polarvirvel och jetström.

  Kommer två artiklar om HT i morgon, samt i övermorgon, där jag även kommer in lite på frågan om isutbredningen.

 70. Gabriel Oxenstierna

  tty 68

  Citerar: ”in August 1966 the maximum sea ice extent fell to 15.9 × 10^6 km 2 ± 0.3 × 10^6 km 2 . This is more than 1.5 × 10^6 km 2 below the passive microwave record of 17.5 × 10^6 km 2 set in September of 1986. This variation between 1964 and 1966 represents a change of maximum sea ice of over 3 × 10^6 km 2 in just two years. ”

  Noterar att årets isutbredning redan nu ligger högre än 1966, dvs. vi har inget historiskt rekord i år eftersom maximum inträffar först om cirka en månad.
  https://forum.arctic-sea-ice.net/index.php?action=dlattach;topic=1759.0;attach=384874;image

 71. Håkan Bergman

  Nån som planerar att se längdhoppsfinalen i morgon kväll? Det blir i så fall till tyska elpriser i SE3 och SE4. Men Daniel i Luleå kan vara lugn.
  https://sites.google.com/view/nya-sprayhattas/elpriser

 72. Andreas Oxenstierna

  #68
  Att oceanerna absorberar över 90% av vår utsläppsenergi (främst förbränning osv av fossila ämnen) är grundkurs i all klimatteori – att kalla det för originellt är ett praktfullt självmål https://www.ncei.noaa.gov/news/ocean-heat-content-rises
  Övrigt återkommer jag till i mån av tid

 73. Andreas Oxenstierna

  #70
  Enligt mycket snabb skumning av https://diablobanquisa.wordpress.com/2018/09/13/antarctic_sea_ice_1960s_2018/ har värdena för 1966 mycket hög osäkerhet. Det verkar som att alla isutbredningsmätningar före ca 1975 (dvs Landsat-satelliterna) är behäftade med stor osäkerhet.

 74. Andreas Oxenstierna

  #67 68
  Vår ledande historiska klimatforskare har skrivit om detta i https://fof.se/artikel/2014/4/nar-gronland-var-gronare-medeltidens-markliga-varmeperiod/
  ” Vår kunskap om hur klimatet har varierat tidigare måste därför komma dels från skriftliga historiska källor, dels från naturvetenskapliga data, som årsringar i träd, iskärnor, pollen, koraller och sjösediment. Klimatforskare kallar sådana indirekta källor till klimatet för proxydata. Nästan alla klimathistoriska fakta kommer från norra halvklotet och främst från Europa, Kina och Nordamerika.”
  Den medeltida värmeperioden var sannolikt endast regional, det finns inga säkra belägg på att den var global så IPCC trollar inte. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Medeltida_värmeperioden

 75. TorbjörnR

  #72 Andreas O

  Svårt att tro att oceanerna tar upp 90% av vår ”utsläppsenergi”.

  Vad jag vet är det kortvågig solenergi som värmer havet inte långvågig ev återstrålning.

  Du har nog lite att förklara här då långvågig strålning i bästa fall enligt uppgift endast värmer några mikrometer av havets ytskikt medan solstrålning når många meter ned i havet

 76. TorbjörnR

  #74 Andreas O

  Om det saknas data från stor del av jorden tex under medeltiden hur kan man då säga att ”värmeperioden sannolikt var regional” ?

  Då måste man väl ha data från den del av jorden som tydligen inte finns om man ska dra sådan slutsats??

 77. Andreas Oxenstierna

  #75
  Tänker jag inte förklara då detta är grundkurs i termodynamik- energi/värme sprider sig.
  #76
  Det finns isborrkärnor som beskrivs i detalj på engelska Wikipedia – hinner inte leta upp länken nu

 78. TorbjörnR

  #77 Andreas O

  Du svarar inte på frågan om ”det saknas data hur kan man sannolikt dra slutsatser ”?

 79. Jan Ågersten

  #72
  Grundkursen i klimatteori bygger på att koldioxid tillskrivs betydligt högre påverkan än den faktiskt har. Efter att jag läst informationen som länken hänvisar till kan jag spontant konstatera att teorin bygger på människans utsläpp av växthusgaser där återigen koldioxiden tillskrivs diaboliska egenskaper. Det är lätt att avfärda teorin som rappakalja men jag vill ändå fördjupa mig mer i ämnet så jag återkommer när jag vet mer.

 80. TorbjörnR

  #72 o 77 Andreas O

  Tror det vore bra, om du anser att långvågig IR-strålning kan värma upp haven, att du redogör för vilka bevis du har.

  Jag har lärt mig att IR-strålning inte kan värma haven då de endast påverkar ”skin layer” om några mikrometers tjocklek.
  Ev värme försvinner då till atmosfären via ledning och konvektion

 81. foliehatt

  Andreas, ## 72 och 77,
  om det är termodynamikens andra huvudsats som du menar motiverar ditt påstående om 93% så är du ute och cyklar.
  Hydrosfären motsvarar en total värmekapacitet (Cp*massa) som är ungefär 1000 gånger större än atmosfärens. Så ditt argument landar i så fall i fördelningen 1 promille till atmosfären, resten till hydrosfären (litosfären borträknad).
  Du behöver bli något mer precis.

 82. Jan Ågersten

  #72
  Jag beundrar verkligen det stora flertalet av er som skriver och förmedlar era kunskaper här på forumet. För mig som lekman med stort intresse för naturvetenskap kan jag säga att mina kunskaper är precis så stora att jag förstår hur lite jag vet. Med den vetskapen kan jag navigera bland alla larmrapporter och teorier genom att granska hur koldioxiden värderas i de tusentals rapporter som publicerats om klimatet. När jag ser att koldioxid har getts orimliga egenskaper i en forskarrapport så faller rapporten som ett korthus. En teori blir inte bättre än dess relevanta grunddata.

  Efter att jag har läst lite mer av det som länken hänvisade till känner jag att det bara är slöseri med tid för vidare granskning.

 83. foliehatt

  Otroligt viktig ledare i dagens SvD. Peter Wennblad skriver ut i klartext att de som argumenterar för koldioxidsvält till vilket pris som helst i Sverige oftast har NOLL koll på hur det ser ut i verkligheten med våra utsläpp, sett i en internationell jämförelse.

  Textens klo är att vi ligger decennier före alla andra länder, och inte ska späka oss i onödan (ett ytterligare argument – som han visserligen inte gör – är att OM vi ska spendera pengar på minskning av koldioxid så gör pengarna mest nytta någon annanstans, än här i Sverige).

  SvD kan läsas kostnadsfritt genom bibliotekens Pressreader-service

 84. tty

  #72

  ”Att oceanerna absorberar över 90% av vår utsläppsenergi (främst förbränning osv av fossila ämnen) är grundkurs i all klimatteori ”

  Ingalunda. Tvärtom bevisar du att du är djupt okunnig i ämnet. Den energi som mänskligheten släpper ut genom förbränning av ”fossila ämnen” är fullkomligt försumbar i klimatsammanhang. Frågan är istället om utsläppen av koldioxid som uppstår vid förbränningen påverkar klimatet och i så fall hur mycket. Energin kommer från solen och absorberas främst av havet, och en högre temperatur och mera växthusgaser i luften ovanför havet kan minska det direkta värmeflödet från ytan, men å andra sidan ökar då avdunstningen som är en minst lika viktig värmetransportmekanism, så det hela kan inte lösas via rituell åkallan av termodynamikens andra lag.

  #74

  Jag tror du missade slutklämmen i artikeln i FoF:

  ”Så länge som klimatmodellerna inte tycks kunna återskapa gångna tiders klimat, är det osäkert om de pålitligt kan förutspå framtidens. Om vi bättre kan förstå klimatet för tusen år sedan, finns det en chans för att vi bättre kan förstå klimatet i dag – och i framtiden.”

  Och i artikeln framgår dessutom tydligt att MWP kan påvisas på hela norra halvklotet.

  Dock märks den såvitt jag vet inte tydligt i Antarktis. Något som ju även gäller den nuvarande värmeperioden.

  #77

  ”Det finns isborrkärnor som beskrivs i detalj på engelska Wikipedia – hinner inte leta upp länken nu”

  Här har du en länk till en isborrkärna från Grönland som visar på högre temperatur under MWP än nu, så slipper du leta;

  https://www.researchgate.net/publication/226411632_Persistent_multi-decadal_Greenland_temperature_fluctuation_through_the_last_millennium/link/00b495177c358c98d6000000/download

 85. Thorleif

  Nu blir lagförslaget om bl.a disinformation inom EU skarp! DSA handlar om s.k ”content-moderation och ”harmful information” osv. Var kommer gränsen gå t.ex inom vårt område?

  https://m.investing.com/news/stock-market-news/big-tech-braces-for-rollout-of-eus-digital-services-act-3160306

  Lagen kommer successivt att expandera mot mindre och mindre ”content-providers”. Till slut riskerar sannolikt vanliga personers webbsidor att råka illa ut. Även denna?

 86. Nr 85 Thorleif.
  En stabil klimatdiktatur har börjat se dagens ljus – historielöshet och historieförvanskning har kompletterats med lagar och diskussionsförbud och statsfästa epitet – men all den där vurmen för diktatur och häxbränning är högsta mode världen över nu och går i alla vädersträck.

  Människans och samhällets psykologiska obeveklighet tycks, liksom klimatet, vara cykliskt – och nu har tiden för oro, rädsla och aggression seglat upp som en åskfront med diktatur och maktbegär som följeslagare…

  Tänk att vi inget lär av historien, varken om klimat eller hat – hopplöst.

  Visst förvånas man över bombardemanget av vädernyheter varje dag men mest förvånas jag över att klimat och väderobservationer gjorts historielösa – varför betyder uppsalaserien och mängder av andra data från tiden före satelliterna så lite… inte ens äldre, nu levande, människors observationer har något värde i klimatdebatten – eller statistik för den delen.

  Nää, det enda som kan återföra klimatvetskapen och dess vetenskap till verkligheten är det fria folkets röst.
  Det är redan många ( 95% )som vägrar att rösta på klimatpartiet och det är allt fler som bokar resor till solen och värmen – hoppas makthavarna tar till sig den verkligheten!

 87. foliehatt

  Magnus, #86,
  Det går inte bara att hoppas. Makt är något man tar. Man får det aldrig till gåva. Det mesta du räknar upp i din text stöder den tesen – de klimatkatastroftroende har nu makten. I alla fall i många sektorer av samhället. Det är dags att de tvingades bort ifrån köttgrytorna (nej, trots retoriken lever de flesta av dem inte veganskt)

 88. Andreas Oxenstierna

  Isborrkärnorna är vad jag vet det tydligaste beviset på AGW/CO2 se https://www.bas.ac.uk/data/our-data/publication/ice-cores-and-climate-change/
  Generellt se https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ice_core det finns mycket mer att läsa in sig på

 89. TorbjörnR

  #88 Andreas O

  Om iskärnor är ert bästa bevis så undrar man lite. Det enda som de visar är att det finns en korrelation mellan temperatur och co2 halt.
  Upplösning i tid och precision i mätvärden är dålig varför vi tex inte kan se hur co2 varierat under tex en 70 årsperiod.
  Dvs den tid vi haft keelingkurvan i nutid och som används som ”bevis”.

  Finns alltså inget att jämföra keelingkurvan med inte ens tidsperioden 1900-1958

 90. TorbjörnR

  Andreas O

  Skulle uppskatta dina svar på #75 76 och 80.
  Tycker det är riktigt intressanta ämnen och oerhört viktiga för co2 hypotesen

 91. johannes

  #88 Andreas O
  Japp, iskärnor är toppen, men förutom den lilla, lilla störiga detaljen att tempen kommer först, sedan hänger CO2 på. Titta noga får du se.

  Vi har annars bara två logiska val:
  1) CO2 först och tempen hänger på
  2) Temp först och CO2 hänger på

  Eller hur?

  1 leder nödvändigast till att helt plötsligt av en anledning, som vi inte förstår, så beslutar sig jorden (detta väsen) att från ett ställe vi inte känner till, släppa loss en massa CO2. Med följande tempökning.

  När Jorden väl är nöjd, av en anledning vi inte vet något om, så beslutar sig jorden att ta tillbaka CO2 och gömma undan den på det hemliga stället vi inte känner till.
  Det här är alltså din uppfattning.

  Här är min:
  2: Solens utstrålning, jordklotets bana, havens strömmar, atmosfärens vatten, stjärnorna etc varierar. Tempen stiger av anledning som vi känner någorlunda till. Eftersom havet håller 60 ggr mer CO2 så gasar havet som en ljummen läsk. CO2 stiger. Omvänt kommer CO2 sjunka.

 92. Thorleif

  #86 Magnus blomgren

  Ja, vänta bara tills WEF (WHO) nästa år räknar med att få ta över ”Hälso-pelaren” (som inkl klimatet) från bl.a EU-medlemmarna. Det är ju så fiffigt upplagt att EU-kommissionen går i täten gör denna enorma maktöverföring utan att medlemsländerna ens brytt sig om att kommunicera detta i kammaren och till folket. MSM döljer pågående ”bakom stängda dörrar-processen ” vilket är ytterst allvarligt för demokratin.

  Hälsa ingår som bekant i den senaste maktöverföringen från medlemmarna till EU, den Sociala pelaren. Det gick som en dans utan några större protester. MSM mest konstaterade detta utan att beakta pågående smyg-federalisering. Som vanligt öppnar sig hela tiden nya internationella politiska och byråkratiska arbetsmarknader för ”eliten” och övr wannabes.

  Klimatåtgärder kommer i FN att föreslås av UK-kommunisten Michie som nyetablerad sitter på toppen av WHOs Advisory Committe.

 93. tty

  #88

  ”Isborrkärnorna är vad jag vet det tydligaste beviset på AGW/CO2 ”

  Återigen avslöjar du din okunnighet i ämnet. Iskärnorna visar mycket riktigt en stark korrelation mellan temperatur och koldioxidhalt,men de visar också att det är temperaturen som förändras först och koldioxidhalten som följer efter med en fördröjning av 800-5000 år. Det är alltså temperaturen som driver koldioxidhalten, inte tvärtom.

  I länken du hänvisar till finns en tjusig bild som skall visa hur väl de följs åt:

  https://www.bas.ac.uk/wp-content/uploads/2022/06/Figure4_page-0001.jpg

  Troligen funderade du inte alls på varför man inte tog även temperaturerna från iskärnor, vilket går alldeles utmärkt, istället för en datormodellerad temperaturrekonstruktion. Anledningen är att då följs kurvorna inte alls lika bra. Iskärnor, både från norra och södra halvklotet visar istället på sjunkande temperaturer de senaste 7000 åren, liksom praktiskt taget alla andra proxies:

  https://www.researchgate.net/publication/26817271_Holocene_thinning_of_the_Greenland_ice_sheet

  Denna bygger på sex iskärnor från Grönland och norra Kanada.

  I Antarktis är trenden som så ofta litet annorlunda, toppen i tidig holocen är tydlig, men sedan dess är temperaturen där tämligen konstant:

  https://static.cambridge.org/binary/version/id/urn:cambridge.org:id:binary:20190523061633957-0243:S0260305500016803:S0260305500016803_fig7g.gif?pub-status=live

  Den stigande koldioxidhalten de senaste sjutusen åren är mycket märklig och avviker helt från alla tidigare mellanistider. Troligen avspeglar den mänsklig påverkan genom uppodling och skogsavverkning alltsedan neolitisk tid.

 94. Adepten

  #93 tty

  Märkligt att inte författaren, till Andreas kommentar #88 hänvisade dokument, Thomas Bauska Ph.D. i geologi med oceanografi som biämne inte är införstådd med detta att temperaturen styr CO2 i atmosfären. Eller hur har han kommit fram till teorin att CO2 styr temperaturen som man kan få intryck av när man läser dokumentet?

  Och, kan du sprida lite ljus hur forskningen och dess metoder ser ut från artikeln om Kristina Seftigen kartläggning av klimatdata med hjälp av trädets årsringar. Vilka isotoper och cellstrukturer har man tittat på? Data verkar svåråtkomliga.
  https://www.nature.com/articles/s41586-023-06176-4

 95. tty

  #94

  Jag kan tyvärr inte kommentera Seftigens artikel eftersom artikeln och använd metodik inte är åtkomlig. Generellt är dock årsringsdata en usel temperaturproxy eftersom de påverkas av ett stort antal olika faktorer.

 96. TorbjörnR

  Andreas O

  Nu när vi har en ny ”öppen tråd” denna helg så vill jag bara påminna om mina frågor från #80 och tidigare.

  De är ju högintressanta, tycker åtminstone jag, för hypotesen och vore ju bra om du som anhängare av den beskriver hur du ser på dem.

 97. Jan Ågersten

  Jag läste lite om häxprocesserna i den kristna delen av världen som pågick från 1400 talet fram till främst 1600 talet men i blygsam skala även till upplysningstidens början.

  Jag slogs av likheten mellan dagens klimatalarmism med häxprocesserna eller trolldomsprocesserna som hängde samman med stora samhällsförändringar. Politiska, demografiska, religiösa och ekonomiska intressen var de drivande krafterna. Främst var det processen för en centraliserad makt som var den mest drivande kraften.

  Som sagt så är likheterna slående med dagens klimatalarmism men mindre blodig. Vi klimatrealister släpas inte till schavotten med efterföljande bränning på bål, ännu skall väl tilläggas.

  Klimatalarmismen med sitt koldioxidhat har lyckats infiltrera i stort sett hela samhället. De flesta medier och politiker har villigt låtit sig korrumperas om koldioxidens hot där spridningen av falsk vetenskap har blivit monumental. Det finns grupperingar i samhället som är övertygade om att en total utplåning av mänskligheten är den enda vägen till planetens räddning. WEF å sin sida är övertygade om att dagens folkmängd bara kan hanteras genom en övergång till diktatur. För att kunna bibehålla frihet och demokrati enligt WEF så behöver planetens folkmängd reduceras till en miljard.

  Vart är vi på väg som de säger i programmet ” på spåret”. Ska vi behöva vänta i två till trehundra år på någon ny upplysningstid som för häxprocessernas tid eller skall vi ha en mer optimistisk syn på framtiden.

 98. tty

  #97

  Du glömde en likhet. Även häxhysterin drevs till rätt stor del av barn och tonåringar.