Kan vi skeptiker hoppas på Durban?

För en timme sedan ringde Jonny till mig för att påminna om att det är min dag i dag. På sätt och vis är det inte så konstigt att jag hade glömt bort att jag hade ansvaret – bortsett ifrån personliga skäl som inte har med saken att göra, så känns det också som om klimatfrågan alltmer försvinner ifrån dagordningen. Det besvärliga är bara att det finns en massa gamla beslut som bara rullar på, så att även om vi på TCS inte når de besökssiffror som tjejerna som bloggar om kläder så måste vi fortsätta att protestera mot vansinniga beslut.

Just nu kan vi väl bara invänta klimatmötet i Durban och hoppas på det bästa. Så vad ska vi som skeptiker önska oss av detta klimatmöte?

Det vi väl framför allt skulle önska oss är väl att  detta blir det sista stora klimatmötet – men att dessa priviligierade deltagare frivilligt skall avstå ifrån att få resa jorden runt och mötas i trevliga miljöer finns det väl knappast förutsättningar för.

En annan önskedröm vore naturligtvis att det några viktiga länder tydligt framförde att mer koldioxid i atmosfären inte är ett hot utan en möjlighet – men det är naturligtvis också att hoppas för mycket. Mer realistiskt är kanske att hoppas på att sådana åsikter framförs inte öppet men åtminstone i det tysta.

Det jag däremot verkligen hoppas är att Kyoto-protokollet stilla somnar in. Även om de flesta internationella avtal på miljöområdet förmodligen ställt till mer skada än nytta så tror jag att Kyoto-protokollet slagit alla rekord i skadeverkningar. Genom att helt koncentrera sig på de fossila bränslena så öppnade det för stora skogsavverkningar med övergång till produktion av bland annat oljepalmer och sockerrör, och för användning av värdefull jordbruksmark för produktion av exempelvis sprit åt törstiga bilar.

Det vi också kanske kan hoppas på är att det efter Durban blir möjligt att framföra insikten om att det inte bara är den nuvarande finanskrisen som gjort politiker världen runt mindre benägna att utlova stora pengar till subventioner av olönsamma satsningar på s.k. förnyelsebar energi – utan att det faktiskt delvis beror på att allt fler i allt fler länder har börjat inse att klimathotet inte bara har överdrivits utan att det kanske aldrig ens har funnit något klimathot.

Och medan den milda hösten tycks kunna fortsätta ett litet tag till hos oss så väntar Nordamerika nu på sin nästa vinterstorm – denna gång i Alaska.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Citat: ”.. även om vi på TCS inte når de besökssiffror som tjejerna som bloggar om kläder så måste vi fortsätta att protestera mot vansinniga beslut.”
     
    Inte ens Reinfeldt eller Juholt kommer i närheten av Kissies eller vad-de-heters besökstal, så jämförelsen är inte särskilt rättvis. TCS är en av de mest välbesökta opinionsbildande bloggarna i Sverige, och högre rankad än amatörerna i Uppsalainitiativet, så det finns inget att vara pessimistisk om 🙂

  2. Christer Löfström

    Sten Kaijser, ni på SI kan fokusera på IEA word energy outlook. T.ex:
    http://www.worldenergyoutlook.org/development.asp
     
    Länken ovan hänger starkt ihop med det som Lars Bern och andra skrev på newsmill med anledning av Volvos miljöpris till Schellnhuber.

  3. Slabadang

    Kina gjorde långfingret mot hela idèn!

    När de i veckan ville ha betalt för att inte släppa ut andra ämnen i atmosfären så inser de politiska intressen som punktmarkerat just CO2  att de har gett sig in i et spel och med en logik i strategin som därmed havererar.

    Jag lyssnade på P1 debatten mellan den politiskt sakkunnige på nöringsdepartementet och Tombro. Argumenten för vindkraften är som bortblåsta och framförs med en mekanisk trötthet som  fallit på sin egen orimlighetg och INGET argument har substans. Vindkraften är ett politiskt lik som börjar lukta och man tittar på varandra för att finna den som tar fram spaden och gör det som måste göras.

    Vu har redan vunnit det är bara prestigen och det stora klimathotsberoendet som måste avvecklas och hanteras. Det kommer inte komma något erkäönande utan de backar steg för steg och hoppas att vi ska glömma och förlåta.
    Peryy drar röster för att lägga ned EPA och klimathotarna gick för långt på alla fronter. Hur vetenskapen skall återställa sitt förtroende är en mycket svår fråga. När de nationella vetenskapliga organisationerna uppträtt som politiseringens och särintressenas escortflickor så blir det svårt med trovärdigheten i framtiden. MSM har satt sig i samma sits.

  4. Slabadang #3
    Djäkligt smart drag av kineserna. Att ingen kommit på att insistera på utsläppsrätter för sånt som faktiskt är skadligt är ju lite konstigt.

  5. Slabadang

    Grönland har varit betydligt varmare tidigare och dagens temperaturer tillhör inga historiska rekord.

    http://wattsupwiththat.com/2011/11/10/new-study-shows-temperature-in-greenland-significantly-warmer-than-present-several-times-in-the-last-4000-years/#more-50927

  6. Peter Stilbs

    Slabadang #5 – jag tycker det fortfarande är konstigt att man bevisligen hade jordbruk där på vikingatiden – men temperatursiffrorna är inte högre än i dag. 

    Jag var på Grönland 2007 några dagar i mitten av maj – det var verkligen svinkallt mestadels. Glöm jordbruk.  

  7. Slabadang #5
    Från länken:
    Notwithstanding this conclusion, climate models project that if anthropogenic greenhouse gas emissions continue, the Greenland temperature would exceed the natural variability of the past 4000 years sometime before the year 2100.
    2100!!?
    Så korkat, förmätet, urbota idiotiskt, naivt………………………
    Att sätta någon som helst tilltro till slika prognoser!
    De som försöker sälja in det hos politiker är en f-benade ”Snake Oil Salesmen”.
    Bob Carters video visar precis hur korkat det är.
    Isch fan vad många nyttiga idioter det finns!
     

  8. Peter S # 6

    Kan det inte vara så enkelt som att de proxys som finns för Grönland på 1000-talet visar för låga temperaturer?

  9. Slabadang

    Peter S!

    Jag håller med dig och jag tycker att mycket talar för att proxi verkar ”platta till” temperaturhistoriken vilket skapar en falsk bild av de naturliga förändringarnas amplituder.

  10. Peter Stilbs

    Vänsterpartiet hoppas på Durban

    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GZ10102