Kaffet är en stor miljöbov

kaffe

Kaffe har diskuterats en del under åren och de som är emot allt som människor njuter av påstår naturligtvis att det är en klimatfara. ”Forskarna” har visat, påstår man, att kaffe ger ett klimatavtryck som är nästan lika stort som rött kött.

” – Fikat är så romantiserat att vi vägrar prata om dess baksidor, säger forskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholm Resilience Center på universitetet till Vetenskapsradion i P1.” https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/15EwBB/ny-forskning-fikat-storre-klimatbov-an-man-trott-nastan-som-rott-kott . Inte minst skall vi Nordbor ha klimatskam eftersom vi tillhör världens storkonsumenter av kaffe. Anne Charlotte (doktorand) upprepar egentligen samma budskap som andra ”klimatforskare” sagt förut och påstår, om jag förstår saken rätt, inget som hon själv har forskat fram.

Men spetsforskningen inom detta angelägna område är just nu mycket intensiv, se exempelvis dagens https://sverigesradio.se/artikel/sa-manga-koppar-kaffe-gar-det-pa-en-rod-biff .

Senast predikades samma sak på WEF-mötet i Davos: Kaffedrickandet måste minska! Föredraget filmades och lades ut på X där det blev viralt. Här är en underhållande intervju av en kritiker:

https://www.foxnews.com/media/world-economic-forum-elites-blasted-talking-climate-dangers-posed-coffee-hands-off

Läs även X-kommentarerna.

Vad är det mer som dessa superrika beslutsfattare vill förhindra oss vanligt folk att göra? Jo, att äta rött kött, att flyga, att köra fossildrivna bilar, att åka på semester i sydliga länder, att bo i uppvärmda hus osv, osv. Ingen av dessa begränsningar gäller förstås den beslutsfattande eliten i Västvärlden.

Hade det inte varit så att makten ligger hos människor och organisationer som faktiskt vill genomföra ett grönt skifte enligt WEFs, EUs och FNs planer så skulle man kunna skratta åt alla dumheterna. Tyvärr fastnar skattet i halsen. Liksom kaffet.

Ingemar Nordin

Andra källor:

https://www.livsmedelifokus.se/nu-ar-fikastunden-den-nya-klimatboven/

https://www.wwf.se/vegoguiden/kaffe/

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. The bottom is nådd!

 2. pekke

  De är antagligen te-drickare som hatar alla kaffekärringar !

 3. Fredrik S

  Vill minnas att jag såg en jämförelse där ett glas vi hade 7-8 gånger större carbon footprint än en köpp kaffe.

  Men det varken han vill eller vågar säga för då blir det nog tjära och fjädrar på hemmaplan och från grannländer.

 4. Fredrik S

  #3

  Glas vin, ska det vara.

 5. Göran

  Rött kött, ska orsaka klimatförändringar och hjärtattacker.

  Kossor som går ute och betar är koldioxidsänkor mer eller mindre.

  Det finns inget vetenskapligt belägg för att rött kött orsakar hjärtattacker.

  Det är snarare så att rött kött håller oss friska, om man samtidigt skippar en massa annat skit som vi stoppar i oss.

 6. Stefan Eriksson

  Doktoranden får hjälpa mig att förstå; är det mindre förödande för klotet om jag går över till kaffe-halv ?
  Det bör väl i rimlighetens namn vara hälften så skadligt för våra livsbetingelser? eller,,,?

 7. Lasse

  Kaffe odlas där det behövs exportinkomster.
  Globalister, drick ert kaffe och bidra till globalt välstånd 😉

 8. stig morling

  Kommer omgående att tänka på Evert Taube: ”Själv blandar jag fredligt mitt kaffe med kron, till angenäm styrka och smak!”
  Och får vi smakförbud på ”Irish Coffee?”månntro?
  Salve

 9. Vi får väl starta en svensk motsvarighet till teaparty-rörelsen, vi kan kalla den KaffeRepet med en logga i den här stilen.
  https://files.ekmcdn.com/ropeseller/images/noose-light-pull-rope-bridport-dagger-1413-p.jpg

 10. Stefan Eriksson

  Håkan Bergman #9
  Ser fram mot det första ”repmötet”. Löfbergs (det finns också andra som rostar kaffe) kommer säkert att sponsra tilldragelsen.

 11. foliehatt

  Stefan #6,
  Sälj in det som ”reduktionsplikt”
  Den andra halvan i kasken är den detsamma som Biobränslet vilket utgör tillsatsen i bensin. E5, E10 – Reduktionsplikten, du vet.

 12. Claes Forsgårdh

  Ytterligare en dödsruna över klimathotsbedrägeriet: https://twitter.com/wideawake_media/status/1750085483860804044

  Är uppvärmningen på väg mot sitt slut?: https://www.klimatvett.fi/post/uppv%C3%A4rmningen-troligen-p%C3%A5-v%C3%A4g-mot-sitt-slut-enligt-teknisk-analys-av-temperaturgraferna

 13. Fredrik S

  En riktig Uddevallare sa gubbarna i västra Sverige förr, då var det nog bara 25 procent kaffe. De övriga procenten var nog en helt lokal produkt. En riktig klimatvälgärning, kanske något för de oroliga att ta efter?

  Numera är väl Uddevallare förknippat korv med vilket är så syndigt de att de förmodligen förträngt att analysera.

 14. tty

  Själv har jag litet svårt att förstå vad det är som är så förskräckligt med kaffeodling. Ja det är en monokultur, men det är ju allt jordbruk. Det är på det hela taget en gröda som gör mindre skada i form av erosion etc än de flesta. Odlingen är inte särskilt mekaniserad, så fossilbränsleanvändningen är också måttlig.

  Faktum är att traditionell kaffeodling, där man lämnar en del skuggträd kvar i plantagerna, nog är den form av tropiskt jordbruk som gör minst skada på den biologiska mångfalden. Det vet jag av egen erfarenhet i fält. Kaffeplantager är ofta mycket givande platser för t ex fågelskådare.

  Generellt är odling av träd- och buskgrödor, typ kakao, citrus, mango, te och kaffe mindre problematiska ur miljösynpunkt än fältgrödor som t ex sockerrör, ris eller sojabönor.

 15. #12 CF
  Många tror inte på teorier likt dessa eftersom man inte studerat noggrannare, men även om man inte är intresserad av börs eller aktier så tycker jag man bör ta sig en kik på ex utvecklingar likt dessa nedan. Det går liksom inte att förklara på andra sätt än naturliga utvecklingar och rytmer likt stora USA index, räntor, valutor mm. Och alla är inte lika spektakulära som denna smått otroliga klocka från 1932. Vi får se om den lite kortare cykeln ger avtryck på samma sätt, inte alls säkert, men risken är överhängande och skulle det hända något inom kort kan man ju alltid fundera på varför verktyg som dessa ger helt exakta avtryck ideligen i allt från minuter till århundraden. Naturens klocka är ofta helt exakt om man hittar ”koden” men har inte riktigt samma tideräkning, vilket inga s.k. forskare förstår:

  https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/b%C3%B6rsen-240124-kv%C3%A4ll-del-1

 16. mattias

  Den här källan till koldioxidutsläpp känns mer relevant. Och kan detta få stopp på det värsta rovfisket är det ju även bra för fiskebestånden och de marina ekosystemen:
  https://www.dn.se/varlden/studie-tralning-en-klimatbomb-som-inga-lander-raknar-med/

 17. Ulf

  Som jag ständigt upprepar, en bra psykolog skulle spara in mycket pengar. Alla de nissar som lyckats skapa sig lite makt måste lära sig att de lider av en sjukdom. Jo för det är faktiskt sjukligt att försöka begränsa sina medmänniskor. De som drivs av dessa perverterade böjelser måste få omedelbar hjälp.
  Bergman identifierar exakt personlighetsdragen i Fanny och Alexander.

 18. #Fredrik S 3#

  ”Vill minnas att jag såg en jämförelse där ett glas vi hade 7-8 gånger större carbon footprint än en köpp kaffe.”

  Alla dessa råd hälso-och klimatråd, de var bättre förr! När jag flyttade till Frankrike 1973, var rådet att inte konsumera mer än en liter vin per dag. Öl och cider räknades inte. Bordssvinet såldes i pantbara enlitersflaskor för 1,50 skr flaskan, panten inräknad. Man önskar att De Gaulle och Pompidou kunde komma ner från himmeln och åter styra landet. Den senare utbrast vid ett tillfälle när hans sekreterare lade fram en tjock bunta nya lagar som skulle undertecknas av presidenten: Men för helvete, sluta nu att djävlas med fransmännen!

  Vad säger nu svenska Socialstyrelsen ? Att den som dricker mer än 10 standardenheter per vecka bör söka vård. Nu bör vi dessutom skämmas för klimatavtrycket. F**k you!

  https://www.socialstyrelsen.se/aktuellt/nya-gransvarden-for-riskbruk-av-alkohol-till-halso–och-sjukvarden/

 19. Fredrik S

  Lars Mellblom #18

  Ja, det var bättre och roligare förr. Undrar hur de räknar ut allt och varför skulle vin vara sämre än kaffe, det produceras ju ofta lokalt? I alla dessa uträkningar är dessutom det ekologiska alternativet märkligt nog bäst. Grönsaker i topp och alltid vin och kött i botten.

  Det bästa är väl om vi minskar antalet timmar vi har roligt i veckan, har man kul ökar klimatavtrycket.

  Systembolaget vill att vi bara dricker vin ur papplådor för klimatets skull.

  Det sitter ekologiska räknenissar över hela västvärlden som för skattepengar räknar ut hur vi ska leva och skämmas.

  Socialstyrelsen har kommit fram till att om du dricker fyra pilsner på en dag bör du söka vård. Dricker du dessutom ur flaska bör du skämmas.

  Jeez.

 20. foliehatt

  Fredrik, #19,
  Lådvin var så farligt att Systemet vägrade sälja sådant. Ända till Sverige gick in i EU. Nu anser de att koldioxid är farligare.

 21. Fredrik S #19,

  ”Det bästa är väl om vi minskar antalet timmar vi har roligt i veckan, har man kul ökar klimatavtrycket. ”

  Precis. det är så proseluskorna bedriver sin forskning nu för tiden. Man väljer ut något som de flesta tycker är roligt eller njutbart, och sedan drämmer man till med koldioxidavtrycket på det. Det inger respekt hos allmänheten att nu är det allvar! Och klimatkramarna kan känna stolthet för att de nu kan addera ännu en CO2-besparande inskränkning i sina asketiska liv.

 22. Fredrik S

  tilläggas till #19

  Fyra pilsner under samma dag en gång i månaden för tydlighetens skull, då är det intensivkonsumtion med riskbruk och man bör söka vård.

  Bara för att förtydliga vad vi har att göra med.

  På Socialstyrelsen jobbar det 700 pers.

 23. Joachim

  Att dricka kaffe och vin, eller äta rött kött kan omöjligt påverka klimatet, om energin som används vid framställningen kommer från biobränslen. Åtminstone enligt denna korta informationsvideo från Energifabriken.
  https://youtu.be/P-2p4rzcZow
  Det är en listig video. Allt biobränsle har fått sitt kol från atmosfärens CO2 och kan därmed aldrig netto tillföra CO2 till atmosfären.
  Det är nog samma tanke som lett till att tillsats av biodrivmedel ska räknas som noll CO2e vid förbränning?
  Hur är det, kan biobränslen öka CO2 i atmosfären?
  Illustration av kolcykeln:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cycle#/media/File:Global_carbon_stocks.png
  Lite frågor och svar om biodiesel och CO2 från Energifabriken:
  https://energifabriken.se/fragor-och-svar-hvo100/

 24. Lars-Eric Bjerke

  #14 tty
  ”Det är på det hela taget en gröda som gör mindre skada i form av erosion etc än de flesta.”

  Som jag läser forskningen är det inte kaffet som orsakar de stora utsläppet utan mjölken man tillsätter och då metangaser från korna, som räknas som en stark källa för CO2 ekvivalenter. Nu är ju detta omstritt eftersom metangaser ganska snart försvinner från atmosfären och mat från naturbetesmarker har många positiva värden.
  https://www.wwf.se/vegoguiden/kaffe/

 25. Sigge

  #14 tty
  #24 Lars-Eric Bjärke

  Hur är det om man dricker cognac eller whisky till kaffet?

 26. Daniel Wiklund

  Det är väl så att näringens kolhydrater ombildas till koldioxid i mitokondrierna och samtidigt bildas energin som vi går på, ATP. Ett sätt att minska på koldioxidutsläppen är ju att inte äta nåt. Eller dricka nåt. Vad gör man inte för att rädda planeten. Dom flesta av oss vill ju komma till himlen. Och det underlättas om vi inte syndar.

 27. #Fredrik S 19#

  ”Det bästa är väl om vi minskar antalet timmar vi har roligt i veckan, har man kul ökar klimatavtrycket. ” Mitt i prick !

  Det där med att nu enbart dricka lådvin är nytt för mig. Hur löser man lagringen? Om man uppskattar mogna viner och samtidigt är ekonomisk, köper man unga viner goda år (= varma somrar) och lagrar dem i sin egen källare. I min vinkällare, som egentligen är en krypgrund, ligger något 100-tal buteljer från 1980-talet. Korkarna är nu väldigt sköra, men flaskorna är det inget fel på. Och mössen? Knaprar de inte på kartongerna? Inte vill väl Socialstyrelsen att vinkällarna ska befolkas av hundratals vinpimplande möss som som har roligt och dansar när katten är borta?

 28. Fredrik S. #22
  ”På Socialstyrelsen jobbar det 700 pers.”
  Du menar nog 700 anställda.

 29. Fredrik S

  Håkan Bergman #28

  Ja, det gick lite fort och blev nog osant.

 30. Fredrik S

  Lars Mellblom #27

  Förpackningen gör skillnad för klimatet påstår de och propagerar för lådor eller ev petflaskor. De släpper ut mindre koldioxid vid tillverkning än glas. Men med riktiga livscykelanalyser är skillnaden liten.

  Papp och plast lämpar sig inte alls för lagring så varför ska Systembolaget propagera för något som kräver snabb konsumtion?

  Men statens bolag måste väl jamsa med i klimatkampen, det är väl inte minst ett arv efter mp.

 31. Richard

  Har lyssnat en del på radio senaste veckorna då jag ännu inte kopplat telefonen till bilen. Men radiolyssnande är trsfikfsrligt, när jag hör nyheter som ovan skrattar jag så tårarna rinner.

 32. Stig Morling

  Fredrik #29 och Håkan #28, påminner mig om en fråga som en gruppchef på Sida fick för många år sedan: ”Hur många arbetar på Sida?” Svar: ”En tredjedel, men nu ska vi nyanställa, så det blir snart en fjärdedel!”
  Salve

 33. Leif Andersson

  Angående höga flöden i Kävlingeån.
  Miljöpartiet i Skåne ville sätta upp sitt mobila SVK i Kävlingeån. SVK=Småskaligt VattenKraft. Tyvärr föll det på Kaffe drickandet under installationsfasen. Miljöavtrycket blir för stort säger den lokale MP politikern.

 34. Gunnar Strandell

  Daniel Wiklund #26
  Jag tror inte att det fungerar med att sluta äta och dricka. Kroppen gör energi av fett och muskler.

  Det är väl tvärtom. Gör dig fet och bli en kolsänka!
  😀

 35. Björn

  Man angriper inte kaffedrickandet ostraffat. En anledning till ojandet kring kaffe och även chokladproduktion, är att dessa plantor upptar stora ytor som har ersatt skog. Skogen var CO2-absorberande, men man glömmer att även plantagerna absorberar CO2. Vad ojar man över? Det börjar bli ett löjets skimmer över detta jagande efter CO2-bovar. När man nu även ger sig på kaffet, då har det gått för långt, vilket kommer att slå tillbaka mot kreti och pleti som tror sig syssla med forskning.

 36. Berra

  #25 sigge:

  Då finns ju risken att man börjar njuta av livet vilket är helt förkastligt och måste till varje pris motarbetas…

 37. Lars Kamél

  Enligt de klimathotsreligiösa, leder alltså kaffedrickande till stor klimatpåverkan.
  Enligt samma klimathotsreligiösa kommer kaffe snart inte att gå att odla, på grund av klimatförändringar (med vilket de menar global uppvärmning).
  Så vad är då problemet, i deras fantasivärld? Klimathotande kaffe försvinner på grund av klimathotet!

 38. Thorleif

  Det är med kaffet som med kött. Globalisterna inom WEF pratar om regenererat jordbruk men det handlar om att ta över marken (liksom bostäderna) och hyra ut den (rentiering).

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/wef/your-morning-coffee-is-killing-the-planet/

  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/rentier

  WEF har numera från sin hemsida plockat ner ” You shall own nothing and be happy ”.

 39. Men nu är vi nog rökta, den här annonsen dök just upp här på KU.
  https://www.plantur39.com/sv-se/plantur-39-haaravfall-under-klimakteriet?gclid=EAIaIQobChMIt7KmsZGGhAMVk8A7Ah3yhA5AEAEYASAAEgJMNvD_BwE
  Nu får vi odla ännu mera kaffe så kärringarna får behålla hårväxten.
  Men annonsen slår inte den jag såg en gång i nån av kvällsblaskorna i början på nittiotalet. Texten löd;
  Äntligen finns det ett medel mot ärftligt håravfall!
  En miljon tonåringar kollade farsan lite extra när han kom hem från jobbet den kvällen, Sen sprang dom ner till apoteket

 40. foliehatt

  Håkan Bergman, #39,
  de annonser du skriver om är fantastiskt roliga att läsa. De kan i förlängningen förklara hur och varför som bilden av klimatkris är satt i medborgarnas sinnen.

  Men, alltså – fytokaffein (kaffe från växtvärlden) – till skillnad från animaliskt kaffein, då? eller?

  Obildningsnivån är hög i reklamvärlden.