Julklapp från Ishavet


Dagens Expressen varnar för fortsatt kallt. ”Det finns inget mildväder i sikte”, säger SMHI:s Sten Laurin. I Ramlösa var det i morse -17 grader. I kombination med den skånska fukten närmar sig vädret smärtgränsen för vad jag tål.
Kommentarerna på Expressen är än så länge inte så nådiga:
”Global uppvärmning=skitsnack.” ”Är det fortfarande någon som tror på forskarnas teorier är det inte dags att sluta tala om utsläppsrätter osv det är bara ett sätt att driva upp priser och tjäna pengar på oss vanliga medborgare.”
Jag kommer att skratta gott om december visar sig vara den varmaste som någonsin uppmätts.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inget ont som inte har något gott med sig. Även om det är teoretiskt möjligt att det här vädret inte har något med den långsiktiga trenden att göra så för det med sig att ”vanligt folk” börjar tvivla på AGW-kyrkan och lyssnar till vad skeptiker säger. Även media börjar ju mumla lite i skägget.  Politiker inom miljöpartiet är förståss opåverkbara.  Jag nöter på med email till alla riksdagsmän/kvinnor. Här är ett roligt svar:
   
  Intressant för de som arbetar med konspirationsteorier men vi arbetar med naturvetenskapliga metoder så vi har ingen användning för er information.
  Tack/
  Jan Lindholm, Miljöpartiet de gröna/ Green party
  Riksdagsledamot / Member of Parliament
  Civilutskottet / Standing Committee on Civil Affairs
  Nordiska Rådet, miljöutskottet/ Nordic council

 2. Maggie, det är klart som korvspad: Vi upplever nu den varmaste december i världshistorien. Du fattar bara inte hur man räknar! Vanligt folk som tror att väder är klimat, och som inte är forskare, får inte yttra sig. Punkt.

 3. Mikael: Jag vet, jag är så himla trög. 😉

 4. Håkan R

  Det är bara att fixa bort minustecknet så blir statistiken som man vill ha den, det tricket har visat sig lyckat tidigare.
  En annan tidigare framgångsrik metod är att återanvända novembersiffrorna för decemberstatistiken.
   

 5. Michelangelo

  #1# Jan Lindholm – vilket stolpskott.
  Det visar att det är en lång väg till omvändelse efter den effektiva hjärntvätten. ”Naturvetenskapliga metoder” – pyttsan snarare propagandistiska metoder.
  Krävs nog  fyra  till av sådan här vintrar för den mannen att fatta. Och då har nog väljarna förhoppningsvis kastat ut honom.
  PS`
   Äger han andelar i vindkraftverk ?

 6. bom

  #5 Michel..
  Om han äger vindkraft så förlorar han pengar just nu för dom har frusit fast!
  SR predikar idag om nya turistindustrin på Grönland. Skaror av troende infinner sig för att ta farväl av inlandsisen som håller på att försvinna ut i havet. Har visst att göra med någon sorts global uppvärmning tror man.

 7. Johan Tisell

  Lågtrycket från Polen, är det Maggie? Fast för oss rättroende är hon nog ett högtryck!

 8. Ulrik

  Meteorologen Lars Werner ondgör sig i en insändare i dag i Sydsvenskan över att tidningen tagit in några som ifrågasätter AGW. Sådant hör hemma i några bloggar (som Maggies?). Han pekar på att alla länder var ense i Mexiko, att det blir varmare – så det så!!!! Han jobbar nog för befordran inom SMHI.

 9. Michelangelo

  #8# Han bemödar sig nog inte om att läsa artiklar som denna :
  ”Astrophysicist Willie Soon and his colleague Selvaraj Kandasamy have written an excellent column that pulls the rug further out from under the climate crisis alarmists. While its focus is on India, it offers two important lessons for the United States. It underscores that this huge country is forging ahead to lift its people out of poverty, primarily with hydrocarbon energy. And it demonstrates, yet again, that there is simply no compelling evidence, in the Indian Subcontinent’s history or elsewhere, that we face a manmade global warming disaster.
  We hope the article will further buttress efforts in the new Congress … and legislatures across the United States and worldwide … to halt attempts to shackle fossil fuel use and economic growth, in the name of preventing conjectural, imaginary or even fraudulent manmade climate crises.
  Hype versus reality on Indian climate change
  Long-term perspectives support natural, cyclical variation – not manmade disasters
  by Willie Soon and Selvaraj Kandasamy
  Läs mer:
  http://climaterealists.com/index.php?id=6892
   

 10. bom

  Om miljöpartister.
  Trafikverket har likt en växande kattunge fått upp ögonen. Den annars så politiskt korrekte Tingvall har släppt en rapport att dubbdäck är uppåt 50% bättre än friktionsvinterdäck på att rädda liv. Moderaten Ulla Hamilton (miljöborgarråd Sth.) har ju tagit sig orådet före att förbjuda dubbdäck (förmodat luftföroreningsproblem) på Hornsgatan. Hennes modiga partikollega från Gävleborg har funnit ut att söderjuppisarna som skall till Åre blir kvar som lik eller vårdpaket i Gävle när vintern slår till (och nu har några städer till kopierat dubbförbudet). En inbiten mp-politiker försvarade dubbförbudet naturligtvis (de aktar ju människoliv för intet) varvid gävlepolitikern upprört hänvisade till en ny finsk undersökning som visade att huvuddelen av trafikdamm i stadsluft kommer från bromsarna. Miljöpartisten ville dock ännu inte förbjuda bromsar visade det sig. Han föredrog att ducka för den repliken. Påståendet att mp jobbar med naturvetenskapliga metoder får nog ses som den lögn det är. Komihåg att dom ville förbjuda personbilsdieslar också och lyckades genom skyhög beskattning nästan ta livet av densamma. Något som ju bekräftar bilden av att det mesta de vill är miljöhotande men kläs ut som motsatsen. mp-vårt miljöfarligaste parti!

 11. Michelangelo

  Något att ta efter i Sverige  (#1# har redan börjat) ?
  ” Citizens, This winter is ’The Stalingrad’ of the Climate War. It will be long and hard. We know who won the battle of Stalingrad in the end but it wasn’t easy.
  I urge all who care about making science and public policy accountable and evidence-based and want to put advances in science to serve the public and save lives ahead of the self-serving dogma of the GlobalWarmist cult to – over Xmas:-
  1. Argue with the ’Greenest’ GW cult follower you know. Ask them for EVIDENCE.
  2. Write to your MP, repeat my warning that the UK will run out of road salt this winter and ask if they will do what it takes to reduce the misery of the public and save lives this winter (and next summer and…)

  Thanks,
  Piers Corbyn MSc*(astrophysics), ARCS FRAS FRMetS  ”

 12. Claudius

  Kan det vara de enträgna besvärjelerna vid COP15 och COP16 som oväntat snabbt har gett resultat?
  För ca 5000 år sedan samlades de oroliga inbyggarna i det som idag är södra England, vid sitt ståtliga Stonehenge, när Solen stod allt lägre och en mörk, kall framtid hotade. Riter och besvärjelser. (Kanske människooffer?) Och si! Man lyckade att få vintersolen att återvända, och det blev ljusare och varmare. Framtiden var räddad, åtminstone fram till nästa vintersolstånd.

 13. SchnellPosten

  Det stora ”klimatproblematiken” är troligen att man mäter global tempratur och det säger väldigt lite om hur vi har det eller hur man har det i Amazonas eller afrikas djungler.
  Den regionala tempraturen som kan flukturera stort mäts också i för korta intervaller. Att dra slutsatser av 10 eller 20 års mätning säger egentligen ingenting annat än att det kan vara skillnader, stora sådana också men använder man 100 års mätningar säger det mer.
  Och vad vill jag då säga med detta…
  JO, vi har alldeles för korta beslutsgångar och det är politikens fel eftersom de har korta mandat mycket beroende på den s.k. demokratiska processen, detta i sin tur smittar av sig till/på forskarnas resultat då en politiker vill ha ”sina” beslut som allenarådande!!
  Hela detta dravel om klimatförändringar som alltid funnits har hittats på av politiker, inte forskarna.
  De forskare som hakat på tåget är inga forskare de är scharlataner som endast är penningsugna så sant jag heter Oskar!!!
  Försök rätta mig om jag har fel…troligen kommer enbart  kommentarer från de som har fel, om de inte har rätta kommentarer vill säga.

 14. Lena Krantz

  Här skriver Andreas Carlgren om något helt annat, nämligen alla kemikalier som vi har i vår vardag. Nu skrev jag en rätt kritisk kommentar:
  Jag tycker också att det här är viktigt, mycket viktigt. Vad alla dessa kemikalier gör, och kan göra i framtiden, är det väl ingen som vet men det är viktigt att ta reda på det och förbjuda de som gör störst skada först.
  Däremot förstår jag inte vad Andreas Carlgren menar med ”Vi har genomfört förbud mot kvicksilver” och det skulle jag gärna vilja ha en förklaring på. Det finns kvicksilver i ex lågenergilamporna och jag vet flera som slänger dessa i vanliga hushållssoporna. Så kvicksilver är väl knappast förbjudet och inte återvinns det på rätt sätt idag heller. Anledningen till att människor ger upp och kastar dem i de vanliga hushållssoporna är (enligt min erfarenhet) två. För det första så saknas en tydlig märkning på förpackningen att varan innehåller kvicksilver, så en del gör det av rent oförstånd. För det andra finns det idag ingenstans att lämna in de här lamporna än återvinningsstationer och man skall ju inte behöva åka iväg till en sådan för att kunna slänga en liten lampa. Så Andreas, ta tag i det här problemet nu och verka för en tydlig märkning och att förenkla återvinningsprocessen för människor.
  Men den kanske får vara kvar då det inte handlar om klimatet.

 15. Pär Green

  Ingvar E # 1
  Jan Lindholm är ett enda stort stolpskott!
  Han måste bara bort från Riksdagen.
  Jag fick ett antal oförskämda och helt idiotiska svar från denna pärla!
  Jag skickade svaren till MP och uppmanade till alkotest!
  Du kan läsa lite om Jan!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Lindholm

 16. Thomas

  Michelangelo #9, du citerar en blogg, inte en vetenskapligt artikel.

 17. bom #10
  >Miljöpartisten ville dock ännu inte förbjuda bromsar visade det sig
  det kommer nog ska du se  🙂

 18. Lejeune

  Lena #14
  Kunde inte hålla fingrarna i styr kommenterade oxå:
  ”Diväteoxid är ett farligt gift, som omger Visby stift”
  Fritt efter Falstaff Fakir.
  Vi får se hur länge kommentaren får stå kvar?

 19. karlsson

  Alla konsultrapporter och framtidsprognoser handlade för några år sedan om varmare vintrar, mindre snö, ( inget Vasalopp) mindre kyla – problemet skulle inte vara vintern utan höga vattenstånd!
  Det beskrevs som sanningar och resultatet ser vi väl idag – politiker och myndigheter har inga resurser kvar för att möta kylan och snön. 
  Det är allvarligt – vid en temperatur på – 28 grader så är till och med en pendlingsresa i bil ett riskmoment. Uppvärmningen av våra hus blir problematisk

 20. Dan

  Tänkte på det här med utsläpp från värmeverk och liknande. Enligt Wikipedia består avgaserna av i storleksordningen 10% CO2. 2% O2, resten borde vara H2O, alltså vattenånga.
  Dvs drygt 80% består av en betydligt potentare växthusgas än CO2. Bråkar AGW-kyrkan inte om fel gas? Hur länge ska vi behöva vänta på att vatten blir klassat som gift och förbjudet? Det här är farligt!

 21. Ann L-H

  Margot Wallström såg till att föra in GW i EU. VäderPelle och  andra har villigt blivit hennes och IPCCs megafon. De har  vilselett allmänheten och alla som ansvarar för att hålla igång samhället. Man planerar för översvämningar i framtiden men snö och kalla vintrar var ju inte är att tänka på längre. Alla AGW-are borde nu gemensamt få stå till svars för bedrägligt beteende, göra avbön i media och sedan ge sig iväg och muntra upp de som är insnöade i diverse väntsalar över hela Norra Europa. 

 22. Staffan Lindström

  { 12.22.10 at 10:48 }…men, men, men han har ju en häst hemma i alla fall, inte så stor men{3.5cm dalahäst}…över hjärtat[?] på kavajens bröstficka…[Det bär mig lite emot att vuxenmobba människor som haft den goda smaken att ha ”Lind-” i efternamnet men nu kan jag avslöja att Stephen Lindholm aka Pelle på Saltkråkan en gång en vinter sent 1960-tal typ brottade ner mig och mulade mig, dock ganska varsamt…{Hade redan glasögon??}…Det kanske var därför…!… Det finns en koppling till SVT1, gårdagens matinéfilm,[Vita frun] Olle Björklund aka ”Mr Aktuellt” var egentligen skådespelare! [Visste inte detta före gårdagen!!] Stephen Lindholm arbetade ett tag på Aktuellt runt 1980… Därmed inte sagt att Jan Lindholm född 1951 och Stephen född 1954 är släkt… Min mulare har enligt wiki jobbat på Kommunalarbetaren sedan mitten av 1980-talet… Jag har delat ut deras tidningar på Hagagatan 2 vid Odengatan ett otal gånger…Men med sådana här vintrar kan jag kanske få min hämnd…long overdue…ungefär som istiden… F.ö. bör Karthago omedelbart förstöras…nämnde jag det??? Nej, nej, nej ingen glögg, ingen whisky inte ens en Lidl-öl…
   

 23. bom

  Och nu har förre landsförädaren mittåt kommunisten Karin Svensson/Schmidt (hon blev ju sedan med i miljöpartiet men med bibehållen politik(ingen märkte tydligen någon skillnad) rättvist nog blev hon förbikryssad av någon 24årig tjej i senaste valet?) tagit upp den av mig ovan omtalade miljöpartistens fallna mantel. På typiskt Karin S/S-maner (alla överbuds moder skulle Saddam ha sagt om dom inte häng honom) föreslår hon dubbdäcksförbud i hela landet. Hon finner att det går ju bra i Tyskland och runt medelhavet så varför inte här också. Lyckligtvis missade hon det här med bromsar för annars hade nog det förbudet också aktualiserats av detta formidabla stolpskott. Den som kastas ut ur riksdagen och inte heller blir landshövding är nog helt pantad. Det vore kul att få en sammanställning på vilka riksdagspersoner som gnuggades av speciallärare under sin skoltid?

 24. bom

  t   ursäkta missen

 25. Pär Green

  Hade miljöpartiet fått styra energipolitiken sedan vi kom in i riksdagen så hade kärnkraften idag varit avecklad och ersatt med ett stort spektra av alternativa energislag i kombination med energieffektiviseringsprogram som ungefärligen skulle ha halverat vår nuvarnade energianvändning och trotts de tillåtit en kraftig expansion av vår industri. Tekniken finns för att göra saker smartare och det som inte redan finns ligger bårtom hörnet. Hade vi sattsat på teknikutveckling redan på 1980-talet hade vårt energikonsumtionsmönster sett rätt annorlunda ut idag. Men sådant är du förmodligen inte intresserad av.
  Ett svar från Jan Lind…….

 26. Lena Krantz

  Lejeune #18
  Hi hi….jag såg det och höll på att skriva något på din kommentar men avstod. Folk kan få tro att diväteoxid är mycket giftigt…he he

 27. Lena Krantz

  Nu har en religiös dåre kommenterat på Expressen-artikeln. Det är ett profetiskt budskap om den kommande vintern (kunde lika gärna skrivit denna kommentar under Gissa-artikeln alltså).
  ”Postat av dart 60 den 22 dec 2010 kl 08:56
  Patrik Hägglund, 22/3 2004:
  ”Jag (GUD) har genom flera av mina profeter varnat och Jag varnar igen för vad som ska komma – en isande nordanvind djupt ifrån helvetes djupaste hålor.
  Det kommer att chockera denna kontinent vad gäller omfattning, intensitet och vidd”
  Satan i gatan hörrni!

 28. Staffan Lindström

  { 12.22.10 at 13:11 }  Per Green… Originalstavningen?? Dyxlektiker eller?? Vi hade en kvinnlig VD på Premo som skrev ännu mkt värre…jag misstänker att det inte ”bara” var dyslexi…
  ”Men sådant är du förmodligen inte intresserad av” … – Svara att det är du visst…Kan han ge lite detaljer från MP:s kunskapsbas på 1980-talet…Kan bli en klassiker…[Stygge Staffan?]

 29. Staffan Lindström

  { 12.22.10 at 13:23 } Lena Krantz … eh tycker bilden i Excessen är misstänkt likt pianisten Hans Pålsson… Maggie, bor inte han i Helsingborg?? … SUH…aka LOL…

 30. Pär Green

  Staffan Lindström # 28
  Originalsvar från Jan!
  ”jag kan ju inte utbilda dig hur mycket som helst, det räcker min tid inte till för. Jag trodde du var serriöst intresserad av frågan om svensk energiförsörjning men uppenbarligen var ditt motiv bara att driva med den som tog sig tid att svara”
  Får förmodligen inga fler svar på besvärliga frågor. 😉

 31. István

  Bromsar borde/skall förbjudas!
  Det är det värsta sortens energislöseri att bromsa!

 32. Pär Green

  Svar från Jan Lind…
  ”Om det är något du bevisat i din tidigare mailkorespondans med mig så är det att välkommen det är det sista jag är. Atrt bli betraktad som berusad idiot när man försöker att på ett enkellt sätt förklara basala naturvetenskpliga förhållanden är inte att välkomna. ”
  Nu mer är det bekräftat, i Riksdagen sitter det för många!

 33. Rutger

  Det är bra med kyla för jorden. Och allra bäst är det med istider för vår jord allt enligt Per Holmgren. Under en istid skulle jorden kunna försörja 15 milliarder människor mot 10 milliarder nu. Allt enligt PH. Men man kan ju jämföra med vegetationskartor. 
   http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Last_glacial_vegetation_map.png

 34. Gunnar

  Är ni så desperata att ni använder EN kall vinter i EUROPA (mest västra delen i alla fall) som argument för att Jorden inte värms upp globalt på lång sikt?
  Betänkt att Europa utgör 2% av Jordens yta, och Sverige ca 4% av Europa. Det är ju lika dumt som att säga att min inomhustemperatur är livsfarlig eftersom det är 220 grader i ugnen när jag lagar middag.
  Tråkigt hur ideologiska skygglappar (både blå OCH röda) skjuter undan forskningen.

 35. Gunnar

  Och för att avreagera mig lite på användandet av jämförelsen att de som tror på forskningen som visar på en antropogen global uppvärmning liknas vid något religiöst…
  Tänkt efter nu; evolutionen, Jorden som universums centrum o.s.v… Några smarta grabbar har kommit med teorier baserade på empiriska studier som i efterhand visat sig vara korrekta även om de RELIGIÖSA då förlöjligade vetenskapen med naiva argument utan grund.
  Den mesta argumentationen från AGW-hållet (den icke-politiska delen) är baserad på stora mängder fakta medan skeptikersidan med sin tro (läs ideologi) försöker greppa löst efter småfel och använder personangrepp som de religiösa gjorde med Darwin (dvs letade småfel och luckor och bland annat ritade honom som apa).
  En lokalt kall vinter motsäger ingen global uppvärmning precis på samma sätt som en ful hundras inte motsäger evolutionen. (tolka inte detta som en vetenskaplig jämförelse, utan som en jämförelse i tankesätt och argumentation som använder sig av småfel för att försöka fälla en hel teori)
   
  Visst finns det brister i hur forskningen använts politiskt från vänsterhåll, det håller jag med om till fullo. Men det gör inte att forskningen i sig är felaktig. Acceptera problemet och använd er tid till att komma med alternativa lösningar till koldioxidbeskattning m.m. i stället så slipper vi det ändå.

 36. Olaus Petri

  Gunnar, du låter onekligen lite religiös när du närmar dig klimatfrågan. Därvidlag har du helt rätt.
   
  Vidare ifrågasätts inte värmeökningen som sådan utan hur mycket av den som är antropogen samt, förstås, vad det är som är så alarmerande med denna värme, inte att förglömma huruvida Co2 är drivande i denna process.
   
  Sedan är det förstår oerhört roligt att kallt är väder medan varmt är klimat, men det visste du nog, om tänker utanför de religiösa påbuden. 😉

 37. Rosenhane

  Gunnar,
   
  jag tror inte att du är en riktig AGW:are, snarare drivs du av en innerlig önskan att det ska bli varmare.
  Helt enkelt lite blåfrusen kanske? 😉

 38. Carl-Axel

  Gunnar # 35
  Känner precis tvärt om. Mig veterligen har det endast funnits ett tillfälle tidigare i vetenskapshistorien där man byggt sina slutsatser på lika komplicerade modeller som klimatvetenskapen i dag. Det var de modeller som placerad jorden i centrum av universum. Ju mer människan kunde ta fram riktiga data ju mer komplicerade blev dessa modeller innan de fullkomligt brakade i hop. Detta trots att även de var politiskt korrekta, stödda av kyran, gudfader och alla hans medhjälpare.
  På samma sätt som dagens klimatvetenskapliga modeller har visat sig vara fel, ofullständiga, och ej ta hänsyn till något anant än CO2 gudens påbud kommer de att förpassas till samma plats på historiens skräphög som 1500 talets beskrivningar av kroppars rörelse.
  Så olika kan man se på världen…

 39. Bäckström

  Jag tror Gunnar är Gunnar L:s tvillingbror, fast tvärs om 😉

 40. Håhåjaja… jag tror inte jag orkar smälta ner min namne till den blöta fläck hans bildning och begåvning ligger på (om han inte bara leker… 😉 )..
  Nej det är som att förklara kvantfysik för lemurer, eller tanke, handling och konsekvens för Maud Olofsson…. Hyckle Mona.. tror jag att min lingvistik är på tok för dålig för att överhuvudtaget få någon form av intellektuell kontakt med..
   
  Ganska kul är att den släkting (jag hatar släktingar, blod är tjockare än vatten har jag vänt upp och ner) jag gillade bäst (tyvärr död sedan några år) var språkprofessor…
   
  Redan då jag var i 10 års ålder och Allvar kanske 45, fann vi varandra, i mekandet, byggandet och fantasi utan gränser.
   
  Han kunde aldrig förstå det som var självklart för mig och tvärt om, det respekterade vi och kompletterade varandra med..
   
  Flumgunnar, ovan, känner du någon som förstår hur ”det” fungerar? kanske någon du kan komplettera noll med?
   
  Hm vad blir det… såklart måste Gunnar finna någon som kan och förstår allt, annars är han mer intellektuellt förlorad än hucklemona…
   
  Jag säger pass…. du får finna någon annan mentor… det finns gränser för givmildhet även i juletider…

 41. Bäckström

  Gunnar L
  jag som trodde att du skoja lite med oss 🙂
  Typ: nu är forumet alltför homogent, inte ens Thomas orkar bry sig, och så, som ett gudaskänk från ovan uppenbarar sig Gunnar…
  Håll med om att det känns lite som ditt alterego som tar motsatt position och försöker lite 😉
   
  Kom igen LFTR-mannen!
  Inta motsatt position efter bästa förmåga så vi får lite motstånd!
   
   

 42. Bertel

  Bäckström # 41
  Tankens fria vägar kan ingen(inte ens IPCC)förutse och Gunnar är före tankens fria gränser.  

 43. Bäckström

  Bertel
  Håll med om att det vore intressant att argumentera så gott man kan tvärs-emot ens egna åsikter?
  Jag tycker i alla fall att det är intressant, om inte annat för att testa sin egen ståndpunkts bärkraft.

 44. Bertel

  Bäckström # 43
  Absolut!!!, men rätten till ha en åsikt kan jag inte ändra min åsikt.  🙂  

 45. Bäckström

  Vilken är din åsikt?
  hehehe 🙂
   

 46. Bäckström

  Nu blev det Monty Pyton.
  Jag ska skärpa mig
   

 47. Bertel

  Bäckström # 45
  Åsiktsfrihet(oavsätt  hur dum jag än är 🙂 ), det motsatta är mig främmande, för att tänka,  är som att andas men som mumitrollen säger, det är lätt och vara modig, när man inte är rädd. 

 48. Bäckström

  Bertel
  Mod, är det den fege tar till när han inte törs!
  Pistvakt 2004
  🙂

 49. Olof

  Det är alltid lika tråkigt att se den fördomsfulla inramning på TSC.

 50. Pär Green

  Olof # 49
  God Jul och Gott Nytt År
  Läs på lite under helgen så blir det bättre.
   

 51. Iven

  Olof # 49.
  Ta på dig läsglasögon för att bättre kunna se: Då kommer du att upptäcka att du hamnat på TCS  (inte på TSC)
  Titta sedan i en spegel och kanske du då kan upptäcka, vem  som skulle kunna stå för en fördomsfull inramning.
  (Vad du nu kan mena med det…) 🙂