En ren gissning

Väderprognoser och klimatmodeller i all ära, men roligast blir det när meteorologer börjar gissa helt vilt, som Martin Hedberg gör på sajten klart.se. Frågan på mångas frusna läppar är ju: hur länge ska det fortsätta att vara så kallt? Egentligen vet ingen. Men Martin Hedberg vågar sig som sagt på en gissning:
martin hedberg
Är det någon annan som vågar gissa? Peter, du kanske vill ”sätta en slant”? 😉
Jag sätter min på fortsatt kallt och vitt. Ända in i mars. Brr! Och hoppas jag har fel.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Vi slår vad med honom och frågar Corbin först  🙂

 2. Magnus A

  Joe Bastardi på Accuweater trodde för några veckor sedan att svår kyla under vintern hamnar vid Centraleuropa och inte drabba Skandinavien och Storbritannien så hårt. Men han påpekade att andra meteorologiinstitut tippat att den hamnar mera norrut, dvs här.
  Vell, jag hoppas att det blir 5-10 grader under normal temperatur här. 😉

 3. Magnus A

  En kraftig köld-anomali över Europa var man dock eniga om, och vell stavas visst well.

 4. Lena Krantz

  Jag gissar på att det blir fortsatt kallgrader i mellansverige men inte så isande kallt (typ runt -5) fram till 18-20 januari då det blir ett riktigt kallras med temperaturer ner till ca -20 grader. Därefter kommer temperaturen att öka igen men det blir inte varmgrader förrän runt 3-5 mars.
  Häpp!
  😀

 5. Slabadang

  Varför gissa när Wheatheraction finns?
  Aldrig tidigare har meteorologer framstått som sådana lallande idioter.Att de överhuvudtaget öppnar kakhålet i frågor de inte har minsta susning om är beklämmande.Samtidigt är det bra att de som haft en som hög svansföring och skrivit skeptiker på näsan nu står med brallorna nere vid anklarna.
  Hjärntvätten börjar släppa hos allt fler och man blir faktiskt riktigt glad när man läser kommentarena till klimattalibanska artiklar.Folk är förbannade och det här kommer få ett högt pris för tilltron till hela det patetiska ledargarnityret.
  SMHI får skickas på kurs hos Corbyn och Naturvårdsverkets chef ska ha sparken.

 6. Lena Krantz

  Förresten sammanfaller TCS-träffen nästan med tiden för midvinterblotet i det fornnordiska samhället eftersom blotet hölls första fullmånen efter vintersolståndet vilket i år inträffar den 19 januari.
  Vi kanske kan ha en cermoni och symboliskt offra några lämpliga kandidater till gudarna?
  😉

 7. Inge

  Väderlekstjänsten klarar alltså (?) att ge prognos för 10 dagar. Klimatforskarna klarar (?) att ge prognos för 30 år och uppåt. Däremellan är ett gapande hål av gissningar!
  Utom för Corbyn förstås, men han är ju en charlatan.

 8. Bertel

  Lena Krantz
  Utmärkt  förslag och du kanske kan hålla ett kort föredrag om blotet och dess betydelse för dåtida invånare.

 9. Adolf Goreing

  Lite OT, men för de som behöver mer ”bränsle” i kylan så finns det en relativt ny site (åtminstone för mig) som har en bra uppställning vad gäller argument för eller emot AGW-religio…förlåt, hypotesen.
  http://climatechange.procon.org/
  F.ö satsar jag 1000 kr på att tecknen på den globala uppvärmningen fortsätter även i början av 2011. 😉

 10. olle w

  Att mildvädret skall komma den kallaste månaden på året är inte en gissning det är en dålig gissning. Dessutom hjälper det inte om det blir 10 grader varmare då det offtast är 10 minsu eller kallare. 🙂
  Då pratar jag här nere i Halland

 11. Torbjörn

  Jojomän
  Här har temperaturen stigit med 15 grader på två timmar. Från -29 till -14. Det kallar jag klimatförändring.

 12. Det är klart att folk/vi är förbannade på att politiker och ”klimatvetare” lurar oss och satsar enorma summor på meningslösa ”åtgärder” för att STYRA klimatet.
  Detta måste få en politisk lösning. Hur många tror ni skulle röste på ett ”klimatrealistiskt” parti? Jag tror det skulle bli 3:e största – över 10%. Om Kd satsade på detta skulle det rädda dom kvar i Riksdagen. Vi kan skriva hur bra inlägg här men det hjälper inte! Skall ringa Ingemar Vänerlöv ( vi bor båda vid Vänern!) Hans motion 2009 ”Översyn av klimatpolitiken” är mycket bra!

 13. Anders Mohlin

  Martin Hedberg, som figurerar under Klart.se tillhör AGW-skaran, har jag förstått av hans tidigare kommentarer på nämnda web-sida. M a o, varför ta hans väderförutsägelser på något större allvar?

 14. Peter Stilbs

  Tack Maggie – jag sätter däremot ”inga fler slantar” – jag tror det var årets främsta ält-tema för Olle Häggström, Uppsalainitiativet och Anders Emretsson. Märkligt att de inte kan ha någon relevant sakfråga att ta upp – exempelvis statistisk relevans för klimatpåståenden.

 15. pekke

  Prognosen för NAO ser ut att vara negativ närmaste 2 veckorna.
  http://www.cpc.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao.sprd2.gif
   
  Fast de gissar nog en hel del de oxå, precis som solforskarna gissar hur solcykel 24 ska bli på den sedan 5 dagar fläcklösa solen.
  http://www.solarcycle24.com/pictures/spots.jpg
   
  Det är fortfarande mycket vi människor inte vet om solväder och jordväder.

 16. cc

  Jag kommenterade lite på sidan, frågan är om det får stå kvar.
  Jag lånade lite text av Per W (hoppas du ursäktar mig)som jag tycker skrivit en hel del bra saker på moderna myter.
  Jag lade också in ett tips att han kan lära sig lite på Corbyns sida http://www.weatheraction.com/pages/pv.asp?p=wact1&fsize=0

 17. Peter Stilbs

  Tungomålstalande från MP & V om utsläppsrätter och koldioxidlagring i Riksdagen just nu i SVT2 – flyttar just till Kunskapskanalen. Kanske någon orkar lyssna. Andreas Carlgren ”bemöter” …

 18. Toprunner

  Pekke #15:
  Framtida prognos över NAO kan ju idag knappast vara lika intressant som den tidigare prognos över hur NAO skulle påverka vårt väder idag. Den jämförelsen skulle jag mycket gärna vilja se… snacka om ett totalt stolpskott.
  Trovärdig över framtida NAO prognos stavas NONO hos mig´.

 19. Iven

  Ett steg i rätt riktning: att 2 meteorologer erkänner att väderprognoser längre än 10 dagar är gissningar. En numera pensionerad meteorolog på F5 i Ljungbyhed, som på sin tid var en av de mest tillförlitliga i Skåne, erkände redan för länge sedan, att alla prognoser utöver 3 dagar var mer eller mindre kvalificerade gissningar.
  Följer man 5-dygns väderprognoserna i Sydsvenskan, så ändras  de ofta efterhand som dagarna går och kan när väl den femte dagen kommer, varit helt tokiga i prognosen 5 dagar tidigare.
  När dessa i meteorologi välutbildade experter är så dåliga på att gissa vädret 10 dagar framöver, hur ska man då kunna tro och lita på deras kompetens att spå klimatet flera decennier framåt i tiden? 🙂 … även om väder och klimat inte är samma sak, så uttalar sig meteorologerna mot bakgrund av sina kunskaper i meteorologi, där dom har svårt att gissa rätt…

 20. pekke

  Toprunner.
  Tyvärr så vet jag inte var det går att få tag på äldre prognoser gällande NAO.
  Min gissning om vintervädret är att om Östersjön och svenskdanska farvattnen fortsätter att frysa till i samma takt som nu blir det nog svinkallt resten av vintern.
  http://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstchart.pdf
   
  Isläget nu jämfört med ” normal isvinter ”.
  http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/islaget
   
  Jan, Feb och Mars blir nog minst lika kalla som förra vintern gissar jag.   🙂

 21. Peter #17
  Tungomålstalande!
  Ha Ha!

 22. Björn

  Jag tror att det fortsatt blir kallt. Enligt NOAA har de senaste fyra dygnen varit solfläcksfria. Kan vi bortse från detta fysiska tillstånd, när tidigare liknande solfläcksfattighet har betytt kalla vintrar?

 23. Vad är överhuvudtaget syftet med hans ”gissning”? Den måste ju vara helt meningslös om den, som han skriver, är en gissning utan stöd. Varför skriver han den då?
   
  Gissning, önskedröm… eller kanske besvärjelse?

 24. Lennart Paulson

  Lite OT.
  Statkraft SCA Vind AB får bygga sex vindkraftparker med totalt omkring 360 vindkraftverk i Jämtland och Västernorrland.
  Miljödomstolen beslutade i dag att avslå de överklaganden som kommit in. Kostnad 18 miljarder. Vi kommer alltså att ha ytterligare 360 vindkraftverk som står stilla i kylan framöver. Finns det ingen klokhet kvar hos beslutsfattare längre.

 25. Pär Green

  Efter en rapport från tyska miljömyndigheten UBA kräver nu några EU-parlamentariker att förbudet mot glödlampor hävs och i stället ska gälla energisparlamporna.
  Miljöskyddsmyndigheten UBA hävdar i en rapport som offentliggjordes i början av december att kvicksilverhalterna som frigörs om en energisparlampa krossas överskrider de tillåtna värdena 20 gånger. Riktvärdet är 0,35 mikrogram per kubikmeter.
  Nu reagerar flera EU-parlamentariker på uppgifterna och kräver att de tidigare besluten om avveckling av glödlampor inom EU rivs upp.
  Herbert Reul, som sitter i EU-parlamentets industriutskott säger till den tyska nyhetstjänsten Welt Online:
  – Jag ska göra allt för att upphäva glödlampsförbudet inom EU. Jag förväntar mig att EU-kommissionen genast upphäver förbudet mot glödlampor, och kräver att förbudet i stället ska gälla energisparlampor.
  Han anser att EU-kommissionen bedriver en symbolisk klimatpolitik som varken gagnar klimatet eller omtanken om människors hälsa.
  Vicepresidenten i EU-parlamentet Silvana Koch-Mehrin  ansluter sig till Herbert Reuls kritik:
  – Så länge vetenskapliga bevis finns för att energisparlampor kan leda till skador på människor måste EU upphäva glödlampsförbudet, åtminstone för privathushåll.
  Det kan inte vara rimligt säger hon till Welt Online att under täckmantel av att göra miljön en tjänst förbjuda konsumenternas omtyckta glödlampor och ersätta dem med hälsovådliga produkter.
  Silvana Koch-Mehrin säger att hon som mamma bara kan ge andra föräldrar ett råd: ”Använd inte energisparlampor i barnkammaren.”
  Sedan september 2009 har redan 100 W och 75 W glödlampor förbjudits. I september 2011 förbjuds även 60 W-lampor och efter 2011 förbjuds även 40 och 25 W-lampor.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3046613.ece
   

 26. L

  Det verkar som om man också avslagit Försvarsmaktens överklaganden så att dom nu beslutat att inte överklaga fler VKV. Vet inte om det betyder att dom ska sluta flyga eller vad som pågår?
   
  Helt klart är att det i alla fall handlar mer om urspårad politik och sjuka pengar än förstånd…

 27. Thomas

  Mikael #23, menar du att meteorologer inte får ha lite kul också? Det framgår ju klart att det inte är på så stort allvar han gör förutsägelsen.

 28. Toprunner

  Thomas #27:
  Det blir ju inte så roligt när man sedan tidigare ser allt de säger som ett skämt. Jag har slutat skratta för mycket länge sen.. numer är det bara tragiskt.

 29. Iven

  Thomas # 27.
  Håller med dig om att meteorologerna ska kunna ha lite kul också, (även när de siar om det framtida klimatet), som då och då framgår av t.ex Metoffice roliga framtidsprognoser.
  .
  Synd bara att IPCC tycks ta dem på allvar! 🙂

 30. Hayek

  Har följt väderprognoserna sen vintern slog till och prognoser 5-10 dagar framåt har nästan hela tiden överskattat temperaturen. Verkar som om de längre prognoserna bara antar att vädret kommer att bli ”normalt”. Det var samma visa förra året – hela tiden var blev det kallare än vad prognosen var.

 31. Lars C

  Jag gissar på få milda dagar, max en vecka i streck. Milda vintrar brukar bjuda på någon enstaka vecka vinterväder så nu blir det tvärt om. Sen undrar jag lite över NAO:s läge. Den har ju varit övervägande positiv de sista 30 åren, kan det bli övervägande negativt de kommande 30 åren. I så fall, varför?
  Är det de lömska solfläckarna som styr även detta?

 32. Lars C

  OT om lampor.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3046613.ece

 33. Olaus Petri

  En likartad historia, fast något mer allvarlig:
   
   
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/22/red-faces-at-the-met-office/#more-29931

 34. Rosenhane

  Dags att slå ett slag för Glödlampans Vänner.
   
  Ett bra argument i dessa istider: Den värmer!
   
  Namninsamlingen avstannade i februari i år, se till att få fart på den! 🙂
   
  Glödlampans Vänner

 35. Bäckström

  Thomas.
  Klart alla får gissa lite 🙂
  Jag gissar att vintern 2010-2011 blir kallare än förra vintern (Dec-Februari, Sverige).
   
  Vad gissar du?
   
   

 36. Kent Forssgren

  Lennart Paulson # 24. Det kommer fler!
  2500 stycken!

  Norge och Sveriges regeringar är överens om en kraftfull utbyggnad av produktionen av förnybar energi fram till 2020. En gemensamt elcertifikatsmarknad ska etableras mellan länderna med start i början av 2012. Målet är att öka produktionen av förnybar el i de båda länderna.

  – Undertecknandet av ett gemensamt elcertifikatavtal är ett viktigt steg i utvecklingen av den nordiska el- och energimarknaden, säger närings- och energiminister Maud Olofsson. Intresset för att följa den svenska modellen med elcertifikatsystem har länge funnits i Norge.
  – Vi vet att den svenska modellen är en gångbar, stabil och kostnadseffektiv väg till utbyggnad av den förnybara energin, säger Maud Olofsson.
  Totalt kommer det nya certifikatssystemet att ge 26,4 TWh förnybar energi från 2012 fram till 2020 varav 13,2 TWh i respektive land. Det motsvarar två kärnkraftsreaktorer och cirka 2500 vindkraftverk
  http://www.regeringen.se/sb/d/4902/a/157383
  8 december 2010
  Som vanligt glömmer man att tala om och lägga till reglerkraften från dessa 2500 vkv. Den motsvarar fyra av våra gamla kärnkraftverk! Och eller utbyggnad våra sista orörda älvar!

 37. Lennart Paulson

  Kent Forssgren #36
  Hur tänker dom ? Skall man klä hela Skandinavien med dessa förfulande och ineffektiva fläktar ? Såg just på Vindstat.nu att Gotlands alla VKV gav 0% av Gottlands elbehov. Hörde också precis på lokal TV att SCA surnat till då man velat bygga 460 VKV till en kostnad av 20 miljarder men miljödomstolen ”bara” gav tillstånd för 360. Nu hotade man med att lägga ner hela projektet. Någon som inte tror att Maudan kommer till undsättning ?

 38. Kent Forssgren

  Så länge som politikerna tvingar skattebetalarna och elkonsumenterna att betala till vindkraftsintressenterna, så länge kommer det att fortgå. MO är dubbelt inblandad. Hennes son arbetar i den tyska Svevindkoncernen, vilken fick uppdraget att bygga 1101 vkv i Piteå kommun. På statligt ägd mark! Centerpartiet är bonderörelsens parti. För en bonde är det bingo att få sätta upp ett vkv. 150.000 kr/år/verk i 15 år.
  Och denne tror dessutom att det är en god gärning! Men MO har glömt att berätta en sak till för sina väljare:
  Vindkraften kommer att blir dyr för markägarna.
  http://vk.se/Article.jsp?article=404166
  den 22 december 2010 06:50

 39. Varför blir det så fel?
   Med moraliska brösttoner har vi påtvingats:
  etanol= ger svält, nedlagda mackar på landet, neg. energiutbyte, större mijöbelastning.
  lågenergilampor= okontrollerad Hg-spridning, förgiftningar (jag har rensat ut mina sedan länge)
  vindkraft= fågeldöd, landskapsförödelse, fastighetsnedvärdering, miljöstörning, liten kapacitetsutnyttjande, katastrofinvestering (utan subventioner), höga elräkningar.
  Den enklaste kritiska utvärdering och genomräkning skulle kunnat förutsett detta. Men exemplen ovan är ju ett intet mot planerade fortsatta CO2-jakten och CO2-lagring!!!
  Världen är galen!

 40. Kent Forssgren

  Politikerna företräder inte väljarna. De styrs av lobbygrupper. Lobbygrupper är effektivare om de har pengar bakom sig. Då anställer man pr-firmor som är specialister på lobby. Och politikerna låter sig så gärna bjudas. 

 41. Bertel

  Maggie
  En liten julönskan.
  Kan du tänka dig att lägga ut en artikel  och  beklä denna med julhälsningar som vi övriga kan ta vid?
  Mvh
  Finska tomten 

 42. Michelangelo

  ”32” Kan man hoppas på en likadan kovändning när det gäller vindkraft från miljövännerna , dvs ett totalförbud.

 43. Staffan Lindström

  { 12.22.10 at 17:21 }  … Hayek … speciellt SMHI verkar gravt underskatta utstrålningen från tjocka nysnötäcken… Allt sedan 2 mars 2005…Hörru Pär Holmgren, om du läser DETTA, redan 10 dagar senare typ hade Ärna/Uppsala FP -23C…Det är bara rekordvintern 2007-2008 som vi inte haft åtminstone -25 i det här landskapet dvs Uppland! Vad är problemet?? Inte tillräckligt kallt????… Och Sverker Hellström på SMHI om DU läser detta kan du inte titta på modellerna … NI måste kunna uppdatera era prognoser efter era egna temperaturuppgifter annars är det inte bara här på TCS som ni blir driftkuckur…”Hårt” men inte alltför orättvist…!!??

 44. Bertel

  Maggie # 41
  Tomten var snabbare än tanken. Peter Stilbs har redan öppnat tråden.  🙂

 45. Thomas

  M Sc #39. Stora delar av EU drivs av kolkraft. El producerad med kolkraft sprider kvicksilver okontrollerat. Minskad elförbrukning med användning av lysrör minskar utsläppen av kvicksilver om nu inte alla går och krossar dem i sina sovrum.

 46. Staffan D.

  Wunderground’s prognos från kl 1300 för Norrköping är från -8º (kl 13) till -15º (midnatt).  Men det är redan -24º (kl 1950) enligt samma Wunderground.  (Själv har jag -19º.)   Det är som julafton:  Prognosen för en vecka sedan var -17º, sedan blev det 0º, och nu är det -5º.  Detta a propos ”meteorologer som börjar gissa helt vilt”.  Kallt är det i alla fall.

 47. Bäckström

  Ok. Thomas.
  Det finns fler anledningar att avveckla kolkraften än Co2.
  Vilken är din position i kärnkraftsfrågan?
  Motivera gärna.

 48. Thomas

  Bäckström #47, kärnkraft är utan tvivel bättre än kolkraft, men vi bör ha spridning i elproduktionen, inte gå helt in för kärnkraft som somliga förespråkar.

 49. Bäckström

  Ok.
  Man ska aldrig gå ”all in” på något energislag, där håller jag med dig.
  Som jag ser det är vattenkraft + MODERN kärnkraft modellen för Sverige. I andra länder kan dock förutsättningarna se helt annorlunda ut. Jag tror liksom Gunnar L, att solceller kan få en betydande roll i klimat där dom kan fungera optimalt. Dock är jag liksom många här tveksam till vindsnurror (förutsatt att inget drastiskt händer i utvecklingen där).

 50. Bertel

  Staffan D # 46
  I Segeltorp(Stockholms län) där jag bor  🙂 visar termometern -24 och natten är ung, men elmätaren har haft flimmer de senaste dagarna och närmar sig förklammer flipper dvs okontrollerad förlust av inkomster pga enrgipolitiken.  

 51. Kent Forssgren

  Bäckström. Dock är jag liksom många här tveksam till vindsnurror (förutsatt att inget drastiskt händer i utvecklingen där). Tveksamma till vindsnurror?  Vad för nått drastiskt skulle förändra denna inställning? Jag blir nyfiken.

 52. #48 kärnkraft är verkligen inte utan tvekan bättre än kolkraft.
   
  Om man tar skitkorkade tokdanskars kolkraft är det kanske så, den uran de släpper ut med rökgaserna skulle annars kunnat omvandla mer energi, men di vill kanske att människor i regionen ska dö i förtid och den danska befolkningen vara avsevärt köpsvarare än med en annan energipolitik?
   
  Men Thomas, antag den vidrigaste uranutvinningen i dagens Kazakstan, jämför med underjordisk kolförgasning, (som ännu inte bedrivs) som enbart släpper upp syntetgas (gammeldax syngas, Peter Stilbs… eller hur?), då blir de drivmedel som tillverkas av den gasen ogiftiga och biologiskt nedbrytbara…
   
  CO2-utsläppen vet även du Thomas, att de inte på minsta vis skapar en mindre livsvänlig jord…(kanske vi ska skapa en mer livsovänlig?, kan det vara Tellbergsnissarna och romklubbens mål?  är inte tellbergsnissarna en wanwbeeklubb till den livsfäraktande romklubben?)

 53. Bäckström

  Alltså, Jag tror inte man ska låsa fast sig vid något energislag. Teknikutvecklingen kommer automagiskt ge oss det som i nuläget verkar mest ekonomiskt och ekologiskt hållbart. OBS (i den ordningen). Det enda jag med säkerhet kan säga är att det som är hett 2010, antagligen inte kommer vara det år 2100.

 54. Inge

  Jag skulle tro att kolkraftverken har stora krav på sig att rena avgaserna och att mäta utsläppen. Även om kolet innehåller en del föroreningar är det inte säkert att det kommer ut genom skorstenarna. Men jag vet inte.

 55. Håkan Sjögren

  Peter Stilbs E# 14 : Jag är beredd att satsa 20 spänn sammanlagt på att oavsett hur kallt vädret blir, så kommer man från AGW-håll att hävda att det blivit varmare. Jag begränsar vadet därför att många nyttiga idioter inte skall bli alldeles barskrapade om de sätter emot. Mvh, Håkan.

 56. Halvdansken

  Min kalenderanteckning från den 21 april i år ”Jävla kallt. SNÖ!!”
  I år började vintern o kylan ännu tidigare här i Danmark, så logiskt sätt borde det också ta längre tid att värma upp marken igen.

 57. Bäckström

  Kent Forssgren #51
  Tja, det jag närmast då tänker på är energilagring, typ batterier, eller något annat energilagringssystem? Eller materialutveckling av propellrarna som dynamiskt skulle kunna ändra sin känslighet beroende på vind och därmed fungera både vid låg och hög vindhastighet?
  Vad vet jag?
  Vem vet hur tekniken ser ut om 100 år?
   

 58. Göran Lysén

  Visst är det skönt att den globala uppvämningen tränger sig på – nu har temperaturen gått upp från minus 25.8 grader till 24.5 minusgrader.  Kan inte Carlgren sända hit litet värme? Nu är vi inne på den femte kubiken ved sedan mitten av oktober! Politikertrams gör något för helvete!  Var finns alla kolodioxidmupparna? Hitåt och värm oss!

 59. Bertel

  Håkan ”Cato” Sjögren # 55
  Vadslagning i all ära, men vi bör ej att glömma, att den fjärde puniska ”bataljen” är här, med informativa hot, och lämnar ingen oberörd med  kritisk tankeförmåga och därav borde koldioxidhotet bekämpas med följande ord .Age quod agis. 🙂

 60. Anders

  Jag har givit opp. Ingen vet vad som är rätt. Varför älta denna fråga hela tiden? 

 61. Lekman

  Är det vädret eller klimatet som styr, eller bägge? 

 62. ThomasJ

  #48: Vaddå ’spridning’? Landet/medborgarna/näringslivet är definitivt INTE intresserade av någon ’spridning’ av el-produktionstekniker. Vi, alla vi!, kräver att elenergi ska finnas tillgängligt i tillräckliga mängder, tillförlitligt 24/7, och billigast möjligt! Dvs. stoppa per promptum samtliga subventioner till Maud Olofssons våta dröm om ’förnybar energi’ ( hon borde eg. ph**n ta mé avgå själv..) – den ’förnybara energin’ finns helt enkelt inte!! No, way at all!
  ”Energimängden är konstant, tar sig dock olika former.” (inte enbart ett gammalt djungelordspråk… 😉  )
  //TJ

 63. Bertel

  Anders # 60
  Giva int opp mot de oopplösta för de ej have sanningeng.  🙂

 64. Bäckström mfl,hoppas ni slår dövörat till,det finns en helt annan typ
  av vindkraftverk,dessa cylindriska rotorer har ingen propeller,experiment
  pågår i bl.a Chicago,men finns också i Europa.
  Fördelar med dessa är flera,tyst gång,skydd för fåglar,fungerar ned till
  cirka 3 meter per sekund,billiga att tillverka,kan placeras i närmiljö,t.ex
  på hustak på höghus mm.
  Vidare så finns en Svensk uppfinnare också,men är totalmobbad.
  Program discovery Science har dessa vindkraftverk varit presenterade.
  ALI.K.

 65. Pelle L

  ALI.K #63
  Låter fantastiskt!
  Men de genererar väl bara ström när det blåser va?
  //Pelle L

 66. Hoppas att ni inte slår dövörat till,ska vara naturligtvis.
  Lite tilläg kan vara till plats,dessa roterande skovlar fungerar även i storm
  väder.
  Principen är mycket enkel,om ni har sett utanför affärer roterande skyltar,
  och hur lätt dessa roterar för vinden,även med bara en plan vindrotor.
  Glöm dessa Vanliga Vindsnurror typ Flygplanspropeller är helt ineffektiva
  ALI.K

 67. Rolf

  Vad är det för fel på LED lampor ? Jag har bytt alla mina lampor och har nu endast LED lampor, dvs. inga ”lågenergi” sådana. LED innehåller vad jag vet inga ! ”dåliga” ämnen smt betalar sig på ett till två år. Dessutom håller de väldigt länge, har ingen som gått sönder ännu efter ca 30 månader …. Fungerar dessutom utmärkt som utelampor även i minus 20 grader !

 68. Naturligtvis måste det blåsa min 3 meter p/s.
  Fungerar i alla Vindriktningar också.
  Men som sagt vindkraft är bara ett komplement,dvs i trakter långt från
  elledningar och i närmiljö på landet exempelvis.
  Jag inget tillövers för Miljöpartisers svammel i dessa frågor,dom kan
  ingenting,bara orealistiska lösningar.
  ALI.K.

 69. Bertel

  # 67
  God Jul till nattens röst.  🙂

 70. Tänk att när jag bara har grovrengöring av kroppshyddan enstaka rim och en klapp kvar att slå in (men nu är allt som kan liknas vid omslagspapper slut, förr brukade jag täckpapp så lackade jag och stämplade,,, sekunda vara blev tipp topp med innehåll och rim) så är ännu inte klockan fyra……. första gången jag lyckas i så fall… men fu vad gubben börjar bli trött, som tur är har modernatur (givetvis våra CO2-utsläpp) hissat från -26 till kvalmiga -22c….  frågan är om jag ska köra i skorts,,, ifall jag måste ut och meka på vägen?
   
  Det kan bli i hetaste laget, med helklädsel,,,, hm… det måste jag fundera ut under slutfixet…. kanske cowboyhatt om solen blir för stark 6.30?

 71. Kent Forssgren

  ALI K. # 67. Mindre gårdsvindkraftsnurror är en sak. De stora som ansluts till rikets allmänna elnät är en annan sak. De är mot denna senare kategorin vi vänder vår vrede. 

 72. Kent Forssgren

  Bäckström # 57. Helt rätt att man inte skall tro att teknikutveckligen har stannat av. Dock skall man inte släppa ut en produkt på marknaden innan den är någorlunda färdigutvecklad och innan eventuella skadliga effekter är analyserade. Jfr t.ex läkemedelsprövningen.

 73. Staffan D.

  Syracuse, N.Y. har fått 71.9 tum (182 centimeter) snö, vilket är decemberrekord.   Detta i tisdags, innan vintern officiellt börjat.  Så om någon säger att det är varmt, varmt i andra delar av världen, vet ni att det inte är sant.  (Metropolitan Syracuse har 730.000 invånare, så det är ingen bergsby.)
  http://www.nytimes.com/2010/12/23/nyregion/23snow.html?_r=1

 74. tty

  Thomas #45
  ”Stora delar av EU drivs av kolkraft. El producerad med kolkraft sprider kvicksilver okontrollerat. Minskad elförbrukning med användning av lysrör minskar utsläppen av kvicksilver om nu inte alla går och krossar dem i sina sovrum.”
  Nu är det nog så att det är klart vanligare att ha lysrör än kraftverk i sovrummet, eller inomhus överhuvud taget. Och i Sverige är det dessutom glest med kolkraftverken även utomhus. 

 75. Toprunner

  Rolf #66: Priset… kan du visa hur du får pay-off på 2 år är du snäll. Jag tror inte ens du får ihop till räntan på investeringen.

 76. Lena Krantz

  Hittade en märklig gissning till som jag inte sett förut.
  http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/nya-slussen-maste-halla-i-hundra-ar
  ”Tunnelbanebron skulle försvinna liksom Gamla stans station och därmed skyddas tunnelbanan från den risk som nu finns för att vatten rinner in i t-banan vid extremt höga vattenstånd. Den globala uppvärmningen kan mycket väl leda till att Östersjöns nivå stiger och att Mälaren då blir en havsvik.”
  Människor får tydligen fabulera fritt i dessa tider. Landhöjningen är Stockholm är högre än havshöjningen så avståndet mellan Mälaren och Saltsjön ÖKAR.
  Om jag minns rätt så handlar problemet med tunneln mellan Gamla Stan och T-centralen inte ens om havshöjningen utan att vattenståndet i Mälaren skulle öka pga av en kombination av högre nederbörd och att sjön helt enkelt är svårreglerad (få uttlopp) men det är den redan idag.
  Jag blir så trött på alla dessa lögner och desinformation som sprids hej vilt.

 77. Lennart Paulson

  I dagens Östersunds Posten har man ställt upp en massa frågor och svar kring ”Östersundsparasiten. Någon som är förvånad över svaret på denna fråga ?
  ”Kommer det bli vanligare med den här typen av utbrott?
  Flera faktorer talar för det som exempelvis klimatförändringar och en ökad globalisering med ökad handel och ökat resande.”
  Undrar vad som inte beror på klimatförändringar  ?

 78. Lennart Paulson

  Fast när jag tänker närmare så står det ju bara klimatförändringar, dvs utbrotten blir vanligare både om det blir varmare och kallare. Alltså är det så att vi nu lever i ett absolut perfekt tillstånd och alla förändringar innebär pest och elände. Man kan ju skatta sin lyckliga stjärna att man lever under den helt perfekta tidsperioden i världshistorien.

 79. Kent Forssgren

   Lena Krantz # 76. Det finns en dold aktör bakom dessa horribla byggplaner. Det är de stora byggföretagen. När det gäller Slussen så använder man sig av hotet om höjning av havsytan. Fast det är som du säger: skillnaden mellan Mälaren och Saltsjön ökar. Detta hot har man helt glömt när man bygger ända nere vid vattnet överallt; Vid Saltsjön, vid Mälaren, vid Vänern, i Malmös Västra hamn osv. Och stadsbyggnadskontoren släpper igenom de erforderliga detaljplanerna. Trots att kommunerna därigenom riskerar skadestånd om det skulle visa sig att fastigheterna blir översvämmade. Alltså tror ingen på dessa hot. Men det går att tjäna pengar för byggföretagen. Mycket stora pengar. För att säkerställa att kommunerna beslutar i deras favör har man placerat sitt eget folk i många av dessa kommuners stadsbyggnadskontor. Jag har underlag som visar på detta. Försökte med Uppdrag Granskning men dom törs inte ge sig på de stora byggföretagen. Jag är inte den ende som har fått svaret: för stort för oss!

 80. Halvdansken

  Om det nu varit en mild vinter, tror ni då att detta varit ett bevis på den globala uppvärmingen  – eller hade det varit ”väder”?

 81. Håkan Sjögren

  Lennart Paulsson # 77 : Du undrar vad som inte beror på klimatförändringar. Kylan! Den beror på vädret. Praktiskt taget allt annat som sinande kor och åldersförändringar och PMS beror enligt vissa somliga på klimatförändringar och utsläpp av den nyttiga gasen CO2. Mvh, Håkan. 

 82. Lennart Paulson

  Håkan #81
  🙂 så sant. Och man behöver heller inte tala om i vilken riktning en klimatförändring är på väg. Det är helt vedertaget bland AGW hotarna att klimatförädring innebär varmare väder.

 83. Bosse

  Apropå översvämningsrisk i Stockholm:
  Vid skärgårdsbåtarnas tilläggsplats utanför Grand Hotel håller man nu på att sänka (!) kajen ca 50cm. Projektet har utarbetats av konsultföretaget Grontmij. När den nya spårvägen byggdes på bl.a. Hamngatan oroade sig en konsult från samma företag över att spårvägsbygget skulle avge koldioxid. Han anförde att vattnet om hundra år skulle stå över en meter högre.
   

 84. Peter Stilbs

  Len #76 och Bosse #83  – ”hotet” kommer från ”klimatmodeller” som säger att Mälarens vattenyta kommer att höjas pga mer regn. Det är hydrologerna på SMHI som predikar detta – men det framställs på ett sätt som får de flesta att tro att de är fråga om en havsytehöjning.

 85. Nicke Picke

  Orkar inte ögna igen alla kommentarer men jag tror det ska vara så att midvinterblotet (jul) inträffade den första fullmånen efter första nymånen efter vintersolståndet… 🙂 Detta gjorde att det oftast hamnade i slutet av januari då det var som kallast på året.

 86. Lena Krantz

  Peter Stilbs #84
  Tack, du bekräftar det som jag misstänkte.
  På något vis blir det ibland som viskningsleken där en viskar till den andre o s v och i slutänden har det som den ursprungliga personen viskat ingen likhet med det som den sista slutligen säger.
  Nåja, jag är i alla fall mätt och lyckligt hemkommen från ett mycket trevligt julkalas.

 87. Labbibia

  Lena K
  God Jul!
  Lite schysst musik som julklapp……
  http://www.youtube.com/watch?v=2F4lAwJbq8M

 88. Lena Krantz

  Labbibia
  Man tackar!
  Märligt nog har jag skrivit en dikt som heter just ”Under vinrankan”. Hade ingen aning om att det fanns en sång sjungen av Monica med den titeln.

 89. Labbibia

  Lena K
  och lyssna verkligen på texten….hela låten….hur bra kan populärmusik bli?

 90. Labbibia

  Lena K
  Va?
  Är det så?
  Fantastiskt sammanträffande! Kan du inte publicera din dikt här?

 91. Bertel

  Labbibia # 86
  OT Fortsättning i musiktrådet ang texter, lyssna och njut.
  http://www.youtube.com/watch?v=s8PEEvODG7c

 92. Labbibia

  Bertel
  Tack för suverän musik!
  Minns du att vi för ett par månader sedan diskuterade Polarisens (i Arktis) påverkan på klimatet?

 93. Gunnar Strandell

  Lena Krantz #76
  I slutet av 1980-talet lyftes hela slussenområdet en halvmeter. Det var byggt på dålig grund som gjorde att den sjunkit. Undan för undan hade man fått lyfta rälsen för T-banan, men nu gick det inte längre för tågen strök i tunneltaket.
  Risken för högt vatten i Mälaren står SMHI för eftersom sjöns utlopp är reglerade i Stockholm och Södertälje och styrs av deras prognoser, där vårens snösmältning är den svåraste delen.
  Självklart vill de gardera sig för att slippa skadestånd, och vi på TCS bör fråga oss varför vi ska lita på dem när det gäller andra prognoser eller projektioner när de själva inte litar ens på sina veckovisa prognoser för snösmältningen i vår.
  Men det finns fortfarande marginaler.
  Som mest under de senaste 19 åren har jag sett slussarna i Södertälje stå öppna ca en meter av tillgängliga 16 m.   

 94. Bertel

  Labbibia # 91
  Ja!!!! och jag är fortfarande angelägen (i mina egna tankar) att förstå mig på hur havsströmmarna påverkar klimatet i samverkan med solens energiflöde,  inklusive variationen i aerosolernas påverkan på molnbildningen.
  Vad tänkte du på?