Journalistik och klimatet

bokparm

Jag har förstås ännu inte läst denna bok, men jag är spänd på att göra det. Två mycket erfarna journalister har tagit sig an uppgiften att granska journalisternas klimatbevakning. Förlaget är Näringslivets Medieinstitut: https://naringslivets-medieinstitut.se/boksamtal-professionell-klimatbevakning/

De skriver:

Välkommen på lanseringen av boken ”Professionell klimatbevakning – Guide för en konstruktiv journalistik” och lyssna på författarna: journalisterna Anders Bolling och Svenolof Karlsson. Kommentar av Kvartals vetenskapsredaktör Henrik Höjer.

När: Torsdagen den 13 juni klockan 15.30 – 16.30

Var: Timbro, Kungsgatan 60, Stockholm

Moderator: Maria Eriksson

Anmälan till boksamtal

Boken, som kan köpas på plats, ges ut av Näringslivets medieinstitut.

 

Ingemar Nordin

NamnlosNamnlos2

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Boken säger sig vilja ta upp ” vilka drivkrafter är i spel bakom varningarna om en annalkande katastrof ” – Det är intressant.

  Svåraste nöten med ” klimathotet ” är ju att det inte får kritiseras – utan att diskussionsdödaren ” förnekare ” dyker upp i första meningsutbyten.

  Om dessa journalister kan ta ett snyggt grepp om dessa drivkrafter – så kan det vara en fantastisk bok.

  Första gången twitter stängde av Aftonbladet var ju p g a falska och ovetenskapliga ansatser inom klimat – det intressantaste med det var ju att aftonbladet då smög iväg med svansen mellan benen – men nu kör dom för fullt igen.

  Om den svenska trenden med allt kallare julimånader fortsätter så kanske semestersvenskarna härsknar till och drar igång ett folkupprop om medias klimatförvanskning – men medias maktfullkomlighet i polariseringsträsket är hårt huggen i berg – så trenden med medias attacker mot folkets sunda förnuft och folkets verklighet lär nog fortsätta tills kriget bryter ut – och nya dogmer accepterats.

 2. iah

  stockholms hagelväder uppfattades av en tjej ur den yngre oupplysta kadern som bevis på en klimatförändring. så djupt sitter det numera att allt kan skyllas på klimatförändring. min mamma berättade att hon någon gång på 30-talet dansade runt midsommarstången i pjäxor och 1 dm snö, i sydligaste sverige. något som någon ur den yngre generationen aldrig hört talas om.

 3. Joachim

  Typiskt ärliga och sanningssökande journalister att släppa boken efter Klimatvalet – förlåt EU-valet – för att inte påverka valutgången.
  Undrar om boken kommer att tigas ihjäl av SVT, SR, TV4, DN, SvD osv, eller om författarna lyfts fram i Rapport, Kulturnyheterna, Politikbyrån och på ledarsidorna några veckor framöver?

 4. Lasse

  Kanske kan man inte kräva en forskningsartikel när journalisterna skall berätta om väderhändelser och koppla den till klimatoro.
  Men utsagor borde kunna kollas upp med enkla diagram hur utvecklingen ser ut.
  Som denna :
  https://wattsupwiththat.com/2024/06/12/the-wall-street-journals-left-turn-on-climate-change-is-unjustified-the-finer-things-in-life-are-widely-available/
  Enkel koll sänker hela storyn 😉

 5. UWb

  Jag ser fram emot att läsa boken, speciellt Svenolof Karlsson har intressanta inlägg, speciellt i Second Opinion.
  Jag skulle kunna tänka mig att den andra Sven Olof (Andersson Hederoth) som skriver i Energinyheter och ofta tar bladet från munnen och skriver sådant som ger miljöpartister klåda över hela kroppen, skulle kunna ha bidragit på ett bra sätt till detta.

  Se till exempel denna krönika, som nog inte skulle ha passerat nålögat i våra större dagstidningar, men som är tydligt och bra skriven.
  https://www.energinyheter.se/20230825/29749/kronika-alla-vagar-bar-till-rom

 6. Ann lh

  Tack UWb för artikeln om LCA på högsta nivå 👍.

 7. johannes

  #5
  Men det var väl inget fel på romarriket, om man var härskarklass dvs.

 8. pekke

  Anders Bollings artiklar om diverse klimatfrågor var ofta mer realistiska och objektiva än de halleluja-artiklar som andra journalister skrev.
  Fast i Sverige får man inte kritisera klimataktivister så deras bok kommer nog nedgöras på alla sätt i media eller mötas med total tystnad.
  Tidigare journalist hos DN, vi vet ju vilken väg dagens DN tagit senaste tiden.
  En 2 år gammal artikel hos annan media:
  https://www.warpnews.se/for-daligt-for-att-vara-sant/den-okanda-sanningen-om-det-oextrema-extremvadret/

 9. Rossmore

  #1 Magnus blomgren

  Begreppet ”förnekare” används flitigt i sekter. ChatGPT svarar på begäran ”Beskriv hur begreppet ”förnekare” används i sekter.”:

  ”Inom sekter används begreppet ”förnekare” ofta för att beskriva individer som ifrågasätter eller avvisar sektens läror, övertygelser eller ledarskap. Detta begrepp har en stark negativ konnotation och används för att marginalisera, stigmatisera och delegitimera de som inte följer sektens dogmer. Här är några aspekter av hur begreppet ”förnekare” används i sekter:
  1. Stigmatisering och isolering: Genom att kalla någon för en ”förnekare” skapar sekten en tydlig ”vi-mot-dem”-mentalitet. Detta hjälper till att isolera medlemmar från externa influenser och stärker gruppens sammanhållning.
  2. Kontroll och maktutövning: Ledarna i sekter använder ofta begreppet för att bibehålla kontroll över medlemmarna. Att märkas som en förnekare kan leda till straff, uteslutning eller andra negativa konsekvenser, vilket avskräcker medlemmar från att ifrågasätta ledarskapet eller lärorna.
  3. Skydd av gruppens övertygelser: Genom att stämpla kritiker som förnekare, skyddar sekten sina övertygelser från kritik och ifrågasättande. Det blir ett sätt att upprätthålla enhet och homogenitet inom gruppen.
  4. Demonisering av utomstående: Förnekare ses inte bara som avvikande, utan ofta som hotfulla och farliga. Detta förstärker en bild av att gruppens övertygelser är under konstant attack, vilket kan rättfärdiga extrema åtgärder för att försvara dessa övertygelser.
  5. Emotionell manipulation: Begreppet ”förnekare” används också för att manipulera medlemmarnas känslor, genom att spela på deras rädsla för avvisning eller förlust av tillhörighet om de själva börjar tvivla.

  Sammanfattningsvis används begreppet ”förnekare” i sekter som ett kraftfullt verktyg för att upprätthålla kontroll, stärka gruppens sammanhållning, skydda lärorna från kritik och demonisera de som står utanför eller ifrågasätter gruppens övertygelser.”

  Säger väl allt om hur debatten förs och styrs.

 10. Stig Morling

  #9 Rossmore. En ytterligare aspekt som – dessvärre – bör läggas till är det beryktade begreppet ”Gult by association” ett användande av ”lämpliga” invektiv mot en förment motståndare!
  PAX ET BONUM

 11. Mats Växjö

  #9
  Klimat – brukar väl definieras som STATISTIK över väder under 30 år?
  Statistik går ju att ställa samman över snart sagt vad som helst, även väder.
  Att leta efter dylika ”förnekare” visar bara prov på
  oärlighet eller oförstånd.

 12. Mats Växjö

  #3
  Lite OT kanske- men läs vad som står på Wikipedia om SVTs så kallade klimat-journalist, Erika Bjerström

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Erika_Bjerstr%C3%B6m

  Objektiv?
  Jobb för bla Alternativet -MPs tidning.
  Läs vad som står under ”Biografi”, bla ”1992 vann hon ett av EU-kommissionens journalistpris för bästa miljörapportering för serien ”Miljövår” som handlar om framgångar inom svensk och europeisk miljövårdspolitik.”

  ”År 2019 blev Erika Bjerström SVT:s första klimatkorrespondent. 2020 utkom hennes bok Klimatkrisens Sverige – så förändras vårt land från norr till söder, som sammanfattar forskningsläget om hur klimatförändringarna slår mot Sverige med bland annat en fjällvärld i snabb förändring.”

  Mats Växjö

 13. Uffe

  #12
  Vi borde vara glada för Erikas och alla andra klimatreportrars uppoffringar för att upplysa oss alla om alla dessa hemska väderhändelser (sommarvärme) runt om i världen.
  För det måste väl ses som en uppoffring att resa från den ena varma och trevliga platsen till den andra i sitt arbete och det enda som arbetsgivaren kräver är att man beskriver ”semestervädret” på ett skrämmande sätt.
  Vi visar nog alldeles för lite uppskattning för dessa kvinnor som riskerar sina liv och sin hälsa på dessa ”heta” platser som de lyckas leta upp varje vecka, vi får skicka lite uppmuntrande ord till dem så att de inte slutar göra sina livsviktiga reportage om livet i solen och värmen, de gör jobbet så att vi slipper utsätta oss för faran av sommartemperaturer.

 14. Mats Växjö

  #3
  Jag har inte läst boken men skulle inte bli förvånad om denna händelse finns med i boken.
  https://naringslivets-medieinstitut.se/dn-ville-undvika-en-icke-alarmistisk-klimatberattelse/

  (Se kommentar från ett namn som ofta dyker upp här på KU)

  Vad gäller DN så tog ju Wolodarski in Greta som hedersmedaljer för några år sedan.
  Hade man gjort motsvarande på, låt oss säga Dagens
  Industri?- en tonårig skolungdom som, om jag förstår rätt, har någon bokstavskombination.

 15. Magma

  #Mats 12
  ”År 2019 blev Erika Bjerström SVT:s första klimatkorrespondent. 2020 utkom hennes bok Klimatkrisens Sverige – så förändras vårt land från norr till söder, som sammanfattar forskningsläget om hur klimatförändringarna slår mot Sverige med bland annat en fjällvärld i snabb förändring.”
  Undrar om hon överhuvudtaget läst Kullman och Öhmans forskningsrapporter om vad som går att utläsa av fjällvärldens klimat?

 16. pekke

  Mats Växjö #11
  30-årsperioderna är knappast klimat utan just en statistisk period över väder och 30 år är nog lätthanterligt och överskådlig för de flesta meteorologer samt att de faktiskt kan uppleva den perioden inom yrket, hade de valt längre perioder som 60 eller 100 år vilket är mer naturligt som klimat hade det varit mer oöverskådligt för de flesta.

  Så, 30 år är väderstatistik, inte klimat som är mycket längre perioder.

 17. Lasse

  En annan utmobbad journalist har skrivit en bok i ämnet:
  Mobbing för en ensidig klimatrapportering.
  ”En klimathistoria” av Sven Börjesson.
  Sen har vi Elsa Widding som mobbades bort i riksdagen.

  Mobbing tycks vara populärt hos solförnekare 😉

 18. P.O.

  En tanke:
  ”En organisation, av vilket slag som helst, som vill begränsa meningsutbyte för medlemmar och/eller utomstående, vill inte ta ansvar för det organisationen och dess ledning orsakar och visar på förakt för meningsmotståndare. Därmed erkänner man ofrivilligt att man inte har kompetens att göra det man gör.”

 19. Jag minns att SVD ett tag för många år sedan hade en pigg debattredaktör som lät inlägg från båda sidor komma in med artiklar. En väldig aktivitet uppstod och vi från ”Stockholmsinitiativet”, som vår förening hette på den tiden, fick in flera artiklar i den debatten. Men plötsligt blev det helt stopp och alla insända artiklar från vår sida refuserades. Ingen förklaring, men tydligen så hade ledningen stoppat alla möjligheter till en öppen diskussion i tidningen.

  Science is settled. Slutdiskuterat. Det finns inget att ifrågasätta.

 20. Ann lh

  # 19 Ingemar, kommer Du ihåg när det var.
  Mitten – slutet av -90 talet?
  Jag minns att jag med omsorg läste era artiklar, vilket stärkte min misstro mot miljörörelsen.
  Något har jag sparat, men har inte tid just nu att plocka fram det.

 21. Ann lh #20

  Om du skriver in ”SvD Stockholmsinitiativet” i vår sökruta så kommer det fram en rad inlägg mellan 2008 och 2010. Så däromkring fanns det en lucka in till åtminstone en stor tidning i landet.

  Sedan avslöjades den stora skandalen om fusket i IPCC, och tidningarna ville inte höra talas om detta. Diskussionen om detta fick gå över till ett forum för öppen debatt på nätet . Jag har glömt namnet men det var en bra diskussion där. Därefter köptes visst detta forum upp av någon stor tidningsägare (Bonniers eller Schibsted?) och lades ned.

 22. Det är ju inte bara medias förvanskning av själva klimathotet och dess vetenskap som skär sig i det vetenskapliga.

  Häromdagen uttalade sig Europa chefen för världens kanske största stålföretag Arcelor Mittal om omöjligheten att tillverka stål med vätgasen – ” Det ger omöjliga lönsamhets kalkyler ”.

  Detta sa han trots att stora bidrag redan betalats ut för denna omställning I EU.
  Eu skall satsa över 4300 miljarder sek dom närmaste 10 åren på detta.

  Pengar i sjön.

  I exempelvis Texas kan detta dock fungera sa han men då med helt andra förutsättningar för produktion av vätgas.

  Vi ser samma hos oss här i norr – professor Blomgren uttryckte stor förvåning för någon vecka sedan – han undrade vart dom vaga påståendena om storskalig energiproduktion och vätgas i norr tagit vägen – inga ansatser för detta har tagit fart, märkligt.

  Vätgaslagerförsöken gavs upp under våren ” förbkomplext” sa dom inblandade.

  Så hur blir det? Skall det produceras enorma mängder vätgas? Skall det lagras?
  Anläggningarna för den nya stålproduktionen fortsätter för fullt – men var är vätgasen och vart är lönsamhetskalkylerna.

  Europachefen på Arcelor har gett upp, eu satsar vidare med 1000 – tals miljarder, Sverige satsar vidare..men utan gasproduktion och lager?
  Vad händer? Det skall snart leveras på mottagna order..

  När riksrevisionen vill granska säger sverigecheferna ” varför då..” – vi har ju redan räknat hem detta..

  Eu:s alarmistiska klimatpolitik har tagit ett stenhårt strypgrepp på tekniken, företagandet, universiteten, media och hela samhället – allt går att lösa med hot och bidrag – 12000 miljarder i en ny upplåningscirkus.

  Skall vi lyssna på ” science is settled ” och förhoppningar och drömmar och falska kalkyler?
  Fungerar det att bygga samhället på dessa premisser?

  Fortfarande 2024 är energibygget i norr mer av retorik än faktiskt pågående projekt – riktiga drömprojekt.

  Varför hör vi inga kritiska analyser kring dessa projekt i SVT – utan bara fortsatta konsensusanalyser och förhoppningsfulla företrädare…

  När vi går och röstar borde vi få veta om eu:s stålsatsning på 4300 miljarder på 10 år och en grön upplåning på 12 000 miljarder inom kort.

  Våran demokrati kan omöjligtvis byggas på alarmism och hot och förvrängda vetenskaper – men just nu är vi inte bättre än så här.

  Professor Blomgrens undran över den vaga produktionen av förnybar el i norr – är en viktig undran – varför är inte dessa planer klara före omställningen till grön järnsvamp och produktion av grönt stål?

  Dessutom, varför producerar den jättelika vindindustrin Markbygden så lite energi och så stora förluster – det är ju fler industrier som Markbygden som är lösningen säger den gröna industrin I norr – alltså mer…och allt det kombineras nu med nedläggningen av vätgaslagren.

  Aj, aj..Lite ångest kan man få – inte av klimatet – men väl av grön alarmism.

 23. Ann lh

  #22 Tack Ingemar.
  Jag har letat lite i sparade papper och funnit ett ”brev till ledarsidan / miljön” från 7 Jan. 1998 undertecknat S Fred Singer
  Rubrik: fattigdom är farligare än koldioxid.
  Det gäller en dispyt med Bert Bolin och Kyotoprotokollet. Intressant?

 24. Ivar Andersson

  #9 Rossmore
  Din sammanfattning är underbar
  ”Sammanfattningsvis används begreppet ”förnekare” i sekter som ett kraftfullt verktyg för att upprätthålla kontroll, stärka gruppens sammanhållning, skydda lärorna från kritik och demonisera de som står utanför eller ifrågasätter gruppens övertygelser.”

 25. Nu händer det stora saker på energifronten – nytt bolag, ” industrikraft ” – bildas av några av Sveriges största bolag bl a Volvo och Boliden, I steg 2 räknar man med att flera storbolag hakar på.
  Syfter är inriktat på både nätet och produktionen.

  Man kan nog se detta som avgörande för att ta oss ur handlingsförlamningen och den extrema okunskapen och ut ur drömmarnas värld – nu kan det bli på riktigt med både verklighetsförankrade kalkyler och utveckling av nödvändig kunskap – och med riktig vetenskap och riktiga pengar…

  Förhoppningsvis kliver Sverige nu ut mörkret och in i ljuset – hoppet lever igen.

 26. Magnus b. #25
  Så särskilt nytt är inte bolaget, man har ruskat liv i n gammal idé.
  https://www.tn.se/hallbarhet/35614/satsningen-som-gick-forlorad-nya-reaktorer-hade-statt-klara-idag/
  https://news.cision.com/se/industrikraft/r/ledande-industriforetag-bildar-gemensamt-bolag-for-att-stotta-svensk-kraftproduktion-och-elnatskapac,c4000546
  Dom vanliga flosklerna om sol och vind är så klart med, låt oss hoppas att det bara är taktik.
  ”Industrikraft och dess grundare anser att samtliga fossilfria energikällor behövs för att säkerställa konkurrenskraftiga elpriser och minska koldioxidutsläppen. Stabil baskraft som kärnkraft kommer fortsatt bli nödvändigt för att trygga energiförsörjningen men också storskalig utbyggnad av vind- och solkraft tillsammans med betydande energieffektiviseringar.”

 27. Ann lj #23,

  En debatt mellan Bert Bolin och Fred Singer låter spännande! Har du brevet på en fil? I så fall får du gärna lägga upp det som ett eget inlägg.

  Det är så lätt att glömma hur länge denna debatt mot alarmisterna har pågått och hur många sätt de försökt att förhindra en öppen debatt. Eller det berömda uttalandet av Go Harlem Brundtland:

  ”I maj 2007 meddelade Gro Harlem Brundtland världens journalister från FN-högkvarteret: ”This discussion is behind us. It’s over,” she told reporters. ”The diagnosis is clear, the science is unequivocal — it’s completely immoral, even, to question now, on the basis of what we know, the reports that are out, to question the issue and to question whether we need to move forward at a much stronger pace as humankind to address the issues.”

 28. Nr 26 Håkan Bergman.
  Bl a boliden har ju åkt på 2 snytingar av förnybara energidrömmar på kort tid – först på Irland ( taragruvan ) och nu senast på hemmaplan – ingenting slår ett inspel från verkligheten.
  Problemet ligger i att komma runt regler och hot från EU om krav på vind och sol som energi.

  Får företagen använda marknadsekonomiska realiteter med krav på avkastning – istället för bidragsel – så kommer förståelsen för baskraft och planerbarhet att blomma.

  Denna dröm om gröna miljarder från EU – börjar företagen att genomskåda.

  Som dom flesta av oss upplevt som fått bidrag för pelletspannor eller nu senast batteribilar – bidragen lurar oss upp på läktaren – bidrag för pelletspannor kompletterades med skattehöjningar på pellets, blev dyrt. Elbilar subventionerade och marknaden föll ihop och värdet på bilen försvann över en natt…

  Bidrag istället för marknadsekonomi är en svårlöst knut.

  Med företagens initiativ kommer nog verkligheten att väga tungt – dessutom fick bl a boliden känna på midvinterkylan i vintras, med stopp och problem som följd – 35 – 40 grader kallt…dom låga temperaturerna som skulle försvinna med klimatuppvärmningen – hittade tillbaka igen – Staffas å grabbarna vet nog om att EU blivit en dimridå i verkligheten, jag tror dom börjar vakna.

 29. En bra artikel av flera i samma serie av Christian Sandström, enl mitt förmenande, är också denna vilken förklarar varför de marknadsmässiga gröna investeringarna är ljusår ifrån att vara marknadsmässiga. Men religiöst och politiskt korrekta:

  …Resultatet blir rimligen att särintressen berikar sig på allmänhetens bekostnad…

  .. Intresset ljuger aldrig, vi får en politisk kapitalism, eller bidragskapitalism, om man så vill….

  …Den som deltar i den gröna lovsången kan för brösttoner om grön omställning erhålla betydande mängder billiga krediter. I någon sorts svenskt rekord i dubbeltänkande lyckas särintressen och myndigheter unisont bedyra hur marknadsmässiga dessa offentliga instrument är och samtidigt påtala hur omöjliga de storslagna satsningarna hade varit utan dessa nya finansiella instrument….

  https://www.affarsvarlden.se/kronika/grona-finanser-intresset-ljuger-aldrig?utm_source=Aff%C3%A4rsv%C3%A4rlden+-+NEW&utm_campaign=20a806c75a-EMAIL_CAMPAIGN_2024_06_14_01_31&utm_medium=email&utm_term=0_-20a806c75a-%5BLIST_EMAIL_ID%5D&mc_cid=20a806c75a&mc_eid=a0d472a783

 30. Magnus b. #28
  Är det verkligen så att EU kräver vind och sol, räcker det inte med fossilfritt och där ingår ju kärnkraften numera? Mest troligt att nån alarmist övertolkar regelverket efter eget gottfinnande. Varför inte kopiera finnarna?
  Mankala

 31. TorbjörnR

  #30 Håkan Bergman

  Det finns ett EU direktiv som säger att vind och sol ska accelereras och att ev begränsningar ska tas bort.
  Man ska alltså minska på miljöprövningar och mänskliga rättigheter för att så snabbt som möjligt installera slumpkraft på land och till havs.

  RED kallas det!

  https://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20230911IPR04926/parlamentsledamoterna-stoder-planer-pa-okad-anvandning-av-fornybar-energi

 32. Lasse

  Inte alla media sjunger samma visa:
  https://www.youtube.com/watch?v=2lseti5zvY0

  Epoch Times gör en bra sammanställning här.
  Fri media från ?
  ”Epoch Times grundades av utlandsboende kineser som John Tang och utövare av Falun Gong som svar på att det inte finns någon oberoende kinesisk media i Kina.”

 33. Daniel Wiklund

  OT På text-tv ser jag att varmaste platsen i Sverige idag hade 17 grader. Det har varit så hela veckan. EU valet handlade ju mycket om klimatet. I synnerhet för MP. Det miljöpartistiska (MP har två representanter i fullmäktige) kommunalrådet ( ett av tre)i Luleå sa ”att det var fantastiskt att vakna till ett Sverige som aktivt röstat för ett bättre klimat”. Dom som röstade för ett ”bättre” klimat fick snabbt svar på tal.

 34. Mats Växjö

  #22, 29

  Så här skriver Gasworld (endast början på artikeln är upplåst) om Arcelor. Skulle platsa i Christian Sandströms bok ”Gröna bubblor”.
  https://www.gasworld.com/story/steel-giant-arcelormittal-under-fire-for-alleged-hydrogen-subsidy-misuse/2138474.article/

  Steel giant ArcelorMittal under fire for alleged hydrogen subsidy misuse

  The steel giant, which produces emissions equivalent to Belgium’s entire output, had estimated a $10 billion investment by 2030 for decarbonisation, with €3.5bn ($3.7bn) in subsidies already secured to aid its transition.

  In Spain, ArcelorMittal secured a significant €450m ($483m) government grant aimed at developing zero-emission, green hydrogen-based steelmaking. However, the company has recently postponed plans to utilise green hydrogen in favour of carbon-intensive fossil gas, despite continuing to benefit from the subsidy.

  “ArcelorMittal makes a lot of shiny claims about cleaning up its operations, but it has no right to call itself a climate leader when it secures billions in government subsidies before backtracking on plans to end fossil fuel use,” said Caroline Ashley, Director of Steelwatch.

 35. Nr 30 å 31
  Jo, kärnkraften har bara fått vara med i finrummet på senare tid – och huvudnumret i huvudlösheten är fortsatt sol och vind och utifrån det strömmar pengarna fortfarande.

  Skall man generalisera säger väl EU ungefär – visst får ni bygga kärnkraft..men med egna pengar..

  Problemet för kärnkraften blir att konkurrera med överetableringen av väderkraft- men långa avtal och tillförlitliga leveranser börjar synas som enda vägen framåt, om man är ett energikrävande företag – rent klimatångestmässigt är ju kärnkraften dessutom lätt att motivera.

  Bolidens 2 smällar på 1 år satte trots allt ljuset på problemen med gröna löften – fler företag fick ” se det komma ”.

  Men EU har och har haft 1000 – tals gratispengar i spenderpengar – och alla vill åt dessa, fullt förståeligt.

  Min far var med redan på 70 – talet och dirigerade tilldelade gratispengar till behövande teknikprojekt i ett stort svenskt försvarsbolag.. med lite snygga formuleringar fungerade det utmärkt – så inget är nytt under solen – dock är beloppen i den gröna gratispåsen helt overkligt stora idag – när man börjar räkna miljarderna i 1000 – tal, då är det allvar…

 36. Rapport ikväll – vi skall återväta 100 000 hektar på 20 år.

  Har dom ens funderat på att ex Markbygdens 45 000 hektar är en enda stor dräneringsyta, med diken och kabelgravar i masse.

  Räknar vi så vindkraftens totala dräneringsyta i Sverige och Europa- ja, då häpnar man över miljökatastrofen!

  Just sådana gröna dumheter, idiotier är ett signum för den gröna omställningen och hur gröna politiker och vetenskapsmän tänker…

  Hur mycket ökar koldioxidutsläppen från alla dessa dränerande vindkraftindustrier – hur många hektar upptar vindkraften i Sverige och Europa?
  Hur många 1000 – mil kabelgravar och diken finns i dessa vindparker.
  Jag såg en småländsk vindpark, där bara kabelgravarna utgjorde 150km och därpå tillkom sedan vägdikena.

  Norska och skotska universitet har påvisat kraftiga markutsläpp från vindkraftparker, särskilt när dom byggs i torvmiljöer- vilket inte är ovanligt.

  Den gröna världen är jobbigt ologisk.

 37. Fredrik S

  Läste att Klimatalliansen, ni vet de som bla limmade fast sig i Timbros entre med obegripliga budskap, fick 1200 röster av 4 240 459 i EU- valet.

  Det är ju tom betydligt mindre än halten co2 i atmosfären, typ ett par hundra ppb (parts per billion) eller något i det häradet.

  Fler hade kanske röstat om Gudrun också limmat fast sig?

 38. Rossmore

  #9

  Jag nöjde mig inte med att fråga ChatGPT om begreppet förnekare utan begärde även en jämförelse med hur begreppet används i debatten om klimatförändringar:

  ”Jämför hur media, politiker och makthavare använder begreppet ”förnekare” i beskrivningen av personer som inte okritiskt delar beskrivningen av en existerande ”klimatkris”. Finns det några likheter med den beskrivningen?”

  Svaret:

  ”Användningen av begreppet ”förnekare” av media, politiker och makthavare i samband med personer som ifrågasätter eller inte delar den etablerade beskrivningen av en klimatkris delar flera likheter med hur sekter använder begreppet. Här är några jämförelser:
  1. Stigmatisering och marginalisering:
  * Sekter: Förnekare stigmatiseras för att avvika från gruppens övertygelser.
  * Klimatdebatt: Klimatförnekare stigmatiseras för att avvika från den vetenskapliga konsensus om klimatförändringar. Detta kan leda till social och professionell marginalisering.
  2. Delegitimering av kritik:
  * Sekter: Kritik från förnekare ses som ett hot mot gruppens enhet och läror.
  * Klimatdebatt: Kritik från klimatförnekare avfärdas ofta som ogrundad eller illvillig, och deras argument ses som ett hot mot insatser för att hantera klimatförändringar.
  3. Upprätthållande av auktoritet:
  * Sekter: Ledare använder begreppet för att behålla makt och kontroll över medlemmarna.
  * Klimatdebatt: Politiska och vetenskapliga auktoriteter använder termen för att befästa sin position och auktoritet i klimatfrågan, och för att försvara vetenskaplig konsensus.
  4. Polarisering:
  * Sekter: Begreppet förnekare skapar en tydlig uppdelning mellan insiders (troende) och outsiders (förnekare).
  * Klimatdebatt: Termen klimatförnekare bidrar till en polariserad debatt, där de som ifrågasätter den dominerande berättelsen ofta placeras i en motsatsställning till de som stödjer den.
  5. Skydd av etablerade berättelser:
  * Sekter: Förnekare avfärdas för att skydda den etablerade läran från kritik och förändring.
  * Klimatdebatt: Klimatförnekare avfärdas för att skydda den etablerade vetenskapliga och politiska berättelsen om klimatförändringar och nödvändigheten av åtgärder.
  6. Emotionell manipulation och rädsla:
  * Sekter: Förnekare framställs som farliga eller onda för att skapa rädsla och lojalitet bland medlemmarna.
  * Klimatdebatt: Klimatförnekare framställs ibland som ansvarslösa eller okunniga, vilket kan spela på rädslor om framtida klimatkatastrofer för att mobilisera stöd för klimatåtgärder.

  Sammanfattningsvis finns det tydliga likheter i användningen av begreppet ”förnekare” för att marginalisera och delegitimera kritiker, både i sekter och i klimatdebatten. Den huvudsakliga skillnaden ligger i grunden för kritiken och de bredare samhällskonsekvenserna av att avfärda eller acceptera sådan kritik.”

  Notera särskilt slutsatsen under punkten 1: ”Detta kan leda till social och professionell marginalisering.” Det är nog en springande punkt för många som vill säkerställa sin fortsatta karriär.

 39. Jan Ericson har agerat internt inom regeringen och kanske fått dem att tänka om angående ”gröt stål”:

  ”Jag har själv lyft frågan internt i partiet ett flertal gånger, liksom i samtal med regeringsföreträdare, och är mycket nöjd med att regeringens högst ansvarige statssekreterare är så tydlig med att regeringen inte villkorslöst kommer att låta LKAB göra som man vill med statens och skattebetalarnas pengar. För egen del ser jag som bekant enorma risker i ett projekt där inga privata investerare är intresserade, och där alla risker ska tas av statliga bolag, svenska skattepengar och EU-medel. Långa rader av experter och analytiker varnar, och detta kan faktiskt gå precis hur illa som helst.”

  https://www.ericsoniubbhult.se/

  Börjar det att gå upp ett ljus för politikerna att grönt stål är en bluff som skattebetalare inte skall behöva betala?

 40. TorbjörnR

  39 Ingemar Nordin

  Det är väl så att Riksrevisionen också nu ska granska Hybrit etc. Där kan man säkert hitta många bra skäl för att dra i handbromsen!

 41. Lars Cornell

  I.N. #39, #40 #22 mfl.

  Du Magnus blomgren #22 glömmer det kanske viktigaste. Vätgaslagren var ursprungligen inte tänkta för att tillverka ’fossilfritt stål’. Den bakomliggande tanken var att hitta användning för elöverskottet när det blåser för att på det sättet få upp priset på el och göra vindkraftbranschen mer lönsam.
  Vätgaslagren var således till för att stötta vindkraften. Kostnaden för vätgaslager skall således belasta vindkraftens kalkyler.

  http://www.ericsoniubbhult.se 2024-06-13

 42. Tege Tornvall

  Jag har som journalist sedan 18 år ifrågasatt klimatlarmen men släpps sedan dussintalet år inte in av PK-media, knappast ens med insändare.

  ”Vi släpper inte in dig på våra sidor”, säger Dalarnas Tidningars chefred. resp. politiske redaktör. I alla PK-media råder rödflagg för både mig och andra klimatrealister, inkl. Anders Bolling och Svenolof Karlsson. Nu senast stängde Nerikes Allehanda dörren för Evert Andersson och Mats Kälvemark.

  Nordiska PK-media har samfällt bestämt sig för IPCC som faktakälla. Utan formella papper hänvisar de samfällt till IPCC. Det gör också Publicistklubben PK, där jag som medlem sedan 1972 förgäves försökt få till en debatt i frågan.

  Media matas med anpassad infomation från EU:s Copernicus och även kontrakterat från CCN (Covering Climate Now). CCN skriver artiklar direkt för införande. Enkelt och smidigt utan minsta krav på kunskaper!

  Jag och flera andra sänder till alla, men bara alternativa media på nätet tar in. Sedan avfärdas vi just därför. Det hindrar inte att vi måste fortsätta och hitta vägar runt alla hinder.T

 43. Nr 41 Lars Cornell.
  Så är det, vätgaslagring – is The Great Deception – inom den gröna omställningen – och framförallt gällande vindkraft!

  Frågan är – hur tänkte dom levera gasen från dessa lager?

  Senaste modet nu är batterilagring! Hur länge tänker dom driva våra nationella elnät med batterier..en dag? En vecka? 4 sekunder…?

  All teknik för lagring av väderberoende elproduktion är färdigutredd – säger dom gröna – herre gud i himmelen..

  Hur länge till får detta bedrägeri fortsätta?

 44. Berra

  #43 Magnus Blomgren:
  ”All teknik för lagring av väderberoende elproduktion är färdigutredd – säger dom gröna – herre gud i himmelen..”

  Precis, De har de säkert rätt i att all teknik är färdigutredd. Dock har den kommit fram till att det inte går att använda till det hoppades på…

  Därför ber de nu på att någon grön klimatgud ska komma ned genom ozon-hålet och ändra fysikens/kemins lagar så att det ska funka.

 45. Uffe

  Tege #42
  CCN är helt klart en hjälp för klimathotstroende journalister och media, men det är inte det enda välfinansierade nätverket det finns ett som heter EJN ( https://earthjournalism.net/who-we-are/funders) där enskilda journalister men även media kan bli ”medlem” och få tillgång till finansiering av historier med rätt klimatprofil och ”utbildning” (träning) i hur man får ut sin historia.
  Det värsta med denna organisation förutom att den finansieras av de vanliga alarmistorganisationerna och miljardärerna är att även stater genom politiska organisationer är med och finansierar, för Sveriges del så hittar man bland annat SIDA och Postkodlotteriet och EU som finansiärer, är klimatalarmism en biståndsfråga?
  Kanske inte lika känd organisation men större och mer välfinansierad.
  Den ska tydligen ha 25000 medlemmar i över 200 länder en inte obetydlig spelare på alarmism sidan.

 46. Christian H

  #Uffe

  Så det räcker tydligen inte med CCN när alarmistorganisationerna och miljardärerna ska se till medborgarna indoktrineras till döds. Av länken framgår att det är samma sataniska pack som är i farten i båda dessa yttrandefrihetshatande organisationer. Det är en stor skam att våra stora mediedrakar har förfallit till att bli megafoner för demokratiföraktande makthavare. Media brukar kallas den tredje statsmakten och dess främsta uppgift har ansetts vara att granska makten. Så icke nu! Nu lierar de sig med dem som har störst makt och mest pengar och hindrar alla kritiska synpunkter att komma fram. Av det skälet bojkottar jag sedan flera år totalt Bonniers och andra äckelmedia. De skall inte få en enda krona av mig för sina alster. Nu har man kunnat se reklam i TV4 där DN ondgör sig över trollfabriker, samtidigt som de berömmer sig för att stå för fri debatt, vilket är en obestridlig lögn med tanke på hur de stoppar alla kunniga kritiker och ständigt vinklar sina nyheter i alarmistisk riktning. Snacka om att kasta sten i glashus!
  Egentligen borde såväl CCN och EarthJournalism stämplas som terrororganisationer, då de förföljer kritiker, stämplar sanningssägare och stödjer de krafter som vill avskaffa demokratin och införa diktatur. Tvi vale!

 47. Tege Tornvall

  # 43, 44.

  Det kan inte nog upprepas: vätgas finns inte fritt i naturen utan måste tillverkas = skiljas från andra ämnen. Det görs antingen utifrån gas (nästan bara “naturgas” = ur marken) eller genom elektrolys av vatten (spjälkning av helt rent vatten). Båda sätten mycket energikrävande i flera steg.

  Sedan måste frigjord vätgas hanteras och lagras. Det görs vid antingen 253 minusgrader eller minst 200 atmosfärers tryck, också mycket energikrävande.

  Tillverkning, hantering och lagring kräver i stort lika mycket energi som vätgas kan ge (den är i sig inte bränsle utan bara energibärare). Det är också mycket dyrt och därtill farligt. Vätgas är mycket flyktig, det lättaste grundämnet och därtill brandfarlig och rent explosiv.

  Förtjusningen i vätgas är för att den bara ger vatten som restprodukt. Men på vägen dit har den alltså krävt mycket både energi och material. Påståenden att den skulle vara lönsam bygger helt på subventioner. Företag som satsar på vätgas gör det enbart för att få subventioner.

 48. stig morling

  Kära vänner! somliga bekymmer synes ”eviga”
  Här en upplevelse om några ifrågasatta yrken:Om avbeställda räkcocktails och en frånvarande journalist

  Av Stig Morling – medan minnena består

  Visst är det underligt, men vissa minnen bränner sig kvar från ett livslopp, andra saker tar glömskans barmhärtiga kvarn hand om och mal ner till intigheter. Ett egenartat minne (givetvis min mycket subjektiva tolkning) kommer från vår polska sejour under drygt 5 år. Vi (det vill säga Scandiaconsult) hade det stora nöjet att arbeta med ett avloppsreningsverk i södra Polen, Nowy Targ. På den tiden var ett obligatoriskt resestopp den underbara staden Krakow, Polens gamla huvudstad och med ett stort antal världsarv. Bara stora torget i Krakow lär kunna räkna in flera märkligheter som bevärdigats just ”Världsarvstatus”.
  Nå, ”det var inte detta jag skulle tala om” (Evert Taube i Balladen om Gustaf Blom), utan snarare motsatsen till vad som kallas ”Världsarv”: Ett gammalt ”Orbiz-hotell” från kommunisttiden förvandlat till ett Holiday Inn-hotell. Ja, denna förvandling (?) kan onekligen ge anledning till en reflexion om släktskapet mellan två djupt materialistiska ideologier: Marxism/Kommunism å ena sidan, och ”Snabb-kapitalism” å den andra (?) sidan. Här skall inte utvecklas en djupare analys av det nära förhållandet mellan dessa två så dominanta ideologier. Således, en ovanligt trist gammalkommunistisk hotellmiljö hade ersatts av en annan nästan lika trist i kapitalistisk anda (resultatet av ”förändringen” kan snarast ses som en del av den pågående ”McDonaldiseringen” av hela den kapitalistiska företagarsfären).

  Nåväl, till det som jag upplevde. På hemvägen från Nowy Targ stannade jag till för en övernattning i Krakow. På kvällen tog jag in på sagda Holiday Inn-hotell. Aftonen var sen, och hotellet ligger utanför turiststråken, och därmed på avstånd från de utomordentliga restaurangerna i centrala Krakow, som vi eljest frekventerade. Eftersom min avresa från Krakow var tidigt på morgonen följande dag, valde jag hotellets egen restaurang för middagsmålet – något som de flesta vana resenärer brukar nogsamt undvika. Regeln är ju vid val av hotell – ”Bra säng, bra dusch och god frukost”, och misstro hotellkökets förmåga att senare under dagen åstadkomma frestande kulinariska upplevelser!

  Alltnog, detta medvetna val förde mig ner till en i stort sett öde restauranglokal. Jag slog mig ner vid ett bord, givetvis helt allena. Längre bort i denna stora och tomma lokal satt ett par, hustru och make visade sig strax. Med en vänlig med-mänsklighet (eller inte, motivet kanske var något annat) vinkade dessa två på mig – uppenbarligen var de i behov av sällskap. Självklart accepterade jag en vänlig vink! Väl installerad vid deras bord presenterade de sig som kanadensare från Toronto. De var på sin första resa i ett Östeuropa, som var mer eller mindre befriat från kommunismen. Nu kom en fråga ganska omgående – ”Vad har Du beställt som förrätt” – en egenartad fråga, måhända. ”Jo, oxtunga med riven pepparrot, en polsk delikatess”. De tittade på varandra, och så på mig – ”Vi har beställt räkcocktail som förrätt”. ”Jaha, men har ni tänkt på avståndet närmsta hav Nordsjön? Det är nog inte så, att räkor över huvud taget funnits på polackens bord som en känd delikatess!” Det blev ett snabbt inkallande av kyparen, som fick verkställa en justering av kanadensarnas aftonvard. Detta löste tungornas band (ja, inte oxtungorna, utan kanadensarnas tungor!) En rask fråga kom: ”Du är möjligen inte journalist?” ”Nej, jag är ingenjör.” ”Det var ju synd, annars hade världens tre mest föraktade sysselsättningar varit församlade vid detta bord”, sade kvinnan. ”Jag är parlamentsledamot, och min man är advokat.” Därefter utvecklades kvällen raskt till en trevlig samtalsstund – givetvis fick den inslag av historier om journalismens framfart på ömse sidor om Atlanten!
  Så håll till godo!