Jornalister och åsiktskorridoren

Flyktingkostnad

”Steget Efter” kallar sig en satirtecknare som fångar dagsaktuella händelser på att väldigt träffande vis. Teckningen här ovan visar en intervju i Aktuellt som blev legendarisk i samma tysta ögonblick som de sände. Det handlar om forskaren Joakim Ruist arbete där han kommer fram till fakta som inte föll reportern på läppen.  Ni kan se intervjun här och det är mot slutet som det blir riktigt intressant:

Nej, Joakims slutsatser passar inte in i åsiktskorridoren och då måste de ifrågasättas. Vi diskuterar givetvis inte flyktingpolitiken här på bloggen och det är inte min avsikt. Det jag reagerade på var istället en ledare i Expressen med rubriken ”Ruists tystnad bör vara en väckarklocka för SVT”. Ledartexten framför kritik mot mot de frågor som ställdes i intervjun bland annat genom att försöka dra en parallell till klimatforskningen. De skriver:

”Föreställ er att Jocke Ruistman, klimatforskare, intervjuas i Aktuellt om sin nya rapport som visar att flygets utsläpp har större klimatkostnader än någon har fattat, utom Gustav Fridolin.

Hur troligt är det att Aktuellts ankare skulle inleda med att misstänksamt fråga Ruistman varför han fick för sig att reda ut detta?

Och hur troligt är det att klimatforskaren skulle få frågan: ”Tror du att din rapport kommer att användas i valrörelsen? Jag undrar om du har tänkt på, och tagit hänsyn till det, när du gör en sån här rapport.”

Ett otänkbart scenario; forskare brukar överhuvudtaget sällan få frågan om varför de vaskar fram fakta – och om de har tänkt på hur fakta kan tänkas påverka politiken.”

Ja givetvis är det ett otänkbart scenario eftersom forskaren i ledartexten är prydligt inom åsiktskorridorens väggar och levererar enligt förväntning. Det är ju om klimatforskaren skulle komma med obekväma fakta som inte ryms inom åsiktskorridoren som det är intressant att se vilka frågor som ställs och hur de ställs. Ledartexten borde istället sett ut något sånt här om jag hade fått bestämma:

”Föreställ er att Jocke Ruistman, klimatforskare, intervjuas i Aktuellt om sin nya rapport som visar att klimatets känslighet för koldioxid är nästan hälften så stor som IPCC skrivit i sin senaste rapport. ”

Då är det inte lika otänkbart att Aktuellts ankare skulle ställa misstänksamma frågor av karaktären varför han fick för sig att reda ut det eller om någon kan tänkas använda resultat i valrörelsen utan tvärtom mycket troligt. Det allra troligaste är snarare att forskaren inte skulle bli inbjuden alls och att rapporten skulle bli föremål för en total mediatystnad. Precis som Lewis och Currys forskarrapport om samma sak som i mitt exempel blev behandlad i svensk media.

Med största möjliga tystnad.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Jättebra Lena, men tror Du att Ankaret själv och förstår vad Du skriver? Möjligen rubbades hennes cirklar något när hon efter tystnaden fick den självklara kommentaren från den främmande världen – vetenskapens.

 2. Eskil Kjelkerud

  Vad tänker Löwin göra åt vulkanutsläppen?

 3. Sören G

  ”som visar att flygets utsläpp har större klimatkostnader än någon har fattat, utom Gustav Fridolin.”

  Vilket skämt. Eller vilket fult trick att påelda alarmismen. Fridolin har fattat?!!!

 4. Sören G

  Lika mycket utrymme åt båda sidor kommer inte ifråga.
  https://judithcurry.com/2018/06/05/top-15-climate-scientists-consensus-and-skeptics/#more-24132

  ”we do not feel under any obligation to give “equal time” to both sides. In the end, we came up with the following formula: the mainstream position will be represented by 10 scientists; the skeptical position by five.

  !!!

  Here is the list:

  10 Consensus scientists ( alphabetical):

  Wallace Broecker
  James Hansen
  Phil Jones
  Syukuro Manabe
  Michael Mann
  John Mitchell
  V. Ramanathan
  William Ruddiman
  Susan Solomon
  Tom Wigley
  5 skeptical scientists:

  Lennaert Bengtsson
  John Christy
  Judith Curry
  Richard Lindzen
  Nir Shaviv”

 5. Lasse

  MP försöker vid varje intervju påpeka att klimatet är en avgörande fråga för våra barns framtid.
  Lövin gör det ofta svepande utan att peka på vari problemet ligger.
  Men ibland så ger hon exempel som visar hur illa det står till med vår jord.
  ”Just nu smälter Arktis med XX kvm per dygn”
  Det är då man ser hur illa verkligheten svarar mot politikernas alarm.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
  Isen smälter ,som den alltid gör, det är tom kallare än normalt däruppe.
  https://realclimatescience.com/2018/06/tough-times-for-democratic-party-prophets/

 6. Lasse

  #5 forts
  Fler exempel på normala förhållanden:
  http://notrickszone.com/2018/06/05/doomsday-climate-models-wrong-again-hurricanes-declining-flooding-over-europe-not-more-frequent/#comments

 7. Håkan Bergman

  Det ser rökt ut för klimatet och MP, nu har vi inte mer än 14 grader här på South Bend. Så tyvärr Göran Perssson, du får hoppas på nåt annat.

  https://www.svd.se/persson-finns-ett-satt-for-s-att-lyfta-infor-valet

  ”– Om det extrema väder vi haft i Sverige nu i maj fortsätter, då är det en katastrofal situation som växer fram. Låga grundvattennivåer, skogsbränder och katastrof för jordbruket. Då kan klimatet bli den stora valfrågan, vilket tjänar MP väl.”

 8. Sören G

  #7
  När befolkningen har fördummats genom ensidig klimathots-propaganda till att inte kunna skilja på väder och klimat, så är väl vad som helst att vänta.

 9. Bim

  Bra Lena Krantz att du tar upp detta!
  Det berör ju oss i högsta grad,
  Jag läste om hur Opinion i GBG tv gör när en med fel åsikt skall intervjuas. Man lägger ett så kallat bakhåll,
  Först får den obekväme tala, sedan har man en halvgalen aktivist som får kommentera och som inte avbryts, Sedan byter man ämne så den obekväme inte har en chans att försvara sig.
  Malou von Sivers har ett ännu fulare knep Hon börjar intervjun vänligt och tillsynes poitivt, men växlar sedan över till att ställa riktigt elaka påståenden och frågar sedan offret varför han inte håller rent omkring sig angående de bekanta han umgås med.
  Men i dag skulle hon inte kunna kört detta programet efter som TV knappast håller rent i sina egna led med de sexanklagelser som plötsligt haglar innom TV och Kultursvängen. Åkessson skulle lätt kunna vända denna inttervju, i dag, till en katastrof för Malou.
  https://www.youtube.com/watch?v=haQh5NXO0GQ

 10. Gunnar Strandell

  Lena!
  Björn Lomborg har i många år påtalat att de klimatåtgärder som gjorts är dyra och har liten påverkan på klimatet. Han har släppts fram då och då i massmedia, men i stort följts upp med tystnad eller kommentaren att han inte är klimatforskare. Den risken är nog mindre för Joakim eftersom det är OK att diskutera och debattera i migrationsfrågan.

  Håkan Bergman #7
  Det är inte säkert att skogsbranden orsakats av klimatförändringarna.
  Polisen:
  ”En kvinna har gripits som misstänkt för grov mordbrand i Broddbo
  Kvinnan greps på morgonen den 6 juni efter att hon varit anhållen i sin frånvaro.
  Kvinnan är anhållen klockan 10:28 den 6 juni av kammaråklagare Tomas Eriksson i Uppsala.
  Några ytterligare kommentarer kommer inte att lämnas av åklagare i ärendet.
  Polisen söker fortfarande efter personer som har gjort iakttagelser vid brandplatserna i Broddbo där man kan ha gjort iakttagelser av fordon och personer som uppträder på ett annorlunda sätt efter skogsbilvägar m.m.”

  Länk, leta efter 6 juni kl.11.11:
  https://polisen.se/aktuellt/polisens-nyheter/

 11. Sören G #4

  Länken du gav var riktigt intressant

  och inte minst den länk som Judith Curry själv byggde på.

  I stort sett konstaterade Curry att för att vara en ”akademisk organisation” (och därmed förväntat klimathotstroende) så ville de ha en debatt — om ock inte fullt jämlik.

  Det kan bli intressant att följa upp vilka som vågar ställa upp i en debatt.

 12. Björn

  Lasse [5]; Det handlar om propaganda, desinformation, fake news, fake science etc. Detta är vad MP och en del andra partier håller på med.

 13. Håkan Bergman

  Gunnar S. #10

  Då var det inte Göran Persson den här gångenl. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

 14. Olav Gjelten

  Oavsett om jag i många frågor gillar Donald Trump eller inte, så är han min politiska idol för att han står för just det som vi i Sverige och EU håller på att förlora; demokratin. Den som här hos oss ständigt urholkas av en självutnämnd grön elit, som i allt annat än i konsten att propagera är näst intill analfabeter.

 15. #14 Olav
  Trump gör vad han sa att han skulle under valrörelsen och det har haft omedelbara effekter. Bla arbetslösheten i utsatta grupper är rekordlåg.
  Han må vara en arrogant SOB men det är ju egentligen fullständigt ointressant. Han är en taktiker i den högre klassen.
  http://www.cfact.org/2018/06/02/one-year-anniversary-of-trumps-withdrawal-from-the-paris-climate-accord/

  Trump och Vaclav Klaus Kan vi få kopior av dessa två till Sverige 🙂

 16. Ingemar Nordin

  Sören G #4,

  Ha ha ha. Det är egentligen väldigt orättvist att skeptikerna får hela fem personer på sin sidan. Vilken som helst av de fem gör slarvsylta av de tio troende, med högran bakbunden. Men det är klart, om man gillar en intellektuell massaker så är detta en perfekt uppställning! 🙂

 17. Ingemar Nordin

  Tack Lena! En närmast perfekt drift med public services inbyggda, och förmodligen omedvetna, bias i vilka frågor som man ställer.

 18. Evert Andersson

  Trump är säkert en SOB. Och vi ska nog vara försiktiga med omdömena även om han verkar ha gjort något rätt när han har satt rätt man på rätt plats med Scott Pruitt och aviserat att lämna Parisavtalet. Miljö- och klimatpolitik ska vara baserad på verifierad vetenskap är det som gäller.
  Men jag har just läst Michael Wolff’s bok Fire and Fury som är inifrån Vita Huset under Trumps första presidentår. Om bara hälften är sant om interna strider och hur besluten tas och av vilka skäl, så är det hårresande. En taktik kan man spåra. Ruska om rejält och skapa förhandlingsutrymme. Sedan kan vi väl snacka om saken. Intrycket är ändå att han överskattar sin förmåga och skyddas från sanningssägare.
  Nordkorea och tullarna är riktiga rysare. Kan bli allt mellan framgång och katastrof.

 19. Roland

  12#

  MP är nog värst av alla man blir förbannad när man läser Isabella Lövin ” Skogsbränder blossar upp från norr till söder”
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/6n0AMo/varmeboljan-visar-vad-vi-har-att-vanta

  När det när de dessutom verkar vara en anlagda bränder i Sala trakten som polisen misstänker.

  MP ligger på 4,3 i dag och jag hoppas verkligen att partiet åker ut

 20. Evert #18
  Hm.
  Hur pass trovärdig är denna Michael Wolff?? Och hur mycket av det röjningsjobb Trump gjort har varit nödvändigt?
  Största delen av media har ju Trump som hatobjekt. I stort sätt alla bilder man får se i pressen inklusiva den svenska är utvalda med stor omsorg och som framställer Trum som näst intil l galen. Förutom Fox då förståss. En ganska rejäl omsvängning i tittarsiffror har inträffat i USA. Fox ökar rejält och de ”Hillary-trogna” rasar. Breitbart är en bra motpol att läsa, likaså CFACT

 21. Lite kul kommentar på NotricksZone

  At the Wall Street Journal, Steven F. Hayward penned a great summary on the current state of the climate movement, telling us the CO2 climate change issue is quickly running out of oxygen.

 22. Gunnar Strandell

  Roland #19
  Isabella Lövin satsar hårt på klimatfrågan inför valet, men jag tror att hon blir genomskådad när hon i ett och samma debattinlägg både varnar för uttorkade brunnar och ökade vattenflöden i Göta älv. Med sådana självmål hjälper det inte att ha journalister på sin sida.

  Lite regn och kyla, som gör att svenskar bokar flygresor till sol och värme, räcker nog för att ge Isabella en kalldusch under valnatten.

 23. Sören G

  #19
  Det har varit varmt och torrt p.g.a ett högtryck med klart och soligt väder har parkerat över Skandinavien. Lövin tycks tro att ökade skatter kan styra hög- och lågtryck.

 24. Olav Gjelten

  Enligt min mening gjorde miljöpartiet en tabbe när de bytte ut Åsa Romson mot Isabella Lövin.
  I det partiet betyder det allt att ha en karismatisk ledare och ju längre från verkligheten denne står ju kraftfullare kan budskapet basuneras ut. Åsa Romson hade båda dessa egenskaper.

 25. S. Andersson

  När tanten på stockholmstelevisionen försöker få killen att säga att det minsann också finns vinster med invandringen kom jag att tänka på den här: https://youtu.be/hcxwTgEC7IM

 26. Karl Eider

  Lite OT, men en annan bild av ”Steget efter”:

  https://nyhetsbyran.org/wp-content/uploads/2018/05/Arktis_NB.png

 27. Göran A.

  #18 Evert Andersson

  Michael Wolff’s bok ”Fire and Fury” är totalt sågad i USA som hörsägen och skvaller och saknar all trovärdighet.

  Du kanske ska läsa Newt Gingrich’s nya bok ”Trump’s America: The Truth about Our Nation’s Great Comeback”

  Det görs väldig mycket i USA som det aldrig skrivs något om, varken i USA eller i Sverige. Har du läst något om fängelsereformen som borde få vartenda vänsterpartist i Sverige tårögd? Har du läst om nya programmet för behandling av cancersjuka barn? Har du läst om alla avregleringar som sker? Har du läst om alla korrupta byråkrater som får sparken eller ställs inför domstol? Skriver svenska media om att svart arbetslöshet är som lägst i hela USA:s historia, lägst arbetslöshet bland kvinnor på 28 år, lägst arbetslöshet bland latinamerikaner i USA:s historia, att rasisten Donald Trump anställd mer svara än någon tidigare president och att kvinnoförtryckaren Donald Trump anställer mer kvinnor än någon tidigare president eller att Donald Trump har levererar mer än han lovade under sin valkampanj.

  Hur Donald Trump tar beslut? Han lyssnar på alla och sedan fattar han sina beslut. Att Donald Trump var så framgångsrik inom fastigheter beror på att han ha ren förmåga att fatta många fler bra beslut än dåliga. Innan Donald Trump blev president var han (och är) en av de personer i USA som flest personer inom näringslivet ville träffa. Han hamnar i topp på en lista över personer som toppar inom näringslivet vill ha som mentor eller choach. Så, hur Donald Trump tar beslut är ointressant, bara de flesta blir bra.

  Hur har Donald Trump lyckats få ihop ett möte med Nordkoreas ledare? Jo, på grund av att han förstår mycket bättre än någon annan politiker hur människor fungerar.

  Donald Trump har en förmåga att inspirera folk och ge dem energi som i princip vartenda politiker i Europa totalt saknar. Det är inte Donald Trump som ska göra jobbet. Han ska bara se till att andra gör jobbet och det är han förbaskat duktig på.

  Ovsett ovan, är jag bekymrad över två saker. USA:s enorma skuld och enorma statliga utgifter. De måste göras något åt, i annat fall kommer Donald Trump att anses som en väldigt dålig president.

  Å andra sidan, vad hade hänt i USA om Hillary Clinton hade blivit president? Inte ett förbaskat dugg. Vad händer i Sverige när Stefan Löfven är statsminister. Inte ett förbaskat dugg. Jag skulle vilja avsluta med att säga att med prat få man inget hus, man måste bygga huset och det är exakt vad Donald Trump gör.

 28. Ann lh

  # 27 Bra! Men, kom ihåg den inte så obetydliga detaljen att med Clinton och en mycket aktiv Obama i bakgrunden hade klimatfrågan inte fått den rejäla knäck den nu ”lider” av, en knäck som möjligen kanske eller troligen får hela det korthuset att rasa.

 29. jensen

  I USA anser 60 % klimatet inte vara ett hot.

  https://www.dailysignal.com/2018/06/03/qa-the-politically-incorrect-book-that-debunks-climate-change-myths/

  Betyr. W S Journal´s tabell befinner sig nog Sverige i stage 2

  https://www.dailywire.com/news/31460/berkeley-scholar-climate-change-officially-dead-james-barrett

 30. Svempa

  #21 Ingvar

  Hayward har en del intressanta observationer i artikel i WSJ. t.ex:

  ”A good indicator of why climate change as an issue is over can be found early in the text of the Paris Agreement. The “nonbinding” pact declares that climate action must include concern for “gender equality, empowerment of women, and intergenerational equity” as well as “the importance for some of the concept of ‘climate justice.’ ” Another is Sarah Myhre’s address at the most recent meeting of the American Geophysical Union, in which she proclaimed that climate change cannot fully be addressed without also grappling with the misogyny and social injustice that have perpetuated the problem for decades.
  The descent of climate change into the abyss of social-justice identity politics represents the last gasp of a cause that has lost its vitality. Climate alarm is like a car alarm—a blaring noise people are tuning out.”

 31. Björn

  Sören G [23]; Ja, nog hade högtrycket parkerat över Skandinavien. Meteorologerna här hemma talar inte om att vi har varit inlåsta mellan två jetströmmar, den polnära och subtropiska. Vädren mellan dessa är en komplicerad kamp som ibland av vissa slumpfaktorer leder till just parkeringen av högtrycket över Skandinavien. I länken nedan kan man läsa om detta komplicerade spel mellan jetströmmarna och andra inblandade faktorer. I en s.k Synoptic Discussion – February 2018 från amerikanska NOAA, kan n få en inblick i detta komplicerade spel. Läs noten i början som inledning. Totalt mycket att läsa, men inblicken visar på hur ekvatorområdet verkar som dynamo för vädrens utveckling och inte att förglömma solens eviga energi som ytterst är domptören.

  https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/synoptic/201802

 32. pekke

  SVT kommer aldrig backa om den intervjun !
  De är aktivister och gräver hellre ner den nånstans där ingen finner den.
  Vi får hoppas att nästa regering ruskar om SVT och SR.

  OT.
  Kina stoppar subventioner till tillverkare av solceller och även utbyggnation av solel i näten.

  https://www.reuters.com/article/us-china-solar/global-solar-forecasts-lowered-as-china-cuts-support-policies-idUSKCN1J231I

  https://wattsupwiththat.com/2018/06/china-slashes-solar-subsidies-green-stocks-tumble/

 33. jensen

  Beträffande Stage 2

  Stackars MP och Lövin.
  Kan jämföras med Hercules. När han/hon nått toppen av berget rullar plötsligt stenen nedför berget igen.

 34. Ingvar i Las Palmas

  #27 Göran A
  Utmärkt sammanfattning!

 35. Ivar Andersson

  #27 Göran A.
  Mycket bra översikt. Tack.

 36. Göran Gustafsson

  #33. Visst. Fast nog var det väl Sisyphos som rullade sten?

 37. Evert Andersson

  #27 Göran A
  Har du läst boken eller dömer du på hörsägen? Jag skriver ju att om hälften är sant så är det tillräckligt för att oroa. Och helt galet kan det inte var då det ju stämmer med en hel del som man känner till innan. Medarbetare faller som dominobrickor. Och det jag skriver om hans taktik kan väl var och en se med egna ögon. Sedan är ju Wolff en murvel som blev kvarglömd i Vita Huset när resten av dem åkte ut. Så något sanningsvittne tror ju inte jag heller att han är.

 38. jensen

  # 36
  För visso!
  Lapsus linguae. Så blir det, när man inte kollar fakta.

 39. Olav Gjelten

  I hela mitt liv har jag nog aldrig sett något så pinsamt som den intervjuade killen här ovan. Ångrade han utredningen han gjort ? Varför klarar han nästan inte få fram ett ord? Skämdes han och i så fall för vad? Ja, varför uppträdde han som han gjorde?
  Jag vet det här inte handlar om klimat- eller energifrågor. Men det är inte roligt för en skeptiker att titta på när motståndaren Svt briljerar över ett intervjuoffer.

 40. Olav Gjelten
  Det pinsamma är ju reporterns frågor, det trodde jag framgick.
  Han har svårt att svara på den åttonde dumma frågan. Till slut får han ju fram ett bra svar men tystnaden handlar om att han inte riktigt vet hur han ska förhålla sig till denna totala dumhet.

 41. Gunnar Strandell

  Göran A. #27
  Citat;
  ”Donald Trump har en förmåga att inspirera folk och ge dem energi som i princip vartenda politiker i Europa totalt saknar.”
  Jag anser att han dessutom har en förmåga att provocera folk och på det sättet ge dem energi.

  Evert Andersson #37
  Kombinationen av att inspirera och provocera leder till konfrontationer som behöver lösas upp.
  Med en pragmatisk och resultatinriktad målsättning ger det positiv utveckling för alla inblandade, men de som vill se världen i vitt och svart har ingen plats att fylla längre.

  Olav Gjelten # 39
  Efter att ha läst vad Ruist skriver har jag tolkat det hela så att han är inte långt från dig i sin syn på saker och ting, men att han valde under tvekan att lägga band på sig den här gången.
  Hur hade Trump hanterat situationen?

  Länk, Riust skriver om historiskt rekord i tystnad:
  http://joakimruist.blogspot.com/2018/06/historiskt-rekord-i-tystnad.html

 42. Sören G

  Passar bra in här även om det inte är just klimatbluffen som avhandlas.
  De offentliga myterna. Konferens med Jan Tullberg
  https://www.youtube.com/watch?v=3y7vHDeRMnc&feature=youtu.be

 43. Håkan Bergman

  Som av en händelse ägnar sig DN idag åt lite lätt självkritik. Självklart kan Wolodarski inte ta bort artikeln, skulle han försöka slår det bara tillbaka. Dags att byta ut begreppet ”hugget i sten” kanske? Det är stansat på hålremsa, och hålen finns för evigt.

  https://www.dn.se/nyheter/sa-fick-en-dn-artikel-om-sandvikenrapporten-evigt-liv/