Jonstad startar klimatmagasin

Att det går att göra sig en hacka på klimathotet har vi ju redan märkt. För vissa Gore det som tåget och de tjänar miljoner. Andra solidaritetskämpar som David Jonstad till exempel, har också fått blomma upp tack vare klimathysterin. Jonstad, som från början var en mer eller mindre okänd journalist på Arbetaren, har nu en egen kolumn, en nyutgiven bok och ett eget klimatmagasin – Sveriges första.
”Det finns tjogtals med magasin om heminredning, motorer och mode, men hittills inget som tar klimatkrisen på allvar”, står det i pressmeddelandet som berättar om det nya magasinet som fått namnet Effekt. Om det är den förstärkta växthuseffekten som avses, eller om Jonstad tror att hans klimatmagasin kommer att rädda världen undan en klimatkatastrof, sägs inte.
David Jonstad vill genom Effekt ”bredda klimatfrågan till att inte bara handla om koldioxidutsläpp utan koppla ihop den med ekonomin, oljetoppen, utfiskningen av havet och så vidare. Kort sagt: det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser, men också frågor som gränsar till global rättvisa och mänskliga rättigheter.”
Ständigt denna överkonsumtion av resurser. Vi blir fler och fler och ändå minskar andelen fattiga, hungriga och sjuka. Hur rimmar det med överkonsumtion av resurser? Som om en resurs var statisk.
Så sent som igår kom KTH med nyheten om att vi inte behöver fossiler från djur och växter för att råolja och naturgas ska genereras. Vladimir Kutcherov, professor vid avdelningen för energiteknik på KTH i Stockholm, har kommit fram till att oljan räcker länge till och kan finnas i princip var som helst, till och med i Sverige. Kutcherovs och hans kollegors forskningsarbete publicerades nyligen i Nature Geoscience, volym 2, augusti.
Men Jonstad & Co vill med alla medel få oss att tro att vi lever över våra tillgångar och att vi därför snarast bör skära ner på vår konsumtion. Slösa mindre, köp mindre, använd mindre energi, ät inte kött, res inte långt, det är ingen ände på kraven att begränsa vår frihet.
Fred Goldberg skickade mig en liten historia som verkar ganska passande i när vi ändå talar om David Jonstad. Den handlar om drömmen om socialismen:

An economics professor at a local college made a statement that he had never failed a single student before, but had once failed an entire class.That class had insisted that Obama’s socialism worked and that no one would be poor and no one would be rich, a great equalizer. The professor then said, ”OK, we will have an experiment in this class on Obama’s plan”.

All grades would be averaged and everyone would receive the same grade so no one would fail and no one would receive an A. After the first test, the grades were averaged and everyone got a B. The students who studied hard were upset and the students who studied little were happy.

As the second test rolled around, the students who studied little had studied even less and the ones who studied hard decided they wanted a free ride too so they studied little. The second test average was a D! No one was happy.

When the 3rd test rolled around, the average was an F. The scores never increased as bickering, blame and name-calling all resulted in hard feelings and no one would study for the benefit of anyone else. All failed, to their great surprise, and the professor told them that socialism would also ultimately fail because when the reward is great, the effort to succeed is great but when government takes all the reward away, no one will try or want to succeed. Could not be any simpler than that.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars C

    Det måste finnas andra drivkrafter än pengar. Med den här modellen borde sovjetunionen varit ett samhälle där folk samlade nötter och saknade de framstående forskare de faktiskt hade.

  2. Tege Tornvall

    Det finns alltid folk med ett terapeutiskt behov av att oroa sig. Och så finns det folk med den enda utgångspunkten att människan är varg i Veum, naturens fiende nummer ett. När de möts uppstår ”ljuv musik” i form av upprop, insamlingar, demonstrationer, föreningar, utredningar, anslag och hela registret av olika alarm för livets faror. Ett evigt, självspelande piano.
    Tege

  3. Lars C: Jag skulle tippa på att Sovjetunionens framstående forskare fick ganska bra betalt.

  4. Inte bättre betalt, men väl andra sorters förmåner. De allra mest framstående fick tom resa utomlands. Dock länge bara i sällskap av en politruk, en partifunktionär som följde med överallt och höll koll på att inget opassande yttrades. Tyävrr är detta helt sant ….

  5. Professor Vladimir Kutcherov (att döma av namnet av ryskt ursprung) verkar ju komma med en ny variant av en gammal rysk/sovjetisk idé, som senare modifierades av Goldberg, och som bland annat ledde till borrning efter gas i Siljansringen. Idén går ut på att fossila bränslen egentligen har funnits i jordens inre sedan urminnes tider och inte skapas när döda djur och växter pressas ihop av geologiska processer.

  6. Lars C

    Apropå framstående sovjetmedborgare.
    Jag såg en gång en dokumentär från en av sovjetunionens strategiska ubåtar. Man fick följa besättningens trista vardag under månader i u-läge i väntan på det som inte fick hända. Vedergällning mot USA eller annat Natoland. I slutet av programmet fick man se befälhavaren komma hem till sin lilla trista lägenhet i en nedsliten trappuppgång. Undrar om han visste hur hans amerikanska kolleger hade det. Han bodde alltså inte bättre än någon annan. Med det ansvaret det innebär att vara befälhavare ombord på världens största massförstörelsevapen. OK helt säkert var handhavandet av vapensystemen uppdelat på mer än en, helt säkert hade den politiska kommisarien ett ord med i laget innan de kunde börja fyra av sina missiler. Jag tror inte att deras säkerhetssystem skiljde sig nämvärt från USA:s.
    Jämlikhet in absurbum. Man kan hoppas att han i alla fall hade tillgång till irländsk whisky i nån specialbutik.
     
    När jag läste om Annika Falkengren på SEB i dagens DI så var det nära att jag ropade efter en viss grad av socialism. Hon skrapade ihop 20 mille förra året, långt över alla andra bankdirektörer, duktig flicka, kanske det, men kan man vara sååå duktig. Det är bankens kunder som betalar notan. Kanske skulle dagens roffarsamhälle må bra av en viss limitering av löneskalorna.

  7. Anders L.

    Det var en ovanligt larvig historia, byggd på fördomen att alla som har det svårt för sig är lata och att alla som är duktiga är flitiga. Jag har en dotter med svår dyslexi som kämpar som ett j-a djur för att klara G i skolan, och som jobbar med sina läxor flera timmar varenda dag, och jag verkligen HATAR när alla präktiga människor ska förklara hur duktiga och intelligenta är och hur lata och odugliga alla sämre lottade är.

  8. Anders L: Det kanske inte är din dotter utan skolsystemet det är fel på, har du tänkt på det?

  9. Beatrice

    http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3731 Vill du hjälpa till? Här är min namninsamling mot klimattjafset. 😉

  10. Maggie och Lars Kamél, den idén om oljan som varande icke ett av döda djur skapat ämne är även amerikanen James A. Marusek inne på. Han t o m menar att det kan ha skapats vid komet- eller meteoritnedslag.
     
    http://www.breadandbutterscience.com/Permian.pdf
     
    Länken går till hans arbete som presenterades 2005. Enda gången som koldioxid är farligt är då det släpps fritt tillsammans med svaveldioxid och fluorväte.

  11. Anders L,
    Det var alls inte en larvig historia. Och där fanns heller inga fördomar i den. Fenomenet som historien beskriver har både testats och visat sig stämma otaliga ggr i hisitorien. Både i stort och smått.
    Din dotters bekymmer har inget alls med det att göra, och det har heller inte alla de som kanske inte förstår hennes situation eller deras kommentarer.
    Ärligt talat fattar jag inte hur du kan läsa in ngt sådant i historien ens. Framgångar av alla sorters slag nås genom att folk anstränger sig, och både anstränger sig olika mycket och har olika förutsättningar. Vad skulle vara kontroversiellt med det?

  12. Klaus

    Infantil historia. Bush är odiskutabelt USAs sämste president som levat och han är republikan. Samma parti där många påstår att Obama är socialist. Faktum är att Obama inte är mer socialist än Fredrik Reinfeldt, ge lite, ta lite. Goldberg kan inte förvänta sig någon trovärdighet.

  13. Kolla in kommentartråden på Nyteknikmeddelande om abiotisk olja

  14. Rickard A

    Det skulle ju faktiskt också kunna visa på att uppmuntran och att visa uppskattning i vissa miljöer är direkt nödvändiga?

  15. En kommentar om Jonstads affärsidé.
    Den är ju lysande. Helt rätt i tiden.
    Ytterligare en falsk idealist är avslöjad. Men han kanske skänker alla intäkter till fattiga familjer i mindre lyckligt lottade delar av världen.

  16. L

    Man får väl hoppas att dom inte tjänar en krona på eländet. En tidning om klimatet med skribenter från Konsthögskolan..? Ur led är tiden…

  17. L #15
    Du underskattar hur marknaden fungerar. Fiffiga filurer med finurlig affärsidé kan tjäna stora pengar… 😉

  18. Torsten Wedin

    Elling #13:
    Det är mycket brus i den tråden. Precis som i CO2-debatten vägrar många att inse att det som de lärde sig i gymnasiet kanske inte är helt korrekt.
    Lyssna gärna på
    http://www.gasresources.net/Kenney-NPR.mp3

  19. Labbibia

    Såg just ett mycket intressant program om El Nino på Axess-Tv.
     I Global Warming-stil, om man säger….
    Programmet var så fullt av rykande (!)skorstenar, tsunamivågor(!) översvämningar och det berömda ordet OM, så jag höll på att storkna.
    El Nino skylldes för att ha utplånat Mochekulturen i Peru för ca 1500 år sedan, och för att ha krossat det Mesopotamiska riket för 4000 år sedan. Nu hotade man med att ”Global Warming” kan ställa till med en likadan El Nino som utplånade dessa forntida civilisationer. Jojo…. Då infinner sig direkt tanken, det kan tydligen bli Mega-El Ninos UTAN fossileldning? 

  20. L

    Uffeb, bäst du läser min kommentar en gång till. Däremot vet jag inte om affärsidén är så särskilt finurlig? Snarare som att komma in sist i ett pyramidspel…
     
     

  21. Torsten, ja eller hur…
    Skrev ett långt svar till NO-lärarn (oklart vad han påstod)  men det kom inte in då Chrome crashade. Orkade inte skriva en gång till.

  22. L #19
    Dessvärre tror jag inte att dom är sist i pyramidspelet. Men det är svårt med ironi i det här formatet… 😉

  23. L

    Ja, inte skulle jag råda någon att sätta en spänn i det projektet… 🙂

  24. Anders L,

    Det var alls inte en larvig historia. Och där fanns heller inga fördomar i den. Fenomenet som historien beskriver har både testats och visat sig stämma otaliga ggr i hisitorien. Både i stort och smått.

    Din dotters bekymmer har inget alls med det att göra, och det har heller inte alla de som kanske inte förstår hennes situation eller deras kommentarer.

    Ärligt talat fattar jag inte hur du kan läsa in ngt sådant i historien ens. Framgångar av alla sorters slag nås genom att folk anstränger sig, och både anstränger sig olika mycket och har olika förutsättningar. Vad skulle vara kontroversiellt med det?