Jan Blomgren talar om elen 8:e november

 

221031 Blomgren 3

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Enough

    Kommer föredraget att spelas in och läggas ut?

  2. Enough #1,

    Tyvärr så har jag ingen kamerautrustning. Men jag kommer nog att lägga ut ett sammandrag här med några foton.

  3. Gunnar Juliusson

    Jan Blomgren har varit mycket aktiv skribent i energifrågan under valrörelsen, bl.a. Ledarsidorna, EPOCH Times, Swebb-TV, och nog bidragit till underlaget till energikapitlet i Tidö-avtalet.
    Jag hörde honom föreläsa i Lund (vid Kungl Fysiografiska Sällskapets årliga symposium) 17 Maj, kan ses här:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLXfJGuRFa5WiEJg2ITQ87vuBqwv0cYTD5
    Mycket kunnig och trevlig att lyssna till, en tripp till Helsingborg kan rekommenderas.

    Just nu talar Markku Rummukainen (Svensk deltagare i IPCC-arbetet) i Fysiografens klimatserie, kan ses på https://www.fysiografen.se/sv/symposier/ ,
    liksom Fredrik Charpentier Ljungqvists föredrag 19 September.

  4. Brutus

    OT men viktigt

    https://esvd.svd.se/p/svenska-dagbladet/2022-11-01/r/3/4-5/1001/693429

    Jag blir så trött….

  5. Lasse

    Tack Ingemar-är MP inbjudna 😉
    För det är de som bör läxas upp!

    #4 Brutus
    en hint om innehållet som tröttar?

  6. Brutus

    #5 Lasse : Genau! Nu inser apologeterna att deras levebröd är hotat och nu skall ”kampen” föras på nya arenor.

  7. Adepten

    # 5 Lasse

    Misstänker att det var det här han blev trött på och vem kan inte bli det ?

    Om staten inte uppfyller sina rättsliga förpliktelser på klimatområdet, och klimatpolitiken inte levererar, finns det möjligheter att hålla staten ansvarig i domstol.
    Det skriver Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet på svd debatt i dag.

    Om staten inte uppfyller sina förpliktelser ska det vara möjligt att hålla staten ansvarig i domstol. Det gäller även på klimat¬området, där statens ansvar följer av lagstiftning, grundlag, EU-rätt och internationell rätt.
    Klimatprocesser i domstol har framgångsrikt drivits mot regeringar i flera länder, till exempel Neder¬länderna, Belgien, Tyskland, Frankrike, Irland, Pakistan och Colombia. I en studie för ett par år sedan (Juridisk tidskrift 2020–21, s 106) visade Professorn att sådan process mot staten är möjlig även i Sverige.

    Kanske ett upplägg för att stämma staten på orsakad energifattigdom också🤔 😉

  8. Brutus

    #7 Adepten : Du är tankeläsare.

  9. Adepten #7,

    Precis. Stater som lovat omöjliga saker kan stämmas. Så därför är det viktigt att man avskaffar klimatlagen, samt Parisöverenskommelsen (där MPs löften är lagfästa) omedelbart avskaffas. Annars kan vi åka på dryga böter – som förstås skattebetalarna får betala.

  10. pa

    Då finns det väl mängder med andra områden där ”staten” kan ställas till svars. Men det blir ju väldigt missvisande för det är ju regering med lakejer som är de som bör ställas till svars när de ändrar grundlagar utan att prata med avtalsparterna (folket), och sedan menar att alla skall följa de ändrade lagarna. Var är underskriften ??

  11. Håkan Bergman

    Adepten #7
    ”Kanske ett upplägg för att stämma staten på orsakad energifattigdom också”
    Inte bara energifattigdom, otryggheten som uppstår när vi inte längre kan lita på en trygg elförsörjning borde kunna leda till åtal. Framkallande av fara t.ex. Sju elavbrott på mindre än två veckor som vi har haft i mitt område nu gör att människor som inte klarar att gå i trappor, och det är många i det här området, inte vågar ta hissen, vad händer socialt då? Och här är bara fyra våningar, hur ser det ut i ett område med ännu högre hus?

  12. foliehatt

    Det är grundlagsvidrigt att bakbinda kommande regeringar och riksdagar med lagstiftning, som inte i sig utgör grundlag.
    Jag hoppas verkligen att nuvarande regering avskaffar klimatlagen och samtidigt lägger ned klimatpolitiska rådet, pga arbetsbrist.

  13. Göran

    Det är inte bara MP som behöver bjudas in. Samtliga partier i riksdagen behöver delta för de är alla skyldiga till dagens situation. Å andra sidan behöver de inte delta och lära sig något eftersom de har skapat dagens situation medvetet.

  14. Simon

    Uvell har en mycket läsvärd artikel om de dolda agendor som finns inom elbranschen:
    https://uvell.se/2022/11/02/dn-expert-ar-miljoaktivist/

    Nuvarande regering har ett stort arbete framför sig att sparka ut alla aktivister som nästlat sig in i våra statliga bolag.

  15. Simon

    #14
    Fast jag undrar hur man ska lyckas med det med tanke på sådana här galenskaper man nu håller på med:
    https://www.di.se/hallbart-naringsliv/regeringen-vill-satsa-halv-miljard-pa-att-fanga-koldioxid/

  16. #15 Simon

    Jag har fått för mig att reduktionsplikten är samhällsekonomiskt mycket dyr. Dessutom är den inte globalt hållbar, biomassa är en begränsad resurs. På lång sikt behövs E-bränsle, kanske från kärnkraft. En särlösning för endast Sverige när det gäller drivmedel är en dålig idé.

    Lokalt här i Sverige har vi bra tillgång till biomassa från skog och jordbruk. Slakteriavfall, smältfett (ister) borde gå till människoföda i stället för fordonsdrift i Sverige.

    Det ser i mina ögon ut som att CCS vid biobränsleeldade kraftvärmeverk skulle kunna vara ett mindre dyrbart sätt att uppfylla klimatmål än att ha en extra hög reduktionsplikt när man ser till hela samhällsekonomin.

    ”Att man upprätthåller en hög efterfrågan på biodrivmedel är en förutsättning för bio-CCS inom raffinaderisektorn” Tja, förbrukar man inget biobränsle blir det inget bioCCS. Raffinaderierna kan ju införa fossilCCS för den CO2 dom släpper ut när dom processar fossil olja. Om dom vill – det kanske skulle minska CO2-utsläppen från bilismen på ett billigare sätt än reduktionsplikten. Någon borde räkna på det.

    Raffinaderier producerar väldigt mycket CO2. Bland annat när vätgas produceras för framställning av biobränsle: https://www.nyteknik.se/sponsrad/vi-vill-minska-co2-utslappen-med-en-tredjedel-6961347 ”Vårt raffinaderi i Lysekil är Sveriges tredje största aktör vad gäller koldioxidutsläpp med cirka 1,6 miljoner ton per år.”

    Det är i mina ögon inte självklart att CCS är galenskaper. Alternativen kanske är ännu värre!

    Det kommer antagligen att ta flera decennier innan man eventuellt har fått data som visar att CO2-utsläpp på en nivå man i dag tror är mycket farlig väl kan tolereras. Eventuellt kommer man att finna motsatsen, Det kan vi inte veta.

    Att ändra gällande åtaganden är svårt, möjligen borde utsläpp som genereras av tysk kolkraft räknas som utsläpp i Sverige i den mån strömmen (inklusive förluster) konsumeras här. Analogt borde utsläpp i Karlshamn och andra svenska fossila kraftverk belasta Tyskland i den mån strömmen förbrukas där. Då skulle det plötsligt bli bra för klimatet att elda fossil olja i svenska kraftvärmeverk vid situationer av elbrist. CO2-utsläppen skulle i detta sammanhang räknas från de sist insatta kraftverken i respektive land.

  17. Det som driver hanteringen av CO2 är solens fotoner. Klotets alla beståndsdelar är innehållet i denna reaktor.
    Här balanseras kolatomens kretslopp och koncentrationer.
    Bl.a. termodynamikens andra lag används. S.k.förnyelsebart och hårdgörning av växtytor ger allvarliga skador i de känsliga systemen.
    Det går att räkna upp många skadliga aktiviteter.