Isen blir tjockare

Det som många inte trodde skulle hända har hänt. Den arktiska isen håller åter på att bli tjockare. Och detta är ingen nyhet från någon skum blogg utan från självaste DotEarth med Andrew Revkin. Han skriver att NSIDC i tisdags meddelade att mängden is ökat väsentligt.

”According to the center, second-year ice this summer made up 32 percent of the total ice cover on the Arctic Ocean, compared with 21 percent in 2007 and 9 percent in 2008.”

Walt Meier, som är isforskare, säger att om den här isen ligger kvar över vintern så kommer den att tjockna, vilket i sin tur ger hopp om att istäcket stabiliseras under de närmaste åren. Isen är dock fortfarande tunn, vilket gör att den är känslig på sommarhalvåret. Med andra ord kan den försvinna lika snabbt som den kom tillbaka och det är väl kontentan av Revkins artikel.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fenix

  NSIDC skriver i ingressen till sin hemsida att havsisen reflekterar solstrålning. Man ska därifrån dra slutsatsen att mindre isyta ger mindre reflektion och varmare, eftersom havsytan reflekterar sämre. Nu är det dock så att vädret i arktiska bassängen karakteriseras av stor mängd, 70-80%, låga stratusmoln som effektivt reflekterar solstrålning en innan den nått ner till ytan. Den arktiska havsisens omfattning och tjocklek borde därför bestämmas av havs- och luftströmmarna .
  Eftersom satellitobservationer endast finns för de senaste 30 åren är det meningslöst att tala om trender.

 2. Felix #1
  Tack! Jag har själv täntkt mig ett polarområde som ett molnfritt område med skarp och klar sol. Visserligen en ganska låg sol sommartid och en mörk natt utan sol vintertid, men molniga?
  Så har jag aldrig tänkt mig polerna. Men det beror väl på att alla bilder i media är tagna när solen skiner…

 3. … forts #2
  Men jag fattar ju att det behövs nederbörd för att underhålla de kalvande glaciärerna på den Antartiska kontinenten.
  Och jag fattar att tidigt snötäcke på havsisarna i Arktis kan isolera och göra att isen blir tunnare. Men det har säkert klimatmodellerna förutsett… tvivlar jag på… ironi alltså.

 4. Erik L

  Jippiiii!!
  Nu börjar klimatomställningarna ge resultat!
  Isbjörnen är räddad!
  obs! Ironi

 5. Joakim

  Ja det måste bero på dom fantastiska koldioxidskatterna och dylika pålagor?

 6. S. Andersson

  Jamen ni hör ju vad de säger. Det spelar ingen roll om det bli mer is, de flesta forskarna är fortfarande övertygade om att det blir isfria somrar framöver. Och det är det vi får läsa i DN i morgon.
   
  Eller som Karin Bojs skulle uttrycka det: Det var inte väntat men heller inte oväntat.

 7. Hayek

  Oj, vilket vetenskapligt genombrott! Hade ingen aning om att isen först är tunn när den bildas och sedan blir tjockare om det är kallt. Jag trodde att den genast blev fem meter tjock och sedan bestämdes tjockleken utifrån IPCC:s behov av att skicka ut alarmistiska pressmeddelanden. Tänk så fel man kan ha . . .