Isbjörnar på glid

Missa inte den här gulliga lilla filmen. 🙂 Och ha en skön kväll!
OBS. Vill du inte höra en typisk brittisk speaker kommentera, stäng av ljudet innan du ser filmen. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. István

  Tack Maggie
  Förtjusande film, men Du borde varnat för ljudkommentaren.
  Mest njutbart i mute läge.
  I övrigt är jag mer än trött på isbjörnar.
  Man blir överfallen så fort man klickar på SvD.
  Bli fadder……
  Finns det inga lagar som förbjuder denna sorts bondfångeri?
  Jag kan rycka på axlarna om jag ser att man utnyttjar folks girighet för att lura dom. Då har man sig själv att skylla.
  Det här med isbjörnar, den är den lägsta nivån!

 2. István: Hmm, kommentaren är i typisk BBC-stil. Har tyvärr inte kunnat få bort den. 😉

 3. Skönt att slippa bli upprörd över gulliga isbjörnsbilder för en gång skull!
  Och (angående upprörd), ja jag har haft samma funderingar som István ovan: Det som WWF gör med att få pengar för att rädda isbjörnar är straffbart i andra sammanhang. Kriminellt alltså.
  På samma sätt som mirakelkrämer som botar cellskräck, hängbröst, impotens och rynkor och och får din lacken på din gamle rishög att se ut som ny igen (samtidigt) är olagliga.

 4. (Jag får väl tillägga att jag inte hade ljudet på)

 5. Thomas

  Ja, det är väl gulligare om man slår av ljudet och inte tittar så noga att man inser att isbjörnen kanar som den gör för att isen är så tunn att den annars skulle brista. Inte för att en isbjörn skulle drunkna, men det går heller inte att ta sig fram om man faller igenom isen hela tiden.

 6. Thomas: Isen blir tunn varje vår och växer till varje höst. Att isen är tunn säger ingenting om varken status eller orsak till status.

 7. Där ser du Thomas, tom isbjörnar klarar av ’adaptation’.

 8. Lars C

  En länk för de som vill veta vädret i Antarktis. Eller var som helst.
  En bra Norsk vädersajt.
  http://www.yr.no/sted/Antarktis/

 9. Patrik

  Ohoj, kom just på att min kollega känner den snubbe som har programmerat i stort sett hela yr.no. 🙂

 10. Chrille

  Rösten är ingen mindre än David Attenboroughs. Inte helt okänd, tror jag.

 11. Magnus

  Här är en bra video! 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=olsEv6P5GRg

 12. Magnus A

  Thomas. Ibland är is tunn däro isbjörnar går. Det har så varit genom tidens lopp så länge isbjörnar strövat på jordens rund. Kunna bero på årstider, och understundom har Arktis varit isfri i tusentals år.
  Apropå att falla igenom isen hela tiden såg jag härom året en film om Antarktis där en pingvin inte kunde ta sig upp på iskanten och krockade med nyllet i den, men den som producerade filmen, som var en intervju, repeterade den sekvensen i den delen av bilden, så att det verkade som att pingvinen försökte 3-4 gånger fastän det bara var en gång.
  Det är f ö intressant att se hur din vetenskapliga pregnans ständigt växer och nu nått en nivå som förklarar globala situationen med en isbjörnspromenad.

 13. Magnus (och Thomas)
  Isbjörnsvideon var troligen ett gulligt bevis på att många generationer av Isbjörnar vistats och överlevt på tunn is.
  Smarta djur, och gulligt livsfarliga för en människa när dom är hungriga eller hotade.

 14. Thomas

  Magnus, jag förklarade vad videon föreställer och att det inte är fullt så gulligt som maggie m fl vill ha det till. Skulle någon tycka det var gulligt med en människa som kanade fram på tunn is som var på väg att brista?
  ”Det är f ö intressant att se hur din vetenskapliga pregnans ständigt växer och nu nått en nivå som förklarar globala situationen med en isbjörnspromenad.”
  Nu är jag van vid dina påhopp, men tycker du inte att du kunde hålla dig lite saklig och inte tillskriva mig åsikter jag inte gett uttryck för? Är du så desperat att hitta fel hos mig att du måste hitta på dem?

 15. FcH

  Angående isbjörnar.
  Både SvD och DN har nu i flera månader haft reklam för WWF i sina nättidningar.
  -Hjälp oss stoppa klimatförändringen och rädda isbjörnen.
  Bild på isbjörnshona med tillhörande unge.
  Klickar man på bilden hamnar man på en ny sida där man erbjuds betala 100 kronor i månaden. Som tack får man en nalle i plysch (Made In China?) och ett nyhetsbrev per mail fyra gånger om året.
  Reklamen verkar rikta sig till barn som väl är olagligt?  Hur många föräldrar orkar motså sitt gråtande barn som vill bli isbjörnsfadder?
  Undrar hur mycket WWF betalar för reklamen?
  Snacka om att profitera på folks dåliga samvete!

 16. S. Andersson

  Jag fattar inte dealet med den här filmen. Vad är ”onaturligt”? Att isbjörnar rör sig på tunn is? Herregud, det måste de väl ständigt göra om de traskar omkring på Arktis. Särskilt om man är sugen på lite frukost och det vankas en gullig sälunge att sätta tänderna i så förefaller det ju vara en hyfsad strategi att hålla sig borta från metertjocka istäcken. Så det där med att krypa/hasa är ju bara ett bevis för att isbjörnarna lärt sig vissa fundament i den klassiska mekaniken. Och jag tror inte de lärt sig det genom att läsa IPCC-rapporter.

 17. S. Andersson

  Jag försökte hitta bilder på isbjörnar som mumsar i sig sälar. Inte för att jag har något emot sälar, bara för att jag är trött på bilder av gulliga isbjörnar. Då snubblade jag över detta som jag inte vill undanhålla er:
  http://www.ecoenquirer.com/

 18. Magnus A

  Thomas: ”jag förklarade vad videon föreställer och att det inte är fullt så gulligt som maggie m fl vill ha det till”
  Du ska veta att jag finner dig långt mer ”gullig”/rolig än isbjörnen när du tror (eller låtsas att tro?) att isbjörnen i klippet upplever något som inte är helt normalt oavsett exakt rådande klimat.
  Men med tanke på din orolighet ska jag inte driva med dig. Jag är säker på att de i klippet har isdubbar med sig!

 19. Magnus A

  Uffeb.
  Thomas — som borde förstå — verkar låtsas att han inte begriper att extremt skyddade och simdugliga isbjörnar ibland plumsar i vattnet men att det inte är skadligt för dem.
  Eller så är han inte alarmistisk utan tror det faktiskt? Vilket som är det sanslöst roligt! 😀

 20. Magnus A

  Uffeb (och Thomas)
  …plus att förekomster av tunn is inte har med global uppvärmning att göra utan med årstidsvariationer där Arktis is pulserar mellan cirka 5 och 15 miljoner km2 is (samt, beträffande storlek på förändring mindre relevant, att isens årsmedelvärde aldrig varit konstant där nu AGW:are hävdar att det nu måste vara det).

 21. Magnus A,
  Thomas vill bara försöka få oss att tro att Maggies blogg är skadlig, och att alla hennes inlägg försöker manipulera oss.
  Han kan mycket, men har en förmåga att dölja alla kompetenser utom de finurliga omskrivningarna av olika inlägg här och på andra bloggar (tänker just nu på hur han anklagade Per W för att tro på en finansiell domedag…)
  Vet inte varför Thomas agerar så, men han är kanske övertygad om att vi som läser och skriver här ska motarbetas  för att vi inte är mottagliga för ny kunskap…

 22. Magnus A

  Men om Thomas inser att hans alarmistiska besrkrivning av isbjörnsklippet är alarmism (som kommer sig av att tunn is av dena typ inte har orsakats av AGW med tanke på isarnas stora naturliga växlingar) är det iofs inte ”gulligt”. Med tanke på att Thomas vet detta om Arktis is och isbjörnars egenskaper tror jag att Thomas medvetet spelar med i lögnpropaganda. Det är vare sig roligt eller kul.

 23. Magnus A

  Uffeb. Jag tror att Thomas ser sig tillhörande en rörelse där han har ett ansvar, och att han därför kan spela med i lögnpropaganda på det sätt han gör här. (Detta får i alla fall mig att tänka på en viss tid under det förra århundradet.)

 24. Patrik

  Thomas>> ”Magnus, jag förklarade vad videon föreställer och att det inte är fullt så gulligt som maggie m fl vill ha det till. Skulle någon tycka det var gulligt med en människa som kanade fram på tunn is som var på väg att brista?”
  Och det är jämförbart eftersom..? Hänger inte med i det resonemanget faktiskt.

 25. István

  På något sätt känns det tryggare att se en isbjörn raska över  isen, än t.ex. en ko på isen, eller något annat kräk, förrymd från en cirkus.
  Kanske ligger det någonting i pratet om arters anpassning till sin naturliga miljö?
  För övrigt har jag aldrig förstått denna oro för isbjörnar.
  Varför vill vi att isbjörnsstammen skall öka fortare, än vad den redan gör?
  Det blir bara ännu fler som blir skjutna av människor i självförsvar.
  Tigrar och lejon har respekt för människor, och anfaller sällan.
  Isbjörnen räknas som det farligaste rovdjuret på land (och is)

 26. Patrik

  OT: Stod på text-TV nu att järnvägen i Sverige inte har haft så stora problem med kylan sedan 1993.
  Inte kul var banverket och resenärer, men säkerligen intressant för denna blogg. 🙂

 27. P.Persson

  Om inte isen är tunn så får inte sälen luft, och björnen svälter.
  Ser för övrigt ut som om det ligger många generationer av träning/selektion bakom den utstuderade tekniken, eller vad säger elit Darwinisten ErikS?

 28. dv

  Tja, satt och funderade på det här en stund. Normalt så brukar jag läsa Thomas inlägg och ta dem på allvar. Den här gången så känns det lite bakvänt. Menar Thomas att isbjörnen skall hålla sig inne på grönlandsslätten tillsammans med Siriuspatrullen och käka isbergssallad?

 29. Magnus A

  Thomas: ”jag förklarade vad videon föreställer och att det inte är fullt så gulligt som maggie m fl vill ha det till”

  Du ska veta att jag finner dig långt mer ”gullig”/rolig än isbjörnen när du tror (eller låtsas att tro?) att isbjörnen i klippet upplever något som inte är helt normalt oavsett exakt rådande klimat.

  Men med tanke på din orolighet ska jag inte driva med dig. Jag är säker på att de i klippet har isdubbar med sig!