Utrotningshotad: klimatskeptikern

Den ondskefulle klimatförnekaren
Om man ska tro Karin Bojs är klimatskeptiker ett utdöende släkte. På AAAS-mötet i Chicago fanns det bara en enda sådan. Han var dessutom inte talare, utan satt i publiken och ifrågasatte forskarnas rön med långa utläggningar.
Klimatforskarna i panelen hade dock svar på alla hans anklagelser, skriver Karin Bojs i sin vetenskapsblogg. Hon är imponerad över hur panelen lyckades hålla sig så saklig och artig. Jag vet inte om det antyder att Karin själv kokade av ilska, eller att övriga publiken hotade att lyncha den frågvise mannen.
Enligt Karin Bojs var det en rad seminarier i Chicago som på olika sätt behandlade klimatfrågan.

”Tjogtals med forskare har framträtt med nya rön. Och tro mig – ingen ifrågasätter att människans utsläpp av växthusgaser till stor del ligger bakom den pågående klimatförändringen.”

Det var ju skönt att höra. Vi, tvivlare, är utrotningshotade. Vi kan dock inte räkna med något stödprogram från WWF. Glöm det där med isbjörnarna. Ingen kommer att vilja adoptera en skeptiker. Vi är en utdöende ras, som dåtidens neandertalare och dinosaurier. En relik från forntiden som hindrar omvärlden från nästa paradigmskifte – den klimatsmarta verkligheten. För den kommer, så snart den siste skeptiske professor emeritus har lämnat jordelivet.
(OBS ovanstående är menat ironiskt, i fall ni inte förstod.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars G

    även AGW-are åldras ett år per år och övergår med tiden till emeritus-stadiet…om meriterat eller ej…de idag nyfödda forskarkandidaterna får uppleva det ”Thermageddon-modellerade” sekelskiftet 2100 med pressrevyer om det förra sekelskiftets IPCC-piskade galenpannor.

  2. Peter Stilbs

    Bojs hör bara vad hon vill höra.

  3. Det finns en tid där frontlinjen är klart ritad på kartan. Folk er sorterade på den ene eller andra sidan. Reell diskusjon er over for lenge siden. Champagneevenemangen uppvisar därför rörande enighet fordi motparten inte orkar bry seg lengre.  Sådana lägen brukar kallas stiltja för stormen. Var det inte Oriana Fallaci som beskrev detta tillståndet innan det brakar loss ? Folk putsar gevären, räknar upp ammunition, ber sin gud om stöd och styrka och tränar upp seg.   

  4. Ja, det är lika bra att ge upp. Hänge våra själar till Al Gore och hoppas på frälsning.
    NOT!

  5. Labbibia

    Jag tror nog att KB är väldigt medveten om att det förhåller sig precis tvärtom. Det är ju bara att läsa kommentarerna till de klimatalarmistiska artiklar som gammelmedia publicerar i sina närupplagor. Där tycks det istället som att antalet skeptiker blir fler och fler.
    Men KB kanske inte läser kommentarerna till sina egna artiklar?
    Och vad gäller ”kvalificerade” skeptiker, så finns det säkert unga, intelligenta forskare, som inser att AGW håller på att sätta  förtroendet för vetenskapen i gungning, och kommer att arbeta för att återställa det förtroendet, genom empirisk forskning, och inte genom att spela dataspel.  

  6. Lars C

    En länk
    http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article515980.ece

  7. Thomas

    Labbibia , Bojs talar om forskare på AAAS, inte om fanatiska kommentatorer som dyker upp så fort någon skriver någonting om klimatfrågan.

  8. Labbibia

    Thomas:
    God morgon! 🙂
    Om du läser mitt inlägg igen, så ser du att jag även refererar till  (unga)forskare, dock inte på AAAS. Till dylika tillställningar bjuds väl folk (forskare) in, och man kan alltså välja vad för slags debatt man får? Vore man intresserade av verklig debatt så skulle väl förmodligen Spencer, Christy, och gänget vara närvarande? Men det skulle ju knappast gynna AGW-propagandan?

  9. Tänk att vi aldrig lär oss!
    Jag tycker inte att vi kan hålla på med detta AGW -ja eller AGW -nej snacket längre.
    Hur kan vi om och om igen tillåta att människor babblar om förestående undergång?
    I hela mänsklighetens historia har kristendomen, fanatiska självmordssekter och såna där som grävde ner sig i Ukraina för några år sedan som försöker skrämma oss.
    Har vi inte kommit längre? Kan vi inte säga till dom att dom skall skaffa sig ett liv – som barnen säger?
    • Det är självklart att 9 miljarder människor på jorden ställer till det för sig. Eftersom vi människor skiljer oss från andra djur genom att vi i någon mening tar hand om varandra, eller åtminstone säger att vi gör det, måste vi lösa det det här med svält och ohälsa innan vi kan ta tag i något så abstrakt som eventuella atmosfäriska förändringar.
    • Det är självklart att vi måste utveckla vår energiförsörjning.
    • Det är självklart att vi måste ta hand om våra akuta problem.
    Vi behöver ju inte för den skull bli destruktiva och deppiga. Livet är underbart och det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet!

  10. Christopher E

    Konstaterar att Bojs redan för längesedan passerat gränsen till klimatreligiös tro, där hon enbart söker bekräftelse för sin övertygelse.
    I den verkliga världen finns dock inga som helst bevis på mänsklig påverkan på klimatet i stor skala, trots alla stora ord. Modellsimuleringar ger inget mer än spekulationer i frågan.
    Klimatdebatten är helt klart inne i ett förutsägbart läge, där anhängarna använder allt mer dramatisk retorik för att försöka upprätthålla allmänhetens intresse. En bubbla har bildats. Att inte Bojs ser det är hennes problem. Hon dras med när bubblan brister, med allt förtroendekapital spenderat.
    Det är alltid bra för självförtroendet att få rätt. Att utsläppen fortsätter att öka, och kommer att fortsätta öka, oberoende av all klimatretorik & politik har jag sagt de senaste 10 åren minst. Det betyder att vi kommer att få veta vem som har rätt, då alla spekulativa ”tipping points” etc kommer att passeras oavsett debatten. Så den tidvis hätska debatten som förs angående klimatkänslighet etc är egentligen överflödig. Men ganska kul.
    Mindre rolig är däremot den ekonomiska skada klimatismen ställer till med innan bubblan brister. Därför finns det anledning att motarbeta de klimatreligiösa.

  11. Wolter: Domedagskulten kommer förmodligen att förfölja oss ett bra tag till. Vi gillar katastrofscenarier. Se bara hur bra alla katastroffilmer går. Människan längtar efter sin undergång. 😉

  12. Thomas

    maggie, tom Per Welander borta på Moderna myter har fallit offer för domedagskulten. För hans del handlar det dock om tron på en finansiell domedag.
    Labbibia, du talar visserligen om att det ”säkert” finns unga forskare på din sida, men det rör sig bara om en tro så vitt jag kan se. Det är riktigt att varken Spencer eller Christy förefallit vara talare, men det var inte Hansen eller Mann heller. Forskarvärlden är stor, och de namn som alltid dyker upp på en blogg som här är bara ett litet, litet urval.

  13. Thomas: Synd i så fall, för hittills har inga av de tidigare domedagsprofetiorna besannats. Självklart är den finansiella krisen allvarlig, men jag tror inte att den innebär slutet för mänskligheten som den är nu.

  14. Lars G

    vänd på domedagsssteken…över 90% har jobb i OECD och grossistlagren töms snabbt…vi/världen kan inte leva speciellt länge på hopp, recycling och gröna grödor – tyvärr. Det tar sig sa mordbrännaren.

  15. Thomas

    Maggie, kanske hade aztekerna, maya, inka, tasmanierna sina domedagsprofetior. Hur skall du veta,när deras kultur gått under? Vi är avkommor till de som lyckats och det gör att vi har en överdriven tro på att vi är osårbara.

  16. Lars G

    Här några siffroR som kanske ger nya kreativa tankar:
    Medelklassens fördelning i historien. Har ingen anning om mättekniken (source Surjit Bhalla/Economist)
    1700:
    Väst: 40%
    Asien: 46 %
    1850:
    Väst: 62%
    Asien:23%
    1980:
    Väst: 50%
    Asien: 20%
    2006:
    Väst: 20%
    Asien: 60%

  17. Gunnar Littmarck

    Här ska ni få läsa från en obotlig paradisprofet.
    Hittills har alltid mänskligheten fått det bättre och bättre, de djupaste hacken (ekonomiskt) har varit något tiotals år de sista 200 åren, men i kraft av de nedgångstider har alltid den utveckling som all välfärd är beroende av utvecklats som snabbast.
    Jag lovar er att slipper vi superjordbävningar eller jättemeteorer, kommer de som lever på 20:talet ha det avsevärt bättre än dagens människor, på alla vis.
    Det är bara drygt 10 år dit.
    Vår egentliga trygghet och rikedom är vår samlade förmåga som ökar för var dag.
    Det enda som talar emot är den nya klimatreligionen där kunskap, ifrågasättandet, reflektion och resultat av resursomläggning, är historiskt negativt.
    Med världskrig utvecklas i vart fall nya tekniker, med klimatreligionen utvecklas inget.
    Sist men inte minst så är alla länders ekonomiskt så beroende av varandra att gamla tiders protektionism kommer överges snart, till förmån för undertecknadet av ett globalt frihandelsavtal, vilket leder till en ny lång högkonjunktur, då varor och tjänster utvecklas där de har de bästa globala förutsättningarna.
    Om vi slår sönder alla världens fabriker, men samtidigt får kommande tio års kunskap, skulle vi vinna.
    Pengar är inget mot förmåga, det har jag levt efter i 20 år nu.
    Framtiden strålar vänligt mot oss.

  18. Labbibia

    Thomas:
    Jag har googlat lite, och försökt hitta en lista över deltagarna på ASSS-mötet. Utan att lyckas tyvärr. Men karin Bojs egen kommentar kanske kan ge en hint? Hon skriver………
    ”Det fanns en enda ”klimatskeptiker” på mötet – den enda jag har hört här på AAAS. Han var inte talare på mötet, utan satt i publiken. Men han begärde ordet många gånger och ifrågasatte forskarnas rön med långa utläggningar.”
    Men den här mannen var ju med förstås! Som talare.  Al Gore, minsann!
    http://www.dn.se/blogg/vetenskapsbloggen/2009/02/14/al-gore-har-talat-1634
    Det borde ju bädda för en nyanserad bild av forskningsläget i klimatfrågan? Kanske? kanske inte?
    Någonstans finns det garanterat redan nu en eller flera ung/a forskare som kommer att göra allt för att falsifiera AGW-teorin. Det är jag övertygad om. Så fungerar ju vetenskap, när den fungerar som den ska.

  19. Gunnar Littmarck

    Lars G
    Du tycks helt enig med mig, hade jag läst dina kommentarer istället för att skriva min, blev min inte av.

  20. Labbibia

    Thomas # 15.
    Jodå, visst hade de det, baserade på religiösa föreställningar. Det var därför de var så duktiga på astronomi. Men astronomin kunde inte hjälpa dem, eftersom spanjorerna inte kom ifrån skyn. 😉

  21. Labbibia

    Tillägg till mitt inlägg 20.
    Såg att du skrev Tasmanierna…….jag ska inte beskylla spanjorerna för att vara de krossade  deras kultur.

  22. Lars G

    Gunnar L. – Om du vill ha kontakt med Olle Hellström – atomenergiexpert  sedan starten. Sänd mig ett mejl så tussar jag ihop er. Till: gellerlr@iprolink.ch

  23. Gunnar Littmarck

    Thomas vi vet ju att Inka var på fallrepet redan då Conquistadorerna seglade in på 15hundratalet, den lärorika kulturen varade väl som Maya ca 1000 år.
    Skillnaden mot idag är att alla (utom vissa marginella naturfolk) kulturer är sammanflätade vad gäller kunskap och förmåga.
    Utvecklingskraften kommer troligen skifta från ex. Europa, till USA till Indien… till Kina  kanske Sydamerika om 150 år.  om 250 år kanske Afrika är kunskap och förmågans stormakt, men aldrig kommer vi tvingas upptäcka och uppfinna det andra gjort tidigare, som alla andra kulturer tvingats till.
    Hoppas du inser skillnaden.

  24. Thomas

    Labbibia, så svårt är det inte att hitta programmet för AAAS möte!
    http://www.abstractsonline.com/viewer/browseOptions.asp?MKey=8AA65090-37AD-4C29-9CF1-9BCD6EFA2210&AKey=82DF1193-261B-4248-AC6B-CACD0186BD6B
    Visst finns det folk som försöker hitta hål i AGW, frågan är bara om de lyckas. Dvs, det är ett så komplicerat bygge att det kommer att laggas och lappas och byggas om hela tiden, men själva grunden lär stå kvar.
    Att Gore pratar på AAAS är inte konstigare än att George H.W. Bush eller Bill Clinton gjort det. Även forskare har behov av att få input från de som använder deras forskningsresultat.

  25. Thomas, du har en poäng: Även ekonomiska domedagsprofetior kommer sannolikt aldrig att inträffa i någon större skala. Däremot ekonomin att utvecklas saktare pga dumdristig och dyr politik. Dvs så som det alltid har varit. Och de som kommer att drabbas mest av sådant är de länder/människor som har minst ekonomiska marginaler.
    Möjligen kommer några (mindre) ekonomier som redan är väldigt bräckliga att kollapsa pga sådana faktorer. Men då kommer det inte vara pga av inhemsk AGW-politik, utan allmänt dålig styrsel.

  26. Gunnar Littmarck

    Om ni visste vilka kurser seminarier alla svenska politiker ska gå på de närmaste tiden för att i allt lägga om samhället i syfte att påverka det globala klimatet, skulle ni bli uppgivna.
    Jag tror inte ens Thomas kan försvara en tredjedel av resursanvändningen, jag i bästa fall en hundradel.
    Men snart ska vi debattera deras dagordning punkt för punkt, så passa er ni som nu skär guld med täljkniv på den nya religionen.

  27. Toprunner

    Jag ramlade på ett nytt ord häromdagen som har en koppling till genusperspektivet. Ordet är Carborektiker, och det ska vara en kvinna som är besatt av att minimera sitt CO2 avtryck. Liksom en anorektiker alltså. 
    Carborektikern tvättar t.ex sina använda fryspåsar till de ramlar i bitar och ställer vidare envist grönsakerna på balkongen vid låga utetemperaturer för att kunna stänga kylskåpet. Till glädja för råttor och fåglar såklart 🙂 !

  28. Lars G


    Hej på ett tag. Jag har fått ett uppdrag av FN/ILOs Klimatforskarfack för att leta efter fossila bevis på Klimatforskarnas långa historiska existens. Rom blir första anhalten
    Kör hårt på sajten  Jag återkommer med en konfidentiell rapport.

  29. pekke

    Läsvärd post hos WUWT om datafel och okunniga journalister.
    http://wattsupwiththat.com/2009/02/16/errors-in-publicly-presented-data-worth-blogging-about/#more-5666

  30. Labbibia

    Thomas # 24
    Jaså, har Clinton och Bush också investerat i utsläppsrätts-handeln? Det var nyheter för mig. Dessutom kanske de inte vräker på med domedagsscenarios så fort det gäller klimatet?

  31. pekke

    Bättre länk:
    http://wattsupwiththat.com/2009/02/16/errors-in-publicly-presented-data-worth-blogging-about/

  32. Steve

    Får jag nämna att Maya-indianernas kalender tydligen förutser världens slut omkring år 2012.  New Age har tydligen tagit detta till sitt hjärta:
    ”The Mesoamerican Long Count calendar forms the basis for a New Age belief, first forecast by José Argüelles, that a cataclysm will take place on or about December 21, 2012..”  http://en.wikipedia.org/wiki/Maya_calendar
    ”The 2012 Doomsday Prediction is a cultural phenomenon rooted in present-day speculation about imminent cataclysmic events. Fueled by numerous books, internet sites and documentaries airing on the History Channel since 2006, the forecast draws from three primary sources:
    1)  Warnings from climate experts and other environmental scientists that the earth has reached a ”tipping point” that could generate mass extinctions.
    2)  Legends, scriptures and prophecies.
    3)  The end date of the 5,125-year Mayan Long Count calendar, which is December 21, 2012.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Doomsday_Prediction
    Minsann… !   ”With humanity coming up fast on 2012, publishers are helping readers gear up and count down to this mysterious — some even call it apocalyptic — date that ancient Mayan societies were anticipating thousands of years ago.”
    http://www.usatoday.com/tech/science/2007-03-27-maya-2012_n.htm

  33. Pekke #31,
    Jag som är nyfiken på isen i Aktis brukar kika på två olika sidor som uppdateras dagligen, och det fladdrar både hit och dit i isens utbredning.
    Den här sidan  http://www.nsidc.org/arcticseaicenews/
    Och den här
    De visar ingen bra överensstämmelse i isutbredningen.
    Men det jämnar väl ut sig med tiden
    Ochotska havet tycks man ha dålig koll på…  🙂
     

  34. karlsson

    Att många samlas på samma ställe och håller med varandra är inget nytt och inget unikt. Det blir inte klokare beslut för det.
    Vi har stått inför klimat och undergångsprofetior tidigare och även då var ”alla” eniga om att det var  för sent, jorden stod inför en kris, men vad hänt?
    Skogsdöden på -70 talet var akut. TV och media talade om hur illa det var och hur lite skog vi hade kvar och snart skulle den vara död och inget liv skulle existera mer.
    PÅ -60 talet var alla överens om att överbefolkningen skulla skapa kriser och massvält. Det var det stora problem som jorden stod inför. Vad har hänt?
    PÅ 20 och 30 talet vara  alla överens om rasbiologins förträfflighet för samhällets utveckling. Sverige var till och med bäst i klassen genom att bilda värdens första rasbiologiska institut.
    Se där tre stora ämnesområden där alla var överens.  Forskare skrev insiktsfulla artiklar, journalister skrev stora rubriker coh politiker försökte bestämma.
    Hur gick det?

  35. Mikael

    Karlsson, var alla verkligen överens om allt detta?

  36. Per Welander

    Thomas #12: Jag har aldrig sagt att JAG tror på någon domedag. Varken finansiell eller AGW-baserad. Som vanligt har du svårt att hålla dig till sanningen.
    Vad jag tror är det kommer att ske stora förmögenhetsöverföringar närmaste åren, ekonomiska krisen kommer att bli djupare och mer långdragen än vanligt. Många kommer att bli fattigare. Politikernas AGW-hysteri kommer att bidra till detta. Men detta är väl ingen ”domedag”. Även under djupaste lågkonjuktur kommer vi ha det långt bättre än på1800-talet.
    Orden domedag och katastrof har det gått inflation i och orden börjar mista sin ursprungliga betydelse.  Läsarna får väl bilda sig en uppfattning själva genom att läsa vad jag skrivit.

  37. Gunnar Littmarck

    Jag tror som Per, krismedvetandet och krisförberedelserna är till dels självuppfyllande.
    Men om 3-8år ska det bli som jag skrev i #17, basta.
    Efter moderna tiders längsta och starkaste uppgång kommer naturligtvis en både mental och ekonomisk reduktion.
    Men kunskapsnivån ökar, vilket leder till en allt större total mänsklig förmåga och det är det som spelar roll i det långa loppet.
    Vi måste dock motarbeta all ovetenskaplig, verkningslös och destruktiv,  resursomläggning i syfte att påverka det globala klimatet.
    För det är väl syftet politikerna har?
    De tror att alla Svenska resursomläggningar ska minska en framtida global uppvärmning så att en klimatkastrof orsakad av den mängd CO2 mänsklig fossilförbränning leder till avvärjs.
    Eller gör de?

  38. Steve

    ”Domedagskulten.”  ”Tron på en finansiell domedag.”  Det märkliga är ju att svenska media varit så tystlåtna om Obama’s ofattbart stora ”stimulus”-paket.  Newsweek har ”We are all socialists now” på omslaget.  Instämmer man i våra media?
    http://www.newsweek.com/id/183663
    Den direkta grunden för krisen var fallissemanget för bostadslån, genom ”Fanny and Freddie”, som medvetet och avsiktligt skulle ge lån till ekonomiskt svaga enskilda.  Kraschen drabbade banker och låneinstitut (och naturligtvis alla de enskilda som inte förmådde betala på sina lån.)  Men nu närmast dränker regeringen Obama olika ”behövande” ute i landet med pengar, ”stimuli”. 
    Åren sedan realsocialismen föll samman, 1989/91, av egen inre svaghet, har ju varit bättre för världen än några andra.  Fråga en indier!  Där vet man en del om vad statsstyrning kan innebära.  Eller fråga en kines!  Han vet verkligen.
    Verkligheten är att vi skeptiker nästan är de enda som inte tror på en ’domedag’ — inte julen 2012 i alla fall.

  39. Att förväntade värden på en massa papper ibland krymper är ju bara bra, men om det går för fort så kan vi nå en ”Tipping Point”.
    Och det drabbar investeringar, som drabbar jobb, som drabbar konsumtion, o s v.
    Så visst kan det kännas skrämmande när man skickar ut mer papper utan att veta om det gör nytta.
    Ungefär som att subventionera Etanolbilar. Men värre. Oerhört mycket värre för världsekonomin.
    Hur ska man då göra?
    Tja, inte vet jag, men det måste väl handla om att lita på den lokala kompetensen och inte stirra sig blind på den globala finansmarknaden.
    Rädda SAAB med skattepengar tycker jag.
    Det kan bli en flopp, men det kan vara värt att testa. Ungefär lika värt att testa som ny kärnkraft eller utbyggnad av vindkraften.
    Att backa sig ur ett finansieringsproblem tror jag definitivt inte på om det finns en marknad. Och en marknad för transporter i personbilar kommer det att finnas i många år till.
    Sverige är ett pyttelitet land i ett avlägset ”hörn” av klotet.
    Vad ska vi leva på om vi lägger ner all industri med någon sorts teknologisk höjd och som dessutom har en enorm marknad?
    Turismen kommer inte att kunna kompensera den dag vi saknar människor som kan ta hand om turisterna.
    SAAB är inget dåligt varumärke. Inte Volvo  heller.
    Finns det bara en global ”Tipping Point”, eller kan den finnas lokalt också?
    Kan det finnas en ekonomisk ”Tipping Point” för ett samhälle, för en liten by i glesbygden?

  40. Per Welander

    Den finansiella krisen som nu spridit sig över världen kommer att påverka även nya Kyotomötet i Köpenhamn. Det blir mycket svårt att komma fram till ett nytt Kyotoavtal med begränsningar av CO2-utsläpp i närtid. Istället kommer resultatet bli massa meningslösa uttalanden samt införandet av begränsningar av CO2-utsläpp långt in i framtiden. Ett positivt utfall av krisen :-).
    Jag är skeptiskt till Riksbankens toksänkning av räntan. Vi kan inte låna oss ur krisen som för vår del består av minskad export samt bankernas idiotutlåning till öststater. Vi behöver spara mer för att frigöra kapital till industrin. Småföretagen måste tillåtas växa istället för att missgynnas av politikerna. Kommande generationer kan inte leva på Saab (personbilar) som är dödsdömt. Frågan är inte om utan hur Saab kommer att läggas ner.
    Kronan faller som en sten och inflationen kommer bli ett stort problem framöver.  Importpriserna stiger nu med 10-20%.

  41. Per Spektiv

    Det var en Gunnar från KTH
    som tycktes allt här i världen förstå
    han snackar om allt
    inte minst salt
    som smälter i hans reaktor noveau

  42. Per Welander,
    jag har visserligen bytt min fantastiska SAAB mot en härlig Ford, men visst skär det i hjärtat om både SAAB och Volvo ska försvinna från marknaden.
    Att vi skulle kunna spara oss ur finanskrisen tvivlar jag på.
    Men jag håller med om att bankernas idiotsatsningar i öst var fel. Så här i efterhand. Även om jag var skeptisk redan när det började så tänkte varken jag eller någon annan vad som var på gång i USA. Jo några visste, men inte något som fick genomslag i media.
    Småföretagen växer inte utan att deras kunder ”växer”.
    Ekonomin är lite som kedjebrev, men lagligt.
    Hoppar alla av så måste det snabbt dyka upp en väldigt snillrik idé att satsa på för att få fart på ekonomin igen.
    En ekonomi utan papperspengar och förväntningar lär ju inte kunna fungera hur lokal och egoistisk människan än blir. Speciellt inte på våra breddgrader.
    Jag kan hålla med om att statligt stöd till SAAB kan vara bortkastade pengar, men vad är alternativet?
    Kasta pengar över oss alla för att få fart på tillväxten?

  43. Per Spektiv.
    Kul men elakt rolig.
    Mer kul av den sortens korta skämt livar upp.
    Främjar kanske dialogen? 🙂
    Tvivlar du? Ville du bara vara rolig, eller fanns det en tanke bakom? Jag är lite konspiratoriskt lagd, även om jag menar att det räcker med en enda ”baktanke” för att det ska kallas konspiratoriskt.
    Många hänger ju på om det passar och är bra formulerat.

  44. Per W,
    en kommentar till:
    ”Kommande generationer kan inte leva på Saab (personbilar) som är dödsdömt. Frågan är inte om utan hur Saab kommer att läggas ner.”
    Jag tror att alla kan hålla med (även om dödsdömt låter lite illa). Men det viktigaste är nog just nu NÄR Saab kan läggas ned med minsta möjliga skada för vårt samhälle.
    Ska vi kunna fortsätta åka i egna bilar i framtiden, så är dom troligen tillverkade i Asien (Indien, Kina eller kanske t o m i Afrika så småningom…)
    Men framtidens kollektiva transportsystem kanske skulle kunna konstrueras i Sverige om vi upprätthöll kompetensen?
    Kanske till och med kunna tillverkas här med hjälp av mängder av duktiga invandrare?

  45. Gunnar Littmarck

    Tackar för uppmärksamheten Per Spektiv, dessutom både träffande och kul.
    Jag blir glad om du dessutom kunde motargumentera.
    Många fattiga länder hoppar över många av våra led i vår utveckling.
    Att dra teleledningar över landet ökade BNI och var en tillgång tidigare, nu snart ingenting att ha.
    Kanske blir alla järnvägar, helt utan värde med automatkörda fordon drivna av syntetiska bränslen, framställda av …ja ni vet..
    Jag påstår att kunskap som leder till förmåga är det viktigaste och då den globala mänskliga kunskapen ökar, ökar långsiktigt förmågan, vilket är avsevärt viktigare än anläggningstillgångar såsom SAABs industrier.

  46. Patrik

    Blanda inte ihop Volvo Personvagnar med Volvo i övrigt bara. Det är en himmelsvid skillnad på dessa bolag. 🙂
    Volvo Bus Corp. får många fina ordrar och Trucks har eget kapital som inte är av denna värld.
    Fast lånemarknaden måste komma igång på allvar igen för deras kunder annars är de också i blåsväder…

  47. Red Hansen

    #35 Mikael
    Nej alla var inte överens, det fanns skeptiker då också.

  48. Håkan B

    GM ska kanske inte ha så stora förväntningar på en ev. försäljning av SAAB, en köpare får väl ta över rätt så omfattande garanti- och service-åtaganden. Kanske slutar med att GM får skjuta till en slant t.o.m., så eventuella spekulanter lär ha is i magen. Minns det gamla bilhandlarordspråket – ”Om Du har en SAAB och gonorre så är det lättare att bli av med gonnoren!”

  49. Kulturskatter räddas på grund av klimathotet!
    Nej så var det väl inte det lät på Kulturnyheterna nyss, men det gäller att lyssna optimistiskt.
    Kulturskatter riskerar att förstöras på olika håll i världen på grund av att man saknar resurser för att bevara dom.
    Nu kan Klimathotet hjälpa till. Klimathotet är ju ett bra argument för att locka både privata och statliga medel för att förbättra muséernas budget och möjligheter att bevara gamla kulturskatter. En del är ju rent av tillverkade av Guld…
    Som om Guld inte skulle klara otrevligt väder i framtiden.

  50. Per Welander

    Uffeb: Det skär i hjärtan på mig också att Saab (bilar) kommer att gå under. Men precis som varven finns det ingen återvändo (fast finnarna bygger båtar idag). Istället för att satsa pengarna på något dödsdömt satsa dem på det som kan bli vår framtid. Men fordonsindustri kommer vi ha kvar. Volvo och Scania är världsledande och i grunden mycket bra företag. 
    Moderaterna borde släppa sin gamla spärr mot småföretagarna (ett arv från Wallenberg?) och reformera arbetsrätt och lagar. Sen kan vi få en himla fart på Sverige om några år. Ju mindre staten lägger sig i, ju lägre skatter samt desto enklare regler desto mer vågar småföretagen satsa. Jag har varit småföretagare själv och vet hur vansinniga nuvarande 3:12 regler samt LAS är.  Och så har vi Skatteverket som gärna trakasserar småföretag. De flesta fel en småföretagare gör beror på misstag pga av att skattelagstiftningen är oerhört komplicerad. Skattereglerna under Alliansen har blivit krångligare – se på alla undantag för arbetsgivaravgiften.
    Irland är ett bra exempel på hur man vänder en dålig ekonomi till en bra. Men i Sverige härskar Jantelagen – alla ska ha det lika dåligt.
    En idé. Varför kan inte LO köpa Saab PV av GM? De har ju enorma tillgångar samt köper gärna aktier. Skulle lösa alla problem. Kan bli riktig vinstaffär. Eller…..?

  51. Per W.
    Jag gillar ditt förslag med att facket satsar sin pengar.
    Och det du nämner om att alla ska ha det lika dåligt samtidigt känner jag igen. Det har jag upplevt när det gällt försök att utveckla entreprenörskap på ”platser där det är ont om människor”.
    Alla applåderar och välkomnar initiativen ända till den punkt där det visar sig att idén var så bra att det ”bara” kan ge försörjning till någon liten del av de få i byn.
    Men Jantelagen är ju ingen svensk uppfinning? Men jag tror att den fått ett ansikte i Sverige. Vad det nu beror på.
    Satsar vi pengar där så kanske vi får pengar över till annan forskning om några år…  🙂

  52. Thoriumbransjen kan skapa gullalder både i Norge och Sverige. VästSverige skulle kunne satsa på serietilverkning av saltsmeltreaktorer. Har nån mobilnummeret til Göran Johansson ? Men då måste det till lite mer förtroende enn va som var fallet med Telia-Telenor.  JASfadesen er kan hända en tack-för-sist för Kark.  

  53. Elling,
    Pröv Gule Siderne

  54. Patrik

    Per W #50>> Ja, varför skulle det vara konstigare att LO köper SAAB än att regeringen går in med stora stöd (som många hojtar om). Bra förslag! 🙂

  55. L

    Problemet med Saab är att dom saknat marknadsorienterad ledning och inte satsat på rätt produkter. Med erfarenhet av framhjulsdrift sedan starten borde dom ha sett att alla lyckade småbilar var framhjulsdrivna och till exempel tagit fram en motsvarighet till Mini Cooper. Dom missade också att det fanns efterfrågan på 4-hjulsdrift vilket hade varit en baggis för dom att ta fram. Och framförallt har dom aldrig sedan Sixten Sasons första design, satsat på snygga bilar med habegär. Det enda dom ägnat sig åt är navelskådning.

  56. Håkan B

    Nej tack inget nytt Yugoslavien, facket ska hålla sig borta från företagsägande. Staten likaså!  SAAB är nog för litet och till råga på allt idag bara en lite bättre Opel. Volvo PV däremot kan överleva, lite större och i stort sett egna konstruktioner. Och lastvagnarna, både Scania och Volvo är världsledande med bra volymer, så dom kan klara sig.

  57. L,
    Det största problemet för SAAB var nog att dom ofta låg först med utveckling av nya motorer. Min SAAB 900i har en outslitlig motor, men karossen har tyvärr börjat rosta efter 20 år. Den motorn fungerar nog i ytterligare 50 000 mil, men bilen den ska driva är nog slut nu.
    Alla biltillverkares dilemma.  Hur ska dom lyckas att få allt hålla lagom länge?
    Under garantitiden bör allt fungera. Därefter måste vissa delar bytas för att ge jobb åt återförsäjlarna.  Och gärna i en lagom ökande takt så att det så småningom lönar sig att köpa en ny.
    Inte för snabbt så att kunden blir missnöjd, men inte så långsamt att kunden behåller sin gamla bil.
    SAAB var alltför duktiga på det viktigaste, men glömde bort att bilar tydligen bör vara en förbrukningsvara för att attrahera marknaden.
    De senaste 20 årens SAAB-bilar är mycket vackra i mitt tycke. Där finns inte problemet.

  58. L

    Uffeb, om fler hade tyckt att Saab var vackra hade dom varit lönsamma för länge sedan. Att dom rostar har aldrig varit ett stort problem.

  59. L,
    Du vet mer än jag. 🙂

  60. L

    Ja, om nya Mini, världens dyraste småbil,  kan sälja dubbelt så bra som Saab är det något som saknas…

  61. Håkan B

    SAAB har faktiskt en liten chans, om än mikroskopisk, att överleva. Om Indien väljer Gripen och det blir en snygg affär, finns det snygga vapenaffärer?, då skulle SAAB vara ett starkt varumärke i Indien, ingen fjuttmarknad precis. Men GM får nog skjuta till lite pengar till en ny ägare, Tata?

  62. Hin Håle

    Jag tycker det är lite avigt att tala om SAAB och andra biltillverkare i ett marknadsperspektiv. Fordonssektorn är hårt ansatt av politiska nycker och inspel. SAABs satsningar på etanolbilar fick tex en sur eftersmak. Preems VD nämnde en liknande situation för några inlägg sedan.
    Och pengar som svensken borde lägga på att köpa bilar läggs sitället på skatter och pålagor kring ägandet. Det är likadant i många andra länder men där är oftast bättre fart på ekonomin. 
    Senaste åren har jag vart en del på Irland – som Per W nämnde som exempel på att få skjuts på ekonomin. Fascinerande att se skillnaden mot Sverige. För 30 år sen var rollerna helt omvända. 

  63. L,
    Jag ägde en fabrikstrimmad Mini Cooper S en gång i världen.
    Ursprungligen avsedd för isbanetävlingar men konverterad för vanligt skogsrally med en stor och tung hasplåt under motor och växellåda.
    ”Lätt begagnad” men pigg några år. Bullrig med rakskurna drev i växellådan, men vad hjälpte det. Det första som gick sönder var ettans drev i växellådan efter en liten flygtur ur ett parkeringsgarage i Vällingby…
    Mycket plåtskruv i karossen var det också.  Men den var grymt rolig att köra innan motorn havererade.
    Kul att den lilla skojiga kojan har kommit tillbaka i ny tappning.
    SAAB har mycket större möjligheter att lyckas komma igen.

  64. L

    Visst, med kapital, nya ägare och ledning så finns alla möjligheter. Speciellt så länge kronan är svag. Men dom måste snabbt ta fram nya produkter, den lilla SUV:en som är produktionsklar kanske går att sälja och så måste en snygg liten elhybrid i premiumklassen tas fram. Då kan dom vara på fötter om ett par år.

  65. Håkan B

    Intressant intervju med Leif Johansson i kvällens Rakt På med KG Bergström, apropå svensk fordonsindustri.
    <a href=”http://svtplay.se/t/103520/rakt_pa_med_kg_bergstrom”/>rakt på</a>

  66. L

    Ja, han klarade sig hyggligt tycker jag. Men en företagsledare i den divisionen är nästan som en politiker i sitt sätt att svara på frågor. Hans största problem är väl varför aktieägarna ska ha fyra miljarder samtidigt som tusentals varslas. En fråga är också varför inte en lastbilstillverkare med så stora vinster kan ta kreditrisker och sälja bilarna med egen finansiering? Det borde jämna ut svackor som nu.

  67. Steve

    Från the Chicago Auto Show, de tolv värsta domedags-bilarna. 
    http://jalopnik.com/5153315/post+apocalyptic-survival-vehicles-of-the-2009-chicago-auto-show

  68. Steve

    Domedagen dröjer ju en aning, om du kastar alla de gamla glödlamporna.  Men om du sedan skulle kasta de nya fina miljölamporna i golvet får du problem.  DN hade en artikel ”Glödlampan ersätts…” i måndags.  Där finns ett tillägg:  ”Så gör du när lågenergilampan går sönder”.  Läs och begrunda !  Särskilt avsnittet ”…när en varm lampa går sönder” !
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/glodlampan-ersatts-av-miljofarlig-energisparare-1.799418

  69. pekke

    Läsvärd post hos WUWT om datafel och okunniga journalister.
    http://wattsupwiththat.com/2009/02/16/errors-in-publicly-presented-data-worth-blogging-about/#more-5666