Intresset för moln ökar

sunclouds
Richard Lindzen har talat om det länge. Likaså Svensmark och Spencer. Och alldeles häromdagen publicerades en ny teori av Willis Eschenbach om molnen som jordens termostat . Skälet till detta intresse är att små förändringar i mängden moln kan påverka den regionala och globala temperaturen mycket. Ja, så mycket att det mycket väl kan vara den helt dominerande faktorn för att förklara både den nuvarande uppvärmningen och historiska variationer.
I IPCC senaste rapport erkänner man att man inte har så stor kunskap om detta med moln. Och den något förbluffande följden av detta har varit att man kraftigt tonat ned molnbildningens betydelse i sina prognoser. Detta har också varit bekvämt för modellerarna eftersom man då slipper de oerhört komplexa beräkningar som krävs.
Men nu verkar det som åtminstone en del modellbyggare börjat intressera sig för moln. I ett intressant blogginlägg på den tyska Die Klimazwiebel skriver Eduardo Zorita om hur man nu på allvar försöker att få in denna faktor. Även en gammal IPCC-kramare som Kevin Trenberth verkar ta molnen på största allvar.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Peter Stilbs

    Märkligt egentligen hur man kan hävdat under alla dessa år att vattenångan är en ”feedback” – förtigande att det är den absolut viktigaste växthusgasen – med enda funktion i modellerna att förstärka koldixidens växthuseffekt.
    Från den enkaste växthusekvationen ser man ju direkt att en bara procentuell förändring av molnigheten – genom påverkande av albedot – ger minst lika stor effekt som en ökad koldioxidhalt.

  2. Håkan Sjögren

    Peter Stilbs # 1 : ”Hör vad det dånar, när vi går över bron, sa loppan; red på en elefant”. Det är väl ungefär samma sak, som när man hävdar att den klimatiskt obetydliga gasen CO2 skulle styra vattenångans inverkan på klimatet. Gasen H2O, med halter mer än 50 gånger högre än CO2:s och med betydligt bredare absorptionsband är elefanten i det här sammanhanget medan loppans roll spelas av CO2. Mvh, Håkan.

  3. Vatten som ändrar fas mellan vätska och ånga är nog jordens starkaste termostat och såklart strålningsbalansen som alla läsare här vet ökar energiutstrålningen  med temperaturhöjningen upphöjt till fyra.
     
    Molnbildning är nog kanske en delorsak till att temperaturen polnära skiftat så extremt de sista 600Måren.
     
    Jordbanan runt solen, jordaxelns lutning och om vatten kan flyta fritt över polerna, tillsammans med molnbildning enl. ex. Svensmarks hypotes, är nog det som orsakar om vi som nu har för låg poltemperatur, eller som under majoriteten av jordens sista 600M år ett livsvänligt klimat även polnära.
     
    Jag hävdar alltså på det bestämda att molnbildning inte är jordens termostat, tvärt om.
     
    Detta styrker jag med att vi kan ha 0-100% relativ luftfuktighet utan moln, men med kondensationskärnor bildas moln om det finns tillräckligt hög halt vattenånga och rätt temperatur.
     
    Hoppas jag har dragit fel slutsatser och att någon rättar mig, ty då lär jag mer och sannolikheten att ha fel nästa gång blir än lägre…   😉

  4. Anders N

    Vad sägs om denna teori: Utan vattenånga skulle vissa områden på jorden vara outhärdligt varma, och andra obeboeliga pga kylan. Vattnet i alla dess faser verkar som en utjämnande faktor, transporterar värme från jordytan till atmosfären genom avdunstning, övergår där i moln som verkar både genom att absorbera värmestrålning från jordytan och att avskärma solljus.  Nettoeffekt = 0 (eller mer sannolikt kanske: Nettoeffekt < 0). Men för detta krävs väl egentligen inga utstuderade ”radiative transfer models”?, bara den gamla hederliga termodynamiken som finns presenterad i skolböckerna.

  5. Slabadang

    Va nu då?
    Ska klimatvetarna börja forska om något viktigt på riktigt?Nån form av prioriteringsrevolution? Istället för att LÅTSAS att deras forsknig är viktig när de är ute och fotograferar myror och mäter PH värden på ödlors skinn med alltid alarmerande resultat.Hur ska det gå? Vad är nästa steg i revolutionen? Säg inte att de ska börja intressera sig för solen också? Nån måtta får det väl ändå vara?
    Det måste kännas enormt egendomligt för klimatvtarna att börja studera och förstå de stora sammanhangen först! Duger inte bara 370 PPM längre? Måste de verkligen förstå de 99.9963% i stort först? E det verkligen smart?
    Hockeystick II (Metofficeversionen)
    En mycket märklig ouppmärksammad sedan länge pågående konflikt är den mellan Met Office/IPCC gurun Mitchell och Holland.Metoffice och Mitchell ljugit om Mitchells uppdrag och arbete för IPCC.Mitchell har en mycket viktig roll i att MWP sakta år för år blivit allt kallare i den statistik som frekvent andvänds inom klimatvetenskapen.Holland vill kolla siffrorna och Mitchells personliga ansvar och makt i frågan.FOI begäran har hårdnackat nekats av Metoffice i kombination med lögner och undandflykter.
    Mitchell tror jag är det potentiellt rullande huvud som får AGWkyrkan att kollapsa. Holland i kombo med McIntyre kan göra en hockeystick (II).Det är totalt obegripligt att Mitchell inte tvingats att lämna ut materialet och det är inte svårt att bli konspiratorisk när man undrar varför.
    Lyssan på denna nya intervju i frågan där nytillkomna får en bra historisk beskriving av konflikten.
    http://www.abc.net.au/cgi-bin/common/player_launch.pl

  6. Claudius

    Detta har jag väntat på länge, alltsedan 2001 då jag första gången hörde talas om Henrik Svensmark.
    Måste dock läsa Eschenbach innan jag har nåt att säga.

  7. Björn

    Willis termostathypotes är verkligen elegant! Studien som är gjord över ekvatorn visar hur de höga molnen som han kallar för cumulus och cumulonimbus har en starkt temperaturreglerande effekt. Här ett citat:
    At the top, the air is released from the cloud up high, way above most of the CO2. In that rarified atmosphere, the air is much freer to radiate to space. By moving inside the thunderstorm heat pipe, the air bypasses most of the greenhouse gases and comes out near the top of the troposphere.
    Den varma luften sugs upp och frigörs i toppen av molnet där den avkyls. Dessutom reflekterar molnen solstrålningen och ökar därmed albedot över området alltså reflektionsförmågan av inkommande solstrålning. Något att invända Gunnar Littmarck?

  8. tty

    Den som vill se de tropiska åskvädrens temperatur- och albedoreglering i funktion rekommenderas titta litet på denna bild:
    http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/Satellit-Jorden
    kolla vad som händer över Afrika och Sydamerika varje eftermiddag.

  9. ingemar

    Slabadang: ”Ska klimatvetarna börja forska om något viktigt på riktigt?”
     
    Nu får jag klaga på dig igen :-). Är inte Lindzen, Svensmark och Spencer, och många, många andra som är skeptiska till CO2-hypotesen klimatforskare? Köp inte det inre gängets retoriska knep att försöka beskriva sig själva som ”the scientists” (i motsats till contrarians och deniers)!
    Det finns klimatforskare som tror på CO2-hypotesen, och det finns, och har alltid funnits, sådana som är skeptiska.

  10. Björn absolut inte, men de historiska temperaturskillnaderna för jordens poler, visar att moln inte är den starkaste eller ens effektivaste termostaten, men kanske det som styr molnbildningen?
    Kunde vi styra molnbildningen (som jag tänker mig olika metoder för) kan vi såklart göra moln till den termostat som krävs för att polerna åter ska få ett livsvänligt klimat.
     
    Men om molnbildningen till kanske 5% styrs av komisk strålning som solen dessutom styr via ändrat magnetfält, så visar det att moln inte är någon termostat……
     
    Det ger då kanske en förklaring till hur klimatet runt polerna varierat så mycket de senaste 600Måren?
     
    Termostat är något som per automatik reglerar värmen, såsom avdunstning/kondensering eller strålningsbalans.
     
    Inte moln om bildningen styrs till stor del av ”yttre” faktorer.
     
    Något att invända Björn?

  11. ingemar

    Slabadang,
    PS. Jag håller med dig om att det ligger en potentiell bomb begraven i kontroversen mellan Mitchell och Holland.

  12. Pingback

    […] This post was mentioned on Twitter by John Sandström, Maggie T Crusell. Maggie T Crusell said: Intresset för moln ökar: Richard Lindzen har talat om det länge. Likaså Svensmark och Spencer. Och alldeles härom… http://bit.ly/ahTgoj […]

  13. Bertel

    Slabadang och Ingemar.
    Från att vara underdogs(vi,ni och alla som har ifrågasatt AGW-teorin ink flertalet klimatforskare)börjar det skönjas det ombytta dvs säga att AGW-teorin ligger ”risigt” till och är i sk underläge(tänker ww).
    Nu gäller det att få fast grepp om de AGW-troende(fast många är väldigt hala figurer) så att det mediala lanskapet blir mer tidsenlig när det gäller klimatfrågor och börjar med allvar granska hela AGW-bygget(att dessa aktivister,journalister,politiker mm lyckades så väl med sitt AGW-bygge är imponerande trots att hela teorifundamentet och dess inverkan på klimatet är mestadels falsarium).
    Jag vet att vi är långt därifrån(Gammelmedia har varit förödande enögd) men förr eller senare är vi där.
    Jag är också medveten att AGW-troende har mycket direkt/indirekt makt via alla lobbyorganisationer(Ni kan de alla) men som med skogsdöden, som försvann från agendan, kommer AGW-troende bli tysta/tystade iaf vad det gäller koldioxid och dess inverkan på klimatet.
    Romklubben med dess anhängare får hitta nya hot för att kunna bilda världsregering.
    Ps.Så jag åker till Dalarna(Dala-Floda) med ett leende på läpparna och vi hörs om ca tre veckor.Ds   

  14. Bertel
    Jag tror att religionen som bygger på att vi ändrar och påverkar så mycket, därför skadar vi, är den starkaste motivationsgrunden för CO2-hotet.
    Även den asketiska (i vårt klimat) inlärda erfarenheten om att spara och leva måttligt. (få ekvatoriella kulturer hyllar måttlighet)
     
    Se Anders L. som ibland jämför jorden med ett äpple och påpekar att skalet motsvarar atmosfären…. för att alla ska inse hur stor påverkan några till miljondelar CO2 kommer ge.
     
    De grupperna brukar jag mota tillbaka mot logiken och kunskapens fålla med enkla liknelser:
     
    Vi kan alla simma i Vänern, då skulle vattnet stiga 5-6cm…
     
    Vi kan alla få ståplats på Öland.
     
    Jag kan konstruera 1000åriga flytande megastäder med 10miljarder människor som lever på högre energivälfärd än medelinnevånaren i Beverlyhills och som då renar haven och förbättrar för de historiska ekosystemen där.
     
    Dessa städer kan dessutom leverera råvaror såsom mat. metaller och drivmedel till underutvecklade folk som lever på kontinenter.
     
    Jag misstänker att jag skjuter högt över målet…
     
    Hur ska jag ändra min mentala grisfösare?
     
    Ty in i logiken och kunskapens fålla måste vi fösa merparten av jordens befolkning…. eller gå under..

  15. Upplever nu något av 60-70talets heta somrar (ryssvärmen).  Det är länge sen sist här uppe i norr.   1867-75 var vintrarna fruktansvärda.   30-40 minusgrader med snöstormar före jul och 40-50 minusgrader fram till mars.  19 juni kördes med häst virkeslast över sjöarna i Råneå.  Feb 1875  var temp.  minus 62 grader på sprittermometern (kvicksilvret hade frusit).
    Då var temperaturen ca 1 grad under medeltemp sedan 1820.
       På vintrarna  i jan  faller temp. 10-15 grader vid klart väder med stor utstrålning.  Molnen fungerar här som en kofta.
       Vi står gärna ”ut med”  1-2 grader varmare klimat här i norr, som då får Mälarklimat.   Skogen är vår ”fattigmanspäls” som lindrar extremer.   Min tro är att avskogningen måste stoppas och vändas till sin motsats.  Då blir fukten över land mer stabil, Eischenbachs  värmemaskin får bättre förutsättning att fungera över större landytor och klimat och nederbörd gynnsammare för de folkrika länderna  Indien, Kina m fl

  16. Slabadang

    Ingemar!
    Nu blir jag faktiskt generad! Jag talar om ”klimatvetare” måste jag medge att det finns anledning att vara distinkt.Det finns naturligtvis två sorter. En som är betald att hävda att CO2 är en livsfarlig fantommolekyl och sådana som inte är betalda för att hävda så utan äger friheten att vara självständiga vetenskapsmän. 🙂  Rätt ska va rätt!
    Vad gäller molnens funktion så krävs det en ekvilibristiskt vågad retorik för att hävda att denna viktiga del av klimatvetenskapen skulle bedrivas av den co2 inriktade/finansierade delen av klimatvetenskapen.

  17. Slabadang

    Gunnarius Littorius Markus!
    Du ska inte ändra din ”mentala grisfösare” 🙂 på annat sätt än att öka spänningen och frekvensen i utdelade stötar. Det är så en glädjens och antimisantropikens gladiator bör agera.

  18. Björn

    Gunnar Littmarck [10]; Några invändningar har jag väl. Som Willis beskriver det; har inte molnen vid ekvatorn en temostatfunktion? Har inte den av moln täkta jordytan inkluderande molnen, ett högre albedo? Utifrån rymden sett träffar solens strålar först på moln och vi som befinner oss under märker detta genom en svalare temperatur. Som Willis beskriver det berövas jordytan ungefär 60 W/m2 under molnen. Kan vi bortse från detta?
    Termostatfunktionen rubbas inte av den kosmiska strålningen. Vi får i stället enligt Svensmarks hypotes som resultat, ändå mer molnbildning och därmed erhålles en snabbare avkylning.

  19. Björn; tänk….
    Jag skrev fel ovan, endast avdunstning sker per automatik….Från ytor med fuktinnehåll.
    Om du anser att moln bildas utan kondensationskärnor och därmed är en termostat som avdunstning och utstrålning, får vi fördjupa oss i det.
     
    Faktiskt visade NASA med väderstatistik att det regnar mest i industriområden med helgstängt på tisdagar…..
     
    Tänk Björn, tänk….

  20. En fullständigt partikelfri atmosfär skulle få en allt större volym med allt högre halt H2O.

  21. Förutsättningen är att gaser inte är partiklar…
     
    Egentligen finns inte fast materia, bara singulära punkter…
     
    Betänk att vi utan att märka det genomfars av enorma mängder ”partiklar” var sekund, om de saknar laddning….
     
    Romrummet i oss är som i Vintergatan, om alla himlakroppar där vore fast materia……
     
    Bara tänk…. vi består i bästa fall av singulära punkter…… Allt är nog ett och samma och all tid samtid…
     
    Nu ska jag hugga ved   😉

  22. Pehr Björnbom

    Ingemar #9,
    Bra sagt! Lindzen, Spencer med flera skeptisk klimatforskare är just klimatforskare. Dessutom ser det ju ut som just deras uppfattning om vad som är viktigt för klimatet är den riktiga.
    Tänk hur Lindzen (och även Spencer) har motarbetats under alla år för att han jobbat på möjligheten att vi har negativ återkoppling med klimatkänsligheter under 1 grd C per fördubbling av koldioxidhalten. Tänk på alla ad-hominem-attacker som han utsatts för och hur han misstänkliggjorts för att ha en dold agenda.
    Nu ser det mer och mer ut som han kommer att få rätt.
    De artiklar av Lindzen och Choi 2009 och Spencer och Braswell 2010 som vi nyligen diskuterat ser ut att bli svåra att motbevisa. Klimatkänsligheterna ligger enligt dem på omkring 0,6 grd C per koldioxidfördubbling.  Spencer och Braswell har använt en ny metod för att bestämma klimatkänsligheten som, genom att ge betydligt säkrare resultat än föregående metoder, faktiskt ser ut bli en vändpunkt,  ett paradigmskifte.

  23. Bertel

    Gunnar Littmarck # 13
    Tack för dessa ”motande” argument. Jag ”lånar” dessa innovativa iformationsuttryck rakt av  för framtida debatter 🙂 . 

  24. labbibia

    Gunnar L
    VAd är en kondensationskärna? En liten ”förorening” i atmosfären. Mikroskopiska partiklar……..Om inte universum förser oss med i tillräcklig mängd så verkar det ju som om planeten själv står till tjänst, kanske genom vukanutbrott a´la det senaste på Island.
    Säger inte empirin oss att det alltid funnits tilräckligt med sådana för att åstadkomma regn, om bara ”vattenhalten” är tillräckligt hög i atmosfären?
    Vad gäller Arktis is så kanske vi kan vara överens om att det till största delen vatten (havsströmmarna) som styr istäckets utbredning?
    Det här ämnet har ju stötts och blötts ganska ofta hät hos Maggie

  25. labbibia

    Mitt eget 23
    Lite konstig stavning här och där, ber om ursäkt för det, men jag skriver från min laptop, och det är ingen fest… 🙁

  26. Klimatmakarna har inte begripit sig på moln och förresten finns inga tillförlitliga mätningar hur molnigheten har förändrats i det förflutna (förutom ett par decennier bakåt). Därför har moln som direkt klimatpåverkare ignorerats och molnen parametriserats som något som bara förstärker den ursprungligen lilla uppvärmningen från koldioxid. Sedan har okunskapen och ignoransen förvandlats till bevis för att det är koldioxid som styr klimatet. Hela den process som skapade klimathotet ur tvivelaktiga antaganden, okunskap och förutfattade meningar om hur det ”ska” vara, borde vara ett intressant forskningsprojekt för psykologer.

  27. Bertel

    Pehr Björnbom # 21 och Ingemar.
    Pga mitt ”tillkortakommande” i sakfrågor inom klimatvetenskapen vill jag fråga er följande.
    Hur bedömmer ni nuläget(ifall ni vill reftlektera över de senaste skeenden) från ert forskarperspektiv, när det gäller det klimatvetenskapliga debatten inom forskarkollektivet och ifall vi har ett  ”paradigmskifte” på gång, vad får det för konsekvenser bland teoribildningar hos klimatforskare/forskare.(vi lämnar det politiska aspektet utanför)?
       

  28. labbibia

    Som sagt, hur svårt kan det vara? Temperaturen stiger (globalt) mer vattenånga bildas, (kondensationskärnor finns det tillräckligt av) vattenångan bildar moln, som sänker den globala temperaturen, vattenångan, och därmed molnen minskar i atmosfären, färre moln…..solen får återigen chansen att värma upp haven, som avger vattenånga, som bildar moln…..om och om igen……

  29. Björn

    Gunnar Littmarck [18]; Att du ens kan tänka tanken och dessutom placera den i munnen på någon annan: ”Om du anser att moln bildas utan kondensationskärnor och därmed är en termostat som avdunstning och utstrålning, får vi fördjupa oss i det”. Kondensationskärnor är en känd förutsättning för molnbildning och är därmed underförstått i diskussionen.
     

  30. Björn:
     
    Förlåt om jag inte invigt dig.
     
    Jag skriver mest för de 10.000 tysta som läser här…
    Där finns dessutom alla Sveriges klimattalibaner…
     
    Om jag skulle kommentera dig i ett forum med hundratals kunniga läsare skulle jag såklart använda andra ord, faktiskt skulle jag då inte ens skrivit någon kommentar till din…
     
    Men hur kul och konstruktivt är det att vara enig?
     
    Nu tänker jag inte göra den förklaringen på länge här….
     

  31. labbibia

    Emperin säger oss helt enkelt att Jordens klimat, har varit, och är, tillräckligt stabilt för att frambringa livsformer tillräckligt intelligenta för att sitta och debattera klimatet via elektronik, worldwide………unikt i hela universum?

  32. ingemar

    Bertel n#26,
    Jag ser det så här: Klimatforskningen har hittills dominerats väldigt mycket av modellerare (vad det beror på kan vi lämna därhän). Molnbildningsprocessen är en erkänd svaghet i tidigare modeller. I och med att argumentationen från olika klimatforskare ökar beträffande molnbildningens betydelse så blir det allt svårare att lämna detta som en marginell effekt i modellerna. Kombinera detta med att även modellerare är nyfikna människor, och att datorkraften ökar, så tror jag att många kommer att se det som en utmaning att få med molnen i ekvationen. Jag menar, hur kul är det att köra sina modeller om och om igen med en CO2-känslighet som är för hög och ständigt få samma alarmistiska resultat. Man kan ju bli uttråkad för mindre!

  33. Pehr Björnbom

    Bertel #26,
    Jag är ju inte aktiv klimatforskare men pensionerad forskare inom tillämpad kemivetenskap. Detta innebär att jag kan sätta mig in i en hel del av de klimatvetenskapliga artiklarna, men jag jobbar inte systematiskt utan det är som en hobbyverksamhet.
    Jag har läst Lindzen och Choi 2009 och Spencer och Braswell 2010 och det är artiklar som jag med min forskningsbakgrund kan förstå i detalj (kemivetenskap och klimatvetenskap överlappar väldigt mycket och Svante Arrhenius, Susan Solomon och Peter Stilbs är andra i sammanhanget som har kemivetenskaplig bakgrund).
    Jag har även gjort en del datorberäkningar med Spencers och Braswell enkla modell för att övertyga mig om att deras teoretiska analys håller. Jag har själv på min egen datorskärm fått fram fasplanskurvor med öglor och räta linjer precis som Spencer och Braswell beskriver i artikeln.
    Anledningen till att jag använder ordet paradigmskifte är att om klimatvetenskapen måste allmänt acceptera klimatkänsligheter mindre än 1 grd C per koldioxidfördubbling (och i ovannämnda arbeten ligger den runt 0,6 grd C) så kan inte den globala temperaturen stiga oroande mycket på grund av koldioxiden. 
    Inom klimatvetenskapen innebär det också att de slutgiltigt är visat att det finns stora fel i IPCC:s klimatmodeller eftersom deras beräkningar visar på klimatkänsligheter mellan 1,5 – 4,5 grd C per koldioxidfördubbling, man brukar ju hota med 3 grd C .
    Klimatpolitiken måste alltså  ställas om och klimatvetenskapen ställs på huvudet och teorierna måste  grundligt revideras.
    IMHO

  34. #32
    Snyggt och vederhäftigt.  🙂

  35. labbibia

    Gunnar L
    Vore kul om du ville vederlägga/ bemöta mina påståenden ovan.

  36. Labbibia, jag gör ett försök….. (synd vi inte fick till ett möte i somras..)
    Unikt i hela universum?
    Vilket?
    Finns det oändligt många eller är ”vårt” ensamt?
    Statistiskt finns det hundratals miljoner civilisationer i ”vårt” universum.
    Men hur bra funkar kommunikation på inte bara olika språk utan även hundratals årmiljoner i förskjutning?
     
    Om de naturlagar och olika ämnens egenskaper vi tror oss observerat, är universella, så finns liv på alla planeter liknade vår.
     
    Tack vare vatten….
     
    Studera igen den länk jag fick från Inge på Gotland:
     
    Före 600M år tillbaka lär Tellus varit en isklump ett geologiskt tidsknipps…
     
    Kontinenter började bildas vid halva planetens ålder…
     
    Efter några hundra miljoner år kolliderade en Mars stor planet och skvätte lös Månen som ”bara” är 4,3Går….
     
    Såklart livet finns på i det närmaste oändligt många platser.
     
    Problemet blir att definiera platser, tider och liv….. (nu på ett mycket djupare plan en Albert nådde).

  37. Finns det liv i Sveriges riksdag?
    Nu på ett plan jag tror jag kan definiera så de 10% minst odugliga ledamöter får en chans att förstå.
     
    Finns det annat en porrsidor på riksdagsledamöters besökssidor?
     
    Finns Gunnar Littmarcks livsporrsidor?
     
    Tja kanske för ett fåtal…

  38. Karin

    Om det nu är så som Labbibia säger solens värme, avdunstning, moln, kallare i ett hittills bra, fungerande kretslopp, skulle det då kunna bli så att detta på något sätt kan stagnera? Jag menar ungefär som när pumpen tappar suget vid vattenbrist (och man då måste spä pumpen)?
     
    Anledningen till min fråga är att de nu sysslar med Geoengeneering, dvs här flyger de runt och sprayar så att moln bildas. Så blir ju systemet nerkylt på ett ”onaturligt” sätt. Är det då inte möjligt att det kan ge oanade konsekvenser? (Jag har kanske uttryckt mig klumpigt?)

  39. Bertel

    Perh Björnbom # 32
    Först,  STORT tack för svaret.
    Det blir intressant att följa skeendet inom klimatforskninge.(Det politiska spelet blir därefter en smutsig byg att tvätta)
    Jag tror att jag pratar för många  besökare av denna blogg med följande ord(hoppas du/ni inte misstycker).
    Du är oberoende(som många andra på denna blogg), mycket insatt i ämnet(trots att du är alldeles för blygsam om din kunskapsnivå), nyfiken(fördjupar dig i det mesta som framställs ang klimatvetenskap) , erfaren kunskapsförmedlare med  pedagogisk röst för mig och troligen för många andra. Därav min vilja att få höra dina tankar om kunskapsläget. 
    Tack och ha en fortsatt njutbar sommar 🙂 . 

  40. Karin

    Finns det andra liv? Jag hörde ett föredrag av den fd kanadensiske försvarsministern där han sa att han tyckte det var dags att avslöja sanningen om ETs för folket…
     
    Sedan är här ”Top Secret UFO Nasa Tapes”
    http://www.youtube.com/user/Michaeltellinger#p/f/3/C9runNgtTb0
     
    Jag vet ju inte om det är sant, förstås, men jag tittar på Gunnar Ls kalkyl och jag finner det helt otroligt att vi skulle vara ensamma i Universum. Kanske gråsuggorna i källaren ställer samma fråga : )
     

  41. labbibia

    Gunnar L
    Stort tack för länken……..Jag klistrar in en bit här….
    Earth’s climate and atmosphere have varied greatly over geologic time. Our planet has mostly been much hotter and more humid than we know it to be today, and with far more carbon dioxide (the greenhouse gas) in the atmosphere than exists today.”…..
    Ja, det stämmer ju bra med det jag påstod ovan…
    Högre temperatur, pga högre luftfuktighet. Att Co2-halten var högre faller sig ju naturligt, då högre temperatur i haven medför att dess förmåga att binda Co2 minskar……
    Vad gäller ett eller flera universum………tja, vemvet?
    Och visst är chansen stor att det finns fler civilisatoner än vår…..men de lär alla vara beroende av vatten, om som sagt, fysikens lagar gällerlikadant i hela det kända universum. Och det gör dom väl? Men det stämmer kanske inte riktigt ändå….
    Universums expansion går snabbare och snabbare……vilket kanske inte är helt  lätt att förklara med nuvarande kunskap?

  42. labbibia

    Karin # 37
    Spelar det någon roll om molnbildningen orsakas av människan eller av naturen själv? Resultatet torde väl ändå bli detsamma. Fler moln, Planeten kyls ner, färre moln blir resultatet, varvid oceanerna värms upp osv, sen kan vi människor flyga hur mycket som helst…..det måste ändå vara en ”piss i havet” i sammanhanget…

  43. Vi kunde flyga med de smältsaltreaktorer Alvin Weinberg startade i november 1954, då skulle vi inte släppa ut vare sig vattenånga eller viktigare kondensationskärnor.
     
    Thatcher stoppade ett forskningsprojekt ungefär när hon startade det som blev dagens CO2-hot-självspelande piano (för att vinna en gång för alla mot snubbar som Arthur Scargill).
     
    Det gick ut på att skjuta flygplan med elektrisk kraft (har funnits militära elkanoner sedan 30:talet).
    Det krävs knappt 12km/s för att lämna jordens dragningskraft (vilket då såklart blir minimifarten för de som inträder i vår atmosfär).
     
    Ni som hänger med på teknikutvecklingen vet att långtgående planer finns på space elevator…?
     
    Om farkoster startar från och landar på 10km, vinns enormt mycket energi och tid.
     
    Visst blev du lugn och trygg av att veta att kärnkraftsdrivna flygplan kan eliminera de för klimatet obetydliga kondensstrimmorna, Karin?  😉

  44. labbibia

    Gunnar L
    Om farkoster startar från och landar på 10km, vinns enormt mycket energi och tid.”
    Hmmm……..det är väl den höjd som passagerarplanen flyger på. Jag antar att eventuella ”rymdstationer” på den höjden måste hålla ansenlig fart för att inte ”trilla ner”
    Friktionen blir ett problem?
    Kanske bättre med högre höjd?

  45. Labbibia, tekniken bygger på landfästa konstruktioner som har vacuumrör där vertikalbefodran sker.
     
    Blott 0,2 av atmosfären finns högre och 10km är tekniskt möjligt att bygga!!!!!!
     
    Yes we can…

  46. Undrar hur Karin och vi mår under 10km vertikalbefodran?
    Sen motsvarande vid resmålet…..

  47. labbibia

    Gunnar L
    WOW……..
    10 km höga byggnader…..av vilket material?
    Vore ju great, men det låter sceince fiction…till och med för en teknikoptimist som mig.

  48. Nu ser jag vad du menar…
     
    Nej start och landningsrälsen ska finnas på 10km, så sker transporten på 30-60Km…

  49. Karin

    Labbinia # 41
     
    Det tycker jag låter riktigt bra!!
     
    Gunnar L:
     
    Ja, nu är det ju inte planens små kondensstrimmor jag oroar mig över, utan de rackarna som sprider ut sig som slöjor över himlen. Sedan blir det disigt och molnigt och solen har försvunnit, I don’t like that!
     
    De strimmor som han visar på kartan här (45 Sek):
    http://www.youtube.com/watch?v=SS7tmQWXhYQ
     
    Och ett av dem som Royal Society menar här (fast det var ju före Köpenhamn, som sagt) ; )
    http://royalsociety.org/Stop-emitting-CO2-or-geoengineering-could-be-our-only-hope/

  50. ThomasJ

    Tack Ingemar för mkt intressant inlägg + länkar. La speciellt märke till Willis [egna] introduktion lydande ~ ”..unlike the others here, I do not have any credentials in….  typ, samma ‘trick’ när man håller föredrag och avslutningen ska innefatta ‘frågor’ – förutsatt dessa ej är svåra… brukar bryta isar… Lysande intressant video & mkt bra reaktioner/kommentarer på WUWT.
     
    Samtidigt är det ju oxo mer än bedrövligt att åhöra SvT-rapporteringarna! Vá ini i hela humhummet har en nyhetsredaktion i Yxhults kanal ett/två med BP:s interna personalpolitik att göra??? Headline news i bägge kanalerna… grrr… 🙁
    Ph**n ta dig Slabadang om du inte väldans snart aktiverar/effektuerar dina ’städningar’… 😉
    (Som du är medveten om behöver du inte mer än ’pipa’ för hjälp vara månde… 🙂 )
     
    Mvh/TJ

  51. labbibia

    Aha….
    Man bygger inte hela vägen……utan fäster dem i en wire, typ?

  52. Egentligen mycket högre än 60km vid transporter som det engelska programmet gjorde, London-Tokyo…

  53. Karin

    Gunnar #45
     
    Lisseberg, släng dig i väggen  : )
     

  54. labbibia

    Gunnar L # 47
    Sorry jag förivrade mig i mitt # 50.
    Men tänk tanken, att man förankrade en ”plattform” i en wire, skulle jordens rotation kunna hjälpa till att hålla plattformen ”uppe” om den var utformad på rätt sätt aerodynamiskt?
    (A´la flyga drake)

  55. Karin

    #48
    Labbibia förlåt, det blev ett N i stället.

  56. labbibia

    Mitt eget #53
    Eller snarare kanske en Släggkastare….du vet..

  57. ThomasJ

    Än mer förba***d blir man över att, sedan ~ 1 vecka i diverse sändningar från den publika Yxhultscentralen fått intutat att det aldrig varit sååååå varmt som nu – allt enligt NOAA. Korrektion nedan:
    http://www.appinsys.com/GlobalWarming/NOAA_JanJun2010.htm
    Mvh/TJ

  58. Karin

    Jag vill bara säg att det är riktiga Nasa-clip på no 48!
     
    Man vad tror ni om det här, en bit av ett föredrag av Förre chefsastronom Dr Tom Van Flandern, vid US Naval Observatory där han visar bilder från NASA/JPL tagna av Mars  Global Surveyer 2006. Spännande, jag lovar!
    http://www.youtube.com/watch?v=5u-20g7Bwdw&NR=1&feature=fvwp

  59. Karin

    Thomas #49
     
    Jag har inte svensk TV så jag undrar: Passade de på att berätta att oberoende journalister som varit i Golfen och filmat ska bli bötfällda på 40 000$ och klassade som brottslingar? Inte konstigt det börjar bli ont om riktiga reportrar! : (
     
     
    http://www.huffingtonpost.com/georgianne-nienaber/facing-the-future-as-a-me_b_634661.html

  60. Kolnanorör har öppnat för extrema byggnadskonstruktioner.
    Jag tror att vi skulle kunna (om vi lade ner lika stora resurser som dagens globala militärkostnad) bygga 10 sådana landning och startramper till 2025.
    Som det ser ut nu blir det kanske före 2100, om vi inte byråkratiserat ihjäl oss till dess.
    Kärnreaktorer byggdes på ”månader” runt 1950 och drevs av samma som drev kolkraftverk.
    Flygreaktorn som tills idag är världens kompaktaste och säkraste energisystem, konstruerades och byggdes ( i fungerande mindre prototyp) på några år.
    Tänk att under det kalla kriget kunde de gå från världens första mänsklige kärnreaktor (England 1939 en uranlerklump) 1940 ett mänskligt travat uranoxidlager i Chicago (bägge blev kritiska), till något så extremt som plutoniumbomb 1944 (Nagasaki, Hiroshima var en ”enkel” U235.bomb).
    Nu kan vi inte ens starta civil GenIV trots att de varit i militär drift sedan 50:talet…..
    O.K. Ryssland har vad jag kallar halvcivil BN-600 som är deras driftsäkraste reaktor sedan 1981… en fastbreeder…
    Sverige borde samarbeta med Tjeckien på LFTR och Ryssland på bly-vismut kylda små snabba bridreaktorer.

  61. #53
    Det har varit en omöjlighet även med det starkaste protein vi tidigare visste (det som sitter som kors i astronomiska kikare, spindelväv).
    Men med kolnanorör kan jag inte säga om det klarar egenvikt plus last…
     
    Fundera på skillnaden med att placera dina drakar på ekvatorn eller polerna….
     
    Fundera på varför alla kommunikationssatelliter finns över ekvatorn…
     
    Det vet jag att du Labbibia vet, men kanske inte alla ungdomar och riksdagsledamöter som läser här..  😉

  62. ThomasJ

    Gunnar L.: Känner du till [såklart!] att Jordanien clearat för sin första kkv-are? (förvisso en test – i coop med Koreanerna). Kul, tycker jag! 🙂
    Mvh/TJ

  63. Karin

    Gunnar #59:
     
    Jag har sett en dokumentär med en rysk forskare som undersökte platsen där ”meteoren” landade i Sibirien (jag har glömt vad det hette). Han sa att enligt mätresultat, vittnesbeskrivningar och skadeverkan så skulle man kunna tro att det varit frågan om en atombomb. Folk dog ju flera år efter av konstiga sjukdomar, men ingen hade ju sett strålskador på den tiden. Fast hans slutsats var ju naturligtvis att det vore omöjligt!
     
    MEN, bara veckan innan, hade jag i ett annat program hört en man berätta att tyskarna hade försökt spränga en bomb för att få polernas magnetfält att vända, redan då, för att bli av med alla överbefolkade kustnära områden. Ja, det var väl snarare människorna de ville bli av med..)
    Som det kan slumpa sig!

  64. ThomasJ

    Karin #58: Visst har du svensk tv!? Du har ju uppenbarligen kontakt till internet, oder… 😉 , och då behöver du inte mer än att skriva in http://www.svt.se för att få upp ’sk*ten’.
    De, SvT asså, har en rätt bra funktion via det som kallas ’Replay’. Dock har jag där märkt, att ’vissa’ [dvs. xyz-program] ej föreligger.
    Mvh/TJ

  65. Man kan ju annars tänka sig en satellit som går i bana längs jordens nollmeridian (och 180grader ost-väst)… men den blir inte bra som TV-satellit……
     
    Kan vi ha en geostationär satellit på annat en ekvatorn, utan att tillföra mycket energi?
     
    Kanske en elliptisk bana?
     
    Nej och åter nej…..
     
    Eller hur?

  66. ThomasJ

    G.L.  #64/22:03/ Ph**n du skulle egentligen vara här – just nu – eller tvärtom… 😉
    Mvh/TJ

  67. #62  😀
     
    Nu försvinner jag in i mina elektromagnetiska fält, ty du vet att all vår interna kommunikation sker så?
    Lagringen är kemisk, så var gång du tar fram ett minne omvandlas det och därefter blir det en ny minnesmolekylförening (ofta förvanskad)..
     
    Jag brukar vid det laget dra storyn om killen  som fick en stor hjärnblödning, förlorade sitt språk…
     
    På hemmet satt han i år.
    En dag visades ett TV.program med spanskt språk…
     
    Då kunde han tala, han hade talat spanska till 6 års ålder och det var lagrat i en oskadad del av hjärnan..
     
    Så fick fru och barn lära sig spanska och han svenska för en andra gång..
    Yes we can!

  68. Gunnar E

    #7# Björn o även Gunnar i den passusen saknar jag kommentar om fasövergången för vattnet. Det måste ge en närmast oöverträffad energilyft till högre nivåer i samb.m. starka vertikala vindar.

  69. Gunnar E

    Gunnar L
    Jag tror det var på KTH teknologerna föreslog parabelformad tunnel för snabbtåg. Lufttom, frittfal och lite energihjälp på slutet. Ansågs orealistiskt då man inte ville ta ansvar för vad som kunde hända med mor Astas löständer.

  70. #61 Jag har läst om det ett  tag nu, men det är fortfarande lite finansieringsproblem.
    Det är dyrt att vara fattig (eller dum).
    Eller hur Mona?

  71. Labbibia

    Karin # 62
    Jag utgår ifrån att du menar det som slog ner vid någonting som hette ungefär (fritt ur minnet) Steniga Tunguska?
     
    Ja just det:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Tunguska-h%C3%A4ndelsen

  72. Labbibia

    Gunnar L
    De kanske också borde fundera på varför inte ALLA vädersystem rör sig i  väst-östlig riktning?

  73. Lena Krantz

    Pehr Björnbom #32
    Mycket intressant! Ja kanske är det ett paradigmskifte på gång. Du har ju rätt bakgrund för att tänka vetenskapligt i ämnet, det har inte jag. Ändå har jag hela tiden haft en stark känsla i magen om att det är fel, helt fel, att lägga så mycket klimatstyrka i just koldioxid.  Magen kan ju också ha rätt ibland!
    😀

  74. Gunnar E

    #66#
    Snarare elektrokemisk. Minnesmolekyler? Mimer som martinson m.fl. skrev om? ENl. Matti Bergström snarare stående ”kopplingscirklar” som underhålls och ofta då blir aningen förvanskade och då minns vi inte helt rätt. Rätt  som det är lär  vi oss  ngt som helt kullkastar den tanken, då faller det spåret till kaos och får restaureras inkorporerande den nya kunskapen.
    ”Då tar jag tillbaka allt jag sagt och påstår motsatsen”. (?)

  75. Labbibia

    Gick och lade mig…..men så dök en knäpp tanke upp.
    Så här: Jorden snurrar ju med ca 1650 km/tim vid ekvatorn….
    Ett flygplan som flyger lågt kan inte flyga hur fort som helst beroende på friktionen mellan planet och den täta atmosfären nära jordytan……
    Min knäppa tanke är alltså: Skapar jorden friktion (=värme) mot atmosfären bara genom att rotera som den gör? Och isåfall, hur mycket värme?
    Godnatt!

  76. Karin

    ThomasJ #63
     
    Jo det är rätt, fast jag ids inte titta på Tv vid datorn, och jag bryr mig inte heller att koppla den till TVn. Så bra var inte programmen att jag saknar dem!  ; )
     
    Labbibia #70
     
    Precis, Tunguska! Tänk att det finns en plats på jorden som ligger så långt bort att det knappt inte går att ta sig dit, år 2010. Jag har aldrig hört något annat än att det skulle vara en meteorit förrän jag såg de två programmen. Ryssen hade i alla fall så pass avancerad utrustning att han kunde konstatera att där var radioaktiv strålning… Men det kanske innehållet i himlakroppen också kan ha.
     
    Jag tror ändå aldrig att Wikipedia skulle skrivit att det var en atombomb även om det vore sant. Sneaky-pedia hade passat bättre! Var det någon som såg dokumentären?

  77. GunnarE
    Hur kan hjärnan lagra så stora mängder minnen annat än kemiskt?
    Visst kunde jag tänka mig magnetiskt, men fy vad enkelt de minnet vore att radera.
    Kommunikationen sker elektriskt, och det som kan motsvaras vid ram-minnet kan nog med vara elektrokemiskt.
    Såklart blir en kemisk minnesmolekyl en elektrisk kod, men jag funderar på lagringen…
     
    Jag vet att du är expert på detta så jag ger mig med glädje ut på djupt vatten, enbart beväpnad med det jag tror är logik…

  78. Karin

    Lena #72
     
    När de började tala om att kornas pruttande var en miljöfara, sa hela min gut-feeling att det var fel! Skrattretande om det inte vore så patetiskt.
     
    Jag undrar vad t ex Rhone-Dupont och Monsanto släpper ut?

  79. Jag fick en utskällning då jag var hos en kirurg i Täby för att spika ihop en tumled.
     
    De skulle bedöva mig genom att sända en ström i de nerver som var kopplade till tummen…
     
    Det var hösten 2002 och jag hade just slagit mitt all time rekord på 5500m kanot …
     
    Damen som skötte elektroderna i överarmen lyckades bara få ett finger att vibrera…
     
    -Vad har du gjort?, Går du på gym och äter en massa anabola?
     
    Trist då de skäller på folk som sköter sig…
    Bedövning är för mesar, smärta är bara elektriska signaler, som kan omkodas till vad som helst…  🙁
     
    I vart fall blev jag imponerad av att hon kunde röra på ett av mina fingrar med ström i min överarm.
     

  80. Karin

    Jag gillar Matti Bergström. Han höll ett föredrag där han talade om ”möjlighetsmoln” som en viktig del av människans hjärna. Det som är fantasi och kreativitet. Undrar om det i huvudsak är lagrade delar eller en stor mottagare? Jag tror på det sista.
     

  81. Slabadang

    O/T Politiker media.
    Jag tycker det här är så djäkla kul!!!
    Dan Andersson/Lo skriver på Newsmill.
    Sveriges demokrati och valsystem har allvarliga och växande problem. Väljarnas förtroende för politiker och partier har minskat.  Något måste väl ändå vara fel när allmänheten litar dubbelt så mycket på IKEA som på medierna och partierna? Den pågående valrörelsen riskerar att få mer populism och mindre sakrapportering än 2006.
    Jag har i tre decennier som bland annat statlig utredare och chefsekonom på LO levt i symbios med medier och har verkligen inte haft något att klaga på rapporteringen. Men de försvagade kunskapsidealen som alltmer präglar mediers politiska bevakning förstärker klassamhället och försvagar demokratin. De gynnar en populistisk utveckling både till vänster och till höger.
    Läs hela!
    http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/23/los-fd-chefsekonom-journalister-bakom-en-ickedemokratisk-valr-relse
    Problemformuleringarna är det roligaste av allt. Lugn bara Dan Andersson! Det kommer mycket konkreta förslag på hur den statsfinasierade journalistiken skall utvecklas för att förtjäna allmänhetens förtroende och demokratins syften. Förslagen kanske inte blir riktigt i linje med vad Andersson önskar vill men inte vågar uttala.  `:)
    Det är rätt kul att läsa hur han lyckas trampa så många gånger i skurhinken i en och samma artikel. Sämre än IKEA? Ja vad kan det bero på måntro??
     

  82. Gunnar E

    Nåväl Gunnarr L. Tänk i stället på minnet som ngt som pågår. Det finns inte ett statiskt minne  med molekyler eller magnetiska polariseringar. Det pågår ett ständigt signalerande och det utgör minnet. Det finns en i grunden kaotisk signalaktivitet som ordnas med hjälp av ingående signaler från sinnesorgan och intellektuell (eller annan) tankeverksamhet. När långtidsminne etablerats så finns de uppspårade tankebanorna kvar, aktiva. Signalerna propageras genom nertrådarna genom att en uppbyggd potentialskillnad byggts upp mellan ut och insida genom skillnader i konc. av K och Na. När signalen fortlöper ökas permeabiliteten och spänningen faller lokalt och det påverkar närmaste omgivningen i signalens riktning så att förloppet sker även där. Det är inte en el-puls genom en ledare. Vid slutänden finns signalsubstans lagrat och när spänningen falller där frisläpps den och dessa molekyler passar som nyckel i lås på nästa nervcell som då startar sin process. En cell tar emot signaler från många andra. En del signaler sänker avfyrningströskeln, andra höjer den. En cell signalerar till många tusen andra, en del rätt ”långt” bort. När vi är på topp lär vi ha sådär 100 miljarder celler. Den digitala logiken kommer  till korta här. Elektrokemi vill nog jag kalla det. Den här bilden med de stående signalkretsarna har tilltalat mig och kan ge en hint om fenomen som fantomsmärtor, tinitus och hallucinationer vid undertryckande av sinnesintryck. Kan också ge en bild som är användbar vid tankar kring depressioner och s.k. utbrändhetsfenomen. Såsom så ofta påpekas här på TCS så finns inte sanning i ngn absolut  mening i några ansatser i olika vetenskapliga fält utan mer ett synsätt som är fruktbart tills ngn förändring framkommer som ger ett bättre/tydligare förklaringsvärde .

  83. Gunnar E

    #77# Karin
    Knyckt från satirtecknare Lindström (bonton.se)
    ”Kärleken Yngve, den är som en fjärt——svårfångad!”

  84. Efter att mer eller mindre engagerat mig i UFO-problemet sen 50-talet kan jag säga följande.
    1. Det finns nog inget område som är så fullt av människor som använder mystiken för att hålla myten vid liv och tjäna en hacka på den
    3.  Det ingick till och med i det kalla krigets propaganda.  ”Läck” ”hemliga” filmer om landade UFO:s för att få motparten att tro att du fått tillgång till utomjordisk teknik. Mao. FBI och KGB är inget att lita på.
    Så. Ta all info i ämnet med en jättestor nypa salt. 95% är bullshit och falsarier.
    5% är genuint.  Vad det är för något är ett mysterium. Och ett intressant mysterium. Liksom en del arkeologiska fynd.
    Ett annat skäl att se upp är i linje med CO2-hotet. CO2-hotet ”uppfanns” på 60-talet av Rom-klubben för att skapa en gemensam fiende som mänskligheten kunde enas mot. Om regeringar världen över försöker med UFO-hotet istället för CO2 så tro inte på det.
     

  85. Slabadang

    Hahahaha!
    Dan Andersson igen. (Highlight)
    Jag har i tre decennier som bland annat statlig utredare och chefsekonom på LO levt i symbios med medier och har verkligen inte haft något att klaga på rapporteringen
    När inte en käft bland journalisterna tycker att det är konstigt att du jobbar för staten med  ”TOK LO KORRUMPERAD” tatuerad i pannan i neonröda bokstäver så förstår jag att han inte haft några och inte heller kommer ha några problem med media. Och det är just det som bland annat är problemet. Däremot är det en självmarkerande aningslöshet i varför förtroendet för politiker och media sjunker.
    Totalt lost in space!

  86. L

    Memer, minnes-gener är rätt intressant, men det är alltså ärvda minnen. Vad jag upplevde häromdagen var däremot att vi har ett cache-minne! Jag lyssnade på radion utan att lyssna, som man gör. Plötsligt sa en kvinna ett ord som jag reagerade på och kunde då memorera hela meningen som ledde fram till just det ordet.
     
    Har ingen aning om vad dom pratat om innan, men ändå fanns just den meningen lagrad och återskapades genom sista ordet som aktiverade mitt cache-minne! Lite grann som de autistiska barn som kan rita av hela städer ur minnet, bilderna ligger lagrade hos alla, men vi kan inte plocka fram dom.

  87. Pehr Björnbom

    Gunnar #33 och Bertel #38,
    Tackar ödmjukast 🙂

  88. Håkan Bergman

    Labibbia # 70
    Ligger ju just en dokumentär om Tunguskasmällen på SVT, men notera att den bara ligger kvar t.o.m. idag 100728 alltså.
     
    http://svtplay.se/v/2057978/dokumentarfilm/stora_smallen_i_tunguska
     
    Lite häftigt att dom lyckas missa en av 1900-talets vitsigaste förklaringar till en sån händelse. Nu minns jag inte vad fysikern hette, men jänkare vill jag minnas att han var. Alltnog, en teori som snurrade runt var att det skulle ha rört sig om en kropp av antimateria som slog ner vid Tunguska, vilket han elegant avfärdade med att den i så fall bara kunde ha bestått av antimeteria till 50%. Det tog decennier innan folk hajade den vitsen!

  89. Pehr Björnbom

    Lena Krantz #72,
    Tack snälla!
    Men du själv är inte så dålig på att tänka vetenskapligt som du säger, jag kommer ihåg din diskussion av trädringar. Jag har också  läst flera fina kommentarer av dig på Väderbloggen.
    🙂

  90. Bertel

    Slabadang #80
     Läste artikeln.
    Vilken omyndighetsklapp på huvudet på alla röstberättigade individer i Sverige av herr Andersson.
    Jag har verkligen inte haft något att klaga på rapportering, Dvs så länge han och LO  kunde styra sakfrågorna.
     
    Usch….
      

  91. Slabadang

    Ingvar och Karin!
    Jag tycker att UFO och AGWteorier delar många gemensamheter. Uppmärksamhet skrämsel och många troende.Mycket resonemang med mängder av indicier men utan ett enda hållbart bevis.De som tror på teorierna ser sina observationer som bevis även om de är suddiga och motstridiga.Det naturliga förklaringarna kommer först när alla onaturliga möjliga alternativ tagit slut.
    Bara en tanke så där!!

  92. #81
    Du är duktig i ditt specialområde (och mycket annat).
    Jag min arme sate måste smälta informationen och fördjupa mig lite.
    Vilket underbart organ våra gubbskallar är.

  93. Gunnar E
    Är du fortfarande aktiv som forskare?
    Såklart, det går inte att sluta..
    Det är ganska ny kunskap du beskriver, åtminstone inte äldre än 20 år…???
     
    Otroligt fascinerande.

  94. L

    Håller inte riktigt med. Det som är kul med UFO:n är att ingen har någon förklaring, medan det råder konsensus om AGW… 😉

  95. Gunnar E

    ”93”
    UFO kan per definition inte förklaras
    ”87”
    Den var suverän. —-50 proc…jaja.

  96. Gunnar E

    ”92”
    Fortfarande nyfiken är mer tillämpligt och jag tackar TCS  och Dig och övriga  för nya områden att vara nyfiken inom och utom.
    Jo, tänkandet planerandet och användande av verktyg är ju ett ett jättesprång. Sonens hästar kan leta upp varsin stor gren som de sedan springer runt och slår varann med. Inte medfött. Unghästen lärde av den gamle. Kajor kan lösa rätt kluriga problem i experiment osv.

  97. Inge

    Angående UFO så har jag varit med i två föreningar som båda gått ut sig. Har även gått en kurs som UFO-rapportör, fast jag vet inte om det är någon ide att ta med det i mitt CV.  🙂
    Jag har uppfattningen att det finns hur många indicier som helst för UFO som utomjordiska men inga bevis.
    Swan på DN som forskar mycket kring dem säger att UFO-forskarna är ”kritiska granskare” vilket säkert, enligt DN, är betydligt finare än att vara ”skeptiker”.   🙂

  98. pekke

    Kanske dags att räkna in påverkan från solen/solsystemet/övriga universum i klimatmodellerna ?
    NASA har upptäckt ” Rymdjordbävningar ” som kan påverka jordens magnetfält.
    http://wattsupwiththat.com/2010/07/27/spacequakes/
    Vi vet tydligen inte allt än om hur jorden påverkas från yttre och inre händelser.

  99. Skogsmannen

    Labbibia #74!
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Corioliseffekten
    Inte riktigt samma sak som du nämnde, men avgjort av betydelse!

  100. Lejeune

    ”Intresset för moln ökar”, inte hos politiker iaf., nu är tokstollen Andreas Carlgren igång och vevar i DN igen:
    http://www.dn.se/debatt/sa-ska-sverige-driva-pa-usa-och-kina-om-klimatet-1.1144349
    ……ska klimatmupparna aldrig ge sig?

  101. Bert

    Oj,oj, vilka argument!
    Ska vi inte hålla detta i övrigt utmärkta forum fritt från liknande personangrepp?

  102. Lejeune

    #100
    Har Du läst vad han skriver?
    Han är ett UFO!

  103. ThomasJ

    Nåt för stolpskottet Carlgren att läsa:
    http://omniclimate.wordpress.com/2010/07/28/the-big-green-lie-exposed-mandatory-reading/
    http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2010/07/12/the-big-green-lie-exposed/
    Mvh/TJ

  104. Karin

    Slabadang #90
     
    Jag håller helt med dig!  Men jag håller möjligheten öppen, helt enkelt på argumentet att universum är så oändlighet stort att det förefaller orimligt att vi är ensamma. Och med tanke på hur vi människor beter oss har jag ännu svårare för att tro att vi är skapelsens krona.  ; )
     
    Såg du bilderna från Mars? Jag väntar med spänning på vad ni tror där! En engagerad diskussion är väl aldrig fel?
     
    Nu ska jag åka iväg och leta efter en gammal vikingaby. Ha det bra allihop!   : )

  105. ingemar

    Carlgren sällar sig till de tyska, engelska och franska miljöministrarna. Samtidigt som åtminstone de tre sistnämnda länderna retirerar raskt beträffande satsningar på att minska CO2-produktionen. Jag tror att miljöministrarna har fått uppgiften att retoriskt hålla klimathotet vid liv, samtidigt som de verkliga besluten går åt ett annat håll. Förmodligen är Carlgren den ende som tror på vad han säger. Risken finns att Sverige sitter med svartepetter i slutändan av detta spel.

  106. Slabadang

    Ingemar!
    Carlgren är ett pinsamt minne blott oavsett valutgång.Piteå/ vindkraften blir Alliansens svar på ”stålverk 80”. Carlgrens brist på självständighet och integritet är främsta intryck.En populismens fladderpelle.

  107. Slabadang

    Bertel!
    Den aningslösa blindheten är ju det riktigt slående. ”jag har levt i symbios med media” i sin egenskap som både statlig utredare och LOledning!!! Ja tycker det e så kul att han inte fattar att han själv är det största problemet för just trovärdigheten och tilliten, Tanken kan aldrig ha slagit honom och han är ju knappast ensam om sitt perspektiv.

  108. Peter Stilbs

    Slabadang #105 – vad jag förstår var det nära att AW blev miljöminister istället för AC 2006…

  109. Bertel

    Slabadang
    Jag håller med dig och han visar också en aningslöshet eller rättare sagt matktfullkomlighet med sina formuleringar. 
    Ps.Nu sticker jag till Dalarna i ca två veckor(tar inte med mig laptopen), så håll demokratins och fria ordens ånga uppe, så har jag att läsa vid hemkomsten 🙂 .Ds 

  110. pontus

    En professor vid Luleå Tekniska Universitet ska utforska ismoln i jordens atmosfär med hjälp av submillimeterstrålning.
    http://www.ltu.se/press/d2958/1.62506
    Någon därute som vill informera mig om vad ismoln är?

  111. Hej pontus.
    Ismoln är som det låter, därför ligger de högt upp, utom vintertid vid polerna.
    Det kallas pärlemormoln (om jag mins Cirrus rätt).
    På Wiki eng…
     
    Varför det bör gå relativt enkelt att få forskningsanslag på dem är att de dels studeras bra från Esrange??? med deras utrustning och placering. de dels spelar roll för reflektion av solinstrålning och i vissa fall påskyndar katalyseringen av O3 till O2.. Vilket skapar det som dramatiskt kallas Ozonhål och betyder 20% lägre halt än normalt för plats och årstid.
     
    Nu är det ju så att våra freoner (som förbjöds lämpligt då Duponts patent gick ut) inte når 15-20km upp så egentligen spelar det ingen roll.
     
    Du kan nog söka på svenska Wiki på ismoln eller pärlemormoln och finna mer.

  112. ThomasJ

    Här iaf en som inte tycker moln är av intresse:
    http://pgosselin.wordpress.com/2010/07/28/judith-lean-forgets-clouds-water-vapour-and-ocean-oscillations-as-factors/
    [följ länkarna i inlägget – det ÄR bra mkt grövre än man kan ana..]
    Mvh/TJ

  113. Inge

    Carlgren var med vid ett symposium i Stockholm för några år sedan och jag tror säkert Peter Stilbs även var där tillsammans med en del prominenta skeptiker. Carlgren lär då ha sagt vid sidan om , sas, om de skeptiska argumenten att ”Är detta sant är det mycket allvarligt”, så han kan nog tänka tanken. Men han har ju ett jobb att sköta. (Suck).

  114. Pingback

    […] man till modellernas erkända oförmåga att räkna in molnbildningen så är det hög tid för modellerarna att börja om från början. Det verkar helt enkelt inte […]