Inte konstigt att man är skeptiker

skeptiker

Här är en bra ledare från Norrköpings Tidningar (17 feb 2021). Det är inte så ofta man får läsa sådana i våra dagstidningar. Tips från en av våra läsare.

Tyvärr är artikeln bakom en betalvägg men vi har fått tillåtelse både från författaren och Chefen för ledarsidan att i sin helhet lägga in den på Klimatupplysningen.

Var man än tittar finner man miljö- och klimatåtgärder som om de alls har någon relevans silar mygg och sväljer kameler.
Många som befinner sig på politikens högerkant har vid det här laget förmodligen vant sig vid att bli kallad för klimatskeptiker. Det är en funktion av att miljöpolitiken sedan länge har styrts av vänstern. Nog finns det klimatskeptiker, och för den delen på båda planhalvorna, men betydligt vanligare är att man är klimatpolitikskeptiker. Och därtill finns det sannerligen fog.
Väldigt mycket av det som sker i klimatets och miljöns namn har ingen eller nästan ingen sådan effekt utan drivs igenom av helt andra motiv. Plastpåseskatten är en sådan reform. Om vi så inte säljer några plastpåsar alls i Sverige kommer världshaven att vara opåverkade, eftersom svenska påsar inte hamnar där. Ändå har man skattevägen höjt priset på en plastpåse från 2 till 7 kronor, även om den knappt innehåller någon plast.
Drivmedelsskatterna är ett annat löjeväckande exempel. Nivån där människor i stort sett slutade nöjesåka bil nåddes för länge sedan. Ändå fortsätter drivmedelsskatterna att höjas år efter år. Eftersom det ger stora pengar till staten.
Även utanför politiken synes miljö och klimat ofta användas som en förespegling för att kunna göra sådant man ändå ville. Jag minns de fåtal gånger jag bodde på hotell i början av 2000-talet. Då fanns det anslag på rummen där man anmodades att använda sina handdukar flera dagar för att spara vatten. Några år senare stod det att man skulle tänka på städarnas ryggar. Nu står det att man ska tänka på klimatet. Vid det här laget har jag för länge sedan förlikat mig med tanken på att hotell helt enkelt inte vill tvätta.
Och den som går och äter på till exempel hamburgerkedjan Max och gör sin beställning i automaterna kommer att få göra valet om man vill ha ett kvitto. ”Ja” står det i ena rutan. Röd text på vit bakgrund med en röd ram runt. Till höger står det ”Nej, tack” följt av ett löv. Den artiga texten och lövet är i vitt på en grön bakgrund. Som att den där lilla papperslappen skulle vara ett särskilt stort bekymmer. Vilket nonsens.
Symbolpolitik och vilseledning är vad jag främst har kommit att förknippa klimatåtgärder med. Måhända kan detta komma att ändras. Enligt Demoskop anser svenskarna nu att Moderaterna har den bästa miljöpolitiken. Om partiet härdar ut i sin rationella linje, som man trots allt har en historia av, kanske miljöpolitik kan bli något positivt framöver.
Daniel Persson är politisk redaktör i Norrbottens-Kuriren.
Daniel Persson
Daniel.Persson@kuriren.com

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lennart Svanberg

  Hear, hear. Enkelt och koncist formulerat!

 2. Göran J

  Tack Norrköpings Tidningar och framför allt Daniel Persson, Norrbottens-Kuriren.

  Önskar vi hade flera riktiga journalister på våra dagstidningar.

 3. Katarina

  Dagens Ericson i Ubbhult är läsvärd, hoppas fler politiker än han inser problemen med klimatpolitiken.

  ”Politiken, både nationellt, på EU-nivå och i FN har helt enkelt slagit undan benen på sig själva. Först har man byggt upp en enormt hotfull domedagsbild, därefter har man beslutat om klimatmål för att undanröja domedagen, och sedan inser man att dessa mål inte kan uppnås eftersom de vanliga människorna inte är beredda att offra välfärd, jobb, ekonomi, demokrati och frihet för att nå de ”klimatmål” som politikerna satt upp. Det enda som då återstår är att försöka måla bilden av klimatförändringarna ännu mer hotfullt och försöka skrämma människor att acceptera ännu mer drastiska och orealistiska åtgärder. Det blir en ond cirkel, och både politiker och media spelar med.”
  ”I värsta fall offrar vi demokratin, friheten, äganderätten, välfärden och samhällsekonomin utan att det ens påverkar klimatförändringarna ens mätbart. Det är faktiskt väldigt sorgliga framtidsutsikter för kommande generationer.”

  https://www.ericsoniubbhult.se/

 4. BENNY Wiktorsson

  http://polarportal.dk/en/sea-ice-and-icebergs/sea-ice-extent0/
  NU har det hänt ni kan lägga ner bloggen!!

 5. Andreas

  Klimatåtgärder som sådana är oftast kostnadsbesparingar med försämrad service förklädda till klimatskäl. Detta för att öka lönsamheten hos företagaren. Men det har inte vanligt folk koll på. De köper sina imaginära avtalsbrev och känner sig lite bättre.

 6. Robert Norling

  Tycker dock att det i många fall eller i de flesta fall har gått alldeles för långt.
  När småbarn på förskolan får smörgåsar, så erbjuds de endast cocosfett att bre på sina mackor i Tierps kommun.
  Snacka om dårarnas paradis…

 7. Simon

  Skrattade så tårarna rann när jag såg illustrationen 🙂

  Mkt bra ledare!

 8. Håkan Bergman

  Robert N. #6
  Låt oss hoppas att cocosfettet är närodlat och att dom inte spolar ner överblivet fett i avloppet, det stelnar vid 25 grader och blir rätt hårt.

 9. Robert Norling

  #4 BENNY Wiktorsson
  Det var alltså idag som domedagen slog till. Skrämmande bild….
  Undrar om Golfströmmen tvärnitade.

 10. Robert Norling

  #8 Håkan Bergman
  Att det är närodlat och distribuerat med häst och vagn, förutsätter jag.
  Mycket slättbygder runt Tierps centralort som passar för Cocospalmer.

 11. Magnus

  Erika Bjerström klimatkorrespondent på SVT har varit väldigt positiv till Paris-överenskommelsen. Man kan undrar varför. Det var det viktigaste från Biden administrationen att USA går in i den igen enligt henne. Men den enda som tjänar på den är Kina som snabbare får övertag och dominera ekonomin när västländerna stryper sig själva. I morse på Morgonstudion togs det upp att Kina bygger ett nytt kolkraftverk i veckan. Hur ska de då bli neutrala till 2060? Eller som de sagt vända trenden innan 2030. Hon får stora problem när hon konfronteras med fakta och inte bara kan slänga ur sig floskler. Det är svårt att snacka bort ett nytt kolkraftverk i veckan. Vet inte om de som Kina bygger utomlands räknas in.

 12. Adepten

  #8 Håkan Bergman
  Cocosolja pluggar igen blodkärlen också.
  American Heart Association har granskat sju kliniska prövningar om sambandet mellan cocosnötolja och hjärtsjukdom. Resultaten från alla sju studierna var desamma: Cocosolja höjer nivåerna av LDL eller ”dåliga” blodfetter i blodet. Denna form av lipider bidrar till uppbyggnad av plack i artärernas väggar.

 13. Håkan

  #12 Adepten

  LDL är ungefär lika farligt som koldioxid.

 14. Sören+G

  #4 BENNY Wiktorsson
  Där fick vi se tipping-pointen.

 15. Vi kanske ska testa att driva ut fan med belsebub. De klimathotare som har de mest drastiska eller panikbetonade förslagen borde få frågan om de istället skulle förorda ’cimate engeneering’ för att snabbt motverka uppvärmningen. Redan idag har Naturskyddsföreningen, Jordens Vänner och Greenpeace önskat förbjuda test med sådana panikåtgärder…

 16. Adepten

  #13 Håkan
  Huvudregel till mina barn: Var mer orolig för cocos än för CO2. Sen har jag flera andra huvudregler som inte jag inte tar upp nu som gäller klimatet som t.ex. att inte lyssna på de som talar om klimatnödläge och annat hållbarhetstrams.

 17. Messkalle

  #4 Benny. Den dagen flyttade polarisen ända ned till Texas.

 18. Håkan

  #15 Adepten

  Ja, man kan få en fallande kokosnöt i huvudet. Det är ju farligt.

 19. Mats M

  #4 Benny Wiktorsson
  Det är nu som bloggen behövs som mest.
  Ingen vettig person kan väl tro att koldioxid ensam – och allt annat lika – plötsligt inom någon vecka kan halvera polarisens utbredning?
  Eller vad menar Du?
  Du har nu chansen att visa att Du vet vad Du pratar om.

 20. Zeke

  #18

  ”…inom någon vecka…”.

  Ingalunda. Enligt diagrammet försvann hälften av den arktiska isen under gårdagen. I förrgår såg det helt normalt ut. DMI tycks behöva en översyn av sitt dataunderlag 😀

 21. Rolf Mellberg

  Angående diskontinuiteten i arktis is.

  Så lär det inte vara så farligt med den saken, men om man kollar nsidc så har de inte uppdaterat sin kurva senaste två dygnen.

  Har något instrument dragit sista sucken?
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

 22. Rolf Mellberg

  #12 Adepten

  NONSENS!!!

  American Heart Association är helt korrumperade, de håvar in pengar för att ljuga om kolesterol och statiner. (som sålts i 1000 MDR USD!!!!!)

  Det är inget skadligt med LDL, det är skadligt om det är övervägande små LDL-particklar i förhållande till stora LDL-particklar.

  Kolesterolet är i de allra flesta fall inte problemet utan det är att man får kroniska inflammationer i kärlen. Kolesterolnivåer kan bli ”dåliga” som en FÖLJD av det. Akta er för socker snabba kolhydrater och för mycket omega 6!!!!

  Det här är lika förbannat sjukt som klimatsoppan.

  https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol

  Jag har kokosflingor i min musli därför att fettet är nyttigt och resten ger tarmen motion.

 23. Anders

  #19 även enligt finska Arktis.nu försvann isen mellan 19 och 20e febr: https://sv.ilmatieteenlaitos.fi/arktis-nu
  De bytte väl från ”Whisky on The Rocks” ”Whisky Neat” 😉

 24. Adepten

  #18 Håkan
  Jaa, tänkte inte på det☺

 25. Adepten

  #22 Håkan Mellberg
  Det jag menade är stort intag av cocosfett och cocosolja, alltså inte cocosflingor till frukosten.
  Forskning har visat att personer som äter en kolhydratrik kost och intag av cocosfett bidrar till att öka kroppens insulinresistens och så småningom bildas det plack i kärlväggarna. Avslutningsvis lagom är bäst och individens genetik styr hur det går.

 26. Rolf Mellberg

  # 25 Adeopten

  Visst styr genitiken i hög grad och visst är lagom bäst.

  Men om man intar mycket kolydrater och kokosfett så menar jag att det är troligen kolhydraterna som är boven om man får dåliga resultat.

  Man har i 60 års tid genomfört ENOMA mängder undersökningar I AVSIKT att svartmåla fett.

  Det som är bra med fett är att om man får i sig det i balanserad mängd så blir man mätt och kan avstå från att peta i sig det farliga – kolhydrater som lätt blir följden vid många tillfällen under dagen, det är det som driver insulinivåerna upp och det ger dålig hälsa på många olika sätt.

  Bli medlem i Riksföreningen för metabol hälsa!!!

  Det är f.ö. mycket nyttigt att bli hungrig mellan varven, kroppen ska tömmas på energi. Det är inte nödvändigt med reguljär fasta.

 27. Torbjörn Reitberger

  I Sverige har idealismen förlorat kontakten med realismen. Känslan av att vara med i en grupp som har rätten på sin sida är här en mycket stark drivkraft. Jag fruktar att när verkligheten blir uppenbar kan vi få en existentiell kris som kan bli omvälvande

 28. Richard

  Robert N. #6
  Kallpressat kokosfett är ett riktigt bra fett. Bra att ungarna slipper margarin. Det vore dock bra om de även fick riktigt smör som alternativ. Pålägg ska helst vara nötkött.

 29. AndreasF

  Jag känner att slutet är nära. Medeltemperaturen har höjts med 20 grader på någon vecka 😮

 30. Mats M

  #4 Benny Wiktorsson
  Uppenbarligen har det inte hänt!
  Går man in idag den 24/2 på den länk Du bifogade så är förstås isarna tillbaka – rättare sagt isen hade aldrig försvunnit.
  Vad säger Du själv om Ditt inlägg? Vetenskapligt relevant?