Inga framgångar i Madrid – heller

Från THE TIMES of INDIA:

Ingen överenskommelse om klimatet vid möte mellan nyckelländer (Snabböversatt av IN och Google)
Madrid

New Delhi: Det blev ingen konsensus vid ett möte med centrala länder om klimatförändringar, inklusive Indien, EU, Kina och USA, som sammankallats av Spanien tillsammans med Sydafrika och Mexiko i Madrid nyligen.

Mötet hölls under några dagar före FN: s officiella klimatförhandlingar i Durban och slutade utan någon överenskommelse mellan länderna om behovet av att få igång förhandlingarna om ett nytt klimatavtal som också skall innehålla bindande åtaganden för tillväxtekonomierna.

Medan samtalen var ett tillfälle att lyssna till varandras ståndpunkter inför de sydafrikanska förhandlingarna så misslyckades värdarnas försök att skapa en gemensam ståndpunkt då flera länder, inklusive USA, Kina och Indien – av olika anledningar – motsatte sig samtal om ett nytt kontrakt som binder alla länder till internationella åtaganden för att minska utsläppen av växthusgaser.

Nästa informella förhandlingsrunda kommer att hållas under ledning av Major Economies Forum under värdskap av USA.

Det Amerika som gå in i presidentvalskampanj och som är plågat av lågkonjunkturen har gjort klart att man inte var redo att påbörja en sådan process. De är inte en del av Kyotoprotokollet och gjorde klart, att även om andra utvecklade länder som har undertecknat går vidare till en andra fas av Kyotoprotokollet, så skulle de inte formellt kunna lägga fram jämförbara mål för utsläppsminskningar.

USA, som har motsatt sig kravet på en ensidig skuld i klimatförhandlingar, vill ha ett avtal baserat på symmetri i de internationella åtagandena mellan utvecklingsländer och utvecklade länder innan de godtar att gå vidare med ett nytt globalt klimatavtal. USA vill att tillväxtekonomierna skall befinna sig på samma sida beträffande nuvarande utsläppsnivåer, men accepterar inte något ansvar för sitt eller för resten av den utvecklade världens historiska utsläpp. De har i stället begärt ett ”graduation criteria” som skulle bryta den nuvarande åtskillnaden mellan rika och utvecklingsländer och skapa en process där även tillväxtekonomier gör bindande åtaganden.

EU insisterade på att de skulle skriva på ett Kyoto II endast om de framväxande ekonomierna kommer överens om bindande mål till 2015, och inleda samtal om detta direkt – en betydande förändring av deras ståndpunkt för ett år sedan. Försöket att formulera en ”koalition av villiga” verkade dömt att misslyckas. En del länder hade föreslagit att de som vill skriva under ett nytt globalt avtal bör gå vidare med det, och lämna större utsläppare som USA utanför om de nu inte är villiga. Men ingen ville köpa den idén.

BASIC länderna – Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien – har redan tagit ställning för att alla beslut om åtgärder mot klimatet efter 2020 måste baseras på den kommande rapporten från FN: s Intergovernmental Panel on Climate Change som kommer att publiceras år 2014, och att en översyn av uppfyllandet av åtaganden enligt FN: s klimatkonvention ska göras år 2015.

De uppgifter om utsläpp som publicerats i USA, och som visar att de rika länderna är tillbaka till att spy ut höga nivåer av utsläpp då de kommer upp ur lågkonjunkturen, presenterades vid mötet. Data som visar att u-länder frivilligt hade åtagit sig större utsläppsminskningar än de rika länderna stärkte Kinas och Indiens positioner.

Nitin Sethi

Min kommentar: Inget resultat på Madridmötet – heller. Alla dessa möten … Ibland undrar man – fast så skall man väl inte tänka – men ibland undrar man om dom bara skojar med oss? Jag menar, detta var ju inte helt oväntat, eller hur? Kanske är det blott en komedi som spelas upp inför massorna? Medan det verkliga motivet (ja, jag vet att jag låter konspiratorisk) mer verkar handla om lyxiga ställen att umgås på, fina hotellrum och dyra restauranger. Och så, naturligtvis en VIP-behandling. Men officiellt handlar det förstås om att rädda klimatet på vår planet.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Slabadang

    Ingemar!

    De vill få oss att tro att de mäktiga , Planetens bossar liksom.

    Piiiiiiiiiiiiinsamt! Tänk om de istället satsade pengar på forskning och utveckling av alternativ som verkligen är alternativ till det fossila istället. Etanol och vindkraft??? sluta driv med oss!!

  2. Håkan Bergman

    ”EU insisterade på att de skulle skriva på ett Kyoto II endast om de framväxande ekonomierna kommer överens om bindande mål till 2015, och inleda samtal om detta direkt – en betydande förändring av deras ståndpunkt för ett år sedan.”
     
    Ja vad fan kan man inte hitta på när man står där med tom plånbok, snygg sorti förvisso, men hedersam? Knappast!

  3. inge

    Många av de länderna står också där med nyfunna gasfyndigheter som de vill exploatera av ekonomiska skäl. Gasen ger mindre CO2 än kol men i alla fall.

  4. AOH

    Håkan Bergman  #  2
     
     
    ”The GCF”  väntar med stor spänning  på Lady Ek i Durban. Det spelar ingen roll vilka summor hon släpper till  då dom vet att det inte är hennes egna pengar.
     
     
     
    http://timesofindia.indiatimes.com/home/environment/global-warming/Financial-crisis-wont-sway-BASIC-climate-group-in-favor-of-West-says-Jayanti-Natara
    No agreement at meeting of key countries on climate change
     
    ……..”The Green Climate Fund will have to be there. We want it to be put into operation. Maybe, the developed countries will bring in hundreds of millions instead of hundreds of billions at this time,” JM Mauskar, special secretary in the ministry of environment and forests, said……..“
     

  5. Staffan D.

    BBC:s TV-serie ”Frozen Planet” har sålts till 30 länder, inklusive Kina.  Men det sjunde och sista avsnittet som tar upp hotet mot människan från upphe… eh, klimatförändringen kommer inte att visas i USA.  (Nio andra länder säger också nej.)  En majoritet av amerikanerna säger nämligen att om det nu sker någon klimatförändring är det ändå inte människan som ligger bakom.  Och 53% av republikanerna säger att det inte finns några bevis för en klimatförändring, och 70% av Tea Party-anhängarna att det där är en teori som förs fram av ’vissa grupper’ för egen fördel.
    –  Sjunde avsnittet heter ”On Thin Ice” och säger att isen förändras, och förklarar hur det påverkar oss människor.  Och djuren.
    –  ’Head of climate change’ (!) på RSPB, fågelvänsklubben, anklagar nu TV-bolagen för censur.  Greenpeas slår fast att ”klimatförändringen är det viktigaste i vår polar-story”.
    –  Serien har gjorts av BBC och Discovery.  (Avsnittet om klimatförändring kommer 7 dec kl 21, UK)  Discovery har tyvärr måst ’eliminera’ delar av avsnittet pga ”schemaläggning-problem”.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2061663/Frozen-Planet-Climate-change-episode-wont-shown-US.html

  6. YES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Ingemar Nordin

    Apropå BBC (merchants in alarm):

    An investigation by the Indy has caught the BBC red-handed selling airtime for millions of pounds.

    Perhaps most damning is the fact that a BBC World documentary about climate change was sponsored by green crusaders Envirotrade

    http://www.thegwpf.org/best-of-blogs/4342-bbc-caught-selling-news-slots-to-green-campaigners.html

  8. Håkan Bergman

    AOH #4
    Din länk verkar inte funka,  jag testar att lägga upp den igen.
    http://timesofindia.indiatimes.com/home/environment/global-warming/Financial-crisis-wont-sway-BASIC-climate-group-in-favor-of-West-says-Jayanti-Natarajan/articleshow/10570040.cms

  9. AOH

    Håkan Bergman  #  8
     
    Hos mig funkar din länk. Om du öppnar Ingemars länk
    Ingen överenskommelse om klimatet vid möte mellan nyckelländer 
     
    finns till höger ” Latest News” : bl.a. Financial crisis won’t sway BASIC climate group in favor of West, says Jayanti Natarajan

  10. Björn

    Förhoppningsvis blir det inga framgångar i Durban heller!

  11. Staffan D.

    På siten  ocw.mit.edu  hittar ni fria kurser från MIT.  Under ’Science’ där hittar ni ’Earth, Atmospheric, and Planetary Sciences’.   Tex under Graduate Courses: ’Global Climate Change:  Economics, Science, and Policy’.
    –  Kan väl ha sitt intresse, även för att se var MIT-folket befinner sig, åsiktsmässigt.

  12. Staffan D.

    I augusti tvingades Obama’s exempel på grön teknologi, Solyndra, att begära sig i konkurs.  Solpanel-tillverkaren hade då gjort av med 535 miljoner dollar (3,7 miljarder kr) på lite mer än ett år.
    –  Solyndra fick detta lån trots att man visste att bolaget hade stora ekonomiska problem, och hade haft negativt kassaflöde sedan starten.
    –  Men Obama var så imponerad att man var beredd att ge bolaget ytterligare 469 miljoner dollar.
    –  NPR frågade energiminister Chu hur man kunde fortsätta att ge pengar till bolaget även sedan Price Waterhouse Coopers granskat det och funnit allvarliga problem med finanserna.
    –  Chu svarade att företaget var nytt och då gick pengar åt.  ”Vad skulle hjälpa skattebetalarna mest?”  Man kunde ha slutat direkt, och då stått med ett oavslutat projekt, eller som nu fortsatt att betala.
    –  Det är besvärligt med gröna projekt!  I alla fall om de ska gå ihop också!  (Vad säger spanjorerna?)
    http://www.thegatewaypundit.com/2011/11/energy-secretary-chu-defends-how-administration-handled-solyndra/

    En White House-film (1:15) från 2010 visar hur fint det var med Solyndras solpanelser:
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0lVKTmLMV_M

  13. tty

    Ett citat från en engelsk blog:

    ”Ibland önskar man faktiskt att våra politiker faktiskt vore så svekfulla som vi har trott och inte bara så dumma som de visat sig vara”

  14. Rolf

    Vi har förmodligen inte vad vi allmännt vill kalla demokrati. Vi kan bara gå till Grekland där Papandreu ville ha folkomröstning om man skulle acceptera lånevillkoren. I stort sett hela Europas maktelit fick stora frossan och Papandreu fick lämna podiet. Det intressanta är egentligen maktfolkets inställning till demokrati. Att kallas VIP och frottera sig är förmodligen intressantare än att bada bastu i en författningdomstol.