Idag: Kyrkjippo

klockor
Idag kl 15 ska tusentals klockor ringa för klimatet. Det började på Fiji och fortsätter sedan jorden runt. 350 gånger ska kyrkklockorna klämta som ”uppmaning till bön för alla goda krafter som kämpar för vårt klimat”. 350 står givetvis för den förment idealiska koldioxidhalten i atmosfären. Ta fram öronproppar!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. De är inte klocka…eh, kloka.
  –Ahrvid

 2. Björn

  Verkligen ett jippo!! Tur att vi inte också har minareter med utropare som skulle skrika 350 gånger. Tror jag skall gå ur svenska kyrkan, man tjänar ju också några kronor på det. Kyrkan är dessutom inte så opolitisk som man tror.

 3. S. Andersson

  Läste detta i Sydsvenskan idag:
  KÖPENHAMN. Arrangörerna sa 100 000 deltagare, polisen 30 000. Hur det nu var så blev en av de största klimatdemonstrationerna någonsin till stora delar en folkfest. En bit fram i det två kilometer långa tåget märkte man inte något av bråket mellan polis och aktivister längst bak.
  Det var flaggor, plakat och banderoller med slagord som ”There is no planet B”, ”Nature doesn’t compromise”, ”Leaders Act, Politicians Talk”, ”Stop Syndefloden”, ”Planet Not Profit”. Det var slagord som ropades på danska, engelska, tyska, arabiska, spanska. Och svenska – även om det inte var ett slagord utan ett gäng från Greenpeace som sjöng ”Här kommer Pippi Långstrump”.
  Tv-bolag och journalister från över hundra länder kryssade mellan demonstrationsleden och fotograferade och intervjuade vandrande jordglober, jultomtar som varnade för att isen på Nordpolen höll på att smälta, folk i isbjörnskostymer, pandakostymer, papegojkostymer.
  Kaféerna och butikerna långs rutten var fulla med demonstranter som tog en snabbfika och värmde sig.
  På Strøgbageriet på Amagerbrogade satt Jonas Olsson från Malmö. Han hade en isbjörn på sin hatt:
  – Detta är fantastiskt. Så mycket folk och så god stämning. Och vilka goda wienerbröd, sa han innan han gick ut i vimlet igen.
  Den kommunistiska orkestern Den Røde Hær framförde revolutionssången ”Vi Vandrar Sol i Mede”, ett annat band spelade balkanmusik, ett tredje jazz på melodika och trumma. Bob Marleys ”Get Up, Stand Up” skrällde ur högtalare och folk sjöng med i kör.
  De flesta i tåget var under trettio men där fanns många som nog var över sjuttio. Och många familjer med barnen på flaket till sina Christianiacyklar.
  Demonstrationen både började och slutade med tal av mer än tjugo kända och okända personer. Där var fotografen och fotomodellen Helena Christensen, artisten Angélique Kidjo, Irlands före detta president Mary Robinson, Bollywoodstjärnan Rahus Bose och en rad danska politiker och höjdare inom olika miljöorganisationer.
  Vid slutmålet Bella Center tändes tusentals stearinljus och facklor innan FN:s klimatchef Yvo de Boer fick ta emot segeldukar med budskapet ”Time For Climate Justice”.
   
  Man måste ge klimatmänniskorna lite cred i alla fall. De har lyckats att tota ihop en allians av religiösa (”stoppa syndafloden”) och kommunister.

 4. Tomas

  Tyvärr är jag övertygad om att detta är på väg att ta otäcka vändningar.
   
  Senaste veckan,
  http://www.google.se/#hl=sv&sa=G&tbo=1&output=search&q=world wide one child policy&tbs=qdr:w
   
  Jag tror att det är många som tror vi har någon form av ”fripass” i all denna galenskap, så är inte fallet, finns mycket att läsa i ämnet.
   

 5. Jag ska sätta min mammas mobil på att ringa 666 gånger…

 6. Om demonstrationståget var 2 km långt kan man få en ganska god uppskattning av deltagarantalet. Det bör bli *högst* 20 000.
    2 km = 2000 meter. Det bör ha varit i genomsnitt *högst* 10 personer i bredd per meter = 20 000. I själva verket kan det ha varit mindre. 10 personer i bredd varje meter är väldigt tätt! Tätheten bör ha varit väsentligt lägre, men å andra sidan kan det ha varit något mer än 10 pers i bredd ibland.
    De bilder jag sett av demonstrationen talar inte för 10 personer i bredd eller för detta antal varje meter. Låt oss säga antalet var 10 000 – 20 000.
    Vilket med utgångspunkt för vad Greenpeace m fl hoppats på måste ha varit ett stort bakslag.
  –Ahrvid

 7. Stig S

  Eftersom allt fler inser att det inte finns någon Gud och att bibelJesus aldrig har funnits, så måste kyrkan ha något annat att skrämma folk med. Rädsla för det obefintliga måste vara en bra uppföljare och gå helt i linje med deras tro på det obefintliga.

 8. Svenska kyrkan har ju inte så mycket av sin ursprungliga tro kvar, klart de måste passa på när en ny religion lanseras…

 9. CCJM

  Allt fler inser förvisso att ”Gud med skägget” varken finns, har funnits eller kan finnas och kyrkan försöker väl försvara sitt existensberättigande genom att förlika sig med det faktum att den enda fråga som i vår tid berör mänsklighetens existensvärde är i vilken mån vi besudlar moder jord. För det är ju blott kring människans existens som kyrkan kan hoppas på ngn form av attraherande kraft… även för en icke-kristen är det ledsamt att se förnedringen…
  Men, det finns väl inte, som Stig menar, någon anledning att betvivla Guds (skaparen) existens.

 10. ces

  Det är därför kyrk-klockorna ringer:
  Goggle är nu uppe i 205 000 000 träffar. Vore tacksam om någon annan kunde kolla detta.
  Sökord: climategate

 11. Henrik

  Utanför ämnet. Nu verkar i alla fall vanlig media ha fått upp förståelse för ClimateGate. Kolla denna artikel från Daily Mail.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1235395/SPECIAL-INVESTIGATION-Climate-change-emails-row-deepens–Russians-admit-DID-send-them.html
  Artikeln verkar beskriva verkligheten på samma sätt som jag uppfattar den.

 12. Alvin Stoltz

  Ring, klocka ring
  låt ditt klang och kling
  stöta bort koldioxiden
  ljudets ultravågor intetgör
  vad vi med tiden
  fruktar och bävar för
  den hiskeliga satansgasen
  just det, igen: koldioxiden
   
   

 13. Ulrik

  Jag läste, att ärkebiskopen stolt deltog i demonstrationståget. I bebeln står bl.a. att man ska inte ljuga och man ska inte framföra falskt vittnesbörd. Jag är fortfarande medlem i Svenska Kyrkan men blir mer och mer tveksam efter varje modernt utspel från kyrkans ledning. Nu undrar jag hur ärkebiskopen ser på Climategate kopplat till din tro på CO2, vid sidan av Gud och Jesus.

 14. Lars Bern

  Jag hörde inte en j-a kyrkklocka. Måste man vara med i kyrkan för att höra?

 15. L

  Vår präst stod på torget och sjöng med Lucia, klockorna var tysta.. 🙂

 16. Tomas

  ces #10,
   
  Sökning på climategate,
  Altavista 72.500.000
  Alltheweb 66.000.000
  Yahoo 73.500.000
  Google 25.600.000
  Antal träffar i krympande? var uppe i över 30.000.000 ett tag.

 17. Mattias

  På CNN hade Fareed Zakaria i sitt GPS Björn Lomberg och Paul Krugman som debattörer om klimatmötet i Köpenhamn. Se
  http://edition.cnn.com/CNN/Programs/fareed.zakaria.gps/
  Intressant är att ”försäkringsargumentet” fördes fram stenhårt av programledaren. Det känns lite som att etablissemanget backar när de hänvisar till försäkringsargumentet. Det är dock enligt min mening ett väldigt oärligt argument av följande skäl:
   
  1. Försäkringsargumentet används bara om hot som man själv är övertygad om. Det är aldigt någon som är beredd att använda argumentet om hot de själva inte tror på. Varför vill inte AGW:are använda försäkringsargumentet om ”peak oil” och satsa på oljeexplorering för att klara övergången till förnyelsebar energi?
   
  2. Användningen av försäkringsargumentet innebär i praktiken en glidning på själva huvudfrågan. Plötsligt är det inte helt säkert att det blir någon katastrofal uppvärmning, men eftersom det finns en risk för att det blir så måste vi skydda oss.  Det är ju en väsentlig skillnad mot själva huvudhypotesen, som den matas ut via medierna, att om vi inte gör något så kommer klimatet att kollapsa.
   
  3. En försäkring innebär att man betalar en premie för att känna sig trygg. Men det finns väl ingen som tror att ett klimatavtal i Köpenhamn innebär att vi inte behöver oroa oss för klimatet? Tror någon på fullt allvar att miljöetablissemanget kommer att luta sig tillbaka efter ett klimatavtal och säga att nu är det ingen fara längre?
   
  Jag har inget emot att politiker med hjälp av skatter och incitament försöker styra över energianvändningen mot förnyelsebar energi, men det hyckleri och glidande på sanningen som förekommer i klimatfrågan väcker inget annat än obehag.

 18. Leo

  Om detta är något som Svenska Kyrkan håller på med så ser jag större skäl än någonsin att lämna den. De skall inte syssla med sådant de inte har att göra med eller har någon kunskap om.

 19. Annika

  Som tur är så har vi ingen kyrka i byn där jag bor, så jag slapp höra eländet….

 20. Jag bor 200 meter från kyrkan men ingen bjällerklang, kanske hade klockaren varit och tullat på nattvard(s)vinet nu igen?

 21. Labbibia

  En ny? teori om vem som var ”the Wistleblower”
  Keith Briffa!?
  http://strata-sphere.com/blog/index.php/archives/11861#more-11861

 22. Tege Tornvall

  Kan inte tron försätta berg, kanske den enligt vår ärkebiskop i alla fall kan styra klimatet. Han manar därför ”alla goda krafter” att gemensamt be och ringa kyrkklockor för att minska växtlighetens näring från nuvarande CO2-halt 385 till de 350 ppm ”som anses vara säker för att vi ska förmå hålla den globala uppvärmningen under 2 grader och därmed förhindra kraftiga och plötsliga okontrollerbara förändringar i klimatet”.
  Är det honom och kyrkan obekant att halter nedåt 200 ppm direkt hämmar växtligheten, att varmare och biologiskt rikare tidigare perioder haft högre CO2-halt, att trädgårdsodlare ökar CO2-halten i växthus just för att det skall växa mer och att NASA per satellit för perioden 1985-2004 mätt 6,2 procent ökning av jordens samlade biomassa – sannolikt stimulerad just av ökande CO2-halt, främst från varmare hav, värmda av aktivare sol sedan lilla istiden?

 23. Eskil Berglund

  Labbibia #21
  James Hansen skulle kunna vara en kandidat.
  Vet inte om han har tillgång till CRU:s data. Om så är fallet är det inte helt otroligt att han numera helst vill spränga hela skiten i luften.
  Hansen är ju främst av alla ansvarig för att AGW-skrämseln startade.
  Men sedan har han strävat åt ett helt annat håll än Mann & Co när det gäller vad som bör göras.
  Under året har han ”went bananas” över c(r)ap and trade.
  Han anser att det är en katastrof. Han har gjort allt han kunnat för att stoppa COP15.
  Kan det vara så att han under året till slut insett att han skapat ett ”Frankensteins monster”  när nu nästan alla alarmister kräver cap and trade? Han verkar nu vara på gränsen till ett psykbryt tycker jag.   

 24. L

  Eskil, jag tror att fler än Hansen insett att dom skapat ett monster, nu när hela u-världen propsar på att få betalt. Hur ska dom slingra sig ur?

 25. Eskil
  Har Hansen velat stoppa COP15? Att han tyckte at Cap’n’Trade varit alldeles för mjäkigt visste jag redan, men inte att han plötsligt skulle dra åt motsatt håll. Var har du fått det ifrån?

 26. Eskil Berglund

  Jonas #25
  Har läst någonstans att han uttalat att det vore bättre att stoppa COP15 än att låta det besluta om cap and trade.
  Kommer tyvärr inte ihåg var jag läste det. Någon engelskspråkig källa var det i alla fall.
  Kanske någon annan har bättre minne än jag?
  Jag har glömt bort var jag lagt mitt.  😉  

 27. L

  Jonas N, vad Hansen lär ha sagt är att han hoppades att COP 15 misslyckas så att man får börja om från början. Han har väl sett hur allt spårat ur jämfört med de initiala tankarna.

 28. tty

  Tanken att Briffa ligger bakom läckan är inte alls orimlig. När man läser emailen verkar han ofta spjärna emot de andra i ”hockeylaget”, och när han själv råkar illa ut över trädringarna från Jamal får han tydligen inte mycket stöd.
  Dessutom tar han inte någon egentlig risk. Att sätta fast vicechefen för CRU för läckan är otänkbart, än mindre att gå till domstol. Den skandalen skulle AGW/IPCC definitivt inte överleva. 
  Troligast är att han blir befordrad snett ut åt vänster, alternativt förtidspensionerad, något han kanske inte skulle ta alltför hårt.

 29. L & Eskil
  Jag har lyssnat på / läst en hel del av Hansen, och på mig gjorde han intrycket av en fd forskare som blivit politisk och sedan aktivist och därefter mer eller mindre gått överstyr, ’gone bananas’ sas. Hispig helt enkelt
  Han har fått för sig att skriva privata brev till alla möjliga länders presidenter och premiärministrar och talar om för dem vad de måste göra … och stött & uppmuntrat allehanda brottslighet mm. Totalt knäpp.
  Och de saker han sa som vetenskapsman på senare år var också ’way over the top’, rena stolligheter kan jag lova er.
  Jag tror inte en sekund att han slagits av eftertankens kranka blekhet och gjort en helomvändning och velat sabba för alla sina forna vapendragare i ’kampen’.
  Även att det skulle finnas en schism mellan Had-CRU och NOAA/GISTemp var okänt för mig.

 30. Briffa har oxå ryska kontakter iom lärkträden i Yamal. Hans dendrokompisar som vill ha pengar på privata konto för sina ringräkningar kann oxå ha levererat serverinfo får att lägga ut filen.

 31. Eskil Berglund

  Om Hansen tillåter försöker jag tolka hans intentioner:
  Oljeberoendet måste hejdas. (Av värmeskäl men kanske också av andra politiska skäl och miljöskäl.)
  Kolberoendet måste stoppas. (Av samma skäl som ovan)
  En massiv satsning på kärnkraft. (Av miljöskäl men också andra orsaker).
  Jag har aldrig hört honom flumma om vindkraft. Eller har jag förträngt det?
  På det stora hela inte så tokigt, eller hur???
  Det enda jag inte kan ställa upp på är hans beskrivning av framtidsscenariot med koldioxid. Men det kanske bara är ett medel för honom att driva utvecklingen i rätt riktning.
  Han har ju sagt att man måste vråla för att folk ska uppmärksamma något.

 32. Jonas B

  Här ute på landsbygden i Sörmland var det välgörande tyst – allt medan snön sakta dalade från skyn.
  Det här med 350 ppm är för övrigt så märkligt. Nu är väl CO2 uppe i runt 385 ppm. Skillnaden mellan ett gott klimat och den totala katastrofen skulle alltså vara 35 ppm. För att få lite proportioner på det hela:
  Om man översätter det till tex en folkmassa, en miljon människor (i stort sett Storstockholms befolkning) – skulle alltså 35 pers hit eller dit  göra att skillnaden mellan en ”lagom” population och stadens totala kollaps?
  Fast så kanske man inte får se det?

 33. L

  Jonas N och Eskil, här är Hansens utspel:
   
  http://en.cop15.dk/news/view+news?newsid=2812

 34. tty
  Det kan ha skett med Briffas goda minne, men i så fall finns där mer som hör till storyn. Troligvis ett insamlande av en massa dokument som legat på ett antal servers (och ev flyttats över till nya altersom man uppdaterat datorutrustningen)
  Den mest sannolika varianten (enlig mig) är trots allt att man hade samlat in en massa dokument och email pga av en FOI-begäran, kanske tom flera sådana och någon underordnad hade tillgång till dessa, kanske tom hjälpt till att sammanställa dem.
  Jag har svårt att tro att Briffa på helt eget bevåg fått för sig att i smyg gå igenom ett antal kollegors mailkonversationer över decenniet bakåt i tiden. Jag läste någonstans att det i genomsnitt bara var vart 400:e mail som ingick i dem som läcktes. Jag har svårt att tänka mig att man inte behöver hjälp av en duktig nätverks och IT-kille för att sammanställa den mängden. Och som sagt, programkod och READ_ME-filer verkar även vara andras alster. Och dessutom verkar någon gjort sig mödan att ta bort viss info ur mailuvudena, som inte tyder på en renodlad akademikerhand.

 35. Eskil Berglund

  Jonas N #34
  ”Den mest sannolika varianten (enlig mig) är trots allt att man hade samlat in en massa dokument och email pga av en FOI-begäran, kanske tom flera sådana och någon underordnad hade tillgång till dessa, kanske tom hjälpt till att sammanställa dem. ”
  Skulle man verkligen ha samlat in denna dynamitinfo för att lämna över p.g. av FOI-begäran? Det verkar ju snarare som man samlat in det för att undvika att lämna ut det. Alltså avsett att gömmas undan.

 36. Eskil Berglund

  Fortsättning på #35
  FOI-begäran var väl gjord av bl.a. Mcintyre.
  Det han begärde var ju mycket begränsad och specifierad info. Ingen skeptiker kan rimligtvis trott att man skulle kunna få tillgång till sådana här mail.  Det kan alltså inte vara FOI-begäran som ligger till grund för insamlingen av mail och data om vitt skilda ämnen 

 37. Labbibia

  Här är en annan tänkbar? förklaring på hur det gick till när HadCRU ”hackades” Jag fick den av Fred Goldberg. 
  Och den är rätt rolig 😉
  ”Här ska ni få en riktig god karamell att suga på över helgen.
   
  Som ni redan vet påstår Phil Jones harmset att en hacker har varit inne i HadleyCRUs dator och stulit innehållet. Samma sak har vår vän Susanna på SvD rapporterat. Att så är fallet finns det inget bevis för. Det har också spekulerats i att en whistleblower internt kan ha gjort det hela men det verkar ändå mystiskt varför en whistleblower skulle lägga ut materialet på en server ända borta i Tomsk i Uralbergen.
   
  Här kommer den troligaste förklaringen.
   
  Phil Jones var i novembr hårt pressad att lämna ut sina data och då skulle hans karriär ganska snart vara slut och hela bubblan spricka. Han beslutar sig för att flytta alla brev och program från CRUs huvuddator till ett hemligt ställe för att sedan kunna påstå att CRUs dator har kraschat och att allt är borta. Först komprimerar han alla filer så att de går att skicka per e-mail till en annan site med namnet tom.cru. Vad händer? Jo han råkar sätta punkten fel och adressen blir tomc.ru vilket är adressen till den server i Tomsk där breven mm hittades.
   
  Den som gräver en grop för andra faller oftast själv däri, heter  det ju.
   
  Den skyldige till att materialet läckt ut är med andra ord Phil Jones själv.

 38. Eskil,
  Den formella begäran ställdes till UEA, universitetet alltså, som måste följa lagarna. Och (kanske) gav uppdraget till invormationsansvarige och den som var anvsvarig för back-up av datasystemen.
  Så nej, jag tror inte att det är någon av de utpekade som sammanställt dessa. Utan en kille som är duktig att hantera stora datamängder. Vilket jag redan skrev.
  Och det kan dessutom vara så, att när detta hade sammanställts fann man (de utpekade och ev deras överordnade) dem så komprometterande att man inte ville lämna ut dem och istället gömma dem.
  Som tidslinjen anger kom det slutliga avvisandet av FIO-begäran bara nån dag efter sista mailet som ingår, och läckan kom nån enstaka dag efter avslaget. Iaf första versionen av den.

 39. Här en intressant notis från Steve McIntyres site Climate Audit:
  http://climateaudit.org/2009/12/12/trevor-davies-uea-on-leaked-documents-then-and-now/
  Det handlar om att folk på CRU själva tidigare var väldigt glada över att få läckt info som var dem till nytta (det rörde anslag från ett forskningsråd), och då hade de inget emot infoläckor.
    Vad gäller Climategate-dokumenten har det spekulerats om Ian ”Harry” Harris (såvitt jag förstår programmeraren bakom den ökända programkommentarsfilen ”Harry read me”). Men det kan vara vilken datorinsatt medarbetare på mellan- eller låg nivå på CRU som helst. Kan vara en ung praktikant, som fått eller enkelt kan skaffa sig systemprivilegier. En relativt nyanländ som inte hunnit växa in i tankekulturen på CRU.
    Jag misstänker starkt att man på CRU redan nu vet vem som låg bakom. Det finns loggfiler osv. En skicklig ”hacker” kan dölja saker, men det brukar finnas spår i backuper på loggfiler också. Och då torde polisen få reda på vad som hänt, vem som låg bakom, också. Så när en polisutredning offentliggörs blir det spännande. (Såvida utredningen läggs ned och man försöker mörka, ty det är för pinsamt att någon egen läckte!)
  –Ahrvid

 40. FcH

  Vad blir nästa steg för kyrkan? Djuroffer?
  Och sedan om det inte hjälper?

 41. Vilken tur vi har som lever i det perfekta klimatet. Alla klimatförändringar är ju dåliga, så detta klimat måste logiskt sett vara det perfekta. Tur också att vi bara är tio procent över den mest perfekta koldioxidhalt som någosin kan tänkas. Tur att vi inte levde för länge sedan, då koldioxidhalten kunde vara flera gånger högre än detta perfekta värde.  Och tur att gröna växter inte kan tala. Vi moderna människor har sannerligen en otrolig tur!

 42. Erik L

  Vad ska man säja?
  Inte ens kyrkan litar på att guds egen skapelse  Jorden har förmåga att reglera sej själv som den alltid har gjort sedan urminnes tider, utan väljer att tro på oärliga domedagsprofitörer som sätter världen i skräck i avsikt att tillskansa sej makt och pengar, det är väl i sådana lägen kyrkan ska gå in  och ge hopp och framtidstro! Inte ringa i ”Hells Bells”
  Å jag som är medlem i en kristen motorklubb ”Attitude” …. känner mej nästan medskyldig.
  PS: För den motorintresserade:
  Någon gång framöver kommer ett repotage i Bilsport  från Attitude:s superstagekörning på Emmaboda i sommras där jag var med med min lilla blå!

 43. Erik L # 42 : När nu kyrkan har blandat in religionen i klimatet har jag ett förslag: Mayafolket hade ju en regngud Chaak, som ansågs kunna påverka vädret. Det vore kanske optimalt att skicka en delegation till något Mayatempel i Mexico för att där hålla ett bönemöte. Troligen skulle det kunna påverka klimatet i minst lika hög grad som klockringning och CO2-reduktioner. Mvh, Håkan.

 44. Staffan A.

  Det var inte många kyrkor som hörsammade denna uppmaning:  ”Hörde just ÄB säga på TV att minst 300 kyrkor i Sverige skulle ringa kl 15.00. Min reaktion är att det inte är så jättemånga. ”
  http://www.ostran.se/bloggar/dagblogg/det_danska