I Maggies och Lars fotspår

Life hour
Vi kör väl som vanligt ikväll? Jag har gått i Maggies och Lars fotspår genom att på ”Prime position” på Teknikdebatt och i lite lokalpress lansera Life Hour.
Stulen idé? Javisst! Välformulerat? Kanske!
Nu kör vi!
SLA Life hour

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bra Jonny, ska se om jag kan hitta en gammal byggstrålkastare och tända i trädgården:)

 2. Tummen upp!

 3. Rätt,rätt

 4. Ivh

  Manifestationer är bara dumheter anser jag, och det oavsett vad saken gäller.
  Lev på som vanligt och gör ingenting speciellt. Att delta i någon av kvällens manifestationer, antingen tända eller släcka lampor gör man mer av religiösa skäl än av vetenskapliga skäl.
   

 5. jag

  jag kan också tycka earth hour är lite löjligt, och ett sätt att döva samvetet utan att egentligen göra ett skit. men uttalanden som ”slutsatsen är att människan är en ohyra som borde utrotas” är bara patetiskt.

 6. Mycket bra, Jonny!
  Tänd all tillgänglig belysning i kväll! Hyr gärna en strålkastare och rikta den mot skyn. Det blir måhända en liten prick på satellitbilderna.

 7. Mycket bra Jonny! Klimathysterin drabbar de svältande och fattiga värst. Det är ”klimathysterikernas” stora akilleshäl! Jag sparkar på den ständigt, säger att de är omoraliska. Då är de helt svarslösa!

 8. Earth hour är ett spektakel för dom som är förda bakom ljuset
   
  http://roljede.blogspot.com/2011/03/earth-hour-ett-spektakel-for-de-som-ar.html

 9. Ivh #4: Nä, där har du helt fel. Man skall inte göra allting av vetenskapliga skäl. Man kan ha visioner och idéer om hur man vill att världen och människors agerande skall utveckla sig i framtiden. Jag har en positiv inställning inför framtiden och jag tycker att alla människor skall ha möjlighet att ha samma inställning.
  Jag tycker tex att det vore bra om svenskar cyklade mer istf att köra bil eller åka buss. Inte för att det på något sätt skulle påverka klimatet på något sätt. Utan bara av den enkla anledningen att jag tycker det är bra om fler människor njuter av den fantastiska natur vi har i Sverige. Samtidigt som man är ute och cyklar så får man dessutom tillfälle att under lättsamma former umgås med andra människor. Jag uppfattar det alltid som väldigt trevliga stunder när man pratar med diverse kända och okända människor när man är ute på sin cykelrunda. Kanske är det för att alla cyklister är glada människor, kanske är det för att man blir glad av att cykla? Men detta innebär inte att jag tycker att alla människor alltid skall cykla i tid och otid. Jag har dock en förhoppning om att fler upptäcker cyklingens möjligheter och vår natur. Det är lätt att tappa bort värdefulla saker i vår vardag när så stor del av vår befolkning bor i städer.
  Sedan tycker jag inte att man skall sikta på att stänga ner allting och det är det som jag anser att inriktningen med ”Earth hour” har. Jag anser snarare att man bör sikta på att utveckla sig mot en positivare och ljusare framtid. I kort perspektiv för svenska förhållanden: bygga nya moderna kärnkraftverk. Jag tycker att målsättningen bör vara att halvera kostnaden för vår el.
  Till signaturen ”jag” i #5: Den slutsatsen är inte alls patetisk, det är den enda rimliga slutsatsen. Det framförs i stort sett hela tiden att människan är en ohyra på jorden. Detta argument är den största anledningen till att jag är mycket kritisk till många miljöorganisationer. De är fan inte intresserade av vår miljö eller vår natur. De spyr bara galla över hur hemska människor är.

 10. Bra Jonny!
  Ljus är utveckling, liv och glädje!
  Mörker är kyla och död!
  Naturligtvis tänds varenda lampa hemma hos mig.
  Som en symbol och en upplysning (hehe) om att i mitt hem härskar individer som tänker själva!

 11. sign ’jag’
  Du kan förstås påpeka att utalandet ”slutsatsen är att människan är en ohyra som borde utrotas” är lite tillspetsat, tom tycka att det är patetiskt.
  Men du behöver komma ihåg vad du skall ställa det i motsats till. Nämligen Earth Hour som är ett gigantiskt PR-jippo på vilket det läggs ofattbart stora resurser, reklamkampannjer, myndighetsposerande och åtföljs av så mycket fler dumheter, strunt, domedagstrams och joller om ’bli en superhjälte du med’ osv.
  Och vilket du själv ”kan också tycka .. är lite löjligt”.
  Men när du slätar över det stora sakerna, för att rikta fördömanden i långt skarpare ordalag mot fraser du hittar i en debattartikel .. 
  .. då gör du återigen ett ställningstagande om både vad du jämför, och var du vill höra hemma i denna (och liknande) frågor. Och jag skulle då vilja påpeka att det återigen är på poserandets, tramset, slöseriets, och antiintellektualismens sida. (Fö är det extremt många som pratar om att ’människorna borde bli mycket färre’, det är alls inte bara några tokiga ekofascister i grönposerandets utkanter)
  Men du är förstås i din fulla rätt att släta över, resp förfasas av olika företeelser på olika sidor av grönposerandet. Men jag vidhåller:
  Innan de som säger sig värna om miljö mm också aktivt börjar motarbeta det som är rent strunt i frågan, eller minst lika ofta rakt av kontraproduktivt, förtjänar de inte att tas på allvar, utan de ägnar sig just åt (möjligen aningslöst) poserande, och självrättfärdigande symbolhandlingar. Och jag menar nog att de bör upplysas om det.

 12. jag

  NicklasE:
  Att man klarar av att se kritiskt på hur människan idag behandlar jorden, att man problematiserar och diskuterar dagens situation och vår utveckling, och ser att vi idag underminerar möjligheterna för framtida generationers välmående – det handlar inte om att man ser människans som ohyra och anser att vi borde utrotas, det handlar tvärtom om att se värdet i människan idag och imorgon, att vilja säkerställa ett drägligt liv på jorden i det långa loppet. Slutsatsen av att tänka på detta sätt är INTE att människan är en ohyra som borde utrotas – slutsatsen är det rakt motsatta. Jonnys, och många andras, sätt att beskriva den gröna rörelsen, som jag själv ser mig som en del av, som antihumanister är patetiskt, lågt, antiintellektuellt, osant och ett sätt att svartmåla. Resonemanget bidrar endast till polarisering. Patetiskt, var ordet.

 13. jag

  Jonas N:
  Det handlar INTE om detaljer. Det handlar om en djupt felaktig grundsyn som genomsyrar alltför många människors argumentation.

 14. Pär Green

  Sommartiden börjar hos mig ikväll!
  Kl 20:30 ställer jag om till sommartid!

 15. sign ’jag’
  Jag håller helt med dig. Det finns en fundamental och djupt felaktig grundsyn bland väldigt många som menar sig vara miljöengagerade. Och bland några där grasserar tyvärr även synen att människan eg är ohyra och borde decimeras …
  Men trots att du själv säger dig ta avstånd från sådant som ”är patetiskt, lågt, antiintellektuellt, osant och ett sätt att svartmåla” ..
  .. så är det inte det du gör där det förekommer i gigantisk skala. Utan du kritiserar fraser du hittar i en debattartikel och i väldigt anklagande ton (och fraser, se ovan). Trots att du säger att sådant bara polariserar.
  Det du tar fasta på här är just polariserandet, och du förvärrar det. Och du slätar över exakt det du anklagar andra för på den egna sidan. Och dessutom på den sidan där anklagelserna (dina) är i särklass mes befogade.
  Men jag menar att det då blir en positionsförklaring, inte ett intellektuellt argument
  (Och jag menar att du i den större frågan är på ’fel’ sida, även om förstås inte allt är fel där, eller varje fras lika bra på den andra)

 16. jag
  Jag har själv hört ”miljövänner” resonera i termer som att människor är ett slags skadligt ”virus” på Jorden. Ett ”virus” som Jorden vore bättre förutan.

 17. Ratzz

  #jag Påstår du att hög som låg av grön makt rörelsens företrädare inte pratat om att ”det finns för mycket människor” och att dom beskriver det som att vi inte är en del av naturen? I takt med att övriga argument och klyschor spruckit har sådant enligt mig synts oftare och oftare i artiklar och kommentarer. Men vad gör väl ett orimligt argument mer eller mindre från grönvänstern som redan är sjuk från grunden

 18. Staffan D.

  Nu medan det är ljust kan ni ju också läsa om att ”Vindkraftsel är inte billig” i Folkbladet.   ”[S]tödet för de planerade 30 TWh vindkraft blir bortåt 300 miljarder kronor till år 2035, en summa som t ex skulle räcka till att energieffektivisera en miljon bostäder.” Jonny Fagerström skriver.
  http://www.folkbladet.se/opinion/kronikor/artikel.aspx?articleid=5585648
  –  #13 är ett bra tips:  Kl 2030 ställer man om till sommartid!

 19. Jan-Erik S.

  Frågar igen:
  Vad orsakar mest skada för mänskligheten, lite varmare eller lite kallare?
  Om det nu är så att lite kallare klimat, globalt sett, orskar mer skada så borde det ju vara straffskatt att INTE släppa ut CO2?
  Är förvisso övertygad om att CO2 inte påverkar temperaturn uppåt eller neråt.

 20. Johan M

  Jag är på! Inte hemma i kväll men med en timer och byggstrålkastare så skall det nog lysa från det här huset!

 21. Gösta Walin

  Jan-Erik S.#18: Bra synpunkt. Mer CO2 är förmodligen så fördelaktigt att vi bör fundera på andra sätt att höja CO2 mängden i atmosfären, utöver förbränning, som kan  behövas i framtiden.

 22. Slabadang

  Guld Johnny!
  Life our! mmmmmmmmmmm sitter som en smäck! Motsatsen blir ju ”death our” 🙂
   
  Vilken vill folk helst fira??
   

 23. Pär Green

  Energiforskning kan inte ske i mörker – så låt lampan lysa
  http://www.ericsoniubbhult.se/

 24. Slabadang

  Briffa måste bannlysas från all typ av influens i klimatvetenskap tillsammans med alla de som visste vad som pågick!
  http://climateaudit.org/2011/03/23/13321/#comments
  Ska vi gissa att det är från körsbärsträd han hämtar sina trädringar. 🙂
  Hur många artiklar måste revideras efter att fusket nu är avslöjat ?
  Olle Holmström måste ha gått in i nån statistikens Nirvana. Att klimathotarna inte reagerar är beviset på hur hopplöst totalkorrumperade de är.
  När man läser Donna Ls granskning om hur många jäviga hattar de tillåts ha på sig i IPCC så blir svaret utifrån organisatoriskt perspektiv, att den är KONSTRUERAD för att vara jävig. Det bryts så tydligt mot ALLA funktioner som krävs för opartiskhet och kvalitetskontroll. I IPCC är firmatecknaren och revisorn samma person.
  I IPCC är det bilbesiktaren som själv besiktigar sin egen bil. I Ipcc är det eleverna som rättar sina prov och skriver sina egna betyg och utvecklingsomdömen. I IPCCs fotbollslag finns ingen domare utan matchpipan cirkulerar bland spelarna som samtidigt deltar i diskussioner om avblåsningar och matchresultat.
  Det här är ingen ”miss”! Varenda organisation som skall leverera kvalitetsarbete vet att kontroll och besiktning måste ske av en opartisk funktion. Men det är klart hur skulle ”grå litteratur” WWF poch Greenpeace annars kunna påverka arbete? Hur skulle det annars går att fiffla ihop hockeyklubban? Hur skulle det annars gå att hitta på ett klimathot eller sudda ut medeltidsvärmen?
  Självklart har konstruktörerna noga övervägt vilken revision som är ”onödig”.
  Bara denna kunskap i sig är nog för att bara dra ett tjockt streck över hela IPCCs arbete. När man medvetet bygger in JÄV i hela processen så blir syftena väldigt väldigt tydliga . Marianne Lillieskiölds kännedom om detta tillstånd måste ha existerat i många många år man håller helt enkelt käften om det absolut viktigaste men alla som jobbar med Ipcc vet..dvs den bristande tillförlitligheten! Det är också förklaringen till varför de så intensivt försökt skapa fasaden om det motsatta.
  Det är bara att titta på beslutskedjan och arbetsflödena så inser man att det fullständigt ballat ur!

 25. Maths

  Slabadang -du är en alarmist av rang 😉
  Jag är långt ifrån nöjd med tingens tillstånd på många områden liksom du, men du kan sova tryggt kan jag lova. Inga ”miljöbaserade” restriktioner har lett till någon nämnvärd ekonomisk tillbakagång någonsin utdraget på några år. Det har bara gödslat människans innovationsförmåga och vilja att lösa problem. Utan dem hade jorden sett ut som en svart gegga på många håll.
  Däremot har i princip varje ekonomisk kris berott på avregleringar av finansmarknaderna där den heliga fria marknaden fått härja fritt. Historiska fakta.
  Allt du har att komma med är baserat på ideologi och undermåliga ekonomiska modeller som gissar hur framtiden ska bli….
  Ha en trevlig helg alla

 26. Lena Krantz

  Jag tänker inte göra något särskilt, dvs jag har mina lampor på som vanligt, å andra sidan har jag inte så mycket mer att tända…he he
  Men Johnny!
  Får jag låna lite av din text i ett annat forum (för att propagera för life hour och mot EH)?

 27. Slabadang

  Den vårsol som nu lyser!
   
  Är nog naturens protest mot vad det uppmanas till ikväll. En påminnelse om ljusets betydelse för både lycka värme och inspiration. Life our Yeeees!! 🙂

 28. Jonny Fagerström

  Lena!
  Du får givetvis låna alltihop

 29. István

  Maths
  DDT förbudet förorsakade massdöd i malaria.
  Etanol som bilbränsle förvärrar massvält.
  Det ses kanske som framgång i vissa fundamentalistiska kretsar.
  Gör du det?
  Historiskt faktum i övrigt att socialist blocket vid sitt sönderfall var en veritabel ekologisk katastrofområde. Vid sidan om den ekonomiska och moraliska katastrofen som blev efterbörden. T.ex. Jugoslaviens upplösning.

 30. Lena Krantz

  Jonny #27
  Tack!
  🙂

 31. Maths

  DDT förbudet förorsakade massdöd i malaria
  Nej, inte alls. Resistens kanske du hört talas om, att använda det som man gjorde ”back then” var idiotiskt. Det är för övrigt inte förbjudet att använda DDT. Hade ett läkemedel bara visat en bråkdel av de biverkningar som visats i djurstudier skulle du få äta mindre än 5 µg/g dygn vid långvarig exponering (om det nu överhuvud taget fått användas).
  Etanol som bilbränsle förvärrar massvält.
  Nåja, det där är ju en förenkling av tillvaron. Vid senaste matkrisen fanns det gott om mat i t ex Thailands rislager pga spekulationer. (For the record; jag har aldrig gillat etanolhypen, förutom i drinken)
  Snarare är det ett ganska bra tecken på hur världsekonomin fungerar.
  Och hur fick du in kommunismen i det här? Det är märkligt att så fort man råkar nämna att en oreglerad finansmarknad har vissa nackdelar verkar det enda alternativet vara kommunism?
  Men det är lite som att diskutera religion med morsan som är med i Livets ord. Samma svartvita och självgoda syn som allt som oftast dyker upp här.

 32. Maths # 30
  Oj, här drar vi visst alla över en kam?

 33. Maths

  Labbibia # 31
  Jäpp det är ganska kul att generalisera och det brukar ju vara brukligt här, AGW:are, alarmister, miljömuppar, fundamentalister osv….

 34. Bertel

  Maths # 32
  ..men du behöver inte känna dig träffad? eller för den delen följa John. 

 35. Maths

  Bertel # 33
  Nej, och jag ser inte att jag har gjort en särskild stor ”överdragning” eller generalisering heller. Jag skrev bara ”allt som oftast” och det är så jag uppfattar verkligheten, det är så jag uppfattar stämningen här inne; för om man råkar tro på det som står i vetenskaplig literaur blir man ju sedd som sinneslö och hkärntvättad härinne.

 36. Bertel

  Maths # 35
  Du skrev ”jag uppfattar stämningen här inne; för om man råkar tro på det som står i vetenskaplig litteratur blir man ju sedd som sinneslö och hjärntvättad härinne.”
  Du har all rätt till din uppfattning, men du har också möjlighet att föra en saklig diskussion om din personliga tro på det som står i vetenskaplig litteratur, eftersom det finns oändligt många trådar på denna blogg som du kan spinna på och lägga fram dina tolkningar av vetenskapen i klimatfrågor.
  Kör hårt med vetenskap som grund i dina framtida inlägg och tro eller ej, så ser jag fram emot dina framtida inlägg i debatten om klimatet.
       

 37. Maths
  Du bagatelliserar kampanjandet och förbudet mot DDT, och vilka följder det fick. Och istället för att hantera faktum, att det vållade (indirekt) en massa människors död och sjukdom bytte du till ’resistens’ och att forbudet inte var totalt (vilket är standard MO). Båda invändningar har viss substans, men dock inte alls förtar grundpåståendet där du hade fel. 
  Lustigt också att du själv, bara någon mening senare noterar att ’kommunism’ ofta dyker upp när finansmarknaden kritiseras (det kanske är sant), men det nyss uppvisade du själv samma MO.
  Vidare var det inte finansmarknaden som var på tapeten här, utan miljöförstörelsen i de länder där varuproduktion, och tilldelning inte sköttes av/på marknader, utan av en elit som uttryckligen sade sig ha ’folkets bästa’ för ögonen, och inte ’berikande’ som drivkraft. Nu skedde detta för decennier sedan, men jämförelsen med hur saker fungerade och (inte!) miljöförstördes i väst är relevant. Även om det inte är en lika klockren invändning mott ditt #25 som DDT och etanolen.
  Jag skulle nog dessutom sätta upp jordbrukssubventioner (hemmavid, EU) och bistånd och U-landshjälp som ytterligare faktorer där ’välviljan’ och politiken vållar männskliga tragedier, svält, dör och även bidrar till krig, på listan. Delvis överlappandes med ’miljöambitionerna’ men även i vidare mening.

 38. Maths # 35
  Nejdå, inte alls. Men även vetenskaplig litteratur måste få kritiseras. Det är väl så det vetenskapliga förhållningssättet fungerar?
  Och om vi tar exemplet IPCC….Hur ”vetenskapliga” är de egentligen?
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/03/05/klimatforskare-sager-ifran/
  http://nofrakkingconsensus.wordpress.com/2011/03/25/the-ipcc-insiders-club/

 39. Maths #35
  Ingen ses som sinnesslö för att denne ’tror på’ vad som ’står i den vetenskapliga literaturen’. Ytterst få argumenterar öht om vad som står där, eller har ens läst ordentligt (delar av) allt som finns där.
  Det i särklass vanligaste ’argumentet’ är just av den arten som du drar upp: Där hävdas att ’den vetenskapliga literaturen’ eller ’forskarsamhället’ etc hävdar vissa saker, och där menas att detta (påstående) inte får emotsägas. Det om något kan däremot uppfattas som lätt inrökt och (ibland) lite hjärntvättat.
  Speciellt om man stenhårt tror på vissa saker där, och kategoriskt avfärdar allt annat, eller bara menar att inga invändningar kan finnas eller får resas, eller ens uttalas. Tyvärr är det MO väldigt vanligt på AGW-sidan. Och i den mån det används menar jag att det tydet på stor omognad.
  Slutligen: Det stämmer att där flyger epitet genom luften (på båda sidor), och säkerligen ibland oöverlagt/inkorrekt. De som du räknar upp som förekommer här är dock mer specifika och syftar på vissa (helt klart) existerande undergrupperingar på klimathotssidan. Epiteten används (oftast) för att differentiera mellan dem. Just för att inte dra alla där över samma kam!

 40. Maths

  Jonas
  Sanningen om DDT kommer vi aldrig att få veta, hade vi fortsatt som om det inte fanns några problem så kanske vi inte hade haft något som helst vapen mot malaria någonstans nu. Men långsiktighet är väl inte så viktigt…
  Ett ohyggligt mkt större problem än fortsatt megabesprutning mot malaria är fattigdom och dålig infrastruktur.
  Men faktum kvarstår, det finns mkt vetenskapliga fakta om DDT:s biverkningar…. och du bagatilserar dem.
  Nu var det Istvan som tog upp kommunismen inte jag…
  Vad det gäller all jordbrukssubvetntioner har vi samma åsikt.
  Nu blir det lördagsgrogg, så go kväll på er

 41. Maths,
  Du har rätt. Vi kan aldrig säkerställa hur en alternativ historia hade sett ut.
  Beräkningen av 30 milj (extra) offer för Malaria verkar rimlig. Men säkert rundlig.
  Hade en annan politk förhindrat samtliga dessa? Sannolik inte!
  Hur stor andel? Det får vi inte reda på!
  Hade där funnits negativa biverkningar. Mycket sannolikt.
  (Bagatelliserar jag dem? Definitivt inte! Du tog upp dessa för att styra bort från ämnet)
  Fattigdom och dålig infrastruktur (samt jordbrukssöd) håller jag helt med om. Och jag menar att det finns mycket verkningsfulla metoder att motarbeta sådant. Tyvärr är mycket få (inte alla dock) av de som vill ägna sig åt bistånd eller hjälparbete intresserade (eller medvetna) om detta.
  Den två allra viktigaste faktorerna som saknas (viktigare än representativ demokrati tom) är: Äganderätt samt fungerande rättsväsen (och lagskydd för ägande och avtal). Kort sagt det som är grundpelarna för en fungerande marknad.
  Utan dessa två kommer där alltid förbli godtycke, rofferi, almosor som metod, samt ingen som helst långsiktighet eller ens möjlighet att planera. Vem vill då så på en större jordplätt den inte kan försvara med vapen eller korrupt beskydd!?

 42. Ulf L

  Maths #35
  Bra att du skriver ”råkar tro” på den vetenskapliga litteraturen för det är precis det det är.
  När det nu visar sig att det som presenteras som teorier är hypoteser (ingen annan förklaring), att det vetenskapliga underlaget är bristfälligt, (modellerna säger att det blir så i genomsnitt), att en den del inblandade vetenskapsmän har undanhållit information nödvändig för att bedömma deras arbete (hide the decline) och man starkt kan misstänka att en del IPCC medarbetare på betydelsefulla poster saknar vetenskaplig skolning och har en egen agenda, då finns det starka skäl att vara skeptiskt.
  Välkommen hit.

 43. Lars C

  Kan det bli så här illa?
   
  Tids nog får vi sitta i mörker när vindkraften står stilla och den sista uråldriga reaktorn har fått snabbstoppas för sista gången. Nix, det byggdes aldrig några nya kkv, slut notan i Japan blev för dyr, kraftbolagen ville inte satsa, försäkringsbolagen krävde astronomiska premier och politikerna vägrade låta skattebetalarna betala.

 44. Lena Krantz

  Jonny!
  Så här bidde det och uppenbarligen finns det hopp (av döma av kommentarerna):
  http://www.poeter.se/viewText.php?textId=1279469
  😀

 45. Rosenhane

  Nu när mörka timmen stundar känns det angeläget att påminna om första versen i Martin Luthers psalm som Olaus Petri(!) översatte till svenska 1536 och som efter några omarbetningar går såhär:
  Vår Gud är oss en väldig borg,
  Han är vårt vapen trygga;
  På Honom i all nöd och sorg
  vårt hopp vi vilje bygga.
  Mörkrets furste stiger ned,
  hotande och vred;
  Han rustar sig förvisst
  med våld och argan list:
  likväl vi oss ej frukte.
  Eller hur, vi fruktar inte mörkrets furstar som Carlgren, Rockström, Pockström, Wijkström, Snackselsson och allt vad dom heter utan välkomnar allt ljus även det från från våra kvarvarande glödlampor i afton!
  Vi vill ha ljus – inte mörker
  Vi vill ha värme  – inte kyla förutom i isen i lördagsgroggen, eller hur Maths?
  Läs också Tanjas senaste:


  Nu när det ändå är på tapeten, för två år sedan presenterade Svensk Kärnbränslehantering AB en rapport med genusperspektiv på kärnbränsle-hanteringen. Två genusvetare skrev en 16-sidig bilagatillårsrapporten, med titeln:


  ”Könskonstruktioner, föreställningar om kön och riskupplevelse – en reflektion kring betydelsen av kön gällande attityder till ett slutförvar för använt kärnbränsle.”
  Machofabriker, män och kärnbränsle « Tanja Bergkvists Blog

 46. Rosenhane

  Lena#44
   
  Kanonbra skrivet, föredömligt!
  Du går verkligen fram som en bulldozer i upplysningens tjänst.
  Kan du inte trojanhästa dig in i miljöpartiet? 😉

 47. István

  Maths Re #25, # 29
  Du skriver:
  ”Däremot har i princip varje ekonomisk kris berott på avregleringar av finansmarknaderna där den heliga fria marknaden fått härja fritt. Historiska fakta.”
  Själv bidrog bara med några ytterligare historiska fakta.
  Du verkar otillfreds med de fria marknaderna.
  Nu är det så att bara länder med dessa ofullkomliga marknader som har visat förmåga och vilja att skapa välstånd åt alla, samt att göra något åt miljöproblemen.
  Det kan kännas smärtsamt, men så är det!
  Historiska fakta!
   

 48. Bertel

  Lena Krantz # 44
  Tydlig och reflekterande text för ljusets makter. 🙂 

 49. Lena Krantz

  Bertel #48
  Tack! Mitt bidrag var ju bara lite före och efter, för övrigt lät jag bli att börja plocka sönder Jonnys text.

 50. Göran Lysén

  Här är allt elljus på! Tjuvstartade igårkväll för att trimma systemen! Under aktuell tid grillar jag kycklingen! Sätter även på den eländiga frånluftspumpen en timma! Hur tusan kan man sätta in något så korkat??!!! Mer om tekniken en annan gång. Bränn el för den goda sakens skull, ty själv slösar jag aldrig med varken el eller ved!

 51. Alla lampor är tända, förutom i barnens rum, där de ska sova. Diskmaskinen och tvättmaskinen är också på. Så förblir det under den kommande timmen.
   
  Barnsligt? Inte så barnsligt som att delta i den nyreligiösa riten ”Earth Hour”.

 52. Är det nu det ska var extra mörkt eller extra ljust?
  Jag kikade ut från balkongen men såg inget speciellt ovanligt.
  Och både TV och dator fungerar som vanligt.
  NWO har nog inte slagit till än… 🙂

 53. … eller har proppen gått hos någon?

 54. Lena Krantz

  Uffeb
  Just ja, måste ju tända lampan i fönstret!
  Tack för att du påminde mig
  😀

 55. Rosenhane

  Tänt va’re här!

 56. Göran Lysén

  För WWF är earth hour ett politiskt viktigt medel (barnsligt eller inte), men då får vi möta enfalden på dess villkor där den finns!

 57. L

  När dom släckte gatlyktorna här för en stund sedan så reglerade jag elkraften genom att tända 23 lampor inne och ute. Vad gör man inte för Eon…

 58. karlsson

  Life Hour – det är ju vad det handlar om  – upplysning och framtid.
  Man undrar ibland hur mycekt pengar WWF har att röra sig med – dom annonserar dagligen på en mängd hemsidor  och det är inte billigt – om isbjörnar , tigrar och mörkläggning – WWF syns mer är än många företag  – var får dom sina pengar ifrån?

 59. Jasså, det är nu.
  OK jag tände nyss mina myslampor i fönstret. Dom brukar aldrig lysa annars. Men det är ju bara två gånger 25 watt så det lär ju inte märkas. Kanske grannarna ser, men dom har sin TV i rum åt andra hållet…
  Borde man skicka upp en raket också?

 60. Joakim

  Skönt att se att mina grannar inte heller lyder det gröna byket.
  Här lyser kunskapens lampa istället.

 61. Pelle L

  Lena #44 och även credit till Jonny M
  Mycket välskrivet!
  Snälla Lena, sprid det till dags/kvällstidningarna också!

 62. L #57
  Släckta gatlyktor? Vad bor i för sorts samhälle?
  Här lyser till och med de trevliga vinterpynten längs genomfarten.

 63. Bertel

  Uffeb # 59
  🙂

 64. Lena Krantz

  Pelle L #61
  Nåja, det är ju Jonny F som skrivit det mesta.
  Men tack!
  🙂

 65. Lena Krantz

  L #57
  Va! Har de släckt gatlycktorna hos dig?

 66. L

  Uffeb, kommunerna runt Stockholm har gått ihop för att ta fram en Klimatstrategi under året. Man köper bland annat in ”Bra Miljömärkt el” och låter skolorna servera mer vegetariskt som lär ha hälften så stor klimatpåverkan som kötträtter. Och så släcker man lampor en timme/år.

 67. Bertel

  För allmän kännedom så kommer jag att släcka elförsörjningen till vår ”lilla” toalett(ligger under ombyggnad) snarast, eftersom jag skall dra nya ledningar, men som kompensation är resten av huset tänt och efter vinterns(fy f-n var det var kallt och dyyyyyrt)elräkningar, är jag beredd att ta en ekonomisk kostnad för ljuset i vintermörker.
  Diskmaskinen är på, i ugnen en sk färsk gårdskyckling(200 grader), tvättmaskinen i gång och dammsugning pågår(utan patriarkal närvaro för denna gång) och eftersom dammavlägsning utgörs av en musikalisk individ är TV:n på pga intressant underhållning(Körslaget).
  Nu blev Vattenfall ”liiiite” glad över vinstmarginalen och statskassan ”liiiite” mer välfylld. 
  Ps.Hur ser det ut hos er? så här en lördagskväll, när ljuset bör bejakas.Ds
  p

 68. L #66
  Aha. Är det därför man ibland skojar om ”nollåttor” ute i bygderna.
  Jag trodde att det hade att göra med telefonnumret,

 69. Rosenhane

  Bedrövligt att se mörkret runtom.
  Hedvig kolsvart.
  Mumma för kyrktjuvar.

 70. Inge

  Här lyser det som vanligt men så har braskaminen ersatt den eluppvärmda golvvärmen en stund och den drar ju mycket mer el än lyset. Är jag klimatsmart då?
  Vi har ju el från vattenkraft och kärnkraft som inte orsakar CO2-utsläpp ändå så det har ingen betydelse utom symboliken. Precis som vindkraften. Den har mest bara symbolvärde.

 71. Lena Krantz

  Här är det inte alls mörkt. Några få har släckt ner helt och tänt ett ljus men de flesta har i alla fall en del på.
  Måste kolla hur det ser ut när timmen är över!
  Dvs nu

 72. Inge

  Skrev fel mailadress nyss, det är ändrat nu.

 73. Bertel

  Tog en kort sväng bland villorna i min omgivning(kvällspromenad med hunden).
  De flesta såg ut som vanligt när det gäller belysning, men till min förvåning fanns det flertalet villor som hade tänt i alla belysbara utrymmen och en som var helt släkt(de kanske är i Thailand så här års?).
   

 74. L

  Här släckte inte en enda granne inom synhåll, det var bara kommunen som släckte lampor. Med hjälp av några övertidsarbetare med ficklampor…

 75. Lena Krantz

  L #73
  Men herregud så fånigt. Snacka om baklängesresonemang. Syftet är ju att människor skall släcka ner för att påverka politiker….inte tvärtom liksom!
  🙁

 76. Adams

  Har precis avslutat min aktion, let there be light i annars kolsvarta Vetlanda. Knäppskallar har vågat sig på att släcka gatobelysningen…det gjorde skillnad, låt mig säga det. Rena medeltiden, vilket gjorde mig riktigt förbannad. Gick ut med hunden och nästan bröt foten på tre ställen. Folk körde förbi med helljus, jag blev bländad och trampade snett på en kantsten! 
  Jag får ringa till kommunen på måndagmorgon och ge utlopp för mina agressioner. Vad tycker ni: skall jag även polisanmäla dem för tjänstefel? Eller skall vi vänta tills någon blir överkörd i mörkret.

 77. L

  Lena, svenska politiker är väldigt intresserade att gå före. På Värmdö ska dom nu också utreda var man kan placera ”småskalig vindkraft” som man till och med själva vill vara med och finansiera. Eller rättare sagt, Centern vill.

 78. Göran Lysén

  Nu har jag släckt alla ellamporna utom de som brukar vara tända för att man inte skall stå på öronen i trappan m.m.. Men Herre Gud, så mycket man kunde brassa på med, om man nu ville! För en som går mot de sjuttio, så har man bara inte allt på till vardags! Här snålas det med energien, eftersom den kostar pengar – med eller utan el-certifikat och annan smörja. Energiförbrukningen på en fastighet – jo, för den delen även i en bostadsrättsförening – kostar alltid pengar! Mitt senare ordförandeskap i en dylik föreningen gjorde att 18.00 grader Celsius var standard. Om nu någon ville ha det varmare, så blev det billigare för vederbörande att lägga en brasa om dagen eller att ha ett el-element på plats. Ingen skall tro att folk är dumma, när det gäller den egna ekonomien! WWF – just go to hell!

 79. Pär Green

  Greenpeace har gjort egna mätningar i Japan och funnit enligt TV4 nyheterna kl 22 kraftigt förhöjda värden! Uppgraderad till nivå 7

 80. Jan

  Många har fått en felaktig bild över att det är enbart ”vänsterpolitiker” som är engagerade och stöder Earth Hour arrangemanget. Moderata kommunalrådet Kent Persson i Örebro är ett exempel på Moderata politiker som är djupt engagerad i projektet. På hans blog kan man läsa om moderaternas djupa engagemang i inlägget  ”Earth Hour i Örebro: Vårt gemensamma ansvar att ta hand om jorden”
  http://kentpersson.wordpress.com/2011/03/26/earth-hour-i-orebro-vart-gemensamma-ansvar-att-ta-hand-om-jorden/#respond
  Det man kan invända mot inlägget är att det är mycket ”vackra ord” medan konkreta utfästelser och åtgärder helt lyser med sin frånvaro.
   

 81. Jan

  #79 Per Green
  I min världsbild har Greenpeaca lika hög trovärdighet som kärnkraftsindustrin i Japan, dvs noll.
  Det innebär i min världsbild att Greenpeaca gör allt för att överdriva konsekvenserna av kärnkraftsolyckorna medan kärnkraftsindustrin gör allt för att underdriva konsekvenserna av kärnkraftsolyckorna.
  Alla människor med livserfarenhet inser detta faktum och har därför en avvaktande inställning till konsekvenserna av olyckorna.
   
   
   
   

 82. Pär Green

  Jan # 81
  Ok, hittar ingen information på övriga kanaler eller media.
   

 83. Halvdansken

  Här i Danmark har Earth Hour inte uppmärksammats alls. Inga uppamningar före om att släcka ner, ingen rapportering efter om hur det såg ut, eller liknande. Vet inte ens om kommunen i PK-anda gjorde nåt. Tror jag inte.
  Jag har alltid förundrat mig över uppmaningarna från folk om att ”vi MÅSTE göra nåt”. Det kommer ofta från samma människor som öser på med utomhusbelysning till jul för att ”det är så mysigt”. Visst, det är fint, men fullständigt onödigt om man nu ska vara miljömedveten. Plus att man inte kan ta gnällande om höga elräkningar särskilt allvarligt.
  Skulle vara kul att se hur djupt solidariteten och miljötänkandet gick om kommunen la ner all julbelysning/utsmyckning ett år….

 84. L

  Halvdansken, här säger man på radion att 5 miljoner svenskar släckte ljuset. Det måste vara en fullständig lögn och som sagt, idén om att vi ska släcka för att påverka makthavarna känns rätt förfelad om det är främst makthavarna som släcker ljuset på gator och byggnader…

 85. Pär Green

  WWF får veta några sanningar!
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/earth-hour-inspirerar-till-handling_6042359.svd

 86. Pär Green

  Söndagsmorgonens larm om akut höga strålningsnivåerna i den skadade kärnkraftverket Fukushima 1 var fel.
  Greenpeace har gjort egna mätningar i Japan och funnit enligt TV4 nyheterna kl 22 kraftigt förhöjda värden! Uppgraderad till nivå 7
  Hej Pär, det var rätt som du sa om att det inte låg ute men nu har jag gett nyhetskanalen bastning så nu håller de på att lägga upp det. Hoppas det kommer upp så snart som möjligt!
  Med vänliga hälsningar
  KATJA NILSAND
  Nyhetsreceptionen, Tittarservice
  Varför fungerade inte innan jag tjötade?
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/tv4nyheterna?title=tv4nyheterna_22_00&videoid=1521338
  Är det något lurt? Eller är bara jag misstänksam? Eller är det en medveten taktik?
  Har inte hittat några uppgifter angående Greenpeace i några andra kanaler eller media!

 87. Bertel

  Per Green
  Bra jobbat och än är frågan vad är klockan obesvarad?  🙂

 88. Pär Green

  Bertil # 87
  Det är bara för mig att göra tredubbel pudel och jag ställer mig i SCAM-vrån.
  Förlåt förlåt förlåt

 89. Bertel

  Pär Green # 88
  Tack, men jag föredrar schäfrar.  🙂

 90. Pär Green

  Bertil # 89
  Då gör jag en schäfer!
   

 91. Pär Green

  Bertil # 89
  Eftersom en schäfer är tjockare än en pudel, är det ok att göra en schäfer?

 92. Bertel

  Pär Green
  🙂  🙂   woff.
  För kännedom, en liten anekdot ang schäfer kontra pudel.
  När jag skulle få nöjet att fylla 50 år så bearbetades jag hårt av restrerande familjemedlemmar, att en av mina önskningar av presentväg borde innehålla en önskan om en hund? Då hade vi två katter(en av dessa hade hundlik beteende) och jag la en tydlig nej i förhandlingarna.
  Därefter kom förslaget(lätt smygande, eftersom tanken om en hund hade väckts) av min bättre(och snyggare) hälft att vi skulle ev skaffa oss en pudel, varefter jag(i min iver att stoppa tankegångarna) sa att ingen pudel i vårt hem(har inget emot pudlar principielt) och ifall vi någonsin skall ha en hund, så skall det vara en schäfer och en gullig schäfervalp blev min finaste 50års present.
  Man kan antyda att en pudel är på gång och resultatet blir en schäfer. 

 93. Pär Green

  Bertil # 92
  Jag var en gång på 70-talet lycklig ägare av Örebro:s största schäfer!!
  Men det var lite som att ha den onde vid sidan! Mötande bytte sida vid möte!
   

 94. Bertel

  Pär Green # 93
  Vår ”varg” tillhör släkten dumsnälla gentemot människor(tur att ev inbrottstjuvar inte ha hunnit ta del av denna kunskap) trots sin respektgivande yttre(75 cm i mankhöjd).
  Han har tränats att lyda alla i familjen, inkl barnbarnen och tom gäster(ingen sk enmans hund).
  Ur sk grön klimatperspektiv belastar han våra koldioxidutsläpp, men han är lyckligt ovetande om detta och ligger för närvarande vid mina fötter.  Woff  🙂
   

 95. I noted that Uppsala’s UNT newspaper Sunday morningedition had it’s ”patrolling” reporter out taking pictures on Earth Hour, trying to shame businesses into complying –
  http://www.unt.se/uppsala/fullt-ljus-pa-teatern-1295895.aspx
  My comment on that article only lasted a short time before disappearing. Maybe it was the English … or maybe it was my heading: ”UNT as WWFs servant” 🙂 

 96. Toprunner

  Jag tyckte detta var ett kul klipp från lördagens flopp :
  http://svtplay.se/v/2373643/linkoping_slackte_ner
   
  🙂

 97. Lena Krantz

  Toprunner #96
  Ha ha…klart sevärt!

 98. Olaus Petri

  Toprunner! Vilken dramatik! Euripedes kunde inte gjort det bättre. 🙂

 99. Joel

  Man skäms lite över att vara olofströmmare. Inflyttad pga arbete iofs:
  http://www.sydostran.se/index.93422—1.html
  Übersläckaren är fanatisk cyklist samt kommunist får man inte säga längre utan vänsterpartist menar jag.