I en värld av tappade sugar

Det är säkert fler än Rosenhane som märkt att min närvaro på TCS blivit allt mer sporadisk. Detta har dock inte att göra med att vi lever i en värld av tappade sugar. Mitt intresse för klimatfrågan är och förblir lika starkt. Däremot har jag drabbats av fenomenet krympande dygn. Av en outgrundlig anledning tycks mina jorddygn bli kortare för i princip varje månad som går. Om detta har samband med att mitt ordinarie arbete samtidigt sväller i omfång låter jag vara osagt.
Det känns väldigt tråkigt för min del att inte ha lika mycket tid över för bloggen, för helst av allt skulle jag ju vilja syssla med klimat- och miljöfrågor på heltid. Jag hoppas dock att ni har förståelse för att min tid inte riktigt räcker till.
Jag vill tacka alla som skickar tips till mig och samtidigt vill jag be om ursäkt för att jag inte alltid svarar på era mail. Jag lovar att försöka bättra mig på den fronten.
Något som också stört min bloggutövning är att jag på grund av mitt arbete inte längre har möjlighet att komma till Stockholm. Det är trots allt i Hufvudstaden allting händer. Det är beklagligt, men jag vill samtidigt uppmana er att skicka in referat från seminarier och möten ni varit på eller skicka bilder på sådant ni sett på stan eller i er tidning. Ni får vara mina ögon och öron därute.
Framför oss har vi ännu ett klimatmöte, den här gången i Cancún. Det mesta tyder på att den enda behållningen av COP16 kommer att vara en schysst solbränna för dem som deltagit. Själv hade jag också gärna åkt till Mexiko. Jag har faktiskt aldrig varit där. Onekligen lär läget vara mer uppskattat än det förra mötets dito.
Det kommer även att bli intressant att se vad regeringen Reinfeldts andra period resulterar i vad gäller klimatfrågan. Ordet klimat har ju på sistone flytt politikens värld (utom i fallet Maria Wetterstrand).
Jag hoppas att ni stannar kvar på TCS. Jag ber er att stanna kvar på TCS. Jag behöver er. Tillsammans gör vi vintern mindre kall.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lena Krantz

  Självklart är vi kvar….
  Jag skriver ju inte heller så mycket kommentarer längre och dessutom av samma skäl som du.
  Men man kan hänga med rätt bra ändå och sätta in stötarna där de verkligen behövs s a s
  😀
  Sköt om dig och jobba inte för mycket!

 2. Gunnar L

  Tre med krympande dygn….
  Tänk vilken dröm att få arbeta med den klimatrelaterade fråga jag anser är mest konstruktiv på heltid.
  De kommande energisystemen som en gång för alla drar undan alla argument och skapar förutsättmningen för en global välfärd… Bara tänk vad skönt att alla dysterkvistar blir av med ALLA  argument….
  Jag skulle nog orka med dubbla dygn om jag fick bränsle av debatter IRL.

 3. Ingemar

  Tillsammans gör vi vintern mindre kall.
  Låt oss göra det. Det lär behövas när temperaturen och mörkret faller … 🙂

 4. Jag tror att den här bloggen på egen hand har bidragit till att intresset för klimat och miljö har minskat hos den stora mängden läsare som fanns förr…
  Klimat och miljö betraktas ju numera mest som ord från konstiga aktivister på vänsterkanten.
  Och med vänsterkant menar jag alla till vänster om de som är mest konservativa och mest skatteilskna. Plus att det finns forskare som är besvikna för att dom inte får gehör och anslag, men har fått ett sätt att i alla fall uttrycka sig här.
  Men jag hoppas att Maggie orkar fortsätta att engagera sig i klimat-, miljö- och energifrågan på den här bloggen. Och sist men inte minst fortsätta att engagera sig i frågan om hur vi kan ta hand om varandra när vi bara blir fler på ett begränsat klot.

 5. Olaus Petri

  Uffeb, har du ridit för länge på Ior nu igen? Var istället glad att det finns några som är ridderliga nog att reagera mot den våldtäkt av vetenskapen och den fria tanken som CO2-alarmismen står för.
   
  För mig är inte detta en höger-vänsterfråga även om jag tillstår att det finns väldiga likheter mellan vad ex. 10:10 (eller vad det 5:5?) representerar och ytterlighetsfenomen på vänsterkanten.

 6. Uffeb: med all respekt, men antalet läsare har faktiskt inte minskat.

 7. L

  Helt klart är att Uffeb på egen hand minskat mitt intresse att läsa här…

 8. Rosenhane

  Maggie, det var trevligt att träffa dig på olika klimatevenemang i Stockholm och det är väl inte på livstid som du inte har möjlighet att besöka hufvudstaden i klimatärenden?
  Hoppas få se dig här snart i alla fall! 😉
   
  Uffeb#4
   
  Om man skulle likna Maggie vid Snövit  i sagan och oss andra här som dvärgarna är det ingen tvekan om vems roll du hade iklätt dig, Dummer eller möjligen Tjater.

 9. Uffe, du verkar inte riktigt medveten om att de mest konservativa krafterna i Sverige är (s) och möjligen (sd). Dom nya (m) har närmat sig lite, och de som traditionellt kanske räknats som mest konservativa, dvs (kd) är ju idag det mest reformivrande.

 10. Karin

  Maggie,
  själv hittade jag din blogg av en slump och blev riktigt glad! Tänk, det var inte bara en hög skräniga och entusiastiska ungdomar som var vakna, utan även en hel del vuxna och sansade människor. Det ingav gott mod! : )
   
  Här är det många som ”väver sanning” tillsammans till en allt tydligare väv! Och det spelar ingen roll att många försöker förlöjliga och säga att det är fel på varp eller inslag, för ju fler som granskar tyget desto klarare färger och fler som (in)ser det!! Till skillnad från vissa andra vävar av en mer genomskinlig natur..

 11. Olaus Petri #5
  Kul att du inte har bidragit så mycket till den påstådda vänstervridningen av intresset för klimat och miljö.
  Intressant att du uppfattar mig som Ior. Så dyster känner jag mig inte. 🙂
  När det gäller 10:10 och det humorsjuka inslaget med sprängda oliktänkande så ser jag det mer som ett övetramp av reklammakare. Det funkade i Monty Python eftersom det var ett underhållningsprogram, men i marknadsföringssammanhang så blev det helfel.
  Och Maggie, kul att besöksantalet inte har minskat. Då finns det hopp.
  Och då är det ju fortsatt viktigt att här diskutera klimat, miljö och samarbete mellan människor med olika förutsättningar på olika delar av det lilla blå klotet. Ett troligen ganska unikt klot. Kanske unikt i hela galaxen utifrån vårt sett att tänka och leva, vad vet jag? Och då menar jag inte bara människan. Jag tänker på alla andra levande organismer som vi är vana att ha omkring oss.
  Och bara för att man är intresserad av de frågorna så bör man nog inte placeras på någon sorts politisk vänster/höger-skala.
  Däremot blir det tydligt en gammal tvådimensionell syn på människan som ibland dyker upp när det är skatter och varje form av politiska försök att styra med skattemedel som är fel…
  … även om jag kan hålla med om att politiker efter EU-inträdet har skaffat sig så ekonomiskt intressanta karriärmöjligheter att
  det snart är som ett multinationellt företag som inte behöver prestera något alls i 4 år och därefter köra en reklamkampanj för att få fortsätta i 4 år till utan att prestera något…
  Där tycker jag att det stora sveket ligger. Inte i olika former av bidrag och subventioner för att på marginalen försöka styra en lämplig teknikutveckling.
  Och om dom har betett sig fel i 4 år så ska dom inte ha förnyat förtroende. Men så fungerar det ju tyvärr inte. Och det beror nog på att trots allt sken av engagemang för utveckling och månande om hela klotets framtid för allas barn och barnbarn, så är resultatet i den egna plånboken det som betyder mest.

 12. ThomasJ

  Har en klar övertygelse över att det finns en ’kärna’ av TCS:are som tveklöst gemensamt skulle ge sig ut på en [typ] expedition – behöver inte vara ett skidande till Nord-/Sydpolen, kan vara i praktiken vad som helst. Denna övertygelse härstammar [hos mig] från den ’touch’ en får vid läsandet av diverse/diverses inlägg och den [övertygelsen asså] baseras 100 på förtroende. förtroende på vad som sägs, rätt/fel egalt, uttrycks, vrids, och eller inte… ’försvaras’… puh ibland [ofta!].
  Katalysator eller än bättre enzym i denna ’process’ är en- och otvetydigt en enda människa & hon lystrar till  Maggie!
  Ingen nämnd – ingen glömd – neither here, nore there!  😉
  Klart som ’spad’ att där finns tillräckligt mycket stamina & energi för att föra debatten vidare, vid, Gud förbjude M’s frånvaro, – alldeles oavsett – dock borde ’vi’ boka in ett antal utbildningar hos henne för att lyckas… QUE? 😉 
  Kram M!

 13. Jonas N #9
  Jag förstår vad du menar.
  Men när jag nämner konservativa så tänker jag på ett betydligt längre perspektiv än du gör.
  Och då blir KD och SD de mest konservativa.
  Familjer, gudar och stamfejder var väl det som skapade flest problem när tillgången till land inte var det största problemet långt bort i mänsklighetens barndom. Och som fortsatte i tusentals år.

 14. Maggie!
  TCS och di.se är det jag läser mest på nätet! Din blogg ger väldigt mycket! Stort tack!
  Finns det någon påläst klimatrealist i närheten av Skara?
  Stötte i dag på en gammal polare som  numera är professor på SLU i Skara. Han har inbjudit Rockström att utveckla de åtgärder mot ”klimatkrisen” som Rockis föreslår. Han har ännu inte svarat. Är det någon som är intresserad att ”ställa frågor” om han kommer? (Jag bor på Kinnekulle.)

 15. #13
  Vilka är de mest konserverande krafterna i Svensk politik?
   
  I början av förra seklet var det högern och arbetsgivarna, med kapitalägare, prästerskap och adel.
   
  Nu är det S, LO och landets myndigheter.
   
  Hur är det med riksdagsledamöterna, när går de ut i en öppen debatt om vad som är det optimala antalet sätt ur väljarnas perspektiv?
   
  Alla som har maktpositioner som inte tål fri konkurrens, är och har alltid varit konservativa…
   
  Vissa av dagens kapitalister är minst konservativa….
  Många NGO är extremt konservativa…. nog alla… säg någon som vill spela med öppna kort i fri konkurrens?
   
  Visst är det intressant att pendeln som vanligt svängt från den ena ytterligheten till den andra, i landet lagom, högt upp i mörka och kalla Norden…

 16. L #7
  Ja men ibland kan man ju i alla fall sticka in en rad om att man tycker väldigt illa om en läsare som ibland kommenterar.
  Och det är ju lättare när man är anonym och har nästan full koll på den man angriper. 
  Jag kan inte tycka illa om dig eftersom jag inte har en aning om vad du är för människa, men tydligen har jag retat upp dig riktigt rejält någon gång. (och efter det tydligen varje gång…)
  Ett tips, för att du ska kunna fortsätta att delta i den här bloggen, är att du helt enkelt hoppar över allt som skrivs av uffeb.
  Jag läser här med stort intresse, även om det på senare tid mest handlar intresse för hur människor kommunicerar i det här formatet.  
  Och ibland skriver jag. Tidigare gjorde jag det ofta för att få svar på en del frågor om hur klimatet fungerar, men det gav mest knäppar på näsan för att jag var okunnig. Eller kommentarer av typen: ”Fattar du inget, klimatet kan inte påverkas av människor”. Trots att det inte var det jag frågat om…
  Nu skriver jag mest för att uttrycka hur jag upplever diskussionerna. Om det är ointressant så är det ju enkelt att hoppa över det som uffeb skriver.
  Och så här långa inlägg blir det nog inte i fortsättningen…
  … om jag inte kommer på något nytt intressant som gäller klimat, miljö, och hur vi fixar energi och samarbete mellan fler. När vi har en växande befolkning på ett jättestort klot som är en cirkulerande fluglort i vårt solsystem.

 17. Claudius

  Maggie, också jag hittade din blogg av en slump. En lycklig slump! Och jag har länge undrat hur du har kunnat hinna med att sköta den så bra. Att du nu inte hinner med riktigt så mycket som du kanske skulle vilja: Helt OK.
  Att du finns här, och dyker upp, inte alltför sällan förstås, räcker bra. Och dina medhjälpare finns ju hela tiden.
  Så jag tycker att vi som läser här har all anledning att vara glada, hur du än väljer att göra.
  Men inte tänker du väl resa till Mexico? För en reprisföreställning av Köpenhamn?

 18. Rosenhane

  Karin#10
   
  Helt rätt, här på TCS vävs robusta saker med tuskaft medan
  agw-arna väver bräckliga korthus av fantasitrådar.
  Min egen teknik är rosengång.
  Det är väl ok att  laborera med en vävteknisk aspekt på klimatfrågan?
  Då får man ju med genusperspektivet  på ett hörn också, eller hur?
  Det tror jag dessutom både Eva Lundgren och Tiina Rosenberg skulle applådera.
  Jag menar, oss politiskt korrekta emellan. 😉

 19. Karin

  Rosenhane
  Absolut!! Mångfald är ju rätt i alla läger.  : )

 20. Anders L

  Visst känns det som att dygnet krymper. Men ingenting kunde vara längre från sanningen. I själva verket blir dygnet ca 20 miljondels sekund längre varje år, så om bara 140 miljoner år kommer en normaldag att vara 25 timmar lång. Då kommer alla skolbarn att ha sovmorgon varje dag! Känn på den! (Däremot verkar det inte som om året blir längre, så det kommer ju att bli en massa mickel med kalendern för att få det hela att gå ihop.)

 21. Labbibia

  Självklart blir vi kvar!
  Det finns ingen sida på hela nätet som kan konkurrera med din TCS, Maggie! Jag läser den med glädje och intresse varje dag. Du och alla andra som skriver inlägg och som kommenterar här har blivit som gamla goda vänner. Om du känner att du inte hinner med så måste du ju ändå naturligtvis prioritera ”det verkliga livet”. Alla har naturligtvis förståelse för det. Jag ser fram emot dina inlägg framöver, även om de kanske kommer att dyka upp mer sällan. Som tur är har du ju minst sagt utmärkta medskribenter också, de får hålla oss ”klimatgalna” igång när din tid inte räcker till……

 22. Anders L

  Gunnar L #15,
   
  Jag vet inte riktigt om jag håller med dig. Sverige är ju numera ett närmast Berlusconi-liknande land som praktiskt taget helt saknar oppositionell press och regeringskritiska artister, och där det parti som kallar sig ”statsbärande” (dvs M), vägrar att tala om vilka det är som bär det partiet. Oavsett vilket problem man anser sig ha så finns det i den politiskt korrekta världen av idag bara en enda lösning, och det är att sänka skatterna för de rikaste och försämra skyddsnätet för de fattigaste. Och det mest tragikomiska av allt är att det finns massor av ordinära löntagare som på fullaste allvar tror att miljardärernas företrädare är det minsta intresserade av dem.

 23. ThomasJ

  #20: Tack för upplysningen! Seså, nu behövs det ’bara’ ~ 140 mio år innan mitt dygn är 25 timmar… Jösses, det gäller i sanning att ha koll på preferenserna idag… puh  😉
  //TJ

 24. ThomasJ

  Labbibia #21: Hear, hear! 🙂
  Mvh/TJ

 25. ThomasJ

  Berlusconi-likt… ? Well, then with No Pressure, eh? duh!
  //TJ

 26. Rosenhane

  I debatt just nu tv1:
   
  minkutsläppare! Se och kommentera!

 27. Sköt om dig Maggie.  Man ska va rädd om sig så länge man har sig

 28. ThomasJ

  R #26: Tack för länk – it’s on. Finns där ngt sätt att stoppa denna ’Värld’? Skulle väldans gärna vilja ’hoppa av snurren’… ? 😉
  Sh*t som ngn sa – det är aldrig för sent för att lägga av…
  Å andra sidan är världen full av tappade sugar och svenska kyrkogårdar överfulla av överambitionösa [f.d.] människor.
  Hard choice… !
  Mvh/TJ

 29. Börje S

  När jag tittade på Lunds Kommuns hemsida igår såg jag ingenting om att 10:10 skulle uppträda på Palestra 7 okt. Däremot nämndesen del andra klimatskojerier som skulle ske under kommunens miljövecka.
  Fler än jag som påminde kommunen om 10:10:s fascistiska ideologi, manifisterad i en påkostad 4-minutersfilm till mänskligheten? (Budget 400.000$, varav inte mycket av budgeten gick till löner, ty artisterna 50 st, av mer än 100 inblandade i produktionen levererade gratis.)
  Någon Lundabo här som vet om 10:10-jippot verkligen gick av stapeln?
   

 30. Vilken toppenvecka för UI. De har knappt hunnit resa sig från golvet där de legat och vridit sig i skratt av den där monumentalt roliga reklamfilmen. Och nu kommer detta att Maggie drar ner på sin verksamhet. Jag hör ända ner till Lund hur Champagne-korkarna flyger i luften hos UI.
  MEN, jag tror deras lycka kommer att vara kortvarig…mycket kortvarig!

 31. Anders L.
   
  Kapitalismen har på effektivast möjligt vis tagit oss från grottor till Internet, i slutet har socialliberalismen gjort att sammanhållningen ökat (på bekostnad av utvecklingen, men det anser jag det har varit värt).
   
  Snart finns inga yrken kvar som människor kan utföra i full kostnadskonkurrens och globalt är det den billigast metoden att tillverka som kommer vinna.
   
  Efter WWII har det utkristalliserats arbetsmyrornas alternativ (säkert undermedvetet, i vart fall inte medvetet av någon individ eller grupp) den bygger på att alla vill vara maximalt produktiva i sin yrkesroll.
   
  Därför ökar byråkrati in absurdum.
   
  Då Sveriges medborgare var i sanning obildade och oupplysta, klarade de sig bra utan 90% av dagens offentliga byråkrati…
   
  Landet ändå på 100år tagit sig från Europas fattigaste till det näst rikaste/per kapita. (väldens lägsta skatter och unikt samarbete mellan storföretag och regering)
   
  Sverige var världsledande i många tunga framtidssektorer.
   
  1970 tillverkades det bara mer fartygstonnage i Japan, mindre än tio år senare betalade den första borgerliga regeringen för en skyndsam sprängning av kanske världens då modernaste bockkran.
   
  Under finanskrisen 2008-2009 skrek 1600 biståndsprofiternade NGO på att EU betalar ut bistånd som andel av sina resurser, de vill alltid ha mer… men beroendet bara ökar, var gör de för långsiktig nytta? Försvarar de undermedvetet sina roller och bygger ut nya biståndsområden, skapar ett behov, så söker anslag?
   
  Jag anser att vi har en annan möjlighet.
  Jag anser att vi inte ska syssla med att kontrollera varandra, för att ha ett arbete att gå till.
   
  Jag anser att vi kan befria människan genom att avbyråkratisera och lägga alla frigjorda medel på en global medborgarlön.
   
  Då försäkringskassan och den del av sjukvården som enbart sysslar med att sjukskriva människor, kostar mer än de sjukskrivna, borde fler än jag se felet…
   
  Vi kunde starta en världsvaluta, med alla naturtillgångar på internationellt område som bas.
   
  Bara råvarorna på havsbotten motsvarar 100ggr alla mänsklighetens fysiska skapelser (mänsklighetens förmåga är den stora tillgången, den har mest med kunskap att göra, som utvecklas dynamiskt).
   
  Vi har en gång tidigare haft samma ”läge”, i antikens Aten utförde slavar det som robotar kommer göra i våra barns samhällen (om vi kan hålla sams så länge).
   
  Fria män sysslade med filosofi….. (snackade skit kort sagt, visst är det de bästa stunderna när du sitter med dina vänner, helt avslappnad och snackar skit?).
   
  Det stora valet är mellan sysselsättningens dygd (som jag i hela mitt liv tillbett, då jag trott att allt skapat en total ökad livskvalitet) och livets egenvärde.
   
  Jag orkar inte läsa igenom sorry, finner du fel, så skriv det..
   
  //gugge

 32. L

  Rosenhane #26, minkutsläpparna fick bara ris, utom av varandra…

 33. Rosenhane

  Ekvivalensen mellan minkutsläpparna och AGW-folket är slående,
  det är ju dårar på extremvänsterkanten som är i farten., uffeb, dummerjöns, kan du inte se vad det är frågan om?
   
  Jo jubelidioter!
   
  Måtte Björklund och hans departement lyckas med att höja standarden på undervisningen i skolan de närmaste 4 åren så att vi får färre stackare som kan lockas att bli boskapsväljare till vpk och mp.
  Tur att man inte har högt blodtryck!!

 34. Bim

  Karin #10
  Bra och väl uttryckt.

 35. Helge

  Hansen verkar backa från att det blir det varmaste året.
  Hansen verkar backa
  http://climaterealists.com/index.php?id=6417&linkbox=true&position=3
  Hansen verkar backa något, han tror inte det blir det varmaste året längre

 36. Helge

  Hmm, något är fel på min webb-läsare eller servern, därav upprepningen…

 37. Bertel

  Labbibian #21
  Touhcè 🙂

 38. Börje S

  • Climategate
  • Glaciärgate
  • Amazonasgate
  • Afrikagate
  • Greenwargate el Greengangstergate: We KNOW were YOU live…
  Och nu störst av dem alla?
  • SPLATTERGATE
   
  Jag har i eftermiddag fascinerat följt kommentarerna till rapporteringen om Splattergate i en hel del tidningswebsidor. Av kommentarerna att döma så har misstänksamheten mot miljörörelsen tilltagit enormt. De få som försvarar 10:10:s (och miljöaktivisternas) tilltagande antidemokratiska tendenser argumenterar dåligt/uselt.
   
  Och rätt så. 10:10:s film indelas i 4 scener, ett klassrum, en arbetsplats, en fotbollsplan och en TV-studio. En auktoritet på varje plats (lärarinnan, arbetsledaren, fotbollstränaren och representanten för 10:10) propagerar för en enstaka sida av en alls icke avgjord vetenskaplig fråga. Så frågar auktoriteten om alla är med, och påminner samtidigt om att de verkligen inte vill tvinga någon att dela deras åsikt.
   
  Flertalet instämmer. Till de som visar sig tveksamma ler auktoriteten och säger ungefär att det är helt OK, ni har er åsikt och jag har min.
   
  Varefter auktoriteterna avrättar de oliktänkande genom att spränga dem i luften så att de väggar, tak, skolbänkar och de liktänkande blir översköljda av en gröt bestående av blod, hjärnplasma, inälvor och benstumpar.
   
  Auktoriteterna fortsätter sedan, som om inget hade hänt. Så påminner den helt oberörda, gulligt glasögonprydda skollärarinnan innan barnen flyr klassrummet:
   
  ”Hör upp, alla, glöm inte att läsa kap 5 och 6 om vulkaner och glaciärer! Ja alla utom Phillip och Tracy, förstås.” (Phillip och Tracy är 10-åringarna hon just förvandlat till en blodig gröt.)
   
  Auktoriteten på arbetsplatsen har en medhjälpare (vad/vem symboliserar denne medhjälpare?) som på auktoritetens tecken genast kommer rusande med avrättningsredskapet en liten box med en röd knapp som utlöser utplacerade bomber.
   
  I TV-scenen deklarerar  skådisen som hjälpt 10:10 med kampanjen att hon med sin arbetsinsats gjort rätt för sig i 10:10 kamp mot den livsfarliga gasen CO2. Det är inte tillräckligt! Hon är ljummen! Av med hennes huvud! Fram med avrättningsknappen och 10:10:s representant spränger skådisen i luften . Skådisens kvarlever fastnar på studioväggen och i sörjan glider hennes bortsprängda ögon sakta mot golvet.
   
  Kul, kul tyckte Franny Armstrong, filmens producent och en hängiven miljövän. Denne Franny som blev tillfrågad varför hon (i likhet med Al Gore) åkte jetplan över hela världen för att promota sin film, den som besvärjde alla andra att omedelbart sluta att använda flyget som transportmedel för vårt stackars febriga jordklots skull. Istället för att svara på frågan kallade hon på sina gorillor som genast körde intervjuaren från platsen, en allmän plats som Franny och hennes ”miljö”team ockuperat för att tjäna ännu mer dolares på sitt missfoster till film.
   
  Hon har också påpekat att ”vi vill väl inte precis mörda våra meningsmotståndare, men det vore väldigt bra om de åtminstone fick nån kroppsdel amputerad”. Förmodligen menade hon meningsmotståndarnas huvud. En sann miljövän den där.
   
  Som sagt, oerhört många har reagerat mot den nya miljöfascismen. Den genialaste kanske är den där en våldsamt klippkunnig filmbearbetare bearbetat den första scenen sålunda:
  Lärarinnan trycker en första gång på den röda knappen. Philipp och förvandlas till ovan nämnda gröt av blod och köttslamsor.
  Hon trycker en annan gång ett par 10-åringar till flyger i luften.
  Hon trycker och trycker och tryckertryckertrycker frenetiskt om och om igen tills hela skollaklassen förintats, Då fryses bilden på en nöjd leende lärarinna med ett sexigt leende på läpparna.
  Ahh, diktatorship, how delightful!
   
  Ja, ni har väl sett den men om ni inte har, se den:
  http://www.youtube.com/watch?v=AmBnVjy4vag&feature=player_embedded
   
  Tydligare än så kan det inte bli! (Högst 500 millioner människor på planeten propagerar vissa miljöorienterade för)
   
  Det är förvånande att åtminstone en av våra meddebattörer inte förmått att se vad denna propagandafilm från miljöorganisationen 10:10 innehåller för politiskt stoff, trots att denne tydligen varit aktiv i ett parti som fordom sades tillvarata lantbrukarnas intressen, men som nu mest tillvarartar svågrars och söners intressen i föga energieffektiva energibranscher.
   
  Men det just av den anledningen jag gjort mig mödan att beskriva filmens innehåll. Men min ansträngning räcker nog inte så långt i just detta fall (jag tror ju att CO2-hotet är våldsamt överdrivet), så jag citerar ett par tänkvärda kommentarer från världen om organisationen 10:10 och deras film för att visa att jag i alla fall inte är helt ensam om min uppfattning att vi där ser en miljörörelsesvans som kan bli ett reelt hot mot mänskligheten i motsats till det våldsamt uppblåsta CO2-hotet.
   
  Larry Bernard says:
  October 3, 2010 at 4:54 PM
  DON’T MAKE THIS ABOUT GLOBAL WARMING
  The problem with the video is much bigger then Global warming
  The problem with the video is about much more then blowing up kids
  Its about conformity: And if you refuse to conform “Authority” will kill you.
  But they give you the illusion of choice before they kill you.
  But if you make a choice they will punish your children for your choices
  And when they kill you they do so with no emotion other then pure pleasure.
  And when they kill you they don’t care about the harm to other people.
  And when they kill you they expect those who conform to move along and continue to be orderly and obedient drones.
  If you believe in Global Warming or if you don’t if you believe in a Western Democratic way of life you should be disturbed
  anna v says:
  October 3, 2010 at 5:41 am
  Verity Jones says:
  October 3, 2010 at 5:04 am
  the part that has made me really angry is the bully message contained within the film that suppresses expression of choice.
  Having lived under a junta for seven years, the act by a part of the population to take the freedom of choice from the rest is something I have lived through, it does not surprise me as much as the total lack of humaneness and empathy shown by this video. There is a minimum that separates humans from human monsters and this video crosses the line. ( in addition to doing a number of other undesirable things, like brain washing and coercion and familiarization with blood).
   
  The first step in preparing the way for slaughter is to dehumanize the victims. When they become less than human, when they can be murdered as nonchalantly as taking out the garbage, then comes the actual killing. This video was not about making an argument in regard to global warming. Intentional or not, this video dehumanizes skeptics and sets aside the need to debate the science under the guise of humour, and proposes that not only is the science settled, but that there is no longer any value in debating with the doubters, they are just a group of malontents who there is no reasoning with and who can be dismissed by making fun of them, going to far as to laugh at their murder.
  There are parallels in history, and the most recent of these was not so long ago that those who survived still live and bear witness to the horrors that humanity is capable of sinking to. If you truly believe that there was no harm in this video, then you are either hopelessly naive, or harbour a belief system that is sympathetic to this strategy.
   
   

 39. Per Spektiv

  Maggie, vi är nog rätt många här som läser mycket men skriver sällan/aldrig eftersom sidan håller så håller så hög kvalitet. Vi blir kvar för att t.ex Littmarckarn, Nordinarn, Stilbsen,  Björnbommen, G:et, Palmen och inte minst han Sjögren levererar folkbildning av klass.

 40. Bertel

  Rosenhane #33
  Såg debatten och mitt blodtryck fick höjda värden en bra stund efteråt. Dessa ungda människor(bortskämda snorungar) verkar helt har tappat propotiornerna om vad som betraktas som berättigade aktioner för djurens ”bästa”.
  Att ta till våld,  hota människor som arbetar inom pälsindustrin och deras nära släktingar samt deras barn är skrämmande och att de djurättsaktivister som medverkade i debatten skrattade när de drabbade beskrev hoten mot deras anhöriga.
  Jag skulle gladeligen vara med och betala dem flerårig studieresa till Nordkorea där de kan praktisera djurvänlig produktion på landsbygden.    

 41. Claudius: #17 Nej, jag skulle förstås resa till Mexico för stränderna, som alla de andra COP-deltagarna. 😉

 42. S. Andersson

  Nicklas E #30: UI-folket kan per definition inte bli lyckliga. De tror nämligen på klimatapokalypsen. Vad finns det att vara lycklig för när allt ändå kommer att gå åt helvete?
   
  🙂

 43. Christopher E

  Apropå Mexico… ganska festligt att klimatdelegaterna mellan bar- och strandbesök också kan beskåda Mayarikets ruiner i omgivningen.
  En kultur som gick ner sig mycket sannolikt på grund av klimatförändring, till kallare väder.
  Något exempel på att varmare klimat knäckt någon civilisation finns väl inte. Däremot gynnat, som till exempel under medeltida värmeoptimumet, som bekant varmare än nu.

 44. Christopher E: intressant fråga. Har någon mänsklig civilisation någonsin (vad vi vet) gått under pga varmare klimat?

 45. Christopher E

  Maggie #44;
  Det enda jag kommer på på rak arm är väl de samhällen som levde i ett grönt Sahara vilket under vår interglacial gradvis blivit mer ökenartat. Fast det är ju inte riktigt en civilisation i vanlig betydelse.
  Ett annat exempel är inuiterna som med sin speciella livsstil flyttat norrut under tex. MWP när det blivit för milt för deras smak.
  Men generellt är ju alltså varma perioder de när den mänskliga civilisationen blomstrar.

 46. Börje S – Bra sammanfattning och kommentar(er)

 47. Sten Kaijser

  Kära Maggie, jag minns fortfarande hur det plötsligt kom en ny Maggie på ”climatesceptics”, en Maggie som dessutom var svensk. Jag blev så glad och sedan dess har jag följt din blogg – och blivit alltmer imponerad.
  Många klimatdebattörer förfaller till personangrepp men inte du. Under den tid jag följt din blogg har jag aldrig sett ett inlägg från dig där du gått till personangrepp. Dessutom har du ofta visat oss även vad våra meningsmotståndare skrivit på olika håll.  Att du dessutom hela tiden påminner om att jorden faktiskt har viktigare problem än klimatet att ägna sig åt ger din blogg extra tyngd.
  Jag kan passa på att i denna hyllning till dig och dina insatser ta fram mina nuvarande ståndpunkter när det gäller jordens framtid och som jag oftast bara har pratat med vänner och bekanta om.
  1. Jag kallar mig numera inte klimatskeptiker utan klimatpessimist. Som de flesta av oss som följer TCS så fruktar jag ett kallare klimat mer än ett varmare – jag brukar säga att en tidig frost i Alberta eller Saskatchewan kan få matpriserna i  världen att skjuta i höjden betydligt mer än bränder i Ryssland. Att jag är pessimist beror då på att jag tycker att det finns flera anledningar att tro att det faktiskt kommer att bli kallare framöver. Det beror som de flesta ”här” vet på PDO som i sin kalla fas kan påverka oss under 30 år framåt, dels på risken att solen går in i ett nytt Maunderminimum.
  2. Den absolut viktigaste insatsen för världens framtid är utbildning av kvinnor,  speciellt i den fattiga världen. Vi vet att det idag produceras mat som räcker för dagens befolkning på mellan 6 och 7 miljarder människor och förmodligen kan jorden klara ännu fler – men det finns en gräns. Det bästa sättet att hejda överbefolkningen är att utbilda världens kvinnor. Utbildade kvinnor föder färre barn och dessutom (och det är minst lika viktigt) så väntar de längre innan de föder sitt första barn. Den dag som en mors gärning bedöms inte efter hur många barn (eller ibland bara hur många söner)  hon fött utan efter hur det går för hennes barn – den dagen kan vi glömma hotet om överbefolkning.
  3. Jag är övertygad om att inom 10 år så kommer man i vetenskapliga kretsar att veta att
  ”om det är tack vare vår användning av fossilt kol som vi lyckats berika atmosfären med koldioxid,  så är detta det bästa mänskligheten gjort för livet på jorden”.
  Tack Maggie för TCS och jag är säker på att du en dag kommer att nämnas som en av de svenskar som betytt mest för att skapa en allmän insikt om att den så kallade klimatpolitiken är ett större hot mot mänskligheten än ett föränderligt klimat.
  För mig är du huvudet högre än alla andra som diskuterar klimat och miljö.

 48. Boken ”Global nedkylning: klimatet och människan under 10.000 år” Fredrik Charpentier Ljungqvist, 2009 ( 173:- hos Adlibris) beskriver hur flera kulturer påverkats och gått under pga ändrat klimat. Boken är mycket intressant. Jag har låtit den gå runt bland mina vänner. LÄS DEN!

 49. Gunbo

  Christopher #45,
  Tack för länken till en intressant artikel om det gröna Sahara. Hittade den här meningen som ledde till en del funderingar:
  ”A shift of the earth on its axis caused monsoons to move north to the Sahara.”
  Det innebär väl att enbart högre global temperatur inte leder till att Sahara kommer att blir grönt igen, som påstås ibland?  

 50. Christopher E

  Gunbo #48;
  Jag såg inte det… det stämmer ju inte alls. Någon förändring av jordaxeln är inte aktuellt för dessa förändringar. (Det finns dock en cykel där axellutningen varierar 2,4° över 42000 år)
  Nej, jag tror inte heller att enbart värme gör Sahara grönare. Det beror ju på var de högtrycksceller hamnar som ger dagens torka där. Man har mätt upp ökande grönska i Sahelregionen under sent 1900-tal, dock.

 51. Gunbo

  Christopher #49,
  ”Jag såg inte det… det stämmer ju inte alls.”
  Nej, jag misstänkte det. Förändringen av jordaxelns lutning skedde väl mycket tidigare och var då en bidragande orsak till att den senaste istiden tog slut.
  ”Det beror ju på var de högtrycksceller hamnar som ger dagens torka där.”
  Visst, Hadley-cellerna ligger väl alltid på ett visst avstånd från ekvatorn och vad jag förstått har de funnits sedan hundratals miljoner år tillbaka.  

 52. Sten: #47 Tack, kära Sten! Jag uppskattar verkligen dina ord. Och dig som person.

 53. Christopher E

  Gunbo #51;
  ”Förändringen av jordaxelns lutning skedde väl mycket tidigare och var då en bidragande orsak till att den senaste istiden tog slut.”

  Med stark tonvikt på ”bidragande” i så fall, cykeln är alltså 42000 år med bara en liten skillnad i lutning (istidscykeln är ca 100000 år). Som ju dessutom är uppenbart symmetrisk mellan halvkloten. Nedisningarna är däremot globalt synkrona. Dessutom är det inte så att axelförändringen ”har skett”. Den pågår hela tiden, just nu med ökande vinkel. Det är inte så att istidscyklerna kan förklaras med Milankovic-cykler. Det stämmer inte så väldigt bra, och dessutom har nedisningarna ändrat tempo. Det är bara så att man inte har någon bättre förklaring just nu.
  Axelförändringen är alltså inte större än att vändkretsarna flyttar 26,7 mil på jordytan under 21000 år, och sedan tillbaka igen, eller annorlunda uttryckt, midsommarsolen i Sverige lyser ca 5 måndiametrar högre upp på himlen. Inte särskilt dramatiskt.
  ”Hadley-cellerna ligger väl alltid på ett visst avstånd från ekvatorn”

  Du menar cellens fallande luftområde, förstår jag. Mer eller mindre är det sant, eftersom de är en fysikalisk nödvändighet som ytterst beror på jordrotationen, men förflyttningar i den skalan som behövs för att ändra klimat i Sahara (vi talar bara om något fuktigare, inte regnskog… 😉 ) är fullt tänkbara. Högtrycksområdena är inte heller jämt fördelade longitudmässigt (sidledes alltså).

 54. Christopher E

  Högerklicka på länken i #53 ovan och öppna i nytt fönster/flik, om den tjurar (det gör den i IE hos mig).

 55. Gunbo

  Christopher #53,
  Tack för ett mycket intressant svar!
  ”Dessutom är det inte så att axelförändringen ”har skett”.” Nej det förstår jag nog men skrev otydligt. Vad jag menade var att axelns lutning var maximal. 
  Vad gäller Sahara har väl havsströmmarna utanför Atlantkusten också en inverkan på klimatet? 

 56. Adolf Goreing

  Hej Maggie! Det är klart man är kvar – till the bitter end. Enligt kosmologerna kommer ju universum att dö värmedöden så på sätt och vis har ju AGW:rna rätt?  Jag kommer ihåg när bloggen startade och alla trevade omkring och visste knappt ens vad ”feedback” var. Nu vet de flesta att det är där den stora frågan står. Det är betydligt svårare att slå klimatförnekarna i skallen nuförtiden men samtidigt måste jag säga att klimathotet har fått en oförtjänt, icke-ifrågasatt ställning i Sverige. Det är nog kylan som gör oss tröga här uppe. Klimatet kommer att rämna här också. Fantastiskt att du orkat, för man kan bara ana en del av den negativa energi som nått dig från de som känt att världsbilden varit på väg att rämna. Det var också kul att fakiskt få skaka hand med dig i Stockholm den där gången. Du var precis som jag hade väntat. Ödmjuk och klok med en aura av värme som visserligen var antropogen men inte ändrade klimatet annat än mycket lokalt och det till det positiva.

 57. Christopher E

  Gunbo #55;
  ”Vad gäller Sahara har väl havsströmmarna utanför Atlantkusten också en inverkan på klimatet?”
  Ja, det tror jag med, och sannolikt monsunrörelserna i Indiska Oceanen också. Och säkert mycket annat också.

 58. Håkan Sjögren

  Anders L # 22 : Jag är för fin i kanten för att beskriva Ditt inlägg på ren svenska, men visst var det näringsrikt och jordförbättrande. Annars undrade Du vilka som bär upp (m). Svaret är drygt 30 % av väljarna, för att tillfälligt lämna klimatfrågan därhän. Själv saknar jag inte regeringsfientliga artister, proggare och liknande för 5 öre. Mvh, Håkan.

 59. Rosenhane

  Ann L-H och Slabadang, ni som är vana att ta duster med radionämnden,
  OT för tråden men,
  I tv1 igår 8/10 kl 22 visade man en film Trapped, en ”thriller” där sjuka människor av tveksam sexuell karaktär ger sig på välbärgade och kidnappar deras barn under vidrigt bestialiska former.
  Ikväll i tvåan kl 21 kör man en rulle på samma tema där två bögar tar en familj med ett minderårigt barn som gisslan och plågar och dödshotar dom under de mest bestialiska former.
  Är det svt policy att visa sådant som helgnöje för svenska familjer, kanske som en uppföljning då till tryckknappssplattern, för att visa vad som kan hända oliktänkande eller vad är meningen?
  Vidriga är dessa fullständigt meningslösa filmer som exellerar i perverst våld.
   
  Vad säger tv-ledningen?