Jag befinner mig på Bokmässan i Göteborg och det är sannerligen en häftig upplevelse! Ni som inte har varit här borde definitivt besöka Göteborg nästa år.
Jag har haft nöjet att samtala lite med några medlemmar av VoF. Dock var inte Olle H på plats. VoF säljer en söt t-shirt som det står ”Jag är skeptiker” på. Jag försökte förhandla till mig en gratiströja, men dessvärre gick VoF inte med på det.
Jag lyssnade på David Jonstad som talade om koldioxidransonering (bilden ovan). Jag köpte första numret av Klimatmagasinet Effekt (recension kommer vid senare tillfälle). Jag talade även med Jordens Vänner, som tydligen organiserar egna klimatkurser för gemene man. Föreningens ringa budget tillåter dock inte att man importerar Pär Holmgren, det är medlemmarna själva som utbildar.
I KallaKulors monter ligger en nätt liten hög med Chill-out. Jag vet dock inte hur bra den säljer. Om ett par timmar kommer jag få möjlighet att marknadsföra min och Lars Berns bok från ett litet podium mitt i vimlet. Och under morgondagen återkommer jag med ett mer utförligt referat från årets bokhändelse. 🙂
Maggie, för att öka uppmärksamheten kring boken borde ni ha foliehattar på er i montern.. 🙂
L
Vore det inte bättre att bjuda på lite riktigt kall dricka med is i?
😀
Lycka till Maggie!
Hoppas er bok säljer bra. Det behövs verkligen en motvikt till all ”galenpropaganda” a´la Tone Bekkestad.
Håll (vatten)ångan uppe!
Bokmässsan, eller Bockmässan för att tala med Eva Lundgren, är ett spektakel av rang med lite av varje för alla och en var. Har man exempelvis blivit lätt illamående efter att ha passerat montrar med Arena eller Aftonbladet kultur kan man strax därpå stärka livsandarna hos Axess och Kalla kulor.
Köpte också en del litteratur till jobbet. Rea! 🙂 Kanelbullarna är dock inte rabatterade. För det blygsamma priset 25 pistoler fick man en bulle med den imponerande diametern av tre tum. 🙁
Passade även på att haffa Maggie för att ett signerat exemplar av Chill out. Tyvärr tillät inte minstingen jag hade med mig att stanna kvar och lyssna på henne.
Men det blir väl en ny bok och därför en ny chans nästa år?
Hej Maggie och alla läsare!
Är ny här men kan bara konstatera att, efter att ha läst chill-out och därefter sökt kunskap på nätet, så måste jag engagera mig i detta. Jag har en naturvetenskaplig utbildning på universitetsnivå så lite borde jag ju begripa men det är några saker som ni här gärna får klargöra.
1. Är det solklart bevisat att CO2:s påverkan på T har en logaritmisk utveckling??
2. Finns det några som helst bevis för att ”tipping-points” existerar?
För bortsett från andra spörsmål så känner jag att om svaret är JA på fråga 1 och NEJ på fråga 2 så finns det ju inte ens en tunn bevisföring för AGW.
Jag kanske skall tillägga att jag är skarpt tveksam till AGW bl.a med tanke på dess ringa mängd i atmosfären.
Hoppas att det blev lyckat alltihop och även att ni säljer lite böcker så att folk får vet nåt för en gångs skull.
Ser fram emot en rapport ang hur det gick så snart som möjligt!
;o)
Lena: Tack! Det var riktigt kul och bra på alla sätt och vis och jag återkommer med en fyllig rapport i morgon bitti. 🙂
Olaus Petri: Trevligt att träffa dig med! Om jag hinner med någon ny bok till nästa års bokmässa låter jag vara osagt. Men snart kommer min rapport om klimatinfo till barn och unga via Timbro.
Jag fick ett tips om ett bra seminarium i lördags här:
Klicka lördag i högerspalten och välj ”Ska vi spara eller slösa…”
Brendan O’Neals inlägg är en höjdare!
Tack själv Maggie! Hade inte lillan krävt sitt hade jag som sagt gärna stannat kvar och agerat klack åt dig. Jag hade nog krävt dig på en Filibuster! 🙂
Ser fram emot att ropa ”Timber” på jobbet när din Timbro-rapport lämnat pressarna.
TobbeL, du frågar
1. Är ett logaritmiskt samband solklart bevisat?
2. Finns det tippings points?
Svar:
1. Ja, som mycket god första approximation (Är det matematiskt exakt vid alla koncentrationer? ’Nej!)
2. Sådana kan finnas, men det omöjliga att avgöra eller prediktera var sådan skulle finnas eller åt vilket håll det då skulle tippa.
Tillägg till 2:
Den tipping point man känner till är främst när jordens klimat lämnar en istid. Och en något minre abrupt ’tipping’ när vi återigen går in i en istid, den förändringen går inte lika snabbt. Jordens normaltillstånd den senaste miljonen år har varit just istid med kortare varmare perioder (interglacialer) däremellan.
TobbeL GBG
Om ingen mer kommunikationsbildad än jag svarar, får du svar från mig så småningom.
Hur mycket fysik kan du?
Har du pluggat strålningsfysik så du vet hur vissa molekyler kan kortvarigt absorbera energin från vissa våglängder för att omedelbart avge samma energi i en ny foton, men nu i godtycklig riktning?
MVH Gunnar
Gunnar och Jonas N:
Tack för snabba svar.
Gunnar: Nja mina kunskaper inom strålningsfysik är en aning begränsade. Jag hajar våglängdsdelen ivf, har pluggat fjärranalys, och där är det ju en del om våglängder osv.
Anledningen till att jag ställde frågorna var att jag vill ha gott med ammunition när jag ska försöka styra upp människor omkring mig så att de fattar vad som är på gång.
Jag menar att politiker inte begriper sig på vetenskap i någon större omfattning måste det nog råda konsensus om. Konsensus råder det ju dock knappast vad beträffar AGW, men det har lyckats lista ut själv, sen vad konsensus har med vetenskap att göra eller rättare vad konsensus har i vetenskapen att göra, det övergår mitt kanske ringa förstånd..
TobbeL GBG #6
Du skrev så här:
”1. Är det solklart bevisat att CO2:s påverkan på T har en logaritmisk utveckling??
2. Finns det några som helst bevis för att “tipping-points” existerar?”
Svar på fråga 1.
Det finns både i teori och praktik tydliga tecken på att mängden CO2 i atmosfären har en avtagande effekt på ökad temperatur på jorden när halten av CO2 ökar.
Svar på fråga 2:
Det finns mängder av exempel på att det finns ”tipping points” i naturen, och jorden har genomlevt ett antal sådana åt det ena eller andra hållet. Men inget som människan har bidragit till.
Det har tippat hit och dit på ett mycket dramatiskt sätt.
Varför skulle det tippandet upphöra bara för att vi är fler och vet mer?
Den pågående klimatfokuseringen handlar mest om att västvärlden är orolig för att de miljarder människor, som förr betraktades som många och korkade, ska ta över all produktion av de varor som vi människor tycker att vi behöver.
Men det handlar också om att göra beroendet av olja mindre.
Tråkigt att man skrämmer barn med ett klimathot, när det handlar om helt andra saker.
Jag kommer dessutom hädanefter hålla mig OnTopic. Men man måste börja någonstans, sedan hoppas jag att Maggie fick sålt bra med böcker idag. Bra med folk va där ivf,vidriga köer på vägen utanför va det..
Uffeb: Tackar för svar. Allt blir politik….som vanligt.
Det finns inga belägg för att tipping points i klimatet har inträffat som en följd av en serie händelser som har initierats av endast en uppgång i halt av en enskild växthusgas.
Att en istid påbörjas eller avslutas eftersom jordbanan ändrar sig har jag faktiskt svårt att förstå, om du ursäktar Jonas N, hur man kan kalla ”tipping point”.
Vad det handlar om i det fallet är ju en långtida förändrad förutsättning för hela värmebalansen på klotet som, oavsett halten växthusgaser i atmosfären, skulle leda till sjunkande respektive ökande temperaturen.
Tycker faktiskt att jämförelsen haltar. 🙂 Men det kanske bara är jag… 😉
Patrik, variationer i jordaxellutningar anses bidra till att förutsättningarna för istid/interglacial skiftar från det ena till det andra. De räcker dock inte som förklaring. Och visst visst är det ’tipping’ det är frågan om. Men du har helt rätt i att den högst sannolikt inte orsakas av några ppm av någon spårgas …
Patrik #15
Uttrycket ”Tipping point” är lämpligt skrämmande när det gäller att övertyga oss människor om att vi kan förhindra att vi ”tippar över” på grund av hur vi levat, arbetat, konsumerat och umgåtts med resten av människorna på jorden.
Kanske vi borde försöka skapa mer samarbete med andra människor på klotet? Inte genom bidrag eller klipska investeringar, snarare genom större acceptans för vilken enorm resurs som finns i alla dessa människor som nog gärna vill ha en TV och en moppe när överlevnaden är under kontroll …
Men dom bränner ju koskit och bidrar till ett sämre klimat och smältande glaciärer, så låt oss stoppa dom när dom försöker industrialisera och utveckla med hjälp av egna resurser.
Industrialisering är ju tydligen inte bra.
Bilar är ett ofog och SAAB borde tillverka vindsnurror i stället för bilar. Det senare enligt en viss Maud O.
Vindsnurror från Sverige till Indien, Kina och Afrika. Vilken briljant affärsidé från en som fattat noll….
TobbeL GBG # 6 : Fråga 1. Det är inte bevisat att CO2 har någon inverkan alls på temperaturen. Med halten 0,04% och absorptionen i ett band,som täcker 5 hundradelar av jordens värmeutstrålning påverkar den temperaturen som en fis i vinterstormen.
Ja Maggie, det var ju synd att vi missade varandra på Bokmässan. Men vi lär ju ses i Stockholm på lördag om jag förstått saken rätt…
Olle H: Jodå, vi ses på lördag. 🙂