Hur ser visionen om framtiden ut?

Världens smartaste stad

Jag saknar en debatt om hur vårt samhälle ska se ut om 50, 100 eller 300 år därför att visionen är målet och inte resan dit. Men i tråden under Pers artikel i tisdags dök det dock upp ett tips. Det handlar om visioner och Stockholms stad har tagit fram en broschyr som, enligt Stockholms stad, är något som man ska betrakta mer som ett diskussionsunderlag än en verklig vision. Linda Nordlund tittade läste och skrev en ledare i Expressen om broschyren.

Linda skriver:

”Kommuntjänstemännen drömmer nämligen om ett Stockholm år 2040, där inte bara varje steg som medborgarna tar – utan också varje hjärtslag och andetag – övervakas och loggas. Ett finmaskigt nät av sensorer, kallad stadsauran, kan ”exakt förutspå” hur stockholmarna rör sig.

Varje invånare ska dessutom utrustas med en infernalisk liten drönare, en ”eldfluga”, som lyser upp och följer deras väg. Dessa små stålstalkers rapporterar allt fuffens de ser direkt till polisen.”

Det handlar alltså om att vi ska vara uppkopplade och övervakade dygnets alla timmar förutom om vi går och sätter oss i ”Foliehatten”. Den ska tydligen vara någon slags frizon men hur fritt är det när flugdrönarna redan vet var jag är?

Man kan också läsa att 100 % av Stockholms lokaltrafik då är förarlös, alltså om 22 år och givetvis även båttrafiken då får jag förmoda.

Bilden här ovan visar ett tänkt Götgatan år 2040 och det ser ju fint ut. Hela gatan är omvandlad till en park förutom några stråk för cyklar och några slags liggande elcyklar. Blir det mörkt tänder man bara sin eldfluga.

Bilderna och texterna i broschyren fick mig att tänka på AI, Artificiell Intelligens och sedan vidare till en rätt oroande intervju med författaren Yuval Harari som har skrivit böckerna ”Sapien” och ”Homo Deus”. Yuval menar att människan inte kommer att dominera jorden om 300 år och han verkar mycket säker på sin sak. Han menar att AI, kommer att ta över mer och mer och vi kommer att få problem att skapa en mening i våra liv. Men det finns droger och virtuella dataspel, tröstar han oss med.

Yuval och Linda tror jag har snappat upp en farlig väg att beträda där enskilda människor har allt mindre betydelse till kollektivets fromma. När jag tänker vision tänker jag egentligen mer på hur vi ser till att ha vettiga diskussioner och en demokrati att tala om men jag inser att tekniken kanske kan bli det största hindret för en sådan vision. Det läskiga är ju att det handlar om de små stegens tyranni, dvs vi kanske inte ens ser det förrän det är försent.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Dan

  Hur ser tiden mellan idag och 2040 ut? Vilka steg och åtgärder måste göras och tas för att komma till deras vision? Vad måste göras åt bostadsbristen, gatuvåldet, gängen i no- go zonerna? Vilka medborgare ska ha denna ”eldfluga”? Alla från och med Gubbängen och inåt staden? Hur ska de som slapp flugan hindras översvämma staden?
  Vem som helst kan sitta på kammaren och tänka ut dystopier eller utopier, men jag förstår inte varför vi skattebetalare ska finansiera dessa barnsligheter.

 2. Lasse

  Bilden visar cykelbana som sväljer en eller annan cykel.
  Ni som försökt cykla på söder vet att det krävs en ängels tålamod eller en kamikazepilots mod för att ta sig fram i anslutning till cykelbanor. Bättre går det om man cyklar mitt i trafiken.
  Nån som cyklat över Norrbro, där de skiljer cyklarna från gående med en 5 cm kantsten. Smart?

  Vår kommun har i vinter prioriterat cykelbanorna när det gäller snöröjning. Helt ok om det inte var så lockande för gående också. Cykel är ett bra fortskaffningsmedel som även främjar hälsan, dvs om man inte lockats in i miljöpartiets fälla med mopedcyklar!

 3. Peter Stilbs

  Här är en av profeterna – från KTH, förståss … https://www.kthmagazine.se/artiklar/stan-ska-bli-varldsbast-pa-klimatomstallning

 4. bom

  Miljöpartiet är 1984. Det måste bort.

 5. Arne Nilsson

  Är vi säkra på att denna vision från Stockholms Stad inte gavs ut den första april? Orwells 1984 ligger i lä må jag säga. Alla ska övervakas. Gäller detta också alla som sätter sin fot innanför våra gränser?

 6. Ingvar i Las Palmas

  Har ni sett den här?
  ganska kul faktiskt
  http://notrickszone.com/2018/04/04/german-daily-die-welt-announces-president-trump-usa-worlds-most-successful-climate-protector/#sthash.8eLLhgQq.dpbs

 7. pt

  Ett gott råd från Hans Roslings son Ola i samband med introduktionen av boken Factfullness: Basera din världsbild på fakta och inte på hypoteser. Gäller väl i högsta grad vårt ämne i denna blogg.

 8. Lasse

  Noterar också att de datorer som jobbar ger spillvärme som gör vinter till sommar. Visionen om förnybar energi.
  Annars så kommer vi få en industri som tjänar pengar på luftaffärer-ren luft-fast det har vi redan:
  https://www.svd.se/extravinster-regnar-over-svenska-skogsforetag
  —–
  Kommentar modererad

 9. Håkan Bergman

  Frågan är om dom knaprar ecstacy eller LSD i stadshuset. Man har ju hunnit med ett antal framtidsvisioner och dom har bara lärt mig en enda sak, det blir aldrig som dom tror. Det är förmodligen den där förbannade verkligheten som jämt och ständigt ställer till det, vi borde studera den mer.

 10. Neoliberal Agenda

  Världen ändras så snabbt att det är mycket svårt att förutspå eller ha visioner 50 år in i framtiden.

  När det gäller broschyren:

  – Stockholm kommer inte vara bilfritt. Däremot kan bilar som släpper ut avgaser vara förbjudna.

  – När det gäller bostads- och vårdköer så är det inte ett tekniskt problem, utan en effekt av för mycket socialism. Tveksamt om det kommer ändras

  – Gamlingar kommer inte sitta med tablets. Smart glasses kommer ha slagit igenom långt innan 2040 och troligtvis är det direkt hjärna till maskin koppling som gäller då.

  – Varför folk skulle ta sig runt med muskelkraft är svårt att förstå. Eldrivna fordon kommer finnas överallt. Om man vill ha motion är det löpning eller gång som forfarande gäller.

  – När det gäller skolan så kanske den har moderniserats, t.ex study buddies, men jag är tveksam. Tekniskt kan vi ju redan idag bygga mjukvara för undervisning, men Skolverket har ju massa regleringar som gör det omöjligt. Kommer de att ändra sig, tveksamt. .

 11. L

  Jag läste broschyren. Vilka knäppgökar det finns som spenderar tid och pengar på ingenting.

 12. Ingemar Nordin

  Peter S #3,

  Från länken:

  ”Det finns i huvudsak tre områden vi behöver ta tag i, menar Anna Kramers:
  -minska bostadsytan
  -dra ner på resandet
  -minska konsumtionen.”

  Visst. Vi skall förbereda oss på ett framtida slavsamhälle, där ”vi” bestämmer hur folk skall bo, resa och konsumera. För klimatets skull. 🙁

 13. Bengt Abelsson

  En till pärla från stockholm
  Bostadsyta 5 m3 (sic)
  AKB hade kanske blandat ihop vem som är smartast.

 14. Ingvar i Las Palmas

  #12 Ingemar
  Så är det. En totalitär stat helt i linje med Orwells 1984.
  Parallellerna är allt för tydliga. Och det gäller inte bara Sverige. Global makt eftersträvas

 15. Argus

  Varför bara ’mindre bostadsyta’? Ta hela klivet på en gång:
  När man inte är vaken OCH effektiv blir man sövd och kan ligga på en brits i en kapsel, ungefär som de där högeffektiva Japanska hotellen.
  Lite plats, ingen konsumtion och inget gnäll.
  Supereffektivt.

 16. Argus

  kolla #15, uppfyller alla kraven Anna ställer:

  ’”Det finns i huvudsak tre områden vi behöver ta tag i, menar Anna Kramers:
  -minska bostadsytan
  -dra ner på resandet
  -minska konsumtionen.”’

 17. Sten I

  Det här visar hur många ickejobb det finns på kommunal nivå (landsting -statlig). Låtsasjobb helt enkelt… Skulle man ta bort dessa människor från sina ”poster” skulle ingen märka detta förutom att mindre skatt behövdes ta ut. Amöbor som förökar sig 🙂

 18. Arne Nilsson

  Kommentar borttagen

 19. Lasse

  Saknar ni inspiration.
  Leta lite här: https://www.aktuellhallbarhet.se/
  Bla så ser vi att vi missar 14 av 16 miljömål. Ren luft är ett vi missar! Det var väl flatulensen i riksdagen som fällde detta mål.

 20. Sten I

  #17 Fel smiley! 🙁

 21. Ulf

  Jag vet också precis hur det blir om 300 år men jag säger ingenting, det får bli en överraskning. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
  Men det är kul att ingen i den rödgrönrosa majoriten inte läst Orwell, eller så var det kanske läst men inte förstått. Under min uppväxt var det ingen i vänstern som fattade vad djurfarmen gick ut på heller. Nej bättre att läsa svenska intelligensbefriade litteratur. Det finns en uppsjö som inte kräver mycket, i stort sett allt som skrivs.

 22. Daniel Wiklund

  Det ser ut som att vi går mot ett samhälle där mer och mer ska bevakas. För några årtionden sen var det inga problem att komma in i tex skolor. Numera är det inte så enkelt. Nästan alla byggnader har koder, många har övervakningskameror. Fler och fler skaffar kameror till sina hus.
  ———-
  Kommentar modererad

 23. Ulf

  Två områden känner jag behöver kraftfull förbättring.
  Oberoende media med riktiga journalister som gör sitt jobb dvs granskar kritiskt allt.
  Duktiga och intelligenta politiker behövs istället för de vi har idag, ganska enkelt om första området fungerar.
  Bostadsyta, resande och konsumtion är ju liksom mindre bokföringfel dvs ointressanta petitesser som är helt betydelselösa för mänskligheten. Däremot har så gott som alla civilisationer före oss fallit samman pga dåligt ledarskap.

 24. Lars Cornell

  (sänt e-mail)
  Hej Elisabeth Ekener, KTH !
  RE
  ”Mot faktaresistens och nättroll” 23:e januari.
  ”Det är vår plikt som forskare att förmedla kunskap baserad på vetenskap.”
  https://www.kthmagazine.se/artiklar/mot-faktaresistens-och-nattroll

  Jag har en fråga till dig med anledning av artikeln.
  Hur tänker du hantera din egen faktaresistens? Vilken ”tegelvägg” håller du på att riva nu?

  Känner du till att ledande forskare anser att uppvärmningen på grund av mänskligt utsläpp av koldioxid är godartad och att nyttan av klimatförbättring och fotosyntes sannolikt är betydligt större än skadan?
  http://www.tjust.com/2018/klimat/climate-sensitivity-add.jpg

  Du jämför med tobaksindustrin. Jag tycker att en jämförelse med medeltidens häxprocesser är mer adekvat. De upphörde när domstolar begärde bevis och fann att det finns inga.

  På samma sätt kommer nu pågående klimathysteri att upphöra när politiker och allmänhet frågar efter bevis, det finns inga. Det finns många falska påståenden i SVT med journalister som Erika Bjerström, Jens Ergon och SvDs Jenny Stiernsted, men bevis som stödjer deras påståenden saknas. Många av sina påståenden har de uppfunnit själva.

  Det stora hotet mot vår demokrati finns hos SR/SVT och gammelmedia som inte tillåter RIKTIGA vetenskapsmän att förmedla sin stora kunskap till Sveriges folk och dess politiker. Lennart Bengtsson, Gösta Petersson, Gösta Walin, Nils-Axel Mörner, Pehr Björnbom, Peter Stilbs, Sten Kaijser, Leif Kullman, Richard Lindzen, Bjørn Lomborg, Ole Humlum, se där exempel på en klase otroligt kunniga professorer vars djupa kunskap SVT och massmedia undanhåller Sveriges folk och dess politiker för att inte klimathotstron skall börja vackla.
  Aldrig får vi höra något om hur mycket nytta det är med mer koldioxid och ökad fotosyntes på vårt överbefolkade klot. Värdet av ökad tillväxt i svensk skog och lantbruk har beräknats till ca 35 miljarder kronor varje år som följd av klimatförbättringar och mer koldioxid.

  I följande debatt finns en sammanfattning,
  https://www.klimatupplysningen.se/2018/03/26/skall-skogen-offras-pa-klimatreligionens-altare/
  och i följande brev till Klimatpolitiska Rådet finns mer detaljer,
  http://www.tjust.com/2018/klimat/ingridbonde.pdf

  Känner du till att IPCC skriver så här i AR5 med det mest sannolika scenariot TCR med RCP4.5,
  – The transient climate response is likely in the range of 1.0°C to 2.5°C (high confidence) and extremely unlikely greater than 3°C.

  Just nu pågår det i USA en domstolsprocess som handlar om klimat. Tre av världens mest framstående vetenskapsmän (professorerna W. Happer,. S. Koonin och R. Lindzen) har vittnat och det kan sammanfattas så här (valda citat),
  • The climate is always changing; changes like those of the past half-century are common in the geologic record, driven by powerful natural phenomena
  • Human influences on the climate are a small (1%) perturbation to natural energy flow
  • It is not possible to tell how much of the modest recent warming can be ascribed to human influences
  • There have been no detrimental changes observed in the most salient climate variables and today’s projections of future changes are highly uncertain.
  • Klimatmodellerna är mycket osäkra.
  • De påpekar att det finns belägg för att växtligheten på jorden har gynnats av de ökande koldioxidhalterna.
  https://www.klimatupplysningen.se/2018/03/29/den-byrakratiska-klimatvetenskapen-sticker-ut-hakan/

  För länge sedan trodde man att jordens klimat skulle kunna bli sisådär 6° varmare.
  Nu vet vi att det var fel.
  Mer än 2° varmare fram till år 2100 blir det inte.
  Av det har vi under de senaste 100 åren fått 1° varmare.
  I havens översta 100 m ungefär hälften av det.
  Det återstår således 1° fram till år 2100.

  För Sveriges temperatur från Smygehuk i S till Treriksröset i N skiljer det 10°.
  Vi har således en temperaturgradient på ca 15 mil per grad under de kommande 80 åren.

  Ingen människa, fisk, fågel, isbjörn eller korall kan uppfatta något så litet som en grad på 80 år och det kan inte du och jag heller.

  För inte så länge sedan publicerade KTHmagazine.se att 3000 öar i Stockholms skärgård skulle försvinna. Det kommer inte att hända att havsytan höjs snabbare än urberget i Stockholm. Varför sprider KTHmagazine sådana faktoider?

  Anna Hedenmo har just kommit ut med en bok ”Uppdrag sanning”. Litet märkligt är det nog att hon som spridit så många faktoider om koldioxid och klimat skriver en sådan bok.
  https://www.svd.se/anna-hedenmo-avslojar-svts-genanta-kohandel
  http://www.tjust.com/2018/klimat/sanningen.jpg

  Visst skall vi vara sparsamma med jordens resurser. Men att basera den strävan på en lögn, lögnen om koldioxidens fasor, är inte rätt sätt att gå till väga.
  .

 25. PT

  #24. Jättebra skrivet. Skall bli intressant att se vad/om hon svarar.
  Om nu temp. skall stiga med 1 grad fram till 2100, får väl de fåglar som tidigare kom söder ifrån och stannat i Stockholmstrakten över sommaren flyga vidare till Gävle för att känna att de inte blir överhettade. Ett klimathot av guds nåde.

 26. GoranA

  #24
  Fantastiskt bra skrivet. Jag tror inte att tanten kommer att riva sina tegelväggar utan väjer att bygga på dem så länge hon är tjänst. Inge seriös forskare skulle använda epitetet klimatförnekare om sin meningsmotståndare.

 27. Lasse

  Inte bara vi spånar om framtida samhället.
  Hörde nyss Jonas Sjöstedt (VP) som hyllade jämlikheten som bas för ett tryggt och gott samhälle.
  —-
  Kommentar modererad

 28. Zeke

  Det finns vissa författare av inlägg som tenderar att föra in synpunkter om invandring här i forumet. Man får tycka precis vad man vill om det, men kanske man bör välja ett annat forum för att lufta sina synpunkter angående detta. Det känns helt enkelt olustigt med dessa ständigt återkommande kommentarer. Här finns en fantastisk kompetens kring vetenskapen om klimat – låt oss hålla oss till det.

 29. Zeke
  Jag håller med dig och det gör mig ledsen att människor inte kan respektera bloggens inriktning och hålla sig till den. Vi har påtalat så många gånger nu att vi inte har möjlighet att moderera annat än i efterhand. eftersom vi gör detta på vår fritid.

 30. Det viktigaste i mitt inlägg kanske inte kom fram riktigt men det handlar om att vi ska vara ständigt bevakade i allt vi gör och att man kommer att utnyttja klimatet. Exempelvis är tanken i visionen att alla bilar ska vara förarlösa och styras genom en dator som vet var alla är och hur man styr dem för att de ska dra så lite som möjligt. Totalt övervakade alltså förutom om man går till ”Foliehatten”.

 31. Ulf

  Svar 28 Zeke

  Håller med till 100 procent. Dessa kommentarer borde tas bort.
  Politiker, journalister m fl bör kunna kommenteras men utifrån vad de tycker och gör i klimatfrågan inget annat.
  Dessutom är invandringsfrågan ointressant eftersom det finns en öppen debatt i samhället.
  Det intressanta med klimatfrågan är att det råder i Sverige en sjuklig enighet som inte grundar sig på vetenskaplig fakta hos politiker, journalister och diverse kändisprofiler. Detta leder till flera tokiga lagar och förbud. Senast nu flygskatt för att inte tala om dieselbilar som växt starkt för att få ner ofarliga koldioxidutsläpp och när det visar sig att de bidrar till giftiga utsläpp då dumpar svenska politiker kostnaden på de som lurats att köpa bilarna.

 32. Ulf
  Det har skapats en paradigm som innebär att klimatfrågan är vår tids största ödesfråga för planeten och om vi inte ändrar livsstil inom 5-10 år kommer jorden att gå under. Detta har naturligtvis inget vetenskapligt stöd men det tycks inte vara intressant för dem som proklamerar dessa tankegångar. Tvärtom, tonläget skruvas upp alltmer och inte minst nu i år när vi har ett valår.

 33. latoba

  Håller helt med er som anser att vi inte ska ägna oss åt invandringen på den här bloggen. Vad som gör mig bedrövad är att MSM helt har kunnat förbjuda all debatt om klimatet och att det inte ens går att få veta varför det inte får förekomma någon debatt. Det är något skumt med det. Finns det en rädsla för att sanningen ska komma fram? Är alldeles för många beroende av tystnaden av ekonomiska skäl?

 34. Ulf

  Svar 33,

  Nej det är det vanliga. Sverige är ett konsensusland och ifrågasätter man vissa frågor så hamnar man utanför. Klimatfrågan har blivit en sådan fråga genomen snöbollseffekt: Problemet är fortfarande dålig media- och forskarbevakning i Sverige. Tyvärr är de journalister som ska kritiskt bevaka området aktivister i grund och botten därför är det väldigt svårt att få genomslag i massmedia med fakta. Att få en debatt i Sverige kan bara ske genom att få genomslag för utländska forskarrapporter som visar på fakta. I Sverige är numera även vetenskapen på området övertagen av aktivister.

 35. Zeke

  #33 latoba

  Ja, visst är det oerhört frustrerande, och faktiskt inte så lite skrämmande. Liknelsen med en diktatur är på inget sätt långsökt. Ta en totalt vrickad tes som grund, torgför den med lögner, manipulerad data, och slå ner hårt och aggressivt på oliktänkande. MSM går så klart lydigt i diktaturens ledband.
  Man ser inte direkt fram emot årets valrörelse om man säger så.

 36. Lena, som du själv noterar, det väsentliga budskapet i ditt inlägg är visionen om den kontinuerliga övervakningen av medborgarna. Jag förvånas ständigt över hur lättvindigt den aspekten ignoreras.

  I Frankrike är det just nu högsta mode med Internet uppkopplade kylskåp som registrerar innehåll och konsumtion. Många modeller levereras med webkamera. Perfekt information att sälja till försäkringsbolag. Jag har redan hört diskussioner på radio om hur bra detta är därför att hälsoråd då kan delas ut till kylskåpsägaren med ledning av hans konsumtion. För mig är det alldeles obegripligt att folk utsätter frivilligt sig för en sådan övervakning. Det finns all anledning till att lyssna till vad den amerikanska Miranda varningen säger: ”You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law. …”
  Hur länge till har vi rätten att inte offentligt redovisa allt om oss själva?

 37. Slabadang

  Morrn på er alla!
  Mycket bra artikel Lena och mycket bra kommentar av Lars Cornell!

  Jag har påpekat det tidigare och även om ni inte vill inse det så är ;MSM med public service i spetsen maktens egenintressets trutförlängare. vad tror ni ”utgivarna” sysslar med på sina möten? Vad är TT och vem styr över den på vilka villkor? Varför har SVT bara EN inrikes och EN utrikes kommentator? Varför ligger ALLA nyheter under samma SVT/ SR-chef? Varför och på vilka meriter intervjuas endast en ”expert” med EN analys av olika frågor?
  Varför verkar ni fortfarande tveka och frågande inför om Svensk media är totalt korrupt och samordnat centralstyrd? Det är uppenbart att så är fallet!
  Chefredaktörer är INTE journalister de är POLITRUKER utklädda till journalister! Hjörne sket i det rödas blå skåp när han tillsatte Teodoresku som ledarskribent. Varifrån kommer och hur kommer det sig att nyord, begreppsförskjutningar, epitet, nya hot och fiender så omedelbart börjar användas samtidigt och samordnat inom journalistiken?
  Det som förr kallades folkopinion utmålas nu som ”populism”, ”putinlakejeri”,
  ”nationalism” och ”konservativt” (som ngt negativt), ”extremhöger” mm.
  Så sent som i förrgår var det mest ”främlingsfientliga” ”protektionistiska”och ”rasistiska” (mörka krafter) ”hat och hot” . Vänsterextremism, vänsterpopulism, globalism eller kommunism nämns i princip ALDRIG vare sig som begrepp eller som mörka krafter. Tvärtom AFA kallas av SVT för ”engagerade ungdomar” ”starka röster” ”folkliga protester” och Al Qaida
  Al Nusra i Syrien kallas för ”moderata grupper”, ”rebeller” alternativt ”oppositionella till Assadregimen”.

  Hur är det ens möjligt att så totalt hermetiskt tillsluta och utesluta kritiker till klimathotandet från debatten utan central kontroll och styrning av media? Det är ingen tillfällighet det är på direkt ORDER som politrukerna kontrollerar debatterna och ”bilden” av olika ämnen.
  Öppna ögonen och våga inse att den fria samhällsdebatten inte existerar i gammelmedia. De försöker bara förtvivlat få oss att tro att så är fallet genom att hålla ena dörren öppen för debatt i vissa ämnen för att slå igen dörrarna för andra.

  Det är faktiskt ingen som helst idé att uppvakta dem som lever på de lögner de sprider.Media har dessutom valt att agera brutal gatekeeper och angriper och skrämmer istället de individer som vågar agera som pojken i Kejsarens Nya Kläder. Hembesök, karaktärsmord och nedsättande epitet är verktygen.
  Förr granskade MSM makten nu har de gått ihop och försöker gemensamt kontrollera folkopinionen och attackera individer.

  Nätet är var den fria öppna ämnes och samhällsdebatten nu fortfarande kan verka. Tala inte MED de som redan sitter med fingrarna upp till armhålorna i syltburken, tala OM Dem på nätet istället. Då förstår vi också bättre varför de organiserade välbetalda ljugtrutarna nu samfällt försöker få kontrollera även Facebook Google Twitter och censurera vad som definitionsmässigt snorhalt kan rubriceras som ”hat och hot”. Tog ni inte fram den lilla bruna påsen allihop när ni hörde att SVT/MSM skall motverka ”fake news?”. Jepp man riktigt såg bocken tugga i sig både morötterna och salladen medan den ”skötte” trädgården.

  Nu har makten över ”bilderna” ämnesdiskussionerna och problemformuleringarna successivt flyttats över till nätet där möjlighet till fri interaktivitet lockat allmänheten. Politiker har nu lärt sig att lyckas du inte på nätet genom Facebook eller Twitter så är du körd. Det hjälper inte att du som politiker pudlar efter MSMs villkor, det blir idag allt vanligare att det får en motsatt reaktion hos allmänheten dvs gör du en journalist nöjd så gör du allmänheten förbannad! Bali är bästa exempel där Billström Tobé och grabbarna satt med dumflinet på läpparna när nätet fullständigt skåpade ut moderaterna efter de lydigt blottat sina små stjärtar och böjt sig djupt på Wolodarskis order.

  Vi har redan nått en tippingpoint där tilliten till etablerad media nu inte kan sjunka lägre. Det ger i sin tur att allt fler fullständigt skiter i vad MSM vill att vi ska tro och tycka. När de tappar makten över både politikerna och allmänheten samtidigt vad händer då? Jo det går som det nu går för MSM… rent åt hel…e. Legitimiteten är kaputt! Många spelar med eller håller mun när de tvingas ta del av propagandan, men i röstlokalen så röstar de som de tänker och hemma väljer de nätet framför MSM. Sveriges journalistkår har inga kompisar kvar 🙂 KARMA!

 38. Göran A.

  När vi lever i det totala övervakade samhället då är frågan vad för sorts människor vi är. Är vi lyckliga eller är vi apatiska? Kommer kreativa människor att acceptera övervakningen, eller flyttar de från Sverige och politikernas visioner?

  Vi har tidigare på ett sätt levt i ett övervakningssamhälle på sådant sätt att det yrke var och en fick ägna sig åt bestämdes av kungen. Vad var resultatet av det? En fattig befolkning som fick ägna mesta tiden åt att se till att familjen kunde ställa mat på bordet.

  Av den totala övervakningen spår jag att Sveriges välstånd kommer att sjunka. Den offentliga sektorn kommer vida överstiga den privata. Det innebär ständig statsbudget på minus. Inga skatter hur höga dem än är kan kompensera det. Sverige måste låna pengar för att upprätthålla en så kallad välfärd.

  Mindre bostadsyta kan gott införas eftersom individer i Sverige ändå inte har något att sträva efter. Det blir bostaden och grottekvarnen och inget däremellan.

  Vi svenskar och många andra länders invånare har totalt överlämnat all makt och bestämmande åt politikerna. Klimatet är en del av deras maktövertagande. Vi medborgare måste ta bort politikernas makt och ett av deras instrument: klimatet.

 39. Ann lh

  Lena, Lars C., Slabadang m.fl. uppfriskande med denna debatt om vår framtid!
  Jag har med stigande förvåning och ökande tomhet tittat på Jan Schermans triologi ”länge leve demokratin”. Många vackra ord om vad demokrati är och vad som behövs för att den ska leva. Kort sagt, kunskap på alla nivåer och fria granskare för en öppen debatt.
  Det lät ju bra, men sedan kom granskningen av de fria granskarna bort. Scherman drev omkring och såg tänkande ut, intervjuade hit och dit, fick svar om att våra politiker inte stod högt i kurs, for till USA och intervjuade i ”rätt” mediehus, fick in några hugg på Trump, men kom aldrig till kärnan dvs vilken och vilka frågor är A och O i den ”öppna” fria debatten.
  Här är det tyst och stilla, journalisterna gräver där de står i sin egen konsensusgrupp medan MSM i USA ägnar sig åt att angripa Trump som avslöjat ”det stora bedrägeriet”, som öppnat för en Öppen debatt om The Blessings of Liberty. Men, inte ens där debatterar MSM det stora bedrägeriet, det är bara så att allt som Trump, Pruitt m.fl. gör är fel, för så som de gör har man inte gjort i mannaminne dvs under globalisternas tid, under Clinton och Obamas tid.
  Naturligtvis intervjuades Jan Eliasson.

 40. Guy

  Zeke #35, Ann lh #39

  Demokratin, om den någonsin funnits, är död eller döende. Åtminstone i den bemärkelse som William Blackstone avsåg.
  Diktatur är kanske att gå för långt, men i norden lever vi i en oligarki. Partitoppen är oligarkerna som bestämmer vem vi får rösta på, vem som får komma till tals. Konstigt nog understödda av systemets vakthundar (MSM), eller dom som borde vara det. Som tur är finns det undantag trots att dom är få.

 41. L

  Ett lysande exempel på hur MSM fungerar, eller kanske motsatsen, är ”metoo”-kampanjen som plötsligt var som en präriebrand. Trots att de allra flesta avslöjandena utspelats många år tillbaka i tiden och berörde alla möjliga yrkesgrupper och samhällsklasser, så hade MSM inte bemödat sig om att lyfta på locket förrän präriebranden var ett faktum. Man hade snällt spelat med, trots att det inte ens behövdes en spade för att gräva fram hur många syndare som helst!

  Det ska bli intressant att se vad som krävs för att MSM ska börja lyssna på dom forskare som inte spelar med i klimathots-orkestern..? Vi hinner dessvärre inte vänta på nästa istid…

 42. Slabadang

  L

  Vi kan gissa att speciellt Aftonbladet inte var så intresserade. Media och kulturbranscherna är ju sedan lång tid tillbaka kända för att belöna sängvägens- karriärer. För opportunistiska kvinnor och män är sex ett tveeggat vapen som smittar av förväntningar, villkor och ”signaler” till konkurrenterna.
  Erkännande rubriker såsom ” jag ….. ade till mig jobbet (rollen)” lär vi sällan få se.
  På nätet finns samtliga våldtäktsdomar tillgängliga 2012-2017. Vi kan konstatera att hela den svenska officiella ”kriminologin” låtsas lika efterblivet okunniga som om klimatsrealismen som om de sakliga fakta bakom båda.
  Svensk samhällsdebatt är intill märgen förljugen!

 43. Lennart Bengtsson

  Visioner, dvs framtidsprognoser tillhör sällan de mest tillförlitliga. Exemplen är legio. Plötsligt händer något och det gör det alltid på en 10års period eller längre som kastar allt överända. Det farligaste är när folk börjar tro på prognoser. Tillvaron är dessvärre mer komplex än planetbanorna och komplexiteten drabbar också väder- och klimatuttalanden. Bättre att vara fatalister som vikingarna och ha beredskap för överraskningar. Ingen planerar såväl som lämlarna och alla lämlar är överens om planerna. Resultatet känner vi alla. ”Survival of the fittest”, som Darwin konstaterade, är det som räknas.

 44. Håkan Bergman

  Man kunde göra som i Stanislaw Lems Den stora framtidskongressen, ge alla ett piller att börja dagen med och sen lever vi lyckliga i en hallucinerad verklighet. Idag kan man tänka sig att man får ett par googelglasögon inopererade i ögonen och sen kan makten bestämma hur min dag ska gestalta sig, mycket flexiblare än Lems idé där man bara upplevde en tillvaro i lyx. Om man säger eller tänker nåt olämpligt så blir tillvaron naturligtvis mindre trevlig, tills man har korrigerat sig själv.

 45. Ingemar Nordin

  Utopiska visioner är bland det farligaste som finns i den politiska sfären. Så gott som alla totalitära system bygger på sådana visioner där man tror att de går att genomföra med tvång. Den politiska ideologihistorien är full av dem; alltifrån Platons staten, över Campanellas ”Solstaten”, Thomas Mores ”Utopia”, Marxs kommunism, Hitlers ”Tredje Rike” fram till våra dagars gröna utopism. Alla försök har slutat i total katastrof med massmördande som resultat.

  Hela denna utopismtanke tillbakavisades på vetenskapliga, historiska och filosofiska grunder av bl.a. Hayek och Popper som bevisade varför de inte kan fungera. De förutsätter nämligen att de styrande har perfekt och absolut säker kunskap om framtiden. När skall politiker fatta att det inte finns något sådant? Kunskapen växer genom trial and error, men blir aldrig perfekt eftersom vi lever i ett komplext system.

 46. Håkan Bergman

  Man hade visioner om stockholmstrafiken redan i början på 60-talet.

  https://www.youtube.com/watch?v=DXxQGViGd3c