Bilar, flyget, köttet… Dags att stoppa miljötalibanerna

Varför lockar klimatfrågan så många politiker? Jo, genom att hota med jordens undergång och sedan säga sig sig vilja rädda folket från denna undergång så kan politikerna tillskansa sig enormt stor makt. De kan också framstå som goda och folk accepterar till stor del höga skatter och förbud. De har också en anledning att överdriva hotet. Ju större rädsla desto större blir bytet.

Att klimathotet via växthusgasutsläpp bara är en obevisad hypotes talar makten tyst om. Det gäller att tysta meningsmotståndarna. Sen kommer politiska makten med symbolåtgärder som är fullkomligt meningslösa klimatmässigt även om hotet skulle vara sant.

Inga politiska partier i Sverige säger nej till mer makt via högre skatter. Även gamla Moderaterna som nu blivit Nya Moderaterna förordar höga skatter. Kanske några procent mindre än de rödgröna men ändå höga.

Vad är miljötalibanernas mål? Vad vill de åstadkomma för samhälle? Efter kommunismens sammanbrott gav de rödgröna upp tanken på att socialisera företagen. Istället vill man socialisera människan. Klimathotet används som del i att åstadkomma detta. En direkt landsbygdsfientlig politik förs där folk får det allt svårare att leva utanför storstäderna. Såvida du inte äger mark du arrenderar ut för vindkraftverk.

Folk ska istället tvingas in i storstäderna där de ska bo utan bil och parkeringsplatser. Transporter utanför städerna ska försvåras. Flyga ska man inte heller göra om man inte är rik eller tillhör politiska adeln.  Familjer slås sönder och barnen ska klimatindoktrineras redan från småbarnsåldern. Alla myndigheter och skolor ska samarbeta med staten för att driva identitetspolitik och skrämma folk med ”klimathotet”. Skattepengar som bidrag gödslas över olika icke-statliga organisationer. Sverige är ett extremt land i klimatfrågan och diktaturtendenser finns från staten.

Under regeringens Löfvens styre har en rad tokiga förbud föreslagits och nya skatter för att ”minska klimatutsläppen” lanseras hela tiden. En svag opposition har låtit detta fortgå. Socialdemokraterna och Alliansen har till stor del köpt miljötalibanernas hat mot flyg och bil.

Nu kommer säkert någon protestera mot att jag använder begreppet miljötaliban. Jag avser fundamentalistisk miljöpartist och inte någon som gillar Al qaida. Gröna tyranner är också en passande beteckning.

greenblob2

Svenska folket utsätts för alltmer grön tyranni

Bilar

Före valet 2014 sa Magdalena Andersson (S) att det inte fanns något behov att höja bensin- och dieselskatten.

Magdalena_Andersson

Som vanligt med vallöften är de ofta lögner. Efter valet har bensin- och dieselskatten höjts samt att skatten indexeras uppåt automatiskt varje år. En liter bensin kostar nu i Sverige 15.16 kr/liter. Som jämförelse kostar bensinen i USA 6.62 kr/liter. En enorm skillnad och nästan allt beror på höga svenska skatter.

Elbilar subventioneras med upp till 60.000 kronor av staten d v s skattebetalarnas pengar. En subvention som huvudsakligen gått till miljonärernas köp av Tesla. Mer om Tesla och självkörande fordon längre ner.

Fordonsskatten höjs dramatiskt 1:a juli 2018 och nya många bilar kommer att få betala upp till 60.000 i skatt de första tre åren.

Diesel- och bensinförbud i städerna godkänns av regeringen Löfven. Nu sägs skälet vara kväveoxid och inte bara koldioxid. Detta fast regeringen för bara ett par år sedan uppmanade folk att köpa dieselbilar för miljöns skull och dessutom gav en miljöbonus. Detta förbud kan ses som en konfiskation av vanligt folks egendom. Många har inte råd att köpa ny bil och den gamla kommer inte gå att sälja då andrahandsvärdet kollapsar.

Hade istället kraven ställts på tillverkarna hade kväveoxidpartiklarna gått ner succesivt utan kapitalförstöring.

Trängselskatten har höjts rejält och planeras att höjas ytterligare. Här har Alliansen i Stockholm grovt lurat sina väljare. Den s.k. kallade Lidingöregeln togs bort. Nu kostar det Lidingöborna 70 kronor i trängselskatt att hämta någon från tunnelbanan på Ropsten. Miljötalibanerna vill stoppa alla bilar och vägen dit är över höga närmast konfiskatoriska skatter.

Flyget

Att miljötalibanerna hatar flyget är välkänt. Den första april infördes en ny flygskatt. För en familj på fyra personer som gör en långresa till Thailand kommer det att kosta 1600 kronor mer. Skatten påverkar knappast miljön positivt utan kanske negativt. Familjen till Thailand kanske väljer att flyga via Helsingfors och betalar då bara 240 kronor extra. Finnair kommer säkert med bra erbjudande. Och då blir det en mellanlandning extra och utsläppen ökar. De som bor i Sydsverige kommer att välja Köpenhamn som flygplats. Många resor kommer att ske med bil dit. Inga skatteintäkter för staten och utsläpp från bilen. Fast med skatteintäkter för bilresan.

Sen är det så att även om alla i Sverige slutade flyga helt skulle det inte märkas på globala temperaturen.

Och så har vi dessa hycklare. Maria Wetterstrand (MP) pendlade varje vecka till kärleken i Finland. Med båt? Nej med flyg.

Gustav_Fridolin_small

Gustav Fridolin (MP), en stor hycklare, flög nyligen till Ungern. Har också åkt regeringsplanet mellan Bromma och Arlanda. Vill inte att andra ska flyga men flyger gärna själv. Då på skattebetalarnas bekostnad.

Isabella_Löwin4_small

Isabella Lövin vill inte du ska flyga

Flygets koldioxidutsläpp i Sverige motsvarar 3 milj ton koldioxidekvivalenter. Naturvårdsverket bluffar med utsläppen och påstår att de är nästan 4 gånger så höga.

Naturvårdsverket_flyg_CO2

Naturvårdsverkets bluffkurva

Naturvårdsverket räknar med att utsläpp av vattenånga på höjd har mycket större påverkar på klimatet. Fel. Effekten blir marginell då instrålningen också minskas. Sen bluffar Naturvårdsverket med dubbel bokföring. Svenskars resor utomlands räknas med. Men dessa rapporteras också in till FN av respektive länder som deras egna utsläpp.

Det senaste från Miljöpartiet och Isabella Lövin är att Swedavia ska engageras för att minska flygandet.

Kött

kött

Miljötalibanerna gillar inte kött. De har många vegetarianer och veganer bland sina väljare. Miljöpartiet vill utreda en skatt på alla livsmedel som har en ”klimatpåverkan”. Svenskar har ätit kött sen istiden tog slut. Miljötalibanerna nöjer sig inte med att avstå från kött själva utan vill tvinga alla andra att också avstå. Viss framgång har man haft med svaga PK-rektorer på skolor som infört ”köttfri måndag”.

Elcyklar

Miljötalibanerna hatar bilar men gillar cyklar. Därför subventioneras köp av elcyklar. 1/4-del av kostnaden upp till 10.000 kronor får skattebetalarna betala. Södermalmsborna blir jätteglada. Journalisterna kan åka elcykel över Västerbron till sin redaktion.

Energi

Kärnkraften ska fasas ut och vind- och solkraft subventioneras. Resultatet kommer att bli ökade utsläpp då reglerkraften är fossil. Det kommer inte att räcka med import. Elpriserna, som redan stigit på nätsidan, kommer att öka kraftigt. Verkligheten visar att ju mer vindkraft man har desto högre elpris. Tyskland och Danmark är varnande exempel.

Vedspisar

Här kom regeringen Löfven med ett förslag om förbud mot vedspisar för nybyggnad. Protesterna blev så stora att regeringen tvingas backa. Förslaget kommer nog tillbaka efter valet då reträtten bara var taktiskt.

Stefan_Löfven2

Regeringen Löfven kom med ett förslag om förbud mot vedspisar

Självkörande bilar och Tesla

Anledningen till att självkörande bilar tas upp på Klimatupplysningen är att jag är övertygad om att det kommer att drivas av miljötalibanerna i framtiden. Genom att hänvisa till ”klimatutsläpp” och ”säkerhet” kommer vanliga icke-självkörande bilar att förbjudas.

Jag skrev nyligen en artikel på Klimatupplysningen om dödskraschen med en självkörande Volvo. Som uppdatering kan nämnas att en hemlig överenskommelse träffats mellan dödade kvinnans anhöriga och Uber. Tyvärr innebär det att ansvarsfrågan inte prövats rättsligt. Bra för Volvo att Uber indirekt tog på sig skulden och undviker en massa negativ publicitet.

Angående Tesla så inträffade en ny dödsolycka med en självkörande (nivå 3) Tesla den 23:e mars. Olyckan inträffade på väg 101 i California.

tesla-crash_101Totalförstörd Tesla model X. Föraren omkom.

Bilen fattade eld efter den kört in i ett räcke. Just litiumbatterierna är mycket brandfarliga. Tesla säger att man ska kunna hinna ut efter en olycka innan eventuell brand från batterierna blir farlig. Men om du är fastklämd eller medvetslös går inte detta.

Tesla är utsatt för stor press nu.

1. Dödsolyckorna med självkörande bilar.

2. Tesla har kreditmässigt nedgraderats av Moodys.

3. För Tesla 3 befaras produktionsproblem. Teslas publika mål har varit en produktion om 2.500 bilar i veckan under första kvartalet. I mitten av denna vecka borde kvartalsresultatet komma.

4. Tesla tvingas återkalla 125.000 Tesla S på grund av fel i styrningen.

TSLA_2018-03

TSLA-aktiens utveckling mars 2018

Elon Musk har sagt att Tesla säkert kommer att kunna hantera alla autonoma nivåer i slutet av 2019. Återigen hävdar jag och flera andra att det är en bluff. I slutet av nästa år vet vi om Musk bluffade.

Media

I Svt, SR och storstadspressen pågår stora ”klimatkampanjer” som har som mål att rädda kvar Miljöpartiet i Riksdagen. Inte mycket vetenskapliga fakta utan mycket är fake news. Att skrämmas med att jorden går under om vi i Sverige flyger går hem hos många. Miljöpartiet satsar på att lyfta klimatfrågan inför valet och media hjälper gärna till. Expressen kör med hot och kändisar samt har en egen klimatkampanj. Svenska Dagbladet kör på med sina hot och agendajournalistik.

Sveriges Television anlitar okunniga kändisar och det senaste indoktrineringsprogrammet heter Storuman forever. Nyhetsrapporteringen inom området klimat är ofta felaktig och alltid vinklat. Erika Bjerströms berömda Vietnamreportage är direktkvalificerat som fake news. Agronomen Johan Rockström kallas in som ”klimatexpert”. Att anmäla till granskningsnämnden är meningslöst. Det är en politisk Potemkinkuliss avsett att lura svenska folket att Sveriges Television är neutralt och objektivt.

potemkinkuliss

Granskningsnämnden är en politisk Potemkinkuliss

stjarne

Hanna Stjärne – inte neutral

Sen Hanna Stjärne blev VD för Sveriges Television har förtroendet sjunkit kraftigt bland alliansväljare. Bland väljare från Sverigedemokraterna är förtroendet för Svt uruselt. Det finns ingen undersökning om hur förtroendet är för troende och skeptiker till klimathotet. Men vi vet nog innerst inne hur resultatet skulle bli.

Socialdemokraterna och Alliansen

Anledningen till att Miljöpartiet fått härja så fritt och påverka politiken så mycket är att Socialdemokraterna lägger sig platt hela tiden. Därmed blir det en del av sossarnas politik och det ska de ta ansvar för. Oppositionen i form av Alliansen har kunnat fälla regeringen men mumlar mest.

Ekonomi

Miljötalibanernas härjningar börjar nu drabba vanligt folk hårt. Vårt välstånd är uppbyggt på kunskap, låga energipriser och billiga transporter. Med stigande energipriser och dyrare transporter blir vanligt folk fattigare. Socialdemokraterna låtsas att ”klimatarbete” skapar nya jobb.

EU_val_s3_small

Visst kanske några nya jobb skapas men desto fler förloras.

Energifattigdom är vanlig bland gamla i Tyskland. I Sverige har allt fler pensionärer en pension under EU:s fattigdomsgräns. De blir snart energifattiga också. Äga bil eller flyga kan de svenska pensionärerna glömma om de inte har ett eget kapital eller en rejäl tjänstepension att falla tillbaka på.

Den bittra sanningen är att miljötalibanerna inte bryr sig om sitt eget folk utan vill ha mer makt till staten och den politiska klassen. Med media som inte granskar makten utan blivit en del av den så fungerar propagandan och indoktrineringen. Återstår bara att tysta alternativmedia och hindra folk från att bosätta sig utomlands. Orwells 1984 och att alla älskar Storebror närmar sig. Älskar du inte Storebror (har rätt värdegrund min anm.) så blir du mobbad och kan bli av med jobbet.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ivar Andersson

  ”Flygets koldioxidutsläpp i Sverige motsvarar 3 milj ton koldioxidekvivalenter. Naturvårdsverket bluffar med utsläppen och påstår att de är nästan 4 gånger så höga.” IPCC använder förstärkningsfaktorn 3 för vattenångan, annars blir det ingen temperaturhöjning pga koldioxid. Men Naturvårdsverken tar ledningen med förstärkningsfaktorn 4. Sverige är värst.

 2. Jan-Åke

  Ofta när en journalist svarar på mail hänvisar de till ”97 % av forskarna ” på frågan vad du fått det ifrån får man inget svar….

 3. Verner

  Tack Per

  Denna sammanställning är hemsk att läsa men tyvärr anser jag att vartenda ord du skriver är sanning. Dessutom fick jag en smärre chock i går kväll när jag tittade på TV. Vattenfall stämmer in i Klimatkören och försöker att påtvinga barn att delta i klimatkyrkans domedagsstämningar.
  Vad har Vattenfall för syn på det uppväxande släktet?
  Jag trodde i min enfald att Vattenfall var ett Energibolag som har till uppgift att förse oss med Energi men nu förstår jag att dom också tillhör klimatkyrkan och gör allt för att befästa sin ställning som rättfärdig medlem i klimatkyrkan.
  Här är lögnen inte lögn utan påverkan av ”den rätta läran” är det som gäller. Det gäller att skrämma de små barnen till medlemskap i en religiös sekt där det fria ordet eller fri tanke inte finns. Denna indoktrinering börjar redan på Dagis!

 4. Daniel Wiklund

  Jag önskar att man kunde beskatta miljöpartisternas mentala miljöförstöring. Man leker med elden om man ger miljöpartister makt.

 5. Pingback

  […] Att klimathotet via växthusgasutsläpp bara är en obevisad hypotes talar makten tyst om. Det gäller att tysta meningsmotståndarna. Sen kommer politiska makten med symbolåtgärder som är fullkomligt meningslösa klimatmässigt även om hotet skulle vara sant. (läs mer i Klimatupplysningen). […]

 6. Ingvar i Las Palmas

  Per.
  Mycket deprimerande läsning. Och tyvärr en verklighetsbeskrivning.
  Jag tror att i höst, efter det nya skatterna och hindren för bilister kan det finnas underlag för en rejäl demonstration.
  Eller en rejäl ”Vilde” som startar ett nytt parti.
  Någonstans måste det komma en ”explosion”

 7. Ingvar i Las Palmas

  #3 Verner
  Jämför med kommunistisk indoktrinering i öststaterna

 8. Ann lh

  Per, Du skriver att Sverige är ett extremt land i klimatfrågan och att det finns diktaturtentenser från staten.
  Extremt i klimathotsfrågan, ja sannerligen. Finns det något s.k. fritt land som slår vårt arma land i det fallet. Och diktaturtendenser, det var väl att underskatta staten. Nu när samtliga partier och hela MSM lagt sig platt i frågan kan vi stryka tendenser. De gröna skaklarna, som Vaclav Klaus varnade för, är störst, starkast och mest oövervinnliga här i vår extrema klimatdiktatur.
  Tack för inlägget förresten!

 9. Peter Stilbs

  Tack Per – lysande sammanfattning. Folk i allmänhet är för slöa att reagera. Liknelsen med grodan i vattnet är befogad

  http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/om-att-koka-grodor

 10. Robert N.

  Kan bara instämma i allt det du skriver.
  Klimathotet med all snedvridna propaganda och därmed också div. galna och skyhöga skatter – som ju som vanligt drabbar de med svagaste ekonomi – faller bra in i tiden med det stora ekonomiska slukhålet som också drabbat vårt land.

 11. Robert N.

  Aktuellt snödjup 2018-04-03
  MÄTSTATION SNÖDJUP

  Kittelfjäll 153 cm
  Olden 130 cm
  Katterjåkk 127 cm
  Talljärv 123 cm
  Sänningstjärn 121 cm
  Avasjö-Borgafjäll 117 cm
  Borgvattnet 115 cm
  Hattsjöbäcken 115 cm
  Fjällsjönäs 111 cm
  Sorsele 110 cm

  Det tar nog ett tag att smälta bort dessa snömängder, då vi tvingas betala så mycket MP-skatter och ”därmed” fått ett mycket kallare väder.

 12. Alvar Nyrén

  Jag känner igen frustrationen hos många på sidan hos mig själv, och jag mår dåligt och skäms när jag ser politiker, journalister hoppa över de grundläggande frågorna och gör bedömningar och tar beslut från en vilsen miljögrund. Men jag är hoppfull, eftersom verkligheten kommer att ge oss rätt och det sannolikt blir allt svårare att driva dessa hypoteser även om vi ännu inte sett toppen av det värsta ännu. Detta valår visar ganska tydligt menar jag hur desperata många snedseglare börjar bli och i takt med att frustrationen och desperationen kommer att öka hos dessa ju tydligare kommer det förhoppningsvis att bli för den större massan. Jag tror inte vi skall underskatta alla dessa miljoner eller miljarder människor som inte engagerar sig i dessa frågor. T.ex hänger ju MP på gärdesgården i detta val trots denna massiva medieuppbackning. Det enda vi kan göra är ett hålla oss till och påvisa fakta och försöka förmedla detta till alla på de sätt vi finner gör störst nytta. Inte hänfalla åt den groteska snedvidring som ”motståndarna” använder. Droppen urholkar stenen och det kan ofta vända kvickt när ”tipping-point” är nådd.
  Alvar N, klimatoptimist och koldioxidkramare

 13. PT

  Ett jättebra inlägg!!! Jag hoppas innerligt att Du, Per, skickar detta till alla partiledarna. De är ju dessa som verkligen behöver läsa detta innan det är försent.

 14. PT #12: Du kan själv skicka det till partiledarna. Hinner inte själv. Men de är nog medvetna om tokerierna.

 15. Fredde

  Det är ju så (MP) funkar. De ser världen genom ett sugrör, och inser inte helheten och konsekvenserna av deras korkade förslag.

  Ett par lysande exempel:
  Etanol på mackarna, MP inbillade sig att alla skulle köpa etanolbilar.
  Resultat: mackdöden, alla småmackar hade inte pengar att bygga ut för etanol. Nu får man köra flera mil istället för flera kilometer för att fylla reservdunken, och landsorten urholkas.

  Skatt på svenska lastbilar ”för miljöns skull”
  Resultat: ännu fler utländska lastbilar, körda på olämpliga däck, tankade med sämre diesel, körda av trötta och onyktra förare.
  Svenska åkerier i konkurs, fler arbetslösa.

  Det går bra nu…
  Jag kan inte fatta ett sånt litet skitparti kan få ha så mycket makt.

 16. Peter Stilbs

  #14 – det var faktiskt under Andreas Carlgren (C) som etanolidiotin genomfördes. Hans efterträdare Lena Ek (C) var inte bättre.

  Centern är i praktiken ett lika stort stolleparti som MP

 17. Karl Eider

  #11

  Tror att det kommer komma en motreaktionen då effekterna av politiken blir märkbar för den stora massan. Tyvärr, måste vi antagligen få vänta tills 4 – 5 kärnkraftverk har lagts ner och den svenska energikrisen är ett faktum. Med skyhöga elkostnader och med intermittent elförsörjning kommer effekten slå samhället med en käftsmäll. Vid det laget har antagligen Tyskland redan drivit upp elpriset i Europa, så när Sverige kommer och vill köpa in el, så blir det till ockerpriser.

  I kombination med att nästan alla stora svenska bolag redan flyttat ut det mesta av sin verksam från Sverige (t.ex. har Ericsson idag kvar mindre än 15%), så kommer företagensamheten i Sverige minska till katastrofnivåer.

  Till den medföljande accelererande arbetslöshet kan man sedan lägga till mycket höga skatter, stora kostnader för alla klimatprojekt och flyktingmottagande.

  När syndarna vaknar kommer det vara på tok försent!

 18. Ingvar i Las Palmas

  Per.
  Jag har skickat egen text och länk till din skrift till min mejlinglista inkluderande politiker och MSM

 19. Björn

  En diger sammanställning. Med så mycket motsägelser och konstigheter i kontrast mot ett nedkylt norden, kanske trots allt verklighetens naturliga fenomen irriterar våra hjärnor mer än klimatpropagandan. Det går ju inte att lura folk hur länge som helst, för vi har en omvärld som också närmar sig en förnuftsgräns.

 20. Mats T

  Kay Glans skriver så här i inledningen av recension av Ivar Arpis och Adam Cwejmans bok ”så blev vi alla rasister”:
  ”Historikern Alf W Johansson har pekat på det starka inslaget av fanatisering av konsensus i den svenska kulturen. När alla är överens radikaliseras de idéer det råder konsensus om, dels för att det inte finns någon opposition, dels för att ytterlighetspositioner får debattinitiativet. En förutsättning för detta förlopp är inställningen att den som har invändningar mot synen på ett problem görs medskyldig till det.”

  Detta måste sägas vara en klockren beskrivning på ”klimatdebatten”.

 21. Fredde

  ”Oberoende” SVT ställer inga besvärliga frågor, de citerar i enlighet med vad de är tillsagda:

  ”På SVT Vetenskap har vi nu också, genom egna källor, tagit del av utkastet till den tredje delrapporten – och kan därmed för första gången ge en bild av det förväntade innehållet i den kommande IPCC-rapporten som helhet.
  Den globala medeltemperaturen beräknas år 2100 ha stigit med 1,3 – 5,8 grader C jämfört med 1900-talets början.”

  Miljöalarmisterna applåderar (utan en eftertanke som vanligt…)

 22. Allra första stycket i Pers inlägg ligger bakom allt vi diskuterar här på bloggen. Om klimatet inte instrumentaliserats av politiker till deras fördel, hade klimatvetenskap enbart studerats av en liten grupp forskare och amatörer. Det är nog så intressant att spekulera om detaljerna i hur jordens klimatsystem fungerar, men det är fullständigt meningslöst att på det sättet försöka påverka klimatpolitiken.

  Det är enkelt att konstatera klimathotspolitik är en fråga om makt och personliga fördelar, men man kan nog gå mycket längre i det resonemanget. Enligt min mening handlar det om att människor, såväl som nästan alla andra djur, strävar efter att nå en så hög social status som möjligt inom sin grupp, i avsikt att kunna fortplanta sig med de dugligaste individerna av andra könet, vilket maximerar chansen för att avkomman överlever och i sin tur för generna vidare. Alla som läser KU känner till detta.

  Denna instinkt leder omedvetet oss människor i det moderna samhället till märkliga val av medel för att bli en alfaindivid. I en liten grupp blir statusordningen snabbt etablerad, men när antalet individer blir stort krävs tydliga yttre tecken. Av dessa är makt i form av att kunna bestämma över andra individer, och helst också deras liv eller död, den högsta rangmarkören. Därefter kommer rikedom, som kan manifesteras i t.ex lyxig bostad, dyr bil, kläder och ett otal andra signaler som endast ett fåtal kan tyda. Rå fysisk makt och brutalitet ger också hög status till en del människor. Notera att kända manliga massmördare får hundratals kärleksbrev av kvinnliga beundrare. Nu senast gäller det Nikolas Cruz som sköt ihjäl 17 personer i en skola i Florida. Fängelsemyndigheten vet inte hur man ska hantera den kubikmeterstora brevhögen.

  Allt eftersom det allmänna välståndet växer blir det svårare att synligt visa upp sin ekonomiska status, eftersom tecknen drunknar i mängden av liknande symboler. Till och med de superrika har svårigheter. Privatjet, yacht, lyxvilla i Marbella och inte ens ubåt räcker längre. Ett sätt att uppnå hög individuell status blir då att med lagstiftning tillskansa sig privilegier som andra inte tillåts. Och jag tror att det är där vi kan passa in klimathotspolitiken. Den leder bl.a till att endast eliten får tillgång till bil, flyg, kött och inte minst att ha monopol på att yttra sig offentligt.

  Vad kan väl tydligare markera hög social status än att köra eller åka bil i en annars bilfri stad till en TV-soffa eller nyhetsprogram, varifrån man mästrar populasen?

 23. För de som undrar så får ni sprida artikeln och reblogga men ange alltid källa (Per Welander – Klimatupplysningen.se)

 24. Ingvar i Las Palmas

  #20 Lars Mellblom
  Du har en poäng.
  Men det viktigaste har sagts

  Den som utger sig för att vilja rädda världen har som mål att kontrollera den.
  Passar utomordentligt väl in på Klimathotet med det utpekade målet ”Global Governance”

 25. Ulf

  Som sagt tre mp are ger sig på svenskt flyg på Aftonbladet debatt som vanligt med en massa lösa antagande och hittepå.
  Dock borde åtminstone någon reagera när de skriver att nordpolen varit varmare än Göteborg i vinter. Rimligen måste det väl ha skilt minst 20 grader men tydligen kan klimatmupparna påstå vadsomhelst utan att skämma ut sig. Ingen reaktion på detta någonstans.

 26. latoba

  Per. Jättebra sammanställning av klimatläget i Sverige. Klockrent! Detta borde alla i MSM läsa!

 27. #22 Ingvar i Las Palmas#

  Vi är eniga där, absolut, men vad kan väl ge högre status än att vara del av, eller till och med ledaren för en världsregering?

  Jag menar att drivkraften bakom är densamma, men att styrkan i denna varierar kraftigt mellan individer. Du känner säkert till Alfa, Beta och Omegamän. Att känna sig motiverad att bli superrik, den store Ledaren eller mest beundrad av flickorna i den lokala yogagruppen, har samma orsak. Jag har ett personligt exempel på det senare; han gifte sig nyligen med en söt 15 år yngre flicka ur gruppen.

 28. Lars Mellbom #20 skrev: ”Vad kan väl tydligare markera hög social status än att köra eller åka bil i en annars bilfri stad”

  På gamla kommunisttiden i Moskva fanns det gatufiler, de s.k. Zil-filerna, som var reserverade för politrukerna. I Sverige blir det snart steget värre då hela stadsdelar och städer blir reserverade för Sveriges politiska adel och de mycket rika.

 29. Daniel Wiklund

  Det är lite märkligt, det produceras hur många artiklar som helst om hur farligt våran livsstil är för planeten jorden. Men sätter giftstämpel på koldioxid. Men ingen tar upp drogerna som ett miljöproblem. Knarket förstör för individerna, familjerna, samhällen, naturen, stater och snart ett hot mot hela världen. Väldigt mycket brottslighet (speciellt den grova) är kopplad till knark, över hela världen. När Romson och Fridolin blev språkrör fick dom svara på några frågor, en var om dom testat knark, vilket båda hade. Inget problem för dom. Hade nog varit betydligt knepigare om dom svarat jakande på frågan om dom körde bensinbilar.

 30. Claes Lindskog

  #26
  T.o.m. Skånska Dagbladet (C) har idag en ledare
  (http://www.skd.se/2018/04/02/bilen-blir-en-klassfraga/)
  om klassproblematiken i att bara tillåta dyra miljöbilar i stadskärnorna. Fö är man även tveksam till elbilarnas miljöpåverkan.

 31. Ulf #23 skrev: ” tre mp are skrev…..nordpolen varit varmare än Göteborg i vinter”

  Att Nordpolen vid en enstaka tidpunkt kan ha varit varmare än Göteborg är inget konstigt. Kan hända då och då. T.ex. Göteborg -10 C och Nordpolen -7 C. Inget konstigare än att Stockholm kan vara varmare än Rom. Sen är Nordpolen absolut inget köldhål. Finns betydligt kallare platser såsom norra Kanada och Sibirien. Så påståenden från miljöpartisterna är bara blaha, blaha. Säger inget om klimatet eller någon global uppvärmning eller koldioxidutsläpp.

  Det finns ingen mätstation på Nordpolen så frågan är var uppgiften kommer ifrån. Men sett till Arktis har den haft en medeltemperatur på -23 C jan – mars 2018. Betydligt kallare än Göteborg.

 32. #26 Per Welander#

  Jag hade just ditt exempel i åtanke.

 33. JIMMY

  Tack Per Welander för härlig substans informativa nyhetsrapporter!
  Angående ”verkligheten verkliga värld- journalistik !!” och dagsaktuella Sverige politiska analyser på toppnivå !! levererat via internet .

  Som att andas den syremättade luften efter regnet och åskan dundrat förbi under högsommaren.

 34. #27 Daniel Wiklund#

  Vad som upprör människor är inte att bete sig på ett sådant sätt att man skadar sig själv och därmed sjunker i social status. Det som verkligen provocerar är att stiga i status genom att lägga sig till med sådana vanor som konkurrerar med vad högstatusindivider redan har. Alldeles speciellt provocerande är om en tidigare lågstatusindivid plötsligt blir rik och offentligt visar detta. Vi har alla hört nedsättande kommentarer om uppkomlingar och nyrika.

  Tilläggas kan att attributen för social status är relativ och inte absolut. För många år sedan lyssnade jag till en kvinnlig SR-journalist från Stockholm, som under några månader stationerats någonstans långt upp i Norrland. Hon berättade med gråten i rösten hur hon hälsade på de redaktionen iförd de allra moderiktigaste kläderna med tillbehör, som hon just lagt ner en förmögenhet på. ”Den lokala personalen var inte det minsta imponerad. De hade inte ens hört talas om märke si och så, och inte heller folk på stan.”

 35. Allan Forsling

  Jag har tagit upp det tidigare, men inte fått någon reaktion. Varför kan vi inte här på bloggen samverka och ta fram faktiska klimatfakta? Ta fram det som vi vet. Vi samlar sedan ihop lite pengar för att trycka upp en fickfolder. Målgrupp bl a alla riksdagsmän, alla tidningsredaktioner, smhi, skogsstyrelsen, naturvårdsverket. Mfl. Presskonferens vid släppet. Dålig idé ?

 36. Eskil

  Det går inte längre att dölja att migrationspolitiken som de övriga etablerade partierna hade överlåtet till MP att driva har havererat då naiva utopier inte håller i längden då de konfronterades med verkligheten. Haveriet går inte längre att dölja för någon bortsett från de som är helt blinda. Då krävs det en annan fråga för att rädda MP. Det vi då ser är en sanslös klimathotskampanj där massmedia och kulturpersonligheter satsar alla klutar för att rädda sitt parti.

 37. Lasse

  #10
  Aktuellt snödjup 2018-04-03
  Tomelilla 15
  Trelleborg 25
  Ystad 12
  Påsken var kall med 3 snödagar i söder!
  Mer på väg.
  Påsken 1975 var också kall och snörik men årets var nog kallast i mannaminne!

  Miljöpartiet vill mycket som de vet att vi inte vill. En POD om trängselskatten visar hur de drev igenom denna med tvång, dvs det tvång som en regeringsvillig sosse var beredd att köra över en annan med.
  Sen gick de motvilligt med på en folkomröstning , men bara Stockholmare fick rösta, dvs de som pendlade till kommunen var utan rätt att rösta. Falsk demokrati !

 38. Lasse #36: Det hölls omröstning för 14 förortskommuner vid valet 2006. Frågan var: ”Anser du att trängselskatt ska införas permanent i Stockholm ?”

  Resultat Ja 40%, Nej 60%. Totalt med Stockholms kommun blev det Ja 47.5%, Nej 52.5%.

 39. Ingemar Nordin

  Allan F #34,

  ”Varför kan vi inte här på bloggen samverka och ta fram faktiska klimatfakta?”

  Jag tycker att den här ger en bra sammanfattning på svenska: https://www.klimatupplysningen.se/allt-du-behover-veta-om-klimathotet/

  På engelska finns det förstås många att välja mellan.

 40. Lasse

  #37 Per
  Programmet intervjuade Maria Wetterstrand som var emot folkomröstning i denna fråga.
  Borgarna drev fram den mot deras vilja. Men de vann omröstningen enl Maria i programmet.
  Wikipedia ger henne rätt(eftersom det var bara Stockholmarnas röster som räknades)
  Detta är ett av de svek som ligger bakom MP.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Folkomr%C3%B6stningen_om_tr%C3%A4ngselskatt_i_Stockholm

 41. Allan Forsling

  #38 kan vi göra ett kort sammandrag?

 42. Lennart Bengtsson

  Att läsa vad Du skriver är som att ta del av en rapport från en dårhus eller från en plats för förståndsmässigt efterblivna. Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag föreställa mig så mycket strunt av människor som uppenbarligen inte har tillstymmelse till naturvetenskaplig utbildning. Utsläpp av växthusgaser från svenskt flyg är totalt försumbart. Bara SCA med sina 2.6 miljoner hektar skog nettoackumulerar mer koldioxid än utsläppet från svenskt flyg.
  Tyvärr är det nog sant som nyligen konstaterades att den svenska intelligenskvoten är sjunkande.
  Vi får glädja oss åt att det fortfarande är tillåtet att flytta utomlands. Inte minst Östeuropa blir allt mer lockande. Även om ungerskan är ett svårt språk som borde man ju klara sig hyggligt med engelska och tyska åtminstone i början.

 43. Uppdatering självkörande Tesla-kraschen på väg 101. Video innan räddningspersonal kom fram. Våldsam krasch där Teslan fattade eld. VARNING FÖR OTÄCKA BILDER!
  https://electrek.co/2018/04/02/elon-musk-ntsb-tesla-autopilot-crash-data-fatal-accident/

 44. Ingvar i Las Palmas

  #34 Allan Forsling
  Vid en första anblick låter det som en bra idé.
  Men.
  1. Det kommer att stämplas som ”fake news” som sprids av ”klimatförnekare”
  2. Klimathotsprojektet är inte ett ”välmenande” vetenskapligt projekt. Det är ett maktprojekt.

  Om klimatprojektet havererar, vilket faktiskt ser ut att göra så kommer det nått nytt ”hot” som vi måste samlas mot och styras av någon form av ”World Governance”.

  Allt emanerar från ”Club of Rome” och metodiken är beskriven i deras dokument ”The First Global Revolution”.
  – Hitta en gemensam fiende som hela världen kan enas mot. ”dödligt klimat”
  – Ge människan skulden Industrialiseringen, oljan, koldioxiden
  – Gör ”bot”. Flyg inte, ät inte kött, kör inte bil. Späka dig
  – Köp avlatsbrev. Dvs klimatkompensera

  Bli frälst.
  Ganska likt religion. Hot, orsak, bot och frälsning.
  Information från ”klimatförnekare” kommer att anses komma från djävulen

 45. Ingvar i Las Palmas

  Ett hälsotecken i USA
  http://www.breitbart.com/big-journalism/2018/04/02/poll-77-percent-believe-traditional-media-guilty-of-fake-news/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=daily&utm_content=links&utm_campaign=20180402

 46. Rider

  ”Och så har vi dessa hycklare”

  Minns ni Annie Lööfs avbrutna Thailandsemester när Stureplanscentern ville i hennes fånvaro föreslå slopad arvsrätt, månggifte och fri invandring?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16048529.ab

  Sedan sa hon i en TV-intervju efter det att hon flugit hem igen att ”Centern ska verka för ett fossilfritt samhälle”

 47. Håkan Bergman

  Per W. #42
  Musken är nog rökt, drevet börjar gå inom finansbranchen och Blooberg är en väldigt grön aktör där.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-02/elon-musk-is-back-to-sleeping-at-the-factory

 48. Evert Andersson

  #15 Peter Stilbs

  Helt enligt min uppfattning också. Två små partier MP och C har alldeles för länge fått hålla varsitt politiska block som gisslan för att vinna majoritet. Tror att mycket av galenskapen kring energipolitiken handlar just om det. Andreas Carlgren, Maud Olofsson och Anna Karin Hatt var inte mindre okunniga med tokigheter än dagens, eller gårdagens, miljöpartister när det kom till det rabiata kärnkraftsmotståndet och vindkraftvurmen.

 49. Rider

  ”Och så har vi dessa hycklare”

  Fredrik Hedenus, veganen som skämde ut Chalmers, som kom med ursprungsförslaget om att införa köttskatt.

  Fredrik var också en av initiativtagarna till ”one tonne life” där en familj skulle prova att komma ned till ett ton CO2-utsläpp på ett år.
  Vattenfall var också med i projektet samtidigt som deras kolkraftverk i fd Östeuropa släppte ut mer än dubbelt så mycket CO2 som hela Sverige för övrigt släppte ut totalt.

  https://www.chalmers.se/sv/personal/Sidor/fredrik-hedenus.aspx

  https://corporate.vattenfall.se/press-och-media/pressmeddelanden/2014/maj/one-tonne-life-tre-ar-senare-klimatsmart-livsstil-mojliggors-genom-uppmarksammat-pilotprojekt/

 50. Fredrik S

  Lennart #41

  Ja, det är nog snart dags att förbereda att lämna skutan snart. Börjar bli rejält tröttsamt med alla ”klimatexperter” som får hejdlöst med utrymme i media. Även om man försöker undvika att se eller läsa skräpet så bli man alltid påmind av någon lurad bekant.

  Budapest är trevligt, engelska och tyska funkar bra och dessutom riktigt fastlandsklimat med långa varma somrar och kalla uppfriskande vintrar. Annars är Schweiz ett ypperligt alternativ där det råder ju en befriande ordning och reda och pragmatiska politiker.

  Bara för att öka på flyttlusten för er hörde jag nyss talas om en hyllad artikel av allexperten Malena Ernman där hon skriver att världens mest respekterade klimatforskare säger att havsytan kan höjas 6-9 meter vid 1,5 graders uppvärmning. Antar att det var fram till 2100. Vilka dessa forskaress kan vara framgick tydligen inte.

 51. Håkan Bergman #46: Jag har alltid sagt att jag tror på elbilen men agnarna kommer att skiljas från vetet då subventionerna tas bort. Vinnare blir de stora, VW, BMW, Toyota… Tesla åker bort p g a sämre logistik och dåliga finanser. Men det är min tro och ingen vetenskap.

  För övrigt står sig en snåldiesel bra mot elbilen i länder med högt elpris. Och då räknar jag löpande driftkostnader.

 52. Lennart Bengtsson

  49

  Varför hugger inte människan till med 90 m med en gång, Det är väl bara en tidsfråga på så där 100 000 år när också Antarktis seglar ut i havet för att svenskarna flyger alldeles för mycket, äter köttbullar och tar en snaps till maten. Varför i h….e får vi inte vara ifred utan ständigt plågas av dessa erbarmliga dumbommar. Vad är de ute efter egentligen??

 53. ”43 Ingvar i Las Palmas”

  ”Om klimatprojektet havererar, vilket faktiskt ser ut att göra så kommer det nått nytt ”hot” som vi måste samlas mot och styras av någon form av ”World Governance””.

  Som det nya projektet satsar jag på avskaffandet av traditionellt jordbruk; en global nollvision om växtskyddsmedel, konstgödsel och genmodifierad gröda.

 54. Lars Kamél

  Jag ser ett fel i inlägget. Klimathotstron är inte alls en obevisad hypotes. Det är en motbevisad hypotes! En hypotes som inte klarar tester mot verkligheten är motbevisad, även om 97 % av forskarna skulle tro på den. Vilket inte är fallet här. När det gäller klimathotstron, låtsas folk inte begripa skillnaden mellan att koldioxidutsläpp alls påverkar klimatet och att de påverkar klimatet katastrofalt mycket. Det förstnämnda är nödvändigt för att det sistnämnda ska kunna vara sant, men att det förstnämnda är sant innebär inte alls att det sistnämnda är sant!

 55. Ulf

  Svar 51,

  Jag hade en längre utläggning om detta på bloggen för ett par veckor sedan. Men sammanfattningsvis handlar det om ett starkt ångestdrivet och enormt kontrollbehov. Istället för att gå till en bra psykiatriker (gör de inte eftersom sjukdomsinsikt saknas) förpestar de tillvaron för sin omgivning. Det räcker nämligen inte att deras besvärjelser och ritualer omfattar dem själva utan ångesten och kontrollbehovet dämpas bara om deras närmaste omgivning också följer ritualerna. För dem är detta ett reellt hot och bara gemensamma ritualer kan hindra katastrofen. Tyvärr förstår de inte att det handlar om ett inre hot inget yttre det är bara en projicering. Den här typen av människor finns i huvudsak i religiösa eller politiska sekter. Extrem varianten är de som begår kollektiva självmord. Eftersom ångesten driver dem till att försöka kontrollera omgivningen är det inte alls konstigt att en del politiker har sjukdomen i varierande grad förstås. Har haft den tvivelaktiga förmånen att studera detta på nära håll med ett extremfall.

 56. Ulf

  Svar 30,

  Tack Per det var det jag ville veta dvs medeltemperaturen. Men de påstår att vintern varit varmare på Nordpolen och det kan inte tolkas annat än att Göteborg haft en kallare vinter under 2018 än Nordpolen. Det här är alltså tre vuxna människor som fabulerar å det grövsta och inte nog med det de talesmän för Mp också. Det konstiga är att ingen påpekar detta på debattsidan.

 57. Ingvar i Las Palmas

  #52 Lars
  >Som det nya projektet satsar jag på avskaffandet av traditionellt jordbruk; en global nollvision om >växtskyddsmedel, konstgödsel och genmodifierad gröda.

  Jo den ligger bra till. Det gäller dock att peka ut det rejäla hotet som skall avvärjas

  Det gäller att ha en rejäl hotbild kopplad till det.
  Min ”favorit” är att vi måste satsa resurser på att kunna möta en invasion av utomjordingar.
  Finns flera tecken på det.

  Betoningen är alltid att hela planeten måste ”samsas” och det förutsätter någon form av ”Världsregering”

  Allt faller alltid tillbaks på denna ”Global Governance” som måste till. Makt, makt, makt.

 58. Fredrik S

  Sitter och tänker tillbaka i tiden och funderar på vad som hade hänt om inte MP lyckats ljuga sig in i riksdagen 1998.

 59. Fredrik S

  #57

  Ups, hann inte skriva klart 🙂

  De ljög ju till höger och vänster om miljöförstöring och säldöd 1988 och precis strax innan valet kom det fram att sälarna dog av virus. Vad hade hänt om det beskedet kommit ett halvår tidigare? Hade de aldrig klarat gränsen? Hade vi sluppit dem nu? Eller hade de lyckats ljuga sig vid något senare tillfälle? Hursomhelst, man kan ju hoppas att dagens undersökningar håller i sig till i höst och att fler folk får upp ögonen. Så kan de hålla på att ljuga sig ut ur riksdagen.

 60. Michael E

  #51 Lennart, de är ute efter makt eftersom i deras värld finns inget annat än makt. Allt är subjektivt och verkligheten tolkas enbart utifrån olika gruppers hierarkiska maktposition. I deras värld finns ingen objektivitet, ingen kompetens och allt, inklusive vetenskapen, är enbart ett verktyg för att tillskansa sig makt.

  Det är på denna postmodernistiska bas som både CAGW och genusvetenskapen samt andra dårskaper vilar. Den förfäktas av ett fåtal som lyckats skaffa sig makt över en skrämd majoritet som i ställe för att påtala dårskapen, och därmed hamna utanför konsensusgemenskapen, hoppas att den ska försvinna av sig själv. Den kommer inte att försvinna av sig själv men det finns lyckligtvis åtskilliga tecken på att motståndet nu hårdnar.

 61. 56
  #Ingvar i Las Palmas#

  Inte illa, men om mitt förslag genomförs tillkommer en bonus, som ditt saknar: Noll befolkning.

 62. lennart back

  Jag ar mig friheten att länka till en ”kollega” som för några dagar sedan återutgav/citerade åsikter som jag tycker på pricken beskriver klimathysterin. Jag hoppas keppsgossen inte misstycker.
  http://narrskeppet2.blogspot.se/2018/03/reprisen-klimatreligionen-ett-inlagg.html

 63. Håkan Bergman

  Men hur ligger det egentligen till med det här med miljözoner?

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/regeringen-ger-besked-om-miljozoner/

  ”Regeringen kommer så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till behovet av EU-anmälan, besluta om nödvändiga författningsändringar i Trafikförordningen som gör det möjligt för kommunerna att införa de nya miljözonerna. Regeringen ger också ett uppdrag till Transportstyrelsen att ta fram förslag på hur kommunernas möjlighet att se till att miljözonsbestämmelser och andra trafikregler efterlevs.”

  Har MP gått på en blåsning här, jag tycker att det låter osannolikt att det här hinns med innan valet, ska man blanda in t.o.m. EU lär det ta tid och Transportstyrelsen vet väl inte själva var dom har rumpan.

  I videon berättar Karolina Skog att NOx just då ligger på 110 på Hornsgatan utanför. Väl tajmat, det är sannolikt så att Hornsgatan väster om Ringvägen får ta emot ökad trafik under ombyggnaden av Slussen, och mätstationen står just där i backen upp från Ringvägen.

  https://www.google.se/maps/@59.3170931,18.048551,3a,71.7y,348.67h,91.52t/data=!3m6!1e1!3m4!1seS_S9OxxH3fSD0PLbTt_Eg!2e0!7i13312!8i6656

 64. Daniel Wiklund

  Det är märkligt med MP, ju mindre dom blir ju mer får dom bestämma . Miljöpartiet är till skillnad från koldioxiden väldigt giftigt.

 65. Fredrik S

  Håkan #62

  Här är en som inte tycker att moljözoner är nödvändiga i Sverige, Lena Nerhagen, forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut. Varför kan de inte lyssna på sina egna experter? Och varför ska Sverige ha andra gränsvärden än EU? EU’s gränsvärden är mer än dubbelt så höga som Sveriges.
  Läsvärd artikel
  https://www.expressen.se/nyheter/forskaren-miljozoner-behovs-inte-i-sverige/

 66. Argus

  Ja, fy a-n.
  Visst, så sant, så sant.
  Det är inte fråga om *vetenskap*. (Nodge?)

  Det är ett hemskt maktprojekt. All denna verserade diskussion om glaciärer, isostasilinjer, värme, köld etc etc. Är TOTALT futil.

  Och så osägligt tragiskt att så många blir genuint hotberörda så människor känner sig vanmäktiga. Vilket d-a nidingsdåd.

  Jag föreslår att fortsatt verksamhet ska fokusera på Stockholm 1972- Brundtland- Maurice Strong-Rockefeller-Bert Bolin. Eller varför inte ännu tidigare?
  Vem tror att denna CO2 aktivitet är ett uttryck för omsorg om allmogen? Ja, förmodligen de på gräsrotsnivån. Aktivisterna på barrikaderna. Förälderropet typ.

  IPCC?
  Vem sa att utan IPCC hade *klimatfrågan* varit en ickefråga?

  Alla dessa administratörer: ’miljöombud’. Vad är det? Jag har en hädisk tanke: länge högutbildade personer med begränsad eftertankeförmåga ’parkeras’ på hyggligt avlönade positioner där de gör lite skada men lite mer nytta i att propagera regimvänliga teser.

  Hur tänker Fridolin, Lövin etc??? Alltså: hur TÄNKER de?

 67. Eskil

  #64

  Svaret på din fråga är att S för allt i världen inte vill se en regeringskris så nära valet. Hur trovärdigt skulle alternativet S + MP vara om MP nu skull lämna regeringen inför valet?

 68. Uppdatering: Tesla missade sitt mål om 2500 Model 3 bilar till Q1. Det blev 2020 Model 3 sista veckan. Totalt producerades 9766 Tesla 3 under första kvartalet. Målet för Q2 är 5000 Tesla 3 i veckan.

  Aktien steg 3% då marknaden hade fruktat ännu sämre siffror.

 69. Torbjörn

  Fler som har fått upp ögonen för att AGW är en bluff.
  Kanske lite oväntat att det är Singer

  https://principia-scientific.org/top-lukewarmist-fred-singer-now-admits-co2-cools-climate/

 70. Ulf

  De av er som vill ha ett smakprov av det jag beskrev i mitt inlägg nr 54 kan läsa expressens ledare om den rödgrönrosa majoritetens vision av Stockholm 2040. En exercis i sjukligt kontrollbehov. Ett lämpligt namn för denna framtidsvision vore väl Orwell 2.0. Den svenska vansinniga klimatdebatten är bara förtugget.

 71. Lennart Bengtsson

  Låt oss utsträcka aftonbönen till alla möjliga Gudar i alla kända religioner inklusive de gamla pålitliga Asagudarna så kanske någon lyssnar och befriar oss stackars plågade svenskar från alla stolliga politiker som inte behöver nämnas ( Vi gör som i Harry Potter böckerna – Ni vet vem)

 72. Lasse

  #70
  Alla politiker som erkänner att de varit naiva bör diskvalificeras från fortsatt förtroende.

  För att inte vara naiv gäller det att vara alert och försöka förstå. Här är en artikel jag skall försöka förstå:
  https://wattsupwiththat.com/2018/04/03/clouds-down-under/
  Willis E gör ett försök att koppla moln till Svensmarks teori i Australien.

 73. Dan

  Angående Mp så tror jag att de inte betraktar sig som en del av den övriga befolkningen, den är för dem bara en otvättad massa som ska styras med morot och piska. Eller stryk moroten, bara piskan.
  Eljest vore det väl en politikers uppgift att förbättra tillvaron för sina medmänniskor?
  Mp har inga sådana ambitioner utan tvingar på oss alla tänkbara kostnader och olägenheter utan minsta tvekan.
  Problemet vi har är att de övriga sex partierna inom sjuklövern inte är mycket bättre så det krävs en stor politisk omvälvning om vi gräsrötter ska få det bättre och inte sämre för vart år som går.

 74. Ingvar i Las Palmas

  Torbjörn #68
  Det där är ju en riktig bomb!!
  Eller för att citera Peter Sellers ”its a bömb!”
  Eller kanske snarare en torped midskepps på klimathots-skeppet
  Skall bli intressant att se vad reaktionen blir.
  Det betyder ju att planeten har ytterligare en termostat. Om haven blir varmare släpper de ifrån sig CO2 som kyler

 75. Ingvar i Las Palmas

  Dan #72
  MP är Gajas (Moder Jords) präster och alla övriga är Gajas tjänare och enligt prästerna så behöver inte Gaja så många tjänare
  Neomalthusianer!

 76. Plopp

  Orwells 1984 är omkörd med hästlängder om man ser vart Stockholm vill gå
  https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/varning-for-stockholms-galna-framtidsdrommar/

 77. Lasse

  #73 Ingvar

  Det finns en växthusgas som är mer aktiv-H2O.
  Willis E visar (#71) ett klart samband mellan temperatur och molnighet, även över Australien.
  Dock inget samband med Svensmark.
  Eftermiddagen med högre temp har mer molntäcke.
  ”This shows that in Australia when the temperature goes up by 1°C, the increased clouds reflect an additional 1.4 W/m2. Again, this is in agreement with my hypothesis about the clouds being part of the temperature regulating system.” Gissar att sambandet blivit tydligare om han utelämnat ökenområden!

  Tom en miljöpartist borde förstå att 8% mer solinstrålning pga färre moln ger effekt!

 78. Ingvar i Las Palmas

  #70 Lennart Bengtsson
  Jag håller mig till Asagudarna
  🙂
  Vid mitt senaste (och sista!) giftermål hade våra respektive vuxna barn ordnat en giftermålsceremoni i sann Asa-anda med ”representanter” för gudarna som ”välsignade” giftermålet.

  Maxat!!

 79. Ingemar Nordin

  Torbjörn #68,

  Jag tror att Principia Scientific International missförstått Singers teori https://www.americanthinker.com/articles/2018/03/does_the_greenhouse_gas_co2_cool_the_climate.html . De påstår att Singer ger drakdödarna rätt om att det inte sker någon back radiation. Det är helt fel.

  Om jag förstår Singer rätt så sker det både utstrålning och återstrålning som vanligt. Men med mer CO2 i atmosfären så sker utstrålningen något högre upp än vid tropopausen. Han kallar det för den ”effektiva” höjden för utstrålningen mot rymden. Detta gör (rätta mig om jag förstår honom fel) att en del värme från troposfären sugs upp i stratosfären så att det blir en avsvalnande effekt vid marken. Han tillägger att effekten förmodligen är mycket liten men att den kanske kan vara en (del-)förklaring till den långa temperaturpausen.

 80. Ingemar Nordin

  Lasse #71,

  Willis E kör sitt korståg mot Svensmark. Denna gång hittar han ingen korrelation mellan solfläckar och molnigheten över Australien. Förra gången hittade han inge sådan korrelation på Irland, vilket är ett rätt korkat ställe att leta på eftersom det jämt är molnigt på Irland.

  Men jag tycker att Willis E. hela tiden missar det som Svensmark hävdar, nämligen att molnigheten ökar (när den galaktiska strålningen ökar) där det är ont om aerosoler. Dvs, över oceanerna, främst över Stilla havet. Detta gör att den direkta instrålningen i haven minskar med ett par-tre procent vilket på sikt påverkar jordens klimat.

 81. Göran Gustafsson

  OT, men i alla fall: I dagens SvD har Erik Bergin en lång drapa om Trumps klimatpolitik och kallar dess härförare Scott Pruitt ”klimatförnekare”. Skickade ett mail till Bergin:

  Hej Erik
  ”Ser att du i dagens SvD använder uttrycket ”klimatförnekare” om Scott Pruitt.
  Handen på hjärtat, känner du någon som förnekar att Jorden har ett klimat?
  Termen är till att börja med idiotisk till sin konstruktion. Dessutom är syftet med den rent tarvligt, eftersom den är avsedd att leda tanken till förintelseförnekare som Robert Faurisson och David Irving. På så sätt fungerar ordet som en övertalningsdefinition, en solkig etikett som man klistrar på alla dem som ifrågasätter att Jorden är på väg mot en klimatkatastrof pga. våra utsläpp av koldioxid. Ett uttryck man tillgriper för att i varje klimatdebatt ”seize the moral high ground”.

  Hur tror du att professor em. i atmosfärfysik vid MIT, Richard Lindzen, själv av judisk härkomst, upplever det att bli kallad ”climate change denier”? Han var en av Klimatpanelens huvudförfattare men är numera s.k. ljum skeptiker tillsammans med en lång rad andra klimatologer, astrofysiker, oceanografer, matematiker m.m.

  Att få Jenny Stiernstedt, Peter Alestig och Susanna Baltscheffsky att upphöra med dumheterna överstiger naturligtvis all mänsklig förmåga, men att just du skulle hemfalla åt sådana språkliga slappheter är lika förunderligt som sorgligt.”

 82. Ingemar Nordin

  Göran G #80,

  Bra brev!

  Detta otyg att kalla alla meningsmotståndare, lekmän såväl som fackfolk, för nazianstrukna högerpopulister är ett oskick som omöjliggör en sansad och vuxen diskussion. Men förmodligen är dessa hatord valda just för att förhindra en sådan saklig diskussion.

 83. Ingvar i Las Palmas

  #80 Göran
  Mycket bra skrivet!
  Kanske vi alla här skulle ”mailbomba” de som använder slika otrevlig uttryck!!!!

 84. Björn

  Ingemar Nordin [78]; Din kommentar får mig att fundera. Varför behandlas CO2 som om det vore molekylernas gud i klimatsammanhang? Det påstås att den är välmixad i atmosfären, men det betyder då att den måste ha hög kinetisk energi för att sprida sig som den påstås göra. Vattenångan erhåller en latent energi vid omvandlingen till sin gasform, men vad skiljer då dessa två molekyler åt i sammanhanget kinetisk energi?

 85. Björn

  Göran Gustafsson [80]; Bra reflektion och kommentar till SVD. Här beter sig SVD som en mobbare när de använder ordet ”klimatförnekare”. Var finns objektiviteten? Det finns försvarare av olika hypoteser, har inte SVD uppfattat att klimatfrågan behandlas utifrån olika sådana?

 86. Lasse

  #80 Göran G
  Bra brev. Det kan påpekas att samma tidning har en ledarskribent med ett boksläpp i dagarna:
  ”Så blev vi alla ..” (Ivar Arpri)
  -rasister (1)
  -klimatförnekare (X)
  -Djurgårdare (2)

  #79 Ingemar Willis E kör med olika dataserier från CERES och en analys där periodiciteten studeras. Solfläckarnas 11 åriga periodicitet återfinns inte i molnen. Är Svensmarks hypotes kopplad till solfläckarnas påverkan?

 87. Peter Stilbs

  #83 – den kinetiska energin är densamma – läs här https://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_theory_of_gases

  3/2 * kT per molekyl

 88. Ingemar Nordin

  Lasse #85,

  ”Solfläckarnas 11 åriga periodicitet återfinns inte i molnen. Är Svensmarks hypotes kopplad till solfläckarnas påverkan?”

  Egentligen är det inte solfläckarna som sådana, de är bara en indikation på solaktiviteten. Det är den elektromagnetiska strålningen från solen som skyddar oss från strålningen. Det finns empiriska belägg för en koppling mellan solaktivitet och mängden supernovapartiklar. Under senare år så har den ökat (och utgör en risk både för satelliter och högt flygande flygplan).

  Att mäta molntäcket (av rätt sort) över öppna hav i tropikerna har jag förstått är ganska besvärligt och jag litar inte riktigt på Eschenbarchs hantering av data.

 89. Björn

  Lasse [85]; Det är inte antalet solfläckar som påverkar flödet av kosmisk strålning, utan det är solvinden som är kopplad till solens magnetiska aktivitet. Vid hög aktivitet kan man observera flera fläckar än vid låg aktivitet. Solvinden är ett s.k plasmaflöde som har påverkan på det jordmagnetiska flödet. Vid stort flöde av laddade partiklar i solvinden, fås en högre skärmning mot kosmisk strålning än vid det motsatta.

 90. Lasse

  #87 #88 Ingemar N o Björn
  Han gör en analys av solfläckarnas betydelse här: https://wattsupwiththat.com/2018/03/30/tools-to-spot-the-spots/
  Tydligen så försvinner signalen från solfläckarna på en viss nivå. Den ligger dock långt över min! 😉

 91. Björn

  Lasse [89]; Figur 10 i länken är ju mycket talande. Här ser man hur temperaturen i stratosfären avtar med avtagande solcyklers amplituder. Det är högenergetisk UV som upprätthåller temperaturen i detta atmosfärslager. Det är ju denna avkylning av stratosfären som är orsak till den förändrade atmosfäriska cirkulationen. Härav förändrat mönster i polar vortex och dess associerade jetströmmar. Fortsatta förändringar är vad vi nu kan förvänta oss när solen nu empiriskt minskar sin aktivitet.

 92. Torbjörn

  #78 Ingemar

  Det intressanta är väl att koldioxidens roll tonas ner även av de betrodda forskarna.
  De har insett att om inte modellerna stämmer med verkligheten är det fel i modellerna och försöker hitta förklaringen, d.v.s att klimatkänsligheten är felaktig

 93. Ingemar Nordin

  Lasse #89,

  Jag vet inte vad Willy S. tror om Svensmarks teori, men jag har svårt att se att han gör ett test av den.

  Som Björn säger så är det UV-strålning och ozon som bestämmer temperaturförändringar i stratosfären.

  Den långsiktiga (över flera solcykler) påverkan av GR sker via direkt solstrålning i havens ytskikt. Du har alltså en viss tröghet i denna typ av påverkan. Under ett sekel där det varit solarmaximum och sammanlagd en stor solaktivitet så bör GT gå upp. Vilket den har gjort enligt datasetet för den lägre troposfären. En knapp grad. Nu när vi upplevt en solcykel med låg aktivitet, och kanske flera som följer, så bör det ge fler låga moln över tropikerna, vilket innebär lägre direkt instrålning som värmer havets ytskikt, vilket ger lägre temperaturer i den lägre troposfären.

  Jag tror inte att Svensmarks teori kan testas än på ett tag. Styrkan i teorin är historiska korrelationer mellan solaktivitet (vilket kan mätas med B10 som proxy) och global temperatur (främst isborrkärnor).

  Tidsperspektiven är intressanta. Ökad solaktivitet (t.ex. vid Forbushhändelser) ger färre joniserade partiklar som växer till kärnor där vatten kan kondensera. Minskad solaktivitet ger upphov fler joniserade partiklar som växer ganska snabbt, inom 3-4 dagar, och kan bilda moln (se Svensmarks senaste artikel). Hur lång tid tar det för en 2-3%-ig ökning av molnen för att få ett genomslag på först havet, sedan luft- och landtemperaturerna?

  Tyvärr diskuterar inte Willy E. Svensmarks teori utan nöjer sig med några rätt simpla grafer som vare sig tar hänsyn till vad som skall mätas för att testa Svensmarks teori eller intresserar sig för mekanismens tröghet över tid. Det duger helt enkelt inte.

 94. Ingemar Nordin

  Torbjörn #91,

  ”Det intressanta är väl att koldioxidens roll tonas ner även av de betrodda forskarna.”

  Nja, det uppseendeväckande är väl (om hypotesen är riktig) att CO2 får en annan roll än den hittills antagna. Koldioxid i troposfären värmer upp medan koldioxid i stratosfären kyler ned.

 95. Skogsmannen

  Ingemar, #93!
  ”Nja, det uppseendeväckande är väl (om hypotesen är riktig) att CO2 får en annan roll än den hittills antagna. Koldioxid i troposfären värmer upp medan koldioxid i stratosfären kyler ned.”

  Ursäkta mig men är detta något nytt?
  Nedan är taget från SMHI:s hemsida…

  ”Över stratopausen minskar effekten av ozonskiktet och temperaturen minskar. En viktig faktor i detta är koldioxiden. I lägre delar av atmosfären fungerar koldioxiden som en så kallas växthusgas genom att fånga in (absorbera) infraröd strålning från jordytan och på så sätt värma upp atmosfären.

  I stratosfären och i mesosfären blir effekten av koldioxiden att värme strålar ut mot rymden. ”

  https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/atmosfarens-olika-lager-1.5838

 96. Lars Cornell

  #83 Peter Stilbs
  ”3/2 * kT per molekyl”
  Det svaret kan möjligen experter förstå. Jag har läst länken flera gånger.
  Kan du förtydliga ditt svar.

 97. Ingemar Nordin

  Skogsmannen #94,

  Men det nya – om jag förstått det rätt – är att ökad koldioxid höjer gränsen där utstrålningen sker. Dvs, att mer koldioxid kommer att kyla ned klimatet. Annars är det riktigt som SMHI skriver.

 98. Skogsmannen

  Ingemar, 96!

  Ok, tack för det förtydligandet.

 99. Peter Stilbs

  #95 – som det står i Wikipedia-artikeln har en molekyl i gasfas en rörelseenergi som är 1/2 gånger Boltzmann’s konstant gånger absoluta temperaturen (Kelvin, alltså) – per dimension. Det finns tre riktningar i rymden, x, y, z . Det blir alltså 3/2 kT.

  Med ökande temperatur lagras också energi upp som rotationsenergi och vibrationsenergi, med liknande uttryck.

  Kolla Wikipedia på equipartitional principle

 100. Olav Gjelten

  Jag finner det inte riktigt att gå ihop det budskap som alltför ofta förmedlas på Klimatupplysningen:
  Först många gånger visa en riktig bild på de hjärntvättade gröna talibaner vi har till politiker. Sedan skall vi gång efter annan inbilla oss att de är på väg att ”vakna”.

  Tvärt emot: även SD somnade in och blev som de andra…

  Det är nog VI som borde vakna och förstå att så blir det inte innan det är för sent.

 101. Claes Forsgårdh

  Artikeln nedan står att finna i Illustrerad Vetenskap:
  http://illvet.se/naturen/klimatforandringar/tio-overraskande-konsekvenser-av-den-globala-uppvarmningen
  Detta är värre än Fake News! Det borde vara åtalbart att skriva något sådant. Inte undra på att ungdomarna får klimatångest.

 102. Håkan Johansson

  Det är mitt i prick att beskriva PK dårarna som styr Sverige som miljötalibaner. Global Warming baserad på koldioxid hypotesen är ett korthus färdigt att kollapsa. I USA är det nu en glädjande utveckling på gång, 80 % av de republikanska väljarna har nu en skeptisk inställning till att global uppvärmning på futtiga 1 C har orsakats av koldioxid. Tar vi 1930 talet som utgångspunkt har vi ingen uppvärmning alls, för att få till någon uppvärmning måste en anpassad ingångspunkt väljas. Vi lever i en värld med ljugande politiker påhejade av PK media som är en förlängd arm till miljötalibanernas maktutövning. Okunnigheten är total, dåraktiga avtal ingås som Paris överenskommelsen, som ensidigt gynnar till exempel Kina. Det politiska motståndet mot dessa maktspelare växer, det inger hopp att tokigheterna kan stoppas. Det parti som lägger om Sveriges energipolitik radikalt kommer att få min röst. En kraftig sänkning av både elskatt och drivmedelsskatt bör ingå. SD har bäst verklighetsuppfattning men borde ta flera steg ytterligare i riktning från dårskaperna. Den nya uppstickaren Alternativet för Sverige kan på denna punkt tillskansa sig en nisch och med detta grepp ta sig in i Sveriges Riksdag. Mänskligheten påverkar klimatet med heat island effekter i stora städer, asfaltvägar, värmeabsorberande tak. Jag bodde mer än 10 år i Bangkok, staden har en stor heat island effekt. Nu bor jag på en bondgård i Örebro län, jag noterade för några dagar sedan snö på vissa fält, ett plöjt fält där jorden soltorkades till trots kylan vi har haft i mars. Vi har anthropogen påverkan, precis som min kollega Lars Bern från teknisk kemi Chalmers på 70 talet påpekar i sin blogg Anthropocene.
  Vår planet har ett stort miljöproblem, en okontrollerad befolkningstillväxt. Ett problem som miljötalibanerna inte vågar ta tag i.

 103. Gunnar Strandell

  Håkan Johansson #101
  Citat:
  ” Vi lever i en värld med ljugande politiker påhejade av PK media som är en förlängd arm till miljötalibanernas maktutövning.”

  Patrik Engellau recenserar idag på ”Det goda samhället” en bok av Kristian Tørning, lektor vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, som analyserar dessa ”egohumanister” och hittar fem dogmer som styr deras beteende.

  Länk till recensionens som är läsvärd:
  https://detgodasamhallet.com/2018/04/05/egohumanister/#more-11704

 104. Håkan Bergman

  Så nu flyttar vi mera makt till byråkratin i Bryssel, svenska folkets urgamla rätt att sig självt beskatta glömmer vi. Fröberg räknar med böter på tioatals miljarder, avgifter kallar EU det, till EUs budget, hur har det gått till.

  https://www.svd.se/bilhistoriens-fetaste-sjalvmal-genom-tiderna

  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02009R0443-20140408&from=EN

  Sid. 16/27

  ”▼B
  4. Avgifterna för extra utsläpp ska anses vara intäkter i Europeiska
  unionens allmänna budget.”

  Hur har det kunnat bli så här?