Hur mycket global avkylning får vi med övergången till La Niña? Del 4

Klimatupplysningen följer utvecklingen av El Niño / La Niña 2016. Nu har det hänt att NOAA officiellt deklarerat att vi har en La Niña. Men den är fortfarande svag och prognoserna om hur länge den ska pågå är alltid osäkra men det talas om några månader.

ENSO-2016-11

Det är NINO 3.4 som används för att definiera La Niña. Är medelvärdet under -0.5 grader för tre konsekutiva månader så anses en La Niña finnas. Vi ser från bilden ovan att det var en mycket kraftig El Niño så inte undra på att globala temperaturen steg rejält.

Pacific_temp_depth_2016-11

Temperaturen på djupet (0-300 meter) visar att det är kallare än normalt. Det är inte lite kallare utan på 100 meters djup är det ca fyra grader kallare än normalt över stora områden.

ENSO_Predictions-2016-10

Bilden ovan visar de olika prognoserna som gjordes i mitten av oktober. De spretar rejält men ingen säger att vi ska få en långvarig stark La Niña. Men den kommer att påverka kommande vinter. Globala temperaturen kan väntas falla något men hur vintern påverkas i norra Europa är mer osäkert.

La_Nina_USA

I USA blir det torrare i de södra staterna och kallare samt mer nederbörd i Nordväst. Som jag visat i tidigare artiklar är det jetströmmen som styr. Det gäller oss i Europa också. Går jetströmmen söder om Skandinavien blir det kallare här. Inte alla dagar då vädret styrs av lågtryck och fronter men i stort.

euro200mb_2016-11-28

Bilden visar prognosen för jetströmmen 28 november 2016 i Europa. Vi ser att över Skandinavien råder en ganska kraftig nordlig vind på hög höjd (200 mb). På marken märker vi inte mycket av detta men när du flyger kan det bli rejält turbulent 10 km upp fast vädret är klart.

Jag kommer att följa La Niña till den tar slut. Följer den prognoserna ovan och tar slut om 3-4 månader kommer en sista sammanfattande artikel då. Blir det en annan utveckling och La Niñan fördjupas kan det bli flera artiklar. ENSO prognoserna brukar inte vara speciellt säkra.

Referenser

NOAA

Tidigare artiklar på Klimatupplysningen

ENSOLa Niña del1La Niña del 2La Niña del 3

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingvar i Las Palmas

  OT
  men rejält häftig.
  http://joannenova.com.au/2016/11/trump-has-broken-the-mainstream-media-a-president-so-powerful-he-tells-them-off-to-their-faces/

 2. Lasse

  Tack för denna insikt Per.
  Det är intressant att följa och lära sig lite om väderfenomenen El Nino och La Nina.
  För den som vill ha mer om USAs väder och jetströmmar finns WeatherBell med Saturday summary: http://www.weatherbell.com/
  Fö så är det även kul att följa upp torkan i Kalifornien: Reservoirerna är nu uppe i normala nivåer för säsongen: http://cdec.water.ca.gov/cdecapp/resapp/getResGraphsMain.action
  Trevligt att se att naturliga fenomen förekommer trots allt hot om vår inblandning!

 3. pekke

  Globala Jetströmmar just nu.
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/winkel3=0.00,0.00,174

  Jetströmmar över Europa
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-347.71,65.43,438

  Marknära vind och temperatur över Europa.
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-347.71,65.43,438

 4. Björn

  Visst är det ”jetströmmen som styr”! Det som styr jetströmmen är solaktivitetens påverkan på stratosfären. Fenomenet El Niño/La Niña är i sig ett solfenomen utmed ekvatorn. När skall vi få en ärlig redovisning av SMHI och dess Rossby Centre om jetströmmars betydelse för väderutveckling? Detta är desto viktigare nu när solens aktivitet går mot ett för oss nu levande ett historiskt mycket lågt och långdraget minimum.

  http://www.solen.info/solar/

 5. Rider

  #1 Ingvar i Las Palmas

  Det verkar som om Trump även ska styra in NASA mer mot rymdforskning istället för klimatforskning.

  http://dailycaller.com/2016/11/23/trump-will-scrap-nasas-global-warming-research/

 6. Björn

  Rider [5]; Mycket bra! Bob Walker, a senior Trump campaign adviser, told The Guardian that there’s no need for NASA to engage in “politically correct environmental monitoring”.

 7. Michael E

  #5 Rider, Intressant att den kommande administrationen är så tydlig med detta även efter valet. Det ska också bli intressant att se vad detta innebär för GISS, det är ju möjligt att de helt försvinner.

 8. Michael E

  Per, intressant artikel.
  Vet du hur pass bra tidigare prognoser för La Nina har varit på att förutspå vad som sedan faktiskt sker? Att döma av figur 6 i artikeln ovan så täcker prognoserna in ett ganska brett område.

  Vad innebär det för den globala medeltemperaturen om den högsta respektive lägsta prognosen i figur 6 slår igenom?

 9. Olle R

  #7
  Om det är något som det kommer att skäras i så är det nog det dyra satellitprogrammet. Men i och med att satelliterna redan flyger lär det inte hända så mycket. Redan projekterade satelliter och uppskjutningar kan iofs läggas i ”malpåse”..
  Gistemp-serierna lär dock inte drabbas. Det krävs nog mindre än en halvtidstjänst och en vanlig pc för att sköta den. En duktig pensionär med datorvana klarar av det om det ska göras ideellt..

  Annars.,nu råder väl en ”la Nada” eller ”Nina light”, och inget talar väl för att det skulle rasa neråt inom en snar framtid, snarare tvärtom:
  http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/

  Säg gärna emot mig om jag påstår att 2017 kommer att hamna bland topp 3 varmaste år…

 10. Lasse

  Vad skiljer 1998 från 2016.
  Bägge var starka El Nino år:
  http://www.nsstc.uah.edu/climate/2016/October/Jan_Oct_98v16-2.png
  18 år och 0,1 grader under början av året enligt UAH. Nu samma temp.

  #9 Emot-om jag får välja temperaturdataset!

 11. Michael E #8: Skillnaden kan bli 0.3 grader om vi jämför med tidigare La Ninas. Men prognoserna är osäkra så utfallet kan bli något helt annat. Sen måste man komma ihåg att globala temperaturen ”släpar efter” ENSO flera månader.

 12. Ingemar Nordin

  Olle R #9,

  ”Om det är något som det kommer att skäras i så är det nog det dyra satellitprogrammet.”

  Ja, då kan man ju skrota NASA GISS helt och hållet. Enda skälet till att de byggde ut en sådan avdelning inom NASA var ju just att man ansåg att de hade kompetens på satellitområdet. Men sedan flera år så ignorerar GISS satellitdata och har gått över till de opålitliga markdata som kan manipuleras efter ideologisk behag. Så, visst, lägg ned. Eller byt åtminstone ut den aktivistiska ledningen. Den nuvarande kan ju alltid flytta till Kanada 🙂

 13. Olle R #9: Vill du slå vad? Jag säger att 2017 det inte blir något av de tre varmaste åren (globala temperaturen räknat från 1979). Vi kan ta RSS som dataset. Min erfarenhet är att klimatalarmister när det kommer till kritan oftast inte vågar slå vad.

 14. Mats G

  ”hur vintern påverkas i norra Europa är mer osäkert.”

  Jag tycker jag har sett ett samband mellan kallt i amerika –> varmt i europa och tvärtom. Vet inte om sambandet finns. Jag tycker dock det händer oftare än mer sällan. Men, som sagt, en egen observation som jag inte har några källor till av förekommen anledning.

 15. Lasse

  https://wattsupwiththat.com/2016/11/28/steepest-drop-in-global-temperature-on-record/

  Står inte vilken tempserie de har i figuren.
  Men LBt kan väl göra en 100 årsprojektion-fortsätter det såhär i 100 år så..

 16. Jan-Åke

  OT
  Ekot p1 kl 18 ” Den globala uppvärmningen av haven har blekt en tredjedel av Stora Barriärrevet”
  Har inte sett någon studie som visar ökad havstemp.Argobojarna som väl är några tusen nu är väl det enda stora försöket att mäta havstemp ?

 17. Olle R

  #13 Per,
  De dysfunktionella satellitindexen är inte särskilt kul att sia om.
  Jag tänkte snarare på globala ytindex, tex det ”förhatliga” Gistemp loti, där min spådom är att 2017 kommer att varmare än 2014.
  Ska det bli vadslagning så blir det bara om äran. Spelar gör jag av princip endast på börsen, där man kan kliva på och av när oddsen är ”lönsamma”.
  Så bokmärk gärna kommentaren och återkom vid nästa årsskifte, så kan vi se vem som får den äran…

 18. Thomas P

  Per #13 Det räcker inte att säga RSS, menar du TTT, TLT eller TMT, och om du säger TLT är du beredd på att förr eller senare lär även den uppdateras till version 4.0? Rimligen bör 2017 bli kallare än 2016, men för att säga mer än så får man nog välja sitt index. Att titta på enstaka år säger inte heller så mycket.

 19. Michael E

  #11 Per, Tack för svaret. Jag följer utvecklingen liksom vadslagningen med intresse.

 20. Michael E

  #9 Olle R. Vad avser temperaturen för 2017 så har jag inte en aning om vad den kan bli. Man tycks kunna finna argument år båda hållen men det lär väl klarna snart.

  Vad avser GISS så lutar jag nog åt Ingemars kommentar där ett byte av ledningen kan spå slutet för den aktivism som Gavin Schmidt med flera introducerat. Att Gavin själv känner att det blåser kallt vittnar flera av de artiklar som finns länkade i trådar på detta forum, och kallt är ju något som Herr Schmidt som bekant skyr som pesten 🙂 Och andra sidan är det en ren spekulation men även där lär det inom kort att klarna. Vi får väl hålla tummarna att aktivisterna så småningom försvinner från ledande positioner inom klimatvetenskapen.

 21. Thomas P

  Michael #20 Jo, om man som du hävdar att det finns en paus i temperaturen utan att kunna visa det får man väl hoppas på en ordentlig utrensning bland forskarna så att man kan justera data tills pausen som du ”vet” finns där finns med där.Frågan är vem som skall bli den nye Lysenko som styr upp klimatforskningen efter Trumps agenda.

 22. Michael E

  #21 Thomas P, Dålig dag idag?

 23. Ingemar Nordin

  Lasse #15,

  Pausen tillbaka? Samma temperaturer som för 20 år sedan.
  https://wattsupwiththat.com/2016/11/28/steepest-drop-in-global-temperature-on-record/

 24. Olle R #17: Ser att du inte vågar slå vad om pengar. Du försöker också ändra till ”min spådom är att 2017 kommer att varmare än 2014”. Tror det är bäst vi glömmer vadet. Oddsen är på min sida med en La Nina enligt mig. Sen betyder enstaka år inget i klimatsammanhang.

 25. GoranA

  Vi får hoppas på några strategiska chefsbyten på NOAA och NASA tillsammans med och en kurs i etik för den handfull av människor som skapat den politiskt korrekta temperaturprodukten ”Global Mean” innebär slutet på CAGW och och klimatvetenskapen får tillbaka sin plats bland övriga vetenskaper.

 26. Olle R

  #24
  Jag har inte ändrat på något. Att Gistemp loti år 2017 blir varmare än 2014 är exakt samma sak som att 2017 blir minst trea..

 27. Verner

  Olle R #26 Thomas P #21

  Inga temperaturproblem! Vi kan alltid förlita oss på temperaturen från alla väderballonger som skickas upp i det blå. Även om dessa temperaturer enbart visar på en tiodels grad när och har en noggrannhet på +_ 0,2 grader Celsius är det ingen som behöver tvivla på deras riktighet.
  Märkligt är att Satellittempmätningar överensstämmmer mycket väl med dessa temperaturer uppmätta av ballongerna.

 28. Thomas P

  Ingemar #23 Kan du tala om exakt vad den där figuren du länkar till föreställer? Någon form av satellitdata över land. Är det UAH, RSS eller vad? Vanliga UAH:s data som ni brukar referera till här har det i alla fall inget gemensamt med.

 29. #23, #28. Det påstås att data är RSS TLT V3.3. Författaren Rose har inte angett var data kommer ifrån. Tills vidare vill jag inte använda denna graf. RSS V3.3 är inte lämplig att använda och sen tycker jag att bara välja globala temperaturen för land är fel. Varför inte vänta till globala temperaturen för november kommer om ett par veckor? Och då inte välja temperaturen för land som svänger mycket mer.

 30. Ingemar Nordin

  Thomas #28,

  Bra fråga. Men jag skulle tro att det är RSS-data över land, beräknat av David Whitehouse på GWPF:

  http://www.thegwpf.com/satellite-data-reinstates-temperature-pause/

 31. Olle R

  #30 Jo siffrorna är korrekta och finns här:
  ftp://ftp.remss.com/msu/monthly_time_series/RSS_Monthly_MSU_AMSU_Channel_TLT_Anomalies_Land_v03_3.txt
  Det är dock ett fall av föga relevant körsbärsplockning. RSS land blir extra lågt eftersom de får med kylan över Sibirien men inte den kompenserande värmen över Norra Ishavet. TIll skillnad från andra satellitserier har dock inte RSS land med hela det varma Antarktis, eftersom det sätter gränsen vid 70 grader syd, vilket drar ner indexet ännu mer..

 32. Ingemar Nordin

  Olle R #31,

  Jovisst är det en begränsad datamängd. Inte desto mindre är den en betydligt korrektare indikation om vart vi är på väg för tillfället med La Ninan än Rockströms orerande om ett varmt Arktis.

 33. Bengt Abelsson

  Observera Olle R´ nyspråk:

  När termometern på Vostokstationen visar – 40 C så skriver Olle R ”det varma Antarktis”

  Minus 40 är kallt.

 34. Olle R

  #32 Skevheterna som drog ner RSS land i oktober ser ut att bli ännu extremare i november, så det är inte omöjligt att det blir ett ännu lägre värde då för det ”utvalda” RSS land-indexet.
  De globala temperaturerna ser dock ut att stiga ca 0.1 grader från oktober.
  Data från http://karstenhaustein.com/climate

 35. Bengt Abelsson

  # 34 Olle R

  Om den ”Globala” uppvärmningen yttrar sig som att det blir -35 C på Antarktis i stället för -45 – ser du det som ett stort problem?

 36. Mats G

  35
  Bengt Abelsson

  Jag har frågat Olle R och andra klimathotare liknande fråga. Det finns mycket kyla att värma. Från polerna till djuphaven och kanske delar av atmosfären. Värmen borde väl fördelas och inte bara på ytan…

  .

 37. Mats G

  forts.

  Tyvärr blir klimathotarna tysta som möss när man kommer med sådana här opassande frågor.

 38. Olle R

  #35, På kort sikt är det givetvis viktigare vad som händer vid kusterna..

  En motfråga: Om lufttemperaturen över Antarktis under 30 år ” bara” stiger med 0.1 C/decennium medan modellmedel stiger med 0,2 C/decennium, har man då falsifierat AGW, eller modellerna?

 39. Gustav

  Olle R, #38:
  Haha dum fråga. Varken AGW eller modellerna går ju att falsifiera. Hur skulle du tänka dig detta? Vi har ju bara ett klot som TP brukar säga.

 40. Modellerna?

  De falsifierar ju varandra så det ryker om det … Möjligheten finns iofs fortf att ngn/några få av dem är bättre än alla övriga. Men det är omöjligt att avgöra och/eller förklara vilka och varför de då skulle vara bättre.

  Men kul är att samtliga ger iaf det önskade resultatet om stadigt stigande anomalier under de kommande 100 åren.

  Modellkonsensus skulle kan kunna säga. 97% eller tom däröver. Ingen modell-akademi har sagt ngt annant någonsin. Det ni!

 41. Bengt Abelsson

  # 38

  Meddebattören LBt brukar ägna sig åt att extrapolera svaga linjära trender över lång tid.

  Med takten 0,1 grad/decennium tar det med den ”logiken” 4000 å innan Antarktis is börjar ens smälta.

  Som Lennart Bengtsson menade: korta tidsserier kan peka vartsomhelst. 30 år är en i detta sammanhang kort tid. Något onormalt syns ej.

  Nog tror jag att vi (mänskligheten) har större problem än så.

 42. Lasse

  Det varma Arktis hotar att smälta permafrosten-så brukar det låta!
  Nu är det inte så-då är det tyst!
  En realistisk vetenskapare kunde sagt: Den varma havsströmmen som håller isen ner på Arktis kyls nu effektivt mot den kalla atmosfären. Ett tecken på att el Nino värmen försvinner ut ur havet utan att drabba oss med evig värme!

 43. Guy

  Mats G # 14

  Jag har haft samma intryck av ”sambandet”. Visserligen har det inte varit pålitligt det senaste- och förra året. Kan ha något att göra med mitt andra intryck av att lågtrycken går enligt en annan rutt än tidigare. Månntro jetrömmarnas ändrade rutter har med saken att göra. Sedan är det fråga om el Nino kontra jetströmmar. Vilkendera är orsak och vilkendera verkan. Den trdja möjligheten är att dom påverkar varann mycket lite.