Klimatupplysningen följer utvecklingen av El Niño / La Niña 2016. Nu har det hänt att NOAA officiellt deklarerat att vi har en La Niña. Men den är fortfarande svag och prognoserna om hur länge den ska pågå är alltid osäkra men det talas om några månader.
Det är NINO 3.4 som används för att definiera La Niña. Är medelvärdet under -0.5 grader för tre konsekutiva månader så anses en La Niña finnas. Vi ser från bilden ovan att det var en mycket kraftig El Niño så inte undra på att globala temperaturen steg rejält.
Temperaturen på djupet (0-300 meter) visar att det är kallare än normalt. Det är inte lite kallare utan på 100 meters djup är det ca fyra grader kallare än normalt över stora områden.
Bilden ovan visar de olika prognoserna som gjordes i mitten av oktober. De spretar rejält men ingen säger att vi ska få en långvarig stark La Niña. Men den kommer att påverka kommande vinter. Globala temperaturen kan väntas falla något men hur vintern påverkas i norra Europa är mer osäkert.
I USA blir det torrare i de södra staterna och kallare samt mer nederbörd i Nordväst. Som jag visat i tidigare artiklar är det jetströmmen som styr. Det gäller oss i Europa också. Går jetströmmen söder om Skandinavien blir det kallare här. Inte alla dagar då vädret styrs av lågtryck och fronter men i stort.
Bilden visar prognosen för jetströmmen 28 november 2016 i Europa. Vi ser att över Skandinavien råder en ganska kraftig nordlig vind på hög höjd (200 mb). På marken märker vi inte mycket av detta men när du flyger kan det bli rejält turbulent 10 km upp fast vädret är klart.
Jag kommer att följa La Niña till den tar slut. Följer den prognoserna ovan och tar slut om 3-4 månader kommer en sista sammanfattande artikel då. Blir det en annan utveckling och La Niñan fördjupas kan det bli flera artiklar. ENSO prognoserna brukar inte vara speciellt säkra.
Referenser
Tidigare artiklar på Klimatupplysningen
men rejält häftig.
http://joannenova.com.au/2016/11/trump-has-broken-the-mainstream-media-a-president-so-powerful-he-tells-them-off-to-their-faces/
Det är intressant att följa och lära sig lite om väderfenomenen El Nino och La Nina.
För den som vill ha mer om USAs väder och jetströmmar finns WeatherBell med Saturday summary: http://www.weatherbell.com/
Fö så är det även kul att följa upp torkan i Kalifornien: Reservoirerna är nu uppe i normala nivåer för säsongen: http://cdec.water.ca.gov/cdecapp/resapp/getResGraphsMain.action
Trevligt att se att naturliga fenomen förekommer trots allt hot om vår inblandning!
https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/winkel3=0.00,0.00,174
Jetströmmar över Europa
https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-347.71,65.43,438
Marknära vind och temperatur över Europa.
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-347.71,65.43,438
http://www.solen.info/solar/
Det verkar som om Trump även ska styra in NASA mer mot rymdforskning istället för klimatforskning.
http://dailycaller.com/2016/11/23/trump-will-scrap-nasas-global-warming-research/
Vet du hur pass bra tidigare prognoser för La Nina har varit på att förutspå vad som sedan faktiskt sker? Att döma av figur 6 i artikeln ovan så täcker prognoserna in ett ganska brett område.
Vad innebär det för den globala medeltemperaturen om den högsta respektive lägsta prognosen i figur 6 slår igenom?
Om det är något som det kommer att skäras i så är det nog det dyra satellitprogrammet. Men i och med att satelliterna redan flyger lär det inte hända så mycket. Redan projekterade satelliter och uppskjutningar kan iofs läggas i “malpåse”..
Gistemp-serierna lär dock inte drabbas. Det krävs nog mindre än en halvtidstjänst och en vanlig pc för att sköta den. En duktig pensionär med datorvana klarar av det om det ska göras ideellt..
Annars.,nu råder väl en “la Nada” eller “Nina light”, och inget talar väl för att det skulle rasa neråt inom en snar framtid, snarare tvärtom:
http://iri.columbia.edu/our-expertise/climate/forecasts/enso/current/
Säg gärna emot mig om jag påstår att 2017 kommer att hamna bland topp 3 varmaste år…
Bägge var starka El Nino år:
http://www.nsstc.uah.edu/climate/2016/October/Jan_Oct_98v16-2.png
18 år och 0,1 grader under början av året enligt UAH. Nu samma temp.
#9 Emot-om jag får välja temperaturdataset!
“Om det är något som det kommer att skäras i så är det nog det dyra satellitprogrammet.”
Ja, då kan man ju skrota NASA GISS helt och hållet. Enda skälet till att de byggde ut en sådan avdelning inom NASA var ju just att man ansåg att de hade kompetens på satellitområdet. Men sedan flera år så ignorerar GISS satellitdata och har gått över till de opålitliga markdata som kan manipuleras efter ideologisk behag. Så, visst, lägg ned. Eller byt åtminstone ut den aktivistiska ledningen. Den nuvarande kan ju alltid flytta till Kanada 🙂
Jag tycker jag har sett ett samband mellan kallt i amerika –> varmt i europa och tvärtom. Vet inte om sambandet finns. Jag tycker dock det händer oftare än mer sällan. Men, som sagt, en egen observation som jag inte har några källor till av förekommen anledning.
Står inte vilken tempserie de har i figuren.
Men LBt kan väl göra en 100 årsprojektion-fortsätter det såhär i 100 år så..
Ekot p1 kl 18 ” Den globala uppvärmningen av haven har blekt en tredjedel av Stora Barriärrevet”
Har inte sett någon studie som visar ökad havstemp.Argobojarna som väl är några tusen nu är väl det enda stora försöket att mäta havstemp ?
De dysfunktionella satellitindexen är inte särskilt kul att sia om.
Jag tänkte snarare på globala ytindex, tex det “förhatliga” Gistemp loti, där min spådom är att 2017 kommer att varmare än 2014.
Ska det bli vadslagning så blir det bara om äran. Spelar gör jag av princip endast på börsen, där man kan kliva på och av när oddsen är “lönsamma”.
Så bokmärk gärna kommentaren och återkom vid nästa årsskifte, så kan vi se vem som får den äran…
Vad avser GISS så lutar jag nog åt Ingemars kommentar där ett byte av ledningen kan spå slutet för den aktivism som Gavin Schmidt med flera introducerat. Att Gavin själv känner att det blåser kallt vittnar flera av de artiklar som finns länkade i trådar på detta forum, och kallt är ju något som Herr Schmidt som bekant skyr som pesten 🙂 Och andra sidan är det en ren spekulation men även där lär det inom kort att klarna. Vi får väl hålla tummarna att aktivisterna så småningom försvinner från ledande positioner inom klimatvetenskapen.
Pausen tillbaka? Samma temperaturer som för 20 år sedan.
https://wattsupwiththat.com/2016/11/28/steepest-drop-in-global-temperature-on-record/
Jag har inte ändrat på något. Att Gistemp loti år 2017 blir varmare än 2014 är exakt samma sak som att 2017 blir minst trea..
Inga temperaturproblem! Vi kan alltid förlita oss på temperaturen från alla väderballonger som skickas upp i det blå. Även om dessa temperaturer enbart visar på en tiodels grad när och har en noggrannhet på +_ 0,2 grader Celsius är det ingen som behöver tvivla på deras riktighet.
Märkligt är att Satellittempmätningar överensstämmmer mycket väl med dessa temperaturer uppmätta av ballongerna.
Bra fråga. Men jag skulle tro att det är RSS-data över land, beräknat av David Whitehouse på GWPF:
http://www.thegwpf.com/satellite-data-reinstates-temperature-pause/
ftp://ftp.remss.com/msu/monthly_time_series/RSS_Monthly_MSU_AMSU_Channel_TLT_Anomalies_Land_v03_3.txt
Det är dock ett fall av föga relevant körsbärsplockning. RSS land blir extra lågt eftersom de får med kylan över Sibirien men inte den kompenserande värmen över Norra Ishavet. TIll skillnad från andra satellitserier har dock inte RSS land med hela det varma Antarktis, eftersom det sätter gränsen vid 70 grader syd, vilket drar ner indexet ännu mer..
Jovisst är det en begränsad datamängd. Inte desto mindre är den en betydligt korrektare indikation om vart vi är på väg för tillfället med La Ninan än Rockströms orerande om ett varmt Arktis.
När termometern på Vostokstationen visar – 40 C så skriver Olle R “det varma Antarktis”
Minus 40 är kallt.
De globala temperaturerna ser dock ut att stiga ca 0.1 grader från oktober.
Data från http://karstenhaustein.com/climate
Om den “Globala” uppvärmningen yttrar sig som att det blir -35 C på Antarktis i stället för -45 – ser du det som ett stort problem?
Bengt Abelsson
Jag har frågat Olle R och andra klimathotare liknande fråga. Det finns mycket kyla att värma. Från polerna till djuphaven och kanske delar av atmosfären. Värmen borde väl fördelas och inte bara på ytan…
.
Tyvärr blir klimathotarna tysta som möss när man kommer med sådana här opassande frågor.
En motfråga: Om lufttemperaturen över Antarktis under 30 år ” bara” stiger med 0.1 C/decennium medan modellmedel stiger med 0,2 C/decennium, har man då falsifierat AGW, eller modellerna?
Haha dum fråga. Varken AGW eller modellerna går ju att falsifiera. Hur skulle du tänka dig detta? Vi har ju bara ett klot som TP brukar säga.
De falsifierar ju varandra så det ryker om det … Möjligheten finns iofs fortf att ngn/några få av dem är bättre än alla övriga. Men det är omöjligt att avgöra och/eller förklara vilka och varför de då skulle vara bättre.
Men kul är att samtliga ger iaf det önskade resultatet om stadigt stigande anomalier under de kommande 100 åren.
Modellkonsensus skulle kan kunna säga. 97% eller tom däröver. Ingen modell-akademi har sagt ngt annant någonsin. Det ni!
Meddebattören LBt brukar ägna sig åt att extrapolera svaga linjära trender över lång tid.
Med takten 0,1 grad/decennium tar det med den “logiken” 4000 å innan Antarktis is börjar ens smälta.
Som Lennart Bengtsson menade: korta tidsserier kan peka vartsomhelst. 30 år är en i detta sammanhang kort tid. Något onormalt syns ej.
Nog tror jag att vi (mänskligheten) har större problem än så.
Nu är det inte så-då är det tyst!
En realistisk vetenskapare kunde sagt: Den varma havsströmmen som håller isen ner på Arktis kyls nu effektivt mot den kalla atmosfären. Ett tecken på att el Nino värmen försvinner ut ur havet utan att drabba oss med evig värme!
Jag har haft samma intryck av “sambandet”. Visserligen har det inte varit pålitligt det senaste- och förra året. Kan ha något att göra med mitt andra intryck av att lågtrycken går enligt en annan rutt än tidigare. Månntro jetrömmarnas ändrade rutter har med saken att göra. Sedan är det fråga om el Nino kontra jetströmmar. Vilkendera är orsak och vilkendera verkan. Den trdja möjligheten är att dom påverkar varann mycket lite.