Hur mycket får man ljuga och vilseleda egentligen?

vetvrld

SVT’s Vetandets Värld sände den 14 juli en repris från den 11 november förra året, som återupprepar rent trams om påverkan på havsorganismer av ökade koldioxidhalter i atmosfären. Som ”bevis” hävdas bl.a. observationer av förhållanden nära vulkanisk aktivitet på havsbotten, där betydande mängder koldioxid sipprar upp, och löses upp i havsvattnet.  Att gaserna också innehåller giftig och pH-sänkande svaveldioxid, mycket giftigt svavelväte och stoft innehållande tungmetaller som kvicksilver låtsas man inte om. Situationen är inte heller på något sätt relevant för sakfrågan.

Men budskapet var att ”här har ni en blick in i framtiden”. Vetandets Värld är nu åter anmält till motsvarigheten till Granskningsnämnden, men efter det att Erica Bjerströms helt overkliga vansinnigheter i ”Korrespondenterna” om AGW-relaterade havsnivåhöjningar på 10 meter i Mekongdeltat förra hösten friades med det vanliga GRN-mumlet finns det ju inget som helst hopp om saklighet och sans i SVT’s utbud av folkbildande material.

bjer

Och så har vi vårt SMHI, med Sten Bergström i spetsen, som utan någon saklig grund spelar med i klimathysterin. Jo, det ska bli både det ena och andra i framtiden, och speciellt ska havet stiga och det ska regna något oerhört. En utmärkt affärsidé för SMHI, och ett bra tillskott till pensionen, kan man tänka.

Lyssna (klicka på pilen) på vad han (och de andra säger) – men tag gärna Din medicin innan, och sitt ner.

(mer på denna sida, + en massa anföranden av olika lokala ”klimatstrateger”, ”klimatansvariga” etc, som lever på detta)

Hur många landsting och kommuner har nu inte gått på dessa utsagor, till enorma kostnader och olägenheter?

Läs denna sedelärande beskrivning om Falsterbonäset av Peter Krabbe, en landskapsarkitekt arkitekt och samhällsplanerare som vågat säga ifrån om vansinnigheterna.

I vår vardag har man sedan länge också vant sig vid de mest häpnadsväckande påståenden i reklam för hälsokost, naturläkemedel och exempelvis exklusiva Hi-Fi-komponenter.

Vadsomhelst tycks passera, trots att det finns lagar om vilseledande marknadsföring.

Några av er kanske målar nu på semestern, även om det är väl varmt för att det ska vara lämpligt att göra det. Via klimathysterin och media är nu turen kommen också till alldagliga konsumentprodukter, som målarfärg för utomhusbruk. Vad tycks om budskapet i bilden?

flugg

I fallet Flügger och andra täckande husfärger bottnar det egentliga problemet i förbud eller ”frivilligt miljötänk” med mindre potenta eller inga alls anti-alg- och anti-mögeltillsatser än för något decennium sedan (kvalitetsfärg har alltid gått att köpa i icke-EU-anslutna Norge).

De lokala färgbutikerna där jag bor säljer inte heller annat än värdelös vattenbaserad lasyrfärg, och lurade i mig att annat inte längre finns. Jo, det gör det – av märket Cuprinol – vars lasyrfärg är alldeles utmärkt fortfarande – trots att innehållet bara är en skugga av det klart olämpliga man hade för sin ursprungliga träskyddsprodukt med namnet Cuprinol så sent som på 70-talet.

Jaha – det ska anses vara bra miljötänk att behöva måla om huset eller tvätta det med algmedel bara efter något år?

Falu Rödfärg har också hoppat på samma tåg, trots att denna färg är oförändrad sedan något sekel. Det är egentligen lite svårt att fatta vad de menar, eftersom denna färg inte alls har samma problem. Det här huset är nog senast målat för 30 år sedan (nej – det är inte mitt) och på norrsidan, som här,  får man ofta sådana här tråkigheter om man inte ser om sitt hus.

fr

Själv har jag målat mycket med traditionellt linoljetillsatt Falu Rödfärg under åren, men har aldrig hört något om eller själv märkt några av de beskrivna problemen – texten verkar mest vara ett försök att visa mer ”miljöengagemang”.

fr2 fr3

Nej – nu får det vara slut på dessa negativa tankar – ut och njut av en prognosticerat riktig högsommarvecka, med kanske +30C i Mellansverige.

Kanske badkrukor som jag också kan bada i år.

Jag minns ännu Väder-Pär och Chalmersprofessor Christian Azar, som satt i Carin Hjulströms TV-soffa för ca 10 år sedan och under en halvtimma oemotsagt och med djup beundran av CH bland annat påstod att inom något eller några decennier så kommer det att vara så varmt att Italienarna kommer att vallfärda till Pite Havsbad, där vattnet kommer att ha dräglig badtemperatur, till skillnad från Medelhavet…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ann LH

    Från SEPPs senaste TheWeekThatWas (TWTW):
    ”The man who reads nothing at all
    is better educated than
    the man who reads nothing but newspapers.”
    Thomas Jefferson

  2. Ann L-H

    För dem som ännu inte hittat guldgruvan TWTW kommer här en länk till den senaste, som ett litet smakprov bara.
    http://www.sepp.org/twtwfiles/2014/TWTW%207-19-14.pdf
    Lägg särskilt märke till hur giganten prof. Fred. Singer, still going strong, sammanfattar det väsentligaste av alla väsentligheter som ventilerades under ICCC-9. Behöver det sägas mer?

  3. Lars Cornell

    Utmärkt, då finns det två anmälningar till Granskningsnämnden.
    http://www.tjust.com/vit/2014/granskahavet.pdf

  4. Kenneth Mikaelsson

    Stiligt Lars.. 🙂

    Kastat ut TV´n för en himla massa år sen.. och av referaten förmedlade av arbetskamrater så har jag inte missat något… Sveriges radio.. vilket skämt som de finniga tonåringarna som kör knulla i P3.. det är så man blir stolt att va Svensk… Hoppas att det vi nu ser är de sista dödsryckningarna av publik servis..

  5. Slabadang

    Sten Bergström!

    Han är en simpel bedragare. Han använder sig av den extremt mystiska grafen från Univ of Colorado som trots att den inte visar den relativa havsnivån inte heller påvisar någon acceleration utan en jämn stigning. Självklart visar inte Bergström tidvattenmätningarna som utgör vår längsta mätserie vilken påvisar NADA acceleration. Bergströms påstående om ”accelererande havsnivåer” är alltså en uppenbar lögn och en lögn som inte ens backas upp av IPCC.

  6. Slabadang

    Bergströms bedrägeriverksamhet!

    Rapporten har utarbetats vid hydrologiska enheten på SMHIs avdelning Miljö & Säkerhet.

    Följande huvuddrag framgår för Västra Götalands län:

    • Klimatberäkningarna visar en samstämmig successiv ökning av årsmedeltemperaturen under
    det innevarande seklet, men med stor spridning mellan beräkningarna. Temperaturökningen är
    störst under vinterperioden men framträder under alla årstider. Årsmedeltemperaturen ligger i
    medeltal 4-6 °C högre mot slutet av seklet jämfört med dagens klimat. Det regionala
    temperaturmönster som framträder över länet i dagens klimat, med varmare förhållanden vid
    kusten och svalare på de mer höglänta områdena, kvarstår i framtidsberäkningarna.

    • Årsmedelnederbörden ökar 10- 30 % i slutet av seklet. Den största ökningen av nederbörden
    sker under vinterhalvåret. Det regionala nederbördsmönstret över länet kvarstår och
    nederbördsökningen i mm är störst längs kusten och minskar inåt landet.

    • En analys av nederbörden 1961-2010 visar att årets största dygnsnederbörd har ökat. De
    kraftiga regnen förväntas även öka i framtiden.

    • Snötillgången minskar avsevärt efterhand som klimatet blir varmare. Perioden med snötäckt
    mark minskar redan i mitten av seklet med ca 1 månad.

    • Vattenföringens variation under året förändras mot högre flöden under höst-vinter och lägre
    vårflod. Lågvattenperioden blir längre och med lägre flöden. Grundvattenförhållanden påverkas
    på motsvarande sätt. Det beräknade framtida 100-årsflödet väntas öka för vissa områden och
    minska för andra i länet.

    • Med antagande av en global havsnivåhöjning på + 1m, höjs medelvattenytan med 65-80 cm
    längs länets kuststräcka. Havsvattenstånd med 100 års återkomsttid höjs på motsvarande sätt.

    Fullständigt bizzart är mycket i hans föredragning. Är det inte fullständigt fantastiskt att han tar med ett regnrekord som argument för klimatmodellerna samtidigt som hans modeller förutspår MINDRE nederbörd under samma period ! Ni vet ju att somrarna skall bli varmare och torrare enligt klimatbedragarbranschen att de nu istället är blöta och kalla är inget Sten Bergström heller vill berätta.

  7. Astrid Å

    Bra att ni orkar anmäla till Granskningsnämnden, så att det i allafall arkiveras!

    Lite kuriosa om Pite havsbad. Scrolla ner till ”Piteå havsbad blir riksbekant”

    http://epubl.ltu.se/1402-1773/2004/023/LTU-CUPP-04023-SE.pdf

  8. Gunnar Juliusson

    Maria Wetterstrand har numera en återkommande kolumn i Sydsvenskan. Hon tycks idag influerad av Björn Lomborg. Hon skriver: ”Låt fossila bränslen betala sina miljökostnader och låt sen bästa teknik vinna. Det går förstås inte att veta vilken teknik som vinner och kanske måste det inte bli en enda, utan flera olika. Oavsett så älskar jag de tekniska framstegen som sker just nu på miljöområdet.”

    Inlägget är fyllt av optimism om vad ny miljöteknik kan åstadkomma.
    Hon nämner ju inte vad hon anser vara de fossiia bränslenas miljökostnader, vilket förstås är kärnpunkten, och jag förmodar att hon vill belägga fossila bränslen med miljökostnader enligt Stern-rapporten eller liknande utifrån koldioxidens katastrofala klimatpåverkan. Dock är ju huvudprincipen att erbjuda alternativa möjligheter med marknadsmässig prissättning ett fall framåt jmf med grön skatteväxling enligt Romson/Fridolin. Jag förmodar att Lomborg inte kan omnämnas på MP-möten.

    http://www.sydsvenskan.se/opinion/inpass/maria-wetterstrand/det-gar-forstas-inte-att-veta-vilken-teknik-som-vinner/

  9. Daniel Wiklund

    Apropå pite havsbad så lär det inte just nu svalka eventuella italienare som rest dit för att slippa värmen på hemmaplan(tror inte att nån gör det). Jag har badat ofta på pite havsbad(som gammal pitebo)och igår hade vi 29 grader i Luleå, säkert varmt i Piteå också. Fast för några veckor sen hade det krävts våtdräkt för att bada där, inte mer än tio grader i vattnet då. Vädret har ju en benägenhet att överraska och ständigt förändras, liksom klimatet över lång tid. Det som utmärker universum är ju att allting är i rörelse,och ofta med svindlande hastigheter. Men jag kan rekommendera pite havsbad. Fast det är ju inte långt till europas största vindpark,om det nu blir utbyggt i full skala.

  10. Daniel Wiklund

    Det var Elof Söderberg som startade pite havsbad på 1940-talet. I slutet av mars 1959 var hans tre söner(varav en var den som gjorde havsbadet rikskänt)ute i en motorbåt utanför Piteå och fick motorhaveri. Det konstiga var att Bottenviken var isfri då. Vädret har varit annorlunda förut också.

  11. Mats G

    Hur mycket får man ljuga och vilseleda egentligen?

    Så mycket moralen tillåter skulle jag gissa.

  12. Jonas B

    Texten i annonsen för Falu rödfärg är aningen motsägelsefull. Färgen har dels inte förändrats genom åren, dels infördes en ”förbättring” 2006. En förbättring tillverkaren inte var helt nöjd med. Tror fan det. Jag strök kåken med den ”förbättrade” färgen. Drabbades av svartmögel. Tvättade fasaden med antimögelmedel, men klagade hos den lokale färghandlaren nästa omgång Falurött inhandlades.
    Han plockade fram en liten flaska ur sitt (tror jag) hemliga giftskåp och sa:
    – Blanda i en deciliter av den här i var femtonde liter färg. Men tala inte om för någon varifrån du fått rådet.
    Vad det var för hemskt miljöfarlig gucka har jag ingen aning om, men jag gjorde som han sa. Inte en mögelfläck på åtta år. Tack för det, handlarn.

  13. Björn

    Daniel Wiklund [9]; Enligt drunkningsstatistik har det varit extremt många drunkningsolyckor i år och orsaken är ovanligt kallt vatten runt våra kuster. Den som inte har flytväst kyls snabbt ned och blir medvetslös med drunkning som följd. Vattnet är de verkliga temperaturmätarna, så det spelar ingen roll hur mycket man inbillar sig på grund av tillfällig värmebölja. Liksom att vattnet ackumulerar värme, så avger det också värme när solinstrålningen blir lägre eller uteblir som på nätterna. Min utomhuspool vittnar om detta tydligt.

  14. Lejeune

    11
    Mats G

    Moralfrågor, det finns säkert fler…..

    Är det bättre att ha dålig moral än ingen alls?

    Är dubbelmoral dubbelt så bra?

  15. Mats G

    14
    Lejeune

    Well, det är massa frågetecken så det är ofint att inte svara? kanske det är retoriska frågor och då svarar jag i onödan.

    ”Moralfrågor”, Nej det jag tar upp är en samvetsfråga.
    Om man är normalt funtad så är man medveten när du ljuger. Man vet att man gör fel och ändå gör man det. Är SVT medveten att de går ut med falsk information?

    Förr i tiden. Vetenskapens värld eller Tekniskt magasin så fanns det ofta en diskussion efter ett faktaprogram när något presenterades — kanske en hypotes eller teori och så.

    Mixen politik – vetenskap är klart komplicerat.

  16. AG

    Ang. reklam och marknadsföring. Jag rekommenderar alla som vill försöka påverka på riktigt att gå med i olika konsumentpaneler eller marknadspaneler. Ofta tar de nämligen för givet att konsumenterna tycker att ”klimat”, ”grönt” osv är bra. Just Flugger-reklamen fanns med för granskning i en av de paneler jag är med i. Jag fullständigt sågade tramset och nästintill förordade bojkott. Marknaden är MYCKET känslig för olika opinioner och sakta uppdagar man att de medelålders kvinnor med lång akademisk utbildning på söder i Stockholm är ändå inte särskilt köpstarka (trots deras dubbla efternamn) och förhoppningsvis slutat stryka dem medhårs. Ska man välja ett forum är det Yougov. De kollar även regelbundet politiska frågor. Rekommenderas starkt att gå med och såga allt trams. Man får betalt dessutom!

  17. Lars Cornell

    Moral? Jag tror snarare att det handlar om ’ändamålet helgar medlen’.
    Om det bara är ett gott syfte så är det tillåtet att ljuga.

    ”När moralen sätter gräns”, men den som inte har nå’n moral har heller ingen gräns.

    Men det finns ett tredje alternativ och det är att de verkligen tror på det de säger.
    Dessa journalister läser inte allsidig information helt enkelt.
    Som Erica Bjerström när hon rapporterade från Vietnam. Jag tror faktiskt att hon är så djupt okunnig att hon trodde på det hon sa.

    Och det finns till och med ett fjärde alternativ. Principen de framför är vanligtvis rätt, koldioxid – värme osv. Men de kan inte räkna och har därför inte mängdförhållandena klara för sig.
    Som när Jens Ergon i V.V. rapporterade om koldioxidlagring. Principen var rätt men det han inte begrep och därför inte kunde förmedla till tittarna var att mängder, energibehov, kostnader och risker är så otroligt höga att det är praktiskt omöjligt.

    På samma sätt när Victoria Dyring nyligen var i Svalbard och gjorde om samma dundertabbe, men en fin resa fick hon.

    Ergon anmäldes till Granskningsnämnden men de som sitter där är ju jurister (liksom Lena Ek) och kan inte heller räkna, så de frikände enligt principen ’ändamålet helgar medlen’.

  18. Jimmy

    Riksdagskvinnan Helena Leander (MP)tror att det bara är EN forskare (läs Lennart Bengtsson) som inte till fullo stöder IPCC. Hennes andra anförande, 35:50 in i debatten.
    http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Debatter-och-beslut-om-forslag/Arendedebatter/?did=H101MJU20#pos=2083

    Jag hoppas att hon läser följande artikel…
    http://newsvoice.se/2014/07/20/50-ipcc-experter-forkastar-uppfattningen-om-den-globala-uppvarmningen/

  19. Pär Green

    kommentaren borttagen

  20. Mats G

    kommentaren borttagen

  21. Pär Green

    Nu vrider man på alla kranar och skapar så mycket el som möjligt! Både Norge o Svedala går för max!

    Vilket behov finnes för att täcka upp detta? Är det månde brist på kol?

    http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

    Det går inte att ”klippa o klistra” uppgifterna ifrån denna hemsida!
    Men ta en koll och kom med ett svar!

    http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

  22. Håkan Bergman

    Ett annat perspektiv på konflikten Israel-Palestina.
    http://www.svd.se/kultur/understrecket/varldens-storsta-krig-ar-osynligt-i-medierna_7846030.svd

  23. Pär Green

    Kan inte påminna mig att jag sett så hög produktion av kärnkraft som under de senaste veckorna!

    Men vintertid, tycks funktionen vara sämre!

    http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

    Och då har jag tittat senaste månaderna! Och sett produktion av kärnkraft på dryga 8 MW!
    Men minns inte den produktionen vintertid?!

  24. Pär Green

    Har skickat följande fråga till http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

    och

    registrator@svk.se

    Hej,

    Nu har elproduktionen gått på nästan max i Sverige o Norge!
    TOM kärnkraften gått på max?
    Vem köper?

    Häls

    Pär Green

    Blir lite intressant att läsa svaret!

  25. Peter Krabbe

    Märkligt hur en diskussion om medias och myndigheters hantering av klimatfrågan kan växla över till ett antisemitiskt angrepp på Israel. kommentaren modererad

  26. Lars Cornell

    P G #33
    Jodå, kärnkraften med 9 verk i gång svarade i vintras för vanligtvis 8 600 MW.
    Det blir nog litet mer än så i vinter och ytterligare 600 MW när O2 går igång.

    Som du ser är det Finland som köper mest. Men det är snart slut med det när de kör igång sina egna nya kärnkraftverk.

    Kärnkraft ersätter just nu främst el från biokraftverk som just nu har högst rörlig kostnad.

  27. Lars Cornell

    P G #33 Litet Kuriosa !
    I många städer med fjärrvärmeverk finns det elpannor, dvs man värmer vatten med el. På vårarna är/var det billigare att förse fjärrvärmeverken med elenergi än med kol, olja och flis.
    Är det någon som vet om det är så fortfarande?

  28. Ingemar Nordin

    Diskussionen om Israel-Palestinakonflikten har inget på denna tråd att göra, så därför tar jag bort de inläggen. Och kommer att fortsätta att göra det. Bloggen är ägnad klimatet och energipolitik.

  29. Pär Green

    På denna blogg, säger du/skriver du bara PK!

    Ni kan fara o flyga, och sitta på kammaren och tror att tillför något!

    SD 2014

  30. Pär Green

    Moderator eller käring!

    Ta bort allt jag skrivit!

    Tack och adjö!

  31. Pär Green

    28 Ingemar Nordin 2014/07/21 kl. 16:49

    ”Diskussionen om Israel-Palestinakonflikten har inget på denna tråd att göra, så därför tar jag bort de inläggen. Och kommer att fortsätta att göra det. Bloggen är ägnad klimatet och energipolitik.”

    Nä nä, Judar kan göra vad som helst!
    Men bygg inga vindfjollor!

    Skjut så många fiender som möjligt!

  32. Ann LH

    Bra att de olustiga mailen som verkligen inte hade här att göra försvann.

  33. Pär Green

    32 Ann LH 2014/07/21 kl. 17:35

    Bra att de olustiga mailen som verkligen inte hade här att göra försvann.

    Obekvämt, obekvämt!

  34. Ingemar Nordin

    Per Green,

    Farväl, farväl. Du får hata judar någon annan stans.

  35. OR

    Jonas B #12

    Det var antagligen pentaklorfenol, som var det som inte längre fick finnas i den nya Cuprinolen som Peter skriver om. Jag har upplevt något av detsamma: antikvarien hade en egen liten flaska med pentaklorfenol att spetsa linoljefärgen med till renoveringen av ett gammalt bostadshus. Dessutom på grundfärg med blyvitt, som varit förbjudet sen 1800-talet. Kommer man från den arsenikimpregnerade museikulturen går det mesta för sig.

    De svarta mögelfläckarna på Askeby kyrkas putsfasad ansågs uppkomma på grund av den flygande delen av kvävegödning i det omliggande jordbrukslandskapet.

  36. JHE

    Beträffande Falu Rödfärg!

    Att måla med Falu Rödfärg, eller annan slamfärg som är tillverkad på traditionellt sätt, är som att bestryka huset med mannagrynsvälling. Äkta slamfärg innehåller mjöl. Är det varmt och regnigt närmaste månaderna efter målningen blir det mycket svartmögel. Är det svalt och torrt blir det nästan ingenting alls.

    Störst risk att få kraftiga svartmögelangrepp på slamfärg är om målar i slutet på juli och i augusti. Då är det vissa år både varmt och fuktig luft. Målar man i oktober är det oftast för svalt för att det skall bli några större svartmögelangrepp. Bäst är att måla på våren och tidig försommar, när det är svalt och luften är torr på dagarna om det är varmt.

    Att helt komma ifrån svartmögel när man målar med äkta slamfärg är en utopi.

  37. Peter F

    Jonas B och OR
    Järnhandlare med medkänsla tog oss ut på lagret för ett par meter undangömd asbetsduk för tätning av skorstensrör i fjällstugan. I stugan fanns en sprutkanna med DDT som vi inte vet vad den använts till. Myggmedel ? Skit var det kanske men det fanns till hands och fungerade till skillnad mot den j-a skit till målafärg som säljs idag. Håller mig bara till Falu Röd som aldrig svikit.

  38. Jonas B

    #35, 36, 37 > Tack för svar. Jo, nåt med klor var det allt. Har kollat i förrådet om jag har några droppar kvar till nästa strykning, men tydligen använde jag allt. Hittade dock en pava koncentrerad klorlösning (samma som används i reningsverk och badhus – även den införskaffan på krokig omväg). Skulle den soppan funka i färgen tro?
    Angående rätt tid att stryka. Tack även för det tipset. Hade egentligen tänkt färga om kåken nu i augusti, men nu kan jag med gott samvete skjuta upp jobbet till i vår…

  39. Gunnar Strandell

    Jonas B #38

    Hittade detta om pentklorfenol och tror att kor dunstar till luften så fort att det inte fungerar.
    Citat:
    ”Hälsoeffekter av pentaklorfenol
    Pentaklorfenol tas upp via luftvägarna, mag-tarmkanalen och via huden (Kauppinen, 1984). Hög exponering för pentaklorfenol kan irritera hud, ögon och luftvägar. Djur-försök har visat att pentaklorfenol kan ge upphov till leverskador och fosterskador (Kauppinen, 1984). International Agency for Research on Cancer (IARC) har klassifice-rat pentaklorfenol i grupp 2B, d.v.s. möjligen cancerogen för människa (IARC, 1991). Samma klassificering gäller för övriga klorfenoler. US Environmental Protection Agency (US EPA) klassificerar pentaklorfenol som trolig humancancerogen (US EPA, 2010). Det saknas tillförlitliga epidemiologiska data som visar att klorfenoler ger upp-hov till cancer hos människa.
    Bedömningar av hälsorisker av pentaklorfenol är främst gjorda utifrån djurförsök. Olika internationella värderingar har angett riktvärden för tolerabelt dagligt intag (TDI) med stora säkerhetsmarginaler för långvarig exponering hos människor. Ett TDI anger den mängd av ett ämne som kan intas under en livstid utan betydande hälsorisk. Världs-hälsoorganisationen (WHO) har angett ett TDI på 3 μg/kg kroppsvikt (=3000 ng/kg kroppsvikt) (WHO, 1993). En referensdos för livslångt intag har även angetts av US EPA till 5 μg/kg kroppsvikt (US EPA, 2010), baserat på leverskador i djurförsök.”

    Länk:
    http://www.sahlgrenska.se/upload/SU/omrade_6/Arbets-%20och%20Milj%C3%B6medicin/VMC/VMC/%C3%84renden/Pennygangen_130919.pdf

  40. Ingemar B

    ”Hur mycket får man ljuga och vilseleda egentligen?”
    Precis, det har jag också undrat…
    Men det förstås, detta är ju som väl är ett litet forum (”Klimatupplysningen”), då kan man ju unna sig att inte vara så noga med faktakollen, och skapa sin egen önskebild av verkligheten!
    (Det är onekligen med lite skräckblandad förtjusning jag tittar in här bland. Som nu t.ex. Peter Stilbs balanserade(?) utbrott: ”helt overkliga vansinnigheter”. Oj oj oj…)

  41. Bäckström

    Ingemar B #40
    ”Men det förstås, detta är ju som väl är ett litet forum”
    Det är Sveriges största klimatblogg.

    ”och skapa sin egen önskebild av verkligheten!”
    Läs på lite innan du skriver. Kom gärna med sakliga argument, men försök lämna dina förutfattade meningar om du är ärligt intresserad av debatt. (annars blir det bara trams).

    /Bäckström

  42. Mats G

    ”ändamålet helgar medlen”

    Om syftet är gott så…

    Well, man kan alltid motivera dig att göra dumheter om man är på det humöret.
    Vi har demokrati i det här landet. tanken är att PS(Public Service) skall informera medborgarna för att kunna medvetna och upplysta val på valdagen.

    Men, men .. det duger inte för vissa. Makten är lite för viktig för att lämna över till andra. eller hur?
    Så hur skapar vi in demokratisk maktbas. Medvetna och upplysta medborgare är ett aber. Det kan ju få för sig att rösta på nåt annat. Trots allt. Politik handlar om att skapa opinion. Få folk tycka det Vi(jag) tycker. Det är väl inga konstigheter att använda PS för det. Jag ser inga konstigheter.

    Sarc off// (måste man tydligen skriva)

    Det skrämmer mig att man kan vara så egenmäktig. Det goda syftet kräver fördumning. så fördumning blir det.

    Hmm, kan det bli andra konsekvenser tro? Något oväntat?

  43. Mats G

    #40
    Vill inte nämna några namn men..

    Det här inlägget representerar en hel del av det jag skrev tidigare i denna tråd.
    man har fått en bild för sig. Presenterat av MSM. det som då och då kallas PK.

    Klimatupplysningen representerar en annan åsikt.

    Det irriterar och kliar. Någon sätter sig upp.
    Så efter sug i sig all fördumning i kanske åratal så tar man till orda här.

    Vad kommer man upp med?
    Jo..

    Du är dum!

    Som sagt, fördumning kan ha vissa bieffekter.

  44. Gunnar Strandell

    Ingemar B #40

    Faktakollen är det avgörande. Se videon med Sten Bergström från 18:40 minuter, och se hur Sten hanterar frågor utifrån fakta om uppvärmningspausen och takten i havsvattenhöjning de senaste tio åren.

    Uppvärmningspausen kommenterar han med:
    Transkribering:
    ”Det svänger upp och det är sant att i just själva uppmätt temperatur så har vi en inte riktigt lika stark signal, det kan man säga, men fortfarande ligger vi på väldigt höga temperaturer.
    Det fladdrar lite hit och dit det här. Jag har inte senaste uppdateringen och kan inte säga vad vi har i år.
    Men det har inte stigit lika snabbt de senaste åren det kan jag hålla med om.”

    På frågan om minskad takt i havsnivåhöjning de senaste tio åren börjar han med att säga att sådana uppgifter kommer från klimatskeptiker vid Göteborgs Universitet och hänvisar sedan till diagrammet med satellitmätningar och den linjära trend som lagts, trots att det mycket väl går att tolka in en avmattning av under det senaste decenniet.

    Jag uppfattar det som att Sten Bergström ser fakta, men undviker att låta dessa inverka på hans budskap. En uppfattning som stärks av Bergströms avslutning:
    Transkribering:
    ”Jag förstår, du är ute kanske efter att misstänkliggöra det här budskapet, det är det du är ute efter.”

  45. Mats G

    ang MSM som denna tråd handlar om till viss del.

    Hittade detta i en av de stora tidningarna. Som säger en hel del om fördumning men det var inte det.

    Dietdoktorn: ’Jag hade fel – förlåt’
    5:2 dietens grundare ber om förlåtelse. hmm. Kanske man skulle kolla upp lite mer innan man går ut med saker. Förlåt? Innebär det att han betalar tillbaka alla pengar han tjäna på detta. tveksamt.

    Folk gör mig illamående.

  46. Ingemar Nordin

    Mats G #45,

    ”Dietdoktorn: ’Jag hade fel – förlåt’”

    Fast det är väl ändå hederligt av honom att erkänna detta? Undrar om vi någonsin kommer att få något liknande uttalande från våra klimatalarmister i framtiden?

    Problemet är väl att folk – framför allt media och politiska beslutsfattare – tar vetenskapen som en leverantör av absoluta sanningar som inte ens får diskuteras. Lite större ödmjukhet hade ju inte skadat, och insikt om konsten att fatta beslut under osäkerhet.

  47. Ingemar B

    Ok, tack att ni inte slaktar mig i alla fall…

    Som jag sagt många gånger tidigare, så är det tvärsäkerheten man ofta ser här, som jag tycker är märklig.

    Med min logik så tar mänskligheten en sanslös RISK, om den rasande utvecklingen av utnyttjandet av jorden resurser bara de senaste 100 åren bara får fortsätta.

    OK, säkert omöjligt att få alla länder att komma överens, så ni kan vara lugna!

  48. Mats G

    #47
    Ingemar B
    ”utnyttjandet av jorden resurser”
    Det här är inget ovanligt tankesätt och jag vill inte ta det ifrån dig. Däremot tänker jag presentera min syn på detta.

    Jag tänker så här.
    De som tänker att resurserna kommer ta slut har inte förstått sig på själva kärna eller essens av mänskligheten eller vad en människa är.

    Jag tycker fracking är ett utmärkt exempel på det här med resursbrist eller vad man skall kalla det.

    och som svar på ett av människors kännetecken som kommer överkomma ev resursbrister.

    we’ll find a way

  49. Lars Cornell

    Ingemar B

    Nu får du skilja mellan diverse saker. Låt oss börja med jordens resurser.

    Det ursprungliga primära skälet till koldioxidskatt var för att hindra avveckling av kärnkraft, dvs mothåll mot Birgitta Dahls tankeförbud.
    Det sekundära syftet var att vi skulle spara jordens resurser av fossila bränslen dvs kol.

    Sedan blev koldioxidskatten av Romklubben mfl omdefinierad till ändamål att skona jorden från skadlig uppvärmning.

    – Om vi inte förebådar katastrofer kommer ingen att lyssna.
    / Sir John Houghton, förste ordförande i IPCC.

    – I sökandet efter en gemensam fiende som skulle kunna förena oss
    kom vi upp med idén att föroreningar och hotet om global
    uppvärmning skulle vara en lämplig metod.
    / Alexander King, ordförande i Romklubben.

    – Det spelar ingen roll vad som är sant, det är bara vad folk tror är sant som har betydelse.
    / Paul Watson, grundare av Greenpeace

    – IPCC är en produkt av drömmen om den fullständiga kontrollen av mänskligt handlande.
    Vi måste skilja vetenskap och politik.
    / Tor Ragnar Gerholm, KVA, IVA.

    Så kom små elaka gröningar och sa att sol, vind och vatten är bra och jordens grönska också.
    Det de förbisåg var de höga kostnaderna, den enorma materialåtgången, större landytor än som finns behövs, miljöförstöring och överutnyttjande. De förbisåg (avsiktligt) också att mer koldioxid är till stor nytta.

    Det som gjorde allt helt motsägelsefullt var att dessa gröningar dessutom ville avveckla kärnkraft som är det mest resurseffektiva och skonsamma av alla alternativ.

    Det vi kan vara helt säkra på är att vi inte vet särskilt mycket om koldioxid och jordens uppvärmning.

    Det är i den situationen mycket oklokt att förstöra den jord vi lever på och är beroende av genom grönt överutnyttjande.

    DET VI KAN VARA HELT SÄKRA PÅ är att vi förstör kommande generationers livsvillkor, miljö och välstånd utan att vi är säkra på att det är till någon som helst nytta för dem.

  50. Bäckström

    Ingemar B
    Sevärt föredrag av Patrick Moore, en av Greenpeace grundare.
    http://www.ustream.tv/recorded/49713946/highlight/526885

  51. Ingemar B

    Lars Cornell #49
    Jag kan inte förstå annat än att åtminstone de rika länderna måste införa mycket starkare incitament för marknadskrafterna, så att det ska vara intressant att utnyttja ändliga naturresurser MYCKET effektivare än idag. (Tex. genom drastisk skatteväxling. )
    Detta medför ju även dämpad förhöjning av CO2-halt i atmosfären, alltså mindre risk för dess skadeverkningar på olika sätt.

    Detta för att minska risken att vi försämrar eller förstör ”kommande generationers livsvillkor”… Eller??

  52. Ingemar B

    Bäckström #50
    Höj blicken lite, se utvecklingen i ett större perspektiv

  53. Lars Cornell

    I.B: Med koldioxid är det som med ylletröjor. Den första värmer och den andra också. Men den tionde, vi är där nu, gör varken till eller från.

    Nyttan med mer koldioxid, vi ser nu en 6 – 12 % grönare jord där tom öknarna börjar blomstra och den svenska skogen växer som aldrig förr, är betydligt större än eventuell skada.

    Nyttan kan vi vara fullständigt säkra på, skadan vet vi inget om, troligen existerar den inte

    Mer koldioxid ger således våra efterkommande en grönare och rikare jord vilket har viss betydelse nu när vi blivit så många som skall samsas om resurserna och maten.

    Har du tänkt så förr?

  54. Mats G

    #51
    ”skadeverkningar”

    God ekonomi och en väl fungerande demokrati är den största gåva vi kan ge till våra efterkommande.
    Som jag ser det är de ”gröna” ett hot mot båda.

    Som jämförelse kan vi ta Ukraina. var där för inte en allt för avlägsen tid sedan.
    redan då hade landet egentligen kollapsat. Korrupta system. Banditer som styrde och ställde. Dysfunktionell demokrati. samhällskontraktet var upplöst sedan länge. Nu har vi inbördeskrig. Banditerna i östra Ukraina har plötsligt blivit separatister.

    Nej, Grön politik leder inte till en bättre värld utan Ukraina ver 2.

    Dessutom behövs god ekonomi för att kunna bedriva en fungerande miljöpolitik. Dags att välja Ingemar B? Du kan inte både äta och ha kakan.

  55. Ingemar B

    Tack för svar, men som jag ser det talar svaren för sig själva.

    Vad som jag även är förundrad över är varför så många här (och i mängder av andra bloggar) lägger ner sån oerhörd energi på denna fråga? De styrande i världen gör ju ändå inget av det ni verkar vara så rädda för! (Och kommer inget göra i framtiden heller, förrän en eventuell global katastrof inträffar, och i så fall är det ju ändå försent).

    Säg bara inte att ni gör det för att SANNINGEN ska fram…

  56. kenneth mikaelsson

    IB kan ju vara så att man är alergisk mot lögnare och dess jon..
    sen att det som förs fram av AGW folket inte är forskning det är rent ut sagt politik och ideologi..
    OCH det gör mig rosenrasande..
    Vill? du veta nått mer IB…… :=)

    Kommentaren modererad

  57. Mats G

    55
    Ingemar B
    ”SANNINGEN ska fram”

    Själv har jag inga problem med sanningen.
    Men jag är nog mer intresserad av att osanningen skall bort.

  58. Ingemar Nordin

    Ingemar B #47,
    ”Med min logik så tar mänskligheten en sanslös RISK, om den rasande utvecklingen av utnyttjandet av jorden resurser bara de senaste 100 åren bara får fortsätta.”

    Vad är du rädd för? All erfarenhet visar att mänskligheten åstadkommer precis motsatsen till risk genom att utnyttja jordens resurser. Själv hoppas jag på att vi fortsätter med det – för mina barnbarns skull. Genom att utnyttja jordens resurser så buffrar vi upp mot olika sorters naturkatastrofer, utbildning och kultur blomstrar och utvecklas, miljön blir bättre (se på våra vattendrag och luften i städerna), och krig och väpnade konflikter minskar. Fakta (inte fantasifulla domedagsprofetior) talar faktiskt ett tydligt språk här.

    #51, ”Jag kan inte förstå annat än att åtminstone de rika länderna måste införa mycket starkare incitament för marknadskrafterna … (Tex. genom drastisk skatteväxling. )”

    Hörnuhär. Du vill alltså att staten skall gå in och manipulera marknaden med diverse skatter och lagar. ”Marknadskrafterna” – det är Du och jag, och alla andra som producerar och konsumerar varor och tjänster. Det du önskar är alltså att politikerna (som du uppenbarligen anser är oändligt mycket klokare än alla vi andra) skall gå in och styra vår konsumtion?

    ”Marknaden” (dvs, du och jag och alla andra medborgare) kommer att reagera mycket sunt på om någon naturresurs skulle ”ta slut”. Priset på utvinning eller produktion höjs då automatiskt när efterfrågan överstiger tillgången. Detta gör det lönsamt att hitta och utvinna mer av den resursen, eller att utveckla substitut. Detta är ett välkänt fenomen inom en vetenskaplig disciplin som heter ”ekonomi”. All erfarenhet visar att politiska ingrepp försämrar marknadens effektivitet när det gäller att hushålla med knappa resurser.

    #55,
    ”De styrande i världen gör ju ändå inget av det ni verkar vara så rädda för!”

    Jo, tyvärr gör de alldeles för mycket! De dränerar ekonomin på meningslösa ”klimatsatsningar” som ofta innebär direkt kontraproduktiva (ur miljösynpunkt) konsekvenser. De tror sig vara vetenskapliga och teknologiska experter – utan att ens förstå grunderna för sin energipolitik. De uppför sig som barn med automatvapen som skjuter vilt omkring sig och hoppas att de skall träffa det inbillade monstret under sängen.

    De kommer naturligtvis aldrig att åstadkomma några globala avtal, eller den minsta minskning av koldioxidutsläpp, och definitivt inte att kunna påverka klimatet. Men den skada som de åstadkommer på vägen mot deras gröna utopism är redan stor, och potentiellt mycket farlig för demokratin.

    Så, det är därför vi jobbar på här på bloggen för att föra ut SANNINGEN. Du behöver inte delta om du inte vill.

  59. Ingemar B

    Det är lite märklig ’argumentation’ du kommer med här. För att du ju inte för fram någon argumentation alls, vare sig kritiserar ngt o sak eller för fram enga riktiga argument eller ens sakfrågor. Utan istället kommer där luftiga apeller till att du tycker alla borde fatta ändå, både vad du menar, vad som är rätt och riktigt, och tom vad som skulle vara fel med både vad som sägs här, eller tom bara vad du intalar dig är de generella uppfattningarna här …

    Flera har redan uppmanat dig att argumentera i sak, och/eller läsa på vad det handlar om. Och ffa vara specifik när du hävdar ngt.

    Att uppmana folk att ’höja blicken’ eller hävda att man ’bryr sig om framtiden, om barnen och kommande generationer’ etc är ju föra mer än innehållslösa floskler. Men visst, du kommer med några rejäla felaktigheter också när du försöker utveckla dina tankar, på fler områden (men det kan få bero tills du blivit lite mer specifik).

    Fast det är lite märkligt att du inte ser (eller förstår) det problematiska i att stora delar av samhället ägnas eller riktas åt helt meninglösa symbolhandlingar. Men det är kanske som du antyder, ’sanningen’ är inget som man bör stunda efter!?

  60. Ingemar B

    apropå #56 m.m.

    Hur ska man tolka att man ofta ser så oresonliga utbrott kommer fram här?
    Peter Stilbs: ”Erica Bjerströms helt overkliga vansinnigheter” m.m. här, är väl ett annat exempel?

  61. Peter Stilbs

    #60 – ”Erica Bjerströms helt overkliga vansinnigheter” m.m. här, är väl ett annat exempel?”

    Ja, det är rätt beskrivning – det är overkligt att någon kan komma med vansinnigheter av denna typ – inte ett ord var relevant och korrekt – och sen att GRN(motsv.) inte ens tycker att det var något att reagera på.

  62. Ingemar B

    Ingemar Nordin # 58

    Är inte marknadskrafterna väldigt ofta oerhört kortsiktiga? Plus att giriga finanshajar är en stor del av dessa ”marknadskrafter”?
    Ger inte t.ex.”fracking”och utvinning av energi ur oljesand, en föraning vad som kan ske när det börjar bli brist olika råvaror? D.v.s att man desperat börjar utnyttja andra resurser, oavsett vilka konsekvenserna blir av detta?

  63. Ingemar Nordin

    Ingemar B #62,

    ”Marknadskrafterna” är ibland också väldigt långsiktiga. För exempelvis skogsägare handlar det om investeringar som måste göras på 50-70 års sikt. Bruket av jord, dränering etc är också stora investeringar på mycket lång sikt. Politikernas tidshorisont ligger nog snarare på 4 års sikt.

    Fracking görs från skifferlager på ett par kilometers djup med en för detta ändamål speciellt utvecklad teknik som det har tagit decennier att utveckla till sin nuvarande nivå så att det går att göra vinster med hjälp av den. Jag vet inte hur du menar att detta är ett tecken på ”desperation”? Konsekvenserna är ur miljöhänsyn knappast större än vanlig olje- eller gasutvinning. De är helt hanterbara och väl genomlysta ur konsekvenssynpunkt.

  64. Rosenhane

    #61

    Peter.

    Att vi för dagen befinner oss i en sunami av helt overkliga vansinnigheter torde det väl inte råda något tvivel om.
    Gårdagens sommarprogram i Sveriges Radio var en god illustration.
    Tiggargumorna på våra gator som efter sitt dagsverke tvingas redovisa sina dagsintäkter för slemmiga figurer som dom flesta inte skulle vilja möta efter mörkrets inbrott är en annan.
    Detta har våra politiker tvingat på oss utan nämnvärd reaktion.
    Klart som korvspad att klimatsoppan går hem i stugorna.

  65. Per Reje

    Köp en flaska bensalkoniumklorid och blanda in lite i färgen så får man ett bättre skydd mot mögel. Funkar även utmärkt för att tas bort beväxning på takpannor och stenplattor.

  66. Kenneth Mikaelsson

    http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/10916086/The-scandal-of-fiddled-global-warming-data.html