Hur kunde det gå så snett?

ipcc formation meeting participants
Bilden är lånad från ett av Tim Ball’s ytterst läsvärda två historiska tillbakablickskapitel i den annars mycket ojämna boken ”Slaying the Sky Dragon” och Ball’s inlägg på egen blogg häromdagen. Den visar ett förmöte i samband med processen att bilda IPCC, och några nyckelpersoner i detta.
Vi ser Tom Wigley, som efterträdde Hubert Lamb vid CRU, mannen bakom modern klimatologi. Lamb skrev i sin autobiografi om bildandet av CRU:

 • …”the first and greatest need was to establish the facts of the past record of the natural climate in times before any side effects of human activities could well be important.”

Lamb uttryckte tidigt, men inlindat, sitt tvivel på IPCC-processen, och sin efterträdare Wigley (fysiker i grunden, liksom många andra i branschen):

 • ”Since my retirement from the directorship of the CRU there have been changes there and in the direction of my own efforts. Professor Tom Wigley was chiefly interested in the prospect of world climates being changed as a result of human activities, primarily through the burning of wood, coal, oil and gas… (p.249)”

Wigley efterträddes sedan av Phil Jones. Jag minns jag hade blogginläggsutbyte någonstans med Wigley (men insåg inte vem han var) kort före Klimatseminariemötet på KTH hösten 2006 – han var extremt fientlig och irriterad över att det skulle bli av och varnade folk för att åka till detta troligen första större ”skeptikermöte”.  Jones var för övrigt inbjuden, men tackade nej med motivering att han skulle genomgå en operation vid denna tid. Ingen annan från CRU ville heller ställa upp.
Som sagt – Tim Ball’s kapitel i boken och hans blogginlägg ovan är ytterst läsvärda om man vill tränga in i de skeenden som ligger bakom bl.a. politiseringen av vetenskapen, Climategate, och de vetenskapliga akademiernas bankrutt.
Jag ångrar också djupt att jag inte bjöd in Ball som föreläsare till KTH 2006 – han ville komma, men jag kunde inte erbjuda honom resepengar. Med facit i hand hade han platsat mycket bättre än flera andra.
 
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Förhoppningsvis finns där chans(er)/möjlighet(er) att rätta till allt som gått så ini humhum snett… 😉  Inte minst med hjälp av de nyligen utnämnda bästa bloggarna, se lista:
  http://wattsupwiththat.com/2012/02/26/weblog-awards-2/
  Måhända en idé att ha en engelsk version av TCS?
  Mvh/TJ

 2. Peter Stilbs

  ThomasJ – Maggie hade en tid en engelsk version också, men det var lite ambitöst.
  Man kan hjälpligt numera läsa TCS via ”translate”-optionen ovan till höger på åtskilliga språk. 

 3. Slabadang

  Clean Sweep!
  Skeptiska bloggar vann varenda kategori de ställde upp i världen över och WUWT vann ”lifetime award”.
  Vi har sett till att SVT mottagait denna kunskap som nummer 171 av klimatskeptiska nyheter för dem att stoppa i deras ”propagandastörande” papperskorg. Djävlar vilken lista vi har!
  Det blir så underbart att riktigt mula SVT med sin systematiska långvariga ensidiga korrupta klimatpropaganda.
  Vi har bevis!!!
  Nu när tiden gått så är det till vår fördel då allt fler förstått att klimathotet har NOLL vetenskaplig grund så blir SVT brott än tydligare och det går inte i efterhand reparera eller försvara denna långa period av ensidg propaganda. Brottet mot opartiskheten och sakligheten är gigantisk och långvarig och det är för hela perioden 2005 – 2012 SVT och SR kommer ställas till svars.
  Det blir tydligt för var och en att granskningsnämnden är en pappfasad för kontroll av PS. Vi har en Nordkoreansk eller vitrysk variant av statstelevison.

 4. Slabadang

  Peter S!
  Det är mycket väärdefullt att få del av dina personliga erfarenheter från den tid då IPCC välte över från vetenskapliga ambitioner till att bli en politiserad propagandaorganisation.
  Den här mannen nämns alldeles för sällan och han har ett mycklet stort personligt ansvar för det politiserade missfoster tll IPCC som blev resultatet av hans värv.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Watson_(scientist)
  Andrew Neils intervju med Watson tillhör de få undantagen där ledande klimathotsmånglare sätts under press av public service.
  Här sitter han i studion med Singer:
  http://www.youtube.com/watch?v=rF2hley0SGA
  Här blir han grillad om IPCC Neil ställer absolut rätt frågorom Watson möjlighet att vara opartisk rådgivare:
  http://www.youtube.com/watch?v=890NfH5Kxcc

 5. Ann L-H

  Tack Peter!
  Tim Ball har som få kunnat följa ”hur det kunde gå så snett”. Han skrev för några år sedan en hel serie, tio artiklar, om detta i Canada Free Press.
  De försvann därifrån när han startade sin egen blogg, men går man in på
  http://climatephysics.com/2008/06/23/ball-maurice-strong-politics-101/
  kan man få fram hela serien. En viktig pusselbit i kartläggningen av processen.
  Jag tipsade Klotetredaktörerna om detta då de var som mest hysteriska kring klimathotet. Deras enda svar var att sådana källor som CFP inte var intressanta för dem. Sannolikt tillhör Tim Ball de som miljöjournalisterna bojkottat.
  Tack Peter än en gång för tipset om Katternö för några dagar sedan. Deras journalist Svenolof Karlsson har verkligen gjort ett jättebra jobb. Vill man få en lättläst men innehållsrik introduktion till hela klimathotsspektaklet på svenska är hans artiklar i specialnumret verkligen att rekommendera.
  T ex. för politiker med omsorg om skattebetalarnas slantar: tyska skattebetalare har tvingats subventionera solceller med 100 miljarder euro. Det gav 2011 14 TWh. Om samma summa gått till ny produktion av kärnkraft så kunde det gett ett tillskott av 240 TWh.  

 6. Ann L-H

  #4 – rättelse. De tio artiklarna av T. Ball försvann tydligen när han lämnade CFP. Tyvär! 

 7. Slabadang

  Ann L-H!
  ”Miljöjournalister” vad är det för för något?

 8. Bengt Abelsson

  Ann L-H
  Och denna inte obetydliga insats har i bästa fall fördröjt Den Globala Uppvärmningen med 23 timmar ! Timmar!
  ( Notrickszone)

 9. pekke

  Ann L-H#5
   
  ” T ex. för politiker med omsorg om skattebetalarnas slantar: tyska skattebetalare har tvingats subventionera solceller med 100 miljarder euro. Det gav 2011 14 TWh. Om samma summa gått till ny produktion av kärnkraft så kunde det gett ett tillskott av 240 TWh.  ”
   
  Skenande energipriser skrämmer tysk industri, från Der Spiegel:
   
  ” Merkel’s Switch to Renewables
  Rising Energy Prices Endanger German Industry ”
   
  Samtidigt drömmer svenska miljöpartister om 100% förnybar energi !
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ett-naringsliv-i-framkant-satsar-pa-fornybart_6883309.svd
   
  Undrar när politiker både i Svea rike och EU skall lyfta sina ögon från klimathotpolitiken och se vad som sker i ett allt mer ekonomiskt skakat Europa.

 10. Ann L-H

  Slabadang #7 – ”tungan” slant. Jag tänkte på
  http://www.sej.org/  och gjorde slentrianmässigt en direktöversättning.

 11. Slabadang

  Pekke!
  Klimathotet är uppbackat av krafter som vill rasera hela den moderna civilisationen av antingen rent idologiska skäl vänsterpolitiska eller grön utopiskt idealistiska som är fullständigt ointresserade av konsekvenserna och helt utan ansvar. CO2 är bara en förevändning.
  Jeffersson (ur minnet) ”Det krävs bara att de med rättskänsla är tysta för att tyranneriet skall få sitt fotfäste” i riksdagen är det tvärtyst!
  Vi får väl se när och om folk hinner reagera innan elitpolitkernas hjärntvättsexperiment avslöjas eller tvingas avbrytas.

 12. Slabadang

  Ann L-H!
  ”Miljöaktivister som kallar sig journalister” 🙂

 13. Ann L-H

  Det var ett tag sedan jag var inne på just SEJ, men Slabadangs fråga i # 7 gav anledning att titta in där igen. Med tanke på de senaste dagarnas utmärkelser i bloggvärlden kan det vara av intresse att se vad SEJ skriver om sin favoritblogg:

  RealClimate: Climate Science from Climate Scientists
  Don’t let the blog format of this site distract you from the substance of the articles it contains. When somebody is spinning the latest climate story, RealClimate posts authoritative, research-based articles in language accessible to lay readers while the controversy or deception is still fresh in headlines. The site is a collaborative effort of at least 11 scientists actively working on climate research — with Michael Mann of Penn State (author of the famous ”hockey stick” graph of global temperature adopted by the IPCC) playing a principal role. ” 

 14. Slabadang

  Bloggsegrandet ett resultat av demokratisk kamp!
  Det är inte svårt att identifiera vänner och fiender i detta slag om sanningen. Det är en oehört trist bild som skapas om hur läget faktiskt ser ut.
  Medborgarnas rätt till relevant opartisk och saklig information och kritisk granskning av politiken är en grundsten för en fungerande demokrati. När det nu i klimatfrågan så tydligt framgår en stridslinje mellan de vi betalar för att de skall hjälpa oss att orientera väljarna ställt sig på fel sida MOT det demokratiska intresset och MOT deras eget existensberättigande och lierade med partiindustrin och propaganda organisationer så blev det riktigt svart vid horisonten.
  Det börjar dock ljusna när de av MSM och public service bortsorterade dumförklarade medborgarna tog eget ansvar för att få ut sina kunskaper och analyser på nätet som ljuset åter började spridas och den gigantiska succe som skapats utan i princip några andra resurser än ett tangentbord och en skarp hjärna i kombination med en moralisk kompass byggt nätvferk som sopat banan med en propagandapprat med miljarder och med politisk stöd makt från topp till botten och påhejad av nästan 100% av den korrupta journalistkåren.
  Vi får absolut inte underskatta betydelsen av de klimatskepotiska bloggarna som i princip är de enda som fört ut de alternativa argumenten. Det är en fanatastisk bedrift för demokratin och yttrandefriheten som de skeptiska bloggarna lyckats åstadkomma och SI skall ha ett tack utifrån så många olika perspektiv att det blir svårt att räkna upp dem alla.
  Vi är del i en helt ny rörelse som uppfyller alla de verkligt sanna kriterierna för inte bara kan kallas, utan verkligen vara en ”folkrörelse”. Vi har vänner världen över och vi blir fler och fler för var dag som går. En ANTIKORRUPTIONS/AVPOLITISERINGSRÖRELSE.

 15. Slabadang #14
  Ganska intressant och speciell situation faktiskt. Ett världsomspännade nätverk av specialister blandat med ”vanligt folk” och en del politiker.
  Massor an bloggar. Ett i mitt tycke speciellt fall är ”Josefina” på UDDebatt som gett sig på att analysera temperaturtrender i USA på ett speciellt sätt och därvid fått ett positivt omdöme  på ”Greenie watch” för ett tag sen.
  En världsomspännade folkrörelse. Det är väl nåt nytt åtminstone som en proteströrelse mot ”etablissemanget”.

 16. Slabadang
  Icke att förglömma
  http://www.miljojournalisterna.se/ 

 17. Slabadang

  Waldemar ingdahl !
  Om de bara kunde stryka ordet journalister i kamporganisationen så har de all rätt i världen att existera. Eller lagt till samordnade miljöaktivister som jobbar genom journalism.
  Måste vara en av de mest korruperade grupper som tillåtit härja fritt.
  Kontrollen av tredje statsmakten är lika med NOLL. Möjligheten att kunna ställa dem till svars är lika svår som att hitta bevis för mänsklig påverkan på vädret. 

 18. Karin

  Slabadang #12
   
  Och Special Service Agenter som kallar sig Journalister! i Libyen gav ”journalisterna” inte bara disinformation utan t o m koordinaterna till NATOs bombplan så att de kunde bomba vissa civila mål! (ca 3:45 in)
  Det är säkert därför de inte är välkomna i Syrien! 
   
  Du med journalistanknytning skulle höra denna belgiske dito i ett direktsänt (annars hörs inga sanningar!)  franskt TV-program. Han säger att varje krig föregås av stora media-lögner!
  Kriget i Vietnam startades för att 2 vietnamesiska fartyg attackerat amerikanska flottan. Det medgav man senare var lögn.
  Kriget mot Irak: Saddam Hussein hade massförstörelsevapen! Nej det var inte sant.
  Kriget mot Jugoslavien sa man att det pågick en etnisk rensning i Kosovo! Ett år senare sa talesmannen för NATO att det hade de inte sagt. Alltså ytterligare en lögn.
  Kriget i Afghanistan: De låg ju bakom 11e september. Inte sant, nej, Bin Ladin (om det nu var han..) är ju Saudiarab.
  Libyen:  Av påstått 6000 döda blev 2000 döda blev två hundra döda och siffran krympte… Satellitbilder visade inga flygattacker mot Tripoli (innan NATOs),
   
  Han låter sig inte avbrytas och för fram många goda poänger! 🙂
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=v8YKFRrB06Y
   
  Detta sagt med våra jaktplan tränande för nya ingrepp, denna gång troligen mot Syrien, för det hördes likadant innan vi ”befriade” Libyen!
  Hoppas verkligen att jag har fel, för i Libyen är antalet döda nu uppe i minst 100 000. Ingen rapport om det heller i våra massmedia! Titta gärna på mitt andra inlägg med fler orapporterade händelser!
   
  Parar man detta med klimatbluffen, vad blir det då för världsbild???

 19. Slabadang
  Det är intressant att läsa i Miljöjournalisternas jubileumsskrift från 2005, intervjun med Erika Bjerström på sidan 2
  http://www.miljojournalisterna.se/pdf/2005/MOFjubileum-final.pdf 

 20. Ann L-H

  # 19 – Waldermar I., på min dator kommer jag inte till jubilieum…