Hur klimatsmart är du?

klimatsmart

Stockholms stad har tagit fram en handbok med titeln ”Klimatsmart i hemmet” där du som känner oro för att vi står inför ett kommande klimathot kan få tips om små men viktiga klimatåtgärder i vardagen.

 De listar några punkter:

 • Använd lock på kastrullerna. Det halverar energiåtgången när du lagar mat. Med vattenkokare går det åt ännu mindre energi.
 • Handla så mycket som du äter. Vi slänger mat för 4500 kronor per person och år. Tänk på att bästföre-datumet är en rekommendation.
 • Köp närproducerat och gärna Krav-märkt. Det minskar mattransporterna och därmed växthusgasutsläppen.
 • Ät mer vegetariskt. Om du låter bli att äta nötkött en gång i veckan under ett år undviker du 50 kilo växthusgasutsläpp.

Att använda lock när man kokar vatten känns lite självklart och att undvika att slänga mat låter sunt men av andra skäl. Att köpa Krav-märkt är inte samma sak som att köpa närproducerat, vilket man kanske kan förledas att tro.

 På Kravs hemsida skriver man att:

”KRAV vill göra det lättare för dig att handla med ekologiska produkter från resten av världen. På så sätt hoppas KRAV kunna öka de ekologiska produkternas andel av konsumtionen och utbudet”

Den sista punkten i Stockholms stads lista förstår jag inte, tror de att människor äter nötkött varenda dag?

Vad gäller privat resande har de också tagit fram några punkter:

 •  Cykla. Planera din cykelresa på Stockholms cykelreseplanerare på www.stockholm.se/cykla ». Vi delar också ut Stockholms stads cykelkarta vid olika arrangemang i staden.
 • Promenera. På 20 minuter går en normalperson 2 km.
 • Åk med kollektivtrafiken. På www.stockholm.se/jamfor » hittar du all information du behöver om stadens idrottsanläggningar. Under fliken Hitta hit finns en reseplanerare som gör det enkelt för dig att hitta en klimatsmart resväg med kollektivtrafik till din anläggning.

Eftersom jag för det mesta går till jobbet och åker kollektivt hem och dessutom inte ens har någon bil verkar jag uppfylla även dessa punkter med råge. Jag är tydligen en hyfsat klimatsmart person utan att jag ens oroar mig för ett kommande klimathot.

Men hur är det med dem som larmar om ett kommande klimathot? Punkterna här ovan gäller ju för en helt vanlig stockholmare och nog måste väl kraven vara betydligt högre för dem som gör sig till förespråkare för vetenskapen och propagerar och/eller kommenterar för att hotet är högst verkligt och att vi måste vidta åtgärder omedelbart.

Ni som kommentarer, debatterar eller bara läser här på TCS och som menar att denna fråga behöver åtgärdas här och nu, vad gör ni för klimatet?

Jag vill mena att det handlar om trovärdighet och det gäller alla från Al Gore till min kollega på jobbet. Man kan inte hålla ett föredrag om kampen mot klimatet och samtidigt ha sin bil stående på tomgång utanför och man kan inte heller påstå att man är orolig för ett klimathot men både ha bil och åka utomlands ett par gånger per år, det är inte trovärdigt!

Så, om du har sålt bilen, flyttat till en liten bostad, inte åker utomlands och när du åker inrikes så åker du tåg, då kan du möjligtvis få mig att tro att du själv tror på det du säger.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bert

  Tänk på att klimatdebattörer, ex.vis Anders Wijkman, har en så viktig uppgift att det är förlåtligt att han flyger och åker taxi. Åtminstone menar han det själv som svar på frågan om hur klimatsmart han är.

 2. Peter Stilbs

  Nästan allt Du listar handlar ju egentligen om energiförbrukning – men media och de som skrivit skriften talar om klimatpåverkan.

  Dem kanske man kan förlåta under dagens omständigheter, men exempelvis här på KTH har vi åtskilliga upplyfta professorer som talar i samma termer.

  När man hovsamt söker påpeka saken, förstår de inte frågan, eller blir förbannade.

  Själv rannsakar jag mig mot bakgrund av denna lista som mycket klimatsmart – usch vilket idiotiskt ord. 

 3. Lars W

  Litet OT Dansk industri är sur över höga. VKV-el

  http://epn.dk/brancher/energi/alternativ/article2521991.ece?partner=pol

 4. Peter S.
  Jo det är väl ytterligare ett sätt att försöka legitimera AGW-hotet.
   – Associera  klimatpåverkan med miljö
   – Associera klimatpåverkan med energieffektivitet

 5. Bim

  Hur kan man oroa sig för kommande klimathot? Det har ju klimathotats i femton år nu.
   Det är ju vad Wijkman & Co hittar på för galenskaper vi bör oroa oss för.

   Bura in de grabbarna så är ju hotet borta, försvunnet, dunstat.

  Sedan  kan vi lämna det hotfulla livet och börja leva med vår medfödda glädje och positiva livssyn istället. Heja Maggie!!! hon är ett föredöme. 😀

 6. Anders Mohlin

  Modeordet för dagen är alltså ”klimatsmart” och under den rubriken kan vad smörja som helst säljas.
  De där ”klimatsmarta” råden handlar ju bara om vanligt sunt förnuft. Inget annat. Egentligen är det skrämmande att det ”offentliga” så till den milda grad underkänner den vanlige medborgarens eget förnuft och förmåga till eget tänkande.
  Tyvärr, för oss skattebetalare, måste vi nog konstatera, att högavlönade (?) tjänstmän sysselsätts med att författa ”råd” och ”handböcker” i ämnet. När kommer finansminisern att börja strama åt budgeten på området ”terapisysselsättning (författandet av klimatsmarta råd) för offentliganställda”?

 7. tty

  Undrar hur man har tänkt sig att ekologisk odling och vegetarisk mat skall gå ihop. Ekologisk odling förutsätter naturgödsel och omfattande odling av djurfoder (det går inte att få fungerande växtföljder annars). Det måste alltså bli väldigt mycket fler nötkreatur i landet om vi skall ha ekologisk odling.

 8. E.G

  Jag äter faktiskt nötkött varje dag, men så bor jag inte heller i Stockholm – är jag annorlunda?

 9. Jag tycker att jag är klimatsmart. Jag åker för mitt höga nöjes skull i min Corvette med 400 hkr så ofta jag kan. Jag ser en markant förändring av trafikklimatet vart helst jag kör fram. Folk vinkar och ler och det är allmänt trivsamt. Jämför det med att åka med SL och tex pendeln från Södertälje som jag har en del erfarenhet av. 😉 . Men nu bor jag i Svea rikes vagga, dvs Skaraborg av födsel och ohejdad vana och här trivs vi med att vara klimatsmarta på mitt sätt. Kanske något för er stockholmare att ta efter 🙂

 10. cc

  Jag tycker vi skall mynta ett eget uttryck, nämligen MILJÖSMART för jag tror att de flesta här är av den åsikten att övrigt miljöarbete nästan helt försvunnit från Agendan allt räknas i CO utsläpp. Jag tror också att de flesta här är minst lika duktiga vad gäller att verksamt spara på miljön som den genomsnittlige AGW anhängaren.

 11. Jan E M

  Jag följer också råden utom när det gäller att handla kravmärkt. Det undviker jag.

  Är resan under 1,5 km går jag alltid. Jag tar inte bilen, jag åker inte buss.

  Jag pendlar med kollektivtrafiken till jobbet. Jag har drygt 1 km till stationen både vid hemmet och jobbet.

  Att jag inte köper kravmärkt beror på att det som regel går åt mer energi att producera kravmärkta livsmedel än vanliga.

  På den här bloggen törs man knappt säga att man har en etanoldriven bil. Men det har jag.

 12. Vi slänger mat för 4500 kronor per person och år.
  Eftersom jag – lever som jag lär – så jordiserar och återvinner jag det till nya bär, frukter, grönsaker och växtlighet samtidigt som jag underhåller och förbättrar och fördjupar matjordslagret i mitt växthus, grönsaksland m.m.

 13. L

  Om Stockholm hade haft ett eget isolerat klimat som var beroende av minskade koldioxidutsläpp, kanske vi skulle kunna påverka det. Kanske.

  Men nu är Stockholms befolkning en 10-del av Sveriges som är 0,14 procent av världens. Kina släpper sedan tre år ut mer CO2 per capita än Sverige och deras befolkning ökar med 6.6 miljoner varje år, medan deras koldioxidutsläpp ökar betydligt mer än hela Sveriges totala utsläpp varje år.

  USA har tre gånger så höga utsläpp per capita som Kina och Sverige och Indien går snart om Kina som folkrikaste land.

  Det känns inte som om vi kan påverka klimatet mer än att vi fördröjer en påstådd uppvärmning med någon minut på hundra år… Någon får gärna räkna på det?

   

 14. Holmfrid

  #12,  Börje Gustavsson
  Matrester användes i biogasanläggningar och drivmedel.  Hur är nyttan med jordisering jämfört med biogasning?

 15. Peter Stilbs

  L #13 – om man inser att världens befolkning ANDAS ut 30 ggr mer CO2 än vad som motsvarar Sveriges fossilförbränning så vore det bra. Sveriges siffra är i övrigt ca 25000 ggr mindre än den totala CO2-omsättningen i Naturen

 16. L

  Peter S, visst är det så. Problemet är att vi svenskar tror att vi är mänsklighetens kronjuveler som alla beundrar och följer. Medan det räcker att man reser till Frankrike så tror många att Sverige (eller Suede) är en felstavning av Schweiz…

 17. Jan Lindblom

  #11 Att det går åt mer energi för att odla ekologiskt beror bland annat på att markberedningen, plöja, harva m.m, är mer intensiv för att motverka ogräs och därmed har lantbrukaren högre dieselförbrukning än lantbrukaren som bedriver konvensionelt jordbruk.

 18. ThomasJ

  Det ÄR mycket värre än vi tror…  😯

  http://www.skl.se/press/debattartiklar/dags-att-infora-en-klimatmiljard

  Mvh/TJ

 19. Ulrik

  ThomasJ #18. Det är hemskt, det är otäckt, det är skrämmande att läsa Centerpartisten Carola Gunnarssons artikel.

  Landstingen ska sköta sjukvården. Där delar Arbetarskyddsstyrelsen ut böter för att sängarna står några centimeter för tätt. Patienter står i kö och far illla. Samtidigt ska Gunnarsson ha en miljard för att leka klimatpolis.

  Finns det ingen i den där byråkratin som kan slå näven i bordet?

 20. Ulrik

  För 3000 kr exkl moms får man lyssna på två kändisar ur det förgångna i Malmö stadion den 1 oktober. Al Gore och Hans Blix med Sydsvenskans Heidi Avellan som moderator. Dags att Malmö FF skaffar fräscha rådgivare.

  http://www.mff.se/Event/Pa%20gang/Obekvama%20sanningar.aspx

 21. Lena Krantz

  Peter Stilbs #2
  Nya IKEA-katalogen kom häromdag och de har som ledord i år att man skall bli kvadratsmart…..lite kul!
  Vad jag egentligen är ute efter är ju inte hur vi klimathotsskeptiker lever eftersom vi har sagt oss inte vara oroade, utan hur de som säger sig vara oroade lever.
  Det viktiga är ju inte vad du säger utan vad du gör, ja om du nu vill vara trovärdig!
   
   

 22. Peter Stilbs

  Thomas J #18 – folk verkar närmast hjärntvättade. Skrämmande läsning.

 23. Peter Stilbs

  Ulrik #20 – vem skulle lägga ut 3000 egna pengar för att gå?

  Och knappast något MFF-fan, om min personkännedom slår in…

  Blir väl några politiker & handläggare, på skattebetalarnas bekostnad.

 24. Jan E M

  Jan Linblom #17

  Skördarna är mycket mindre vid kravodlat.

 25. Det är väl bara att notera att Stockholms stad inte anser att någon uppoffring är för liten för att göras i kampen för att rädda klimatet. Synd bara att man inte tog första steget i denna kamp genom att låta bli att trycka upp och distribuera denna besynnerliga propagandapamflett.

 26. Hej!
  Jag hoppade bara in för att se om min vän Pehr har räknat ut hur CO2 ska kunna öka instrålad effekt med mer än vad som skulle ”slippa” ut utan CO2 och utan förstärkningseffekter…

  men det tar för lång tid att finna tråden… kanske i kväll…

  Fundera på hur många watt det krävs för att höja en kvadratmeter svartkropp med för livet skadligt hög temperatur och så samma yta med för livet skadligt låg temperatur….. bara fundera på det …. T4…

  Nu ska ni få skvaller från mig om då Al Gore svor och gjorde bort sig. 

  Jag har inte orkat läsa själv då jag vet att CO2-hotet är vetenskapligt avvisat, det är bara en dataöversättnming…

  Om man är skadeglad så gillar man att alla från Al Johan Rockström……. till Pär H… blir dragna i smutsen, men jag anser att vi i stället bör gå vidare och inse att hela klimatkriget handlar om okunniga rädda ledare som är politiker eller ekonomer och inte förstår att vi kan bygga billiga, miljövänliga energisystem som kan mångfaldiga dagens mänskliga energiomvandling…

  Hela jiddret handlar om vem som ska få bränna fossil kol om det är det enda och tar slut…….. Så korkade är våra ledare och så korkade byråkrater sätter de till… 

 27. Närproducerat i Stockholm ???

  Odlar de inne i parkerna då eller, trams och åter trams.

  Det kan man säga här nere i Halland där vi har jordbruk som producerar så det sprutar åt alla håll men inte i Sveriges största stad. Ellr så inser man att skånsk mat är relativt närproducerad, men då är det lättare att säga köp Svensk mat.   

 28. HenrikM

  Jag cyklar till jobbet. Jag snålar med el generellt (jag förstår inte varför man har med 18 grader inomhus, det borde ju få en ordentlig effekt, särskilt flerbostadhus som jag upplever väldigt varma i förhållande till min villa).
  Jag äter inte nötkött varje dag.
  Men jag skulle aldrig i mitt liv äta KRAV-märkt, det måste ju ha direkt negativ miljö och klimatpåverkan. Vem hävdar att KRAV-märkt är bättre ur dessa aspekter? Det som jag har läst från SLU hävdar att det är negativ påverkan. Läs t ex den här väldigt korta lilla skriften: http://www.slu.se/Documents/externwebben/overgripande-slu-dokument/miljoanalys-dok/populart/fokus/2003/Ma8_03.pdf

 29. Jan-Erik S.

  Jag har hållit tyst länge nu…
  Jag har hållit tyst då jag är embarmligt trött på alla alarmister som det egentligen inte lönar sig att besvara.

  Alla alarmister vet naturligtvis att människan inte påverkar temperaturen i nämnvärd grad.
  Likaså är alarmisterna medvetna om att alarmismen är ett suveränt instument för att skaffa sig ett världsherravälde via FN mm.
  Helt enkelt ett sätt som liknande kommunismen förslavar folket.
  Förslavar folket som de ser som ”nyttiga idioter” dvs folk som går deras ärenden men som egentligen intye gagnar alla ”nyttiga idioter.  

  Detta är anledningen varför vissa (ingen nämnd, ingen glömd) fortsätter att propagera för AGW!

  Igen…AGWare är fullt medveten om århundradets bluff…Men de fullföljer och kör racet då målet är en totalitär global överförmyndare…allt för att få alla ”nyttiga idioter” på sin sida.

  Jag är glad att TCS finns.
  Den bästa svenska bloggen för realistisk information beträffande energi och klimatinformation.
  För att få annan advekat information så kan jag rekommendera PI (Politiskt Inkorrekt). De ger blixtsnabba nyheter av det som varje svensk bör veta. 
    

 30. Holmfrid #14
  Hur är nyttan med jordisering jämfört med biogasning?
   
  I mitt fall skulle jag kunna tänka mig att jordisering är minst dubbelt så effektivt jämfört med att göra biogas av mina matrester. Jag har inga transportkostnader och dylika kostnader för hantering av mat- och rötrester. Jag behöver bara gå ut i mitt odlingsland och borrar där ett 60-70 cm djupt hål (detta tar 2-3 minuter) och där tömmer jag kökshinken. Jag behöver inte borra eller gräva varje gång eftersom hålet rymmer ca 4-5 hinkar med köksavfall. All näring och alla mullbildande ämnen kommer jorden, mikrolivet och växtligheten tillgodo (vilket inte är fallet med rötresterna). För att försköna rötresterna så kallar man dessa för ”biogödsel”. Man talar inte om att med biogasen så försvinner de för jorden så viktiga och mullbildande ämnena som bl a metangas (CH4). Själv skulle jag aldrig ens fundera på att fördärva mitt odlingsland med rötrester. För ett problem med rötning i stor skala är att när man blandar köksavfall från olika hushåll så är det tyvärr en del som inte är så noggranna med vad de häller i sina kökshinkar eller avfallskvarnar. Den som jordiserar sitt eget köksavfall i sin egen trädgård eller kolonilott tror jag är betydligt mer noggrann med det. Jag kan också utan överdrift påstå att jordisering av färskt köksavfall ger skörderesultat som är helt överlägset motsvarande resultat med rötrester. Och att inom lantbruket gör biogas av skörderester är nästan ännu sämre. Skörderesterna ligger ju färdiga och på plats (ingen uppsamling eller transportkostnad) för att bara plöjas ner, och minskar dessutom på behovet av konstgödsel.
  Enda problemet med köksavfall är att det kan innehålla salt. Det problemet har jag inte med trädgårdsavfall. Så när jag rekordodlar är det endast köksavfall fritt från salt och trädgårdavfall som gäller.

 31. Jan-Erik S.

  BG #30:
  Är helt inne på Din linje.
  Men…varför borra så djupt? 
  Räcker det inte med 30 cm?

  Annars så är gräsklipp ett suveränt gödningsmedel åtminstonde inomhus. Hade en klängväxt inomhus som inte vuxit på 2 år. Var ca 60 cm och stödpinnen var den mest utmärkande. Så lyfte jag växten ur krukan (ca 10 liter) och fyllde med gräsklipp under (ca 2 liter komprimerad gräsklipp).

  Krukväxten växte oerhört minst sagt.
  Efter 2 år så var längsta stängeln ca 10 meter!
  Är egentligen helt ointresserad av odling men det gav i resultat att frugan inte längre köper gödningsmedel…hon kör med gräsklipp 🙂
   

 32. Jan-Erik S.

  Fortsättning av #29:
  Alla vet att 1+1=2.
  Men…om jag skulle påstå att 1+1=3 och tjäna pengar på mitt påstående…ja då hade jag nog fortsatt att hävda att 1+1=3 stämmer.

  Det är den situation som många AGW-förespråkare befinner sig i.
  Fortsätt ljuga = mer anslag.
  Berätta sanningen =inga anslag.
  Kommentarer/kritik tages gärna 🙂 
    

 33. Jan-Erik S. #31
  Men…varför borra så djupt? 
  Räcker det inte med 30 cm?

   
  Helt rätt, till mindre växter och grunda rotsystem så räcker det så klart med djup på 30 cm. Fast rent generellt så ökar växtkraften med ökat djup på matjordslagret. Dålig växtkraft beror ofta på att matjordslagret är för tunt. Dessutom torkar ett tunt matjordslager snabbt ut vid lite nederbörd och vid riklig blir den vattensjuk. Där jag rekordodlar är matjorden ca 1 meter djup.

 34. 60-wattaren
  förbjuds from 1/9. Nu skulle jag vilja skriva H-vite!  10 gånger men då blir det väl problem.
  1. Var kan man bunkra!
  2. Finns det nåt alternativ?
   

 35. Lars

  Att spara energi är klokt men klimatsmart är kokat

 36. L

  Ingvar E, matta 60-wattare är redan förbjudna och mestadels ersatta av dyra lampor med kvicksilver. En typ av lampor som man inte kan tända snabbt utan dom får brinna hela kvällarna. Nu förbjuds klara 60-wattare och ersätts i huvudsak av halogen-substitut som kostar upp till tio gånger mer, drar 42 watt och går sönder lika snabbt som vanliga glödlampor. Ingen som helst vinst utan bara onödiga kostnader…

 37. tty

  THomasJ #18

  Vad menar hon egentligen:

  ”Det handlar om satsningar på förnybar el som biogas och fjärrvärme, ” 

  Tror hon att biogas och fjärrvärme är förnybar el eller att förnybar el skall användas som biogas eller fjärrvärme?
  Eller troligare ren floskelsammanblandning? 

 38. Håkan Bergman

  tty #37
  Damen i fråga, 3:e vice ordförande minsann, har nog inte en susning om begrepp som energi, biogas, fjärrvärme eller el, men en sak begriper hon, tjatar man på om klimatförändringar så kan man få ett litet bidrag från staten. Dj*vligt dålig timing dock, farbror Borg har nog stängt börsen för i år för såna här karameller.

 39. Håkan Sjögren

  Lena Krantz : Jag räknar mig som mycket klimatsmart. Jag så klimatsmart att jag ger Höge Farao i alla välmenande råd från FN, IPCC, AGW-are och ändrar inte mina vanor, jag lever ett naturligt liv och kommer att fortsätta med det så länge jag finns med. Mvh, Håkan.

 40. Ivh

  tty #37 och Håkan Bergman #38.
   
  Att ni har svårt att förstå vad Annie Johansson menar innebär ju inte att majoriteten av Sveriges befolkning inte förstår det. Hon menar det som står där. Det skall satsas på 3 olika saker förnyelsebar el, fjärrvärme och biogas.
   
  ”Förnyelsebar el” är ett vedertaget begrepp inom energibranschen. Jag har sett att många hänger upp sig på den formuleringen på den här bloggen. Det är ändå så att många fler vet vad som menas med det än som känner till vad menas med skillnaden på ”värmekraftverk” och ”kraftvärmeverk”.

 41. L

  Ivh, jag tror inte hon menar vad som står där. Det är ett korrekturfel.

 42. ThomasJ

  Peter S. #22: Vaddå ”..verkar närmast hjärntvättade…”  ?
  ÄR e la fasikens asså mer korrekt diagnos – inte för att det gör saken på nåt sätt ’bättre’, men… mega-suck-schock alldeles oavsett…  😯

  Mvh/TJ

 43. ThomasJ

  tty #40: Den som klurar ut vad en centerpartist  v e r k l i g e n  menar OCH därtill i handling står för, är i min värld en klar Nobelpriskandidat… 😉

  Den sista c-isten man kunde [tveksamt, dock] känna ett uns av förtroende för var Gunnar Hedlund. Alltsedan dennes tid har det gått spiraligt nedåt, nedår, nedåt – ok, en liten pluspoäng då mitt emellan katastroferna. Dessa har dock [suck^2] endast ett gemensamt: de har blivit allt mer bisarra och verklighetsfrånvändna. Det jäkligaste med c är att de ju har så ini humhum mycket pengar i kassan efter försäljningen av tidningarna [iofs en bra affär för dem – inte för köparna!!] och på nåt sätt ’känns’ det – eller ’vills det’ – att c ska ställas till ekonomiskt ansvar för den samhällsskadan de genomdriver!!
  But how? Påkallar bloggens juridiska expertis för att utröna slikt…  🙂

  Mvh/TJ

 44. Håkan Bergman

  Ivh #40
  ”Att ni har svårt att förstå vad Annie Johansson menar innebär ju inte att majoriteten av Sveriges befolkning inte förstår det”
  Du har självklart helt rätt, att jag inte förstår vad hon menar kan ju näppeligen påverka majoriteten av svenska folkets förståelse av vad hon kan tänkas mena, vad nu det har med saken att göra. Förnyelsebar el må vara ett vedertaget begrepp, men borde det inte heta el från förnyelsebar energi? Jag är rädd att svenska folket är tillräckligt förvillade redan, men borde vi inte säga kondenskraft resp. mottryckskraft.

 45. Ivh

  L #41
   
  Det är löjligt att hänga upp sig på en sådan sak.

 46. Det jag fann interessant då jag fann artikeln om Goraklets utbrott, var att det var i Green Auto…

  Då även  de som har som yrke att förmedla fordonsteknik som ska minska användningen av jordskorpans kolväten, skriver en sådan artikel,,,,, inser jag att USA är fan så mycket mer åsiktsdynamisk än Europa… de har inte bara ett mer dynamiskt företagsregelverk….

  Vi kan bara sjunka ihop..

  Eller hur Ihv? 

 47. ThomasJ

  Vore det en bra idé att SI skickar ett antal exemplar av den utomordentligt läsvärda ’Handbok för Klimattänkare” – som en ’introduktion’ till evtl. lust till förkovran – till herrar/damer i de högre etagen inom SKL?

  Göran A.: Get going!!  🙂

  Mvh/TJ

 48. Debattörer som inte kan sin kärn och reaktyorfysik ska givetvis få en offentligt finansierad dumstrut över huvudet var gång de skriver eller säger fel..

  Förnybart är från vår lilla och gamla sol (som som troligen är tredje eller fjärde generationen efter ”smällen” som såklart återkommer och finns i bildandet av andra universum, i all tid…) upp till kol.

  unga och stora solar som bara lever till kanske 40miljoner år i denna över tretton miljarder åriga period i vårt nuvarande universum, bildar upp till torium och uran…

  Jorden hade naturliga kärnreaktorer på den iden halten U235 var högre ( det skrev jag ett långt inlägg om i vintras… bara häng med… eller sjunk ihop (Ihv?))..

  Så kärnkraft är det mest förnyelsebara i vår dimension….

  C borde lära sig att E=mC^2…

  Vad var det jag huvudräknade ut angånde Bo Ekmans påstående…ghm…. jo

  Ett kg är 25TWh……..

  Fattar alla som får sin lön indirekt eller  direkt för att arbeta med det som felaktigt nu kallas förnyelsebart det?

  Fattar du den enkla gymnasie kosmologin och fysiken… Ihv? 

 49. ThomasJ

  Jo men visst – det gäller att vara ’klimatsmart’, … oder 😉

  http://nofrakkingconsensus.com/2011/08/23/the-journal-of-climate-the-ipcc/

  Som vanligt visar ’Donnan’ sina oomkullrunkliga framfötters verklighetskontakt/-förankring – till skillnad mot centerpartister som aspirerar bli partiledare … Tack ’Donnan’!  😀

  Mvh/TJ

 50. Bo Blomberg

  Bra inlägg Lena, dom som larmar mest är ofta dom som struntar i sin egen livsförings bidrag till det som dom larmar om. 
  Beträffande KRAV märkt så köper jag ofta det därför att jag tror att det bidrar till att odlarna får en bättre arbetsmiljö. Jag kanske har fel beträffande många produkter men jag började när jag läste om hur man odlar bananer i ”konventionella” bananplantager. Vidrigt är bara förnamnet! 

 51. Ivh

  Håkan Bergman #44
   
  Jag har jobbat i energibranschen i nästan 40 år. Det används många vedertagna begrepp inom branschen som inte är helt språkligt korrekt. ”Förnyelsebar energi” är heller inte korrekt att använda, för man menar ”förnyelsebara energikällor”, men även det används inom branschen och alla förstår vad som menas. ”Förnyelsebar el” och ”förnybar el” är en vedertagna förkortningar för ”El som producerats med förnyelsebara energikällor”.
   

 52. El som producerats med förnyelsebara energikällor”.

  Energiomvandling sker ej från förnyelsebara energikällor???

  Den fetade raden kan bara skrivas av idioter eller skämtare…..

  Eller hur Ihv? 

 53. Vad tar slut?

  Inte kolväten, inte uran eller torium….

  Jo jag vet vad som tagit slut…

  Förnuft och kunskap…..

  De har ersatts av religion som blir allt mer galen…

  Tänk att autobloggreen skrev så elakt om Al Gore?

  Nu tippar det snabbt i västvärldens ledande land… sen kommer våra knähundar till ledare efter… så synd att det skulle kosta så mycket och öka konflikter samt miljöbelastning, tills alla inser att CO2-hotet är vetenskapligt avvisat….

  Det finns numer bara enstaka superidioter kvar vid den sjunkande skutan…..

  Vilka av er som läser här är superidioter?

  ja ja jag vet JR… men du är nog inte så korkad, bara lite väl osmakligt egoistisk… plugga fysik för alla pengar du fått, så ska du se att det går upp ett ljus… 

 54. ThomasJ

  #50: Om Du nu jobbat så många år i energibranschen borde Du [välan?] kunna förklara vad ”förnyelsebara energikällor” verkligen/faktiskt ÄR, …oder 😉

  Huvudsak/-ord är här alltså ’fönybara’ – vs. hur detta korrellerar Einstein’s teori – bevisad f.ö. – till skillnad mot allt scam där finns, inte minst från Dina ’länkar’.
  ¨
  Go figure – and do it good & deeply, ok?  😉

  (PS: allt relaterat till datormodeller sitter redan initialt i utvisningsbåset, asså ej giltiga…)

  //TJ

 55. Håkan Bergman

  Ivh
  Det var väl ett dj*vla tjat om att du har ”jobbat i energibranschen” i 40 år, nån gång, vill jag minnas, har du skrivit att du började på Sydkraft 72, jag blir glad när jag tänker på att jag slutade på Sydkraft 71, Öresundsverket, eldare, riktigt jobb, inte bara en anställning.

 56. L

  Ivh #45, det var ditt svar till tty som var helt onödigt…

 57. Lejeune

  OT, vafanurå……!?
  http://www.dn.se/debatt/energin-nyckelfraga-for-att-losa-krisen-i-eu-och-usa
  …har Wijkman, den evige politiske opportunisten, sluta veva klimatlögner?

 58. Jan Lindblom

  Jan E M #24

  Ja att skördarna blir mindre det är nästan en självklarhet. Jag har inte riktigt förstått hur de tänke som propagerar för ekologisk odling. Det ”praktiserades” på bred front före 1900-talet. Man skulle raliant kunna säga att de var exeprter då på ekologisk odling. Det är även känt bland de som kan lite historia att man i europa med den växande befolkning under 1800-talet var allvarligt oroad för att de utarmade jordarna inte skulle kunna föda befolkningen. Guano(eller vad det nu heter, fågelspillning) från sydamerika rädda situationen tillfälligt till vi fick konstgödsel i början av 1900-talet med Haber-bosch processen. Men detta vet nu nog åxå 🙂

 59. Jan Lindblom

  Ops! ursäkta skall vara ”Men detta vet du nog också”.

 60. Jan E M

  Jan Lindblom #58

  Jag har svårt att förstå miljöaktivister. Det skall odlas biodynamiskt och man skall förutom mat odla energigrödor. Jag får inte ihop det, åkermarken kommer inte att räcka till. Vid konventionell odling så finns det ingen risk för global matbrist, för då räcker en befintliga åkermarken att föda flera gånger större befolkning än idag. Då finns också möjligheten att odla lite energigrödor eller kombinerade mat- och energigrödor.

 61. Jan Lindblom

  Jan E M #60

  Jag håller helt med dig. Och biodynamiskt odling är något som antroposferna håller på med, någon typ av odlingsmysik.

 62. Närodlat i Stockholm? Jag gogglade lite. Det finns ett tiotal restauranger där man kan äta närodlat, så det lär bli restaurangmat i fortsättningen. Dessutom honung från Åkersberga och lamkött från Molstaberg i Sörmland. Så det blir att åka bil i fortsättningen. Klimatsmart? Nja, jag vet inte…

 63. Milo

  Ställer man om till en vegansk diet och omvandlar befintlig betes och åkermark till detta så täcker det behovet för 33 Miljarder msk.
   

 64. Palle

  Hej Milo,
  hur ska man göra med näringstillförsel? Konstgödning eller avloppsslam?