Centrala tankar från Centern

Några har redan i en annan tråd kommenterat dagens Brännpunktsartikel från en av partiledarkandidaterna. Jag läste den tidigt i morse i pappersupplagan, och trodde inte det var sant. Några axplock:

 • …”För att göra Sverige till en ledande aktör globalt i kampen mot klimatet” …  (? kampen mot klimatet ?)
 • …”Tack vare skatt på koldioxid har Sverige sedan 70-talet minskat utsläppen av växthusgaser med 40 procent, samtidigt som tillväxten ökat med 36 procent”…. (? för att man kallar en energiskatt för koldioxidskatt? Och tror hon att tillväxten beror på skatten?)
 • …”Ett tillskott till Sveriges miljöinvesteringar kommer då utsläppshandeln inom EU skärps 2013. Enligt beräkningar kan det ge ett årligt tillskott i statskassan på fem miljarder. EU-kommissionen har rekommenderat medlemsländerna att använda minst hälften av dessa medel till gröna investeringar. För mig är det självklart att det för Sveriges del ska bli långt mer än så”…. (? jaså – hoppas inte de andra tycker samma ?)
 • …”För att skynda på klimatomställningen vill jag se ett tätare samarbete mellan staten och näringslivet. Ett miljöpolitiskt samhällskontrakt för att identifiera såväl sektoriella utsläppsmål som mål för utveckling av grön teknik och sedan definiera effektiva styrmedel för att nå dessa”…  (? nytt ord igen – ”klimatomställning”  ?) 
 • …”Svenska innovatörer var tidigt ute med patent för biogasanläggningar, vindkraftsteknik och vågkraft, men vi ser nu att tyska och norska företag går snabbare fram med att kommersialisera tekniker. Här krävs bättre resurser från statens sida, såväl genom investeringsstöd som till forskning. Detta skapar dessutom nya jobb”… (? nya jobb, kanske -men blir det fler ? ? Och har vi inte redan sett hur kopiösa mängder skattemedel gått till allehanda bondfångare, som utger sig för att lösa energi- och miljöproblem?)
  Ja, läs själv. 4-procentspärren ligger nog närmare än någonsin.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Sjögren

  Peter Stilbs : Efter att ha tagit del av Centerns tankar ser jag fram mot en decentralisering. Som pensionär har jag mycket dåliga erfarenheter av så kallad skatteväxling. Den gör allting dyrare. Elskatt, koldioxidskatt,bensinskatt, elcertifikat med mera höjs och ”växlingen” innebär kanske att de som är i arbetsför ålder kan få sänkt skatt, men för oss pensionärer blir det en klar försämring och till ingen som helst nytta då man kastar skattepengar upp i luften och inte får något som helst utbyte av till exempel åtgärder att minska på den nyttiga gasen koldioxid. Mvh, Håkan 

 2. bom

  Hon är ju väl bara 28 år (jag var själv dummare än jag är nu när jag var 28) och vill så klart rycka åt sig några procent av de allt för många dito som den lede konkurrenten mp har skaffat sig. Hon måste ju speaka politikspeak om hon skall vinna ordförandejobbet. Skulle hon säga Klimatet rår vi inte på och symbolåtgärderna är bara kostsamma och en ren misshushållning med skattemedel så skulle hon vara rökt. Jag håller med Dig om att nog hela partiet ryker också. Kanske vore pediatrikern från Gävle bättre? Han har i alla fall ännu inte bombat ur på detta viset. A Lindgren: ”Voffor gör di på detta vise”?

 3. Anders Mohlin

  Vilkan fantastisk mängd floskler och vilket meningslöst ordstaplande centerkandidaten levererar! En eller annan mandatperiod under 4 %-spärren skulle nog få C att vakna upp.

 4. ThomasJ

  Man baxnar! Jösses sicket naivt & okunnigt dravel denna evtl. kommande partiledare ger ifrån sig. Att hon ligger rejält djupt i diket ger bl.a. kommentarerna en klar hänvisning till.
  Det mest skrämmande är emellertid att dessa ’kramare’ ej på ngt sätt tar in/till sig/ ett uns av de stora mängder lätt tillgängliga informationer/rapporter/analyser m.m., som visar hur ini humhum verklighetsfrånvändna de deFacto är.

  Arma Land!

  Mvh/TJ

 5. Är det här det bästa bondeförbundet kan prestera så är dom rökt i nästa väl. Maken till flosker och korkade formuleringar får man nog leta efter. 

 6. Inge

  … och hamnar C under 4% så kommer nog alliansen att samarbeta med MP vilket snarare är att komma ur askan i elden.

 7. L

  Nja, jag hoppas att fru Hatt låter de andra kandidaterna testa argumenten så att hon slipper göra bort sig. Med lite tur kan hon bli en bra partiledare och hålla Fridolin et al utanför regeringen…

 8. Björn

  Vilken fruktansvärd naivitet Annie Lööf visar upp. Hon förstår inte sina egna utsagor. Det är skrämmande om våra politiker är så obildade. Hur kan vi låta obildade människor förvalta våra skatter? Det är dags att införa test av blivande politiker.

 9. Håkan Bergman

  (? kampen mot klimatet ?)
  Det står ju längre ned:
  ”spår- och signalteknik som står emot kalla vintrar”

 10. Peter Stilbs

  Jag tror Gunnar Hedlund roterar i sin grav sedan länge…

 11. Peter Stilbs

  Jag tror Lööf har glömt de enorma klimatvinster (nytt ord igen) man kan göra genom att angripa ett annat samhällsproblem – den allt mer utbredda fetman i västvärlden. Nya rön visar att den är kopplad till klimatförändringar(na).

 12. Elling Disen

  C borde hålla sig under 400ppm. 

 13. Björn

  Elling Disen [12]; Den var rolig! Under 400 ppm! Jag skrattar fortfarande.

 14. Göran Lysén

  Man tar sig för pannan! Visst kan man ha sin tro, men litet intelligens, förslagenhet och finess kan man väl få kräva av framställningen. Kanske litet logik, också? Det hon framför är ju bara anktjäbbel – kväk-kväk! Varför är densiteten så hög, när det gäller enfald som i det här landet?

 15. Slabadang

  Peter Stilbs #11

  Jag trodde vi redan sett de värsta bottennappen i beräknade ”impacts” men de här dumheterna från Robert Gordon University tar ändå priset.
  Det har ballat ur totalt Peter och det är med djup sorg man betraktar eländet. Ordet ”vetenskap” har förvandlats till ett rent skämt sedan klimatvetenskapen började sprida sina mögelsporer över hela det vetenskapliga fältet och endast gudarna kan nu rädda och återskapa vetenskapens förtroende.

  Folk måste ju dessutom börjat tro att klimatvetnskapen är den viktigaste och största i världen med tanke på det utrymme den fått i propagandan och det förstör för hela vetenskapsamhället. Jag tycker uppriktigt synd om er som tvingas jobba med detta numer dominerande vansinne. Med KVA s krökta ryggar i sammanhanget skulle jag bli totalt skogstokig som seriös vetenskapsman.

  Det är ett litet hevete och vara pojken i ”kjejsarens nya kläder”. 

 16. Peter Stilbs

  Tack för stöd, Slabadang. Jo, ibland undrar jag om hur allt detta elände uppstått. Det är massor av kollegor som bara är så politiskt korrekta att de inte ens vågar tänka tanken. Huvuddelen av dem jag har kontakt med stödjer mig dock varmt i frågan, även om de själva inte vågar yttra sig.

  En stor grupp har hela sin försörjning från bubblan, och verkar lägga all vetenskaplig etik åt sidan.

  Värst tycker jag dock är i sammanhanget de PK-människor som besatt ledande positioner i akademierna, och hindrar den normala vetenskapliga processen.

 17. Göran Lysén

  Peter at post # 11. Miljövinster i vid bemärkelse kan åstadkommas genom att angripa massinvandringen och dess konsekvenser. På båda fronterna kan man göra både moraliska och pekuniära vinster. Klimat- och invandrarfnattet är landets två största frågor för närvarande. Allt annat är underordnat dessa två ämnen.

 18. Ingemar Nordin

  Slabadang # !5

  Ordet ”vetenskap” har förvandlats till ett rent skämt sedan klimatvetenskapen började sprida sina mögelsporer över hela det vetenskapliga fältet och endast gudarna kan nu rädda och återskapa vetenskapens förtroende.

  Snälla Slabadang. Jag älskar vetenskap, för dess allvar kombinerat med djärvhet och uppkäftighet mot auktoriteter. Så försök att undvika ”klimatvetenskap” samtidigt som du nämner ”vetenskap”. ”Klimatvetenskap” är en politisk rörelse … du vet ungefär som maoism eller talibaner 🙂

  Göran Lysén #17,

  Vad sjutton har har ”massinvandring” med saken att göra? Nej, förresten jag vill inte ens diskutera detta ämne på denna blogg.

 19. Göran Lysén

  Ingemar! Helt rätt egentligen, men C har ju även denna sak på sin agenda. Saken har ju rent periferärt antytts på bloggen vid inte så få tillfällen. Apropos klimattokerierna från C, så var det naturligt att även nämna det andra tokeriet – båda element finns i C:s politiska profil. Intet mer, alltså! Båda kostar skjortan för landet. Varför gled du inte bara förbi min bisats?

 20. Slabadang

  SVT om svenska glaciärer!

  Man måste orka skratta åt galenskapen. Lyssna på argumenten här!

  http://svt.se/2.33919/1.2507346/vasterbottens_glaciarer_smalter?lid=puff_2507358&lpos=rubrik

 21. Ivh

  För mig är det tvärtom. Jag kan tänka mig att rösta på centerpartiet igen. Jag har inte gjort det sedan 1970. Har med inställningen till kärnkraft att göra. Det är inte miljöfrågorna som avgör vilket parti jag kommer att rösta på. Näringslivspolitiken anser jag viktigast, för det är att folk arbetar produktivt som skapar välstånd.
   
  Jag kan inte avgöra vem som blir bästa partiledaren för C, för så insatt är jag inte i centerpartiet och vad de olika kandidaterna står för.

 22. Holmfrid

  Läser i dagens NK att Bodens bussar står stilla pga att biogasanläggningen inte klarar att leverera.  Vi kastar för lite mat i soporna så att rötgasanläggningen går på sparlåga – en klimatvinst?

 23. Peter Stilbs

  Slabadang #20. dom drar det igen nu i Rapport 19:30….

 24. #21
  Den tanken (grattis) kan fått sin näring av okunskap och blind tro…

  De är ganska smart att odla om man inte vill vakna upp med ett dåligt samvete… 

 25. Apropå glaciärer:

  Minns ni för några år sedan då klimatforskarna i Abisko kom med det sensationella..

  En björk och en tall hade följt med glaciären ner och nu smält fram 500m över dagens trädgräns… så nu jävlar smälter det..

  Med landhöjningen och glaciärglidning i beaktande är de kanske 700m dessa träd växte för 7000år sedan, över dagens trädgräns (skrev jag bland annat till forskningsgruppen)… detta visar vad alla som studerat historiskt klimat ansett före Hockeyklubban raderade ut all kunskap i grupper som har en chans att få skattemedel…..

  Det är med största sannolikhet därför dagens klimatforskare mumlar i skägget då de konfronteras med Sveriges bästa forskare på CO2-molekylens egenskaper… (bara tänk om politiker kunde stängt av Peter Stilbs,,,, en våt dröm för Anders Wijkman med många fler)

  Fri forskning my ass….

  Eller hur Ihv? 

 26. Slabadang

  Gunnar L 🙂

  Dagens glaciärer är inte kvarlevor av inlandsisen. Under stenålderns värmeperiod försvann alla svenska glaciärer. För 5000 år sedan (under järnåldern) försämrades klimatet drastiskt. Trädgränsen flyttades nedåt och glaciärer började nybildas. Idag finns det trehundra glaciärer i Sverige, varav en tredjedel c:a 100 ligger i Laponiaområdet. På de svenska glaciärernas tio-i-topp-lista står Laponiaområdet för nio glaciärer: Bårtejiegna (11 km2), Jåhkågasskajiegna (10 km2), Suottasjiegna (8 km2 ), Mihkajiegna (7 km2), Oalgasjjiegna (6 km2) och Ruothesjiegna (5 km2) ligger alla i Sarek. De tre största glaciärerna i Sverige är 11-13 km2 stora och ligger i Sulidielmma. För att inte yvas för mycket över de svenska glaciärer kan det dock vara nyttigt att påminna sig om att Vatnajökull på Island är 8500 km2. Glaciärerna ökar eller minskar i omfång som en följd av klimatet. Allt sedan Axel Hambergs forskning vid början av 1900-talet har forskare bl.a. i Sarek följt den processen för att lära sig mer om klimatförändringar. Just nu krymper glaciärerna i Sarek och Sulidielmma med 10 meter/år.

  ÅÅÅÅÅhhh va läskigt och guud så onaturligt!!! Ring SVT!

 27. ThomasJ

  Vad ’hjälper’ det att ringa SVT??  😉

  Mvh/TJ

 28. ThomasJ

  Elling #12:
   😀  😀  😀

  Bull’s eye – and very true!!!

  Mvh/TJ

 29. ThomasJ

  Lite läsvärt för en måhända kommande partiledare…:

  http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL5E7JJ35U20110822?sp=true

  Mvh/TJ

 30. Argus

  Apropå glaciärer och trädgränser.
  Jag fick nyligen tillfälle att läsa i en årsskrift,’Till Fjälls’ (Svenska Fjällklubbens årsskrift) tror jag det var med en artikel av en renskötande same.
  Mycket intressant. Hans område ligger kring Saltoluokta-norra Sarek-åt Padjelanta. Där ligger också en sjö Pätsaure (Bietsaure) ganska nära Saltoluokta fast på åtskilligt högre höjd med numera björkvegetation kring ena änden. Men namnet visar att där tidigare (för typ 1000 år sen) växte tallskog.
  Han berättade också en dråplig historia om hur länsstyrelsen ville bevara några örtrika partier i Sarek genom att ålägga samerna att hägna in dessa så renarna inte kunde trampa ner örterna…… Tills de fick förklarat att dessa områden var där kalvarna höll till med mammorna och deras närvaro var själva förutsättningen för den frodiga växtligheten.   En historia som inte är smickrande för våra ’allvisa’ myndigheter.
   
  Och en betraktelse. I media framställs ofta tex Sarek som en jungfrulig vildmark utan spår av mänsklig aktivitet….. En mycket naiv, okunnig och djupt felaktig uppfattning. I själva verket är detta kulturmark i högsta grad. Samerna har använt dessa marker i tusentals år, förvisso med liten påverkan på landskapet.
   

 31. Lejeune

  FYI, nu har gamle Hr. Schlaug, gett sig in i debatten av Lööf:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/annie-loof-blandar-applen-och-paron_6408129.svd

 32. Ulrik

  Nu har jag två gånger i Sydnytt hört en stolt tjänsteman i länsstyrelsen. Han har stoppat husbyggen i Båstad och Landskrona. Skälet är att det lever små vattensalamandrar i området. Han sade, att visserligen finns de på många platser i världen. Men EU har bestämt att de är utrotningshotade, hur man nu lyckats räkna.  Då är det så!!

  Vi får allt oftare i kontroversiella frågor höra hänvisningar till olika konventioner som stiftats av vise män i FN. Kanske dags med ytterligare en konvention som säger, att människor är viktigare än grodor.

 33. Peter Stilbs

  Ulrik #32 – jag blev upprörd häromdagen när jag såg ett nyhetsinslag om att EU-byråkraterna nu tvingar Sverige att helt avskaffa avmaskningstvång för hundar som passerar gränsen – eftersom dvärgbandmask konstaterats i landet. Ett par fall – men det är ju inte det det gäller.

 34. Vore det inte intressant att sammanställa alla klimatrelaterade ord och uttryck i en liten bok. Det finns ju så många fantastiska uttryck som borde sparas för eftervärden, ordet växthusgasutsläpp från dagens inlägg är ju kristallklart. I tonåren när jag pryade i ett växthus fanns det någon gas med svavel i för att hålla insekter eller något anna ohyra borta som luktade ganska otrevligt, är det en växthusgas?, någon trädgårdskunnig därute?

  Gårdagens Annie Johansson inlägg innehöll begreppet ”kampen mot klimatet”. När framtidens mediaforskare skall analysera denna vår tid vore det bra om det fanns en ordbok för att förstå vad som avses.

  Ordet klimat kommer från grekiskans klima som betyder lutning. Detta är naturligtvis en beskrivning av solstrålarnas lutning eller infallsvinklar mot jordytan som ger olika klimat beroende av just hur högt solen står över horisonten, dvs solstrålarnas infallsvinkel. Kampen mot ”jordaxelns lutning mot solen” lär ju befästa uttrycket ”politik är att vilja” Hur centern har tänkt att centrera jorden framgår inte men jag antar att centern skall vara i mitten, men att de skall luta mer åt höger, och år vänster beroende på hur vindarna blåser.

 35. Håkan R

  Den oreglerade ”marknadsmässiga” utbyggnad av vindkraften som Centerns ”kamp mot klimatet” hittills lett till liknar på många håll dålig buskteater.

  Ett exempel ur verkligheten: Eon planerar en vindkraftpark i närheten av Gränna och hade ett samrådsmöte där det ställdes ett antal frågor. Svaren på frågorna samt protokoll ligger nu ute
  på EON:s hemsida jag skall citera en del guldkorn (något nedkortat)

  Fråga: Hur gynnar projektet lokalbefolkningen?

  Svar: Ett positivt exempel på gynnandet av den lokala bygden är Havsnäs vindkraftspark som i samarbete med turistbyrån tar emot välbesökta guidade turer.

  Tolkning: Lokalbefolkningen skall sluta med ridläger, äventyrsturism och stuguthyrning för att istället guida danska och tyska turister i ett jättelikt kalhygge med 20 stycken 200 meters vindkraftverk.
  Hur roligt tycker en familj från Ruhrområdet att detta kan vara på en skala från 1 till 10?

  På samrådsmötet var någon bekymrad över riskerna med lågfrekvent ljud. Det kommenterades av en
  markägare på detta sätt (markägaren bor inte i området) (nedkortad kommentar från EONS protokoll).

  ”Jag är markägare i området. Min första tanke var att jag inte ville ha vindkraft. Därför beslutade jag mig för att genomföra en test vid vindkraftverken i Tuggarp. I april spenderade jag 5 timmar vid
  dessa vindkraftverk. 3 timmar spenderade jag till meditation och 2 timmar för att läsa tung litteratur.
  Vidare spenderade jag natten i ett hus 500 m från vindkraftverken med huvudet intill fönstret. Det jag kunde konstatera var att jag inte stördes av ljudet. Därför är jag delaktig och stöttar detta projekt.”

  De flesta övriga frågor hänvisades till den preliminära miljökonsekvensbeskrivningen.
  Till saken hör att EON vill använda något som kallas Box modellen där de i MKB:n inte anger var i projektområdet verken skall ligga heller inte typ, höjd eller effekt med motiveringen att den tekniska utvecklingen av verken går så fort.
  Man presenterar fotomontage och kartor över skugg och ljudutbredning i sin preliminära MKB vilket alltså bara är gissningar.
  Man söker och kommer säkert att få tillstånd att bygga en gigantisk vindkraftspark utan att behöva specificera hur den skall se ut.

  Det är hit ”kampen mot klimatet” fört oss där man i princip struntar i allt som tidigare ansågs viktigt , och där tillståndsgivningen blir en skenprocess där utgången är förutbestämd.

 36. Ingemar Nordin

  Håkan R #35,

  Frustrerande, eller hur? De liksom smyger på oss dessa vindsnurror utan att vi som bor i staden ens märker det – inte förrän vi passerar bygder som vi känner sedan barnsben. Plötsligt står de där och förfular landskapet. Har vi betalat för denna förstörelse av landet via våra skatter och elräkningar? Har vi anförtrott våra röster till politiska partier som, likt centern, är pådrivande för att förstöra landsbygden? Hur gick det till?

 37. Jan-Erik S.

  IN #36:

  Ponera att kkv hade haft roterande skorstenar. Självklart hade boende i närheten protesterat pga det ”optiska oväsen” som uppstår.

  Vindkraft som har ca 700 roterande snurror för varje kkv är inget som tas upp i MSM 

 38. Ivh

  Ingemar Nordin #36
   
  Här är ett svar på din fråga.
   
  Har vi betalat för denna förstörelse av landet via våra skatter och elräkningar?


  Du betalar för elenergin via elräkningar, Nya vindkraftverk, vattenkraftverk och bibränsleeldade kraftverk får lite extra betalt för elenergin under de första 15 åren genom elcertifikatsystemet. Vindkraftverk får inte några subventioner via skattsedeln. Det förkommer att testanläggningar där det bedrivs forskning får bidrag från någon myndighet. T ex så får den vindkraftspark där det förkommer forskning med kungsörnar ett anslag för det.

 39. Magnus

  Frågan är om C har någon ”Kamrat 4 procent”, som KD har? Bara att hoppas att V misslyckas i sitt partiledarval så att båda blocken tappar några procent på partier som faller bort…

 40. Ivh

  Magnus #39
   
  Centerpartiet har sitt starkaste stöd hos pensionärer. Det är en grupp som alltid ställer upp och röstar. Problemet är att de dör ut, I åldersgruppen under 30 år är det bara någon procent som röstar på centern.
   
  Centern kommer antagligen att försvinna som parti.