Hur blir du profet?

profet

Det var -8 grader Celcius i Stockholm härom veckan anno 2024. Enligt Profeten Per Holmström Holmgren anno 2006 var det osannolikt att Vasaloppet skulle kunna genomföras i Sverige om två år då snö och kyla skulle vara ett minne blott år 2026. En stilla undran är om någon journalist har frågat Per ifall han fortfarande står fast vid sin profetia eller om han har ändrat sig?

Om du söker på “beror kallt väder på varmt väder” får du flera svar där olika Profeter ger olika svar för en Profet har alltid svar. I och med att det blev en sanning för ett antal år sedan på grund av en enkätundersökning bland forskare att “Jo, jorden blir varmare på grund av människans utsläpp av CO2” så behöver ingen längre tvivla utan människan är roten till allt dåligt väder. Oavsett om det är varmare eller kallare har Profeterna tvärsäkra uttalanden vilka i slutändan konstaterar att eldandet av kol och olja är roten till alla problem i världen (nåja).

Vad kravet som ställs för att någon skall kunna uttala profetior och bli trodd likt en Profet är oklart för mig. Är det för att du har osedvanligt mycket kunskap i ämnet? Eller är det för att du tror osedvanligt mycket på din profetia eller är det något annat som gör att du blir utsedd till profet?

Vår mest kända Profet i väder, Greta Thunberg, har aldrig beskyllts för att vara den som kan mest om väder på grund av sin ringa ålder. Dock har hon lyckats övertyga många jämnåriga att ha samma åsikter som henne vilket i sin tur har fått många vuxna att tro att hon är en Profet. Visserligen har det visat sig att hon är lika mycket Profet kring vem som är god i Israel versus Hamas konflikten fast mig veterligen har ingen offentlig person ifrågasatt huruvida väder och krig bör kopplas ihop utan en gång Profet, alltid Profet.

Sveriges mest kunniga person på väder, Professorn i Meterologi Lennart Bengtsson, är ingen Profet enligt Svenska etablissemanget. Kan detta ha att göra med att hans åsikter avviker från den gängse då han säger att “Nej, jorden är inte på väg mot sin undergång”? Uppenbarligen räcker inte kunskap för att bli Profet.

En vars profetior tas på största allvar är Rockströmmaren som utbildade sig till agronom fast har förärats titel som professor i många ämnen, likt miljövetenskap. Han är något mittemellan Greta och Lennart Bengtsson då Rockströmmaren bevisligen har pluggat en hel del även om det inte är så mycket väder utan mest andra ämnen. Rockaren är otroligt säker på övertygelsen i sina åsikter och kan samma dag som en översvämning sker i Tyskland för en stum publik förklara att det beror på människans utsläpp av CO2. Undrar om han hade “insider” kunskap att det var många plastpåsar som hade brunnit upp i Tyskland dagen innan vilket orsakade översvämningen?

Enligt min högst ovetenskapliga undersökning har jag dock kommit fram till att de som blir kallade profeter har en gemensam sak; ingen av dem är glada. Jag har aldrig sett Greta eller Rockaren dra på smilbanden utan allvarsord följs på allvarsord vilket följs av ännu mera allvarsord. Lennart Bengtsson, av det jag sett och hört, verkar vara en trevlig prick som får en att må ganska bra.

Så mitt tips till oss i Klimatrealisterna är att hitta en person som gravallvarligt med bister uppsyn kan säga att vädret inte är ett problem. Personen får inte ha för mycket kunskaper om vädret utan ska någon bli betraktad som Profet är den absolut viktigaste egenskapen att blint tro på sin åsikt följt av att vara totalt befriad från humor.

Lennart Svanberg

Datavetare och Filosofie Kandidat i Ekonomisk Historia

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan Ågersten

  En person som inte förstår hur lite hon vet saknar förmågan att lära mer.

 2. Lars Thorén

  MSM: ”En ny studie varnar för att Atlantens havsströmmar inklusive Golfströmmen kan komma att kollapsa till följd av klimatförändringarna …
  Den nya studien, publicerad i Science Advances, har tittat närmare på salthalten … I värsta fall kan systemet vara på väg mot en så kallad tipping point, där förändringen plötsligt går rasande snabbt.
  Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet och en av Sveriges tyngste klimatforskare, kommenterar de nya rönen i Aftonbladet:
  – Jag skulle vilja kalla en AMOC-kollaps för en global katastrof. Det skulle med stor sannolikhet knäcka Amazonas regnskog, det får konsekvenser för temperaturerna ända ner på tropiska områden och fullständigt ändra levnadsmöjligheterna.”

  2 dagar senare i SVT:
  ”Nu kritiserar flera av Sveriges ledande forskare några av slutsatserna. Inte minst för att den senaste studien är en modell.

  – Att hastigt dra slutsatser baserade på isolerade observationer, indirekta rekonstruktioner eller modellsimuleringar är inte bara riskabelt, det är direkt vilseledande, säger Léon Chafik, oceanograf och klimatforskare på Stockholms universitet.”

  Hå hå ja ja….

 3. Magma

  # 1
  Så sant!

 4. Sigge

  En sak som hänt de senaste 20-30 åren när det gäller skidåkning är arrangörer har blivit bättre på att preparera snön så att det går att åka skidor även när det är plusgrader. Det har nyligen varit skudskytte-VM i Nove-Mestro där det varit plusgrader nästan hela tiden. För 20 år sedan hade de varit tvungna att flytta tävlingen om det varit lika varmt.

  Vasaloppets sträckning är inte densamma som den var i original. På 90-talet gjordes en del mindre justeringar av sträckningen för att minska risken för loppet skall ställas in. Nu går det med lastbilar och traktorer att köra dit snö på hela sträckan om så skulle behövas.

 5. Hasse B

  Tre inställda Vasalopp, 1932, 1934 och 1990.
  Svårt att se någon trend😉

 6. Fredrik S

  Sigge #3

  Det är väl bra med underhåll av spåren med tanke på hur många som kör.

  Men snödjupet utanför Mora har bara minskat med fem cm från 43 till 38 cm sedan 1922.

  https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/2/snodjupet-stabilt-i-vasaloppssparet-under-100-ar/

  Vilka bestående ändringar gjordes pga snöbrist på 90-talet?

 7. foliehatt

  Sigge, #3,
  justeringen av de sträckor du pekar på inträffade långt innan Pär Holmgren uttalade sin dödsdom över Vasaloppet. Var han kanske ovetande om det, också?

 8. Håkan

  Det vore klädsamt att omnämna personer med korrekta namn. Att använda öknamn båtar föga.

 9. Stefan Eriksson

  Rockström, Thunberg, Holmström med andra ingår i gruppen proselyter som då konverterat till klimat-samfund med undergångs-teorier i förgrunden.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Proselyt

 10. Benny

  Håkan, det är så att de här personerna, Greta, Rockström med flera är riktiga bedragare och ska själva behandlas som de skojare de är! Det mest fantastiska är att de avslöjats som falska profeter för länge sedan och hade vi haft media som granskat och inte vara megafoner åt makteliten hade dessa charlataner hängts ut åt allmänhetens åtlöje för länge sedan.

 11. Joachim

  #3 mfl
  Det borde finnas data om snödjupet Mora-Sälen på vasaloppssöndagen lätt till hands på nätet. SMHI?
  Jag vet inte, men det skulle inte förvåna mig om sträckningen ändrats snarare på grund av att den numera måste tåla bortåt 100.000 åkare i vasaloppsveckan, snarare än att det varit risk för konstant snöbrist. Men att ha beredskap ifall det råkar vara dåligt med snö vissa år är ju bara klokt.
  MSB kanske skulle anlita vasaloppsarranörerna framöver? Dom har inte varit på tårna senaste decenniet. Läste i dagarna om att dom skulle granska tusentals skyddsrum – och hade två personer utbildade att utföra arbetet.

 12. Lasse

  #5 SLU om Snödjup:
  ” Under sammanlagt 21 av 100 vintrar har det varit kris med liten snötillgång (1930, 1933, 1935, 1938, 1943, 1949, 1952, 1961, 1971, 1973, 1974, 1975, 1976, 1989, 1992, 1993, 1997, 1999, 2005, 2020 och 2021), vilket är mer än var femte vinter.”

  Första 50 åren 10 och senaste 11 med max 6 på 70talet
  Eller
  Första 33 åren 5 och senaste 33 åren 4 .

  Februari verkar vara stabilt under noll där uppe.
  Min profetia är att deltagarantalet kommer att hålla öppet spår framöver 😉

 13. Ivar Andersson

  #3 Sigge
  Konstsnö är ett utmärkt exempel på hur man anpassar sig till snöfattigare förhållande. Så kan vi göra med alla ”klimatförändringar”. Miljöproblem kan vara värre att lösa (PFAS).

 14. Lasse

  Profeter är ofta betalda eller ser till så de får del av pengaflöden de skapar.
  Jag får , likt Maggan A , lite vibbar av dold agenda när denna annons dyker upp på helsidor i tidningen.
  Våra pengar?
  https://www.initiative1415.com/#

 15. Joachim

  #11 Lasse
  Fyra av tio vintrar på 30-talet.
  Enligt vissa ett ovanligt varmt decennium.
  Enligt andra inte särskilt varmt, eftersom det inte fanns tillräckligt med CO2 i atmosfären.

 16. Dagens inflationsiffra säger tydligt vad som händer i profetiornas Sverige, återigen drabbar våran dyra energiproduktion ekonomin.
  Profeterna har tillåtits att installera storskalig vindkraft och montera ner kärnkraft – VINDKRAFTEN är så billig..och bra för naturen lyder budskapet…och nu betalar vi med subventioner och höjda energiavgifter.

  Skandinavien har dessutom hamnat i en 10 årig avkylning över stora områden, tillsammans med Island som fått kallare hav som sedan sprider sig över oss – det stämde ju inget vidare med profetian.

  Profetior om klimat och energiproduktion har nu blivit till styrmedel för samhällsbyggnad – och den vägen är och blir vanskligt.

  Att all denna billiga vindkraft gett oss dyrare energi är oroväckande. Tappad konkurrenskraft får allvarliga följder, vi blir skuldsatta, välfärden monteras ner, jobben försvinner – och räntorna på våra skulder läggs som sten på börda, farliga ekorrhjul.

  Mitt i alla dessa profetior skuldbeläggs kritik – där finns en djup, mörk avgrund som blir ett högst påtagligt hot.

  Media har redan förslavats under profetior om klimathelvete och senast förra veckan hotade våra egna nyhetsprogram om golfströmmens haveri och 20 grader kallare och obebolighet – inom 100 år.

  Det är nu mycket tydligt hur profeterna och profetiorna styr våra samhällen och hur hotet om domedagen dammats av.

  2000 – talet har kommit att präglas av det sunda förnuftets försvinnande och alarmismens återuppståndelse – det hade jag aldrig kunnat tro när jag växte upp på 70 och 80 – talet…tillbaka till 1600 – talets galenskap…helt overkligt.

 17. Profeten Per Holmström, är han släkt med meteorologen Pär Holmgren?

 18. Stefan Eriksson

  Lasse #13.
  Det proselyt-förbundet var nytt. Man kan undra vad ”namnet” (1415) har för betydelse.
  Är det ett årtal då vi ansågs vara koldioxid-neutrala?
  F-n vet!

 19. Evert Andersson

  Eftersom jag inte har ambitionen att kvalificera mig som profet tillåter jag mig lite satir.

  I morgonens TV-nyheter meddelades att vi enligt lag ska ha tre planer för att återställa elnätet om det kraschar eller slås ut i krig. Det är lag, men vi har det inte.

  Svenska Kraftnät är ansvarig myndighet. Men de säger att de är fullt upptagna med att ordna så att det inte kraschar under normal drift.

  Absurt hur vi ordnat det för oss.

 20. PS

  Ibland låter det bättre på engelska, exempel:
  ‘C02 is not the problem. There is carbon in everything and the carbon they are after is you.’
  Eller som Trump sade:
  ‘It’s not me they are after. It is You. I am only in their way.
  Ligger mycket i det. Eller, det mesta faktiskt.

 21. Dan

  Det jag inte riktigt begriper med vindkraft är hur man lyckas sälja in en produkt som ger mindre inkomster ju mer den är i arbete, och när den går för fullt kanske man får betala för att bli av med det som produceras.
  När priserna är skyhöga har man ingenting sälja alls.
  Som sagt, hur lyckas man lura i någon att detta är ett bra upplägg?

 22. Göran

  Dan! Man säljer till individer som inte förstår ekonomi. Politiker är en grupp med individer som inte förstår.

 23. Lennart Svanberg

  #8 Håkan

  Det vore klädsamt om Profeterna respekterade sina meningsmotståndare. När vi Klimatrealister till och med är utsatta för ’vetenskapliga undersökningar’ av Chalmers med våra pengar som att vi vore lägre stående varelser, ja då har jag inga problem med att skämta tillbaka.

 24. Sten Kaijser

  Hej alla,

  jag håller med Håkan. Även om alarmister och medier använder nedsättande epitet om oss och även andra de inte gillar (höger, extremist, förnekare) bör vi undvika det. Då är det de, som blir de tarvliga.

 25. Robert Norling

  #4 Sigge

  Snödjupet i terrängen runt Sälen är dubbelt så tjockt mot medel. 110cm idag. och mer är på väg…

  https://www.freeride.se/snodjup/salen/

 26. Björn

  Humor och intelligens tycks korrelera, sedan får man dra sina egna slutsatser om den humorlösa.

 27. Daniel Wiklund

  # 24 Sten Kaiser. Jag håller med Lennart Svanberg. Det behövs lite John Cleese humor.

 28. Gunnar Strandell

  Lasse #14
  När jag läser på 1415 hemsida ser det ut som ett sätt att sälja avlatsbrev till skogens intressenter.

  Ledningens erfarenhet inom skogsområdet imponerar inte på mig.

 29. Thorleif

  Elbils-profetiorna då?

  Misslyckande i USA på 90-talet och hur blir det denna gång?

  https://www.nakedcapitalism.com/2024/02/carmakers-ev-enthusiasm-fizzles-out-as-consumers-pull-back.html

 30. foliehatt

  Dead Prophets Society

  För vissa profeter så är det ingen katastrof när profetian inte slår in, man formulerar endast en ny och predikar på med oförtruten energi. För andra blir det ett katastrofalt tappande av trovärdighet, troligen uppstår också inre tvivel. Kanske är det det senare som har drabbat det s.k. Uppsalainitiativet. På deras hemsida /https://uppsalainitiativet.blogspot.com/) står deras senaste text (sista? – nov, 2019):

  ”IPCC:s senaste rapport skruvade upp behovet av klimatanpassning rejält genom att höja sin projektion för havsnivåhöjning för en värld med fortsatt höga utsläpp av koldioxid (RCP 8.5). Detta kommer förmodligen inte som någon överraskning för de som försökt följa forskningen inom området men är inte desto mindre viktigt ändå eftersom många av våra beslutsprocesser förlitar sig på mer eller mindre helt på IPCC:s rapporter.”

  Det kan eventuellt vara så att husguden IPCCs omsvängning vad gäller RCP8.5 till slut fick profeten (UI) att kasta in handuken. Det blev svårt att försvara tidigare profetior med RCP8.5 som uttalad uppenbarelse när mattan helt plötsligt, på ett svekfullt sätt, drogs undan från under dem av självaste IPCC.

  Matt 7:15

 31. TorbjörnR

  #4 Sigge

  Du är skyldig mig lite svar från ”Öppen tråd” i helgen. Du kan väl gå in och svara på dem gärna med lite data om du har

 32. pekke

  Gunnar #28
  Kollar man styrelsen så verkar de snarast vara nån typ av företagsproffs än klimatproffs.

  Ännu en variant av ” Greenwashing ” troligtvis.

 33. BG

  Pär Holmgren om Vasaloppet 2006, Expressen;

  ”Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott.

  – Snögränsen är ett av tydligaste exemplen på att vi får ett varmare klimat.

  Pär Holmgren befarar att Vasaloppet inte överlever sitt 100-årsjubileum 2022. ”

  https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

 34. Gabriel Oxenstierna

  8, 23, 24, 27

  Tack för att detta tas upp.

  Jag håller med Håkan och Sten. Det är respektlöst på en mänsklig nivå att förvanska deras namn.
  På den vägen når man inga framgångar i debatten eftersom kritiken/ironin kommer på fel nivå,. Det sätter fokus på personen och inte på de ståndpunkter som personen framför,

  Lär av engelsmännen. Lär av Henrik Jönsson (som lärt av engelsmännen).
  Ironi biter bättre när den framförs i belevade former.

  I övrigt var det ett kul grepp i artikeln, att profeter måste vara humorlösa. Fast jag tror mer på att ’profeter’ skapas och drivs fram av media och lobbygrupper, vilket är belagt vad gäller Greta.

 35. tty

  #11

  ”Det borde finnas data om snödjupet Mora-Sälen på vasaloppssöndagen lätt till hands på nätet. SMHI?”

  Den enda stationen med snödjupmätningar sedan 1922 i närheten är Siljansfors. Där har medelsnödjupet minskat från 43 till 38 cm, vilket inte är statistiskt signifikant.

  https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/2/snodjupet-stabilt-i-vasaloppssparet-under-100-ar/

 36. Bengt Abelsson

  Apropå profeten ”Greta” vill jag citera Oscar Wilde:
  ”Jag är inte tillräckligt ung för att förstå allting”

  Om profeten Rockström säger samma källa:
  ”Erfarenheten är den hårdaste läraren: Den ger dig provet först och lektionen efteråt”

 37. Lennart Svanberg

  #34 Gabriel

  Point taken och du har ju rätt i sak. Vi ska vara bättre än meningsmotståndare. Drar slutsatser inför framtiden.

 38. Daniel Wiklund

  # 34 Gabriel O Inte var väl John Cleese och Monty Python-gänget ( engelsmän) alltid så belevade, men det bet ändå.

 39. TorbjörnR

  Angående benämning av ”profeter” inom klimatfrågan.

  Jag håller normalt med om att nedsättande uttryck inte ska användas men med tanke på den infantila debattnivån, deras konstanta vägran att diskutera vetenskap samt allt skydd de får av makten, kapitalet och media så är det en naturlig skyddsmekanism.

  Däremot brukar jag tänka på en högre standard i inlägg men där man kan ta ut svängarna mer i kommentarer

 40. Jan Ågersten

  #37 Lennart Svanberg
  Jag ger dig dubbeltumme för din väl balanserade artikel som med ironi beskrev den mediala tid vi lever i.

 41. För att bli utsedd som profet/expert i media så skall du, förutom att vara gravallvarlig, helst komma från någon akademisk institution (Stockholm Resilience Center t.ex.) eller någon miljöorganisation (t.ex. Naturskyddsföreningen).

 42. Erik A.

  Det är inte så konstigt att de är gravallvarliga. Inom den del av vetenskapen som blivit religiös är det ju att människan orsakar jordens undergång som man vill skrämma oss andra att tro på och oroa oss för.

  Det är psykologiskt sett samma fenomen som i alla andra religiösa rörelser genom historien, bara i en ny skepnad.

  Projektion ställer till det mycket för mänskligheten eftersom det krävs en personlig mognad för att genomskåda som de flesta inte har. Och har man den inte vill man inte höra om det heller.

 43. Thorsten Bergqvist

  Sigge!
  Lyssna!
  Förstår du?

  https://m.youtube.com/watch?v=ANS3aIuIDBE&si=KFTpqUhvp0Oj4UKD&fbclid=IwAR16Vyd100ExaZpwTd5KogJcZyNJdJWwBErkKpQMsH0Gg98xukMIk_uMNok_aem_AYIATfljHSyeVWuDHy8qfXnx-vuGsbcvyYpnzlF16S0EJoi-437oyI3wvjkj4Y03ycE

 44. Lasse

  Kanske nyttigt att studera hur profeter sammanblandar sin forskning med profetior:
  https://www.youtube.com/watch?v=7o348tvoh0k

  Golfströmsforskaren har bestämda profetior baserad på sin forskning (som han inte tror är korrekt)

  SVTs inslag för en vecka sen har denne forskare som referens.
  Klargörande intervju.
  Trimmar modellen med massiva sötvatteninslag för att uppnå tippingpoint.

 45. tty

  En intressant jämförelse. För att få till en ”tipping point” för AMOC behövde man tillföra drygt 0,5 Sverdrup sötvatten (500 000 kubikmeter per sekund) till Nordatlanten.

  För att få en uppfattning om hur mycket det är. Det motsvarar det totala flödet av följande floder (de 12 största i världen)

  Amazonas
  Ganges-Brahmaputra
  Kongo
  Orinoco
  Yangtse-kiang
  Rio del Plata-Parana
  Mississippi-Missouri
  Jenisej
  Lena
  St Lawrence
  Mekong
  Irrawaddy

  Dessa avvattnar tillsammans ungefär en femtedel av allt land på Jorden. Allt detta måste alltså ut i Nordatlanten. Och pågå i typ 2000 år.

 46. Lars Cornell

  tty: Tack för beräkningen. Grönlands avsmältningsyta är ca 7 procent av det avrinningsområde för floderna som du anger. Det visar hur orimligt omöjligt det är att få igång en sådan tipping point.

 47. Fredrik S

  tty #46

  Tack, mycket bra överblick.

  Den bör skickas till SVT och andra lågstadieskolor.

 48. Ulf

  Hela saken har avhandlats på bästa sätt i ”Life of Brian”.
  Det är anhängarna som gör profeten.

  Vem som helst kan bli profet om stjärnorna står rätt. Är tidsandan rätt kan t o m en liten kille med underlig mustasch som skriker hysteriskt bli både makthavare och profet.

 49. Stig Rosenlund

  #2,44,45 46. SVT hade inte tagit in mothugget till Golfströmlarmet, om de trott att det skulle minska skrämseln. Nu fortsätter hotet att det blir olidligt varmt även hos oss. Dock skadas ju skrämseln av att Rockströms trovärdighet får sig en törn. Det har nog SVT inte tänkt på.

 50. Karl Erik R

  Klart att man blir glad, och därmed diskvalificerad som profet, när man som Lennart Bengtsson konstaterar att: ”Vi har ingen klimatkris!”

 51. Sigge

  Hasse B #5
  Fredrik S #6
  foliehatt #7
  Robert Norling #25

  På 70-talet när det var dåligt med snö hade vasaloppsarrangörerna börjat sprida snö i Vasaloppsspåret. Då var det bönder med dyngspridare som anlitades.

  En av de senaste omläggningarna som jag känner till är att de slutade åka över en sjö nära Evertsberg. Det byggdes en vägbank intill sjön. Evertsberg ligger ju väldigt högt så att det lär väl dröja ett antal år innan isen på den sjön riskerar att vara så dålig att det inte går att åka på den.

  Det är ganska stor skillnad på hur snöläget kan vara vid starten i Sälen och målet i Mora. Starten i Sälen ligger ju nästan 200 m högre än målet i Mora.

 52. Argus

  I vår familj har vi skapat ett eget motto/ironisk tolkning av klimathotarnas ständiga ambivalens:

  ’Ja, på grund av de pågående klimatförändringarna kommer vi få det varmarekallare.’

  OBS, det är viktigt att träna lite på det nya ordet. Det ska sägas och höras som ett ord.

 53. Karl Eider

  ”Profet (grekiska profetes, talare, förkunnare) är en person som förutsäger eller förutspår kommande ting eller framträder som religiös förkunnare.”

  En profet ska inte sammanblandas med expert. Den första påstår sig kunna förutspå framtiden och har ibland tur och lyckas. Den senare innehar särskilt goda kunskaper.

 54. foliehatt

  Argus, #52
  dubbeltänk och nyspråk

 55. TorbjörnR

  OT

  Uppdatering om bondeprotesterna.

  Många länder blir det som snart ska rösta i EU.

  https://www.facebook.com/share/r/Fu4W7pUAt4zKrZxg/?

 56. Sören G

  Vi har pågående klimatförändringar är en mening som uttalas allt som oftast i medierna. Som om det var något nytt.
  År 1324 f.v.t. (bronsåldern) var det drygt tre grader varmare än år 1697 enligt data från grönlandsisen.

 57. Thorleif

  Sigge

  Ang Vasaloppet men främst din hänvisning till värmen under skidskytte-VM i veckan som gick.

  Tekniken för möjligheterna att genomföra lopp handlar främst om forsling av snö till banorna samt saltning (jmf utförsåkning) så att snökristaller fryser/binder samman.

 58. jax

  https://aftonbladet.se/podcasts/ab/episode/366083

  Mer om golfströmmen. Hör Johan Kuylenstierna berätta att kollapsen kan komma att ske i slutet på detta århundrade.

 59. Fredrik S

  jax #58

  JK är iallafall igen riktig profet.

  När jag såg honom i tv sist för något år sedan var det med säkerhet ingen som begrep vad han pratade om till sina PowerPoint-bilder.

 60. tty

  #46,47,58 m fl

  Det enda tillfälle vi känner till då AMOC verkligen tycks ha stannat upp för en tid, är den s k ”8.2 KA event” då temperaturerna i nordatlantområdet sjönk 3-5 grader under ca 150 år (inga 30 grader alltså).

  Det berodde med största sannolikhet på att en jättelik isdämd sötvattenssjö runt Hudson bay tappades av när inlandsisen i Hudsonsundet brast.

  Här en studie som beräknar hur mycket vatten det rörde sig om baserat på havsnivåförändringen:

  https://www.researchgate.net/publication/48326406_Timing_and_magnitude_of_the_sea-level_jump_preluding_the_8200_yr_event/link/56d5b24008aee1aa5f73077e/download?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19

  Man kommer fram till drygt en miljon kubikkilometer, alltså en genomsnittlig havsnivåhöjning på ca 3 meter.

  Så häller man ut en miljon kubikkilometer sötvatten i Nordatlanten på några årtionden så kommer det sannolikt att stoppa upp AMOC.

 61. foliehatt

  Jax, #58,
  tack för den länken. Lyssna på den, gott folk.

  Johan Kuylenstierna – vilken dj…a tomte!! Antingen har han INGEN aning om vad han talar om. Åtminstone inte något om orimligheten i de argument om AMOC-tippning som han yrar om. Alternativt vet han mycket väl att den aktuella studien, och andra, inte innehåller de alarmistiska signaler som han verkligen trycker på – ”stora delar av skandinavien blir obeboeliga” – men han väljer att ta chansen att skrämmas för så mycket mediatid som han nu har fått.

  Han har NOLL cred.

  Tänk om han kunde få bli synad av någon inom media. Någon med insikt om verkligheten och som publicerar i något medium med stor spridning. Det vore mumma.

 62. TorbjörnR

  #41 foliehatt

  Hur det än är så är han oärlig.
  Antingen att han ljuger eller att han pratar om något han inte vet något om vilket blir lögner.

  Vilka egoistiska människor det finns.

 63. Christian H

  Angående Vasaloppet, som trots olycksbådande profetior från klimatoraklet Pär Holmgren verkar bli av även i år, så kan man inte vara säker på att det inte blir inställt någon gång i framtiden, Det kan t.ex. bli inställt pga sträng kyla, med temperatur under -30 grader. Absolut ingen omöjlighet i Sälenområdet i början av Mars!