Hot Talk, Cold Science, 3rd ed.

Screenshot 2021 02 01 at 11.07.38

Helt nyligen kom denna innehållsrika bok, som väl sammanfattar spelet runt begrepp som ”global uppvärmning” och ”klimatförändringar” under de senaste decennierna. S. Fred Singer måste här rankas ha varit den mest ledande personen bland ”klimatrealisterna” från allra första början till dags dato. Han avled ju tyvärr förra året, vid en aktningsvärd ålder, men var aktiv in i det sista, bla med de nu 14 NIPCC-rapporterna och nämnda sammanfattande bok. De första och andra versionerna av den kom 1997 och 1999, men mycket har ju hänt sedan dess, så en reviderad upplaga är mycket välkomnad.

Boken är, som titeln antyder uppdelad i två sektioner, där den första refererar till det politiska och mediala spelet:

Screenshot 2021 02 01 at 11.06.42

och den andra sektionen om hur normala vetenskapliga principer alldeles för ofta åsidosatts, för att lyfta fram en förutbestämd bild av en i stort allenarådande koppling mellan atmosfärisk koldioxidhalt och påstått alltigenom negativa eller rent av katastrofala konsekvenser för vädermönster på korta och långa tidsskalor:

Screenshot 2021 02 01 at 11.06.58

IPCC och liknande har genomgående anammat i stort vad som helst som stödjer en sådan beskrivning. Under sina första decennium kämpade man hårt för att ens finna minsta tecken eller bevis för vad som då kallades ”(antropogen) global uppvärmning – AGW”, och närmast ansvariga hamnade i närmast lyckorus när den famösa ”Hockeyklubban” presenterades runt millenieskiftet. Fred Singer bidrog 2013 med en artikel till KU, där IPCC’s olika och närmast patetiskt lögnaktiga försök till ”bevis” kläddes av, med enkla och uppenbara argument – ”IPCC’s påhittade bevis för antropogen global uppvärmning (AGW)”.

Vad som är speciellt sorgligt i sammanhanget är att så få klimatrelaterade forskare har vågat tala ur skägget om sådant, det vanligaste har närmast varit att man snarare försvarat blufferiet. Även vetenskapliga tidskrifter av typ Nature, Science och PNAS har spelat med här, inte minst genom att blockera insända ifrågasättande manuskript.

Jag hade förmånen och äran att förhandsgranska Hot Talk, Cold Science det gångna året, och har sett fram mot att den kom i tryck. Den är mycket lättläst, med många figurer i färg och ”textrutor” där nyckelbegrepp och händelser beskrivs i högre detalj. Min sammanfattande kommentar om boken återfinns också i tryck inne i boken, tillsammans med andras:

Hot Talk, Cold Science is surely the most complete and insightful book on the convoluted subject of climate change — both from a historical scientific perspective and a political game-like one. Fantastic indeed, as a reference, and also posing the right questions on this very complex and important subject.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. LasseLu

  Tyvärr hittar jag bara gamla utgåvor på nätbokhandeln.

 2. #1 LasseLu

  Vänta så skall jag fixa en länk.

 3. https://clk.tradedoubler.com/click?p=21&a=3184589&url=https%3A%2F%2Fwww.adlibris.com%2Fse%2Fbok%2Fhot-talk-cold-science-9781598133417

 4. Lennart Svanberg

  Tackar för tipset och länken så nu är det beställt. Är oerhört tacksam för litteratur i ämnet då min dotter blivit lika övertygad om att ”allt som Greta säger inte stämmer”. Vill ge alla debattörer ett stort tack då riktigt fri debatt i denna, den största frågan för vår ekonomiska frihet och överlevnad, enbart existerar i detta forumet på Svenska.

 5. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack Peter!
  Detta måste vara eller snarare bli klimatfrågans klassiker framför andra.

 6. Peter+Stilbs

  Tack Johan #2-3 – jag trodde inte det fanns någon länk ännu till Bokus & Adlibris etc … Det var billigare än att beställa via USA-länken överst – man åker på minst 75 kr i tullhantering

 7. Anders

  Beställd!

 8. Lasse

  Tack Peter S
  Såg länken som visade boken till salu under rubriken global uppvärmning.
  Många böcker inom detta tema, de flesta vill propagera för mindre fossil användning för att undvika en annalkande katastrof. Pessimismen får fritt spelrum.

  Idag saknar jag en kort version-lokaluppvärmning 😉

  På ring P1 så är Janne Josefsson övertygad om klimatkatastrofen runt hörnet, men så är han ju bara journalist!

 9. foliehatt

  Lasse, #8,
  Janne Josefsson driver helt klart en dagordning.

  I ett inlägg på Ring-P1 idag så sade han följande till en inringare angående behandlingen av oppositionella i Putins Ryssland:

  ”Jag måste fråga dig såhär, i dessa tiden när uppgifter mot uppgifter, är det hans palats? Nej det är inte hans palats säger Putin. Har han försökt ta livet av honom genom förgiftning? Nej det har jag inte. Vad vet man? vad som är sant?””

  och

  ”Är det så att vi har en grannstat. Ryssland, med den högst ansvariga där som försöker mörda oppositionella, lever i ett sådant här palats medan det finns många fattiga där i Ryssland, och polisen ger sig på folk som demonstrerar, som de borde ha rätt att göra, då är det ju fruktansvärt… ”

  Att han är CAGW-troende är nog det minst skrämmande.

 10. Simon

  När det gäller spelet runt klimatförändringar så gäller det också komma ihåg att historien upprepar sig. Det är samma krafter bakom än en gång:

  https://humanismkunskap.org/2020/01/21/asiens-forlorade-kvinnor/

 11. Ulf

  Svar 10

  Dokumentären ”de försvunna kvinnorna” låg tidigare på SVT play. Tyvärr borttagen. Kanske togs bort när folk upptäckte att samma nötter ligger bakom klimathotandet.

 12. Rolf Mellberg

  O.T.

  I kväll kl 20 SVT1 sänds programmet Sverige möts,

  Enligt påannonseringen ska man bland andra ämnen beröra klimatet och tanken är att olika uppfattningar ska få framföras.

  Tror vi på det?

  Man kan väl räkna med att de letat fram någon tokig typ med uppenbart galna/obalanserade skeptiker-åsikter?
  (eller så kommer klimatfrågan upp först i kommande program)

 13. Rossmore

  Adlibris anger att boken är slut. Amazon har den dock i Kindle-format (e-bok) för omedelbar nedladdning. Dessutom till halva priset (USD 12).

  https://www.amazon.se/

 14. Tack Peter,
  jag hann beställa, 256 sidor! Lennart B har ju skrivit en innehållsrik bok i samma ämne. Och har varit med i svängen. Och finns här hos oss. Känns lite konstigt att inte relatera till den. Har du nån förhandskommentar?

 15. Karl-Johan Lehtinen

  Köpten på finska bokus. Väntar med spänning på att få en uppdaterad sammanställning.

 16. Peter S

  #14 – Lennart B’s bok recenserades här av Sten Kaijser när den kom – Du kan nog hitta inlägget via Sökfunktionen här