Det blåser snålt

Svenska Kraftnät och Nord Pool har lagt upp den samlade statistiken för 2020 så varför inte göra en sammanfattning av rekordåret 2020. Rekordet i fråga är naturligtvis de 27 TWh el som vindkraften producerade vilket kan jämföras med 2019 då det blåste in ynka 20 TWh. Vi kan även jämföra med kärnkraften som genererade 47 TWh, vilket var nästan 20 TWh mindre än de 65 TWh som kärnkraften producerat förr om åren (R1 och R2 stängde ner). Fortsätter vi i den här takten så kommer vi kunna fasa ut kärnkraften och obekymrade dansa in i Semlons gröna dalar … eller?

lingonben2
Infrastrukturdepartementet planerar Sveriges energiförsörjning.

Att vindkraften under 2020 stod för nästan 20% av den totala produktionen är rätt fantastiskt och man undrar vad som skulle kunna ersatt den produktionen om vi återfick vår natur. Svaret är till 76%  – ingenting – , vi exporterade nämligen 76% av den vindkraft som producerades. Tar vi timme för timme och drar bort exporten från vindkraftsproduktionen så landar vi på dryga 6.6 TWh. Det är i realiteten vad vindkraften bidrar till när vi räknar på Sveriges energiförsörjning. Vi har genom subventioner byggt upp en industri som till största delen dumpar produktionen på exportmarknaden.

Diagrammen nedan visar, för varje enskild timme, relationen mellan hur mycket vindkraften respektive vattenkraften producerar och hur mycket Sverige exporterar. De timmar vi tvingas importera så är inte vindkraftens bidrag särskilt stort. Vattenkraften däremot, ökar sin produktion när vi importerar. Detta är inte av någon hänsyn till Sveriges energiförsörjning utan helt enkelt ett utslag av marknadskrafterna. Exporterar vi så sjunker priset och om man kan, så drar man ner på produktionen och vice versa.

2020 wind9 2020 hydro9

Krokben

Vindkraften kan naturligtvis inte reglera produktionen och sätter därmed krokben för sig själv. Att vindkraften är sin egen största fiende illustreras i diagrammen nedan där vi ser priset på el i relation till hur stor del av den totala produktionen som vindkraften står för. För sex år sedan var pristrycket som vindkraften skapade bara en antydan men med ökad vindproduktion så är bilden nu uppenbar.

 

2014 wind3 1 2020 wind3

År 2014 låg hälften av produktionen under timmar då vindkraften stod för under 10% av den totala produktionen och 95% låg under 20%. Under 2020 så låg över 60% av produktionen under timmar då vindkraften stod för över 20% av den totala produktionen. Trycket på priset är uppenbar och de timmar då vindkraften står för mer än en tredjedel av den totala produktionen har priset sjunkit till hälften.

vindkraftens del < 10 % 10 – 20 % 20 – 30 % 30 – 40 % > 40 %
2014 291:-    (49%) 265:-    (46%) 233:-    ( 5%)      –
2020 255:-    (9%) 179:-    (30%) 154:-    (37%) 110:-    ( 22%) 64:-    ( 3%)
Priset för vindkraft relativt del av totala produktionen. Siffrorna inom parentes är hur stor del av vindkraftsproduktionen som det året låg i intervallet.

Att priset på den el som vindkraften producerar sjunker vid ökad produktion har kanske inte hållit vindkraftsägarna vakna om natten men det är en sten i skon som kommer att växa till en kvarnsten de kommande åren då ytterligare vind förs sin i systemet. Vindkraftsparker som byggdes för tio år sedan hade helt andra kalkyler i sina prospekt när de lockade in investerare och de kommer med ökad utbyggnad se förutsättningarna försämras ytterligare. Hade inte investerarna till stor del bestått av kommunala energibolag så skulle nog konkurserna stå som spön i backen.

Som om inte det sjunkande priset på el varit tillräckligt så har även vindkraftens stödhjul upphört att fungera. Förr om åren har priset på el bara utgjort kanske hälften av inkomsten eftersom elcertifikaten inbringat ytterligare någon hundralapp per MWh men sötebrödsdagarna är nu förbi. Den snabba utbyggnaden av vindkraften har lett till att utbudet av elcertifikat vida överstiger efterfrågan och priset har den senaste tiden legat under 20 SEK/MWh.

elcert2010 20
Medelpris elcertifikat 2010 – 2020. Cesar – Energimyndigheten

Eftersom det är vi vanliga konsumenter som i slutändan tvingas köpa certifikaten så kan vi glädjas å att priset är nere på brevportonivå, men 27 TWh á 20 SEK/MWh blir en halv miljard. För den lilla vindkraftsparken så är det dock ingen tröst, det är för många som skall dela på kakan och för den som i årsbokslutet letar efter posten för elcertifikat kan leta under ”övriga intäkter: kaffeservering mm”.

Döden, skatterna  …

När vindkraftsägarna gnällde över att de hade räknat fel och aldrig kunde drömma om att certifikaten skulle gå under 200 kronor så slog regeringen till bromsen och 2021 är sista året då nya vindkraftverk skall vara berättigade till certifikat i 15 år.   Parker som byggs efter årsslutet skall klara sig utan subventioner … vilket de naturligtvis inte kan.  Regeringen har därför lagt fram ett förslag där staten skall gå in och betala för anslutningen av vindkraftverk till havs. Den kostnaden skall naturligtvis alla elkonsumenter stå för så det finns väl bara tre saker i världen som är absolut säkra: döden, skatterna och att du kommer att få subventionera vindkraft.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. mattias

  Tack Johan. Det var synd att inte du var utfrågare av Ygerman i gårdagens SVT program 30 minuter. Den vassa journalisten försökte pressa Ygerman om för mycket vindkraft på fel ställe och för lite kärnkraft, men var tyvärr illa påläst så Ygerman avgick med segern.

  Det blir problematiskt när ministrarna är bättre pålästa än de som intervjuar dem och när de rätta frågorna aldrig ställs.

 2. Simon

  Bra artikel! Inte nog med att vi genom omställning till vindkraft betalar dyrt för att förstöra vår egen elförsörjning, någon nytta för klimatet har det inte heller, tvärtom om man nu är rädd för klimatförändringar. Däremot förstör man naturen och inte minst trivseln för närboende till dessa hemska vindsnurror. Av alla vansinniga påfund vi hittat på i detta land måste detta hamna i topp 5.

 3. Anders

  Bra Johan! Apropå SVK har åtm jag tappat förtroendet sedan gårdagen (och för 20 min sen) då netto-data för Norge spårade ur. Norge har ingen vattenkraft och exportar mer än dom producerar… Jo, jag tackar 😉

 4. mattias

  Simon, just så! Det är så lätt att dribbla bort korten och få det att handla om för eller emot kärnkraft när det i själva verket är så att vindkraften egentligen inte behövs. Den är ohållbar, onödig och förstör naturen. Istället vill man bygga ännu mer vindkraft: https://www.nyteknik.se/energi/vindkraften-snart-lika-stor-som-karnkraften-7009337
  Blir intressant när Finlands kärnkraft börjar leverera. Till vem ska vi exportera överskottet?

 5. Lasse

  Intressant sammanställning Johan.
  Vi som följer kontrollrummet anade detta, men det är bra att det visas. Kanske visa det för fler?

  Just nu blåser det bra (4200MW vind) men priset i område 3 o 4 är högt (238,7 EUR/MWh)
  Vi exporterar i Norr men importerar i Söder.
  Total förbrukning 25 749 MWh/h

  Kall klar morgon med lägst temperatur nu på morgonen.
  Promenad i kristallklar luft och -15 grader. Villornas skorstenar visar ingenting av den uppvärmning som behövs.
  Tack vare en omfattande övergång till eldrivna värmepumpar som i denna kyla toppar med elpatroner.
  På så sätt blir miljön allt bättre!

 6. Per I

  Bra att ha detta svart på vitt så att säga. ”Vi exporterade nämligen 76% av den vindkraft som producerades”. Det är häpnadsväckande och visar på svagheten och feltänket med vindkraft. Nettobidraget till elförsörjningen är marginellt, det skulle lätt kunna täckas upp genom ökning av vatten och kärnkraft. All denna vindkraft som byggts med dess naturförstörelse och så bidrar den med så lite.
  Men att Sverige dumpar el till utlandet ligger i linje med MPs ambitioner. L. Tovatt säger att vi ska vara norra Europas superbatteri med ren el.
  Regeringen kommer med missvisande argument om nettoexport. Det låter bra men det visar att systemet inte är i balans när el produceras då den inte behövs och priserna sjunker så andra energislag tappar lönsamhet.

 7. Lasse

  Vind elen säljs med dyrare abonnentkostnader.
  Detta stödjer satsningar på vindkraften.(Vattenfall)
  Frågan är om de har vindel så det räcker för den försäljning de lovat kunderna skall vara vindel?
  Jag anar en svindel!

  Gamestore är en varningsklocka som visade att marknaden sålt fler aktier än de hade tillgång till. Kanske något liknande med vindelen?

 8. Johan Montelius

  #7 Lasse

  Marknaden för ursprungsgarantier är nog en cirkus. Dessa ”garantier” säljs kors och tvärs över gränserna och en konsument i Italien kan betala extra för ”vindel” som producerat av ett verk i Norrland (och som naturligtvis inte har med Italiens energiförsörjning att göra).

 9. Daniel Wiklund8

  Johan M skriver att tre saker i välden är absolut säkra, döden, skatterna och subventioner för vindkraften. Men läser i dagens tidning att vi blir friskare om vi kan uppnå klimatmålen, vi får leva längre. Kanske till och med besegra döden. John Cleese har tillsammans med Robin Skynner skrivit boken ”Livet och hur man överlever det”. Men i den boken står det ingenting om den globala uppvärmningen. Däremot ägnar dom ett kapitel om varför det är hälsosamt att skratta. Han har ju sett till att många skrattat. Och Johan M gör också det.

 10. Staffan Lindström

  7 Lasse
  ”Jag anar en svindel!”
  Måste vara hjulskinka, 100% grönt cirkulär…

 11. Staffan Lindström

  9 Daniel Wiklund8
  I Norrbottenskuriren? Finns några gratisartiklar längre?
  Med mina Parkinsonfingrar är det stor risk att en plötslig lavin av plötsligt i högermarginalen uppdykande Merca-annonser ska dränka en…mao har jag tjänat in för er er artikel om ”Klimatet går före ny storflygplats i Frankrike” …TYP…NK! … 😉

 12. Per I

  Det här med ursprungsgarantier har jag missat. Hittade det här och stämmer det så är det skandalöst.
  https://etcel.se/energi/sa-forvandlas-din-svenska-el-till-smutsig-kolkraft

 13. Staffan Lindström

  11 SL
  Var allmänt spridd TT-artikel….surprise, surprise… AB hade den ”gratis”… Papegojflocken blir bara större och större… den mänskliga… Follow Little Sister…..

 14. Per B

  Bra och intressant beskrivning av några av problemen med stor volym vindkraftsproducerad el. Enligt min mening så är det dock en något felaktig beskrivning att säga att 76 procent av den vindkraftsproducerade elen exporteras. Orsaken är helt enkelt att det är den reglerbara produktionen (huvudsakligen vattenkraft) som utgör produktionen på marginalen. Det är alltid denna typ av produktion som i första hand exporteras.

  Sedan är det ju ändå så att vindkraften påverkar export, import och pris på det sätt som är beskrivet i artikeln. Men ska man vara petig så är det inte vindkraftselen i sig som exporteras. Den mer korrekta beskrivningen är att denna produktion leder till att annan s.k förnyelsebar elproduktion (vatten) går på export (till allt lägre priser).

 15. Håkan Bergman

  Per I #12
  Lite överraskande att just ETC och Ehrenberg har insett det, tyvärr verkar det inte ha tagit skruv bland följarna. Gröna bilister brukar räkna elbilars utsläpp som om dom alltid vore laddade med ursprungsmärkt gotländsk vindkraft. Det finns bara ett sätt att uppnå det och det är att ta Teslan till Gotland och ladda den direkt från en vindsnurra.

 16. Staffan Lindström

  12 Per I
  Vad är problemet? Förnekar du aerosolernas kylande inverkan…? Dessutom stryker en del med och slutar därmed emittera 40000 ppm CO2… Var glad att ändå moderna kolkraftverk har bättre filter än KU … 3 år gammal (nästan) ETC EL-Artikel? Mjau 😉

 17. Staffan Lindström

  14 Håkan Bergman
  Duger inte de öländska? (Sommarhus i Seby, MÖRBYLÅNGA , 30 CM snötäcke, orten Mörbylånga, sommarhuset kan ha 2 m höga vinddrivor??) 😉

 18. Per Björkengren

  Tack för en bra och intressesant artikel! Jag skulle dock vilja påpeka att uppgiften ”vi exporterade nämligen 76% av den vindkraft som producerades” inte är riktigt korrekt. I de flesta normala marknadslägen är det den reglerbara elproduktions marginalkostnad som påverkar som hur mycket el som exporteras. Dvs det är också denna ”produktion på marginalen” som är det produktionsslag (normalt vatten) som i första hand bör betraktas som den produktion som i första hand exporteras.

  Att det sedan är en allt större mängd vindkraft som orsakar den i artikeln beskrivna påverkan på elmarknaden är i mångt och mycket odiskutabelt. Men den uppkomna situationen bör kanske mer korrekt beskrivas som att vindkraften leder till att den (förnyelsebara) vattenkraftselenallt oftare ”tvingas” gå på export och då till allt lägre priser.

 19. Håkan Bergman

  Staffan L. #16
  Bra fråga, antagligen räknas Öland som besudlat av el från fastlandet, den förfärliga reaktorn i Oskarshamn ligger inte så långt borta. Öland är en vit fläck på stamnätskartan antagligen har dom en växelströmsförbindelse med Kalmar via bron idag.
  https://eepublicdownloads.entsoe.eu/clean-documents/Publications/maps/2019/Map_Northern-Europe-3.000.000.pdf

 20. Per Björkengren

  Ber om ursäkt för min av misstag dubbla kommentar!

 21. Fredrik

  Jag hade tänkt säga att det är bra att priserna går ner för då kommer ingen vilja investera i vindkraft och då skulle vi slippa förstörd natur framöver, av detta värdelösa kraftslag. Fast så kom jag fram till slutet och såg att det ska staten (vi) betala för istället; självklart. Byt regering! (Om det ens hjälper)

 22. Anders Svalin

  Vem tar intäkterna från den exporterade elen? Vindkraftägaren? Vattenkraftägaren eller staten?
  Någon borde väl tjäna på detta, Ygeman verkar ju i alla fall stolt över exporten.

 23. Anders

  #21 Fredrik. Jo, det vore nog bra. Fast mer sunt förnuft och mindre klimatmålsprat (sprunget ur påhittat klimathot) bland myndigheter och näringslivschefer skulle räcka långt…

 24. Evert+Andersson

  Tack Johan för ännu en bra artikel.

  #1 Mattias. Jag kan inte hålla med dig. Anders Holmgren har en bra egenskap, som han är ganska ensam om på SVT. Han ställer om frågan på ett respektfullt sätt tills han antingen får svar eller att det är uppenbart att den intervjuade inte kan svara. Så var det den här gången också. Ygeman vann bara i ögonen på den som tror på honom. Jag har överseende med att Holmgren inte var förberedd på Ygemans skamgrepp att påstå att vi hade högre koldioxidutsläpp 2010 när vi hade 10 reaktorer. Javisst, men hur många var stängda för uppgraderingen då. Det var åren med horribla marginalkostnader på el för att vi tvingades hålla oss igång under uppgraderingen. Visst synd att Holmgren inte fann sig där. Jag tror Ygeman fått hjälp med att ta sig ur svåra frågor. Han vann inte i mina ögon. Han framstod precis lika inkompetent som vanligt.

 25. MatsL

  #18
  Det är (eller borde i alla fall vara) så som du skriver angående vilken el som ska betraktas som exporterad och vilken el som ska betraktas som förbrukad inom gränserna. Men, om man plottar vindkraftsproduktion och el-export i ett tidsupplöst diagram framträder en bild där det verkar finnas en stark samverkan mellan just vindkraftsproduktion och export, vilket då talar för att det finns en viss riktighet i Johan Montelius slutsats.

 26. T Back

  #12
  Hur vet Johan Ehrenberg att olika företag säljer ursprungsgarantier och i hur stor omfattning? Står det i boksluten?

 27. Lasse

  #24
  Marginalpriset på el-det var en sorglig tid!
  #12 o 26
  Det var en intressant artikel. Misstänkte detta!
  ”Hela detta system med ursprungsgarantier är naturligtvis vanvett. Det är skapat av regeringar som istället för att tvinga elbolag att producera ren el, försöker ”locka dem” genom att införa garantier de kan få och sedan sälja. Men storföretagen fann snabbt ett sätt att tvärtom tjäna pengar på ren greenwashing.” (ETC)
  Kanske dessa kan hjälpa till:
  https://www.gasum.com/sv/energimarknaden/energimarknadstjanster/

 28. Om Ygeman skryter om att vi exporterar el så undrar man ju varför det byggs ny vindkraft i Sverige? Tydligen så har vi för mycket elproduktion då …

 29. Staffan Lindström

  28 Ingemar Nordin
  En hel del är tysk eller … ? Go figure…

 30. Ivar+Andersson

  Föreningen Svensk Vindenergi skrev nyligen att vid utgången av 2020 fanns det 10640 MW installerad vindkraft i Sverige. Det skall jämföras med att vi efter stängningen av reaktorn Ringhals 1 har ca 7000MW installerad kärnkraft i Sverige. Men vad får vi ut av dessa olika elenergiproducenter?
  https://thoralfsblogg.com/2021/02/08/vindkraftsutbyggnaden-ar-helt-vansinnig/
  Det vi kan se är att när det blåser lite mer och vindkraften producerar ganska bra så exporterar vi nästan all den energi som vindkraften producerar

 31. mattias

  Evert #24
  Jo, naturligtvis har Ygeman fått hjälp, och kan lägga resurser på det: Om du får den här frågan ska du svara på följande sätt. En journalist borde på samma sätt kunna tänka ut i förväg en följdfråga på ett svar från en minister. En journalist hade kunnat vara mer påläst (genom KU) och ifrågasatt påståenden som politiker inte stänger ner kärnkraft utan marknaden (pga. politiska subventioner och skatter). Eller frågat vilket kraftslag som släpper ut minst CO2/kWh: https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/elens-ursprung/

 32. mattias

  Ingemar #28
  Det handlar väl om den svenska ”godheten” som trycker undan fossil el i Europa (om den nu verkligen gör det på sommaren när det blåser mycket). Några exportinkomster blir det knappast när elpriset är nära noll.

 33. Johan Montelius

  #18 Per Björkengren

  Du har naturligtvis rätt i att det är lite vinklat att säga att 76% av vindkraften går på export men jag tror ändå att räkneövningen är motiverad.

  Vi kan väl konstatera att 1/ det är inte fel att exportera, kan en industri exporter så är det väl bra, 2/ all el blandas så att säga att det är just vindelen som exporteras är fel, men …

  Varför skall vi vara med och skattefinansiera en verksamhet på en fri marknad som till väldigt stor del inte behövs? Det som staten möjligtvis skall gå in och se till, är att energiförsörjningen fungerar när det är kris. Att subventionera en verksamhet kan vara pengar i sjön men det kan också vara än värre. Hade vi subventionerat bananodling Sverige så tror jag inte den övriga jordbruksnäringen hade brytt sig. Subventionerar man någonting som konkurrerar med den övriga verksamheten så minskar man naturligtvis deras lönsamhet och i värsta fall försvinner de som producenter.

  Det är väl det som äe det stora problemet med att vi subventionerar vindkraft, det är inte bar pengar i sjön utan det slår dessvärre undan benen på övriga kraftslag.

 34. Björn

  Det är klart att om vindkraften sänker priset till 1 euro/MWh, då går den åt som smör. För de som bara har tillgång till fossil energi, är vindkraftens överskott ett tillfälle att minska på energikostnader, oberoende av årstid. Men har vi verkligen byggt vår vindkraft för att förse vår omvärld med billig el? Inte nog med det, vi förfular våra landskap med denna primitiva teknik och dessutom skadar naturen och dess djurliv. Någon måste betala i trovärdighet för denna misshushållning.

 35. PK

  Intressant Johan och som vanligt fullt med fakta. Där är ytterligare en parameter GOO (ursprungsmärkningen) som säljs till hugade spekulanter som vill göra världen mindre grön. Tror du den får någon prispåverkan? V ordf i socialutskottet visade sig vara riktigt dåligt påläst i ”Sverige möts” i veckan som finns på SVT Play. Rekommenderas! Hade Ygeman fått en tuffare intervjuare hade väl han hamnat där också.

 36. Lars-Eric Bjerke

  Apropå export av el.

  Jag har inte hört någon som tycker det är fel att Volvo bygger många fler bilar än vi konsumerar i Sverige.

  Exporterad vindel, med undantag för el till Norge, ger inga intäkter i form av elcertifikat. Det är miljöförstörningen från landbaserad vindkraft och subventioner t.ex. anslutningskostnader till havsbaserad vindkraft, som bör kritiseras.

  I kväll då det är svinkallt ger i vindkraften 4670 MW av märkeffekten 10 630 MW d.v.s. 44 % av installerad effekt eller ca 130 % av medeleffekten, så ibland bidrar den med mer än de 9 % av märkeffekten som Svenska kraftnät räknar med. De som främst finansierar vindkraftens dåliga ekonomi är numera kinesiska bolag och utländska pensionsfonder.
  Kanske bör man kräva att elmarknaden lägger på en avgift på icke planerbar el, som motsvarar reservkraftens t.ex. gasturbiners kostnader för att få en bättre leverandtrygghet.

 37. Lars-Eric Bjerke

  Det kan vara värt att notera att Sverige inte är någon sluten elmarknad. Staten får inte hindra en producent att leverera el till den konsument inom Nordpool som betalar bäst. Vi har alltså glädje av Norges vattenmagasin som energimässigt är tre gånger större än Sveriges.

 38. mattias

  #36. Volvo brukar inte prisdumpa sina produkter så att BMW tvingas minska sin produktion

 39. Johan Montelius

  #36 Lars-Eric Bjerke

  Jag tror ingen är emot export – frågan är varför vi skall skattefinansiera en exportindustri som sänker priserna för övriga leverantörer och tvingar dem bort från marknaden.

 40. Simon

  och än värre kan det bli om MP fortsätter förhala politiska beslut som rör förvaringen av kärnbränsle:

  https://uvell.se/2021/02/11/miljopartiet-tanker-stanga-ner-all-karnkraft-2024/

 41. Staffan Lindström

  40 Simon
  Kommenterade just :

  Staffan Lindström skriver:
  12 FEBRUARI 2021 KL. 08:58
  Din kommentar inväntar granskning. Detta är en förhandsvisning. Din kommentar blir synlig när den har godkänts.
  I Uruguay på 70-talet fanns det åtminstone ljus att släcka för de sista som lämnade landet….. Per Bolund utropade sig själv till klimatdiktator förra fredagen vid regeringsbildningen, förklätt till ett halvskämt… REGERINGSOMBILDNINGEN…

 42. Lars-Eric Bjerke

  #39 Johan M

  ”frågan är varför vi skall skattefinansiera en exportindustri som sänker priserna för övriga leverantörer och tvingar dem bort från marknaden.”

  Vindkraften var tidigare skattefinansierad, dock ej den exporterade elen, men är det inte längre. Förhoppningsvis kommer inte landanslutningen till havsbaserad vindkraft heller att subventioneras. Att stänga Ringhals 1 och 2 var ett ekonomiskt felaktigt beslut av Vattenfall, som så ofta. Uniper, som äger 30 %, ville ta sin del av investeringarna, om Vattenfall hade tagit sin, och köra vidare. Ringhals har på senare tid haft en total produktionskostnad av ca 20 öre/kWh.

  Om en osubventionerad industri, med acceptabla miljöprestanda sänker priserna, blir väl elkonsumenterna nöjda, under förutsättning att leveranssäkerheten uppehålls, vilket är en styrningsfråga. Man kan t.ex. låta de olika energislagen betala nödvändig reservkraft i förhållande till deras leveranssäkerhet.

 43. Ivar+Andersson

  #42 Lars-Eric
  ”Man kan t.ex. låta de olika energislagen betala nödvändig reservkraft i förhållande till deras leveranssäkerhet.”
  Den väderberoende vindkraften betalar inget för utebliven produktion eftersom den har gräddfil.
  Tysk vindkraft levererade i januari mindre än 10% av installerad effekt under 189 timmar dvs 25% av tiden. Det är dyr att hålla reservkraft i beredskap men vindkraftsproducenterna slipper betala.

 44. Pingback

  […] I Sverige ligger den gröna opinionen lite efter. Här avvecklar vi kärnkraften och bygger vindkraft, vars produktion kommer så olägligt att det mesta exporteras, se gårdagens redovisning på “Klimatupplysningen”. […]

 45. Håkan Bergman

  Tänk vad lite höga elpriser kan göra, politiker och media börjar ta problemet på allvar.
  https://www.dn.se/ledare/martin-liby-troein-miljopartiet-kan-inte-tillatas-bedriva-gerillakrig-mot-karnkraften/

  F.ö., hur skulle det se ut om ingen annan butik får sälja mjölk så länge Konsum har mjölk att sälja?

 46. Johan Montelius

  #42 Lars-Eric Bjerke

  ”Vindkraften var tidigare skattefinansierad, dock ej den exporterade elen,”

  Den som producerar certifikatberättigad el får ett cerifika…. Som du tvingas köpa. Kvittar vem som i slutändan konsumerar elen.

 47. Håkan Bergman

  Kommer ni ihåg förra gången elförsörjningen var lite skakig? Då svarade en ung dam i Pravdas Vi5om hon var orolig:
  -Nej, jag är inte så elberoende eftersom jag både bor och arbetar i innerstan.-
  Hon är slagen nu:
  ’XXXXX laddar sin telefon i bilen istället för hemma, dessutom laddas bilbatteriet upp via generatorn, förklarar hon.
  Trots att föräldrarna står för elkostnaderna är hon ändå medveten om värdet i att spara el och vara miljömedveten.
  ”Allting är inte gratis i livet och man vill underlätta för ens föräldrar och vara ett bra barn – som jag är!”, säger XXXXX’
  Vore förstås intressant att höra föräldrarna, men jag fruktar det värsta.
  https://web.archive.org/web/20210208085011/https://sverigesradio.se/artikel/elsmart-man-vill-underlatta-for-foraldrarna

 48. Håkan Bergman

  Ubbhultarn är en politiker att lita på.
  https://www.ericsoniubbhult.se/

 49. Lars-Eric Bjerke

  #46 Johan M

  ”Den som producerar certifikatberättigad el får ett cerifika…. Som du tvingas köpa. Kvittar vem som i slutändan konsumerar elen.”

  Visst får vindproducenten ett certifikat för varje MWh. Men för att få pengar måste den säljas i Norge eller Sverige inte i t.ex. Tyskland eller Finland och här finns redan gått om billiga certifikat. På senare tid och för futures får producenten ca 0,2 öre/kWh.

 50. Johan Montelius

  #49 Lars-Eric Bjerke

  Så vad får dig att påstå att den exporterade elen inte är subventionerad?

 51. Johan Montelius

  #49 Lars-Eric Bjerke

  ”På senare tid och för futures får producenten ca 0,2 öre/kWh.”

  De ligger under 10 kr/MWh vilket är 1 öre/kWh.

  Vill man göra ett överslag på vad konsumenter betalt för elcertifikaten under åren så kan man ta antalet annullerade certifikat varje år och multiplicera med medelpriset i mars månad.

  2020 – 2.4 miljarder
  2019 – 3.7 miljarder
  :
  :

  Sedan 2004 har vi pungat ut med 50 miljarder!

  Alla dessa kulor har inte gått till vindkraft utan även … torvkraft! (man tar sig för pannan)

 52. Lars-Eric Bjerke

  #51 Johan M

  ”De ligger under 10 kr/MWh vilket är 1 öre/kWh.”

  På börsen ”Svensk Kraftmäkling” ligger priset på elcertifikat kring 0,2 öre/kWh, som jag skrev.

  http://www.skm.se/priceinfo/

 53. Lars-Eric Bjerke

  #50 Johan M

  Jag tänker på följande sätt:
  Då vi hade en marknad för elcertifikat, som var hyfsat i balans mot den kvotplikt, som riksdagen styrde med, låg priset för elcertifikat på kanske 15- 25 öre /kWh. Vi fick dock en snabbare utbyggnad av vindkraften än tänkt. Denna utbyggnad medförde massor av vindkraftsexport, som inte gav några nya köpare av elcertifikat, utan priset sjönk till dagens 0,2 öre/kWh. Det innebär att vindkraftsindustrin genom den stora exporten har fått mycket lägre subventioner än tidigare. Slutsats: Vindkraftexporten sänker intäkterna från elcertifikat för hela vindkraftsindustrin och har inneburit lägre elpriser för svenska förbrukare.
  Förra året var vindkraftsproduktionen 28 MWh och subventionen kanske 50 Mkr.

 54. Johan Montelius

  #53 Lars-Eric Bjerke

  Ja så kan man naturligtvis räkna. Det som bestämmer hur mycket vi får betala dikteras av kvotplikten och priset per certifikat (som sätts beroende på plikt och produktion).

  Man skulle också då kunna slå ut vår kostnad för elcerifikat, ca 2.4 miljarder 2020, på den el som vi faktiskt använder själva. Låt oss säga att det förutom de 6 TWh som vindkraften de facto bidrog med fanns utterligare 4 TWh från andra kraftverk som också får bidrag, då landar vi på 240 kr/MWh eller 24 öre/kWh.

  Hmm, så vi sponsrar elproduktion med 24 öre/kWh som vi sen skall få köpa för 30 öre/kWh. Låter inte riktigt klokt.

 55. Lars-Eric Bjerke

  Johan M,

  År 2019 annulerades 27,9 M elcertifikat i Sverige. Jag gissar att antalet certifikat i år blir något högre kanske 40 M och därav ca 25 M från vindkraften. Om priset på 2 kr/MWh fortsätter året ut, som futurehandeln visar, blir subventionen 50 Mkr för år 2021, som jag skrev, inte 2.4 Gkr, som du bedömmer.
  https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2020/rekordstor-annullering-av-elcertifikat/
  .