Nu är vi inne i den första vårmånaden och solen börjar ta på snötäcket, där det fortfarande finns kvar något sådant. På flera platser i södra Sverige har vi redan vår och vårblommor som snödroppar, vintergäck och krokus sticker upp. Här är veckans öppna tråd med fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Svenska Kraftnät (SK) och dess danska motsvarighet planerar för att ersätta två kablar mellan Jylland och Svensk västkust med en ny, vilken har 40% högre kapacitet. Den nya kabeln ska vara operativ till 2030.
https://www.newsoresund.se/radsla-for-hogre-elpriser-nar-elkabel-till-danmark-blir-storre/
Detta sker lite grand i skymundan – vad gäller MSM. Men nyheten diskuteras i flera branch-, och alternativa media. ex.vis
https://www.dagensps.se/foretag/ny-elkabel-till-danmark-far-foretagen-att-se-rott/
https://bulletin.nu/ny-kabel-ska-tvinga-svenska-elkunder-att-betala-for-den-danska-vindkraften
Som konstateras i publikationerna ovan så genomför nu Norge neddragningar av sin export – för att se till Norges bästa vad gäller energipriser och tillgänglighet, medan SK, och ytterst våra folkvalda som har att sköta ägardirektiven till det statliga affärsverket väljer att se till Danmarks, och även andra Europeiska marknaders bästa.
Till råga på allt så skulle SK, dvs Sveriges alla elkonsumenter, få betala hälften av vad den nya kabeln kostar att anlägga.
Innan vi har gott om ny reaktorkraft att fylla våra ledningar med så ska inga sådana kablar byggas. Kanske ska den inte alls byggas. Jag ser inte hur Sverige har något som helst att vinna på det. Så, de som önskar se kabeln byggd kan ta hela kostnaden. Låt oss inte gå på en Postnord-blåsning än en gång.
PS. vi ser nu och då kommentarer från motståndare till utbyggnad av kärnkraft om att den mest kostnadseffektiva åtgärden för att nätet ska komma i balans är att minska på effektbehovet.
Här ligger ju bollen på straffpunkten och målvakten är inte på plats.
Låt nuvarande kablar falla för åldersstrecket. Bygg ingen ny. Vips så finns cirka 700 kW mer på västkusten att skicka till SE4, till svenska priser.
Betrakta och behandla danska elpriser som den invasiva art den är. Nya kabelbyggen antar jag kräver en hel del tillstånd för att få till. Det finns inga naturlagar som säger att sådana ansökningar per automatik måste godkännas.
Jag har en fråga om havsvattnets densitet.
När jag var i 13-årsåldern (omkring 1950) brukade jag ibland följa med min pappa till hans kontor på söndagar – det var mer arbetsro då förklarade han. Och jag fick möjlighet att rita och läsa, i fred från småsyskon. På kontoret fanns flera facktidskrifter – två ämnesområden behandlades som hade fått nytt liv på grund av det nyss avslutade kriget: 1) Att klyva atomkärnor, kanske skulle man kunna utvinna energi även för civilt bruk? 2) Alfred Wegener hade ju varit död i många år men hans tankar om kontinentaldrift hade nu fått nya bevis, bland annat genom att ubåtskriget medfört mer detaljerade bottenmätningar av mittatlantiska ryggen.
Så jag kunde imponera på min geografilärare (eget ämne på realskolan) genom att ha kunskaper om kontinentaldriften, kunskaper som då ännu inte kommit in i skolans läroböcker. Samme geografilärare gav oss elever uppgiften att fundera på vad som skulle hända om vatten i sin fasta form (is) hade varit tyngre än flytande vatten. Vad hade då hänt med vårt jordklot? Han påstod också att allt vatten vid världshavens bottnar hade en temperatur på cirka 4 plusgrader Celsius. Vad hade hänt om saltvatten haft sin största densitet vid 30 plusgrader (inte ovanligt för ytvattnet i tropiska hav)?
Dessa frågor kan jag fundera på fortfarande, havsvattnets olika densitet måste ju ha en avgörande betydelse för havens strömmar och därmed stor betydelse för jordens klimat. Men jag har inte funnit någon utförlig beskrivning av havsvattnets densitet vid olika temperaturer och salthalt – kanske kan någon på detta forum utreda detta eller tipsa om någon länk?
” Det finns fortfarande mycket vi inte vet, och vår ambition är att skapa en vetenskapligt förankrad förståelse som kan hjälpa samhället att ta välgrundade beslut om placering av vindkraftverk. Vi har starka indikationer på att människors- och djurs hälsa påverkas negativt av infraljud. Som ytterligare ett exempel så användes infraljud som tortyrmetod mot fångar i Guantanamo…”
Måtte detta leda till ett stopp för vindmöllornas förödelse av naturen…
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/ny-forskning-vindkraft-kan-orsaka-migran-och-somnbrist-ljudet-uppfattas-inte-av-manniskor
#1 Att koppla ihop dysfunktionella elproduktionsområden som Danmark med vårt elnät ger dyrare el. Men Svenska kraftnät kommer att stärka sin intjäning som beräknas uppgå till 144 Miljarder på tio år på sk flaskhalsintäkter.
Vårens ankomst är välkommen. SMHIs blogg ger besked om rekordtidig vår här och där.
https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/rekordtidig-var-i-amot-och-holmons-tidigaste-sedan-1891-1.213500
SVT hade en rapport om vatten i spåret på Vasaloppen.
Källström var väl som vanligt alarmistisk. Det kommer att..
Han skulle kunna plocka fram forskningen i stället.
Det har ofta varit..
https://www.forskning.se/2022/02/15/stabilt-snodjup-i-vasaloppssparet-under-100-ar/
Var femte år under 100 år är det ont om snö!
Tuffa tider för solföretagen – Linköpingsföretag i konkurs
Linköpingsföretaget PPAM Solkraft har försatts i konkurs. Ett 30-tal anställda drabbas.
Lokalt litet problem i motsats till Northvolt med flera gröna industrier.
Under gårdagskvällen avgjordes VM i konsten att förnedra sin ”partner” i vita husets ”ovala” kontor. Såg Ni den matchen? Annars finns den här; https://www.youtube.com/watch?v=uqOOOR7Kr-s
Vad har då detta med vårt engagemang i ”klimatfrågan” att göra?
Jo, jag tror att en direkt följd av USA,s tillbakadragande från Europeisk säkerhetspolitik, gör ”lyxkonsumtionen” av ”klimatpolitik” helt ohållbar, i relation till de åtaganden som krävs för att upprätthålla säkerhet i Europa.
Mindre pengar till nonsens, mer pengar till försvaret, kan man ju hoppas blir följden.
Clintel har skrivit om den propaganda via NGOs som EU har finansierat.
https://www.facebook.com/share/p/17fV4jvetz/?mibextid=wwXIfr
#6 SVT rapports (28/2-25) första halva handlade om detta möte.
SVT lyckades även i detta inslag få till en vinkling. Något som kanske faller utanför detta forums ämne.
Men med ny syn på klimatet så är det kanske inte självklart att manipulerade siffror gäller: https://realclimatescience.com/2025/02/climate-tampering-crisis/#gsc.tab=0
Stefan, #6,
det kan lika gärna gå åt andra hållet. Den nuvarande regimen i Vita huset gjorde offentligen mycket klart att de skiter i Ukraina och Europa. Å ena sidan kan man säga att det bara är rätt och riktigt att vi i den här delen av världen själva tar ansvar för vår egen fred och säkerhet. Men, framför allt på det sätt som Vita huset har kommunicerat sitt ointresse så har det väckt känslor av svek bland Europeiska nationer och deras ledare. Detta kan komma att resultera i att EU håller fast än hårdare vid sin egen politik vad gäller precis allt inkluderande koldioxidpolitik. Det hade varit så mycket bättre utan den här transatlantiska konflikten. Om inte Vita huset bryr sig om Europa – var finns då incitamenten för att lyssna på samma Vita hus? i någon fråga över huvud taget. Gårdagen var en trafikolycka i grandiost format. Mycket dåligt kommer att komma ur den. Kanske även en cemetering av EUs tokiga koldioxidpolitik.
#5# Ivar! Linköpingsföretaget PPAM är räddat!Från Dalom rapporteras, att Smedjebackens kommun har köpt in en stor skogstomt! De förhatliga träden skall avverkas och hela ytan skall täckas med solceller! PS När jag fått bekräftande detaljer återkommer jag med mer info!
Salve
Stig M
Läsvärd debattartikel i Bulletin..
https://bulletin.nu/debatt-syna-klimatbluffen
Foliehatt # 9.
Jovisst är det så att EU gräver ned sig i skyttevärnen och säger sig bekämpa fienden (klimatet) med alla till buds stående medel. Denna taktik kommer att kosta mer pengar än det smakar, med mycket marginella effekter för just klimatet.
De till buds stående medlen för klimat-politik bör rimligtvis krympa i den takt Europa ställs inför helt andra och omfattande utmaningar.
Som exempelvis att själva försvara sina intressen i fred och frihet.
Stefan, #12,
rimligtvis – jovisst. Men, jag menar att nu – efter igår – så kan allt som är ”Trump” utgöra en trigger till att gå åt motsatt håll. En känsloreaktion. Men, jag hoppas så klart att politik baserad på rationellt tänkande blir den bärande principen, nu och framgent.
foliehatt # 13.
Det spekuleras om Puttes ”hållhakar” på USA,s administration. De finns kanske, men de verkliga skälen till krympande engagemang finns att finna i reella tal; https://www.di.se/nyheter/usa-s-statsskuld-fortsatter-uppat-kommer-stalla-till-med-stora-problem/
D.T har fått för sig att han kan täppa hålen i statskassan, och det betyder att minska på utgifterna, för att höja inkomsterna är ju inget alternativ. Utom att belasta importen med 25% skatt (tull) då. Om det nu stannar vid 25%.
USAs gäldenärer har nog en hel del att säga till om, särskilt vad gäller USAs engagemang ”overseas”.
Nu säger SMHI att våren kommit till södra Sverige men sanningen är väl den att vintern aldrig kom igång på riktigt och det beror på lågtrycken från Atlanten som ihärdigt trafikerat landet. Men visst, det kan svänga fort och det kan bli snö och kyla även i mars även om sannolikheten i år verkar liten?
OT #12,13
Kanske kan Trumpadministrationens fientlighet mot EU och Ukraina finnas i det stöd som dessa gett till demokraternas häxjakt på Trump under 8 år, och saken blev väl knappast bättre när EU och Ukraina var med och ”kampanjade” för Biden/Harris under presidentvalskampanjen i USA.
Just detta nämndes av vice presidenten i gårdagens uppträde men glöms gärna bort här hemma.
Trump behandlar EU och Ukraina utifrån hur de behandlat honom de senaste 8 åren tillsammans med Demokraterna, hade vi verkligen räknat med något annat beteende?
Oavsett ”Debaclet i Ovala Rummet” igår så känns det skönt att Trump redan under de första dagarna som Trump 2.0 meddelade att han lever upp till sitt vallöfte att dra USA ut ur FNs gröna klimatröra samt beordrat EPA nye chef att se till att EF avlägsnas.
Stefan #15. Du menar borgenär, inte gäldenär, i sista meningen.
Ralf Marek #3
Det du frågar efter kallas idag termohalin cirkulation på svenska och är en nyckelfaktor för att förstå klimatets förändringar på 100 – 1000 års sikt utan att blanda in koldioxid.
En första beskrivning finns på Wikipedia:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Termohalin_cirkulation
Här finns länkar till mera litteratur på svenska och engelska
Lasse #5
Skötte transporten från och till Storvreta för barn och barnbarn som åkte NattVasan 45 med start fredag kl 20.
De var helnöjda med skidföret, där snö och is bearbetats till ”socker” innan pist- och spårmaskinerna gjort en slutgiltiga preparationen.
Som bilförare var jag helnöjd med väglaget, torr och snöfri vägbana hela vägen!
Vädret för ett lyckat Vasalopp inklusive transporter har svårt att vara bättre.
Totalt tidsomfång för hela trippen blev från fredag kl. 15:30 till lördag 02:25.
620 km med bil och 45 km på skidor.
Vad gäller Vasaloppet, så finns det ett par saker som har ändrats mycket sedan början för drygt 100 år sedan. Nämligen antalet deltagare, antalet tävlingsdagar och antalet lopp!
Då det började var det ett lopp under en dag och kanske ett par hundra deltagare. Antalet deltagare ökade sedan med åren. Men även antalet dagar då det körs lopp, och därmed också antalet lopp. Vilket naturligtvis sliter på spåren.
I riksdagen är stödet s a s komplett för djupt laddad religiös klimatpolitik.
Så länge som folk fortsätter att rösta som de gör har vi således ingenting större vi kan förvänta oss.
Stig Rosenlund # 19.
Javisst naturligtvis. Tack för rättelsen. Det ”surrar” lite för mycket i skallen när man skall formulera sig.
DT. påpekar ofta vilka utlägg han har gjort, för att visa sig höra till de frikostiga. Jag tror att borgenärerna förordnar en del spar-initiativ för att låta dollarn flöda. Hur var det nu igen?,,,, den som är satt i skuld är inte fri.
Planeten Jord är i fara. Inte bara att sk.t stövel Trump slopade klimathotet, han ville ha pengar för gammal ost av Selynsky. Våra politiker i EU som vill rädda planeten inför värmedöden, borde nu också rusta upp militären.
Minns ni Glistrup? Danske politikern som ville minska på försvarsbudgeten i Danmark. Han ville avskaffa danska militären på 70-talet.
Den glistropske politiken kom riktigt i gång på 90 talet, man hade USAs kärnvapensköld och US militär i Europa.De största europeiska stater drog ner sin utgifter för militären, det fanns ju inget hot längre. Det gick så långt framförallt i Tyskland som drog ner försvarsbudgeten under 1 %, de senaste 3 åren (trots kriget i Ukraina!!!), fastän man borde haft 2.5 % /år av BNP. Vindmöllor och solpaneler måste stödas för att rädda världen undan en klimatkatastrof.
På sätt och vis är det synd om Ukraina, som under inga omständigheter klarar av en fortsättning av kriget utan US vapen.. För de europeiska militärstödet är obetydligt, och kommer att ytterligare minska när den nya tyska regeringen tillträder i vår. Mycket troligt är att en socialdemokrat blir försvarsminister, som inte kommer att leverera det som Ukraina egentligen behöver , medeldistansraketer av typ Taurus, och flera hundra pansar. Och ammunition…
Det som inte kommer fram hos våra medier är att Trump i princip har framförhandlad ett vapenstillestånd med nuvarande ”gränser”, vilket Selinsky vägrar att acceptera. Till kännedom: konflikten i Korea löstes på samma sätt: och Ukrainakriget kan ta slut som vapenstilleståndet al la Korea, – och klimatkatastrofen skjuts fram till 2060 ?
-Vad som inte heller kommer fram i våra medier är att ”salig” Selensky hade åtalats på goda grunder för korruption, FÖRE kriget.)
#1 Foliehatt
Den kabeln (Kontiskan) går idag över en mark jag är delägare i, skall de dra ny extra kabel så kommer jag bråka så mycket det går.
Växelriktaren är i norra Lindome och likströmskabel går vidare ut till havet.
#3
Saltvatten i motsats till sötvatten har inget täthetsmaximum. Det blir allt tätare ända ner till fryspunkten (som ligger under 0 grader, hur mycket beror på salthalten). Dessutom ökar tätheten även med salthalten.
Detta gör att havens cirkulation fungerar på ett fundamentalt annorlunda sätt än t ex en insjö. Det tätaste/tyngsta vattnet i världshavet sjunker till bottnen. Vilket det är beror alltså av både temperatur och salthalt. I det nuvarande ”icehouse” klimatet är det tätaste vattnet AABW (Antarctic Bottom Water), mycket kallt men måttligt salt, ovanpå detta ligger det något lättare NADW (North Atlantic Deep Water), inte fullt så kallt men mycket salt. Detta kallas för termohalin cirkulation, eftersom den styrs av temperatur och salthalt. Den är också förklaringen till att djuphavet är så kalla, trots att det omges av varmt vatten ovanpå och varmt berg under.
Under tidigare växthusklimat var det istället varmt men extremt salt vatten från låga breddgrader som var tyngst, och dominerade djuphavet. Sådant djupvatten produceras i nutiden bara i små mängder i Medelhavet. En viktig skillnad var att detta vatten var syrefattigt medan både AABW och NADW är syrerika (åtminstone från början). Därför blev djuphaven förr ganska ofta syrefattiga eller helt syrefria, något som inte har hänt sedan istidsklimatet började för ca 35 miljoner år sedan.
Idag bildas alltså djupvattnet i Nordatlanten och (i synnerhet) i polynjor (”vakar”) runt Antarktis och sprider sig sedan till nästan alla djuphavsområden. De kartor som man ofta ser av denna termohalina cirkulation är starkt förenklade och delvis osäkra. Framför allt är det oklart exakt hur och var djupvattnet egentligen kommer tillbaka till ytan. Delvis sker det givetvis i kända uppvällningsområden som utanför t ex Peru, Kalifornien, Namibia, Marocko och Oman, men till större delen sker det mera ”diffust”. Tills helt nyligen ansåg man att det främst skedde i Norra Stilla Havet, men numera tror man mera på Södra Ishavet.
Omsättningstiden för djupvattnet är också osäker, siffror från 800 år, till det dubbla har nämnts.
Denna termohalina cirkulation är för övrigt ytterligare en svaghet i den nutida klimatvetenskapen och dess klimatmodeller. Vattnets stora specifika värme gör att små förändringar av flöden och temperaturer i den termohalina cirkulationen kan kraftigt påverka energibalansen i atmosfären/havsytan.
Och ARGO-bojarna går inte djupt nog att mäta AABW och knappast NADW heller, och har dålig täckning i de områden där de bildas och sjunker.
tty #26
”det beror på salthalten” vid 3% stämmer det nog att tätheten ökar med sjunkande temperatur.
vid 1% ?
Det borde finnas en kurva som börjar vi +4 vid 0% som markerar den maximala tätheten vid olika salthalt, eller möjligen 2 än för maximal täthet, en för fryspunkt.
Vet du eller någon annan på bloggen var man kan hitta sådan information.
Angående flygkraschen i ovala rummet.
Bed om att Ukraina och Europa tillsammans klarar av att hålla ryssen stången. Helst förgör nationen. I annat fall kommer vi, land för land i Europa, att få Rysk miljöpolitik, sjukvård, pensioner, tryckfrihet, fria val, etc.
Om den brandgula clownen hade nöjt sig med att torpedera klimatalarmismen så hade allt varit bra som jag anser det. Nu kan vem som helst hävda guilt by association för allt annat bat-shit-crazy på dagordningen och genom det ignorera hans koldioxidpolitik. Värre än synd, faktiskt. Detta är vad vi kommer att se i Europa, är min profetia.
#28 foliehatt
Var det inte du som tillrättavisade mig och Ann här om veckan när vi pratade Trump?
# 28 foliehatt, mitt i prick!
Dumsnuten, #29,
säkert.
Min poäng är den att den enda positiva egenskap jag sett i denne man – koldioxidpolitiken – nu är totalt bortslarvad. INGEN i Europa kommer att lyssna på ett iota av vad som kommer från Vita huset. Inklusive klimatpolitiken. Besviken är endast förnamnet.
Eftersom det är klimatpolitiskt relaterat så är det on topic.
#27
Här:
https://www.metoffice.gov.uk/binaries/content/gallery/metofficegovuk/images/research/climate/sea-ice/freezing_temp_v_temp_of_max_density_for_saline_water.jpg/freezing_temp_v_temp_of_max_density_for_saline_water.jpg/metofficegovuk%3Axsmall
Som du ser finns ett täthetsmaximum ovanför fryspunkten bara vid salthalter långt under vad som finns någonstans i öppet hav. Östersjön ligger dock under gränsen, men inte Västerhavet. Det hela kompliceras dock av att salthalten ökar med djupet i Östersjön (något som tenderar att leda till stabil skiktning och syrefria bottnar).
#31 foliehatt
Ok
Jag tror det kommer ordna sig, Zelensky kryper nog till korset inom kort. Det jag kommenterade sist var att Trump är en jävla klant med hur han uttrycker sig. Men det kan högst sannolikt vara medvetet. Make America great again är nog inget som går världen obemärkt förbi om man säger så. Han är som en elefant i en glasbutik men med goda intentioner vill jag tro.
Dumsnuten #34.
Jag får ta på mig att ha fört DT och hans uppträdande på tal. Kopplingen till klimat-hysterin finner jag i den (förhoppningsvis) politiska härdsmälta som uppstår där allt fler av våra styrande kommer till insikt om vilka prioriteringar som kommer att gälla framgent. Mer säkerhet gentemot en faktisk fara för vårt sätt att leva, mindre anslag för bekämpning av en fiktiv fiende som vårt klimat påstås vara.
Den omtalade ”dealen” omfattande mineraler i Ukraina, kan till del också skyllas på ”klimatåtgärder”. Vad USA vill åt är då kritiska råvaror, och i MSM nämns ofta ”jordartsmetaller”.
Det är bara ett problem; förekomsten av brytvärda orter är helt obefintliga inom Ukrainas erkända gränser.
Grafit-gruva finns och ägs av ett Kinesiskt konsortium.
I övrigt är nästan all gruvverksamhet i Ukraina privatiserad.
DT. som ”dealmaker” lämnar en hel del övrigt att önska.
#35 Stefan Eriksson
Det är inga problem Stefan. Jag blev bara lite skämtsamt paff av foliehatt som jag skrev 🙂✌️
Lite trovärdigt om mineraler i Ukraina:
https://yle.fi/a/7-10073345
#29
Amen to that.
Den orangea mannen kan fortfarande göra mycket mer för att krossa den woke-infekterade akademiska elit som hävdar snar undergång pga ökad Co2. Min förhoppning är att han gör det. Avstår från att öppet önska vad som därefter händer med honom!
# 33
Tack tty och andra som har svarat på mina undringar (#3) om havsvattnets densitet. Jag måste medge att jag har svårt att tyda diagrammen i #33-länkarna. Jag förstår linjen som visar maximal täthet men jag skulle ha lättare att förstå ett diagram eller tabell där temperatur och täthet visades för en viss (vanlig salthalt).
Säger diagrammet att 1-gradigt vatten med 35 g/kg är ”tyngre” än 3-gradigt vatten med samma salthalt? (Svårt att utläsa tycker jag) Hade min geografilärare fel som påstod att havsvatten (med ”vanlig” salthalt) är ”tyngst” vid 4 grader Celsius?
kommentaren borttagen
Dagens Nyheter: Antalet människor som fryser ihjäl har mer än fördubblats de senaste tio åren. Det är vanligt att påverkade personer och äldre med demenssjukdomar drabbas.
Det är inte så att det har svajat lite, utan det är en fördubbling och den håller i sig, säger Daniel Krona, läkare på Rättsmedicinalverket.
Varför fryser människor ihjäl när haven kokar enligt FN-chefen Guterres?
Roy Spencer skriver om sin syn på klimat, vetenskap, energi och koldioxid, inklusive USA:s Högsta domstols beslut 2009 att CO2 ingår i Clean Air Act.
https://www.drroyspencer.com/2025/02/reasons-why-regulating-co2-emissions-needs-to-be-reconsidered/
Läs och begrunda.
1,200,000,000:- för en 400m lång cykelbro låter inte som en smart investering…
https://www.dn.se/ekonomi/cykelbro-for-over-en-miljard-kritiseras-anar-aktivism/
Tänka sig – igår blev nog sista pimpelturen här I trollhättan, 8cm is.
Vi trodde vi skulle gå lottlösa efter att ha letat abborre på 4 – 10 meters djup halva förmiddagen – men vid fikapausen provade vi en grund och sandig vik, på 1m stod finfina stekabborrar, riktigt kul avslutning på pimpelsäsongen således – och hela förmiddagen dignade träden av rimfrost.
Mycket prat om en mild januari i år – men i trollhättan växte isen 14cm i januari, innan mildvädret drog in…
Nationellt för sverige så hade vi ca 30 mildare januarimånader mellan 1970 – talet och 1860 – talet..såå, inte särskilt milt enligt Mig!
Februari fick isen på min 11 kvadratkilometer stora hemmasjö att växa 16cm på mindre än 2 veckor – så inte heller februari kändes särskilt milt och igår var det nollgradigt fram till lunch och minus på morgonen – kändes som en hyfsat kall start på 1: a mars – varmare och mer vårlikt idag.
Veckan skall ge vårkänning säger dom, men risk för kallare väder därefter – dvs det mesta är sig likt…lägg inte 10 000 miljarder av eu- pengar på att hålla nere temperaturen – folk dör av kyla, dubbelt så många dom senaste 10 åren…
#39
”Hade min geografilärare fel som påstod att havsvatten (med ”vanlig” salthalt) är ”tyngst” vid 4 grader Celsius?”
Ja, han hade fel. 4 grader gäller sötvatten med 0 salthalt.
”Säger diagrammet att 1-gradigt vatten med 35 g/kg är ”tyngre” än 3-gradigt vatten med samma salthalt? (Svårt att utläsa tycker jag) ”
Ja, det har större täthet. Om du drar en vertikal linje i diagrammet i 33 (vilket innebär en specifik salthalt) så ökar tätheten ned till den diagonala gula linjen och sjunker sedan ned till den svarta diagonala linjen. Vid salthalter över 25 g/kg blir vattnet alltså tätare (”tyngre”) ända ned till fryspunkten.
Vid den svarta linjen fryser vattnet. Och is har lägre täthet än vatten (ca 0,9) vilket är skälet till att isen lägger sig på ytan istället för på bottnen.
#42 Joachim
Roy Spencer skriver: ”As I keep pointing out, the global energy imbalance caused by increasing human-caused CO2 emissions (yes, I believe we are the cause) is smaller than the accuracy with which we know natural energy flows in the climate system. This means recent warming could be mostly natural and we would never know it. I’m not claiming that is the case, only that there are uncertainties in climate science that are seldom if ever discussed.”
Hur skall en politiker bete sig ifall han/hon läser detta? Är allt så osäkert kan det också vara mycket värre än vi tror? Skall vi använda försiktighetsprincipen i tron lite mer värme än vi just nu tror kommer från CO2? Eller skall vi använda försiktighetsprincipen och inte vidta väldigt kostsamma åtgärder innan vi vet att dom är motiverade?
Politiker borde öppet tala om var dom står och varför – och sedan kan man tänka sig att det skulle påverka vilka av dem som får förtroendet att styra landet.
#45
Tack för svar – jag börjar få kläm på hur man kan använda detta diagram!
En sista fråga: i en luftpelare på 10 000 meters höjd (eller högre) så utgår jag från att tätheten vid basen av denna luftpelare är avsevärt högre än vid toppen eftersom gaser komprimeras vid tryck. Vätskor är ju svåra att komprimera men borde inte bottenvattnet i världshaven (flera tusen meter) ändå ha en något större täthet (än ytvattnet) på grund av det mycket stora trycket (bortsett från salthalt och temperatur)?
Ralf Marek, #47,
Jo, så är det. Vatten kan komprimeras. Men skillnaden i volym är väldigt liten, även vid havsbotten.
Adepten och Leif Åsbrink tack för
svaren 23/2 på Vulkan tråden
Den stängdes så det gick inte att svara där.
Intressanta och begripliga svar.
Klimatfunderingar till siten.
1) Fundering om avskogning av regnskogen inom Hadley cell området och hur det påverkar klimatet?
Enkel film här om Hadley Cell
https://www.britannica.com/science/Hadley-cell
Borde inte detta vara väldigt allvarligt för klimatet med förändringar här, med torrare (färre träd) på marken och mindre avkylande vattenånga att kondensera.
Mer exitering av värme och/eller mer instrålning -klarare? Kallare eller varmare?
Denna avverkning borde, som jag tycker, ha en mycket allvarlig påverkan på jorden klimat?
Att bevaka detta borde vara mer betydelsefullt och viktigt, än att som EU jaga koldioxid i våra långsamväxande barrskogar på eller i gränslandet till Taigan.
Om man nu är orolig för koldioxid (?) och minskat upptag vid avverkning och utsläpp av koldioxid från veden, så verkar det på mig som man missat det faktum att gammal hundraårig barrskog växer långsamt och tar upp mycket mindre koldioxid och producerar mindre syre än träd i åldern 20-60 år.
För att ha en majoritet av träd i den åldern krävs avverkning.
Skogsforsk (SLU) har skrivit om detta här:
”Dyr klimatnytta att låta skogen stå – Skogforsk”
https://www.skogforsk.se/kunskapsbanken/kunskapsartiklar/2018/dyr-klimatnytta-att-lata-skogen-sta/
2) Fundering om jorden som blir allt grönare och bördigare tack vare mer koldioxid. Vi kan mätta jordens befolkning någotsånär tack vare detta.
Men har denna ökande grönska någon påverkan på jordens temperatur?
Jag föreställer mig att fuktigheten och mängden vattenånga ökar?
Och nu till Magnus blomgrens favoritfråga. Solinstrålning, eller rättare sagt globalinstrålning. Jag snubblade över den här sammanställningen från vår huvudstad:
https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/solinstralning/
Diagrammet visar på (åtminstone) två intressanta saker.
1) Globalinstrålningen har ökat trendmässigt sedan grafens början 1985 – och detta med 13%.
2) den ovanligt varma sommaren 2018, som enligt Isabella Lövin (MP) var en försmak av den helvetesvärme som skulle komma att ödelägga våra liv i en snar framtid om vi inte omedelbums slutade släppa ut CO₂ – var i verkliga livet det år som visade på rekordhög (sedan 1922) globalinstrålning. Samtidigt visade Keelingkurvan sin vanliga lunk uppåt – inga rekord 2018, inte.
Det ligger troligen något i dina kommentarer om globalinstrålningen, Magnus….
#41 Intressant när det spekuleras i orsaker till fördubblade antal döda av kyla åren 2021-2023. Man vänder och vrider och landar i socioekonomiska orsaker. Att vintrarna dessa år faktiskt var ganska kalla nämns inte med ett ord. Omvänt när människor dör av värme pekas klimatförändringar direkt ut som den verkliga orsaken.
#50
Delvis svar på min fråga 1) inga tecken nu,
men inte helt om vad avverkningen kan ställa till i framtiden.
Klimat, klimatförändringar och atmosfärens allmänna cirkulation – Klimatupplysningen
https://klimatupplysningen.se/klimat-klimatforandringar-och-atmosfarens-allmanna-cirkulation/
Ingen synpunkt på fråga 2) om greening och klimatet?
Nr 51 foliehatt
Jojomen, instrålningskurvan följer temperaturutvecklingen exakt – och särskilt tydligt blir det 1860 – 1950 då solinstrålningen ökade kraftig liksom våran temperatur.
Första halvan av smhis långa temperaturkurva från 1860 visar en temperaturutveckling på 0,2 graderC per decennium – vi gick ju från mauder Minimum till modern maximum 1950..
DET gav en rejäl effekt!
Efter 1950 sjönk solaktivitet rejält och naturligtvis även temperaturen.
Såå, 1990 – talet, nytt modern maximum och naturligtvis ett rejält hopp upp i temperaturen.
Från 1980 – 2000 – tal ökade instrålningen kraftigt – ingen betvivlar att det orsakade en rejäl temperaturuppgång…men det bör inte uttalas offentligt, för då kan det bli prygel på statstorget.
Alla vet att mauder Minimum gav låga temperaturer på land och I havet, väldigt låga rentav.
Självklart måste temperaturen därefter öka när solen strålar in mer till ytan.
Solens roll för temperaturen är oomtvistad – frågan är hur mycket Co2 bidragit med?
Instrålningens kraftiga variation under några hundra år bör, rent logiskt ha bidragit med åtminstone någon hel grad Celsius – Co2 borde också bidra något eftersom det är en växthusgas – men till den observerade temperaturökningen sedan 1850, så blir Co2 bidraget ganska litet – till synes bara ett par tiondelar…för jordklotet har inte blivit flera grader varmare, typ 1 drygt grad.
Alla dessa temperaturvariationer, mauder Minimum och modern maximum, syns ju även I havet – solljus kan tränga ner 200m – återstrålning från Co2 bara i ytskiktet.
Återstrålning är oeffektivt för att ändra vattentemperatur – medans solen gör ett bättre jobb.
Vetenskapligt och logiskt…så undrar man varför instrålningen alltid tystas ner…är dom oroliga att kalkylerna spricker annars…eller?
#51. #52 och #54
Ja, den globala solinstrålningen har faktiskt ökat under de senaste decennierna till följd av minskade luftföroreningar, förändrad molnbildning och påverkan på ozonlagret. Detta samverkar med den globala uppvärmningen och klimatförändringarna, där mänsklig aktivitet bidrar till att vissa urbana områden blir ännu varmare, blötare eller torrare.
Trots att medier ofta lyfter fram värmeböljor som en stor hälsorisk, är kyla en betydligt större dödsorsak globalt.
Kyla: Cirka 4–5 miljoner dödsfall per år.
Värme: Cirka 500 000–1 miljon dödsfall per år.
Som jämförelse dör över 40 miljoner människor årligen av olika sjukdomar.
Man kan inte komma ifrån att tillgången till pålitlig och billig energi för uppvärmning och sociala insatser räddar fler liv än åtgärder för att minska koldioxidutsläpp.
Det som fascinerar mig är hur jordens havsströmmar fungerar som ett globalt cirkulationssystem, på många sätt likt blodomloppet i en levande organism. Precis som blodet transporterar syre, salter, näringsämnen och avfallsprodukter genom kroppen, fördelar haven syre, koldioxid, salter och näringsämnen över hela planeten.
Så, haven och blodet är båda livsavgörande cirkulationssystem som upprätthåller stabilitet och liv. Utan en fungerande havscirkulation skulle ekosystem kollapsa, ungefär som kroppen inte kan överleva utan ett fungerande blodomlopp. Det påminner om hur sammanlänkad vår planet är och hur beroende vi är av att dessa system förblir i balans.
#44 jag var också ute och pimplade abborre igår, dålig med fisk bara 5 fick följa med hem.
Däremot ca 50cm kärnis så det finns tid för fler försök.
Det kan vara svårt på havsfjärdarna känslan är att dom inte har börjat komma in mot lekvikarna ännu.