Hjälp! Det blir ingen mer snö!

independent
”Snöfall tillhör det förflutna” och ”Barn kommer inte att veta vad snö är”. Jo, jag tackar. För tio år sedan skrev Charles Onians i The Independent att det var lika bra att britterna vande sig vid vintrar utan snö. Bara någon gång då och då skulle snön återvända. Ni minns säkert farhågorna om inställda Vasalopp m.m.
Tio år senare ser det ut så här i Storbritannien:
BBC News
Tagna på sängen, ja. Men kanske är det dags att omvärdera prognosen om snöfria vintrar?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  God Morgon Maggie!
  Tack. Det ligger storartad komik i de väderprofetior som klimathotande meteorologer och andra alarmister gjorde för några år sedan! Utanför mitt fönster vräker snön ner just nu! Jag törs faktiskt  bestämt påstå att jag aldrig sett så mycket snö före Jul i mina hemtrakter.
  Hur är det med den saken nere i Skåne?

 2. Lars C

  Människan har påverkat klimatet, dels genom utsläpp av växthusgaser, dels genom de sk bruna molnen och skogsskövlingen. Den enda effekten som är känd är den från växthusgaser och främst då CO2. Som alla vet så är effekten av den gasen begränsad till 1 grad/dubbling. Sen då?
  Vi lever mitt i ett kaotiskt system som styrs både av solen och troligen mer avlägsna kosmiska fenomen. Att säga att det skulle varit kallare utan de växthusgaser vi släppt ut är säkert korrekt. Alla komponenter överlagras givetvis. Men nu pratar vi om ca 0,7 grader ojämt fördelade över klotet.
  Jag börjar bli så otroligt trött på alla dessa självutnämnda gudasöner som står på podiet likt domptörer med pinne i näven och med klar självsäker röst förklarar hur det är och hur det kommer att bli. Sanningen är att ingen har något som helst underlag ens för kvalificerade gissningar. Bara det faktum att människor som tillhör mänsklighetens elit vränger in och ut på statistiken för att anpassa verkligheten till just deras teorier, önskningar och politiska mål. Tja vad säger man, en sak är klar. Fortsätter trenden så har människan ingen framtid. Bara ren och oförfalskad forskning syftande till att ta fram hur saker verkligen hänger ihop kan ta oss vidare. Den nu inslagna vägen riskerar leda till ett medeltida mörker där kunskap bestraffas med döden.  Kanske inte kroppsligen men väl andligen.
  Vad vi bör göra är att få fram ett spann där temperaturen baseras dels på historik, dels på dessa o,7 grader i extra tillskott. Vi kan ta få fram ett troligt max/min värde och kan förbereda oss för båda alternativen. Men säkra kan vi aldrig bli. Det kan bli både kallare och varmare än vi kan ana.
   

 3. Herr Lundahl

  vi har nu gått varvet runt så att säga,
  http://www.youtube.com/watch?gl=US&feature=related&v=5ndHwW8psR8
  och ytterligare ett par varv bakåt… 🙂
  http://runeberg.org/sundtidn/1888/0036.html

 4. Labbibia

  Enligt Aftonbladet kan det lokalt komma en halv meter snö under söndagen…….
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8300683.ab

 5. Lejeune

  OT, fråga?
  Har DN stängt av sin kommentarfunktion?
  Någon mer som har upplevt samma sak?

 6. Slabadang

  AGW Insnöad!
  Är ett förslag till kommande rubrik!  🙂
  En artikel som inte uppmärksammats tillräckligt i skeptiker kretsar är den här  http://www.atmos-chem-phys.net/10/10941/2010/acp-10-10941-2010.html
  där de faställer tydligt bevis på samband mellan kosmisk  strålning och molnbildning.Eftersom förändringar i molnbildningen har 100 falt större påverkan på temperaturen än en motsvarande förändring av CO2 så är denna artikel av största vikt.
  Slutsatsen är enkel och stämmer väl överens med R Spencers linje att en förändring av molntäcket med en ensataka procent kan förklara hela uppvärmningen på 0,8 C och nu har vi fått en ny ”forcing” bekräftad som IPCC! AGWkyrkan inte har en susning om och som bevisligen helt för sig själv kan orsaka motsvarande temperaturförändringar på planeten.
  Nu så är en artikel från cern/cloudprojektet på väg genom Peer rewiev och resultaten ska bil intressant att ta del utav.Men genombrottet för de vetenskapliga bevisen för den kosmiska strålningens påverkan på molnbildningen har redan med den länkade artikeln stoppats i  vår co2 skeptiska köttkvarn.

 7. Slabadang

  Lejune!
  DN håller på att ”lägga om” sin moderering till det åsiktsregistrerande ”Interaktiv säkerhet” det är ett sätt att kringå meddelandeskyddet PUL och de grundlagsskyddade delarna om åsiktsregistrering. ”Interaktiv sökerhet” lyder inte under samma lagstiftning som våra MSM.I linje med att SVTs uppdrag och styrning inte omfattar det som de publicerar på WEBBEN.

 8. Labbibia

  Slabadang!
  Jag har nogsamt registrerat DN:s åsikt i klimathotsfrågan, och tackar numera nej även när de försöker att pracka på mig sin sk-tblaska helt utan kostnad!

 9. Slabadang

  Labbibia!
  Numer äter jag frukost med bluetothmusen i hand och datorn uppkopplad på storskärmen.Fördelen är att man fortfarande kan läsa till morgonfikat samtidigt som man slipper ockupera halva bordet med en tidning.Som bonus slipper man dessuton all skit som står i MSM och får tillgång till mer intressanta artiklar.Efter att jag sagt upp både DN och SVD har frukostarna blivit mysigare och att slippa läsa den hjärndöda AGW rapporterningen och kunna läsa alternativ.
  MSM har lämnat sin demokratiska funktion och blivit den politiskt korrekta  maktens manegekratta. 

 10. Labbibia: Det är länge sedan vi hade så mycket snö här i Skåne också. Jag tror jag får gå tillbaka till 80-talet. Nog för att det är mysigt när allting är vitt, men jag blir ju lite orolig över energipriserna.

 11. Michelangelo

  Engelska och Svenska politiker tycks vara lika hjärntvättade.
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8211944/Chris-Huhne-has-a-blueprint-for-a-green-cold-dark-Britain.html
  Frågan är vilka som åker ut först. De engelska är goda kandidater med 20 % ungdomsarbetslöshet och 3 faldig ökning av studiekostnader för dessa samtidigt som man underminerar landets och invånarnas  framtida ekonomi genom fullständigt huvudlös energipolitik. Lita på att de blir stora demonstrationer när det blir lite drägligare utomhus.
  Studera gärna kommentarerna till artikeln i länken . Där finns mycket matnyttigt , bl.a om hur Kina utnyttjar situationen.

 12. S. Andersson

  Haha, det här var kul! Tack Maggie.

 13. Claudius

  Men har det inte dykt upp nån klimattaliban ännu som påpekar att ”väder” och ”klimat” är helt olika saker — och att det kan få snöa här i Norden av bara den, och ändå kan ”klimatet” anses  bli allt varmare?

 14. Rosenhane

  God morgon!
   
  ”Marsipantårtan” på det runda bordet utanför fönstret har blivit drygt 2 dm högre under natten.
   
  Herr Lundahls #3 andra länk till Sundsvalls Tidning 1888 är  mycket intressant.
  Vintern 1408 låg isen mellan Norge och Danmark så att kunde norska vargar kunde fly undan kylan till ”tass” söderut.
   
  Fantastisk research av en dåtida journalist, något för Baltscheffsky och Bojs att ta efter.
   
   

 15. Labbibia

  Herr Lundahl # 3
  Stort tack för länkarna!
  Har du varit och hämtat bordet ännu? 😉

 16. Pär Green

  Läs Dr.Max
  http://andaslugnt.blogspot.com/

 17. Bim

  Labibia # 6
  Insnöade var de ju från början. Utsnöade är både bättre och mer önskvärt. 😀
  Sedan är det en sak till, innan jag visste att Pär Holmgren, Svante Axelsson, Al Gore, Anders Wijkman, Andreas Carlgren,  Pacauri och vår regering ljög oss rakt i fejset som några jävla Penocchio, så eldade jag upp mina svindyra, fina, handgjorda långfärdsskidor. Nu vill jag ha betalt!!!

 18. Magnus Olert

  Ja, det är kul att se hur profetiorna står sig. Men i ärlighetens namn kanske även detta citat från den tio år gamla artikeln förtjänar att lyftas fram:
   
  Heavy snow will return occasionally, says Dr Viner, but when it does we will be unprepared. ”We’re really going to get caught out. Snow will probably cause chaos in 20 years time,” he said.

 19. Bim

  Pinocchio, så klart. Ni vet? Han som är så lik Pachauri på näsan.

 20. Labbibia

  Bim # 19
  Det verkar finnas gott om ”träskallar” som Pinocchio i klimathotsbranchen. 😉

 21. Labbibia

  Magnus Olert # 18
  Heavy snow will return occasionally, says Dr Viner, but when it does we will be unprepared. ”We’re really going to get caught out. Snow will probably cause chaos in 20 years time,” he said”

  Occasionally betyder väl ” då och då”?
  Men nu har de haft 3-4 ovanligt kalla och snöiga vintrar på raken i England…….

 22. Magnus Olert

  Labbibia #21
  Jo, jag skrev inlägget innan jag läste Ingemars senaste: https://www.klimatupplysningen.se/2010/12/19/met-office-har-misslett-den-brittiska-allmanheten/ Det är ju storartad humor! Och ja, det är nog mer än ’occasionally’.

 23. Magnus

  Gjorde en sökning på CERN efter material och hittade den här utmärkta videon.  http://cdsweb.cern.ch/record/1181073 Summerar fint kunskapsläget inom den RIKTIGA klimat forskningen, den som går att bekräfta i laboratorium och verklighe och inte bara i svindyra datormodeller. Och som har predikativt värde. Snart kommer också CLOUDs första resultat. Bäva månde AGWarna. Då kommer vi se vilken sida som har de riktiga Förnekarna.

 24. Börje S

  Kikade på kommentarerna till Delingpoles senaste och fann det här:
  ”The following scientific organizations endorse the consensus position that ”most of the global warming in recent decades can be attributed to human activities”:
  American Association for the Advancement of Science
  American Astronomical Society
  American Chemical Society
  American Geophysical Union
  American Institute of Physics
  American Meteorological Society
  American Physical Society
  Australian Coral Reef Society
  Australian Meteorological and Oceanographic Society
  Australian Bureau of Meteorology and the CSIRO
  British Antarctic Survey
  Canadian Foundation for Climate and Atmospheric Sciences
  Canadian Meteorological and Oceanographic Society
  Environmental Protection Agency
  European Federation of Geologists
  European Geosciences Union
  European Physical Society
  Federation of American Scientists
  Federation of Australian Scientific and Technological Societies
  Geological Society of America
  Geological Society of Australia
  International Union for Quaternary Research (INQUA)
  International Union of Geodesy and Geophysics
  National Center for Atmospheric Research
  National Oceanic and Atmospheric Administration
  Royal Meteorological Society
  Royal Society of the UK
  The Academies of Science from 19 different countries all endorse the consensus. 11 countries have signed a joint statement endorsing the consensus position:
  Academia Brasiliera de Ciencias (Brazil)
  Royal Society of Canada
  Chinese Academy of Sciences
  Academie des Sciences (France)
  Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina (Germany)
  Indian National Science Academy
  Accademia dei Lincei (Italy)
  Science Council of Japan
  Russian Academy of Sciences
  Royal Society (United Kingdom)
  National Academy of Sciences (USA) (12 Mar 2009 news release)
  A letter from 18 scientific organizations to US Congress states:
  ”Observations throughout the world make it clear that climate change is occurring, and rigorous scientific research demonstrates that the greenhouse gases emitted by human activities are the primary driver. These conclusions are based on multiple independent lines of evidence, and contrary assertions are inconsistent with an objective assessment of the vast body of peer-reviewed science.”
  The consensus is also endorsed by a Joint statement by the Network of African Science Academies (NASAC), including the following bodies:
  African Academy of Sciences
  Cameroon Academy of Sciences
  Ghana Academy of Arts and Sciences
  Kenya National Academy of Sciences
  Madagascar’s National Academy of Arts, Letters and Sciences
  Nigerian Academy of Sciences
  l’Académie des Sciences et Techniques du Sénégal
  Uganda National Academy of Sciences
  Academy of Science of South Africa
  Tanzania Academy of Sciences
  Zimbabwe Academy of Sciences
  Zambia Academy of Sciences
  Sudan Academy of Sciences
  Two other Academies of Sciences that endorse the consensus:
  Royal Society of New Zealand
  Polish Academy of Sciences”
  Ojojoj, det var ingen dålig lista!
  CO2 är den huvudsakliga orsaken till klimatförändringar, har 18 vetenskapliga organisationer i USA + de afrikanska dito tydligen deklarerat.
  Mängder av bevis, alla oberoenda av varandra visar att det är så, och invändningar däremot går stick i stäv mot den etablerade, vederbörligen granskade vetenskapen. (Bevis?)
  Det ni!

 25. AOH

  Herr Lundahl # 3
  http://runeberg.org/sundtidn/1888/0036.html
  Tack Herr Lundahl för påminnelsen om en svunnen tid
  Nog gick det att uthärda dessa stränga dåtida vintrar när det fanns erbjudanden som:

  ”Stor bortslumpning av ett parti Cognac”

  2 kr för en kanna det heter duga.

 26. Slabadang #9
  Och vilket är då ditt nyhetsorgan på nätet?

 27. Labbibia

  OT
  Kikade in på vårt framtida energislag vindkraftens hemsida……
  Ser inte så ljust ut för Sverige med  framtidsperspektivet att vindkraften ska stå för energin…..
  Kolla in Gotland!
  http://www.vindstat.nu/

 28. Strictly Norrland

  I kvällens Agenda:
  Vad kommer vi att prata om 2011? I Agendas sista sändning för året tittar vi i kristallkulan tillsammans med Carl Bildt (M) och Maria Wetterstrand (MP) och ledarskribenten Katrin Kielos. Vilka blir de viktigaste frågorna i världen och här hemma?

  Jag tror mig ha en rätt bra aning om vad Maria Wetterstrand vill prata om.
   

 29. Efter att ha skottat bort den jättelika snövall plogbilen varje gång vräker upp framför mitt garage och efter att min svåger fick infarkt av att skotta snö beslöt jag mig för att aldrig mer utsätta mig för detta och sälja mitt hus samt flytta till stan. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Hyresvärldsmaffian har nämligen bildat en helig alians som förbjuder att man byter fastigheter eller bostadsrätter mot hyresrätter så här sitter ja nu i snön i år igen och även om jag skulle lyckas sälja mitt hus (sommarstuga obs) räcker inte pengarna till en hyresrätt istan dit jag vill.
  I år är det ännu jävligare snövallar utanför mitt garage. Själv är jag 62 år och torde vara för gammal för att hålla på med sånt här i längden.

 30. Glömde att säga att i kväll visar TV4 Hollywoodspektaklet ”The day after tomorrow” om en plötsligt uppdykande istid. Verkardock  vara ett troligare scenario än den globala uppvärmningsmyten.

 31. Dan

  Kalle #29:
  Här har du en med samma erfarenhet. Vem plogar man åt egentligen? Bilarna tar sig fram på gatan även om det är oplogat, sådana mängder snö handlar det för det mesta inte om. Enstaka fotgängare går säkrare i hjulspåren än på den blankpolerade skridskobana plogen lämnar efter sig. 
  Troligen inte heller för de boende på gatan som inom parentes får betala dagvattenavgift till kommunen om regnvattnet från tomten till äventyrs skulle rinna ut på gatan, denna grupps infarter fyller man ett par gånger per dygn med kommunens snö. Med rygg- och hjärtskador hos husägaren som resultat.
  Man kan gott ge f-n i att ploga tills man har tid att öppna infarterna, det tar ett par sekunder med traktorn.
  Vi får starta en egen blogg, ja en nationell väckelserörelse, om detta.
  Ploghatarnas Vänner, eller nåt.

 32. ThomasJ

  På tal om snö[-skottning]:
  En snöskottares bekännelse
   
  11:e December
  Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte
  varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn!
  Finns det något finare ställe i hela världen? Att flytta hit var det
  bästa idé jag någonsin haft. Jag skottade för första gången på flera år
  och kände mig som ung på nytt. Jag skottade både vår uppfart och trottoaren.
  I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren med snö igen och
  blockerade uppfarten, så jag fick skotta igen. Vilket underbart liv.
   
  12:e December
  Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse. Min granne säger
  att jag inte ska oroa mig, vi kommer absolut att få en vit jul. Ingen
   snö på julen skulle vara förskräckligt! Bob säger att i slutet på
  vintern kommer vi att ha så mycket snö att jag aldrig vill se snö igen.
  Jag tror inte att det är möjligt. Bob är en trevlig människa. Jag
  är glad att han är vår granne.
   
  14:e December
  Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit
  till -20. Kylan får allting att gnistra så. Vinden gjorde mig lite kall,
  men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna.
  Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt
  i snö igen. Jag insåg inte att jag skulle behöva skotta så här mycket, men
  jag kommer verkligen i form på det här viset.
   
  15:e December
  50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället.
  Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar.
  Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera.
  Jag tycker det är löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.
   
  16:e December
  Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade.
  Ont som fan. Frugan skrattade i en timme, vilket jag tycker var väldigt
  elakt.
   
  17:e December
  Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man
   ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Inget
   att göra utom att stirra på frugan och försöka att inte irritera henne.
  Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte för henne.
  Jag hatar när hon har rätt. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl
  i mitt eget vardagsrum.
   
  20:e December
  Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där
  skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två
  gånger. Försökte hitta en grannunge som kunde skotta, men dom var upptagna
  med att spela hockey sa dom. Jag tror dom ljuger.
  Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga,
  men dom var slut. Dom får kanske hem fler i mars. Jag tror dom ljuger.
  Bob säger att jag måste skotta annars kommer kommunen att göra det och
  sedan skicka mig en räkning för jobbet. Jag tror han ljuger.
   
  22:a December
  Bob hade rätt om att det blir en vit jul därför att det föll 32 cm
  till av den där vita skiten, och det är så kallt att det nog inte smälter
  förrän i augusti. Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och
  skotta, sedan blev jag tvungen att pissa. När jag klätt av mig, pissat och
  klätt på mig igen var jag för trött för att skotta. Försökte hyra Bob att
  ta hand om snöröjningen resten av vintern eftersom han har en plog på sin
  lastbil,
  men han säger att han inte har tid. Jag tror att den skitstöveln ljuger.
   
  23:e December
  Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle
  juldekorera huset i morse.
  Är hon knäpp eller? Varför sa hon inte det för en månad sen?
  Hon säger att hon gjorde det, men jag tror ta mig fan att hon ljuger.
   
  24:e December
  15 cm. Snön har blivit så hårt packad av snöplogen att jag bröt av
  snöskyffeln. Tror jag fick en hjärtattack. Om jag får tag på den djäveln
  som kör snöplogen ska jag dra honom i hans kulor genom snön. Jag vet att
  han gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag har skottat färdigt
  sedan kommer han längs gatan i 100 km i timmen och plogar igen det jag
  nyss skottat! Frugan vill att vi ska sjunga julsånger i kväll när vi
  öppnar julklapparna men jag är för upptagen med att kolla efter snöplogen.
   
  25:e December
  God jul. 50 cm till av den jävla skitsnön. Blev insnöad. Tanken på
  att skotta gör att mitt blod börjar koka. Gud vad jag hatar snön!
  Snöplogsföraren kom förbi och frågade om en donation. Jag slog honom
  i huvudet med snöskyffeln.
   
  26:e December
  Fortfarande insnöad. Vad fan flyttade jag hit för?
  Alltihop var HENNES ide. Hon går mig på nerverna.
   
  28:e December
  Fortfarande insnöad. Satmaran gör mig galen.
   
  29:e December
  25 cm till. Bob säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in.
  Det var det löjligaste jag har hört. Hur dum tror han att jag är?
   
  30:e December
  Taket rasade in. Snöplogsföraren stämmer mig på en miljon kronor för
  att jag slog honom i huvudet. Frugan åkte till sin mamma.
   
  31:a December
  Eldade upp det som var kvar av huset. Ingen mer skottning.
   
  8:e Januari
  Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig.
  Varför är jag fastbunden i sängen?
  ____
  Mvh/TJ

 33. Inge

  Labibia #27
  Det är tack vare denna ”enorma” energiproduktion som Gotland ska få en ny kabel till fastlandet för att kunna ”exportera” vindel. Kostnadför kabeln: drygt 2 miljarder.
  Dyrt dyrt!

 34. Staffan D.

  @32 kl17:   Vad gör man om strömmen går?  Och om det gäller hela stan…  Går och lägger sig?

 35. ThomasJ #32
  Rolig och läsbar historia om hur det kan vara att fixa sin snöröjning med egna resurser. 🙂
  Men jag kan ana att du kopierat texten eftersom den var så fri [utan] från konstiga små [ibland stora/halvstora] tillägg/ändringar… förtydliganden?
  Kan du inte be snöplogen på vägen utanför att hoppa över din vägstump?
  Då slipper du ju snövallen. Om det nu var ett problem som du kände dig bekant med.

 36. Dan #31
  Oj. Jag missade ditt inlägg när jag kommenterade berättelsen som ThomasJ bidrog med.
  Men du har ju lösningen ser jag.
  Bilda ett medborgargarde som stoppar onödig snöröjning i villaområden.
  Det ökar ju dessutom trafiksäkerheten i området eftersom det blir svårare att köra bil i för hög hastighet  🙂

 37. Jan-Erik S.

  TJ #32:
  Enormt bra och humoristiskt skivet!
  Det där borde du skicka till någon tidning och få betalt för 🙂

 38. #32 fick mig att skratta så tårarna rinner… just så korkad känner jag mig ofta….. ha ha ha ha stort tack…(det är som roligast då man känner igen sig… eller?)

 39. Dan jag plogade som fan på 80:talet sen gav jag upp och plogade mest banor på isen så ungarna kunde åka skridskor och med mina gamla bilar… parkeringar plattade jag till med de breda däcken på chevan… vad gör det om det är 10cm packad snö under fötterna?
   
  Här i Norge ramlar himlen bara ner och allt är borta, därför har jag lagt golvvärmeslangar i 200kvm av mina uteytor och ska lägga 200till på parkeringen då jag bestämt om det ska bli stengods, pigmenterad betong, eller marksten…
  Hur som haver så har jag inte köpt de anläggningar jag vill ha för att med spillvärmen hålla allt snöfritt (de finns inte, men jag vet exakt hur de ska konstrueras 🙂 )
  Tvåstegs snöslunga med en massa växlar odé är bara skit,,,, grävmaskinen duger… den tar 1,3m i draget men bara 250l i var skopa…. 220cm om jag jag kör med bladet… det tar för lång tid och är för trist…. typ som att bädda sängen…. den rivs ju upp mindre än ett dygn senare…Sisifosarbete  (jag vet att han lurade guden genom att lära sig älska att rulla stenar, men jag är allergisk mot evighetsarbeten… som de flesta av mitt kön…)

 40. Staffan Lindström

  # 38 … Gunnar…inte fastbunden i sängen utan att fatta varför, eller??? TCD aka SL

 41. Staffan Lindström

  #37 … Jan-Erik S. … Jag tror det finns ett amerikanskt original…troligen flera…kanadensiskt kan ju inte heller uteslutas…

 42. Staffan Lindström

  #41 … Just det… Kolla squidoo.com/snow shoveler
  t

 43. Dan

  Skotta trädgården gör man väl bara när det är absolut nödvändigt. Själva tanken är absurd.
   
  Min djupt kända åsikt är att det borde vara förbjudet för kommunen att ploga igen folks infarter.
  Har man inte tid eller råd att ta ett tag med traktorn för att öppna infarten efter sig så får man vänta med att ploga tills man har tid eller råd.
  En enkel och rätt självklar åsikt, men helt omöjlig i detta land. Villaägare ska klämmas åt, deras infarter plogas igen och deras regnvatten beskattas.
  Varför satte ni igång mig med det här? Nu kan jag inte sova i natt. Var är flaskan?

 44. Staffan Lindström

  #27 — TMF , vindkraftproduktionen verkar ha gått ner under noll… Ja Vattenfall skyr inga medel för att trissa upp priserna…
  Till Haag…

 45. Staffan Lindström

  # 44 Maggie, finns det en begränsningsfunktion inte mer än en post per typ 7 min?? Fick meddelande efter #44: ”Du postar kommentarer alltför snabbt. Sänk farten.” Spelade in det…

 46. #43 helt rätt men om du bygger uteplatser med stenmiljö och bubbelbad i stadsnära ”trädgårdar” så lägger vän av ordning in golvvärmeslangar i betongen så att en glykolblandning kan hålla ytorna över nollC med spillvärme…
  Eller hur Ingemar Nordin?

 47. Dan

  Men nu är det faktiskt så att jag inte kan bygga något bubbelbad i min starkt lutande trädgård. Det skulle rinna ut då, liksom. Och bli ännu halare när det fryser till.
  Nej, ploga upp våra infarter så blir allt bra igen.

 48. Staffan #45
  Enda tillfället jag får slikt är om man råkar trycka enter eller submit 2 ggr på samma inlägg
   
   

 49. Vilken fånig film jag tipsade om. Klimatalarmistisk goja om att uppvärmningen skulle skapa istid.

 50. Slabadang

  Tomas J!
  Fasen vilken kul story

 51. Dan det räcker med att våra politiska ledare inser att elektrisk energi är den viktigaste varan för välfärd… viktigare än kultur, idrott och SVT, viktigare än destruktivt bistånd och EUbidrag. viktigare än 15,4GSkr/år till FN som i handling visat att de motverkar alla mål organisationen skapades för att lösa..
   
  Bibliotek, ska enbart låna ut bildande litteratur, numer är det mest uppkopplade datorer, kolorerad press, CD och DVD..
  Lägg ner alla bibliotek, bara bort… alla kan ladda ner gratis mycket mer litteratur än smågangster och pänchisar kan ta in i skallarna… bara fatta … det är lika ute som att låna ut mjölkkannan på 60:talet… eller spinnrocken på 1900:talet
   
  Nu mer finns bibliotek för usla författare, bibliotekarier (mycket obildad yrkeskår, efter min djupintervjus undersökning..he he he sorry damer (de flesta är av det könet)) och fastighetsprofitörer..
   
  Bara lägg ner och sparka—bort… jobba, bidra eller inte…
   
  Visst skulle merparten av svenska medborgare vinna livskvalitet på ett drivmedelspris och en elkostnad som inte var högre beskattad än ett bibliotekslån, även om det innebar att man får betala för den kultur man upplever (den bästa kulturen produceras ideellt, som snart även journalistik)?
   
  Hä…. nej detta var för elakt… God Jul… och tag mig med en nypa salt, finn fel eller håll med…

 52. Rosenhane

  Agenda:
   
  Bråkröret Wetterstrand backar i retoriken om klimatet och Calle B pratar i nattmössan, tror att han varken är insatt eller intresserad av frågan men han har nog  tagit till sig en del av Andreas Carlgrens tirader.
   
  Känns lite som att dom har resignerat.

 53. Lena Krantz

  Rosenhane
  Så kände jag med, det händer i stort sett ingenting.
  Men en del spännande projekt är ändå på gång och det tycker jag är bra. Trots allt så behöver framtiden innovationer och exprimentlusta..

 54. #51 Jag min dumme fan gillade Calle för  i tiden och jag anser fortfarande att han verkar ha hög moral, men numer vet jag att han dessutom har extremt låg bildning och begåvning..
   
  Den enda i regeringen som kanske skulle klara godkänt är Borg..
   
  Det är skönt att betrakta eländet på håll om än det är kort…. 😉
   
  Så länge röstboskapen är så lättköpt, går det inte att leva i ett land som Sverige…. människor måste tänka, kunna och ta ansvar… mer än hälften bommar på alla tre kriterierna…
   
  Jag blir alltmer säker på att jag ska bli internationell och leva på en båt, uppkopplad men utan fast hemort… ingen adress…. bara e-mail… går det?  Klart… de ska jag fixa… statslös och iomd slippa ta ansvar för idiotiska politiker valda av rädda okunniga väljare…
   
  Jag ska bli världsmedborgare som bara tar ett brett ansvar för min art och allt annat liv på denna planet…. sen får galningarna i den svenska riksdagen och galnare EU-parlamentet för att inte tala om överkukúnästet FN, göra som de vill…  De blir en liten minoritet som jag inte måste ta hand om och hjälpa… eller ens bry mig om…

 55. Ska vi köpa en ö och utropa en ny statsbildning Lena K?
   
  Jag ger mig ut på spaning så får du snickra ihop grundlagar och allt som behövs för väldens första hållbara samhälle…
   
  Vi hörs om 15 år… då har jag fixat ö och all energiförsörjning, du får fixa medborgare odé…
   
  O.K.?

 56. Lena Krantz

  Gunnar #54
  Ja för tusan, men det måste vara en ö som ligger på varma breddgrader.
  Skotta vill man ju inte, heller hur?
  😀

 57. Bäckström

  #55
  Södra Grönland kanske?
  Där är ju varmare nu än här i Sthlm i allafall 😉
   
  /Bäckström

 58. Bäckström

  Men vänta nu, hade inte Sverige en liten ö i Karibiska havet?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Saint-Barth%C3%A9lemy
   
  Den ser lagom stor ut tycker jag 🙂
   
  /Bäckström

 59. Jan-Erik S.

  GL #53:
  Haha…exakt samma ska jag göra så fort min 13-åriga dotter vuxit upp.
  Köper en segelbåt (OE32 eller Allegro 33) som klarar oceanseglingar och lagom stora utan att underhållet ruinerar oss.
  Sen drar jag och tanten vart vi vill 🙂

 60. Lena Krantz

  Bäckström #56
  Ha ha…nu var du rolig.

 61. Lena du känner mig lite, i vart fall den ende i detta forum som kramats.. 🙂 skönt men kort.. såklart det blir en flott ö… funderar på Kap Verde… så ibland på Azorerna… på vintern fryser jag och tänker på Kap Verde… i somras var det …typ 32 var dag då jag var i stkhlskärgård… då tänkte jag att Azorerna blir bra… Min yngsta lillesyrra bor på Cypern… men jag vet inte…. nej… kanske en söderhavsö?  Jag har ju 15 år på mig att finna den geografiska placeringen… det känns svårare att skriva grundlagar och välja ut medborgare—
   
  Jan-Erik S… det finns en på detta forum som har inspirerat mig… Han tog en jordenruntseglats i en liten båt, lärde sig segla på vägen… fann kärleken om jag fattat rätt… eller var besöken i Indien senare?

 62. Lena jag kanske bygger en av mina flytande 1000åriga megastäder… då måste du finna 10.000.000. medborgare som spränger sig och andra så lite som möjligt…  helst bara med försvagade kinapuffar….  Fixar du det? eller ska jag satsa på ett intimt småsamhälle?

 63. Fidong… det är måndag och jag ät julstressad…
  God natt, sov gott och dröm vackra drömmar, väl medvetna om att mänskligheten aldrig haft så stora resurser som nu, det gäller bara att bli överens och ro åt samma håll…Ska det vara så svårt, då vi alla borde se samma mål?

 64. Jan-Erik S.

  GL #60:
  Läst det mesta vad gäller långseglingar. Seglat mycket själv och har länge funderat på att ge mig av.
  Kul att kunna utnyttja vindkraften till något som den fungerar för.
  Förvisso mer inställd på den traditionella rutten…Portugal (bunkra) – Västindien – Panama – Galapagos – Söderhavet – Röda havet (piratvarning förvisso så kanske Madagaskar- Sydafrika är bättre) – Medelhavet.
  När man gjort den trippen så kan man njuta av alla minnen och sommartid segla i nordiska vatten för att vintertid ligga i Medelhavet eller Paris.
  Faktum är att Sverige har världens bästa seglarvatten (sommartid) enligt de flesta världsomseglare.
  Inget tidvatten (kan nyttja naturhamnar).
  Underbar natur med fritt fiske.
  Skyddande skärgård (slipper inbäring).
  Ingen kompassdeviation.
  Utprickad skärgård.
  Allemansrätten.
  Piratfritt.
  Varierande vindförhållanden både i riktning och styrka… om-växling förnöjer.
  Lagom varmt.
  Dessutom har vi reservpropellrar som sitter på stolpar runt sveriges kuster. Bra att ha om propellern havererar 🙂

 65. Man behöver integåtill 80 talet för att hitta år med mycket snö,taex 1996 var
  mer snö,och kallt ända in i Maj månad sommaren var dålig ända till Juli,sen
  blev Augusti mer sommarlik.
  1999 det berömda snöläget i Gävle med över en meter snö,stan var nästan
  isolerad i en vecka pga av detta.
  Men minnet är ofta kort idessa sammanhang.
  ALI.K.

 66. 6#
  Tack för den länken,den var väntad.
  ALI.K

 67. Dan

  Såg filmen ”The Day after Tomorrow” igår kväll.
  Vilken fullständigt oförutsägbar intrig. Inte.
  Kul ändå att se varifrån Thomas, Uffeb m.fl. fått sin brinnande övertygelse från:
  En Hollywoodfilm.

 68. Lars C

  Gunnar Littmark!
  1000 åriga flytande megastäder. Hmm?
  Inga problem med materialval?

 69. Pär Green

  Lars C # 68
  Dagens politiker går bra som flyt-kuddar!
  Svar från en, angående varför vindsnurror:
  Vill vi få en säkrare energiförsörjning i verkligheten så är många små producenter varav många kan vara vindkraftverk den bästa lösningen. Tekniskt avancerade anläggningar med mycket stor effekt, som kärnkraftverk, är i verkligheten de sämsta pusselbitarna i ett tryggt energiförsörjningssystem eftersom bortfallet blir så stort när de faller ifrån.
   

 70. tty

  Pär Green
  Det är klart när ett vindkraftverk faller ifrån blir det ju i regel inget bortfall alls. Det perfekta alternativet!

 71. Pär Green

  tty # 70
   
  😉

 72. Pär Green

  Inför en alkotest för passerande till Riksdagen!

 73. Pär Green

  Ett svar från Jan Lindholm, MP!
  Angående vindkraft.
  (tycker fortfarande att det är dags för alkolås innan tillträde till riksdagen)
  Jag lever iverkligheten i högsta grad och behöver inte skämmas för något. Så mycket smörja som du sprider så förstår jag att du personligen förmodligen har drabbatrs och därför känner ett stort hat till samhället och de demokratiskt fattade besluten. Sen kan du ju veta att det är C och S som har varit eniga om den stora energipolitiksa uppgörelsen som styrt energipolitiken i Sverige. Så här långt har miljöpartiet alldrig ens varit inbjudna till några samtal om energipolitiken så det är delvis på grund av det som energifrågorna sköts så dåligt.
  Hade miljöpartiet fått styra energipolitiken sedan vi kom in i riksdagen så hade kärnkraften idag varit avecklad och ersatt med ett stort spektra av alternativa energislag i kombination med energieffektiviseringsprogram som ungefärligen skulle ha halverat vår nuvarnade energianvändning och trotts de tillåtit en kraftig expansion av vår industri. Tekniken finns för att göra saker smartare och det som inte redan finns ligger bårtom hörnet. Hade vi sattsat på teknikutveckling redan på 1980-talet hade vårt energikonsumtionsmönster sett rätt annorlunda ut idag. Men sådant är du förmodligen inte intresserad av.

 74. Pär Green

  Är skrämmande hur jan.lindholm@riksdagen.se
  får sitta i riksdagen!
  Info från Vattenfel;
   
  Än är det inte för sent att säkra elpriset,
  säger Sigge Eriksson. Ett bra val är Fast
  Elpris 3 år kompletterat med en Bytesrätt.

 75. Peter Stilbs

  Lindholm verkar inte ha alla hästar hemma. Otroligt vad mycket verklighetsfrämmande människor det finns i MP.

 76. Pär Green

  Peter Stilbs # 75
  Jag har framfört krav på alkolås innan tillträde till Riksdagen!
  Och borde kräva samma test innan utgång.

 77. Rosenhane

  Per Green#73
   
  Vad var det Jan Lindholm svarade på på?

 78. Peter Stilbs

  Pär Green – har Du kollat honom på Wikipedia (svenska) ? – han lär ha haft en del anmärkningsvärt för sig under åren som stärker diagnosen.

 79. Pär Green

  En enkel fråga, vad vindkraften tillför!
  Sen kan du ju veta att det är C och S som har varit eniga om den stora energipolitiksa uppgörelsen som styrt energipolitiken i Sverige. Så här långt har miljöpartiet alldrig ens varit inbjudna till några samtal om energipolitiken så det är delvis på grund av det som energifrågorna sköts så dåligt.
  Hade miljöpartiet fått styra energipolitiken sedan vi kom in i riksdagen så hade kärnkraften idag varit avecklad och ersatt med ett stort spektra av alternativa energislag i kombination med energieffektiviseringsprogram som ungefärligen skulle ha halverat vår nuvarnade energianvändning och trotts de tillåtit en kraftig expansion av vår industri. Tekniken finns för att göra saker smartare och det som inte redan finns ligger bårtom hörnet. Hade vi sattsat på teknikutveckling redan på 1980-talet hade vårt energikonsumtionsmönster sett rätt annorlunda ut idag. Men sådant är du förmodligen inte intresserad av. ”

 80. Rosenhane

  PeterS
  Å fan, han är elallergiker också, då förstår jag!

 81. hahn

  Ali K #65.
  Den värsta vinter jag kan komma ihåg, inte på grund av snömängden men långvarig kyla, och obrutet snötäcke var 2006/2007. Just det! Vill minnas att snön kom redan i början på Nov och så sent som till påsk snöade det i Dortmund i Tyskland när jag var där. De förstod ingenting och sa att normalt så hade tulpanerna slagit ut, men nu var det full vinter. 2006/2007 är väl inte speciellt länge sedan?
  Eller hade ni redan glömt?

 82. ThomasJ

  Pär G. #74 m.fl.: Då du har ’kontakt’ till Jan L., kan du måhända be, nä uppmana, honom att ta sig tid att kolla in denna dokumentär från 1990!
  5 x ca. 10 minuter + en intro, här:
  0 (intro)
  http://www.youtube.com/watch?=CQzc32GHrhw
   
  1
  http://www.youtube.com/watch?v=59HS6g58Y9k
   
  2
  http://www.youtube.com/watch?v=8CVtLTwfsDM
   
  3
  http://www.youtube.com/watch?v=vQhI6RgFiHY
   
  4
  http://www.youtube.com/watch?v=pgUvhTN5KPE
   
  5
  http://www.youtube.com/watch?v=m7zXN4vHm1o
  Egentligen ett ’måste-se’ för alla i el-itärer riksdagen!
  Mvh/TJ 

 83. Jan-Erik S.

  Angående Jan Lindholm.
  Läste på Wikipedia bl.a. om hans 2 motioner till riksdagen.
  Tomtar finns tydligen året runt. 

 84. Rosenhane

  Och inte nog med att han inte kan stava som folk, han har kopplingar till antroposof-lobbyn, här finns det många hundar i mossen! 🙂
  Vad har han egentligen för relation till Carlgren?
  Borde redas ut…..

 85. Toprunner

  Jan-Erik S. #82:
  Hehe… han vill b.la. förbjuda raketer . Undrar om han personkryssade sig in i riksdagen? Underlaget för taltrattar synes tämligen magert i miljöpartiet.

 86. Pär Green

  Rosenhane # 83
  Det finns fler! Ser fram emot vindkraft lven i riksdagen
  Jag har vindel hemma o det fungerar utmärkt.
  Mvh gunvor
  Sänt från mobiltelefon genom riksdagens mobila e-posttjänst
  gunvor.g.ericson@riksdagen.se
  lven kanske skall vara även!
  Nykterhetstest vid in/utgång i riksdagen!
  Är rädd för att ingen är nykter!

 87. Pär Green

  På fråga, hur mycket vattenkraft reglerar vindsnurror!
   
  Jag kan långtifrån allt. Det är faktisk en av de viktigaste kuinskaperna, att inse att man inte kan allt. Svaret på din fråga kan du få från olika håll med väldigt olika svar. Tyvärr är det så att det finns särintressen som väljer att formulera sina kunskaper på olika sätt och därför blir det svårt att tolka. Men ett svar som är ganska vanligt är att den svenska vattenkraftens reglerkapacitet redan till stor del är tagen i anspråk för att balansera variationerna i den Danska vindkraften. Den beskrivnigen mynnar därför ut i att någon reglerkapacitet för svensk vindkraft finns knappast kvar. Sen kan man ju välja att lyssna till Energimyndigheten i stället som hävdar att de 17 TWh vinskraft som är planmålet inte erbjuder några svårigheter för den svenska vattenkraften att balansera.
  Min personliga uppfattning är att det är svårt att ge ett bra svar på en sådan fråga eftersom vi inte vet vart det komemr att byggas vindkraft. Balansproblemen blir helt olika om all vindkraft byggs i södra Sverige eller om den sprids jämt över landet. Får vi en rejäl utbyggnad av vindkraft utmed den Norska atlantkusten och möjligheter till en samreglering även mot den så blir problemet ett helt annat. Sen spelar det naturligtvis stor roll vilka praktiska lösningar exempelvis ABB tar fram när det gäller att skapa effektlager i ett smart nät.
  mvh/
  Jan Lindholm, Miljöpartiet de gröna/ Green party
   
  Är han nykter?
   

 88. Håkan Bergman

  Nej nej Pär Green, under medeltiden lär man i dåtidens stadsfullmäktigen ha tagit dom viktiga besluten i två omgånger, först på nykter kaluv och sen samma debatt och beslut efter en försvarlig mängd öl, ger en bredare genom lysning av frågan, vi kan kalla det för kvalificerad majoritet, och självklart ska det läggas ut på nätet. Vidare vill jag att riksdan byggs om till en kopia av britternas House of Commons, lite intimare, mera fight:
  http://www.youtube.com/watch?v=7ba7glghZ4w&feature=related

 89. Pär Green

  Håkan Bergman # 87
  Efter svar från Jan Lindholm har vädjat om alkotest vid ut/ingång till Riksdagen vår Fredrik!
   
   

 90. Pär Green

  Till vår Fredrik
  skulle det vara!
   

 91. Jan-Erik S.

  PG #85:
  Sanslöst…
  Var det inte Birgitta Dahl som på 70-talet (?) appropå kärnkraft sa något om att det borde vara enklare att koka vatten än att använda kärnkraft?

 92. Jan-Erik S.

  HB #87:
  Var det inte vikingarna som hade en ”brainstorming” under intag av anseeliga mängder mjöd för att dagarna efter utvärdera idéerna?

 93. Jan-Erik S.

  Tilläggas bör att dagarna efter så var de nyktra.

 94. Slabadang

  Angående Lindholm!
  Det är kul när folk erkänner sig som idioter.Ännu roligare blir det när de sedan till och med skryter om det! 🙂

 95. Håkan Bergman

  Man kan göra stora besparingar också, räcker med halva riksdan för att komma upp i samma antal åsikter.

 96. Pär Green

  Slabadang # 93
  Jag lider!
  Varför skall Sverige styras av mindre vetande?

 97. Jan-Erik S.

  Slabadang #93:
  Jag tror att de styrs av mindre vetande pga att det är det enda de duger till.
  Ärligt. De dugliga går till yrkeslivet istället för oavlönat eller dåligt betalt politikerarbete. Förvisso skapligt betalt som riksdagsledamot men innan det.
  Sen…när det gäller kompetensen så väljs företrädesvis partianhängare som helhjärtat och aktivt ängnat sig åt…just partiet och varit PK.
  Personval kan hjälpa upp det men men…vilka får ställa upp i personval nu?
  Jo just det. De politiskt korrekta.
  Suck.

 98. Jan-Erik S.

  PG #95: Skulle det vara.

 99. Därför  är  det  nu  Internet  bloggen,  som  tar  över  när  alla numera   nu  äntligen  snabbt  döende  genomskinliga  patetiska  fejk  demokratiska  yttrandefrihet tidningar  inför central  Svensk    åsiktsregistrering   via  ”Interaktiv Säkerhet”  #L#
  http://www.gluefox.com/kontr/demokrati.shtm
   
  http://politisktinkorrekt.info/2010/02/16/politiskt-korrekt-medias-censur-avslojas/
  Politiskt korrekt medias censur avslöjas!
  Alla har vi väl upplevt hur dagspressen frekvent censurerar artikelkommentarer så fort dom inte håller en tillräckligt hög nivå av politiskt korrekthet. PI har nu fått ta del av förklaringen till hur denna censur ofta går till. Det är nämligen lite mer komplicerat än att det sitter en trött redaktör och slentrianraderar allt som inte passar in i ”svensk mall för politiskt korrekthet, revision 1.A .”
  Som alla vet så finns det en närmast kuslig likhet i vilka kommentarer som ständigt censureras bort från Expressen, Aftonbladet, DN, TV4 osv osv. Kan det finnas en gemensan nämnare, månne? Svaret kan finnas hos företaget ”Interaktiv Säkerhet” som enligt sig själva arbetar med ”kontroll och hantering av användargenererat material”. Bland referenserna ser man bland annat att TV4, Aftonbladet och Expressen finns genererade. Expressen själva nämner bolaget på denna länk.
  ”Interaktiv säkerhet” nämner bland annat att man är utbildade av rikskriminalpolisen gällande pedofili och rasism. Man samarbetar dessutom med Fojo (Institutet för fortbildande av journalister). Vad som försiggår inom Fojo kan man bara gissa, men kursen ”Folkhem och Förort” ger väl en fingervisning……
  Klas Karlsson, VD på ”Interaktiv Säkerhet”, har varit inblandad i en spärr av bloggen Muslimska Friskolan från SydSvenskans webbsajt. Bolaget har också uppmärksammats på bloggen Cornucopia? där man i en artikel skriver om ”Interaktiv Säkerhet”, där kallat Censur AB.
  Istället skall det handla om något få känner till. Nämligen Censur AB. Eller närmare bestämt det Varbergsbaserade företaget Interaktiv Säkerhet Norden AB, ett dotterbolag till Körberg Schottenius Partners AB. Jag låter det vara osagt om namnet Schottenius har något med DN:s kulturchef Maria Schottenius att göra eller om det är en slump.
  Företaget Interaktiv Säkerhet Norden AB har iaf hand om censuren, förlåt modereringen, av kommentarer, forum och Twinglylänkar hos en lång rad aktörer. Kundlistan är enligt dem själva bland annat Dagens Nyheter, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, TV4, GP, norska VG Nett, norska TV2, Bilddagboken, LunarStorm, Mötesplatsen, KP-Webben, Blip, norska Motesplassen, Malmö Stad och Svenska Innebandyförbundet. Man får förmoda att det finns fler kunder, bl a i Finland, då man har haft platsannonser där man sökt finsktalande personal. Kundlistan ovan är väl de som gått med på att vara referenser.
  Här har vi ju ytterligare en stor brist gällande den demokratiska trovärdigheten i det politiskt korrekta medialandskapet. Man anlitar en privat aktör för att sortera bort kommentarer, Twinglylänkar och annat som kan antas vara för frispråkiga i beskrivningen av det mångkulturella helvetet som Sverige befinner sig i. Det är definitivt djupt oroväckande att en privat aktör tillåts dominera inom Internetcensuren i Sverige.
  Tipstack till Sparken

 100. HAHN 81#
  Varm sommar kan följas av en kall ’peak,
  Kan nämna år 1969 var en rekorkvarm sommar,som följdes av en kall
  ’peak’ Jan 1970 med snö ända till mitten av April 1970,sommarn
  därefter blev kylig också.
  ALI.K
   
  blev isbe
   
   

 101. HB #87: Var det inte vikingarna som hade en ”brainstorming” under intag av anseeliga mängder mjöd för att dagarna efter utvärdera idéerna?