Herreminskapare!

Här har vi en liten nyhet som borde få även de främsta förespråkarna för vindkraft att dra åt sig öronen. Ett företag som kallar sig WePOWER (antagligen i Obamas ”Yes, we can” spår, som t.o.m. Almi Företagspartner anammat i sina annonser) presenterar en ny typ av vindsnurror. De kallas PacWind och deras konstruktion gör det möjligt att applicera reklambilder på bladen. När bladen snurrar bildas en animerad reklambild.
Vindsnurra tillika reklampelare
Konceptet innebär alltså att vi teoretiskt sett skulle kunna få tusentals kaleidoskopliknande reklampelare ute i naturen. Är det någon mer än jag som tvivlar på den här idén?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. B. Valinsky

  Ur en rent teknisk synvinkel, dvs att utvinna energi ur vinden, är nog inte kontruktionen i sig så tokig. Färre rörliga delar, större yta som fångar vinden, inga dyra och driftkänsliga växellådor samt avsaknad av den elmotordrift(!) som idag krävs för att vrida en trebladig rotor mot vinden.
  Sen…… kommer ju det som alltid hänger ihop med vindkraften som företeelse; estetik, effektivitet, et.c. Och även här finns nog MYCKET önska

 2. Gunnar Littmarck

  Jänkarna är ofta lite plastiga.
  Om jag inte minns fel sen jag var i Buffalo och kollade vigselfallet, så hade de tidigare dämma upp för att fixa så det blev mer dramatiskt (undan med en massa sten) , när de ändå gjorde naturen vackrare monterades belysning innanför.
  Kostnaden för Amerikas vindkraft kontra ny kärnkraft kan ni läsa om i energy from thorium bloggen.
  (den bloggen har numer alla i sina favoriter så jag länkar inte)

 3. Christopher E

  B. Valinsky:
  Jag tror du har rätt om tekniken. Vertikala snurror ska provas här på västkusten och har nog tekniska fördelar, vilket gör dem marginellt mindre usla än vanliga propellrar.
  Elmotordriften stämmer. När det är strömavbrott hemma behöver man bara titta ut genom fönstret för att se om det är en propp eller hela området. I det sistnämnda fallet stannar snurrorna… (Det är helt OK att tycka synd om mig som bor i ett landskap fördärvat av vindkraft, även om jag misstänker att de gröna ideologerna i storstäderna aldrig kommer att fatta vilket miljöbrott vindkraften är).
  Ordet estetik och vindkraft hör inte hemma inom ett ljusår från varandra…. 🙁

 4. Magnus

  En som marknadsförde vertikala ”snurror” menade har fördelen att de genererar energi vid alla vindhastigheter,  alltså även energi vid orkan, samt har en jämnare output.
  Vidare ska de vara tysta — och de är nog lite enklare, dödar inte så många fladdermöss och fåglar mm. Men om det är ekonomi i dem utan subventioner vet jag inte. Reklam lär inte räcka långt. (Sån har man väl  av naturliga skäl vid större vägar.)

 5. Magnus

  Christopher:  ”…jag misstänker att de gröna ideologerna i storstäderna aldrig kommer att fatta vilket miljöbrott vindkraften är).
  Ordet estetik och vindkraft hör inte hemma inom ett ljusår från varandra”

  Läste en diskussion mellan några nationalekonomier om vindkraft, och de var positiva till den eftersom den var så estetiskt tilltalande där när man gick ner för landning i Köpenhamn. De lär aldrig har bott nära vindkraft eller känna till den forskning som gjorts om hur vindkraft påverkar närboendes hälsa. (Det är nog trots allt de reella upplevelserna av fenomen som avgör om vi anser att det är snygga eller inte.)
  Att de som ekonomer köper vindkraften på premisserna att den var snygg från ett flygplansfönster var ju också lite märkligt — men jag orkade just då inte ta en diskussion/debatt med dem om det.

 6. István

  Man kan säkert få patentstöd hos Almi för dylik ”uppfinning”.
  Iden är dock inte ny. Har sett sådan roterande lustighet som reklam utanför frisör salonger förut.
  Det är där den har sin givna plats!
  Samt på toppen av en ventillationsrör, för att suga frånluft.
  Vanligt på fartyg.
  För utvinnande av energi är den dock värdelös.
  Det är en populär missuppfattning att ”stor fångyta” i sig skall ge bättre effekt.
  Aerodynamik är svårt. Men se praktiken. Ju större verk desto färre blad. Dom riktigt stora är tvåbladiga och det finns tom. ide om enbladigt verk. (Med motvikt såklart)
  Så jag är inte orolig att vi får se dom här skönheterna i naturen.
  Även den goda viljan finns.

 7. Vindkraftverk kan vara ganska vackra att se tycker jag.
  Jag besökte Danmark för många år sedan och stördes inte ett dugg av de rytmiskt roterande vingarna när jag såg dom på avstånd från bilen.
  Jag minns också att vi campade vid kusten med ett vindkraftverk alldeles inpå knuten. Swosh, swosh, swosh.
  Det lät ungefär som vågorna som rullade in från havet. Ganska rogivande.
  Men en dag var det helt vindstilla. Usch vilket fult inslag det plötsligt blev med alla spretande jättepropellrar som pekade hit och dit… 
  Så jag är tacksam för att vi än så länge slipper de där tornen i vår fjällvärld. Illa nog att granarna börjar skjuta i höjden på kalfjäll där inga skidliftar får byggas på grund av ”miljövärnet”. 

 8. B. Valinsky

  Christopher E.
  Du och jag kan ha en tävling i vem det är mest synd om. 10 minuter med cykel i rätt(?) riktning och jag ser Lillgrund – vad det är??? Läs och begrunda; http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/518304omxva/518334vxrxv/518814vxrxe/521124omxvi/521154vxrax/522474lillg/522564vindk/index.jsp
  Man kan hålla sig för skratt.

 9. Vacker vindkraft?
  Jag måste hålla med de som tycker att det är ett störande inslag i naturbilden även när de snurrar.
  Att jag upplevde dom som ganska estetiskt tilltalande i Danmark berodde nog på att landskapet i övrigt var ganska platt och tråkigt.
  Men att förstöra havsutsikten eller fjällvärlden och böljande skogslandskap med propellrar på torn känns trist.
  Än värre om det blir stora ”roterande soptunnor” med reklam.
  🙂

 10. Christopher E

  B. Valinsky:
  Å fy, visst känner jag till Lillgrund, har sett det från bron.
  Mitt svar i denna smaklösa och deprimerande tävling är att jag riskerar att få detta utanför fönstren från min nybyggda fastighet… på landsidan är det redan massvis med blinkande, snurrande missfoster. Man vill gråta.
  Mer fakta om eländet…
  http://www.raddahallandskusten.se/
  http://www.favonius.se/skottarevsproj.php
  Vi lever i en hemsk tid.

 11. B. Valinsky

  Christopher E  #10
  Jag beklagar, du vann!

 12. Gunnar Littmarck

  Nu har jag funnit slangen som en remskiva nött hål i, fyfan för moderna bilar????? jag hade fixat dette med en sten och en träpinne längs vägen på en kvart på en gammal Amason…
  Först skruva loss hela hasplåten så allt jävla jidder ovanifrån till motorjäveln syns, så bort med en km ledningar och slangar som sitter ovanför..så..jävla trist.
  Vad gäller vindkraft och argument mot duger ekonomi.
  Kunde lillegrund ge vinst på 50miljoner/år i intäckt, då vore det framtiden…
  Studera siffrorna ni som bor i landet lagtom som skäms lite att det finns.
  När jag kommer igång med 56mil bilresa ska jag fundera på energi/tid.. vad betyder det???
  Man kan ju jämföra lite med accellerationens sekundkvadrat, men den funkar ju att härleda.
  Jag misstänker att forumets nytillkomne behagar ge oss en nöt.
  Nu har jag det energi/tid blir kraftacceleration… så får jag funder på något annat…

 13. Christopher E

  B. Valinsky:
  Ja, tyvärr, men jag önskar ingen annan att ”vinna” något sådant här heller.
  Förydligande; den första länken är en visualisering. Projektet avgörs i miljööverdomstolen nu. Det har redan passerat mijödomstolen som avslog min och mångas överklagan därför att vi inte kommer kunna se verken på grund av avståndet… !!!??? Mindre än 10 km, 170 m höga, blinkande ljus. Jag ser mindre snurror betydligt längre bort på landsidan. Verkligheten är värre än ”1984”. Just nu är bara kammarkollegiet och fiskeriverket på vår sida.

 14. Magnus A

  1984 låter inte som en överdrift.
  Mauds final solution — Endlösung –, som folkpartiet accepterade igår, är väl 30TWh och dubbelt upp mot de 6000 nya vindkraftverk (ovanpå dagens knappt 800) som skulle byggas enligt Alliansens tidigare beslut? Skulle de inte skippa miljöprövningen och bara ha bygglovsprocess?
  Vindkraft är, precis som biobränsle, ett ogenomtänkt mantra.

 15. Magnus A

  Jag tror förresten att vindkraftexpansionen kommer att komma av sig långt innan Mauds mål uppnåtts (efter kanske en fördubbling av dagens 800 turbiner eller nåt). Diskussion om miljöpåverkan och ekonomi lär öka och vindkraftsbolag och statens ekonomi kan få problem. När klimatfrågan imploderar fungerar inte längre vindkraft som mantra.

 16. Lars G

  ….och kostnaden för rivning av Vindmöllorna och återställande av marken finns inte med i vindmöllekalkylen till skillnad mot t.ex. kärnkraften.

 17. Gunnar Littmarck

  #10
  FY jag som egentligen gillat dem.
  Det är bara att flytta, eller vänta 15 år, då är de rivna och några nya kommer aldrig på tal.
  Köpte jag min sista fastighet för att se solen gå ner i västerhavet och  någon tvingade mig att betala för dessa stressande blinkfyrar, blev jag kanske terrorist.
  Det blir både fulare och mer störande av att de står och symboliserar ekonomisk dårskap av okunniga självgoda politiker.
  Hur länge finner sig svenska elkonsumenter att betala detta?
  Jag tror att många kommer bygga egna verk för att slippa betala.
  Hur blir det med vindel om den driver upp priset så det lönar sig att inte vara ansluten?
  Snart har vi billiga batterier då kan sol vind pelletsdrivna Sterlingverk..en massa småskaligt tjafs, byggas för att slippa betala de Christopher ska få utanför förnstret.
  fastigheter kommer kunna gå ihop från så små som 15 hushåll, med gemensamt MSR teknik.
  Då får alla drivmedel och all elkraft för en kostnad av några miljoner, i 60 år… (nu ligger jag 25 år fram i tiden)

 18. Christopher E

  Magnus A:
  ”Jag tror förresten att vindkraftexpansionen kommer att komma av sig”
  Hoppas du (och Peter Eriksson!) har rätt! Medans vi har någon natur kvar.

 19. Anders Ö

  Är det något fel på mig som inte tror på AGW men är positiv till vindkraft?

 20. Anders Ö

  Jag är dessutom en svuren kärnkraftsmotståndare.

 21. Magnus A

  Christoffer. Ja, jag hoppas att Peter E  har mest rätt i sina fraser syftande att misskreditera de borgerligas klimatpolitik (inom ramen för klimathysterin). Inget uttalande kan nog vara mer pessimistiskt (eller utanför klimathysterin optimistiskt). Orsaken till att jag tror att vansinnet tappar fart är förstås diametralt motsatt Peters. 🙂
  Beklagar att du fått vindkraft på det sättet! 🙁

 22. Magnus A

  Anders Ö: ”Är det något fel på mig…”
  ”Jag är dessutom en svuren kärnkraftsmotståndare.”
  Du säger det ju själv… 😉 😉 😉

 23. Anders Ö

  Tack för den passningen. 🙁
  Jag förstår inte varför energifrågan ska blandas ihop med klimatfrågan.
  Gillar denna blogg för den information som finns här men har svårt att svälja lobbyverksamheten för kärnkraften. Är den nödvändig?
  Var ska man ta vägen om man gillar förnyelsebar energi, dissar kärnkraften men får utslag av AGW-hysterin.

 24. L

  Anders Ö, gör som Maud Olofsson, säg att du är emot kärnkraft men kan leva med den om inget bättre erbjuds. Det har du trots allt gjort ganska länge nu. Hoppet står förstås till nyutvecklade processer och annat bränsle till reaktorerna. Enstaka mindre vindkraftverk för lokal elproduktion tycker jag också att man kan leva med, men vindkraftparker är ren miljöförstöring.

 25. Anders Ö,
  Känn dig varmt välkommen trots ditt motstånd till kärnkraft!
  Jag är också negativ till gammal kärnkraftsteknik, men jag har blivit ”skeptiskt nyfiken” på TMSR-tekniken.
  Och regeringens utspel om fortsatt kärnkraft var bara ett politiskt utspel. Ett sätt att säkerställa vinst i nästa val helt enkelt.
  Ska bli intressant att se Agenda ikväll när Reinfeldt och Sahlin ska debattera energifrågan.  😉

 26. Gunnar Littmarck

  #10

  FY jag som egentligen gillat dem.

  Det är bara att flytta, eller vänta 15 år, då är de rivna och några nya kommer aldrig på tal.

  Köpte jag min sista fastighet för att se solen gå ner i västerhavet och  någon tvingade mig att betala för dessa stressande blinkfyrar, blev jag kanske terrorist.

  Det blir både fulare och mer störande av att de står och symboliserar ekonomisk dårskap av okunniga självgoda politiker.

  Hur länge finner sig svenska elkonsumenter att betala detta?

  Jag tror att många kommer bygga egna verk för att slippa betala.

  Hur blir det med vindel om den driver upp priset så det lönar sig att inte vara ansluten?

  Snart har vi billiga batterier då kan sol vind pelletsdrivna Sterlingverk..en massa småskaligt tjafs, byggas för att slippa betala de Christopher ska få utanför förnstret.

  fastigheter kommer kunna gå ihop från så små som 15 hushåll, med gemensamt MSR teknik.

  Då får alla drivmedel och all elkraft för en kostnad av några miljoner, i 60 år… (nu ligger jag 25 år fram i tiden)