Hemligheten bakom vindkraften heter vattenkraft

Einar Fjellman från Ängelholm har inte mycket positivt att säga om vindkraften i sin insändare i Östersunds-Posten.
/citat ur artikeln/
”I Sverige fungerar vattenkraften som reglerkraft, det är den hemlighet som Fortum avslöjar. Nu börjar det tydligen gå upp för delar av alliansen vad detta egentligen innebär. Nu menar den moderata partistyrelsen att en större produktion av vindkraft kräver mer vattenkraft och man vill att mer vatten ska få lagras i magasinen. Alltså ska mer mark få läggas under vatten. ”Jag erkänner att det finns en nedsida för lokalmiljön”, säger Lars Lindblad som lett den arbetsgrupp som tagit fram förslaget (SvD 12 maj).
Jag tycker att den moderata partistyrelsen ska börja fundera på om det inte finns fler nedsidor i vindkraftsatsningen. Sverige är med dagens produktionsresurser självförsörjande på elkraft under överskådlig framtid. Varför ska vi ersätta billig och pålitlig vattenkraft med dyr vindkraft? Vindkraften bidrar inte till minskning av våra klimatutsläpp, vind eller vatten är lika rena. Varför ska vi då förstöra landskap och boendemiljö för tusentals människor? Ska vi tvångsmatas med dyr vindkraft bara för att Fortum och andra vattenkraftproducenter ska kunna sälja reglerkraft när det inte blåser?
Vad ska vi egentligen ha vindkraften till? I den frågan döljer sig den verkliga hemligheten.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. arga gubben

  Vindkraft ser gulligt ut och verkar rätt hos de som har ett naivt synsätt.
  Annat skäl ser inte jag.

 2. L

  Vindkraft borde passa bäst där man också kan använda solkraft, då kan dom komplettera varandra tills det blir en mulen vindstilla dag…

 3. Håkan B

  Ingen bra dag att argumentera för vindkraft: http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm

 4. Labbibia

  Men hur är det med källarkraften då? 😉
  Skämt åsido, även om man gör större fördämningar till de redan existerande vattenkraftverken, så lär de väl knappast räcka till ändå, den dag våra nuvarande kärnreaktorer fasats ut på grund av ålderskrämpor.
  Om vi alltså ändå måste bygga nya kärnreaktorer, varför överhuvudtaget lägga en massa pengar på fula, bullrande, ineffektiva, och dyra vindsnurror?

 5. arga gubben

  Därför att vi älskar att upprepa våra dumheter. Avveckling av Barsebäck – utbyggnad av vindkraft! Ser Ni inte den logiska och naturliga linjen i väl utvecklad (svensk?) stollighet. Jag får sådan lust att sjunga nationalsången nu! Vi visar världen den rätta linjen……ooooh….ooooh

 6. Det är komplett tragiskt att elementärt ingenjörkunnande inte finns på beslutsnivån.  Samma sak med ”karbonfångsten”

 7. Christopher E

  Labbibia #4:
  Hear, hear!
  Bra resonerat.

 8. S. Andersson

  Kommer precis ifrån södra Sverige där jag farit som en skottspole över Öresundsbron morron och kväll. På väg mot Köpenhamn ser man två rejäla vindkraftsanläggningar först till vänster en bra bit ute till havs. Sedan till höger en lite mindre anläggning närmare den danska kusten.
  Tre dagar av fyra stod allihop helt stilla.
  Samtidigt i bakgrunden ser man Barsebäcksverket. Dessa båda relativt små reaktorer kunde försörja i princip hela Skåne och Själland med el om jag inte missminner mig.
  Sedan åkte jag vidare mot Ystad. Fastän det blåste i går kväll stod ett flertal vindsnurror stilla. Om det hade varit konst hade de väl kategoriserats som ”Stilleben”.  Men det är de ju inte.
  Herregud gott folk, det här är ju ett skämt. En fars.
  Men jag har köpt en segelbåt! Den enda verkligt meningsfulla vindkraften!!!!

 9. Björn

  ”Vad ska vi egentligen ha vindkraften till?”. Sanningen är att den är redundant. Den behövs helt enkelt inte. Det behövs teknisk insikt för att inse dumheten i att ersätta andra redan existerande kraftkällor. Därför, när det gäller tekniskt avancerade system, räcker inte politikernas kunskaper i teknik, vilket acceptansen av utbyggnad av en redundant och omöjlig kraftkälla som vindkraften, visar.

 10. Björn

  S.Andersson [8]; Bra yttrat! Helt i min smak. Utan våra politikers godkännande skulle dessa meningslösa monster inte stå där.

 11. Inge

  För 15 år sedan gick vi med i ett vindkraftbolag. Det var medan det ännu var ”gulligt” och snurrorna var inte så stora. Men jag minns en information vi var på då och en äldre gentleman reste sig, presenterade sig först lugnt och belevat. Sedan övergick hans prat i en stor frustration över att deras sommarstuga fått ett störande vindkraftverk 400 m ifrån sig som han och hans fru störde sig väldigt på. Det kändes lite sorgligt att det kunde bli så starka reaktioner på ett enkelt vindkraftverk! Men det är ju så att man först kanske inte stör sig så mycket på det men att man med tiden finner det mer och mer påträngande med ljud och ljus! I dagarna ska vårt bolag inviga ett nytt verk på 2 MW i ett område det varit en del protester så det känns väl så där…
  Det är ju också så att de verk som har växellåda oftast får byta ut den under verkets livstid vilket kostar. Visserligen har man försäkring men premierna är rätt höga och försäkringsbolagen är mer och mer ovilliga att försäkra vindkraftverk.
  De siffror man kan se hos Vattenfalls Vindforsk-flik med alla komersiella vindkraftverk upplistade stämmer inte alltid. Jag kommer inte ihåg riktigt hur man resonerar men om ett verk har stått stilla av viss orsak kan man göra en skattning vat det borde ha varit och ägarbolaget kompenseras genom garantier från tillverarna. Så vissa genereringssiffror är ”luft” s.a.s., och det ökar ju inte förtroendet för vindkraften. Vissa verk är så kostsamma att hålla igång att de knappast lönar sig för ägarbolaget under dess livstid på ca 25 år.

 12. arga gubben

  Minns ni vänsterpolitikern (eller vem det var)  som undrade  om man kunde sätta en propeller på taket (på elbilen) som i sin tur drev en generator som laddade upp elbilens batterier. Elbilen skulle sålede gå i evigheter. Fiffigt kan man säga. Om man sätter en jättestor fläkt framför vindkraftverket som blåser når det är vindstilla.  Då snurrar vindkraftverket och man kan ta strömmen och driva fläkten och vindkraften ger ström i evighet. Min fråga nu:  Hur många %  anhängare till  MP och V skulle ta detta på allvar.

 13. Björn #9
  Vindkraften är lika nyttig som privatbil till snabbköpet i en storstad där det redan finns andra trygga och effektivare transportmedel.
  De som satsar på vindkraft på landsbygden lockas av tillverkarnas kalkyler och känslan av frihet och oberoende. Och dessutom får man bidrag från staten.
  De som bor i storstäder vet att vinden är gratis och att andra investerar i vindkraften. Därför tycker man att det är OK om det går några skatteören till gratis el.
  Och regeringen består av vanliga människor så har dom tänker ungefär lika som storstadsbor och landsortsbor.
  Och regeringen ser att både storstadsbor och landsortsbor gillar vindkraft. Alltså är det populärt att satsa på vindkraft.
  Längre än så behöver inte en politiker tänka. Tänker han eller hon längre så får han eller hon ett tufft jobb med att övertyga partiet om att det verkar vara fel… 😉

 14. Björn

  Inge [11]; Bra info från verkligheten. Jag upplever vindsnurrorna som mycket förfulande av naturen och mycket irriterade när man bilar tex i Skåne. Problemet är att ögonen automatiskt och ofrivilligt dras till de snurrande rotorbladen. Det blir en plåga eftersom man hellre vill titta på ett naturskönt landskap i stället.

 15. Jonas N

  Arga gubben #12, Peter Pedersson var vänsterpartisten som ville driva elbilar mha vindsnurror som drevs av fartvinden. Och även om några drog på munnen kan du vara säker på att det kryllar av folk som går på exakt samma stunt bara den formuleras lite mindre uppenbart. Bara snacket om att rädda ekonomin genom att satsa på sk miljövänlig teknik istället får du höra från nästan alla partiledare …

 16. JR

  arga gubben #12
  Om man sätter en jättestor fläkt framför vindkraftverket som blåser når det är vindstilla.  Då snurrar vindkraftverket och man kan ta strömmen och driva fläkten och vindkraften ger ström i evighet. Min fråga nu:  Hur många %  anhängare till  MP och V skulle ta detta på allvar.
  100% tror jag, …tills de upptäckte att det går åt en sju helsickes massa smörjolja för att snurrorna inte skulle stanna av sin egen friktion.
  Även om det skulle funka som evighetsmaskiner så blev de ju bara självförsörjande. Men enligt Maud Olofsson så skulle ju Volvo få lite att göra i stället för bilar. Och landskapet skulle bli  så outhärdligt så de Volvoanställda skulle fly till andra trakter och arbetslösheten var därmed löst i evighet.
  Ingen dum idé faktiskt. Jag tror på den!

 17. L

  Såg på nyheterna om dagens protest från vindkraftsanhängare. Det har tydligen kommit en skatt som drabbar de som investerat i vindkraft så att dom inte får elen billigare än andra. Därför har uppenbarligen investeringsviljan tagit time-out. Ingen köper andelar idag sa man.
  En skatt som gör nytta för en gångs skull… 😉

 18. Torsten Wedin

  Jag kallar vindsnurrorna för ”köttkvarnar” för dom hugger ju halsen av fåglar. Visst är vindkraft snurrigt!

 19. Björn #14
  Dig skulle man inte vilja möta i bil på en nittiväg i Skåne eller Halland. En irriterad bilförare som söker upplevelser i naturen… usch vad hemskt det låter. 🙂

 20. Hej ”Totte” #18
  Hela jorden snurrar ju… och det huggs huvuden av människor kors och tvärs här i världen. Jorden är en köttkvarn.
  Men jag kallar den inte så. 🙂 

 21. Torsten Wedin

  Uffeb #20:
  Men vi subventionerar väl inte andra halshuggningar med våra skattepengar, hoppas jag i alla fall.
  Jag noterade att du kallade mig Totte, som jag víll att mina vänner kallar mig. 🙂

 22. Leif Mohlin

  Tja, det var attans så mycket negativt om vindkraft. Oavsett vilket så är en av de verkliga bristvarorna energi. Att inte utnyttja vinden är ett vansinne som vi tack och lov så sakteliga börjar rätta till.
  Den som inbillar sig att vi kan välja bort en relativt uthållig, relativt enkel och relativt billig energikälla som vinden lurar bara sig själv.  Framtidens lösningar ligger inte i enskilda tekniker utan i ett samlat både och med styrkor och svagheter.  Skälet är brist. Expanderande medelklass i Asiens jättar kommer kräva enorma mängder energi. Ännu mer expanderande av miljarder människor som får det lite bättre varje år i Asien t ex kräver enormt mkt av bristvaran energi.
  Slutsats vi kommer behöva alla energiskapande tekniker!

 23. Leif M: Och du menar att så länge vi inte vågar stoppa kärnkraften i händerna på vissa länder så kan vi ge dem några vindsnurror? Bra förslag, men vad ska invånarna i dessa länder göra när det inte blåser? Åkarbrasor?

 24. Christopher E

  Leif M:
  Du har uppenbarligen inte sett vad vindkraften gör med våra vackraste landskap för försumbara och ohyggligt dyra kWh. Är du stadsbo, liksom de flesta vindkraftsanhängare?

 25. UnoK

  Vindkraften är meningslös där reservkraften består av vatten- eller kärnkraftsgenererad energi.
  I länder där den alternativa energialstringen går att slå av och på – och där bränslet kostar pengar – kan det se annorlunda ut.
  Så jag vet inte om man kan döma ut ”vindkraft” – bara att man kan döma ut den i åtminstone Sverige.

 26. Rosenhane

  Efter att ha läst den stora artikeln om vindmöllorna och fågellivet i Svd  idag är jag övertygad om att ett klimatrealistiskt parti med ett klart nej till vindkraftverk skulle segla:) på en räkmacka in i riksdagen 2010!

 27. arga gubben

  Ett liten vindgenerator på taket som värmer en behållare med tvättvatten (2000 w). Kan det vara  nått??

 28. Vindkraften påminner mig om Jules Sylwains visa om gubben som köpte en motorcykel med sidovagan. När soppan tog ut spände han den för märra och tog en tur med frun sin.

 29. Tog slut ska det va.

 30. Jan

   
  Christopher E #24
  Christopher E #24
  I Sverige har vi idag drygt 1100 vindkraftverk. Om jag är rätt uppdaterad så finns idag 3 av dessa i Stockholms län. Extra märkligt då MP har sina starkaste fästen i Stockholm.

 31. Torsten Wedin

  Rosenhane #26:
  Ska vi segla på den räkmackan?
  Jag har alltid skällt på politiker (t.ex. Tho….) men nu känns det som om jag vill få debatten på rätt köl så att säga.
  Om fan blir religiös när han blir gammal så kan väl jag bli politiker.
  Förresten, jag har ju ett projekt där jag redan omvänt en Västeråspolitiker och snart får tillfälle att omvända två till.  Sedan kör vi! Eller hur?

 32. Jonas N

  Jan #31, troligen just därför. Ganska säkert tom. Och de har starkast stöd i innerstan än i kranskommuner. Miljö- och naturromantiserande görs sig bäst på avstånd från hur det blir i verkligheten …

 33. Tonie Johansson

  JR #16
  Inte nog med att det går åt smörjolja.
  Har hört att det går åt en hel del energi att värma växellådorna då verken står stilla, så kalla dagar då verken oftast står still krävs det stora mängder energi till detta.
  Sant eller falskt?
  TJ

 34. arga gubben

  Knappast sommartid väl,  kanske mycket kalla vinterdagar?

 35. Christopher E

  Jan #30;
  Ja, det bekräftar ju i stort vad jag sa. Det är lättare att vara vindkraftsvän där man slipper se naturen förstöras av eländet.
  Jag ser 28 snurror från mitt hus, och snart många fler, så mina förutsättningar är rätt annorlunda mot en Stockholmare. (PS. Jag är själv storstockholmare från början, så det har inget med regionala fördomar att göra).

 36. Tonie Johansson

  @arga gubben
  Ju kallare, ju mer energi såvitt jag förstår.
  Växellådorna kräver en temperatur  nå’nstans runt 40°, och dom är inte små.
  Är det nå’n som vet vad dom tar exakt?
  TJ

 37. Jan #30
  Såvitt jag minns från mina många år i Stockholm så är det ganska vindsäkert i skärgården. Sjöbris eller landbris även när det i inlandet är helt vindstilla.
  Men troligen är naturen för värdefull för att kunna förfulas just där.

 38. L

  Uffeb, det finns ju planer på ett gäng vindkraftverk på Ljusterö och kommunen har nu bestämt att skyddsavståndet till bebyggelse ska vara 1000 meter i skärgården. På fastlandet har dom satt gränsen till 700 m. Men ett 150 m högt vindkraftverk syns många mil…
  Hur högt brisen når vet jag dock inte? Någon…?

 39. L #38
  Jag tvivlar på att det blir verklighet. Stockholms skärgård är alltför värdefull för att exploateras med energiproduktion. 🙂
  Om miljövännerna fick som dom pratar om skulle nog även färjetrafiken till Finland stoppas…  🙂

 40. L

  Vi får väl se, det finns ett och ett till är under byggnad, men de 23 som Kraftö ville bygga kanske blir högst 5-6 stycken. Sen blir det förhoppningsvis inga fler inom synhåll i skärgården. Havsörnarna är räddningen…

 41. Christopher E

  L:
  Skyddsavstånd på 1000 m är absurt. Som du skriver syns de nya verken många mil. Jag kan bekräfta att 10 km bort blinkar de starka lapmporna på 150-meterssnurrorna så intensivt att det är rejält störande. Vi har nu satt en häck hemma åt det hållet som vi kommer att låta växa upp för att slippa se eländet.
  Jag har talat med närboende till de nya verken som biter ihop rejält därför att de har grön ideologi och därför skäms för att kritisera. ”Fast det är väldigt starka lampor, förstås…”. Jag ser frustrationen i ögonen, dock.
  Jag tror den här landskapsmassakern blir omöjlig till slut.

 42. ThomasJ

  Rubriken borde rätteligen lyda: ”Hemligheten bakom vindkraften heter vindkraftmaffian”.
  Enligt en nyligen publicerad artikel i FT, länk:
  http://www.ft.com/cms/s/0/b69fdf3a-38d1-11de-8cfe-00144feabdc0.html
  beskrivs hur maffian tagit över stora delar av vindkraft/-etablering/-drift i Italien och detta, naturligtvis, helt beroende på de enorma vinsterna man via allehanda subventioner kan uppnå, fullt i klass med droghandeln – annars skulle dessa organisationer aldrig bry sig.
   
  En [svensk] rysare är följande ur regeringens propp 2008/09:146 ’Prövning av vindkraft’, sid. 49:
  ”Det kommunala självstyret
  Förslaget att kravet på detaljplan och bygglov i huvudsak inte ska gälla när ett tillstånd till verksamhet för vindkraft har getts enligt miljöbalken innebär att kommunernas rätt att besluta i frågor om vindkraftsutbyggnad i dessa fall tas bort. Förslaget att prövningsmyndigheten i ett tillståndsärende enligt miljöbalken endast får ge ett tillstånd om kommunen har tillstyrkt det innebär en mer begränsad möjlighet för kommunen att förfoga över sitt planmonopol. Förslaget innebär därför en viss inskränkning av det kommunala självstyret. För att nå uppsatta mål i frågan om användningen av förnybar energi är det mycket angeläget att handläggningen av vindkraftsärenden blir enklare och effektivare. Regeringen anser därför att en viss inskränkning i kommunernas rätt att besluta i vindkraftsfrågor får anses godtagbar.”
   
  samt
   
  ur Betänkande 2008 09 MJU27 Prövning av vindkraft framgår vidare bl.a. följande:
  ”Utskottet har i detta ärende uppvaktats av Svensk Vindenergi.”
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&rm=2008/09&bet=MJU27
  (mina fetningar)
   
  Således ’anser’ regeringen att den kan inskränka kommuners lagstadgade rättigheter!
  Och detta för att tillmötesgå ett suveränt dubiöst särintresse: Vindkraftmaffian!
   
  Hur i hela humhum kan slikt överhuvudtaget få förekomma? Det är banne mig som hette regeringens hemvist Pyongyang och inte Stockholm.
  F.ö. antog riksdagen denna propp den 20 maj, 2009. Konsekvenserna blir ödesdigra.
   
  Har den italienska ’vindkraftpandemin’ fått fotfäste här?
   
  Mvh/TJ

 43. arga gubben

  Lamporna som blinkar är ju som julbelysning och det är ju lite trevligt. Låt vara att årstiden ibland är fullständigt ur led i förhållande till Julfunktionen