Hästägare, se hit!

Det är inte bara vi som ska äta klimatsmart. Därför lanserar nu Lantmännen KRAFFT en klimatmärkning på alla sina hästfoder. De påstår att hästfolket är ofta måna om miljön och att de därför borde bry sig om vad deras hästar stoppar i munnen.
Hädanefter kan alltså klimatoroliga hästägare få reda på det exakta klimatvärdet av varje foderprodukt. Det anges i antal gram koldioxidekvivalenter per kilo foder och bestäms av alla de utsläpp som varje råvara orsakar under hela tillverkningsprocessen.
När kommer klimatmärkning av katt- och hundmat? Och när kommer man att börja kräva att även kissarna övergår till köttfri diet?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Hoppas de inte får gaser av det…
  Quality is like buying oats. If you want nice, clean, fresh oats, you have to pay a fair price for them. Oats that have already been through the horse come a bit cheaper

 2. Lars Bern

  Vi matar redan våra stackars tama rovdjur med kolhydrater och precis som oss människor så får dom diabetes. Jag har börjat ge min vovve det hon är genetiskt programmerad att äta.

 3. Jonas B

  Jäklar, nu ligger min kattfröken Lisa risigt till. Det är å andra sidan en jäkla massa sorkar och skogsmöss runt knuten som blir lyckliga när Lisa går över till vegetariskt. 

 4. Tege Tornvall

  Kvalificerat trams!

 5. Urban

  Det finns redan katt och hundmat som baseras på enbart varor från växtriket men de är så jävla dåliga så därför får Karo kött,kött,kött och kött.

 6. Maggie, du vet ju hur marknadsföring fungerar.
  Vi har mängder av exempel genom åren. När radioaktiviteten började bli känd för allmänheten så såldes det mängder av produkter som påstods utnyttja dess fantastiska egenskaper.
  Rättvisa i världen har ju varit på tapeten i marknadsföringen utan att öka rättvisorna.
  Nu är det klimatet som är på tapeten. Och det kommer att vara så länge till.
  De som försöker sälja en produkt eller tjänst utan att nämna hur den påverkar klimatet på ett bra sätt kommer inte att kunna skaffa sig en stor marknadsandel.
  Men att det går så långt som till vegetarisk mat för katter tvivlar jag på… men vem vet. Om det kan göras njutbart för katterna så funkar det nog…  🙂

 7. Urban #5
  Intressant! Men på vilket sätt är dom dåliga?
  För att hundarna och katterna vägrar äta, eller för att dom blir trötta och gnälliga?
  Hur avgör vi om kattmat är dålig? Genom att proväta eller genom att studera vad katten tycker?

 8. Lars G

  Katt- och hundmatsbusinessen bygger bl.a. på billigt slakteriavfall. Under den gamla dåliga tiden före Berlinmurens fall så kom den mesta av råvaran från östeuropa eftersom de var sämre än kapitalisterna på att skrapa ”benen rena”.  De stora spelarna i den marknaden är Nestlé och Mars Inc. Båda säljer också choklad! Dvs de är duktiga på konsumentmarknadsföring.
  Katter som går ute äter inte bara möss utan också fågel. För många år sedan gjordes det en studie i Storbrittanien och man konstaterade att katterna tog mycket mer fågel än alla andra orsaker till fågeldöd sammanslagna. Det gillade inte kattägarna och studien försvann från tidningarna. Då fanns inte webben.
   

 9. Det ska bli kul att se detta om 15-20 år. Hur kommer vi att se på dumheterna?
  Kanske som Stephen Schneider – han i gårdagens Vetenskapsmagasin. Han hysteripropagerade för en annalkande istid på 70-talet och i går vet vi alla vad som hetsade upp honom, och hela TV huset. Han ville censurera så att hans uttalanden inte kom fram i samband med den nya filmen ”Not evil, just wrong”.
  Kolla gärna Per Welanders blogg:  http://www.moderna-myter.se/

 10. Gå in och kommentera artikeln. Jag har gjort det och det ska godkännas av Lantmännen innan publicering! Den kommentaren lär ingen få läsa.

 11. Wolter #10
  Varför skrev du kommentaren om du tror att ingen får läsa den? 😉

 12. Uffeb,
  Inte kunde väl jag tänka mig det. Jag tror självklart väl om alla, t.o.m Lantmännen. Det var först efter det att jag skrivit kommentaren som de delgav mig sin inställning (kan inte det där me smileys så jag kan inte återgälda).

 13. Wollter #12
  Jag skrev också en kommentar nyss.
  Vi får väl se om dom publiceras när dom är tillbaka på jobbet imorgon..
  Jag kan bara några smileys.  kolon, bindestreck och parentes blir en gubbe… t ex   🙂

 14. 🙂

 15. Ah – det funkade!

 16. Klarsyn

  Ni hästägare bör skaffa tjockare hästtäcken till era hästar inför de kommande kalla årtiondena. Läs vidare här:
  http://www.gao.spb.ru/english/astrometr/abduss_nkj_2009.pdf
  Bistra tider nalkas.

 17. Ingemar

  Fler stollar. Gäsp!

 18. Inge

  Uffeb
  Jag har kollat fram några smileys på webben och ska testa om de funkar:
  : – )  blir  🙂
  ; – )  blir  😉
  : – (  blir 🙁
  : – /  blir :-/
  : – o  blir  😮   ( o= bokstaven)
  Från ett annat ställe hittar jag:
  :  )  blir  🙂
  :  –  (   blir  🙁
  :  S blir  :S
  S : blir S:
  : O blir :O
  O : blir O:
  : P  eller  q :  eller  : P  blir :p   q:   😛
  : D  blir  😀
  Första kolumnen har jag mellanslag för att visa.
   
  Good luck!
   
   
   

 19. Håkan S

  Är det någon som är förvånad? Allt vad vi medborgare gör, ska ju koldioxidvärderas, registreras och läggas på kort med en personlig kvot (enligt Anders Wijkman m fl – enligt föredöme från det fantastiska Storbrittannien). Så när vi har ätit, rest, använt dator, mobil, TV, andats etc  dras det från kvoten. Tanken är förmodligen att vi när årskvoten är slut (säkert vid halvårsskiftet) ska få köpa till lite mer utsläppsmöjligheter (via Staten eller det finansinstitut /Goldman Sachs/ som betalar lön till Al Gore). Som hästägare skiter jag i koldioxidvärdet för maten. Det gör förmodligen hästen också.

 20. Lena Krantz

  Uffeb
  Måste testa
  😀
  😀

 21. Lena Krantz

  Inge
  Menade jag ju…men det verkar inte spela någon roll om man har kolon + bindestreck + D eller bara Kolon + D
  ha ha

 22. pekke

  Håkan S#19
  Undrar vad som händer om vi överskrider kvoten ?
  Hålla andan ?
  Tills vi blir blåa i fejset ?
  Tills vi trillar av pinn ?

 23. Pelle

  En liten undran: det finns knappt 300.000 hästar i Sverige. I hur stor utsträckning bidrar de till utsläpp av koldioxid och metangas? Om hästägarna är bekymrade för CO2-utsläppens påverkan på klimatet vore det kanske bättre att de avstod från dessa klimatbovar?

 24. Hästar har en annan mage med ganska dålig förbränning (därför är hästskit bra gödning) så de själva släpper ut väldigt lite metan. När skiten multnar återgår naturligtvis CO2 till naturen. Till liten del som metan – kanske – vet inte exakt.

 25. Lars C

  Lars G
  ”För många år sedan gjordes det en studie i Storbrittanien och man konstaterade att katterna tog mycket mer fågel än alla andra orsaker till fågeldöd sammanslagna.”
  Jag har läst siffran 3%. Men vad det än är så lär det vara snudd på omöjligt att göra en studie som stämmer. Det är bara de unga och/eller viga katterna som fixar att ta fågel, halvfeta, loja göre sig icke besvär, de får hålla sig till möss och sork. Mitt favoritnöje är att se en katt smyga på en skata som vänder ryggen till och pickar i marken. Katten intar en platt profil och smyger ytterst långsamt till språngläge medan skatan till synes ovetande fortsätter med sitt medan den i själva verket har full koll på läget. När katten så tar språnget så lyfter skatan för att ibland åter sätta sig bakom katten som nu helt tappat intresset.
  Läste en historia för länge sen, den gick att söka fram:
  ”Och den mest kända katten – eller snarare ökända – var en viss Tibbles.
  Året var 1894 och fyrvaktaren David Lyall som inte ville känna sig ensam tog med Tibbles ut till sitt arbete på Stephen Island i Cooksundet mellan Nya Zeelands nord- och sydö.
   
  Strax efter ankomsten upptäckte Tibbles en liten gärdsmyg som muslikt pilade mellan stenarna. Katten bet kvickt ihjäl smygarna och lade dem sedan i en prydlig rad utanför fyrvaktarbostadens dörr. David Lyall anade oråd och sände några av fåglarna till ett museum som konstaterade att det rörde sig om en helt ny art som inte endast hade den minsta geografiska utbredningen av alla utan dessutom var världens enda flygoförmögna tätting. När nyheten nådde Lyall ute på ön hade katten redan satt i sig samtliga gärdsmygar – Tibbles hade på egen hand utrotat en unik fågelart.”

 26. Erik L

  Om nu hästägarna vill var ”Klimatsmarta” så skjuter dom hästen. Hästen är ju en idisslare precis som nötkreatur, och i sverige finns ungefär  hälften så många hästar som nötkreatur. Nötkreaturen säjs stå för ca 20% av den antropologa co2,  Så med andra ord så skulle hästar i sverige stå för ungefär 10% av klimatpåverkan, Hoppla! Det är väl nästan i samma nivå som biltrafiken! Belägg hästen med co2 skatt  NU!
  Allt går att sälja med skrämmande reklam!
  om det är hästfoder, bilar, mat, EL, biobränsle, Elektronik, Kontorsmateriel eller resor spelar ingen roll, alla säljer sina produkter med klimatet som slagord,. kampanjen fungerar alldeles utmärkt, konsumenter går ju på  ”bluffen”, och köper klimatsmarta prylar som aldrig förr, som tex ”klimatsmart hästfoder”. och så länge vi går på ”Bluffen” så kommer den gröna ekonomin att fortsätta lobba stenhårt på våra  politiker för att kunna fortsätta sälja sina produkter. 
  Skrämsel skapar pengar, Pengar skapar skrämsel
   

 27. L

  Erik L, nu får du nog läsa på lite bättre…

 28. Håkan S

  Till larmet om hästars eventuella utsläpp ska läggas ett ökande antal artiklar om hur bra det är med hästar. I Stockholm klipper man större gräsytor med hästdragna klippare, i skogen ska hästen ersätta maskinerna (bra där det fungerar!) och med bilen som utdömd när det gäller persontransport, är det bara att vänta på ett uppsving för vagnindustrin – från sportiga sulkies till statusfyllda charabanger. Allvarligt talat – stadsmiljön har aldrig varit så farlig eller förorenad som åren innan bilen kom i ropet.

 29. Uffeb # 6 : Ytterligare exempel : När Röntgenstrålningen upptäckts kunde man strax därefter inhandla s.k. Röntgensäkra underkläder och i Wien stiftades en lag som förbjöd teaterkikare med inbyggd Röntgenapparat. Mvh, Håkan.

 30. GunnarE

  Apropå röntgen? så är Läkartidningen ute och alarmerar med en insänd artikel.
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13042
   
   

 31. Hans i Lund

  Bra, då vet jag det. Mina barn ska inte behöva gå till en sådan kvackare.

 32. GunnarE
  Jag får ju inte skriva i läkarmedia…. så varför ska jag läsa?
  I går kväll lyckades jag med något, det firade jag……..
  Jag tänker bygga in en mätare i tangentbordet, så lyckorus inte blir så elakt som det jag skrev.
   
  Förlåt Mats Frick… handelshögskolan kanske inte har de vassaste eller kräver den mest självständiga förmågan av sina studenter, men den är avsevärt bättre än mycket annat trams, ex. resursanvändningen för att möta ett religiöst motiverat klimatkrig…..
   
  Så var jag där igen….
   
  Mats…….
   
  Du kan få obegränsat med frislag, jag skulle bli glad om jag blev totalt utslagen…
   
  Näääää nu är jag där igen……
   
  Hur som haver så respekterar jag de som är snälla och dygnet runt ifrågasätter allt.
  Ty civilt ifrågasättande, är mänsklighetens trygghet, om än de som orkar, blir mobbade…
   
  Mobbad vore kul… kan ingen mobba mig?
   
  Nej nu får jag ge mig… det blir en nattkörning… om jag blir klar…
   
  För övrigt står inte LK i eniro..
   
  Men jag tror det är smartare med regelbundna TCS möten , med många klimatoroliga med.
   
  ErikS, vågar du?

 33. Inge tack… men inte skriver jag mellanstreck….
   
  Bara må testa  :p
   
  Håkan, röntgen användes flitigt för att se om barns fötter passade i de skor föräldrarna (mammorna) ville köpa.
  Jag drar genom Västerås i morgon och lunchar med forumets trevlige Torsten, jag får försöka finna en ny tid som passar dig… på fredag har du en tid, men då ska jag fixa fem humrar 2kg räkor och förberedelser för kvällens maskis… (det blir såklart limbo, under Chubby Checkers glada musik…. en driva skumpa får kanske musikproffsen att gilla läget, vi andra bara ramlar på rygg)
   
   
  Vi gubbar låter våra barn välja skor oavsett om vi inte anser de är maximala i avseende uppdrag…
   
  Bättre med ensamföräldrar av hankön, eller?
   
  Vad anser du Lena Krantz, är gubbar bättre föräldrar på så vis att mediangubben, inte lägger sig i lika mycket som mediangumman?
   
  Men trotts det älskar sina barn obegränsat…