Har vi passerat vår storhetstid?

cartoon2069
Klicka på bilden för större version. Serieteckningen hämtad från Andrew Revkins DotEarth.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pär Green

  Nej nej, vi går mot en ny storhetstid!
  Nederländska företaget Pintsch Aben, som i många år tillverkat avisningssystem för järnvägar, har tillsammans med Bayerns centrum för tillämpad energiforskning utvecklat en metod att hålla växlarna fria från is utan att de värms av el eller gas.
  Tekniken går ut på att ett gastätt rör placeras på ner till 75 meters djup under växeln. Rörets nedre del fylls med flytande koldioxid med ett tryck på 40 bar. Värmen från den omgivande marken kommer att förånga en del av koldioxiden som stiger uppåt i röret.
  I ett hålrum överst på röret, alldeles under växeltungan, kommer gasen att kondensera till vätska om temperaturen i luften är på minussidan. Vätskan rinner sedan ner utmed insidan av röret och så fortsätter processen.
  Arbetstemperaturen ligger mellan sex och tio plusgrader, vilket skulle räcka för att hålla växeln isfri. Vid varmare väder avstannar processen, men startar automatiskt när temperaturen faller under nollpunkten.
  Ett försök med denna ”termosifon” ska göras vid en växel i Hamburg den kommande vintern. Två rör borras ner till 75 meters djup. Forskarna är medvetna om att det självreglerande systemet kan behöva en viss inkörningstid innan det kommer upp i full kapacitet.
  Varje installation uppskattas till 350000 kronor, en investering som skulle vara intjänad på tio år jämfört med eluppvärmning.

 2. Pär Green

  Nej nej, Vi fick ju låg-energilampor med kvicksilver!
  Och och sen vi förbud mot kvicksilver!

 3. Pär Green

  Kanske!
  Antal får
  En ombudsman var på väg hem från golfbanan, då han fick se en jättestor fårskock utspridd över ängarna bredvid vägen. När han passerade fårherden fick han en idé och tvärnitade. Han vevade ner rutan och sa till herden: Det var en enorm massa får Du har, om jag kan gissa exakt hur många det är, får jag ett av Dig då? Herden funderade och tyckte det var riskfritt och sa ja. Ombudsmannen tog fram block och penna och olika böcker och mätte och grejade.
  Efter två timmar var han klar och gick fram till herden och sa; Du har 5147 får som betar här. Herden blev häpen och sa att det var helt riktigt. Ombudsmannen valde ut det närmaste fåret och lyfte in det i baksätet på bilen och skulle köra iväg. Då sa herden till honom; om jag kan gissa Ditt yrke och vem Du jobbar för, får jag tillbaks mitt får då? Ombudsmannen skrattade och sa, helt klart.
  Fårherden la huvet på sne och sa, jag tror Du är ombudsman och jobbar i en fackförening, stämmer det? Ombudsmannen tappade hakan och stammade fram, men….hur kunde Du veta det??? Herden skrattade och sa, ganska lätt, för det första, ingen bad Dig komma hit, för det Andra, Du lade ner massor av arbete för att tala om något för mig som jag redan visste. För det tredje, Du vet uppenbarligen inte ett smack om min verksamhet eftersom ”fåret” Du tog och lyfte in i bilen är min hund!

 4. Pär Green

  Förlåt, aldrig ”klistra” från Word
  Två pokerspelare
  Två gamla pokerspelare träffades igen, efter många år.
  Gösta: Äntligen kan vi träffas igen för ett härligt parti poker. När passar det?
  Olle: Nja det är nog inte så bra, min fru blir så grinig!
  Gösta: Jasså, hur kan det komma sej?
  Olle: Hon blir så sur för jag kommer hem så sent då!
  Gösta: Jasså? Hur beter du dej när du kommer hem efter en pokerkväll då?
  Olle: Smyger in nyckeln i låset, så tyst så tyst, smyger uppför trappan, så tyst så tyst, klär av mej så tyst så tyst, lyfter på täcket, så tyst så tyst. Å då vaknar hon å det blir ett jävla väsen!
  Gösta: Ja, ja, du gör ju helt fel!
  Olle: Jasså,, hur gör du då?
  Gösta: Jag STORMAR in genom ytterdörren, KLAMPAR uppför trappan i två kliv, STORMAR in i sängkammaren, FLÄKER av mej kläderna, lyfter på täcket och VRÅLAR: GUD SÅ GOTT ATT VA HEMMA, SÅ EN KAN FÅ SEJ ETT REJÄLT NUMMER!
  Å kärringen sover som aldrig förr!!