Hänt i veckan 2

Nigel Farage
Bild: The Daily Mail, UKIPs ordförande Nigel Farage
Om vi denna gång vänder blicken söder ut, mot Tyskland och England, så kan vi notera att det har inträffat ett par saker som kan få rätt stora klimat- och energipolitiska konsekvenser där.
I England så har kritiken mot subventionerna av ”förnyelsebar” energi tilltagit alltmer. Den senaste märkliga konsekvensen av regeringens politik är att man stängt ned ett välfungerande kolkraftverk för att istället importera träflis från USA. Dyrare och större CO2-utsläpp blir det (läs mer här). – Kanske tänkte man inte på det? 🙂
Nu har emellertid engelsmännen också haft lokalval runt omkring i landet. Och till de grönas bestörtning så har det EU- och klimatskeptiska partiet, UKIP, tagit bortåt 25% av rösterna. Det gör dem till tredje största parti före det gröna partiet och före koalitionspartnern Liberal Democrats. Cameron är redan pressad från en stark falang skeptiker bland sina egna Tories, och det här valresultatet lär inte underlätta en fortsatt tankebefriad politik mot ett ”förnyelsebart” Utopia.
I Tyskland byter man sedan ett tag kärnkraft mot brunkol, samtidigt som man fortsätter med världens förmodligen största subventioner till vind- och solkraft. Det råder med andra ord fullt kaos också i det landets energipolitik. Även här har pressen börjat göra kritiska granskningar av den förda politiken.
I veckan kom emellertid en positiv nyhet: Hans-Joachim Schellnhuber har kommit på kant med Angela Merkel som han varit vetenskaplig rådgivare till. Kanske har den rapport som han och hans rådgivningsgrupp, WBGU, skrivit äntligen nått Merkel, och att hon själv kunnat läsa om alla stolligheter som föreslås där. P.Gosselin håller ögonen öppna, och ger länkar för vidare läsning här.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lajban

  Man kan ju göra en makt&kontroll analys på spektaklet för att se vilken effekt klimathysterin har på världen.
   
  Effekten av flisverket i England innebär essentiellt en extra kontrollpunkt på England ifall Engelsmännen skulle få för sig att rösta på något annat än Labour eller Tories. Dvs. skulle tex. UKIP eller de gröna få egen majoritet, så skulle de upptäcka att de inte bara var skyldiga tex. USA en massa stålars utan även skulle få rejäla uppvärmningsproblem på halsen. Därutöver så handlar det om sätt att betala för olika saker, tex. finns säkert motsvarigheter där USA betalar tillbaka.
  Problemet med makt&kontroll modellen är förstås att den är ”inferior” i alla avseenden förutom förmögenhetsöverföring. Problemet är alltså att man inte behöver vara smartare än average-joe farmer för att hantera problemen vilket då medför att tex. vänsterpolitiker gärna vill införa överstatliga subjekt för att tillse att en potentiell ny regim, lika smart som farmer-joe ändå kommer att tvingas spela efter vissa spelregler, vilka åtminstone torde cementera förmögenhetsöverföringen. [vilket troligtvis är målsättningen för många politiker, dock inte delar av elektoratet och andra inblandade].
   
  Tittar man på Tysklands miljösubventioner så handlar det om något helt annat än att tillverka solplattor och vindsnurror. Gissningsvis så handlar Tysklands verksamheter främst om att försöka smita iväg från Rysk och amerikansk kontroll. Man kan anta att en stor mängd av metoderna är uppsåtliga hobgoblins för att inte oroa USA och Ryssland mer än nödvändigt. Kanske är det som så att politikerna vill upplysa diverse uppkomlingar så som tex. extremister och miljöpopulister om att tex. Tyskland är beroende av free markets för sin försörjning och att det inte finns några reella alternativ jämfört med tex. 1943.
   

 2. Bim

  Härligt att det rör sig åt rätt håll någonstans.
  Nu har jag blivit glad två gånger på en dag. Tack för det. 😀

 3. Peter Stilbs

  Farage är frälsaren

 4. Håkan Bergman

  Ta en pilsner med Farage:
  http://bit.ly/15eu3cO
   
  Cameron drar slutsatsen att resultatet visar att väljarna vill ha mer av hans politik?
  http://bit.ly/11LCXrB
  Men lite ödmjuk är han allt:
  ”Asked if he stood by his ’fruitcakes’ attack on Ukip, Mr Cameron said: ’Well, look, it is no good insulting a political party that people have chosen to vote for.’ ”

 5. Mikael

  SD verkar vara Sveriges svar på UKIP. Svenskarnas trötthet på politiker och deras lögner kommer visa sig i kommande val. UKIP ger oss kraft att hoppas att vi kan återskapa nationalstaten Sverige och slippa storebror EU.

 6. Ingemar Nordin

  Peter S #3,

  Nja, jag vet inte om han är en frälsare, men det behövs sannerligen politiker som vågar säga sanningar och utmana etablissemanget på ett balanserat och vettigt sätt. Det jag har sett av Farages kritik av EU och klimatpolitiken är verkligen bitande!

 7. Pelle L

  Ingemar Nordin:
  Kan du vara snäll och skriva om den näst sista meningen i artikeln. Den som börjar ”Kanske har den rapport som han och hans rådgivningsgrupp”. Där tycks saknas åtminstone ett predikat.
   
  Sedan kan du gärna radera denna gnällkommentar  🙂

 8. Istvan

  Ska bli intressant att se om någon i kvällens partiöedardeba tt har flyttat sina ståndpunkter i miljöfrågan

 9. Ingemar Nordin

  Pelle L #7,

  Jag ser. Bra! Fixat!

 10. Ingemar Nordin

  Läsvärd artikel av Christopher Booker:

  Ukip’s record in recent elections may be only premonitory tremors of a real earthquake to come, as the people of Britain and Europe begin to rise up in protest against a zombified political class which has been allowed to rule over us without challenge for too long.

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/10037049/Ukip-vote-is-payback-time-for-a-political-class-that-has-lost-the-plot.html

 11. Lajban

  Re Ingemar Nordin:
   
  Fast jag skulle nog ta det försiktigt med gänget bakom telegraph länken du hänvisade till.   😉
  Ingen pratar som de, ifall de inte har ett ”uppdrag”.
   
  Förövrigt så vet man aldrig hur en jordbävning startar eller slutar, förrän efteråt.
   

 12. Slabadang

  Farage är det mod till tydlighet som krävdes för genombrott!
  Jag hävdar att den svenska oppositionen är nästintill identisk med den Engelska. Skillnaden i Sverige är vår Nordkoreanska modell av media där vi inte har någon The Telegraph eller Fox tv som sticker ut lika långt mot motsatt håll mot SVT/SRs till 81% rödgröna styrning.
  Men det förändrar inte opinionsläget i sig utan endast döljer den. En ohållbar situation där våra MSM svarar med att stänga kommentarsfält och talar on ”näthat” när de får klart för sig hur många läsare och tittare som är så förbannade att de spottar tandkött. Journalisterna samlar flocken väl medvetna om att de inte är folkrepresentativa och är numer allt mer livrädda för den öppna demokrastiska debatt de vet att de kvävt och den opinion emot detta som växer. 
  Den som missat Farages utvecklingssamtal med Rompoy har en demokratins riktiga pärla att ta del av här:
  http://www.youtube.com/watch?v=dranqFntNgo
   
  När den demokratiska förruttnelseprocessen gåt så långt som den gjort så äger Fararge förmågan och styrkan att gräva upp argumenten från demokratins stamrötter och Rompoy vet att vartenda ord Farage formulerar är båder sanna och rätt.
  Jag ser fram emot EUvalet nästa år och jag är säker på att de andra partierna och framför allt SVT/SR kommer tas på sängen för folk har inget förtroende för vare sig EU eller media och tillksammans utgör de maktnomenklaturan. Det kommer bli SD riktigt stora genombrott och vår stadsmedia kommer försöka minimera debatter och bevakning inför detta val för nånstans fattar de att de plurrat grovt med sin hyllning av klimathotet och ”globaliserigen” aka ddmokratiavveckligen.

 13. Ingemar#10
  Bortsett från de militära delarna så passar hans beskrivning bra på Sverige också

 14. Ingemar Nordin

  Slabadang #12,

  Fast den tydligaste motsvarigheten i Sverige vore enligt min mening Juni-listan. Synd att den upphörde.

 15. Ingemar Nordin

  Lajban #11,

  ”Gänget bakom”, ”har ett uppdrag” …

   Du pratar lite som en konspirationsteoretiker. Anar du att ugglor i mossen? Att de inte står för vad de säger?

  Förklara gärna.

 16. Slabadang

  Ingemar N!
  Du har väl inte missat?
  http://www.newsmill.se/node/50258

 17. Lajban

  Ifall du studerar telegraphs artikel noggrannare så kan du se att den även avhandlar andra saker.
   
  Applicera din fysikaliska kompetens så kommer du att inse att det finns saker i bagaget.
   

 18. Björn

  Hoppas det blir Nigel Farage-feber i Europa. Det behövs en motkraft i Europa mot den dumhet bland politikerna som håller på att utbreda sig. Det är nästan sanslöst att valda politiker inte förstår vad energi innebär. En icke sinande energitillgång är den enda faktor som kan hålla igång en modern värld. Priserna på energi är fejkade på grund av en obevisad hypotes om CO2 som förorening och orsak till en global uppvärmning. Den alltmer kallnande jordytan och haven, visar att det är något galet med AGW. Skall vi med politikernas hjälp betala för någonting som inte är sant?

 19. Peter Stilbs

  Upptäckte först nu ett lysande inlägg av Tanja – rekommenderas

 20. Slabadang

  He he he he he SVT 🙂 🙂 🙂
  De har inte en enda kommentar om senaste lokalvalet i Englanddet är fyra årr sedan de nämnde bokstavskombinatioen UKIP,och ”Farage” existerar inte i SVTs egna rullor!!!  ”Opartisk saklig och oberoende” jovisst tjeeena säkert sörru! Det sista som står om UKIP är att de anses vara ”Nazister” och deras framgång förrra valet anser SVT endast bero på att parlamentsledamöter avslöljats med att ha stoppat fingrarna i syltburken. Alltså inget problem med opinion mot EU eller invandringspolitik! 🙂 🙂
  Att SVT kontrolleras av sossarna och facket skall jag föra i bevis i ett separat inlägg och ni kommer tydligt få se hur strategierna och policyn tillämpas. Bevisen ligger öppna till allmänhetens beskådan.

 21. Sirapsodlaren

  Mikael:
  UKIP är väl närmast ett libertarianskt parti, men till skillnad från tex de svenska liberala partierna (då främst Fp) så har man dragit den korrekta slutsatsen att medborgarna får mer frihet om besluten som rör dem fattas lokalt.
  Libertarianism är väsenskilt från nationalism (Sd), även om man har samma ståndpunkter som nationalister i olika frågor, tex EU.
  Ur en nationalistisk synvinkel så är EU en organisation som minskar nationens makt. För en libertarian är EU en institution som minimerar demokratin och medborgarnas frihet.
  Samma princip gäller även klimatalarmismen.

 22. Inge

  Enklaste sättet för politiker att åstadkomma en förbättring är att först åstadkomma en försämring så att det sen är lättare att förbättra. (Ex.vis skolsystemet.) Och så håller det på fram och tillbaka, och försämringen går ju alltid att snacka bort, om inte annat gjordes den för att spara pengar.

 23. Peter Stilbs

  Partiledadebatten ska visst ta upp ”klimatet” nu i andra timmen nu efter 21-Aktuellt. Kanske någon orkar lyssna/titta ?  
   
  Del 1 var ganska deprimerande – massor av elefanter i rummet som ingen vågar nämna.

 24. Staffan

  Kvinnor med avslöjande klädsel bär ansvaret för jordbävningar i Iran!   (Det har varit många sådana på senare tid…)
     En hög iransk imam, Hojatoleslam Kazem Sedighi, avslöjar nu detta.
  http://news.oneindia.in/2013/05/04/women-who-wear-revealing-dress-cause-earthquakes-cleric-1209422.html
  Min undran är om samma fenomen – lättklädda damer – kan ligga bakom klimat-krisen hos oss.  (0,8ºC sedan år 1900, ni vet.)
     I alla fall en kvinna här vet att skydda oss alla.  Hon var klädd i niqab, ni vet, där man bara ser ögonen.  (Eller för resten, det gör man nog inte.  Man ser bara ett hål.)
     Här i sta’n kommer alltså inte klimat-krisen att knäcka oss!
     Men i Tehran är en jordbävning på väg…

 25. bom

  Burka eller nikab Staffan? Den senare visar väl ögonen – eller? Med burkan är väl även ögonen dolda med ett nät (Peter S:s bilbild här om dagen!).

 26. LC

  Staffan, bom: Burka eller minikini? Kvinnor kan inte höja temperaturen, det bara känns så.

 27. Staffan

  Jag tror jag använder rätt ord:  ”Begreppen niqab och burka används ofta felaktigt som likabetydande men syftar egentligen på två olika plagg. Gemensamt för plaggen är att de täcker ansiktet. Den främsta skillnaden är att burka täcker hela kroppen, inklusive ögonen.”  (Wiki: Niqab)  Här var ögonen (i princip) fria.

 28. Staffan

  LC:  Yessir!  Det var så jag tänkte.  Till 0,8º borde det i alla fall räcka.  Kanske rentav mer?

 29. Johan M

  OT
   
  Och i Skottland fick vindkraftsägarna en million pund … för att inte producera el?

 30. Ann L-H

  Peter mfl #23 – Från min horisont blev Miljö- och klimatdebatten rätt förutsägbar. Ingen vågade ifrågasätta det stora Hotet, möjligen kunde man ändå utläsa lite positiva signaler.
  Jimmy Åkesson dömde ut sol- och vindkraft, kolkraftsutbyggnaden i Kina, drog fram att vår elförsörjning är ”klimatneutral” och uttalade ett otvetydigt stöd för kärnkraften. Vad kärnkraften beträffar fick han stöd av Fp och KD. Annie Lööf var i det här fallet hälsosamt tyst vad de kan innebära och Fredrik Reinfeldt låg intressant nog lågt och ville se frågan mera globalt. Mp var sig beklämmande likt liksom V medan Löfven uppträdde mera som pastor Janson, inga bestämda åsikter i fallet. Möjligen kunde man tolka både Reinfeldts och Löfvens beteende som ”se till att ligga lågt, säg inte för mycket nu” för att ha lite olika dörrar på glänt inför eventuell kursändring när tiden är mogen.
    

 31. Ann L-H

  Tillägg – #30 jag ser att några ord föll bort. Jimmy Åkesson dömde inte ut kolkraftsutbyggnaden i Kina utan tog upp den för att få lite globalt perspektiv. 

 32. Slabadang

  Konstigt!
  Ingen MSM eller SVT är intresserade av vad folk  tyckte om debatten!
  Udantaget är Corren och trots vad jag tycker var ett bottennapp av Åkesson får han FEMTIOSJUPROCENT av internet rösterna!
  http://www.corren.se/omrostning/Default.aspx?PollId=6383717

 33. Det var verkligen inte mycket om klimatet och det ramlade strax ner till just bara energifrågan.

  Intressant i sig eftersom det viktiga inte alltid är vad som sägs utan vad som inte sägs.

 34. Slabadang

  Anpassade kliåpta och skurna analyser i MSM!
  Alla har idagarna gissat vilka de största valfrågorna kommer at bli till att torrt räkan upp SOMinstitutets undersökning. De har alla fel och blundar infrö det faktum att vi har ett EUparlamentsval nästa år och där kommer faktiskt riksdagsvalet också avgöras och ravinen mellan väljarna å ena sidan och nomenklaturan å den andra. Det kommer att skicka en chockvåg in i riksdagen som kommer styra nästa riksdagsval. SD kommer att dominera denna debatt och kommer att antingen göra succe eller fiasko och partiets förmåga kommer att testas fullt ut. Med UKIP so,m bevis på hur strömmningarna ser ut förstärkt av Camerons försenade pudling inför EUkritiken och folkopinionen kommer att upprepas här i Sverige men jag tror än mer dramatiskt när nu SD har UKIPS framgångsrecept att vila sig på.
  Att våra regeringspartier och opposition är totalt tondöva inför folkets besvikelse över EU kommer att straffa dem hårt. Med EUdebatten hänger klimat och invandringspolitiken med på köpet.

 35. Peter Stilbs #19
  Tanja är briljant!
  OCH
  Jag skummade kommentarerna som är många. I slutet av dem var det en länk till ett avsnitt från PJTV med en annan av mina idoler, Bill Whittle,  vid april 23 nånstans. Intressant historieberättelse om ”Political Correctness” Bill är djefligt bra och engagerad

 36. Håkan R

  Slabadang,
  Correns undersökning måste på något sätt blivit manipulerad. Att 886 personer av 1441 tycker att Åkesson var bäst är omöjligt.

 37. Lars

  Ser man på! http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article16726739.ab

 38. Håkan R #36
  Visst har den blivit manipulerad. Under en period har det tydligen inte gått att rösta på Åkesson. Den som försökte fick beskedet att han redan röstat.

 39. Håkan R

  => Perfekt #38
   
  Du menar att han egentligen borde fått 80% av rösterna?

 40. Peter Stilbs

  Varför inte 97%  😉

 41. Håkan R

  Varför inte 100% efter avrundning, när vi ändå är igång?

 42. Lasse

  Dagens DI har en krönika av MPs fd språkrör Maria Vetejstrand.
  20% nedgång av CO2 sen 1990 talet då alla sade att det var omöjligt och skulle drabba oss hårt att sänka CO2.
  Vad hon glömmer är att det är kärnkraften som går bra nu och att lågkonjunktur och utflyttning (delvis på grund av höga krav)gjort att produktionen flyttar ut så importen nu bidrar med mer CO2 än lokalt producerade varor.
  Dvs två frågor där MP går emot rådande politik.

 43. bom

  Lars #37 Ja det var väl en liten sensation. Elisabeth Höglund kommer ut som klimathotsskeptiker och i Lillpravda. Nu får jag hämta ner ögonbrynen från innertaket! Kulturrevolution i journalistkåren kanske? När börjar strömhoppen?

 44. Lasse

  #43 Höglundskan bör dock beakta att freon fortfarande är skadligt för atmosfären. (Freon en drivgas för hårspray.)

 45. Peter Stilbs

  Bedrövligt pro-EU etc -väckelsemöte just nu på SVT2 Forum

 46. Peter Stilbs

  bom #43 – Elisabet H har varit skeptiker länge – men nu haft en lång period av tystnad, av förståeliga skäl 
  Lyssna gärna på hennes intervju med undertecknad från 2009 – den ligger fortfarande kvar på SR
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/79452?programid=3164

 47. Gaupa

  Peter Stilbs # 46
  Denna intervju fick mitt hjärta att slå ett extra slag. Äntligen fick jag höra en kritisk röst, som uttryckte mina egna tankar. Starkt gjort, i din position!

 48. bom

  Det mest intressanta (och deprimerande) med EH:s lilla skriv är väl erkännandet att kollegorna mobbade henne så till den grad att hon tvingades till tystnad!

 49. Ann L-H
  >Fredrik Reinfeldt låg intressant nog lågt och ville se frågan mera globalt.
  Det är precis det som är FELET. Han skall tänka Sverige, inte gå i ledband från Bryssel. Sk-t i ”globalt”! Tänk medborgare!
  I Spanien kommer fler och fler EU-kritiska röster till tals och det är populärt hos folket

 50. Ann L-H

  Ingvar E. – Min tolkning var att han ville slippa diskutera både klimathotet och kärnkraftsfrågan, just för att vara fri för en kursändring framöver.

 51. Pelle L

  Lasse #44
   
  Fånigt personligt påhopp, och dessutom fel i sak.
   
  Freon används inte sedan ett tjugotal år i sprejburkar.
  Numera är burkarnas drivgas butan.

 52. Ann L-H #50
  Hoppas kan man ju. Jag bara hakade upp mig på det där med ”globalt”, dvs EU som de flesta väl har fått nog av.

 53. AOH

  Peter Stilbs  # 46
  Mycket bra. Denna intervju från 2009 borde SR sända i repris minst en gång i veckan så kanske vi kunde slippa  ”grönfärgade” partiledaredebatter där vissa säger  ” vi skall investera i  ett nytt samhälle ”
  Men jag funderade när EH frågade om möjlig sponring av oljebolagen till dig och likasinnade .  Nu när FC Bayern München högste boss Uli Hoeness har biktat sig inför skattemyndigheterna om undanhållna  intäkter.
  Har du verkligen kollat så inte oljebolagen har satt in något till Er i Schweiz?    S  M  I  L  E  Y 

 54. Orm

  Klart som korvspad att klimathotet är populärt; det går ju att bli både nobelpristagare och miljardär om man håller det våta fingret rätt i luften….
   http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/al-gore-god-for-13-miljarder_8150036.svd
   
   

 55. Peter Stilbs

  AOH #53 – tack – nej, tyvärr finns inget ekonomiskt stöd av detta slag till SI och bloggen och dess skribenter … 

  Själv betalar jag 300 kr per år i medlemsavgift till SI, och vad jag vet har några privatpersoner donerat medel i något större skala. Men vi är milsvitt från de ekonomiska resurser andra opinionsbildare förfogar över.

  Lyckligtvis kan vi förlita oss på att sanningen och verkligheten till slut segrar – vilket är väsentligt viktigare.

 56. Staffan

  ”Gore Is Romney-Rich With $200 Million After Bush Defeat [2000].  —  His work and writing on global warming have earned him a share of a Nobel Prize”. (Bloomberg.com, 6 maj)
  http://www.bloomberg.com/news/2013-05-06/gore-is-romney-rich-with-200-million-after-bush-defeat.html
  ”Al Gore, Man of the People, Gets Paid Over $1 Million a Day to Sit on Apple’s Board, $125,000 per hour.”  (Wizbang,  6 maj)
  http://wizbangblog.com/2013/05/06/al-gore-man-of-the-people-gets-paid-over-1-million-a-day-to-sit-on-apples-board-125000-per-hour/

 57. Lajban

  Klart grabben ska ha lite plåster på såren efter valet.
   
  Däremot är sannolikt Gores förmögenhet överdriven tills den kapitaliseras tex. genom utländska statsköp. Så riktigt så rik är han inte än. Däremot är det ju säkert attraktivt för han att sitta på apples stol även Steve Jobs inte är kvar längre.
   

 58. Ingemar Nordin

  Hans von Storch:

  For me the WBGU is essentially a club of alarmists that is suffering from planet-rescue fantasies and a chronic overstepping of competence. Actually it is a good thing that a political group is for once requesting a reining in.

  via http://notrickszone.com/2013/05/07/hans-von-storch-on-wgbu-suffering-from-planet-rescue-fantasies-neil-cavuto-on-gore-hes-nuts/