Hänt i dagarna

timbro gröna jobb
Det händer plötsligt en hel del på det politiska området som är värt att notera. Det är inte bara Danmark som börjat få kalla fötter beträffande s.k. ”förnyelsebar” (men ack så ohållbar) energiproduktion. Även Angela Merkel och Englands premiärminister, David Cameron, tonar ned klimatfrågan. Cameron vill inte ha upp den på G8-mötet utan menar att det finns mer överhängande problem att ta itu med. T.ex. den industriella nedrustningen av Europa.
Men man undrar varför det tagit så lång tid för dem att se galenskapen i klimat- och energipolitiken?
Hemma i Sverige så ger emellertid regeringen, via Peter Norman, grönt ljus till våra pensionsfonder att satsa på ”klimatsmarta” företag. – Samtidigt så börjar Timbro vakna till liv och inse vilket total investeringskatastrof som detta är.
Ju mer makt folk har desto mer oinformerade verkar de vara.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  The bottom is nådd!
  Moderaterna har i alla fall just fått mail från mig om var min röst kommer att hamna nästa år.

 2. John Silver

  Mer om samma ämne:
  http://joannenova.com.au/2013/06/the-data-is-in-more-green-jobs-means-less-real-ones/

 3. Olaus

  Vestas aktie har tredubblats i värde sedan november 2012 underligt nog.
  http://www.euroinvestor.dk/boerser/nasdaq-omx-copenhagen/vestas-wind-systems/206326
   
  Tyska valet 22 sept blir troligen viktigt för framtida utveckling.

 4. Andromedar

  Mänskligheten får hjälp från ovan med att fixa klimathotet. Vilken tur att våra högsta militära beslutsfattare och klimatpanikhetsarna inte är, eh, galna eller så. Kanadas f.d. försvarsminister:
  http://www.huffingtonpost.ca/2013/06/05/paul-hellyer-aliens-ufos-video_n_3390295.html

 5. Lasse

  I Närförort till Stora staden Stockholm så har kajanläggningarna inventerats, oftast bara stenskoningar med en-1,5 meters höjd till botten. Stenskoningar lagda för 120 år sen på en rustbädd av trä. Som det ser ut så är det en kaj som följer med avsänkningen av havet utom där den grundlagts på botten där det inte finns lera under.
  Nu har dessa kajer undersökts av en samlad expertis och åtgärder har föreslagits, bla en ny grundläggning och höjning av kajkrönet till 1 m över medelvattenytan. Kostnaderna är stora-som tur är! Annars hade vi fått se en anpassning till en havsnivåhöjning i Stockholm!
  Jag gissar att SMHI och SGI får ta på sig dessa kostnader för deras brist på verklighetsförankring. I Morse var SGI ute på ekot och aviserade 5 m höjning till 2100 -eller drömde jag det?

 6. Lasse

  Jag drömde-de begränsade sig till 1 m men osäkerheten var stor om det skulle komma 2090 eller 2110!
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5567658

 7. Andromedar
  http://www.huffingtonpost.ca/2013/06/05/paul-hellyer-aliens-ufos-video_n_3390295.html
  Jag är inte förvånad, var än man hittar en klassisk galning hittar man också en agw-troende

 8. Christopher E

  Lasse,
   
  Som du antagligen vet är den absoluta havsnivåhöjningen runt Sveriges 1,4 mm/år (något mindre än det globala snittet som tycks ligga omkring 1,5-1,8 mm/år). Bara det ger ju att vi får vänta på den där metern till 2700-talet om inget händer. Den acceleration av höjningen som behövs för att nå en meter runt år 2100 är kolossal, en åttafaldig mångdubbling nuvarande värde… efter 130 år av nära oförändrad höjning trots klimatsvängningar… och detta menar sig SGI vara nästan ”säkra” på! Verkligen?
   
  Sedan tillkommer ju landhöjningen i Sverige på ca 0,6-10 mm/år från Skåne till Höga kusten. I nästan hela landet utom längst i söder övertrumfar alltså landhöjningen nuvarande havsnivåhöjning. Lägger vi till landhöjningen måste alltså nuvarande havsnivåhöjningstakt mångdubblas ännu mer för att få en meter i Sverige år 2100… 8,5 ggr i Skåne, 12 ggr i Stockholm och 15 ggr vid Höga kusten!
   
  Helt otroligt vad många tjänstemän och konsulter i sverige som försörjer sig på denna galenskap. Skattebetalarna får stå för fiolerna.

 9. Lasse

  Christopher
  Ja-rapporterna om havsnivåns utveckling följer jag med intresse. Tror tom jag skall försöka få kontakt med Mörner i sommar. Hans rapport om havsnivån är mer rätt än SMHIs ,vilket inte är så svårt !
  Visst bör man vara framsynt i planeringsprocessen-men kanske oxå realistisk!
  Men vad vet man som enskild person när dessa alarmister klämmer fram siffror.
  Därför är det lättande att få rapporter som nu senast från Ice2Sea som begränsar nivåhöjningen från istäcken till cm (3,5-36) inom 2000 talet.

 10. ThomasJ

  Test

 11. Nu händer det saker, vi har fått bevis för ”unprecedented” uppvärmning i Arktis.
   
  ”Receding of glaciers and “melting away” of islands….all the Greenland glaciers which descend into Northeast Bay and Disko Bay have been receding since approximately the beginning of the century. On Franz Joseph Land during recent years several islands have appeared as if broken in two. It turned out they had been connected up to that time by ice bridges. …I noted a great decrease in the size of (Jan Mayan and Spitzbergen) glaciers. Ahlman terms the rapid receding of the Spitzbergen glaciers “catastrophic”.
   
  och vidare:
   
  Still more remarkable is the fact that the warming of the Arctic is not confined to any particular region.”
   
  http://www.drroyspencer.com/2013/06/who-dares-to-deny-arctic-warming/
   
  Ojdå, det var OffTopic, detta har inte hänt de senaste dagarna utan på 1930-talet.

 12. S. Andersson

  Håkan Bergman:
  Jag undrar vad du tänker rösta på. Har själv stora problem eftersom de enda som verkar ha en avvikande uppfattning i klimatfrågan är Sverigedemokraterna och dem kan jag inte rösta på av andra skäl.
   
  Ska vi bilda ett nytt parti? KlimatPartiet Med Långsiktig Realism. Förkortas KPMLR.

 13. S. Andersson

  Olaus, om du väljer att titta på Vestas aktiekurs från 2008 så får du en helt annan bild.

 14. Håkan Bergman

  Det mest skrämmande med dagens attacker på pensionssytemet är att man kan anta att det på lite sikt kommer att lyckas. Man räknar med att pensionssystemet ska vara i balans nån gång runt 2020, alltså att inbetalda pensionsavgifter ska räcka till utbetalningarna, och vara så i ca. 10 år, när 50-talisterna börjar gå i pension. Men sen kommer nästa topp 60-talisterna, då lär politikerna ha nallat rejält ur fonderna om ingen håller koll. Så ni som är 50 och under se till att ha ett eget sparande!
   
  http://www.scb.se/Statistik/BE/BE0101/2011A11F/Befolkningspyramiden_Sverige_.pdf

 15. Slabadang

  Tankevurporna ökar i betydligt snabbare omfattning än både co2 niver och temperatur!

  ’Med anledning av Peter Mormans vår ”finanasmarknadsministers artikel i SVD så blir det svårt att ens vetea i vilken ände man ska börja nysta upp idiotierna.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/onskvart-att-ap-fonderna-gar-i-braschen_8267672.svd
   
  Vad ligger bakom helaresonemanget ? Vi har redan bestraffats med att AP fonderna sitter med ett ”etikråd” som följer FNs placeringsdoktriner och vi ser tydligt att i alla doktriner så undviks det förhållandet att de ”föfrnyelsebara” och ”hållbara lösningarna samtidigt skall vara ekonomiskt hållbara och försvarbara. Dessutom undviker de noggrannt att kvantifiera den ”gröna nyttan” annat än med vilka ”verktyg” och ”målsättningar” som det skall satsas på. Dock utan att kvantifiera nyttan kontra kostnaden.Men mäter istället efter hur mycket stålar som slösas bort som mått på ”framgång. Obamas ”gröna satsning” har kostat 70 miljoner per grönt jobb !
  http://www.instituteforenergyresearch.org/2013/05/08/does-11-million-jobs/
   
  En av de största tankevurporna består i att våra jubelpuckon frpån FN och ner tror att de kan skilja ut ”miljöteknik” infrån annan teknik vilket är ett självbedrägeri av gigantiska mått. ALL teknikutveckling  är miljöteknik eller implementeras som miljöteknik och INGEN kan i förväg avgöra vilken som kommer ge de bästa resultatetn eller bli den mest avgörande inom olika områden. Vad värre blir är att nu avkrävs AP fondernas förvaltare ta hänsyn till förvaltningsdirektiv som inte går att följa efter som ingen på förhand kan veta hur utvecklingen ser ut och när teknikutveckling pågår inom alla sektorer eftersom den dels redan är inbyggd i själva och alla utvecklingsarbeten och de som jobbar med utvwckling inte heller könner till vad som utvecklas i andra projekt eller inom forskningen.
  Jag vill ge tre bevis för mina påståenden ovan och väljer datachipet frackingen och E-caten som exempel. Ingen av dessa nya processer eller produkt sorterade under ”hållbar” ”Grön” eller ”förnyelsebar”samtidigt som de har haft en ENORM positiv påverkan för miljön. Dtachipet används för att mätta kontrollera ochj styra i princip alla kemiska större processer idag rening effektiv förbränning reningsfilter och processer mm. MNed fracking ökade de fossila tillgångarna 11 falt och för de som är rädda för co2 så blev den betydligt mer co2 rena naturgasen tiklkgänglig med en borrteknik som inte heller skulle vara möjlig utan datachipet. ” Vem såg datachipet som en ”grön” satsning”? …. INGEN!Med andra ord har inte en käft en susning om vilken teknik som är grön eftersom ALL teknisk utveckling redan är ”grön” eller lika gärna rödprickig om man vill. E-caten är ett exempel på ett möjligt  paradigmskifte större än frackingtekniken. Tänkte ”Rosssi ”nu ska jag upofinna en GRÖN lösning”? Nix!! han utgör bara en av de miljoner människor som fitt anväbder sin kunskap och nyfikenhet att förska fram nya lösningar och korsbefruktiningen av dessa är med blårandigt rosaprickig än vad den är ”Grön”.
   
  Mede AP-fondernas gröna direktiv så lägger de nu ansvaret och uttolkningen av vad som är ”hållbart” utan att uppdragsgivaren själv klarar ut vad begreppet betyder. Vi har tre tips och det är sol vind och biobränslencvvilka var för sig får representera var sitt eget hål i huvudet och miljöförstörande exempel på vansinnigheterna. Dessutom kan vi konstatera att dessa tre vanligaste framputtade exempel är  så långt ifrån ekonomisk hållbarhet det bara går att komma, vilket står i direkt konflikt med AP-fondernas främsta uppgift nämligen att säökra avkastning till pensionärerna.
   
  ”Nu hävdar och påstår finansmarknadsministern att ”expertis” finns att tillgå för att placera enligt de gröna doktrinerna. Problemet är bara att denna ”expertis” redan är aktiv i de fonder och de kategorier som gått sämst och tappast mest i värde på världens börser i form av ”New energy” ”Renewables” ”Ethical” och ”Green technology”. Så de fungerar bättre som askräckande exempel än som förebild. De har tappat mellan 30% 80% av sitt värde.
   
  Därutöver så bryter hela tankekedjan radikalt emot hur ansvarsfördelning måste ske. I ett piostmodernt samhälle så är allt den soppa Norrman nu försker spä’da ut ännu mer. Fördelning av ansvar aä att fördela uppgifter där vi alla och våra myndoghetr har OLIKA uppgifter och var och en skall ta ansvar för sin. Det innebär att man rekryterar folk med kometens i förhållande till vad uppgiften kräver. Det ger i sin tur att vi selar olika roller där varja roll måste respektera integriteten självaständigheten och kompetensen geom att separera vad som ingår respektive ej i respektive roll.Dessutom mpste man faställa vem som är politiker och vem som är tjänsteman och inte blanda ihop dessa roller. Nu gäller formation skithög med bla genus mångfald och miljöpolitik som i allt större utsträckning stör och motverkar grunduppdragets uppgift och ansvar.
   
  Politiker skall använda de verktyg som  tillhör dem och har rätt att föra sin miljöpolitik med de verktyg de ansvarar för. Det innefattar verksahetstillstånd ,skatter, avgifter, gränsvärden, tullar, offentlig kritik mm mm. Men placering och avkastning för förvaltning av pensioner skall endast påverkas av dessa politiska årgärder indirekt och inte direkt. Att kräva att förvaltare skall ägna sig åt alla tolkningar av nu cirkulerande gröna begrepp är totalt åt helvete. Det finns faktiskt inte ETT ENDA följbart och begripligt kritieium annat är uttolkningen av dessa gröna flummiga begrepp att utgå ifrån. Plastindustrin har tagit fram nya plaster som renar vatten och där du ned till storleken på molekyler du vill ha bort i från vattnet kan beställa vilken reningsgrad du vill ha. Plastindustrin tillhör ju ”fulaktierna” i portföljerna.
   
  Riktigt djävla tokigt blir det när vi inser att pensionsfonderna i väldigt liten utsträckning satsar på nyemmissioner och leker riskkapitalist. Fonderna kan endast påverka priset genom att påverka tillgång och efterfrågan och de ”gröna fonderna” har just bevisat sin förmåga att skapa prisbubblor i de olönsamma branscherna sol och vind.. Vid den observationen så tillkommer då argumentet ”jamen via ägarskapet kan vi ställa större miljökrav på företagen.. Låter ju jättebra tills man borrar även i det argumentet och inser att alla företag idag redan bedriver miljöteknisk utveckling och här kommer tankevurpan att förvaltarna och placerarna skall överta politikernas roll och ställa andra krav på företagen än vad politikerna och lagstiftarna gör! Bingo den logiska konkursen blir fullständig och rollfördelningen obefintlig.
   
  Så för helvete låt förvaltarna vara ifred och ägna sig åt vad som redan är en svår uppgift utan att skicka in en massa obegripligt snömos i uppdragen och i uppgiften. Att bedöma den politiska risken i aktier räcker nog utan att behöva bedriva den som förvaltare.

 16. Håkan Bergman 2013/06/18 kl. 15:09  Ja, undrar hur det blir. Eftersom jag inte dricker alkohol brukar jag hitta på knäppa scenarior i huvet för att roa mig och få en ”buzz” om livet känns långtråkigt. I en av mina fantasier så ska jag avsluta min jordevandring genom ett svanhopp från Tranebergsbron. Fallskärm och skyddsnät ger inga stilpoäng så det får bli free style. Men som det ser ut nu enligt vädergubbsen så går vattnet så högt om 60 år att det blir nog mest ett magplask. Åh!
  Allvarligt talat, på femtiotalet fanns jetsons och man trodde vi skulle susa runt med jetpacs på ryggarna nu, men så har det inte blivit, än.. Kan det vara så att det är en massa snack, bara? Och nya generationer som försöker uppfinna hjul och kullager på nytt. Tycker allt känns som repriser ibland?

 17. Börje S.

  Lämnade precis över en liten läslista för alla beslutsfattare som håller på att dilla om ”hållbar utveckling”, senaste mode i den politiska korrekthetens osannolika värld. JoNova har tittat på den förlustskapande gröna-jobbsektorn och lämnar gott om länkar i frågan från UK, Spanien, Italien och staterna.
  Min läslista i SVD:s kommentarsfält togs bort efter mindre än en kvart.

 18. Apropå hänt i dagarna så kommer månen den 23. att vara särskilt nära jorden och ge litet högre tidvatten än andra fullmånar.  Det skall nog skyllas på klimatet. Någon syndabock måste ju utpekas, vad har man annars traditioner till för. F’låt, är på konfyst humör, blev lovade regn kl 14:00 i dag av tv-folket och det infann sig inte i verkligheten, jag stod ute och väntade. Vem ska man tro på.

 19. Håkan Bergman

  Man ska tro på norrmännen.
  http://www.yr.no/sted/Sverige/Stockholm/Stockholm/

 20. Ingemar Nordin

  Slabadan och andra,

  Problemet är väl att stora fonder av det här slaget är väldigt frestande för politiker. Man kan köpa sig lite röster genom att lova bort dem till olika projekt som tilltalar vissa väljargrupper. Har vi okunniga politiska ledare så finns det alltid smarta ormoljeförsäljare (och vi vet ju vilka de är :-)) som kan sälja in sina käpphästar i vind- och sol.

  Som Benny Peiser påpekade för Englands del, så har satsningen på grön energi inneburit den kanske största omfördelningen någonsin från fattiga till rika.

 21. Slabadang

  Ingemar N
   
  Det finns många problem inbakadfe i hela diotin. Vad som utgör den viktigaste slutsatsen är att ALL utvecklinf forskning och kunskap förbättrar vår förmpga att bete oss mer rationellt. Därför skall det satsas brett på all utvewckling och vad är bättre än att satsa mer på ALL forskning och vetenskap utan att tro att man kan avgöra i förväg hur den skall appliceras eller vead den skall användas till.
  För Norman skall vi se till att han förlorar röster och förtroende genom att skicka färdogkokta fläskben till Skrockström Wijkman och alla klimatmaffians profitörer på pensionärernas och skattebetalarnas bekostnad.

 22. Ingemar Nordin

  #20

  OT: Ahhh, numrerade kommentarer! 🙂

 23. Lars

  True cost of Britain’s wind farm industry revealed
  Every job in Britain’s wind farm industry is effectively subsidised to the extent of £100,000 per year, The Telegraph can disclose.
   
  http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/10122850/True-cost-of-Britains-wind-farm-industry-revealed.html

 24. Åke N

  Äntligen numrerade kommentarer. Tack.

 25. #19 Tack för tipset Håkan 🙂
  #21 Har du sett dokumentären, mycket nytt på g:
  http://www.svtplay.se/video/1290419/livsviktigt
   

 26. Ingemar Nordin

  #24 Åke,

  Och inte bara numrering. Inläggen är lite mörkare färg. Ingen Greenpeace- eller WWF-reklam! Vi försöker hålla reklamen på en anständig nivå och undvika kriminella organisationer 🙂

 27. Sören G

  Bra! ” Ingen Greenpeace- eller WWF-reklam! Vi försöker hålla reklamen på en anständig nivå och undvika kriminella organisationer”

 28. ThomasJ

  ’Hänt’ i forna dagar:
   
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/21/95/47/f04a08ed.pdf
  (Snacka om ’viktiga’ händelser… hah!)
  Utmärkt bra med numreringen, saknar EJ reklam för mafiaorganisationerna, bra oxo med förbättrad läsbarhet. Om nu problemet med e-postaviseringar kunde fixas… så vore det hela ett par tag mer förbättring…
   
  Mvh/TJ

 29. #15 Slabadang
  Håller med till 100%.  Politiker har drabbats av nån sorts byråkratisk hybris som gör att de tror att de kan styra utveckling, ekonomi och klimat medelst ”åtgärder”,”satsningar” och med att ”Gå före”
  Och att de kan ta sig rätten att använda pensionspengar för sånt.
  Gott råd till alla som fortfarande betalar för sin framtida pension. Hitta ett alternativ till konventionellt pensionssparande
   
  #Ingemar #26
  Det tackar vi för

 30. Gunnar Strandell

  Slabadang #15
  I Osloo har man lyckats få igång en hyfsad mängd elbilar genom att ge fördelar när det gäller parkering och befrielse från avgifter och skatter. Nu har man undersökt vilka det är som som skaffat elbil, och det visar sig i stor utsträckning vara människor som tidigare åkte kollektivt.
  Jag överlåter till dig att kommentera vilka effekter det kan ha på trängsel, miljö, och CO2 utsläpp. 😀  

 31. Olav Gjelten

  Håkan Bergman. Du anförtror moderaterna upplysning om vem du tänker rösta på vid nästa val. Tänk jag har inte röstat på mer än 20 år och tänker inte rösta nästa gång heller!! Med den extremism som alla partier uppvisar på klimat- och miljöområdet är det en fullständig omöjlighet för mig att delta i något val. Det känns som att välja mellan Stalin, Hitler, Pol Pot eller Idi Amin. Den person som röstar på ett visst parti i brist på något bättre har tydligtvis aldrig förstått att företrädarna för partierna alltid uppfattar en röst på deras  parti som ett STÖD för dem – och absolut inget annat.
  Jag tror att det bästa sättet att att visa mitt missnöje med politiken är att vända politikerna ryggen och samtidigt tala om det för dem.